Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μεγάλη Τρίτη θα πληρωθούν τις συντάξεις οι αγρότες

04/04/2022 02:47 μμ
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε, στη συνεδρίαση της 10ης Φεβρουαρίου 2022, το ακόλουθο πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων:

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε, στη συνεδρίαση της 10ης Φεβρουαρίου 2022, το ακόλουθο πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων:

Στις 19 Απριλίου 2022, ημέρα Μεγάλη Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τέως ΟΑΕΕ, τέως ΟΓΑ, τέως ΕΤΑΑ, τέως ΝΑΤ, τέως ΕΤΑΤ, τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ).

Στις 20 Απριλίου 2022, ημέρα Μεγάλη Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες τον ΟΤΕ και το Δημόσιο που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9.

Στις 21 Απριλίου 2022, ημέρα Μεγάλη Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές  συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται  που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες τον ΟΤΕ και το Δημόσιο που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
06/04/2022 03:32 μμ

Ψηφίστηκε στη Βουλή, τον Μάρτιο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για αιτήσεις εργατών γης. Ακόμη όμως δεν έχουν ενημερωθεί οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για το ΦΕΚ για να ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 81 του νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη που επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας για εργασία στην αγροτική οικονομία να υποβάλλει αίτηση μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2022. Το διάστημα της παραμονής του πολίτη τρίτης χώρας που έχει μετακληθεί για εργασία στην αγροτική οικονομία ορίζεται στις 90 ημέρες, ενώ παρέχεται η δυνατότητα παράτασης παραμονής για 90 ημέρες επιπλέον.

Ο κ. Νίκος Δημητριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σε λίγες ημέρες θα πρέπει οι δενδροκαλλιεργητές να ξεκινήσουν την κατάθεση αιτήσεων για εργάτες γης. Ωστόσο αν και ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε στη Βουλή ακόμη οι αποκεντρωμένες διοικήσεις δεν έχουν ενημερωθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με το σχετικό ΦΕΚ για να ξεκινήσει η διαδικασία. Θα έπρεπε να έχουμε ήδη ξεκινήσει την κατάθεση των αιτήσεων».

Ο Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα αραιώματα στα ροδάκινα και νεκταρίνια θα πρέπει να ξεκινήσουν σε περίπου 20 ημέρες. Τα βερίκοκα πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα. Οι αιτήσεις πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα και να γίνονται σταδιακά ανάλογα την κάθε καλλιέργεια πυρηνόκαρπων γιατί αν πέσουν όλες μαζί στις κατά τόπους Αποκεντρωμένες θα υπάρξει μεγάλύτερη καθυστέρηση. Στο μεταξύ ήδη έχει ξεκινήσει η λίπανση στις καλλιέργειες και ακόμη περιμένουμε να μάθουμε από το ΥπΑΑΤ αν θα καταβληθεί και πως κάποια ενίσχυση».

Ο Γιώργος Παπαβασίλης, παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα, τονίζει από την πλευρά του ότι «υπάρχει έλλειψη εργατών γης στην χώρα μας. Τοι σύστημα με τις μετακλήσεις όμως δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι όπως είναι δομημένο. Μας είπαν ότι έγινε μια συμφωνία με Μπαγκλαντές για εποχικούς εργάτες γης. Μια ανακοίνωση και τίποτα ουσιαστικό. Τι πρέπει να κάνουμε που θα πρέπει να πάμε για να βρούμε τους εργάτες. Το παράβολο είναι το λιγότερο. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε μια ονομαστική αίτηση με τα στοιχεία του εργαζόμενου. Η αίτηση συνήθως έχει μια καθυστέρηση στην χώρα μας. Αυτό όμως που κάνει ακόμη πιο χρονοβόρα τη διαδικασία είναι ότι ο ενδιαφερόμενος εργάτης θα πρέπει να δώσει συνέντευξη στην ελληνική πρεσβεία». 

Τελευταία νέα
30/03/2022 09:45 πμ

Ο ΟΠΕΚΑ ενημερώνει ότι σήμερα Τετάρτη (30 Μαρτίου 2022) άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 - Επίδομα Παιδιού - προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση όσοι δικαιούχοι δεν την υπέβαλαν ως την 11η Μαρτίου 2022 (οπότε και έκλεισε η πλατφόρμα). 

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Για το κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθώς και για την χορήγηση της επιπλέον έκτακτης ενίσχυσης σε δικαιούχους θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021. Μέχρι την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020.

Για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Επίδομα Ακρίβειας
Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού πριν από το Πάσχα και πιο συγκεκριμένα έως τις 21 Απριλίου.

Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται σε 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατ. δικαιούχους. Με τα μέτρα ενίσχυσης ωφελούνται περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου αυτά να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.

Α. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ που θα δοθεί σε 677.000 περίπου χαμηλοσυνταξιούχους έως τις 21 Απριλίου 2022 (με το κόστος του μέτρου να υπολογίζεται στα 135 εκατ. ευρώ) προβλέπεται ότι:

1. Δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά το Μάρτιο 2022 έλαβαν:
α) Οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου
β) Προσυνταξιοδοτική παροχή
γ) Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)
δ) Καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ)

2. Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
-Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2020 δεν υπερβαίνει τις επτά χιλιάδες διακόσια (7.200) ευρώ.
-Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις δεκατέσσερις χιλιάδες τετρακόσια (14.400) ευρώ.
-Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.
-Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.

3. Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι - όπως προαναφέρθηκε - 200 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο δικαιούχους.

24/03/2022 10:15 πμ

Παρατάθηκε αυτόματα από την 1η Μαρτίου έως και την 31η Μαΐου 2022, η ασφαλιστική ικανότητα των αγροτών που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Αυτό ανακοινώνει ο ΕΦΚΑ μετά από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου με τις διαμαρτυρίες των αγροτών που έχαναν την ασφαλιστική ικανότητα ο ΕΦΚΑ (διαβάστε εδώ).

Συγκεκριμένα με νομοθετική διάταξη, που ψηφίστηκε στη Βουλή, στις 23 Μαρτίου, παρατάθηκε αυτόματα από την 1η Μαρτίου έως και την 31η Μαΐου 2022, η ασφαλιστική ικανότητα όλων των μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολουμένων και αγροτών καθώς και των έμμεσων μελών τους, ανεξαρτήτως οφειλών και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους. 

Έτσι από την Ιη Ιουνίου οι μη μισθωτοί που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, θα συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021. Μπορούν δηλαδή μόνο για φέτος να λάβουν ετήσια ασφαλιστική ικανότητα αποπληρώνοντας το ελάχιστο ποσό που απαιτείται και που καλύπτει τις παροχές σε είδος και χρήμα.

Προσοχή όσοι αγρότες δεν έχουν καταβάλλει ή δεν καταβάλλουν μέχρι το τέλος Μαΐου το ανωτέρω ποσό, δεν θα ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα.

