Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Νέο πακέτο αποζημιώσεων 100 εκατ. ευρώ προαναγγέλλει ο Λυκουρέντζος

07/04/2022 01:22 μμ
Συνάντηση συνεργασίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Συνάντηση συνεργασίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Όπως αναφέρει, μετά από μία επίπονη διετία αντιμετώπισης των συνεπειών ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ο «Ιανός», «παγετός Άνοιξης 2021», χαλαζοπτώσεις και οι «πυρκαγιές Αυγούστου 2021», με αποφασιστικότητα, σκληρή δουλειά αλλά και τη γενναιόδωρη και νόμιμη χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ απο την κυβέρνηση, κατεβλήθησαν ήδη 650 εκ. ευρώ στους αγρότες μας, σε αποζημιώσεις εντός της περιόδου 2020-2022 και αναμένεται να καταβληθούν άμεσα περισσότερα απο 100 εκ. ευρώ.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο ΕΛΓΑ ενέκρινε μια πίστωση, συνολικού ύψους 52,1 εκατ. ευρώ.

Δείτε εδώ την απόφαση

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
05/04/2022 01:51 μμ

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό τόνισε στη βουλή πως προχωράει η διαδικασία πληρωμής, πλην όμως δεν ανέφερε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στην με αριθμό 581/28-3-2022 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του βουλευτή Λακωνίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Σταύρου Αραχωβίτη προς τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης, με θέμα: «Σε απόγνωση βρίσκονται από την αδιαφορία της Κυβέρνησης οι πυρόπληκτοι της Αν. Μάνης», απάντησε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, πλην όμως δεν έδωσε συγκεκριμένες ημερομηνίες για την αποπληρωμή των πληγέντων.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Ακολουθεί η με έκτη με αριθμό 581/28-3-2022 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του Βουλευτή Λακωνίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Σταύρου Αραχωβίτη προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης, με θέμα: «Σε απόγνωση βρίσκονται από την αδιαφορία της Κυβέρνησης οι πυρόπληκτοι της Αν. Μάνης». Κύριε Αραχωβίτη, καλησπέρα σας. Καλή εβδομάδα. Έχετε δύο λεπτά για το ξεκίνημά σας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλή εβδομάδα σε όλους. Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, έχουν περάσει έξι μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας μας, μεταξύ αυτών και τον Δήμο Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία. Οι ζημιές τόσο σε έγγειο κεφάλαιο, δηλαδή σε φυτικό κεφάλαιο, σε δενδρώδεις, όσο και σε υποδομές ήταν πολύ μεγάλες. Επίσης, είχαμε μεγάλες ζημιές σε βοσκότοπους, σε ζωντανά και σε μελισσοσμήνη.

Όλη αυτή η ζημιά που έγινε στον Δήμο Ανατολικής Μάνης και σε άλλες περιοχές είχε ένα τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή της Μάνης, μιας και μιλάμε συγκεκριμένα. Η βοήθεια που έχει δοθεί μέχρι τώρα από 2 μέχρι 4.000 ευρώ ως προκαταβολή, όπως καταλαβαίνετε είναι ένα ελάχιστο ποσό, το οποίο εξανεμίστηκε τις πρώτες μέρες από τότε που δόθηκε, γιατί υπάρχει το κόστος διαβίωσης, το οποίο διαρκώς είναι αυξανόμενο, και υπάρχει το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών.

Τώρα για το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών τόσο στο φυτικό κεφάλαιο, στις υποδομές, στους κατά κύριο επάγγελμα και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που στη Μάνη το 75% είναι μη κατά κύριο επάγγελμα, δεν έχουμε σαφείς απαντήσεις και παρά την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία που πήρατε, δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο.

Και τι εννοούμε και εννοούν δι’ εμού οι κάτοικοι που περιμένουν απαντήσεις σήμερα; Περιμένουμε, λοιπόν, απαντήσεις για το πότε, τη δέσμευσή σας για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Έχουμε ακούσει διάφορα χρονοδιαγράμματα από 15 Δεκεμβρίου που διαρκώς ανανεώνονται. Έχουμε φτάσει πλέον στον Απρίλιο και ακόμα δεν έχουμε δει κάτι παραπάνω εκτός από την προκαταβολή.

Δεύτερον, ποιος θα είναι ο μηχανισμός; Και όταν λέω  μηχανισμός, όχι ο ΕΛΓΑ που θα κάνει τη δουλειά, αλλά με βάση ποιο κανονισμό, ποιο μοντέλο. Δηλαδή, τι θα προβλέπεται για το έγγειο κεφάλαιο, για τις υποδομές, για τα αρδευτικά, για τα μελισσοσμήνη, για την απώλεια του βοσκοτόπου, την απώλεια εισοδήματος; Για όλα αυτά θέλουμε σαφείς απαντήσεις.

Τρίτον, ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για κάθε έναν από τους ζημιωθέντες κατοίκους και, φυσικά, τι θα γίνει με τους μη κατά κύριο επάγγελμα. Όμως, αυτό θα το συζητήσουμε στο δεύτερο μέρος της ερώτησής μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Αραχωβίτη. Θα απαντήσει ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Κύριε Τριαντόπουλε, καλησπέρα σας, καλή εβδομάδα. Έχετε τρία λεπτά για το ξεκίνημά σας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό): Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ για την επίκαιρη ερώτηση, διότι μου δίνεται η ευκαιρία, μιας και μέσα και στην ερώτηση θίγετε αρκετά ζητήματα, να παρουσιάσω εν τάχει τη μέχρι τώρα πορεία στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής της Ανατολικής Μάνης μετά τις φωτιές του καλοκαιριού, μια πορεία υλοποίησης ενός σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης, το οποίο εδράζεται στη νέα φιλοσοφία που έχει εισάγει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από μια φυσική καταστροφή, διαμορφώνοντας τόσο το θεσμικό πλαίσιο της κρατικής αρωγής, αλλά και όχι μόνο, μια νέα φιλοσοφία που άλλαξε τα δεδομένα αδράνειας που παρέλαβε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, όπως στο συγκεκριμένο πεδίο. Ας δούμε πειραματικά, λοιπόν, ορισμένα από τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής και των πολιτών της Ανατολικής Μάνης παράλληλα με τις αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και παράλληλα με την τριετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Πρώτον, από τις πρώτες κιόλας ημέρες άνοιξε η ενιαία πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή, το arogi.gov.gr, που αναφερθήκατε και εσείς, όπου οι πολίτες της Ανατολικής Μάνης μπορούσαν να κάνουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής, έναντι της επιχορήγησης για επιχειρήσεις, αλλά και για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και για την αποζημίωση της οικοσκευής. Συνολικά, λοιπόν, μέσα σε λίγες ημέρες άμεσα και προσεκτικά δόθηκαν 3,5 εκατομμύρια ευρώ στους αιτούντες από την Ανατολική Μάνη.

Δεύτερον, ξεκίνησαν επίσης άμεσα οι παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας και έχουν ήδη υλοποιηθεί έργα, όπως η καταγραφή από τις πρώτες μέρες και η χαρτογράφηση της καμένης περιοχής, έργα από το Δασαρχείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η σύνταξη μελέτης και η εκτέλεση των σχετικών έργων αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας σε πέντε υδρολογικές λεκάνες της περιοχής συνολικού κόστους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τρίτον, προχώρησαν οι αποκαταστάσεις σε υποδομές και δίκτυα μέσα από την έκτακτη χρηματοδότηση 3,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, η οποία και θα συνεχιστεί, ενώ αντίστοιχη είναι και η χρηματοδότηση προς την περιφέρεια.

Ενεργοποιήθηκε, τέταρτον, η διαδικασία επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών των επιχειρήσεων που επλήγησαν άμεσα από την πυρκαγιά με το ποσοστό κάλυψης να έχει οριστεί στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν, ενώ στις επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται πλέον και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις -ούτε αυτό συνέβαινε στο παρελθόν-, καλύπτοντας έτσι τα κενά και τις παραλείψεις από τη στήριξη των αγροτών που παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Πέμπτον, προχωρήσαν με γρήγορες διαδικασίες οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για το ζωικό κεφάλαιο και όπου προβλέπεται για τη φυτική παραγωγή. Ειδικότερα, όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ έγιναν είκοσι εννιά αναγγελίες και ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αποζημιώσεων συνολικού ύψους 125.000 ευρώ.

Έκτον, διαμορφώθηκε ένα νέο σχήμα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του ΕΛΓΑ εντάσσοντας στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών αυτό που αναφέρατε, τη δυνατότητα επιχορήγησης και για τις ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια. Μέσω αυτής της νέας διαδικασίας καλύφθηκε ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στο πλαίσιο κάλυψης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως προς την έγκαιρη και ουσιαστική επιχορήγηση έναντι της ζημιάς που είχαν πάθει.

Μάλιστα, ειδικά για την περίπτωση των πυρκαγιών του καλοκαιριού αποφασίστηκε να χορηγηθεί προκαταβολή προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για τα φυτικά μέσα παραγωγής, η οποία ανέρχεται στο 50% της τελικής δικαιούμενης αποζημίωσης. Αυτό σε τι μεταφράζεται; Μεταφράζεται σε 50 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 ευρώ για τις λοιπές πολυετείς καλλιέργειες. Και, όπως ανέφερα και προηγουμένως, η προβλεπόμενη τελική αποζημίωση που θα χορηγηθεί για τα φυτικά μέσα παραγωγής θα ανέρχεται στο 70% της ζημιάς. Άρα, αυτό μεταφράζεται σε 100 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 67 ευρώ για τα υπόλοιπα δέντρα, ποσά που καμία σχέση δεν έχουν από τα προβλεπόμενα που παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Ένα τεχνικό διαδικαστικό ζήτημα το οποίο προέκυψε στην πράξη όσον αφορά την υλοποίηση των πληρωμών διευθετήθηκε με μια πρόσφατη τροπολογία, όπως αναφέρατε. Άμεσα, λοιπόν, πρόκειται να εκδοθεί και η προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση, προκειμένου να χορηγηθεί γρήγορα τα συγκεκριμένα ποσά, όπως σας ανέφερα, ενώ ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Συνεπώς, η εικόνα υλοποίησης με τα στοιχεία που σας παρουσίασα του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης στην Ανατολική Μάνη από την πυρκαγιά του καλοκαιριού αποδομεί τα περί αδιαφορίας και περί μη παροχής ουσιαστικής στήριξης στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας που αναφέρατε και στην ερώτησή σας και αναφέρατε και πριν από λίγο. Είναι χαρακτηρισμοί που μάλλον ανταποκρίνονται στην εικόνα στήριξης της περιοχής από μια άλλη πυρκαγιά του 2017. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Έχουν αλλάξει δομικά τόσο στη φιλοσοφία όσο και στο θεσμικό πλαίσιο και η Κυβέρνηση σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ. Ορίστε, κύριε Αραχωβίτη, τρία λεπτά και για εσάς.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης έχουμε μόνο στα χαρτιά, γιατί μέχρι τώρα ένα-ένα τα μέτρα που είπατε από τις αναστολές, από τον ΕΝΦΙΑ, από την αίτηση που έχει υποβληθεί στην αρωγή μόνο, από τη χρηματοδότηση του δήμου, από τις επιχορηγήσεις κτλ. όλα αυτά αναφέρονται σε εκτός παραγωγούς, οφέλη εκτός παραγωγών. Δηλαδή, τα οφέλη τα πραγματικά για τους παραγωγούς, εκτός από τις 2000 προκαταβολή και τις 125 για το ζωικό κεφάλαιο μόνο στις αιτήσεις, άλλη στήριξη πραγματική οι παραγωγοί δεν έχουν δει μέχρι τώρα. Και μην το συγκρίνετε με το 2017, γιατί το 2017, όπως ξέρετε και όπως μπορούν να σας πληροφορήσουν και στην περιοχή, οι έκτακτες αποζημιώσεις που δόθηκαν κάλυψαν σε ένα σημαντικό βαθμό τη ζημιά, γιατί, βέβαια, η ζημιά ποτέ δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε και τώρα. Όμως, η διαφορά με το 2007 ήταν η ταχύτητα με την οποία κινηθήκαμε.