Τονίζεται πως η παραπάνω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά τους μη μισθωτούς. Οι μισθωτοί που δεν συμπλήρωσαν τουλάχιστον 50 ένσημα κατά το προηγούμενο έτος απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα όπως προβλέπεται στη νομοθεσία. 

Στο μεταξύ σε λειτουργία τέθηκε, την Πέμπτη (24/3/2022), από τον ΕΦΚΑ η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών» όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, που για οποιονδήποτε λόγο δεν λαμβάνουν εγκαίρως ασφαλιστική ικανότητα να μπορούν να υποβάλλουν αίτημα και να τους αποδίδεται άμεσα εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Η ηλεκτρονική υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και η είσοδος σε αυτή πραγματοποιείται με χρήση κωδικών  TAXISNET και καταχώριση του ΑΜΚΑ.  

24/03/2022 09:29 πμ

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξής τους  εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ. Αυτό αναφέρει ο ΕΦΚΑ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε για το καθεστώς συνταξιοδότησης μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων που εργάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νόμο 4670/2020, για τους νέους συνταξιούχους προβλέπεται η καταβολή του 70% της σύνταξης για όσο διάστημα παράλληλα εργάζονται, από 40% που προβλεπόταν με βάση τον νόμο 4387/2016. Στον ίδιο νόμο υπήρχε η πρόβλεψη για αναπροσαρμογή της σύνταξης και καταβολή του 70% και στους παλαιούς συνταξιούχους που παράλληλα εργάζονται. Μάλιστα δόθηκε μια μεταβατική περίοδος η οποία εξέπνευσε στο τέλος Φεβρουαρίου 2022 (κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 27 του Ν. 4670/2020 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν με τις διατάξεις του Άρθρου 78 Ν. 4690/2020). 

Από 1η Μαρτίου 2022 επομένως ισχύει το ίδιο καθεστώς για όλους τους συνταξιούχους με παράλληλη εργασία, ασχέτως αν συνταξιοδοτήθηκαν πριν ή μετά τον Μάιο του 2016.

Τονίζεται πως από την εφαρμογή των παραπάνω προβλέψεων εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες συνταξιούχων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξής τους ανεξαρτήτως απασχόλησης:

α. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.

β. Συνταξιούχοι ψυχικά ασθενείς του άρθρου 23 του ν. 4488/ 2017 (Α` 176). [ψυχικά ασθενείς που πάσχουν αναπηρίας, η οποία οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης, με ποσοστό 50% και άνω, εφόσον η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης]

γ. Συνταξιούχοι με βάση τον ν. 612/1977 (Α` 164) και τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν. [γήρατος λόγω αναπηρίας του ιδιωτικού τομέα – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία, τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης]

δ. Συνταξιούχοι του τετάρτου εδαφίου της περ. α` της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α` 210). [γήρατος λόγω αναπηρίας του δημοσίου τομέα (πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι) – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης]

ε. Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α` 210). [όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του δημοσίου]

στ. Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

ζ. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α` 85). [όσοι λαμβάνουν σύνταξη από το ΥΠΟΙΚ πολεμικές, τιμητικές, λόγω θανάτου/αναπηρίας ένεκα της υπηρεσίας κλπ]

η. Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι παλαιοί συνταξιούχοι που παράλληλα εργάζονται και δεν το έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα στον ΕΦΚΑ, καλούνται να το πράξουν προσερχόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού και για διευκόλυνση τους δίνεται η δυνατότητα αυτή μέχρι τις 31 Μαΐου. Υπάρχει η δυνατότητα να οριστεί ηλεκτρονικό ραντεβού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης 1555. Σημειώνεται ότι, συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν ήδη δηλώσει την απασχόλησή τους δεν απαιτείται να την ξαναδηλώσουν.    

Όσοι δεν προσέλθουν μέχρι τις 31 Μαΐου για να δηλώσουν την παράλληλη εργασία τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο προστίμου ίσο με 12 συντάξεις. 

Τέλος, για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη δηλώσει την παράλληλη εργασία τους, η αναπροσαρμογή της σύνταξης τους θα φανεί για πρώτη φορά στις καταβολές των συντάξεων Απριλίου (τέλος Μαρτίου).  

18/03/2022 09:22 πμ

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε, στη συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου 2022, το ακόλουθο πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων:

 • Στις 28 Μαρτίου 2022, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ
 • Στις 29 Μαρτίου 2022, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
 • Στις 30 Μαρτίου 2022 ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.
17/03/2022 10:49 πμ

Συζήτηση διαδικτυακή θα πραγματοποιήσουν, την Πέμπτη (17/3), εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων από την Ημαθία, Κοζάνη και Πέλλα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί αγρότες τους οποίους βγάζει «εκτός συστήματος» το ΕΦΚΑ και φαίνονται ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αγοράσουν φάρμακα ή να κάνουν τις ιατρικές εξετάσεις τους.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, «κάθε μήνα πληρώνουν τις ασφαλιστικέ εισφορές οι αγρότες στον ΕΦΚΑ. Αν καθυστερήσουν λίγες ημέρες αυτομάτως το σύστημα του επιβάλλει προσαύξηση. Όταν τον επόμενο μήνα οι αγρότες δεν μπουν στο σύστημα να δουν το πρόστιμο και πληρώσουν την κανονική εισφορά τους (με βάση την κατηγορία που έχουν επιλέξει) τότε πηγαίνει αυτόματα η οφειλή στο ΚΕΑΟ και το σύστημα τους βγάζει εκτός και χάνουν την ασφαλιστική κάλυψη.

Επίσης πολλοί αγρότες εκτός από τις μηνιαίες εισφορές που πληρώνουν κάνουν κάποιες εργασίες (ψεκασμούς κ.α.) από τις οποίες πληρώνονται με εργόσημο. Από το 2017 έως το 2022 δεν έχει γίνει συμψηφισμός των εισφορών που πληρώνουν με τα εργόσημα. 

Αποτέλεσμα το σύστημα του Οργανισμού να βλέπει τις εισφορές αλλά όχι τα εργόσημα και να θεωρεί τον αγρότη ότι έχει οφειλή και να είναι ανασφάλιστος,. Οι αγρότες θα πρέπει να πάνε στα κατά τόπους γραφεία του ΕΦΚΑ και υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία προκειμένου να ξαναπάρει την ασφαλιστική κάλυψη. Το πρόβλημα των ανασφάλιστων αγροτών είναι μεγάλο και ζητάμε από τον Οργανισμό να σταματήσει η ταλαιπωρία».

Πάντως πρόσφατα και ο ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών που παρόλο που κατέβαλαν κανονικά τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ μέχρι σήμερα δεν έχουν φανεί οι καταβολές τους στο σύστημα.

Όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, «υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένων που ενώ πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους φαίνεται να χρωστούν, πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις μεταξύ της πληρωμής της οφειλής και της εκκαθάρισης της στο σύστημα του ΚΕΑΟ και των τρεχουσών εισφορών, καθυστερήσεις που αντανακλούν τις προβληματικές δομές του Οργανισμού από τη στιγμή της δημιουργίας του. 

Οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο στην έγκαιρη λήψη της ασφαλιστικής ικανότητας αλλά και σε μια σειρά άλλων συναλλαγών με τον ΕΦΚΑ (ρυθμίσεις κλπ). Η Διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνει ότι για τους αγρότες που έχουν πληρώσει κανονικά τις οφειλές τους αλλά δεν έχουν φανεί στο σύστημα, μπορούν να επισκεφθούν ένα υποκατάστημα του ΕΦΚΑ με το αποδεικτικό πληρωμής και να εκδώσουν ασφαλιστική ικανότητα».

14/03/2022 09:43 πμ

Με τροπολογία, που έχει ενταχθεί ως άρθρο 63 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς», ρυθμίζεται το θέμα της ασφαλιστικής ικανότητας των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοτελώς απασχολουμένων που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα το άρθρο 63 αναφέρει:
«Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, δύνανται να λάβουν κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα από 1ης.3.2022 έως 28.2.2023, ανεξαρτήτως οφειλών τους, εφόσον έχουν καταβάλλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα που προβλέπεται στο άρθρο 41 του ν. 4387/2016, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021».

Το άρθρο 41 του νόμου 4387/2016 αναφέρεται στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών υγειονομικής περίθαλψης. Η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ κατατάσσονται σε έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες και ορίζεται από 32 έως 38 ευρώ το μήνα. Άρα θα πρέπει να καταβάλουν ή να έχουν καταβάλει την ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης για το έτος 2021.

11/03/2022 09:38 πμ

Ο ΟΠΕΚΑ ενημερώνει ότι την Παρασκευή (11/3/2022) κλείνει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 - Επίδομα Παιδιού, όπως άλλωστε συμβαίνει πριν από κάθε νέα πληρωμή.

Κατόπιν αυτού, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και η καταβολή της πρώτης διμηναίας δόσης την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2022.

Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2021 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021. 

Μέχρι την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020.

Υπενθυμίζεται προς τους ενδιαφερομένους ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο προκειμένου να διαβάσουν τις Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις που δίδονται από τον οργανισμό οι οποίες στοχεύουν σε διευκρινίσεις γύρω από το Επίδομα Παιδιού (εδώ).

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για την αίτηση 
α) Πιστοποιητικό/ά οικογενειακής κατάστασης από τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη της οικογένειας.
β) Πιστοποιητικό σπουδών για τέκνα, τα οποία μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση, σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή σε Κολέγια ή στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ.
γ) Ιατρική γνωμάτευση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ ή των Ανώτατων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (ΑΣΥΕ), του Ναυτικού (ΑΝΥΕ), της Αεροπορίας (ΑΑΥΕ) και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και των Υγειονομικών Επιτροπών Πρόνοιας για εξαρτώμενο τέκνο που έχει συμπληρώσει το 18ο αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας του, δεν είναι σπουδαστής ή φοιτητής και έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι σε ισχύ τη χρονική στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 και από αυτά να προκύπτει η διάρκεια της αναπηρίας.
δ) Εάν συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στην παρ 3 του άρθρου 20 του παρόντος Κανονισμού, υποβάλλεται αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του δικαιούχου ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασης του δικαιούχου ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να φαίνεται το πρόσωπο που έχει αναλάβει την επιμέλεια των τέκνων.

Εκτός από τα ανωτέρω, υποβάλλεται επιπλέον, εφόσον απαιτείται, επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ενός από τα κατωτέρω δικαιολογητικά, κατά κατηγορία δικαιούχου:
α) Βεβαίωση εγγραφής πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής για πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
β) Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, για ομογενή αλλοδαπό.
γ) Άδεια διαμονής, για πολίτη χώρας που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, για πολίτη της Ελβετίας, καθώς και για πολίτη άλλου κράτους (εκτός των ανωτέρω και της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα ή βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσής της.
δ) Άδεια διαμονής Δικαιούχου Διεθνούς Προστασίας με ένδειξη «Πρόσφυγας» ή «Επικουρική Προστασία».
ε) Άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
στ) Κοινοτικό έντυπο για χρόνο διαμονής σε χώρα Ε.Ε. ή ηλεκτρονικά δομημένο έγγραφο -SED της ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλεια- EESSI- ή αντίγραφο δήλωσης φόρου εισοδήματος της πενταετίας που διέμενε σε χώρα της Ε.Ε.

10/03/2022 09:46 πμ

Την 1η Μαρτίου ανανεώθηκε από το ΕΦΚΑ η ασφαλιστική ικανότητα σε 8.044.869 ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, συνταξιούχους, άμεσα και έμμεσα μέλη. Σε μερίδα ασφαλισμένων η ασφαλιστική ικανότητα δεν ανανεώθηκε για τους εξής τρεις βασικούς λόγους:

Α) Είτε γιατί έχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ- υπενθυμίζεται πως για να λάβει ένας πολίτης ασφαλιστική ικανότητα θα πρέπει να μην οφείλει ή αν οφείλει να έχει ρυθμίσει τις οφειλές του. Αυτή η νομοθεσία ισχύει εδώ και δεκαετίες και κατ’εξαίρεση δόθηκε ασφαλιστική ικανότητα σε όλους πέρυσι λόγω της πανδημίας, 

Β) Είτε γιατί δεν συμπλήρωσαν κατά το προηγούμενο έτος 50 ένσημα ασφάλισης και με βάση τον νόμο δεν δικαιούνται ασφαλιστική ικανότητα,

Γ) Είτε γιατί παρόλο που κατέβαλαν κανονικά τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ μέχρι σήμερα δεν έχουν φανεί οι καταβολές τους στο σύστημα.

Για την πρώτη περίπτωση, δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν αρρύθμιστες οφειλές να τις ρυθμίσουν στο ΚΕΑΟ σε έως 12 δόσεις και με αυτόν τον τρόπο να λαμβάνουν μηνιαίως ασφαλιστική ικανότητα. Μάλιστα, με νομοθετική διάταξη που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, θα δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής μόνο της οφειλής που αφορά τις παροχές σε είδος και χρήμα προκειμένου να λάβει κάποιος ετήσια ασφαλιστική ικανότητα. Μια πρωτοβουλία που θα ευνοήσει χιλιάδες ασφαλισμένους καθώς θα έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν το minimum του ποσού που απαιτείται για τη λήψη ασφαλιστικής ικανότητας.

Για τις περιπτώσεις εκείνων των ασφαλισμένων που ενώ πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους φαίνεται να χρωστούν, πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις μεταξύ της πληρωμής της οφειλής και της εκκαθάρισης της στο σύστημα του ΚΕΑΟ και των τρεχουσών εισφορών, καθυστερήσεις που αντανακλούν τις προβληματικές δομές του Οργανισμού από τη στιγμή της δημιουργίας του. Οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο στην έγκαιρη λήψη της ασφαλιστικής ικανότητας αλλά και σε μια σειρά άλλων συναλλαγών με τον ΕΦΚΑ (ρυθμίσεις κλπ). 