Θα πω, όμως, το εξής: Μιλήσατε ακόμα και τώρα για την ΚΥΑ που πρόκειται να εκδοθεί άμεσα. Το «άμεσα» δεν είναι χρονική δέσμευση. Θα θέλαμε να ξέρουμε γιατί έξι μήνες μετά χωρίς εισόδημα και τα ελαιόδεντρα καμένα -άρα ο βαθμός αποκατάστασης δεν έχει γίνει- σημαίνει ότι πραγματικά οι κάτοικοι δεν έχουν να ζήσουν, δεν έχουν να περάσουν, να καλύψουν τις ανάγκες και μάλιστα τις αυξημένες ανάγκες λόγω της υψηλής τιμής της ενέργειας, των τροφίμων, των καυσίμων κλπ.. Τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας. Φαντάζομαι ότι μπορείτε να το αντιληφθείτε αυτό που σας λέω. Όσον αφορά τώρα τους μη κατά κύριο επάγγελμα, πάλι δεν πήραμε δέσμευση. Είπατε ότι «θα» τι; Να ξέρουμε. Εδώ περιμένουμε απαντήσεις. Τι θα γίνει με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες; Ποιο θα είναι το μοντέλο; Να το ξέρουμε αυτό.

Αυτό, όμως, που έχει περισσότερη σημασία είναι ότι για την κτηνοτροφία όταν οι βοσκότοποι έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέοι, δεν υπάρχει ο χώρος που θα μπορούν να βοσκήσουν τα ζώα. Άρα, είτε θα πρέπει όπως τώρα να αγοράζουν ζωοτροφές ή θα πρέπει να εκριζωθεί η κτηνοτροφία από την περιοχή. Στήριξη γι’ αυτό, για την απώλεια των βοσκοτόπων και για την απώλεια του εισοδήματος δεν έχει δοθεί.

Όπως, επίσης, για απώλεια εισοδήματος δεν έχει δοθεί -που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει, όπως είχαμε καταθέσει πρόταση από τις πρώτες μέρες για όλους τους παραγωγούς, κυρίως για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τουλάχιστον γι’ αυτούς θα έπρεπε να έχει τρέξει από την πρώτη μέρα και είναι το δεύτερο μέρος του ερωτήματός μας, γι’ αυτό σας το ξαναφέρνω έτσι- ένα εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Ο κόσμος έχει χάσει τη βασική πηγή του εισοδήματός του. Αφού η χρονιά δεν είχε καρποφορία, δεν υπήρχαν ελιές να συγκομίσει, δεν έχει πραγματικά εισόδημα.

Αυτό που μας είπατε για το σχέδιο κλπ. ή την ΚΥΑ που θα εκδοθεί ή για τους μη κατά κύριο επάγγελμα ότι θα λυθεί, έξι μήνες μετά τη φωτιά δεν έχει τρέξει τίποτα. Τι θα κάνουμε για τα πραγματικά χρήματα που έχουν πάρει οι κάτοικοι για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες διαβίωσης -όχι αποκατάστασης των υποδομών που λέγαμε, του φυτικού κεφαλαίου, του εγγείου κεφάλαιο, όλα αυτά είναι σε δεύτερη μοίρα πια για τους κατοίκους- όταν έχουν χάσει το βασικό εισόδημα διαβίωσής.

Κι αυτό αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής μου και γι’ αυτό ήθελα να είναι ξεχωριστό. Υπάρχει ζήτημα αποκατάστασης, αλλά πρωτίστως υπάρχει ζήτημα επιβίωσης. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Αραχωβίτη. Ορίστε, κύριε Τριαντόπουλε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό): Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Ξέρετε, διατυπώνετε κάποιες προτάσεις και στην ερώτησή σας και σήμερα στην τοποθέτησή σας που απέχουν τόσο από τα προβλεπόμενα του θεσμικού πλαισίου που προϋπήρχε και αγνοούν τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Το θεσμικό πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής έχει ειδική πρόβλεψη για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που παίρνουν τη στήριξη στο ήμισυ των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Κάνετε και προτάσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι είχε εφαρμοστεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως η φωτιά στη Λακωνία πριν από χρόνια. Ας εστιάσουμε, όμως, στο ζήτημα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και ειδικότερα στο ζήτημα του φυτικού κεφαλαίου που είναι το ζητούμενο και τώρα και στο θεσμικό πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Πριν, λοιπόν από το νέο σχήμα σύμπραξης του υπουργείου οικονομικών με τον ΕΛΓΑ, το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής δηλαδή, το φυτικό κεφάλαιο ως μέσο παραγωγής καλυπτόταν, εάν η έκταση της φυσικής καταστροφής το επέτρεπε, μόνο από το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, από τα ΚΟΕ, σε επίπεδο αποζημίωσης υποπολλαπλάσιο του νέου σχήματος -ανέφερα τις τιμές πριν- αλλά και σε χρόνους υπερπολλαπλάσιος από αυτούς που πάμε να πετύχουμε με το νέο σχήμα. Πλέον, σε τέτοιες μεγάλες φυσικές καταστροφές το πλαίσιο έχει αλλάξει ώστε οι αγρότες να μπορούν να λάβουν την αποζημίωση πολύ πιο γρήγορα και σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Ας δούμε, όμως, ποια ήταν η μέριμνα στη Λακωνία που αναφέρατε, όπου μέσα από την ενεργοποίηση των ΚΟΕ τότε ως κυβέρνηση το 2017 προχωρήσατε στη στήριξη των αγροτών. Για όλη την Ελλάδα το ποσό που δόθηκε για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μέσα από τα ΚΟΕ για τις πυρκαγιές εκείνης της χρονιάς διαμορφώθηκε μόλις στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ για το φυτικό κεφάλαιο, με το μερίδιο που αντιστοιχούσε στη Λακωνία να είναι ένα μικρό μέρος αυτού του μικρού ποσού. Το επόμενο ζητούμενο ποιο είναι; Πότε δόθηκε αυτό το ποσό; Δόθηκε από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2021, τέσσερα χρόνια μετά την πυρκαγιά.

Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση τώρα δρομολογείται η προσαρμογή του και αλλαγή του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Παράλληλα, αναφερθήκατε και στην ερώτησή σας για τα επίπεδα αποζημίωσης για όλους στο 100%, ενώ γνωρίζετε όπως αναφέραμε και πριν ότι η επιχορήγηση στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής έχει οριστεί για τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, όταν το επίπεδο κάλυψης την προηγούμενη περίοδο ήταν στο 30% για τις επιχειρήσεις και ο ορίζοντας καταβολής του ήταν μετά από τρία, τέσσερα ή και περισσότερα χρόνια. Μάλιστα, σε ερώτησή σας σε αυτή την Αίθουσα το 2017 η Υφυπουργός Οικονομικών στην απάντησή της για τη στήριξη των πυρόπληκτων επιχειρήσεων στην περιοχή της Λακωνίας είχε κάνει λόγο για επιχορήγηση στο 30% για τις επιχειρήσεις. Αυτά, λοιπόν, έχουν αλλάξει. Διαμορφώθηκε ένα νέο πλαίσιο, με νέα φιλοσοφία, με συχνή παρουσία και συνεργασία στο πεδίο, ένα νέο πλαίσιο που προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Αυτό κάναμε και στην περίπτωση του σχήματος επιχορήγησης επί της απώλειας σε φυτικά μέσα παραγωγής. Δεν καλύπτονταν από τα ΚΟΕ, φτιάξαμε νέο σχήμα, το προσαρμόσαμε όταν υπήρχαν τεχνικά ζητήματα και τώρα υλοποιείται και υλοποιείται άμεσα.

Προσπαθούμε να δώσουμε τη στήριξη στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας όσο πιο γρήγορα γίνεται, προχωράει η διαδικασία πληρωμής και προσαρμόζεται γιατί είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο που έχουμε θέσει ως προς την στήριξη μετά από μια φυσική καταστροφή. Ποιος είναι αυτός; Να κατευθύνεται η στήριξη σε αυτόν που τη δικαιούται και την έχει ανάγκη, να ανταποκρίνεται στην ανάγκη να καλυφθεί όσο περισσότερο γίνεται η απώλεια και να φτάνει άμεσα και όσο πιο γρήγορα γίνεται και σίγουρα πολύ γρηγορότερα από ότι στο παρελθόν. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Τελευταία νέα
31/03/2022 01:20 μμ

Δίχως τελειωμό τα προβλήματα των παραγωγών της περιοχής του Μεσολογγίου, όπου παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό ελιάς Καλαμών.

Μη αποζημιώσιμες έκρινε ο ΕΛΓΑ Αγρινίου τις περισσότερες περιπτώσεις ζημίας στις ελιές Καλαμών της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου, από την χαλαζόπτωση του περασμένου Οκτωβρίου και την ανεμοθύελλα, προκαλώντας την οργή των αγροτών, για μια ακόμα φορά.

Όπως επεσήμαναν πολλοί εξ αυτών, μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «μείναμε για μια ακόμα φορά χωρίς εισόδημα, λόγω των χαλαζοπτώσεων και της ανεμοθύελλας, όμως οι υπεύθυνοι αναφέρουν στα πορίσματα ένα ποσοστό 10% ως ζημιά και έτσι δε μπορούμε να αποζημιωθούμε. Πέρσι είχαμε και ακαρπία, αλλά πάλι ο ΕΛΓΑ κατά την προσφιλή τακτική του δεν μας αποζημίωσε. Δεν υπάρχει πια λόγος να πληρώνουμε εισφορές, αφού μια φορά στα 30 χρόνια παίρνουμε αποζημιώσεις, παρότι οι ζημιές γίνονται πλέον κάθε χρόνο».

Ο Θεόδωρος Κονδύλης από την άλλη, παραγωγός Καλαμών από το χωριό Πεντάλοφο Μεσολογγίου, είχε μεγάλες ζημιές από τις κακοκαιρίες φέτος στο φυτικό κεφάλαιο, χάνοντας πολλά δέντρα, όπως μας ανέφερε, ενώ ζημιές είχε και σε υποδομές (π.χ. περιφράξεις). Από τον τοπικό ΕΛΓΑ του είπαν πως για τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να ενταχθεί στα ΠΣΕΑ, οπότε προτίμησε να αποκαταστήσει μόνος του τη ζημιά, παρά να μπει σε περιπέτεια... τετραετίας, για να πάρει μετά ψίχουλα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο Ανδρέας Κότσαλος, παραγωγός από το Μεσολόγγι: «πολλές ήταν και οι ζημιές στην περιοχή μας από διάφορα φαινόμενα, κυρίως χαλάζι, αλλά όχι μόνον, το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούνιο. Ελάχιστοι παραγωγοί έλαβαν χρήματα ως αποζημίωση. Από την άλλη, όταν πήραμε τα δικαιώματα, το φθινόπωρο ο ΕΛΓΑ ήταν από τους πρώτους που μας τράβηξαν τα χρήματα των εισφορών».