Η Διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνει ότι για τους αγρότες που έχουν πληρώσει κανονικά τις οφειλές τους αλλά δεν έχουν φανεί στο σύστημα, μπορούν να επισκεφθούν ένα υποκατάστημα του ΕΦΚΑ με το αποδεικτικό πληρωμής και να εκδώσουν ασφαλιστική ικανότητα. Υπενθυμίζεται πως και για αυτούς το πρόβλημα θα έχει επιλυθεί μέχρι τις 22 Μαρτίου. 

04/03/2022 09:37 πμ

Mε νομοθετική διάταξη που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα σε αγρότες που έχουν μη ρυθμισμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται ασφαλιστικής ικανότητας, να μπορέσουν κατ’ εξαίρεση να την λάβουν για ένα έτος, ανεξαρτήτως οφειλών τους. 

Αυτό θα γίνεται εφόσον έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022 αναδρομικά για το έτος 2021, το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα. 

Το ποσό αυτό υπολογίζεται στο δωδεκαπλάσιο της μηνιαίας ασφαλιστικής κατηγορίας για παροχές σε είδος και σε χρήμα, την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021. 

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται κατ’ εξαίρεση και για μια μόνο φορά καθώς από την 1η Μαρτίου 2023 θα εφαρμοστεί το καθεστώς που ίσχυε πάντοτε και που προβλέπει την παροχή ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους μη μισθωτούς δεν οφείλουν ή σε εκείνους που έχουν ρυθμισμένες οφειλές. Ο τρόπος πληρωμής του ποσού αυτού για όσους δεν το έχουν ήδη καλύψει με τις εισφορές τους θα προσδιοριστεί με νεότερη ανακοίνωση του Φορέα. 

Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πως η ασφαλιστική ικανότητα αφορά το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ωστόσο, ακόμα και αν ένας πολίτης δεν διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα από τον ΕΦΚΑ, υπάρχει σχετική κάλυψη υγείας με βάση τους κανόνες του Υπουργείου Υγείας. 

Τονίζεται επίσης από τον ΕΦΚΑ πως για εκείνους τους αγρότες που κατέβαλαν κανονικά τις οφειλές τους στο ΚΕΑΟ αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφανιστεί οι καταβολές τους στο σύστημα και ως εκ τούτου δεν έχει αποδοθεί ψηφιακά η ασφαλιστική τους ικανότητα, μπορούν να επισκεφθούν τα τοπικά υποκαταστήματα κλείνοντας ένα ραντεβού ηλεκτρονικά και να αποκτήσουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις (έως 28.02.2023) η ασφαλιστική ικανότητα ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ που έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση από τις αρμόδιες επιτροπές οικονομικής αδυναμίας και για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται από την απόφαση αυτή.  

02/03/2022 12:02 μμ

Το Νοέμβριο του 2020 είχε ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία για το έτος 2019, όπως είχε ανακοινώσει ο ΕΦΚΑ.

Όμως, όπως καταγγέλουν αγρότες και κτηνοτρόφοι με παράλληλη εργασία ή απασχολούμενοι και με εργόσημο στον ΑγροΤύπο, που περιμένουν επιστροφές χρημάτων και επιβεβαιώσαμε και μέσω λογιστικών γραφείων της περιφέρειας, έχει καθυστερήσει σημαντικά για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, η εκκαθάριση εισφορών για το έτος 2020, μεταξύ αυτών και των αγροτών, ενώ ήδη είμαστε στο Μάρτιο του... 2022.

Η διαδικασία της εκκαθάρισης γίνεται μια φορά το χρόνο, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για ολοκλήρωση ακόμα και το ερχόμενο καλοκαίρι για τους αγρότες.

Η τελευταία εξέλιξη σε σχέση με το ζήτημα αυτό ήταν, πριν από λίγους μήνες από τον ΕΦΚΑ, που ανακοίνωσε πως προχωρά σε τροποποίηση της εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών έτους 2020, Ελ. Επαγγελματιών – Αυτοαπασχολουμένων – Αγροτών, με παράλληλη μισθωτή εργασία και των ασφαλισμένων που υπάγονται στις διατάξεις της παρ. 9 άρθρου 39 του ν.4387/2016, προχώρησε ο Οργανισμός.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε εγκύκλιό του, κατά τη ροή Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε τροποποίηση εκκαθάρισης εισφορών έτους 2020 στους ασφαλισμένους που κατά την αρχική εκκαθάριση, δεν ελήφθησαν υπόψη εισφορές από μισθωτή απασχόληση, λόγω μη οριστικοποίησης της ασφάλισης μισθωτού. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε εκκαθάριση για μήνες ασφάλισης έτους 2020, σε ασφαλισμένους που εντάθηκαν στο ΟΠΣ μη μισθωτών e- ΕΦΚΑ μετά την ολοκλήρωση της εκκαθαριστικής, κατέληξε ο ΕΦΚΑ.

Πάντως ακόμα και για παλιότερα έτη (2017, 2018, 2019) υπάρχουν παράπονα αγροτών και κτηνοτρόφων στον ΑγροΤύπο, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης εισφορών τους...

01/03/2022 10:26 πμ

Ο ΟΠΕΚΑ ενημερώνει ότι σήμερα, 1η Μαρτίου 2022, άνοιξε και λειτουργεί  η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως την 11η Μαρτίου.

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr, ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr, με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021. Μέχρι την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020.

Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Δικαιούχοι του επιδόματος Παιδιού είναι:
α) Έλληνες πολίτες
β) ομογενείς αλλοδαποί οι οποίοι διαθέτουν δελτίο ομογενούς
γ) πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ
δ) πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετοί πολίτες
ε) Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα , των οποίων το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης το 1967 για το Καθεστώς Προσφύγων.
στ) ανιθαγενείς των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεταιι από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών.
ζ) δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος
η) πολίτες άλλων κρατών.

Περισσότερες πληροφορίες για το Επίδομα Παιδιού (εδώ).

Στο μεταξύ από τον ΟΠΕΚΑ τη Δευτέρα (28 Φεβρουαρίου) πληρώθηκαν:

 • 68,3 εκατ. ευρώ σε 166.982 δικαιούχους για Αναπηρικά Επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)
 • 50,9 εκατ. ευρώ σε 241.281 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
 • 34,7 εκατ. ευρώ σε 287.472 δικαιούχους για επίδομα στέγασης
 • 12,6 εκατ. ευρώ σε 12.561 δικαιούχους για επίδομα γέννησης
 • 11,4 εκατ. ευρώ σε 94.964 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων
 • 1,4 εκατ. ευρώ σε 12.670 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» (λόγω COVID-19)
 • 59.100 ευρώ σε 112 δικαιούχους για επίδομα ορεινών περιοχών
 • 202.007 ευρώ σε 402 δικαιούχους για επίδομα αναδοχής
 • 264.212 ευρώ σε 821 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής
 • 219.771 ευρώ σε 6.221 δικαιούχους για επίδομα ομογενών-προσφύγων
 • 97.175 ευρώ σε 122 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφαλίστων
 • 175.261 ευρώ σε 2.624 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας)
28/02/2022 11:54 πμ

Επιτροπή στον ΕΦΚΑ ανέλαβε να διορθώσει τα λάθη στον υπολογισμό των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. 

Στις 31 Ιανουαρίου η διοίκηση του ΕΦΚΑ προχώρησε στην σύσταση ειδικής επιτροπής, για να ελέγξει τις περιπτώσεις με τα λάθη που έχουν γίνει στον επανυπολογισμό των συντάξεων του 2019. Με δεύτερο έγγραφο, στις 11 Φεβρουαρίου, η επιτροπή αλλάζει πρόεδρο.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ν. Χατζόπουλος, πρόεδρος στο Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), «μετά από την προσφυγή που κάναμε στον εισαγγελέα ο ασφαλιστικός οργανισμός αναγκάστηκε να δημιουργήσει μια Επιτροπή που ελέγχει τις περιπτώσεις που έγιναν λάθη στον υπολογισμό των συντάξεων.

Τα λάθη αφορούν και τους αγρότες που είχαν διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών που είχαν βαρέα ένσημα και θα πρέπει να ζητήσουν ανακεφαλαίωση των ενσήμων από το υποκατάστημα που εκδόθηκε η σύνταξή τους. 

Καλό πάντως θα ήταν η διοίκηση του ΕΦΚΑ, να φροντίζει να ενημερώνει απευθείας για το μέγεθος του προβλήματος παραδέχοντας το λάθος της και όχι να διαρρέει δεξιά και αριστερά ότι δεν είναι τεράστιο το θέμα γιατί έτσι το υποβαθμίζει. 

Τα λάθη είναι κραυγαλέα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν «μεμονωμένες περιπτώσεις», όπως ειπώθηκε δια στόματος Υφυπουργού Εργασίας (Π. Τσακλόγλου). Το ΕΝΔΙΣΥ δεν ζήτησε τίποτα από άλλο εκτός από την εφαρμογή του ν. 4387/16. Πρόκειται για σαφέστατη δικαίωση του ΕΝΔΙΣΥ, που όμως πρέπει να έχει και συνέχεια».

Οι περιπτώσεις που είναι λάθος ο επανυπολογισμός των συντάξεων είναι : 

Α) σε περίπου 100.000 χιλιάδες αναπηρικές συντάξεις, οι οποίες έχουν βαρέα ένσημα, δεν έχουν υπολογιστεί στον επανυπολογισμό του 2019. 

Β) όσοι δεν έχουν φύγει με διατάξεις βαρέων, αλλά έχουν βαρέα καθώς και υπερβαρέα, θα πρέπει να ζητήσουν ανακεφαλαίωση των ενσήμων από το υποκατάστημα που εκδόθηκε η σύνταξή τους, και με την απόφαση κύριας και επικουρική σύνταξης καθώς και ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης του 2019 να έρθουν στο Δίκτυο. 

Γ) όσοι έχουν παράλληλο χρόνο ο οποίος δεν έχει υπολογιστεί στην σύνταξή τους και δεν δικαιούνται δεύτερη σύνταξη (δηλαδή ο παράλληλος χρόνος να είναι πάνω από 15 χρόνια και να έχουν κλείσει το 67 έτος της ηλικίας του).  

Δ) όσοι είχαν αυξημένο ασφάλιστρο εργαζόμενου-εργοδότη πάνω από 20%.  

Ε) όσοι έχουν συντάξεις χηρείας που ο θάνατος ήταν μέχρι τον 5/2016 και ο θανών ανήκε σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες (εδώ χρειάζονται οι αποφάσεις του θανόντα). 

28/02/2022 09:09 πμ

Στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με την μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ, αναφέρονται σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούν να καταστεί δυνατή σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος η εμπρόθεσμη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης προτείνουν την ένταξη όλων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε ρύθμιση των 36-72 δόσεων 

Συγκεκριμένα η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Το κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) έχει ως σκοπό την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης από τη διαβίβαση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλές του ΕΦΚΑ. 

Η οποιαδήποτε καθυστέρηση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ έστω και για ένα μήνα έχει ως αποτέλεσμα τη βεβαίωση της οφειλής στο ΚΕΑΟ τον επόμενο μήνα λήξης της εμπροθέσμου καταβολής των ασφαλιστικών οφειλών.

Η ρύθμιση χρεών γίνεται σε 12 δόσεις με προσαύξηση τόκων και καταβάλλονται ταυτόχρονα με τις τρέχουσες ασφαλιστικές οφειλές ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, επέρχεται απώλεια ρύθμισης και με το εάν καθυστερήσουν να καταβληθούν οι δύο τελευταίες δόσεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

Επιπλέον η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην καταβολή του διαμορφούμενου ποσού οδηγεί άμεσα σε αδυναμία έκδοσης φορολογικής ενημερότητας του ασφαλιζόμενου ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος των κατασχέσεων ακόμη και για οφειλές μικροποσών. 

Σε συνέχεια μάλιστα της επανέναρξης της διαδικασίας των κατασχέσεων για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ που έχουν μη ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές αναμένεται πλήθος υλοποίησης αυτών προς τους πολίτες.

Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής πραγματικότητας αλλά και της οικονομικής ασφυξίας που έχει διαμορφωθεί στο σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες αναζητούν τρόπους επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος διακανονισμού της εξόφλησης των ρυθμιζόμενων ασφαλιστικών οφειλών τους ώστε να καταστεί εφικτή η εμπρόθεσμη ανταπόκριση τους ως προς τις ασφαλιστικές οφειλές. 

Απαιτείται άμεσα η δυνατότητα να συμπεριληφθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές σε ρύθμιση των 36-72 δόσεων και όχι μόνο οι οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επίσης, αναφορικά με τους αγρότες όπου η είσπραξη των εισοδημάτων τους είναι εποχιακή, η μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών δημιουργεί πλήθος προβλημάτων και είναι απαραίτητη η παροχή δυνατότητας εμπρόθεσμης πληρωμής τους σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος προκειμένου να καθίσταται δυνατή η εμπρόθεσμη πληρωμή τους.

Επειδή υπάρχουν συσσωρευμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επειδή το αγροτικό επάγγελμα χαρακτηρίζεται από ιδιομορφίες ως προς την τακτικότητα και συχνότητα είσπραξης των εισοδημάτων του.

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία προκλήθηκαν από απολεσθείσες ρυθμίσεις.

Επειδή μεγάλο μέρος των  οφειλών θα παραμείνει ανείσπρακτο καθώς πολλές επιχειρήσεις με συσσωρευμένα προ πανδημίας χρέη, αδυνατούν να αποπληρώνουν ταυτόχρονα με τις  τρέχουσες υποχρεώσεις και τις μεγάλες καταβολές που αντιστοιχούν στις ρυθμίσεις των 12 δόσεων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές σε ρύθμιση των 36-72 δόσεων

2. Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταστεί δυνατή σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος η εμπρόθεσμη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών;».