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, επίσης από την ίδια περιοχή, προβλέπεται και φέτος δύσκολη χρονιά, με πολύ μειωμένη παραγωγή, αφού ο καιρός φαίνεται να δυσκόλεψε τα δέντρα. Αυτό, εκτιμά ο ίδιος, θα έχει επίπτωση στην παραγωγή της νέας χρονιάς.

30/03/2022 05:52 μμ

Για ζημιές το 2022 το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη από το αρμόδιο υποκατάστημα, διαμηνύει ο Στύλιος.

«Για το 2019 η Κυβέρνηση -μιλήσαμε για τον ΕΛΓΑ και για τις καλυπτόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ- έδωσε de minimis άμεσα και γρήγορα. Το ύψος της ενίσχυσης λοιπόν ήταν 80 ευρώ ανά στρέμμα. Το συνολικό ποσό ανήλθε στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Στη Λάρισα καταβλήθηκαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Εκτιμάμε ότι αυτό το ποσό αποτελεί το 50% των χρημάτων που θα μπορούσαν να πάρουν. Μιλάμε πάντα για ζημιές που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Γι’ αυτόν τον λόγο δόθηκαν με de minimis. Ξεκαθαρίσαμε, λοιπόν: Ό,τι καλύπτει ο ΕΛΓΑ πλήρωσε. Έφτασε το ποσό στα 28 εκατομμύρια. Ό,τι δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ το δώσαμε με τη διαδικασία του de minimis. Μας ακούει ο κόσμος και θα λέει: «Καλά, τα χρήματα που μας έβαλαν στους λογαριασμούς μας δεν ήξεραν γιατί μας τα έβαζαν; Λάθος έκαναν;».

Επειδή, όμως, θέσατε και μια σειρά από άλλα ζητήματα –τα έχω πει πολλές φορές στη Βουλή-, συνολικά ο ΕΛΓΑ έχει αποζημιώσει στην τριετία πάρα πολλές φορές με ένα ποσό γύρω στα 370 εκατομμύρια ευρώ από πολλές ασφαλιστικές ζημιές που καλύπτονταν ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, για το έτος 2021 έχουν ήδη καταβληθεί σε αμυγδαλοκαλλιέργειες 21.973.000 ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 22.000.000 περίπου δηλαδή, εκ των οποίων 18.000.000 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Από το σύνολο των καλλιεργειών, που συνολικά ήταν 44.754.000 ευρώ, έχουν ήδη εξοφληθεί οι ζημιές όλες από τον «Παγετό Άνοιξη 2021». Είμαστε στη διαδικασία να εξοφληθεί ό,τι άλλο υπάρχει εντός της Άνοιξης του 2022. Εάν κάνουμε, δηλαδή, μια άθροιση για την τριετία, από το 2019 μέχρι και σήμερα, στη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας έχει λάβει αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες -για τα αμύγδαλα μιλάμε μόνο- περί τα 28.000.000 ευρώ και συνολικά η Θεσσαλία 34.000.000 ευρώ. Για το 2022 το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη από το αρμόδιο υποκατάστημα. Θα ενισχυθεί επιπλέον με γεωτεχνικό προσωπικό για να έχουμε ταχύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα πορίσματα και την καταγραφή και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην αποπληρωμή», ανέφερε ο κ. Γιώργος Στύλιος, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμω, στη βουλή, απαντώντας στην με αριθμό 534/14-3-2022 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου της βουλευτού Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελίας Λιακούλη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Σε οριακή κατάσταση οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Λάρισας».

«Εν προκειμένω, όμως, με το ερώτημά μου θέλω να αναδείξω ένα σοβαρό ζήτημα διεκδικώντας πραγματικά μια συγκεκριμένη απάντηση, γιατί το ερώτημα δεν είναι γενικώς και αορίστως περί της αειφόρου αναπτύξεως, αλλά αφορά τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη Λάρισα τον Μάρτη του 2019. Ξέρετε ότι είχαμε παγετό, με αποτέλεσμα να μην έχουμε γονιμοποίηση των ανθέων της αμυγδαλιάς. Αυτές οι μεγάλες ζημιές δεν εντάχθηκαν στον ΕΛΓΑ, αλλά στα ΠΣΕΑ. Ο τότε Υπουργός κ. Βορίδης, λοιπόν, με ανακοινώσεις του τις ενέταξε στις διαδικασίες αυτές, υποσχόμενος ότι εκτός από το 80% της ζημιάς που αναγνωρίστηκε, θα ενταχθούν και στο Πρόγραμμα «De minimis» δίνοντας 80 ευρώ τότε και αφήνοντας τα υπόλοιπα 220 ευρώ για το μέλλον. Το μέλλον είναι μέχρι σήμερα και δεν δόθηκαν ποτέ», είπε από την πλευρά της η κα Λιακούλη στη βουλή.

Ολόκληρη η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Και πάμε στην επόμενη ερώτηση. Είναι η τρίτη με αριθμό 534/14-3-2022 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου της Βουλευτού Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής κυρίας Ευαγγελίας Λιακούλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Σε οριακή κατάσταση οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Λάρισας».
Κυρία Λιακούλη, καλησπέρα σας, καλή εβδομάδα. Ορίστε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, ο αγροτικός κόσμος της Λάρισας και της Θεσσαλίας βρίσκεται σε πραγματική απόγνωση και στα όρια της επιβίωσης. Τα είπαμε και χθες στον κύριο Υπουργό, στον κ. Γεωργαντά, που ήρθε στο Κιλελέρ για τον εορτασμό της ιστορικής επετείου.

Και ενώ περιμέναμε σε πάρα πολλά πράγματα να απαντήσει μια που στην καρδιά του Κάμπου η παρουσία ενός Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορεί να έχει μόνο συμβολισμό, πρέπει να έχει και ουσία, και προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε απολύτως θετικά την παρουσία του κυρίου Υπουργού, αυτό που εισπράξαμε στο τέλος ήταν η παραπομπή μας σε μία σύσκεψη που μας υποσχέθηκε ότι θα κάνει μέσα στον Απρίλιο -και θα μας καλέσετε κιόλας, έτσι είπατε- για να μας ανακοινώσετε τι ακριβώς η Κυβέρνηση αποφασίζει, φαντάζομαι ξεκινώντας και από σήμερα, μια που κουβεντιάσατε με τον κύριο Πρωθυπουργό για την επισιτιστική κρίση.
Άλλα περιμέναμε και άλλα μας λέτε. Όμως, παρ’ όλα αυτά, μέσα στα αιτήματα και τα μεγάλα παράπονα τα οποία άκουσε ο κύριος Υπουργός ήταν και το τελειωτικό χτύπημα που ήρθε την τελευταία τριετία, εξαιτίας του οποίου, δυστυχώς, η περιοχή μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με λιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς και παγετούς που αφαίρεσαν στην κυριολεξία την ελπίδα της επιβίωσης από τους ανθρώπους της υπαίθρου. Δεν θα συζητήσω, βέβαια, με την Κυβέρνηση για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου και σωτηρίας των παραγωγών, διότι ξέρω πολύ καλά ότι δεν υπάρχει.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Εν προκειμένω, όμως, με το ερώτημά μου θέλω να αναδείξω ένα σοβαρό ζήτημα διεκδικώντας πραγματικά μια συγκεκριμένη απάντηση, γιατί το ερώτημα δεν είναι γενικώς και αορίστως περί της αειφόρου αναπτύξεως, αλλά αφορά τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη Λάρισα τον Μάρτη του 2019. Ξέρετε ότι είχαμε παγετό, με αποτέλεσμα να μην έχουμε γονιμοποίηση των ανθέων της αμυγδαλιάς. Αυτές οι μεγάλες ζημιές δεν εντάχθηκαν στον ΕΛΓΑ, αλλά στα ΠΣΕΑ. Ο τότε Υπουργός κ. Βορίδης, λοιπόν, με ανακοινώσεις του τις ενέταξε στις διαδικασίες αυτές, υποσχόμενος ότι εκτός από το 80% της ζημιάς που αναγνωρίστηκε, θα ενταχθούν και στο Πρόγραμμα «De minimis» δίνοντας 80 ευρώ τότε και αφήνοντας τα υπόλοιπα 220 ευρώ για το μέλλον. Το μέλλον είναι μέχρι σήμερα και δεν δόθηκαν ποτέ.

Είμαστε εδώ, λοιπόν, ενώπιος ενωπίω για να σας πούμε κατ’ αρχήν και να σας ρωτήσουμε τι σκοπεύετε να κάνετε με αυτό. Και για ποιο πράγμα σας ρωτάμε; Όχι μόνο για τα χρωστούμενά σας, τα οποία χρωστάτε γιατί τα υποσχεθήκατε και δεσμευθήκατε δημόσια στον κόσμο, αλλά και για το αν πραγματικά το Υπουργείο σας αναγνωρίζει, κύριε Υπουργέ, ότι εδώ τίθεται ζήτημα επιβίωσης, διότι η καλλιέργεια αυτή, όπως καταλαβαίνετε, είναι τη μία χρονιά μετά την άλλη. Ξέρετε και για τον παγετό της επόμενης χρονιάς και για του 2021, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι με την πλάτη στον τοίχο και με τα μάτια στον Θεό. Χρωστάνε παντού, «σε όποιον μιλάει ελληνικά», όπως λένε αυτοί στα καφενεία τους. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών μας ακούνε κιόλας αυτή τη στιγμή. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, δεν μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή και έχουν τα δέντρα και περιμένουν. Περιμένουν το φιλότιμο του Υπουργείου να δώσει τα υπόλοιπα που υποσχεθήκατε και μάλιστα με πηχυαίους τίτλους ειδικά στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία σας πίστεψαν από την πρώτη στιγμή. Αυτούς δεν πρέπει να διαψεύσετε, λοιπόν, και γι’ αυτό περιμένουμε με αγωνία, εγώ και όλος ο κόσμος της περιοχής, την απάντησή σας.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Λιακούλη.
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στύλιος.
Κύριε Υφυπουργέ, καλησπέρα σας και καλή εβδομάδα!
Έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):  Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Άκουσα τη συνάδελφο και θα ήθελα να πω ότι διαφωνώ σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με το τι έχει γίνει για να υποστηριχθεί ο πρωτογενής τομέας της πατρίδας μας. Η Κυβέρνηση έχει σταθεί συνολικά δίπλα στον γεωργό, στον κτηνοτρόφο και στον παραγωγό και γενικά στον πρωτογενή τομέα με αποφάσεις και με ουσιαστικά μέτρα στήριξης, τα οποία έχουμε πει και ανακοινώσει πολλές φορές και από εδώ, από τη Βουλή.

Έρχομαι, όμως, στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπου και αυτοί και οι αμυγδαλοπαραγωγοί είναι μέρος της παραγωγικής διαδικασίας του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας. Καταλαβαίνω την αγωνία σας για τους συγκεκριμένους. Η ίδια αγωνία υπάρχει και από εμάς και από την Κυβέρνηση.

Κατ’ αρχάς, ας δούμε τι έχει συμβεί συνολικά. Συνολικά, λοιπόν, είχαμε την πανδημία, την κλιματική κρίση, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο. Αυτά είναι θέματα και ζητήματα που δεν δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, δεν τα δημιούργησε η Κυβέρνηση. Είναι ζητήματα που αφορούν όλες τις χώρες και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλετε, το δέχεστε. Αν δεν θέλετε, μην το δεχθείτε και αφήστε να το δεχόμαστε εμείς.

Ας δούμε, όμως, συγκεκριμένα και ανά έτος τα στοιχεία που αφορούν τις ζημιές στις αμυγδαλοκαλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Για το 2019, από τον παγετό του Μαρτίου διαπιστώθηκαν ζημιές σε θύλακες, σε ορισμένες περιοχές, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, για τις οποίες υποβλήθηκαν εκατόν είκοσι δηλώσεις και καταβλήθηκαν αποζημιώσεις 101.000 ευρώ από τον ΕΛΓΑ. Για το 2020 διαπιστώθηκαν στη Θεσσαλία σε αμυγδαλοκαλλιέργειες καλυπτόμενες ζημιές, η αποζημίωση των οποίων ανήλθε στα 11.859.548 ευρώ σε όσους ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι από τον ΕΛΓΑ. Και φυσικά έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή σε αυτούς τους παραγωγούς για το 2020 από τον ΕΛΓΑ. Από τα περίπου 12.000.000 ευρώ, τα 10.000.000 ευρώ περίπου ήταν στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Για το έτος 2021 έχουν ήδη καταβληθεί σε αμυγδαλοκαλλιέργειες 21.973.000 ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 22.000.000 περίπου δηλαδή, εκ των οποίων 18.000.000 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Από το σύνολο των καλλιεργειών, που συνολικά ήταν 44.754.000 ευρώ, έχουν ήδη εξοφληθεί οι ζημιές όλες από τον «Παγετό Άνοιξη 2021». Είμαστε στη διαδικασία να εξοφληθεί ό,τι άλλο υπάρχει εντός της Άνοιξης του 2022.

Εάν κάνουμε, δηλαδή, μια άθροιση για την τριετία, από το 2019 μέχρι και σήμερα, στη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας έχει λάβει αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες -για τα αμύγδαλα μιλάμε μόνο- περί τα 28.000.000 ευρώ και συνολικά η Θεσσαλία 34.000.000 ευρώ. Για το 2022 το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη από το αρμόδιο υποκατάστημα. Θα ενισχυθεί επιπλέον με γεωτεχνικό προσωπικό για να έχουμε ταχύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα πορίσματα και την καταγραφή και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην αποπληρωμή.
Αυτά σε σχέση με τους αμυγδαλοπαραγωγούς και τη Λάρισα. Για τα υπόλοιπα θα επανέλθω και στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υφυπουργέ.
Κυρία Λιακούλη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, το γεγονός ότι θα μου λέγατε πως έχετε απλήρωτα τα αμύγδαλα επειδή έχουμε COVID, μας ξεπερνάει. Το ότι λέτε πως οι συνθήκες είναι τέτοιες, γι’ αυτό και αφήσατε απλήρωτους τους αμυγδαλοπαραγωγούς, ενώ αναλάβατε τη δέσμευση πως για το 2019 και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είχατε εξοφλήσει τις παραγωγές, προκειμένου να προχωρήσουν οι άνθρωποι στις καλλιέργειες, μας ξεπερνάει.
Η πολιτική τουλάχιστον, εκτός από την ευαισθησία, πρέπει να έχει και ένα μίνιμουμ αξιοπιστίας, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και αξιοπρέπειας, διότι το ότι οι άνθρωποι εργάζονται στα χωράφια, δεν σημαίνει, κύριε Υπουργέ, ότι είναι δεύτερης τάξης άνθρωποι. Καταλαβαίνουν ελληνικά.
Άρα, ήρθατε σήμερα και να μας λέτε στη Βουλή ότι γενικώς στη Θεσσαλία και ειδικώς στη Λάρισα έχουν διανεμηθεί αρκετά χρήματα -γιατί αυτό είναι το συμπέρασμα- δηλαδή και 44.000.000 και 20.000.000 και 104.000.000. Γιατί κουράζεστε και μπαίνετε στον κατάλογο του τι έχει δοθεί κατά καιρούς από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ; Αυτό σας ρώτησα; Μα, απαντάτε σε άλλο ερώτημα. Δεν απαντάτε στο δικό μας ερώτημα.

Το δικό μας ερώτημα είναι το εξής. Το 2019 είχαμε ολική καταστροφή. Τις εντάξατε, γιατί δεν το έκανε ο αναχρονιστικός ΕΛΓΑ. Όλο αναχρονιστικό τον λέτε κι όλο δεν τον εκσυγχρονίζετε. Αλήθεια, γιατί; Γιατί δεν το εκσυγχρονίζετε; Αλλάζετε μόνο τους προϊσταμένους, λες κι αυτό σας φταίει. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Είπατε ότι έχει 80% ζημιά. Δεν καταβάλατε τα χρήματα για το 2019. Πείτε μου πόσα είναι τα χρήματα και γιατί δεν τα καταβάλλετε; Αυτό σας ρωτάω. Τόσο απλό το ερώτημα. Το φέρνετε από εδώ, το φέρνετε από εκεί, μας λέτε περί άλλων και γι’ αυτό δεν απαντάτε.
Κι επίσης, κύριε Υπουργέ, να σας πω ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι στην κυριολεξία και οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνεχίζουν τις παραγωγές. Έκλεισαν τα στόρια τα καταστήματα των προμηθειών, των λιπασμάτων, των σπόρων και όλων των άλλων ειδών που χρειάζεται η αγροτική καλλιέργεια. Δεν τους δίνουν. Δεν τους δίνουν βερεσέ, με απλά λόγια. Έχουν καρτέλες από εδώ μέχρι εσάς. Δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν.

Δεν μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή τους, ούτε οι αμυγδαλοπαραγωγοί μπορούν ούτε οι αμπελουργοί μπορούν, κανείς δεν μπορεί. Αν δεν δώσετε αυτά τα χρήματα, δεν υπάρχει συνέχεια στην καλλιέργεια.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Και να σας πω ένα τελευταίο. Όταν μιλάτε για την παραγωγή, η οποία δεν είναι στατική, αλλά δυναμική, απαιτεί δηλαδή προϊόντα, φάρμακα, λιπάσματα και διαρκή περιποίηση, δεν μπορείτε να το λέτε αυτό σε μια εποχή που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, για παράδειγμα, για τη ρήτρα αναπροσαρμογής δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα, δεν λαμβάνετε υπόψη το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων με βάση το ΟΣΔΕ, δεν συμπεριλαμβάνετε τους χαμηλής τάσης ΤΟΕΒ και άλλους παρόχους αρδευτικού ύδατος. Σας τα είπαμε και προχθές. Με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου δεν λαμβάνετε υπόψη το ΟΣΔΕ, δεν δίνετε σε όλους τους αγρότες και τα 50 εκατομμύρια ευρώ που έχετε ανακοινώσει κι αυτό ούτε καν πλησιάζει τα 160 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν το 2016.
Σε τι εποχές λοιπόν, πόσο διαφορετικά μετρά; Και το κόστος των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, όταν τώρα τα χρειάζονται, δηλαδή μέχρι τα τέλη του Απρίλη, κι εσείς τους παραπέμπετε στο 2023; Τι να το κάνουμε αυτό, κύριε Υπουργέ; Δεν θα υπάρχουν τότε. Θα προσπαθούν όλοι στις μεγάλες εταιρείες να γίνουν ιδιωτικοί υπάλληλοι να παίρνουν έξι εκατοστάρικα τον μήνα για να ησυχάσει το κεφάλι τους, αφήνοντας τη γη μας, την πατρίδα μας, τα χώματά μας ακαλλιέργητα. Αυτό θα καταφέρετε να κάνετε τελικά.

Σήμερα στη σύσκεψη με τον κύριο Πρωθυπουργό μιλήσατε για τη διατροφική και επισιτιστική επάρκεια. Χωρίς όμως στήριξη της τοπικής παραγωγής τώρα, αυτό δεν είναι εφικτό. Όλες οι καλλιέργειες που αποτελούν τρόφιμο θα έπρεπε να τις στηρίξετε χθες, όπως είναι και το αμύγδαλο.
Γι’ αυτό λοιπόν σας καλούμε, κύριε Υπουργέ, στη δευτερολογία σας να μιλήσετε με αριθμούς και ημερομηνίες. Πότε αυτό που εντάξατε στο Πρόγραμμα DE MINIMIS θα το δώσετε, το υπόλοιπο δηλαδή, τα 220 ευρώ που είναι η παραγωγή προκειμένου να στηρίξουμε την αμυγδαλοκαλλιέργεια που είναι τρόφιμο; Δεν είπατε σήμερα με τον κύριο Πρωθυπουργό ότι την επισιτιστική κρίση έτσι εσείς -το σχέδιό σας, το μεγαλεπήβολο κιόλας- θα την αντιμετωπίσετε; Δεν το εντάσσετε αυτό; Τρόφιμο δεν είναι; Απαντήστε μας σε αυτό λοιπόν, για να έχετε και συνέπεια έργων και λόγων.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε, κυρία Λιακούλη. Ορίστε, κύριε Στύλιο, τρία λεπτά και για εσάς.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Να επαναλάβω για δεύτερη φορά, για να γίνει κατανοητό και αν δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, τουλάχιστον ας βρούμε κάποιον άλλον τρόπο να τα πούμε με πιο μεγάλη λεπτομέρεια και πιο αναλυτικά. Είμαι σίγουρος βέβαια ότι οι παραγωγοί που μας ακούνε αντιλαμβάνονται και αντιλήφθηκαν τι είπα στην πρωτολογία μου.

Σας είπα λοιπόν το εξής. Για το 2019 είχαμε εκατόν είκοσι δηλώσεις στη Λάρισα για τους αμυγδαλοκαλλιεργητές και πληρώθηκαν 101.000 ευρώ. Τέλος για το 2019. Πάμε να δούμε για τα επόμενα χρόνια. Για το 2020, 12 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για τη Θεσσαλία. Για το 2020 για τους αμυγδαλοκαλλιεργητές, τα 10 εκατομμύρια δόθηκαν στη Λάρισα. Για το 2021 συνολικά είχαμε 22 εκατομμύρια ευρώ, τα 18 εκατομμύρια δόθηκαν στη Λάρισα. Και σας είπα ότι για την τριετία δόθηκαν για τους αμυγδαλοκαλλιεργητές 28 εκατομμύρια ευρώ στη Λάρισα από τα 34 εκατομμύρια που δόθηκαν συνολικά στη Θεσσαλία.
Επειδή αναφερθήκατε στο DE MINIMIS, σας λέω λοιπόν το εξής. Άρα ξεκαθαρίσαμε ότι στην τριετία για τους αμυγδαλοκαλλιεργητές, που προσπαθείτε να εμφανίσετε μια κατάσταση πάρα πολύ άσχημη, καταλαβαίνουμε τι γίνεται και εμείς και οι παραγωγοί καταλαβαίνουν και τα χρήματα είναι δεδομένα και δεν αλλάζουν. Αυτά έχουν αποπληρωθεί, έχουν δοθεί, έχουν καταβληθεί στους λογαριασμούς.

Για το 2019 η Κυβέρνηση -μιλήσαμε για τον ΕΛΓΑ και για τις καλυπτόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ- έδωσε DE MINIMIS άμεσα και γρήγορα. Το ύψος της ενίσχυσης λοιπόν ήταν 80 ευρώ ανά στρέμμα. Το συνολικό ποσό ανήλθε στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στη Λάρισα καταβλήθηκαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Εκτιμάμε ότι αυτό το ποσό αποτελεί το 50% των χρημάτων που θα μπορούσαν να πάρουν. Μιλάμε πάντα για ζημιές που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Γι’ αυτόν τον λόγο δόθηκαν με De minimis.