24/02/2022 10:57 πμ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από την περιφέρεια.

Ακόμα και εντός μηνός εκδίδονται πλέον συντάξεις των ασφαλισμένων γεωργών στον πρώην ΟΓΑ (νυν ΕΦΚΑ), σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου. Οι συντάξεις αυτές αφορούν αγρότες ή κτηνοτρόφους με συνεχή ασφάλιση και χωρίς οφειλές ως επί το πλείστον και είναι συντάξεις γήρατος.

Βέβαια, όπως αναφέρουν παραγωγοί στον ΑγροΤύπο, από 100 μέχρι και 120 ευρώ περικόπτονται κάθε μήνα από τις αποδοχές συνταξιούχων αγροτών, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΕΦΚΑ. Οι παραγωγοί, που θα συνταξιοδοτηθούν έως το 2030 δεν θα λαμβάνουν ολόκληρη την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, ωστόσο ο ΕΦΚΑ είναι αυστηρός σε σχέση με την καταβολή των εισφορών και αντιμετωπίζει τους αγρότες ως ελεύθερους επαγγελματίες. Σημειωτέον ότι εκτός του ότι οι αγρότες δεν παίρνουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, συν τα χρήματα που αναλογούν για τις εισφορές που πλήρωσαν (ανταποδοτικό τμήμα), με βάσει τα χρόνια που ασφαλίστηκαν και την συνταξιοδοτική κλάση που επέλεξαν, δεν τους χορηγεί σύνταξη στο 62ο έτος, ακόμη και με 40ετία, παρά μόνο εφόσον συμπληρώσουν το 67ο έτος ασφάλισης.

Ένα χρόνο καθυστερήσεις στις συντάξεις αναπηρίας και μπιλιέτα εισφορών

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλει στον ΑγροΤύπο αγρότης από την Πελοπόννησο με πιστοποιημένη αναπηρία 80%, περιμένει εδώ και ένα χρόνο από τότε που υπέβαλε τα χαρτιά του στον ΕΦΚΑ κι ενώ έχει περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές (ΚΕΠΑ), μόλις αυτό το μήνα έλαβε την απόφαση για την σύνταξή του. Δηλαδή έπρεπε να περιμένει ένα χρόνο κι ενώ όπως καταγγέλλει μέχρι και λίγους μήνες πιο πριν λάμβανε μπιλιέτα από τον ΕΦΚΑ, για την πληρωμή των εισφορών του...

Με αφορμή εξάλλου ερωτήματα αναγνωστών μας - γεωργών που βγαίνουν σε σύνταξη, αλλά θέλουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να εισπάττουν δικαιώματα, υπενθυμίζεται πως δεν υπάρχει περιορισμός και μπορούν χωρίς πέναλτι (περικοπή σύνταξης), όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους στο χωράφι.

14/02/2022 04:43 μμ

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε, στη συνεδρίαση της 10ης Φεβρουαρίου 2022, το ακόλουθο πρόγραμμα πληρωμής:

Στις 23 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές  συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. 

Τέλη Φεβρουαρίου οι πρώτες εκδόσεις συντάξεων 
Στο μεταξύ στους 458 ανέρχονται πλέον οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι που εντάχθηκαν στη διαδικασία απονομής συντάξεων καθώς από την εξέταση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου προέκυψαν επιπλέον 125 επιτυχόντες σε σύνολο 332 εξεταζομένων.  

Όπως επισημαίνει ο ΕΦΚΑ, οι πιστοποιημένοι επιλέγονται από τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (εδώ).

Σε αυτή τη φάση μπορούν να αναλάβουν συνταξιοδοτικές αιτήσεις ασφαλισμένων του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΑΕΕ και τ. ΟΓΑ και μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να υλοποιηθεί η ένταξη και άλλων κατηγοριών συντάξεων. 

Υπενθυμίζεται ότι στον ασφαλισμένο, κατά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης, εμφανίζονται οι διαθέσιμοι πιστοποιημένοι επαγγελματίες. Στη συνέχεια, ο ασφαλισμένος επιλέγει τον πιστοποιημένο που επιθυμεί, ορίζει την ημερομηνία και ώρα του ραντεβού, ενώ στη συνέχεια λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επιβεβαίωση της ανάθεσης και του ραντεβού προκειμένου να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.  

Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί πάνω από 500 αιτήσεις για ανάληψη των συνταξιοδοτικών υποθέσεων από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους και οι πρώτες συντάξεις αναμένεται να εκδοθούν στα τέλη Φεβρουαρίου.

10/02/2022 11:31 πμ

Καταργήθηκε οριστικά ο θεσμός των ανταποκριτών του ΟΓΑ στους Δήμους. 

Ειδικότερα κατέφθασε στις αρμόδιες δημοτικές Υπηρεσίες της χώρας η σχετική απόφαση του Διοικητή του ΕΦΚΑ, με την οποία επήλθε «η παύση άσκησης των αρμοδιοτήτων ανταποκριτών του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ)».

Το ερώτημα πλέον είναι αν τα κατά πόσο ο ΕΦΚΑ είναι έτοιμος να υποστηρίξει την όλη διαδικασία, διαφορετικά θα υπάρχει πρόβλημα με τους ασφαλισμένους αγρότες αλλά και για τους υπαλλήλους του Οργανισμού, που θα σηκώσουν ένα επιπλέον εργασιακό βάρος.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας, Μάκης Αντωνιάδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «έφυγαν οι ανταποκριτές του ΟΓΑ που ήσταν στις κατά τόπους κοινότητες. Τώρα υπάλληλλοι στις έδρες των δήμων κάνουν αυτή την δουλειά. Αυτό που γίνεται πια είναι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι από τα χωριά στους δήμους για να κάνουν τη δουλειά τους».

Από την πλευρά του ο κ. Στέργιος Κύρτσιος, πρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει πρόβλημα για έναν κτηνοτρόφο που είναι σε μια ορεινή περιοχή να πάει στην πόλη για να διεκπεραιώσει κάποιο πρόβλημα που θα έχει με τον ΕΦΚΑ. Και πολλές φορές θα πρέπει να πάει στις υπηρεσίες πολλές φορές αν του ζητάνε να δώσει κάποια έγγραφα. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες όπως και η ταλαιπωρία των ανθρώπων της υπαίθρου».

10/02/2022 09:49 πμ

H πρόβλεψη για χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας και με μικρές οφειλές, κάτω των 100 ευρώ, προς τον e-ΕΦΚΑ, περιλαμβάνονται στις νέες διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ που κατατίθεται στη Βουλή.