Ξεκαθαρίσαμε, λοιπόν: Ό,τι καλύπτει ο ΕΛΓΑ πλήρωσε. Έφτασε το ποσό στα 28 εκατομμύρια. Ό,τι δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ το δώσαμε με τη διαδικασία του De minimis. Μας ακούει ο κόσμος και θα λέει: «Καλά, τα χρήματα που μας έβαλαν στους λογαριασμούς μας δεν ήξεραν γιατί μας τα έβαζαν; Λάθος έκαναν;».
Επειδή, όμως, θέσατε και μια σειρά από άλλα ζητήματα –τα έχω πει πολλές φορές στη Βουλή-, συνολικά ο ΕΛΓΑ έχει αποζημιώσει στην τριετία πάρα πολλές φορές με ένα ποσό γύρω στα 370 εκατομμύρια ευρώ από πολλές ασφαλιστικές ζημιές που καλύπτονταν ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Η δική μας Κυβέρνηση ήταν αυτή η οποία ξεκίνησε και άρχισε να εφαρμόζει τον νόμο για την καταβολή των χρημάτων που οφείλει το κράτος να βάζει κάθε χρόνο στον ΕΛΓΑ. Αυτό είχε ως συνέπεια να μπορεί ο ΕΛΓΑ να είναι βιώσιμος και να μπορεί να ανταποκριθεί στις πληρωμές του. Κάθε χρόνο, λοιπόν, το Υπουργείο Οικονομικών ως επιχορήγηση για το διοικητικό κόστος δίνει στον ΕΛΓΑ ένα ποσό της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ επιπρόσθετα από τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι αγρότες μας.

Σας έχω πει ότι προχωράμε στον ΕΛΓΑ. Έχουμε συνάψει προγραμματική σύμβαση με την «Κοινωνία της Πληροφορίας» για να προχωρήσουμε στην ψηφιακή του αναβάθμιση, ούτως ώστε άμεσα και πολύ γρήγορα να ολοκληρώνεται η όλη διαδικασία και να μπορούν να καταβάλλονται τα χρήματα στους αγρότες που τα έχουν ανάγκη.

Τέλος, σας θυμίζω ότι τον περασμένο Ιούλιο η Ελληνική Βουλή ψήφισε διάταξη-τροπολογία με την οποία μπορούμε να δίνουμε προκαταβολές. Έχει γίνει χρήση αυτής της διάταξης από τον ΕΛΓΑ και τη διοίκησή του και έχει καταβληθεί ένα σεβαστό ποσό στους παραγωγούς πριν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.
Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε για να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή στον ΕΛΓΑ, ούτως ώστε και ο Οργανισμός να είναι βιώσιμος και οι παραγωγοί να απολαμβάνουν αυτά τα οποία δικαιούνται, διότι οι ΕΛΓΑ διαχειρίζεται χρήματα των αγροτών και των παραγωγών. Είμαστε οι πρώτοι που το λέμε από την Κυβέρνηση και με πολύ μεγάλο σεβασμό και συνέπεια στα χρήματα του Έλληνα αγρότη γίνεται η όλη διαδικασία μέσα από τον ΕΛΓΑ.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.

22/03/2022 11:02 πμ

Παρατείνεται η ημερομηνία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ. 

Σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού, η πληρωμή των εισφορών που έληγε στις 31 Μαρτίου πηγαίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022.

Στο μεταξύ ο ΕΛΓΑ καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις, με συνημμένα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως και τη Δευτέρα (28 Μαρτίου 2022) για το σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων που ζημιώθηκαν από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλοι, κατολισθήσεις, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, παγετοί, υπερβολικές βροχοπτώσεις, χαλάζι, χιονοπτώσεις) και πυρκαγιές, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2019.

Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ 6051/Β/2021 και 6054/Β/2021), η Ανακοίνωση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης, οι επιλέξιμες ζημιές των προγραμμάτων και τα σχετικά  έντυπα του προγράμματος έχουν αναρτηθεί στον Οργανισμό (εδώ). Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν τηλεφωνικώς στο Υποκατάστημα της περιοχής τους. 

21/03/2022 02:25 μμ

Μέχρι τέλος Μαρτίου εκτιμά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Στύλιος, ότι θα υπάρξει εξόφληση για όλα σχεδόν τα ζημιογόνα αίτια του 2021.

Στην ερώτηση της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα τις: «ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες φασολιών στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών 2021», απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Στύλιος, πριν λίγες ημέρες στη βουλή, δίνοντας και σχετικά στοιχεία.

«Για τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά το έτος 2021 στην ΠΕ Kαστοριάς σε διάφορες καλλιέργειεςαστοριάς σε διάφορες καλλιέργειες (δενδρώδεις, φασόλια, κ.λ.π.) από καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια, διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν συνολικά για όλες τις καλλιέργειες 289 αναγγελίες ζημιάς και υπεβλήθησαν συνολικά 3.512 δηλώσεις. Συγκεκριμένα για τις καλλιέργειες φασολιών, οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. διενέργησαν εκτιμήσεις για ζημιές από καύσωνα, πλημμύρες και παγετό, που σημειώθηκαν κατά την καλλιεργητική περίοδο 2021, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν. Τις εκτιμήσεις ακολούθησε η μηχανογραφική καταχώριση των πορισμάτων και με την πληρωμή του Φεβρουαρίου 2022 ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς, ενώ ως το τέλος Μαρτίου 2022 προγραμματίζεται η ολοκλήρωση της καταβολής αποζημιώσεων από το σύνολο σχεδόν των ζημιογόνων αιτίων του 2021», ανέφερε εγγράφως ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με το Γιώργο Στύλιο, έχουν ήδη καταβληθεί μέχρι στιγμής αποζημιώσεις ύψους 3.745.290 ευρώ στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς της ΠΕ Καστoριάς για το έτος ζημιάς 2021. Όσοι δεν έχουν ήδη εξοφλήσει τα ασφάλιστρά τους, εφόσον το πράξουν εμπρόθεσμα, θα πληρωθούν σε επόμενη πληρωμή του ΕΛΓΑ, που θα λάβει χώρα μετά την ανωτέρω εξόφληση. Υπενθυμίζεται ότι για το 2020 η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή της ασφαλιστικής εισφορά ήταν 31η Δεκεμβρίου 2021, ενώ για το 2022 έχει οριστεί η 31η Μαρτίου 2022.

Δείτε όλη την απάντηση πατώντας εδώ

17/03/2022 01:33 μμ

Την έκθεση για την εκτίμηση των επιπτώσεων του παγετού, της περιόδου Φεβρουαρίου-Μαρτίου του 2022, στην αγροτική παραγωγή της Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας απέστειλε άμεσα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιορδάνης Τζαμτζής στο ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τζαμτζής, «οι μετεωρολογικοί σταθμοί μας, που εγκαταστάθηκαν πέρσι, έδωσαν τα ακριβή στοιχεία των χαμηλών θερμοκρασιών της περιόδου. Ταυτόχρονα, τις τελευταίες μέρες, με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη έγιναν οι πρώτες εκτιμήσεις από τους Γεωπόνους της Υπηρεσίας μας. Δυστυχώς ο παγετός έχει επιφέρει καταστροφή στα άνθη αλλά ακόμη και στους οφθαλμούς στο στάδιο του φουσκώματος των δενδρωδών καλλιεργειών, όπως βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα. Όπως φαίνεται σε κάποιες ποικιλίες θα υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που είχαμε πέρσι (μείωση της παραγωγής)». 

Αναλυτικά η έκθεση αναφέρει τα εξής:

Τα διαστήματα 27/2 - 4/3/2022 και 10 - 16/3 επικράτησαν λόγω των καιρικών φαινομένων με ονομασίες «Μπιάνκα» και «Φίλιππος» αντίστοιχα, συνθήκες παγετού. Ιδιαίτερα το φαινόμενο «Φίλιππος» προκάλεσε παρατεταμένης διάρκειας παγετό σε όλες τις περιοχές του νομού, οι οποίες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων της υπηρεσίας μας, προκάλεσαν ζημιές στην ανθοφορία και στην αναμενόμενη παραγωγή πολλών καλλιεργειών.

Από τις αυτοψίες που διεξάγουμε όλη την προαναφερθείσα περίοδο, εκτιμούμε ότι οι συνθήκες παγετού που επικράτησαν στο 100% τουλάχιστον της έκτασης της Πέλλας, έπληξαν τις καλλιέργειες σε ιδιαίτερα ευαίσθητα στάδια, καταστρέφοντας τους οφθαλμούς στο στάδιο του φουσκώματος και τα άνθη πολλών δενδρωδών καλλιεργειών, όπως είναι τα βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια, αμύγδαλα. O παγετός αυτός θα προκαλέσει, λόγω της μεγάλης όπως αναφέραμε διάρκειας του, υλικές - μη αναστρέψιμες ζημιές στην γεωργική παραγωγή των πρωϊμανθών ποικιλιών που βρίσκονται σε ευαίσθητο βλαστικό στάδιο.

Οι καλλιέργειες και ποικιλίες που έπαθαν ζημιά είναι:

Ροδακινιά - Νεκταρινιά επιτραπέζια ποικιλίες: 
Big Bang, Early Bomba, May Crest, Patty, Queen Crest, Royal Summer, Luciana, Britney Lane (που ήταν σε έναρξη άνθισης, με αναμενόμενη ζημιά 50-70%).

Συμπύρηνα: 
MirEl ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για τα Fercluse (που ήταν σε έναρξη άνθισης, με αναμενόμενη ζημιά 50-70%).
Κατερίνα (σε φούσκωμα οφθαλμών, με αναμενόμενη ζημιά 50-70%)

Βερίκοκα:
Big Red, Tsunami, Mogador, Tomcot, Migato, Wondercot, Ladycot, Magicot, Perlecot, Sun giant, Flopria, Colorado, Farbaly (υπό διερεύνηση), Pricia, Bora, Luna (σε έναρξη άνθησης-άνθηση, με αναμενόμενη ζημιά 50-100%).

Αμύγδαλα:
Vairo, Texas (σε φούσκωμα οφθαλμών, με αναμενόμενη ζημιά 50-100%) 
Tuono (σε έναρξη άνθησης, με αναμενόμενη ζημιά 50-100%)
Diego (σε άνθηση, με αναμενόμενη ζημιά 50-100%)

Δαμάσκηνα:
Friar, Black Amber, Black Splendor, Angelino, Black Diamond (σε έναρξη άνθησης-άνθηση, με αναμενόμενη ζημιά 60-100%) 

17/03/2022 09:30 πμ

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά πραγματοποίησε ο βουλευτής Λακωνίας, κ. Νεοκλής Κρητικός την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022.

Ο κ. Κρητικός έθεσε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, εκ νέου το θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών εσπεριδοειδών, οι οποίοι επλήγησαν από τον παγετό της 22ας Ιανουαρίου 2022, καθώς μετά τις ανακοινώσεις του ΕΛΓΑ και των αναρτήσεων και δημοσιευμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα τοπικά μέσα στης Λακωνίας, συνέχισε να υπάρχει αμφιβολία για τη διαδικασία αποζημιώσεων.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αφορά όλους τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, οι οποίοι επλήγησαν από τον παγετό της 22ας Ιανουαρίου. Θα αποζημιωθούν, παίρνοντας αρχικά προκαταβολή, ενώ θα συνεχιστούν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις.