Οι σημαντικότερες νέες διατάξεις είναι οι εξής:

1. Χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας με οφειλές έως 100 ευρώ στον e-ΕΦΚΑ
Προβλέπεται ότι για τη χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, δεν λαμβάνονται υπόψη βεβαιωμένες προς τον e-ΕΦΚΑ οφειλές του αιτούντος  μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.  Με  την προτεινόμενη ρύθμιση διευκολύνεται η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας για το σύνολο των συναλλασσόμενων με τον e-ΕΦΚΑ, καθώς αντιμετωπίζονται προβλήματα σχετικά με τη λειτουργία του λογισμικού της έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας που οδηγούν στην καθυστέρηση της χορήγησης του σχετικού αποδεικτικού λόγω οφειλών πολύ χαμηλού ύψους.  

2. Κατάργηση προεγγραφής μη μισθωτών στον e-ΕΦΚΑ με την έναρξη δραστηριότητας - Πιο εύκολη η διαδικασία έναρξης ή μεταβολής εργασιών στην Εφορία
Με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργείται η διαδικασία της απογραφικής δήλωσης («προεγγραφής») μη μισθωτών στον e-Ε.Φ.Κ.Α. και αντικαθίσταται από την απευθείας εγγραφή του πολίτη ως ασφαλισμένου μη μισθωτού, όταν κάνει έναρξη ή μεταβολή εργασιών στην Εφορία. Απλουστεύεται έτσι η διαδικασία έναρξης και μεταβολής εργασιών στην Εφορία, καθώς δεν θα απαιτείται η προηγούμενη λήψη της απογραφικής δήλωσης από τον ασφαλιστικό φορέα. Με τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ο e-Ε.Φ.Κ.Α. θα μπορεί πλέον να υποδέχεται την πληροφορία της έναρξης/μεταβολής, χωρίς να είναι απαραίτητη η προεγγραφή του ασφαλισμένου σε αυτόν, προκειμένου να προχωρήσει σε έναρξη εργασιών στην Εφορία ή προσθήκη νέας δραστηριότητας  στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α.

3. Άδεια 10 ημερών μετ' αποδοχών στους γονείς για σπάνια νοσήματα των παιδιών
Συμπληρώνεται η διάταξη του άρθρου 43 του ν. 4808/2021 (Νόμος για την Προστασία της Εργασίας)  που προβλέπει άδεια 10 ημερών μετ' αποδοχών λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών, με πρόβλεψη για τα παιδιά που πάσχουν από σπάνια νοσήματα περιλαμβανόμενα στον κατάλογο ORPHANET. Τα νοσήματα θεωρούνται σπάνια όταν προσβάλουν 5 στα 10.000 άτομα στην κοινότητα, χαρακτηρίζονται από υψηλή ετερογένεια και στην πλειονότητά τους είναι γενετικής φύσης (αυτοάνοσα νοσήματα, συγγενείς δυσπλασίες, κ.λπ.). Υπενθυμίζεται ότι η άδεια αυτή είναι εξαιρετική και δίνεται επιπλέον της άδειας νόσησης τέκνου και της άδειας φροντιστή.

4. Επιλογή ασφαλιστικού φορέα για ασφαλισμένους με διπλή ιδιότητα
Σκοπός της προτεινόμενης διάταξης είναι η παροχή δυνατότητας επιλογής του ενταχθέντα στον e-Ε.Φ.Κ.Α. φορέα, στον οποίο θα υπάγονται ασφαλισμένοι, οι οποίοι υπάγονταν σε δύο φορείς κύριας ασφάλισης λόγω ιδιότητας (μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και κατέβαλλαν διπλές εισφορές παρότι είχαν μία απασχόληση.
Με το άρθρο 20 του ν. 4488/2017 αποσυνδέθηκε η υπαγωγή στην ασφάλιση των δικηγόρων και των μηχανικών από την εγγραφή στους Δικηγορικούς Συλλόγους και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αντίστοιχα. Από 1η Ιανουαρίου 2017 οι δικηγόροι και οι μηχανικοί υπάγονται στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α. ως μη μισθωτοί εφόσον προβούν σε έναρξη άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και ως έμμισθοι ή μισθωτοί, αντίστοιχα, εφόσον απασχοληθούν σε συγκεκριμένο εντολέα ή εργοδότη, αντίστοιχα. Στη δεύτερη περίπτωση, ανέκυψε ζήτημα για τον αρμόδιο φορέα ασφάλισης από 1.1.2017, ιδίως για πρόσωπα με «κλειστά» βιβλία.
Στο νόμο Κατρούγκαλου δεν υπήρξε πρόνοια για την επιλογή του πρώην φορέα, στον οποίο θα θεωρείται ότι διανύεται ο χρόνος ασφάλισης από 01.01.2017 και έπειτα, εφόσον ο ασφαλισμένος δεν επέλεγε τη συνέχιση της διπλής ασφάλισης, με συνέπεια να ανακύψει ζήτημα στη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται δικαίωμα επιλογής πρώην φορέα στους ασφαλισμένους. Ειδικότερα, με αίτηση του ασφαλισμένου προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. που θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και θα ανατρέχει στην 1η Ιανουαρίου 2017, οι αιτούντες θα επιλέξουν τον πρώην φορέα, με τις διατάξεις του οποίου θα συνεχίζουν την ασφάλισή τους εντός του e-Ε.Φ.Κ.Α. Αίτηση επιλογής πρώην φορέα θα μπορούν να υποβάλουν και πρόσωπα που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, προκειμένου να καθοριστεί η αρμόδια εντός του e-Ε.Φ.Κ.Α. υπηρεσία για την επεξεργασία της αίτησης συνταξιοδότησής τους, καθώς και ασφαλισμένοι που έχουν επιλέξει ή επιλέγουν και την προαιρετική καταβολή δεύτερης εισφοράς, δεδομένου ότι και για τους τελευταίους πρέπει να καθοριστεί ο φορέας με βάση τις διατάξεις του οποίου καταβάλλει τις αναλογούσες εισφορές ο εργοδότης.
Σημειώνεται  ότι η επιλογή φορέα δεν θα οδηγήσει σε επιστροφή επιπλέον εισφορών που είχαν καταβληθεί ή σε αναζήτηση επιπλέον εισφορών που δεν είχαν καταλογισθεί για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2017 έως το μήνα της δήλωσης.

5. Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος για τις εταιρείες που έμειναν κλειστές, στις 25-26 Ιανουαρίου, λόγω «Ελπίς»
Για τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων ανεστάλη το διήμερο 25-26 Ιανουαρίου στις περιοχές που τέθηκαν σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας (Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας) προτείνεται ρύθμιση για ανακούφιση των συνεπειών από την αναστολή αυτή τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των εισφορών εργαζομένου και εργοδότη και για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης για τους οποίους προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης. Για τις ημέρες της αναστολής προβλέπεται επιπλέον η καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις. Ο τρόπος, ό χρόνος και η διαδικασία για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ και οι λεπτομέρειες υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων θα ρυθμιστούν με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

31/01/2022 01:05 μμ

Ραβασάκια πάνε στους αγρότες αν καθυστερήσουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για ένα μήνα. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Γκρίνιας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΠΕΣΚΟ Πιερίας, «όσοι αγρότες δεν πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου στον ΕΦΚΑ, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα τους έρθουν ειδοποιητήρια από το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) και κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις, ακόμη και για μικροοφειλές. Οι αγρότες δεν πληρώνονται κάθε μήνα. Εμείς ζητάμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και να έχουν περιθώριο τουλάχιστον έξι μηνών για την πληρωμή των ασφαλίστρων».