Για να δοθεί η προκαταβολή πρέπει να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση, μέσω τροπολογίας, η οποία θα τεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

15/03/2022 01:12 μμ

Διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό Χρήστου Τριαντόπουλου στη βουλή την Δευτέρα.

«Σύντομα, λοιπόν, οι αγρότες θα λάβουν τις δικαιούμενες προκαταβολές τους και θα ακολουθήσει η διαδικασία για το συνολικό δικαιούμενο ποσό», τόνισε ο Χρήστος Τριαντόπουλος στη βουλή την Δευτέρα 14 Μαρτίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό επικαλέστηκε τεχνικούς λόγους, οι οποίοι εμπόδισαν την πληρωμή της προκαταβολής, τεχνικοί λόγοι, οι οποίοι φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί.

Ολόκληρη η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Θα συζητηθεί τώρα η πρώτη με αριθμό 503/4-3-2022 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης με θέμα: «Καταβολή αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους αγρότες της Ηλείας».

Κύριε Νικολακόπουλε, καλησπέρα και καλή εβδομάδα. Έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα. Κύριε Υπουργέ, ο Νομός Ηλείας το καλοκαίρι του 2021 για μια ακόμη φορά επλήγη από καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες προκάλεσαν μια μεγάλη φυσική καταστροφή με μεγάλες απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο, σε αγροτικές καλλιέργειες, κυρίως σε απώλεια ελαιόδεντρων, αλλά βέβαια και σε άλλες καλλιέργειες.

Είναι γεγονός ότι έχει θεσπιστεί με τον ν. 4797/2021 μια καινοτόμος, ευέλικτη και γρήγορη διαδικασία αποζημιώσεων όχι μόνο αγροτικών εκμεταλλεύσεων -αλλά και αγροτικών εκμεταλλεύσεων- προκειμένου να υπάρχει μια άμεση ανακούφιση σε όλους αυτούς που έχουν υποστεί ζημιές.

Είναι αλήθεια ότι με τα ποσά τα οποία έχετε ανακοινώσει ήδη από τις 11 Ιανουαρίου 2022 με δελτίο τύπου του Υπουργείου σας έχει προβλεφθεί μια αποζημίωση η οποία φτάνει σαν προκαταβολή στο 50%, ενώ θα υπάρχει αποζημίωση στο 70% συνολικά. Θα καταβληθεί αποζημίωση στο 50% της τελικής επιχορήγησης μ’ ένα πολύ ικανοποιητικό ομολογουμένως ποσό στα 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο. Αν και έχει ανακοινωθεί με το δελτίο Τύπου σας αυτή η αποζημίωση, η οποία πραγματικά είναι σημαντική, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα, με εξαίρεση κάποιες προκαταβολές, δεν έχει καταβληθεί το 50% που έχετε ανακοινώσει στους πληγέντες αγρότες. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο προκειμένου να μπορέσουν να συντηρήσουν τις καλλιέργειές τους, να μπορέσουν να πληρώσουν ποσά σε λιπάσματα και διάφορα άλλα. Όπως ξέρετε, ήδη το ενεργειακό κόστος είναι πολύ υψηλό, άρα δημιουργείται ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για τους αγρότες. Είναι ιδιαίτερα σημαντική, λοιπόν, η καταβολή αυτής της αποζημίωσης.

Η ερώτηση είναι η εξής. Θα ήθελα να μας πείτε σε τι χρόνο βλέπετε ότι θα υπάρχουν αυτές οι αποζημιώσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή όλος ο αγροτικός πληθυσμός που έχει υποστεί αυτές τις καταστροφές έχει μια έκδηλη αγωνία γιατί στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να υπάρχει συντήρηση και να υπάρχουν και νέες καλλιέργειες. Το ερώτημά μου είναι ο χρόνος που θα αποζημιωθούν οι αγρότες. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Νικολακόπουλε. Θα απαντήσει ο Υπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Κύριε Τριαντόπουλε, έχετε τρία λεπτά για το ξεκίνημά σας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό): Ευχαριστώ πολύ. Όντως είχαμε πυρκαγιές το καλοκαίρι με δυσμενή καταστροφικά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Η Κυβέρνηση με συνέπεια απέναντι στη νέα φιλοσοφία που έχει υιοθετήσει και εισάγει όλη αυτή την περίοδο, κινήθηκε άμεσα και ουσιαστικά για τη στήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αυτό το έκανε αξιοποιώντας το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο τόσο της κρατικής αρωγής όσο και αυτό του ΕΛΓΑ. Ωστόσο, κενά του παρελθόντος σε συνδυασμό με τις ανάγκες που προέκυψαν μας οδήγησαν στο να εισάγουμε νέες διαδικασίες. Άλλωστε είναι κάτι που έχουμε κάνει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Διορθώνουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος και καλύπτουμε κενά όσον αφορά την ουσιαστική αρωγή προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, προς τον αγρότη που έχει πληγεί. Παράλληλα με τα άλλα μέτρα στήριξης εισάγαμε τη νέα πρόβλεψη στο θεσμικό πλαίσιο της κρατικής αρωγής, έτσι ώστε να καλύψουμε και τις ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως οι δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως σωστά είπατε, αλλά και τα αμπέλια, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Μέσα από αυτή τη νέα διαδικασία καλύφθηκε ένα κενό στο πλαίσιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως προς την έγκαιρη και ουσιαστική επιχορήγηση της ζημιάς που υπέστησαν.

Μάλιστα, ειδικά για τις περιπτώσεις των πυρκαγιών του καλοκαιριού, όπως στην περίπτωση της Ηλείας, αποφασίστηκε να χορηγηθεί η προκαταβολή προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για τα φυσικά μέσα παραγωγής, βάσει των ψηφιακών δεδομένων που έχει συγκεντρώσει ο ΕΛΓΑ και βάσει μιας αρχικής τιμής εκτίμησης της ζημιάς. Αυτή την τιμή, την αρχική τιμή εκκίνησης της ζημιάς, την εισηγήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ προς τους αρμόδιους Υπουργούς οι οποίοι το ενέκριναν. Συγκεκριμένα, όπως είπατε κι εσείς, η αρχική τιμή εκτίμησης της ζημιάς καθορίστηκε στο ποσό των 144 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και τα δύο τρίτα της εκτιμώμενης τιμής αυτής για τις λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες.

Η προβλεπόμενη αποζημίωση, όπως και για τις άλλες επιχειρήσεις, είναι στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, όπως ισχύει με το πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Επί της ουσίας, λοιπόν, για να καλύψουμε τα κενά προβήκαμε σε αυτή τη νέα σχετική πρόβλεψη και αυτό το κάναμε ακριβώς γιατί ήταν αναγκαίο για να δοθεί η επιχορήγηση στις πληττόμενες αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε χρόνους, αλλά και σε χρηματικά ποσά που απέχουν παρασάγγας απ’ ό,τι γινόταν μέχρι πρόσφατα. Έτσι η προκαταβολή που θα λάβουν το προσεχές χρονικό διάστημα οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανέρχεται στο 50% της τελικής δικαιούμενης αποζημίωσης. Είναι αυτό που αναφέρατε. Θα είναι 50 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για τις υπόλοιπες πολυετείς καλλιέργειες.

Κατά την υλοποίηση, όμως, της νέας πρόβλεψης προέκυψαν διαδικαστικοί λόγοι όσον αφορά στην υλοποίηση των πληρωμών, με αποτέλεσμα η διευθέτησή τους να είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης. Έτσι, με τροπολογία που κατατίθεται επιλύεται το συγκεκριμένο διαδικαστικό ζήτημα. Ρυθμίζονται, δηλαδή, τεχνικά θέματα για την καταβολή της επιχορήγησης μέσω του ΕΛΓΑ, της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής.

Μετά, λοιπόν, από αυτή την αλλαγή άμεσα θα εκδοθεί και η προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση, προκειμένου να χορηγηθούν οι προκαταβολές στους αγρότες από τις πυρκαγιές, προκαταβολές και ποσά που απέχουν σημαντικά από ό,τι έχει δοθεί στο παρελθόν ή προβλέπεται με βάση τα προηγούμενα πλαίσια. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υφυπουργέ. Κύριε Νικολακόπουλε, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι πράγματι σημαντικό αυτό το οποίο μας λέτε και ομολογουμένως, σας είπα και πριν ότι τα ποσά είναι όντως σημαντικά, όπως και η διαδικασία είναι καινοτόμος και ευέλικτη.

Επίσης, είναι αληθές ότι κινητοποιήθηκαν άμεσα και τα συναρμόδια Υπουργεία και ο ΕΛΓΑ, προκειμένου να εφαρμοστεί αυτή η διαδικασία. Πλην, όμως, σήμερα μας δίνετε την εξήγηση ότι, πράγματι, τεχνικά προβλήματα είναι αυτά τα οποία οδήγησαν σε αυτή την καθυστέρηση από τις 11 Ιανουαρίου, όπου τότε έλεγε και το δελτίο Τύπου ότι σύντομα θα υπάρχουν αυτές οι αποζημιώσεις. Όμως, σήμερα μας λέτε ότι λύθηκε και αυτό το τεχνικό ζήτημα, οπότε στο προσεχές χρονικό διάστημα θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Όμως, όπως σας εξήγησα, είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των αγροτών της Ηλείας. Οι μέρες αυτές έχουν ένα αυξημένο κόστος παραγωγής. Το ενεργειακό είναι ένα επιπλέον πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί και αυτά τα χρήματα είναι εντελώς απαραίτητα για αυτούς που έχουν πληγεί και ξέρετε ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη η φυσική καταστροφή, γιατί ξέρω ότι ήρθατε και επισκεφθήκαμε τον Νομό Ηλείας και έχετε και προσωπική άποψη για όλα αυτά, όπως ξέρετε ότι στη συνέχεια, ο Νομός Ηλείας επλήγη και από άλλες φυσικές καταστροφές, από πλημμύρες, όπου πάλι ήσασταν εκεί, οπότε πρέπει και αυτό στην πορεία να το δείτε.

Άρα, λοιπόν, θα ήθελα, αν μπορείτε, μετά και την επίλυση αυτού του τεχνικού προβλήματος, όπως λέτε, το οποίο υπήρξε, να μας προσδιορίσετε λίγο πιο συγκεκριμένα ένα χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων και αν, αφού καταβληθούν αυτές οι αποζημιώσεις σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως είπατε, θα υπάρχει και ένας σχεδιασμός στη συνέχεια και για αυτούς που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γιατί προφανώς έχουμε και πολλές τέτοιες περιπτώσεις στον Νομό Ηλείας. Αν μπορείτε, να μας προσδιορίσετε και ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και εμείς ευχαριστούμε. Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε τρία λεπτά και εσείς.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό): Σας ευχαριστώ πολύ. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, ήρθαμε και φτιάξαμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, ένα νέο σχήμα για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτά που ουσιαστικά δεν προβλέπονταν μέχρι τότε. Οι λόγοι, λοιπόν, που σας ανέφερα πριν που είχαμε αυτή τη μικρή καθυστέρηση είναι τεχνικοί, είναι διαδικαστικοί και σχετίζονται με τον φορέα που θα καταβάλει τις επιχορηγήσεις. Πλέον το ζήτημα αυτό επιλύεται μέσω της ισόποσης επιχορήγησης από τον τακτικό προϋπολογισμό, από τα χρήματα που θα δώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον ΕΛΓΑ, ο οποίος διατηρεί τα ψηφιακά δεδομένα και είναι, επίσης, υπεύθυνος για την καταγραφή και την εκτίμηση των ζημιών, θα είναι ο φορέας αυτός που θα καταβάλει την επιχορήγηση προς τους αγρότες και θα είναι οι προκαταβολές της κρατικής αρωγής επιπρόσθετες της πρώτης αρωγής που έχουν πάρει μέσα από την πλατφόρμα «arogi.gov.gr».