Θυμίζουμε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να «ξεπαγώσουν» οι κατασχέσεις εις βάρος κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, όσων οφειλετών του ΕΦΚΑ δεν εντάχθηκαν στην ρύθμιση των 72 δόσεων ή δεν ανήκουν σε κλάδους επιχειρήσεων που χαρακτηρίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας πληττόμενοι ή έκλεισαν με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους και έχουν μη ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές.

 «Ένα ακόμη πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος ζωοτροφών που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους κτηνοτρόφους», προσθέτει ο κ. Ηλίας Γκρίνιας. Όπως υποστηρίζει στον ΑγροΤύπο, «έχουμε περίπου 100 μέλη κτηνοτρόφους στον συνεταιρισμό και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης. Εμείς σε επιστολή που στείλαμε στο ΥπΑΑΤ προτείνουμε ενίσχυση προς τους κτηνοτρόφους στο 30% επί των τιμολογίων αγοράς ζωοτροφών του έτους 2021. Τα καλαμπόκια οι κτηνοτρόφοι τα αγοράζουν συνήθως από Οκτώβριο μέχρι Νοέμβριο. Επίσης και τα περισσότερα τριφύλλια οι κτηνοτρόφοι τα έχουν αγοράσει από το 2021».

Η επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ προς τον υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ σας αποστέλλουμε την επιστολή αυτή ως αγροτικός συνεταιρισμός ΠΕΣΚΟ για να σας κοινοποιήσουμε τον έντονο προβληματισμό μας για το αύριο του κτηνοτροφικού κλάδου. Σας μεταβιβάζουμε την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια των κτηνοτρόφων μελών του συνεταιρισμού μας για την βιωσιμότητα του τομέα. Συγκεκριμένα η φετινή χρονιά αν και εκ πρώτης όψεως έδειξε να βγάζει θετικό πρόσημο,με τίς αυξήσεις των τιμών σε γάλα και κρέας,η οποία είμαστε σίγουροι πως προέκυψε από τους εντατικούς ελέγχους για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, παρόλα αυτά η πορεία της χρονιάς μας διέψευσε.
Ο λόγος είναι προφανής και είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Συγκεκριμένα την χρονιά του 2021 παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις στις ζωοτροφές,με τις αυξήσεις να αγγίζουν κατά περιπτώσεις το 100%.
Όλο αυτό έχει ως συνέπεια να κάνει την κτηνοτροφία μη βιώσιμη,με τους κτηνοτρόφους παραγωγούς να αδυνατούν να σηκώσουν αυτό το κόστος,τα χρέη να αυξάνονται και η αποχώρηση από το επάγγελμα να αποτελεί τη μόνη λύση.
Επ΄ αυτού ζητούμε έντονα την οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα, ένα τόσο σημαντικό κλάδο για την οικονομία της χώρας.
Η ενίσχυση θα πρέπει να είναι ουσιαστική και στοχευμένη, ούτως ώστε να ενισχυθούν οι κατ ουσία κτηνοτρόφοι και να αποφευχθούν αδικίες ενισχύσεων προηγούμενων ετών. Ειδικά προτείνουμε ενίσχυση 30% επί των τιμολογίων αγοράς ζωοτροφών του έτους 2021.
Αποτελεί ουσιαστική βοήθεια και αποτελεσματική για τη σωτηρία της κτηνοτροφίας. Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί του θέματος».

27/01/2022 09:53 πμ

Το Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ στην Συνεδρίαση της Πέμπτης (27/01/2022) αναμένεται να αποφασίσει την παράταση έως την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2022, της προθεσμίας πληρωμής των κάτωθι ασφαλιστικών υποχρεώσεων:

 • Καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Δεκεμβρίου 2021, Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών.
 • Υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) μισθολογικής περιόδου Δεκεμβρίου 2021 εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων & Οικοδομοτεχνικών Έργων και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.
 • Καταβολής δόσεων όλων των ρυθμίσεων.

Η παράταση δίδεται καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την εμπρόθεσμη πληρωμή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων κατά τις - αρχικώς προβλεπόμενες - ημερομηνίες.

26/01/2022 02:08 μμ

Με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου, παρατείνεται, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022, η προθεσμία των ενοποιημένων ΚΑΔ που μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών που προβλέπει την τμηματική καταβολή έως και 72 μηνιαίων δόσεων, τόσο για την ΑΑΔΕ όσο και για τον ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση αυτή μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που προέκυψαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, εξαιτίας της λήψης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με την ενοποίηση των ΚΑΔ, οι πολίτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίζουν συνολικά τις οφειλές τους, τόσο απέναντι στη φορολογική διοίκηση όσο και απέναντι στον ασφαλιστικό τους φορέα.

18/01/2022 05:05 μμ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε, στη συνεδρίαση της 13ης Ιανουαρίου 2022, το ακόλουθο πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων: 

Στις 25 Ιανουαρίου 2022, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Στις 26 Ιανουαρίου 2022, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Στις 27 Ιανουαρίου 2022, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές  συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Στις 28 Ιανουαρίου 2022, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές  συντάξεις του Δημοσίου, τέως ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

03/01/2022 12:00 μμ

Αυξήθηκε ο αριθμός των ασφαλισμένων που χρωστά στα ασφαλιστικά ταμεία κατά το 2021, αν και τρέχει (μέχρι 31 Ιανουαρίου 2022) η ρύθμιση για διακανονισμό των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, για χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού. 

Η αύξηση οφείλεται κυρίως για ασφαλιστικές εισφορές μεταξύ 50 και 500 ευρώ. Πρόκειται για επαγγελματίες που αν και πλήρωναν στο παρελθόν τις υποχρεώσεις τους λόγω της πανδημίας βρέθηκαν με οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Σύμφωνα με την 3η Τριμηνιαία Έκθεση Προόδου Έτους 2021 του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2021 διαμορφώθηκε στα 38,8 δις ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 771,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. 

Η αύξηση αυτή προέρχεται από την αύξηση τόσο των πρόσθετων τελών (κατά 384 εκατ. ευρώ), όσο και των κύριων οφειλών (κατά 387,7 εκατ. ευρώ). 

Σε ετήσια βάση, αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των μητρώων των οφειλετών κατά 47.415, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021 σε 2.093.286 μητρώα. 

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των οφειλετών (κατά 40.869) προέρχεται από την κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ, ενώ αντίθετα μείωση (κατά 13.250) παρουσιάζει ο αριθμός των μητρώων που αφορά σε οφειλές από 500 έως 10.000 ευρώ.