Ως προς τα επόμενα βήματα, λοιπόν, μετά τη σχετική τροπολογία η οποία είναι τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών και έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή -εκτιμώ ότι θα είναι σε ένα από τα νομοσχέδια αυτών των ημερών- θα έχουμε την κοινή υπουργική απόφαση. Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση θα προχωρήσουν άμεσα τις επόμενες ημέρες οι πληρωμές των προκαταβολών για την επιχορήγηση των αγροτών. Και προς αυτή την κατεύθυνση σας διαβεβαιώνω ότι θα κινηθούν όλοι πάρα πολύ άμεσα, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα.

Μετά την επιχορήγηση των προκαταβολών, για να έχουμε εικόνα για το σύνολο του σχήματος που έχει τεθεί σε εφαρμογή, θα ακολουθήσει και η τελική φάση για την επιχορήγηση έναντι της ζημιάς. Η τελική εκτίμηση, εξειδικευμένη ανά αγροτική εκμετάλλευση, θα πραγματοποιηθεί βάσει των αυτοψιών τις οποίες θα κάνει ο ΕΛΓΑ, αυτοψίες που για λόγους ειδικών σε σχέση με τους γεωπόνους και σχετίζονται με την ανάπτυξη των δέντρων. Μετά από μια πυρκαγιά ξεκινούν αυτή την περίοδο για χιλιάδες πυρόπληκτους αγρότες. Είναι αυτοψίες που θα οδηγήσουν στην τελική εκτίμηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη στήριξη που ήδη έχει δοθεί μέσα από την πρώτη αρωγή από το «arogi.gov.gr».

Κατόπιν, λοιπόν, αυτών, θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση πάλι των δύο εμπλεκόμενων Υπουργών, προκειμένου να καταβληθεί το σύνολο της δικαιούμενης αποζημίωσης προς τους πληγέντες αγρότες και σε εκείνο το σημείο είναι που θα καλυφθούν κιόλας και οι αγρότες που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ερώτηση και να τονίσω ότι, με βάση το προϋπάρχον θεσμικό πλαίσιο, οι αγρότες δεν τύγχαναν αυτής της αντιμετώπισης και αυτό το γνωρίζουν όλοι καλά. Έτσι, με τη νέα ρύθμιση που ήρθε πριν από λίγο καιρό, καλύφθηκε ένα κενό, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να επιχορηγηθούν και να στηριχθούν άμεσα, αφού έχουν λάβει και την πρώτη αρωγή.

Το τεχνικό ζήτημα που δεν επέτρεψε μέχρι τώρα να δοθεί προκαταβολή, ρυθμίστηκε. Σύντομα, λοιπόν, οι αγρότες θα λάβουν τις δικαιούμενες προκαταβολές τους και θα ακολουθήσει η διαδικασία για το συνολικό δικαιούμενο ποσό. Σας ευχαριστώ πολύ.

09/03/2022 10:10 πμ

Πληρωμή αποζημιώσεων, ύψους 44.823.307,35 ευρώ την Πέμπτη 10 Μαρτίου.

Μετά από συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά και του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, επισπεύθηκαν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων  συνολικού ύψους 44.823.307,35 ευρώ σε 14.527 δικαιούχους παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον “Παγετό της Άνοιξης 2021” αλλά και για ζημίες εξ ’αιτίας άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι αποζημιώσεις καταβάλλονται την Πέμπτη 10η Μαρτίου 2022 από τον ΕΛ.Γ.Α., επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό μας δημοσίευμα (πατήστε εδώ).

Με την πληρωμή αυτή σχεδόν ολοκληρώνεται η εξόφληση των οφειλόμενων αποζημιώσεων, για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2021, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Ο Οργανισμός με κατεπείγουσες διαδικασίες τόσο ως προς την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου όσο και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών, με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη.

08/03/2022 03:47 μμ

Στοιχεία για τις ζημιές από πρόσφατο παγετό παραθέτει εγγράφως ο υφυπουργός, που αναφέρεται και στις εισφορές ΕΛΓΑ.

Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Ν. Καραθανασόπουλος και Ν. Παπαναστάσης, για θέματα αρμοδιότητάς μας, σας ενημερώνουμε τα εξής, αναφέρει εγγράφως στη βουλή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος:

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους παγετούς που σημειώθηκαν στις 25.01.2022 στην ΠΕ Αγολίδας, σε διάφορες καλλιέργειες (εσπεριδοειδή, κηπευτικά, κ.α.), διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν 59 αναγγελίες και υπεβλήθησαν 4.747 δηλώσεις ζημιάς. Ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, το έργο των εκτιμήσεων ξεκινά μετά το πέρας της δεκαπενθήμερης προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ζημιάς, σε επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια χρόνο, στη συνέχεια κοινοποιούνται τα πορίσματα και ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, η οποία προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2022.

Στο έργο των εκτιμήσεων, το ήδη υπάρχον μόνιμο και έμπειρο γωτεχνικό προσωπικό του ΕΛΓΑ, θα συνδράμει και επιπλέον γεωτεχνικό προσωπικό, με σκοπό την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου. Σημειώνεται, ότι η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα που επέδειξε το κράτος στην εκτίμηση και αποζημίωση των ζημιών του 2021, μεταξύ αυτών και του παγετού, συνιστούν την καλύτερη απόδειξη για την άμεση στήριξη που παρέχει στους παραγωγούς.

Στήριξη, η οποία εκφράστηκε τόσο με το  συντονισμένο έργο του ΕΛΓΑ, όσο και με την κρατική χρηματοδότηση -ύψους 132 εκ € ως τώρα- που, για πρώτη φορά μετά την παρέλευση δέκα χρόνων από την ψήφιση του Νόμου για την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας, παρασχέθηκε στον ΕΛΓΑ. Το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε στο ποσό για ζημιές του 2021 που ήδη έχει καταβληθεί και ανέρχεται σε περίπου 250 εκ € ως τώρα για το σύνολο της επικράτειας, και σε 2.036.137 € για την ΠΕ Αργολίδας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές, με τις οποίες το συνολικό ποσό αποζημιώσεων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 350 κ €.

O τρόπος υπολογισμού της υποχρεωτικής ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για την φυτική παραγωγή είναι η ασφαλιζόμενη αξία της παραγωγής, επί τον συντελεστή εισφοράς, ο οποίος παραμένει αμετάβλητος από το 2011 στο 4% και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί υπέρογκος.

Δείτε όλη την απάντηση πατώντας εδώ

08/03/2022 10:02 πμ

Πλήρης επιβεβαίωση για όσα έγραψε ο ΑγροΤύπος το περασμένο διάστημα.

Στο πρόγραμμα των επερχόμενων πληρωμών που αφορούν στους αγρότες, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο ΑΠΕ και επιβεβαίωνοντας πλήρως τις πληροφορίες του ΑγροΤύπου.

Για τον ΕΛΓΑ θέλω να σας επισημάνω, ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, ότι την περίοδο που άλλες κυβερνήσεις ξεκινούσαν τις πληρωμές για το προηγούμενο έτος εμείς τις ολοκληρώνουμε. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της τάξης που έχει μπει αλλά και βούλησης του πρωθυπουργού να ενισχύει τον συγκεκριμένο οργανισμό, ώστε οι αγρότες μας να νιώθουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια για την παραγωγή τους. Μέχρι σήμερα και για το σύνολο του 2021, ο ΕΛΓΑ έχει εγκρίνει πληρωμές που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 331 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2021. Και στις 10 Μαρτίου θα γίνει μια ακόμη πληρωμή για ζημιές που αφορούν στο προηγούμενο έτος, ύψους 46 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είπε καταλήγοντας μεταξύ άλλων ο υπουργός, μέσα στο Μάρτιο, θα κάνει πληρωμές σε εκκρεμότητες που υπάρχουν για την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης, πράσινης ενίσχυσης, ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας, καθώς και για μια σειρά συνδεδεμένα καθεστώτα, που αθροιστικά ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

04/03/2022 12:29 μμ

Διαμαρτύρονται οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς επειδή η περιοχή τους δεν συμπεριλαμβάνεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για κρατικές ενισχύσεις λόγω απώλειας εισοδήματος κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2019.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Καστοριάς Μακεδνός, «η Καστοριά δεν είναι στις επιλέξιμες περιοχές για ΚΟΕ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις) του 2019.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό ΑΑΤ κ. Στύλιο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο. Όταν ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ για τις ΚΟΕ ανέφερε ότι γίνονται πληρωμές για 2017 και 2018 και δεν γνωρίζει πότε θα προχωρήσει ο ΕΛΓΑ το πρόγραμμα για τις ΚΟΕ του 2019. Το ΦΕΚ όμως με τις ΚΟΕ του 2019 έχει δημοσιευθεί στις 20/12/2021.  

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, στο νομό Καβάλας οι παραγωγοί φασολιών αποζημιώνονται για αντιστάθμιση ζημιών και απώλειας φυτικής παραγωγής, ενώ στην περιοχή μας φωνάζουμε εδώ και τρία χρόνια για ΚΟΕ λόγο απώλειας παραγωγής σε κτηνοτροφική και γεωργική παραγωγή αλλά δεν κάνουν τίποτα.

Στην Καστοριά έχουν απώλεια παραγωγής λόγω ξηρασίας και καύσωνα στα φασόλια, όσπρια (φακές - ρεβίθια) τριφύλια, μήλα και στην κτηνοτροφία. 

Να σταματήσει η κοροϊδία εις βάρος των αγροτών και να ενταχθεί άμεσα στην ΚΥΑ και η Καστοριά, καθώς και τα ζημιογόνα αιτία που μείωσαν την παραγωγή στην περιοχή, όπως καύσωνας και ξηρασία».

Να θυμίσουμε ότι η ΚΥΑ ανέφερε για ενισχύσεις υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλοι, κατολισθήσεις, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, παγετοί, υπερβολικές βροχοπτώσεις, χαλάζι, χιονοπτώσεις), κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2019. Στα αίτια δεν περιλαμβάνεται ο καύσωνας και η ξηρασία.

Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ (εδώ)

04/03/2022 09:41 πμ

Η υποβολή των αιτήσεων θα αφορά στα προγράμματα Ετήσιο 2019 και Πυρκαγιές 2019.

Συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΑ καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις, με συνημμένα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022 έως και την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 για το σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων που ζημιώθηκαν από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλοι, κατολισθήσεις, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, παγετοί, υπερβολικές βροχοπτώσεις, χαλάζι, χιονοπτώσεις) και πυρκαγιές κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος -Δεκέμβριος 2019, οι οποίες περιλαμβάνονται στους σχετικούς πίνακες.

Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ 6051/Β/2021 και 6054/Β/2021), η ανακοίνωση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης, οι επιλέξιμες ζημιές των προγραμμάτων και τα σχετικά έντυπα του προγράμματος έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α., καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Δείτε λεπτομέρειες εδώ

03/03/2022 02:14 μμ

Συνάντηση είχε την Τρίτη (1/03/2022), στην Αθήνα, με τους παραγωγούς από την Κοζάνη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργου Αμανατίδη, έγινε με την προσωρινή διοίκηση του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου που έθεσε κρίσιμα ζητήματα της περιοχής για τα οποία παρασχέθηκαν οι αναγκαίες διευκρινίσεις.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, «το κονδύλι έχει βρεθεί για τις αποζημιώσεις σε προανθικό στάδιο στα μήλα και τα κεράσια από τον παγετό της Άνοιξης 2021. Όπως ανέφερε η πληρωμή θα γίνει όταν σταλεί η θετική απάντηση από την ΕΕ και θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς χωρίς περαιτέρω διαδικασίες.

Επίσης συζητήσαμε το πρόβλημα που υπάρχει με τις ανατιμήσεις των υλικών για τα αντιχαλαζικά δίχτυα. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε ότι στη νέα προκήρυξη που θα κάνει το 2022 (μέσω ΕΣΠΑ) θα αυξηθεί το κόστος των υλικών.

Συζητήθηκε ακόμη η αναπροσαρμογή του Κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ προκειμένου να είναι επίκαιρος και δίκαιος π.χ. θέματα εισφορών ανά καλλιέργεια, ανά στρέμμα και περιοχή, περιφερειοποίηση των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων, μείωση του ποσοστού παρακράτησης, εκτιμώμενη ποσότητα παραγωγής ανά στρέμμα για ασφάλιση, τροποποίηση ορίου καύσωνα και θεμάτων προανθικού σταδίου». 

03/03/2022 11:55 πμ

Μπορεί να μην έχει κλειδώσει ακόμα η συγκεκριμένη ημερομηνία ούτε βέβαια τα ποσά, όμως πλέον υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες.

Σε τροχιά μιας ακόμα πληρωμής αποζημιώσεων έχει εισέλθει ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες από τον Οργανισμό.

Η 10η του μήνα μπορεί να μην έχει κλειδώσει οριστικά, ωστόσο από τον Οργανισμό θεωρούν πιθανό, αυτό εν τέλει να γίνει εφικτό. Στη χειρότερη βέβαια περίπτωση το πακέτο πάει για λίγες ημέρες πιο μετά.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το συνολικό ποσό που θα αποδοθεί στους παραγωγούς, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία, από την οποία προκύπτουν οι ενήμεροι παραγωγοί, δηλαδή ποιοί έχουν εξοφλήσει την εισφορά και ποιοί όχι.

Σύμφωνα εξάλλου με αγρότες από τη Μακεδονία, που συνομίλησαν με τοπικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις θα αφορούν όλα τα πορίσματα που έχουν κοινοποιηθεί. Στην πληρωμή σίγουρο θεωρείται πως θα συμπεριληφθούν και ζημιές από τον περσινό παγετό, ίσως και τα χαλάζια, όπως άλλωστε έχει γράψει πρώτος ο ΑγροΤύπος.

Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις για τον φετινό παγετό

Η καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές στις καλλιέργειες, εξαιτίας του παγετού του 2022 προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2022. Αυτό απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Στύλιος, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός στις 27 Ιανουαρίου 2022, με αφορμή τις πολύ μεγάλες ζημιές από το φαινόμενο στα εσπεριδοειδή της συγκεκριμένης περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως αποζημιώσεις  συνολικού ύψους 68 εκατ. ευρώ κατέβαλε κατά την προηγούμενη πληρωμή του ο ΕΛΓΑ, σε 23.503 δικαιούχους παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον “Παγετό της Άνοιξης 2021” αλλά  και για ζημίες εξ ’αιτίας άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.

01/03/2022 02:03 μμ

Αποδέκτης παραπόνων παραγωγών για τις αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ με το προσαυξημένο ασφάλιστρο 20%, έχει γίνει η Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης.

Να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του για αυτό το θέμα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, ο Υφυπουργός ΑΑΤ, Γεώργιος Στύλιος, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Μακρίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «ζητάμε επίσημες απαντήσεις από ΕΛΓΑ και ΥπΑΑΤ για τις αποζημιώσεις του 2021 πότε και με ποιο τρόπο θα καταβληθούν τα χρήματα σε όσους πλήρωσαν προσαυξημένο ασφάλιστρο 20%. Ο κάθε παραγωγός μπορεί να πληρώσει στον ΕΛΓΑ ασφάλιστρο μειωμένο, κανονικό ή προσαυξημένο. Αντίστοιχα όταν πάθει ζημιά θα εισπράξει την σχετική αποζημίωση. 

Έχουμε πληροφορίες ότι επειδή το 2021 υπήρξαν πολλές ζημιές ο ΕΛΓΑ δεν πρόκειται να πληρώσει αυξημένες αποζημιώσεις κατά 20% σε όσους πλήρωσαν αυξημένο ασφάλιστρο. Θέλουμε να ξέρουμε τι θα γίνει και αν θα επιστραφεί το ασφάλιστρο στους παραγωγούς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας, Μάκης Αντωνιάδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι Σύλλογοι Νάουσας και Βελβεντού με επιστολή τους προς τον ΕΛΓΑ ζητούσαμε να μάθουμε για το θέμα της επιστροφής του +20% ασφαλίστρου, που πληρώθηκε με τη δήλωση ΟΣΔΕ την Άνοιξη του 2021. 

Στις ζημιές για τον παγετό είναι θετικό ότι ο ΕΛΓΑ αποζημίωσε στο 100% ασφαλιζόμενης αξίας τους αγρότες. Όμως κάποιοι πλήρωσαν περισσότερα χρήματα στον Οργανισμό. Ζητούμε να μας επιστραφεί το επιπλέον ασφάλιστρο που πληρώσαμε. 

Απάντηση ο ΕΛΓΑ δεν μας έδωσε μέχρι σήμερα. Γνωρίζουμε καλά τον Κανονισμό Ασφάλισης και τι ισχύει για το +20%. Με το προσαυξημένο ασφάλιστρο πρέπει να αποζημιωθούμε στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας».

28/02/2022 04:09 μμ

Προσπαθεί να... απαντήσει σε ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Σταμενίτης ο υφυπουργός.

Όπως αναφέρει λοιπόν στην απάντησή του, η ασφαλιζόμενη αξία υπολογίζεται με βάση την εκτιμώμενη μέση στρεμματική απόδοση και την τιμή ανά μονάδα προϊόντος και αποτελεί το μέγιστο ποσό αποζημίωσης ανά στρέμμα για την περίπτωση που το ποσοστό ζημίας είναι 100% και η στρεμματική απόδοση τουλάχιστον όση η μέση στρεμματική απόδοση, όταν ο παραγωγός έχει επιλέξει να ασφαλιστεί χωρίς ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς. Στην περίπτωση που έχει επιλέξει ασφαλιστική εισφορά +20%, τότε το μέγιστο ποσό αποζημίωσης ανά στρέμμα αυξάνεται επίσης κατά 20%.

Ωστόσο, το τελικό ποσό αποζημίωσης διαφέρει ανά περίπτωση, εφόσον διαφέρει το ποσοστό ζημίας και η στρεμματική απόδοση ανά αγροτεμάχιο, ενώ σημειώνεται ότι λαμβάνεται πάντα υπ’ όψιν το εκ του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικού Κεφαλαίου ποσοστό απαλλαγής.

Οι παραγωγοί πάντως που έχουν πληρώσει παραπάνω εισφορές επιμένουν να ζητούν να λάβουν 20% προσαύξηση της αποζημίωσης για τον παγετό, παρά το γεγονός ότι έγινε η διαδικασία με οριζόντιο τρόπο.

Δείτε την απάντηση εδώ

24/02/2022 09:30 πμ

Η καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές εξαιτίας του παγετού προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2022.

Αυτό απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Στύλιος σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός στις 27 Ιανουαρίου 2022.

Στην απάντηση του υφυπουργού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Για τις ζημιές από τον παγετό της 25ης Ιανουαρίου 2022 στην ΠΕ Αργολίδας, χωρίς καμία καθυστέρηση, ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τον Κανονισμό Ασφάλισης διαδικασίες. Διενεργήθηκαν επισημάνσεις, έγιναν 50 αναγγελίες ζημιάς και ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων. Το εκτιμητικό έργο, το οποίο θα διεξαχθεί από το μόνιμο γεωτεχνικό δυναμικό του ΕΛΓΑ με τη συνδρομή επιπλέον γεωτεχνικού προσωπικού, για την ταχύτερη διεκπεραίωση του έργου, ξεκινάει με το πέρας της δεκαπενθήμερης προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ζημιάς. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, η οποία προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2022.

Τονίζεται δε το γεγονός ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα.

Σημειώνεται, ότι η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα που επέδειξε το κράτος στην εκτίμηση και αποζημίωση των ζημιών του 2021, μεταξύ αυτών και του παγετού, συνιστούν την καλύτερη απόδειξη για την άμεση στήριξη που παρέχει στους παραγωγούς. Στήριξη η οποία εκφράστηκε τόσο με το συντονισμένο έργο του ΕΛΓΑ, όσο και με την κρατική χρηματοδότηση -ύψους 132 εκ € ως τώρα- που, για πρώτη φορά μετά την παρέλευση δέκα χρόνων από την ψήφιση του Νόμου για την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας, παρασχέθηκε στον ΕΛΓΑ. Το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε στο ποσό για ζημιές του 2021 που ήδη έχει καταβληθεί και ανέρχεται σε περίπου 250 εκ. € ως τώρα για το σύνολο της επικράτειας, και σε 2.040.678 € για την ΠΕ Αργολίδας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές, με τις οποίες το συνολικό ποσό αποζημιώσεων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 350 εκ. €».

22/02/2022 02:43 μμ

Εντός του Απριλίου οι εκτιμητές γεωτεχνικοί θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους στην Αργολίδα, είπε ο Υπουργός κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέα Πουλά, σχετικά με τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς πορτοκαλιών στην Αργολίδα.

Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι ήδη από 14 Φεβρουαρίου, υπεγράφη από τον ΕΛΓΑ η πρόσληψη 35 γεωτεχνικών, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη πιάσει δουλειά κάνοντας εκτιμήσεις.

Η παραγωγός και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σταθέικων του Δήμου Άργους Μυκηνών κ. Άννα Λαμπάδα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «από την εικόνα της ζημιάς από τον πρόσφατο παγετό που είχαμε τέλη Ιανουαρίου εκτιμώ ότι θα χρειαστούν πάνω από δύο μήνες οι εκτιμητές γεωπόνοι για να δουν τις ζημιές στον κάμπο της Αργολίδας. 

Ακόμη όμως περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ για το πως θα αποζημιωθούμε. Ανεπίσημες πληροφορίες μας λένε ότι δεν θα είναι τα 22 λεπτά το κιλό αλλά λιγότερα.

Όσοι θα πάνε τα πορτοκάλια για χυμό θα πληρωθούν με 8 λεπτά το κιλό αλλά θα έχουν κοπτικά έξοδα (4,5 λεπτά). Τελικά μένουν πολύ λίγα χρήματα στον παραγωγό. Η άλλη λύση είναι να τα αφήσει στο χωράφι.

Για τα πορτοκάλια που αγοράζουν οι έμποροι αυτή την εποχή, οι τιμές για όσα δεν έχουν πληγεί από τον παγετό είναι στα 23 λεπτά (μικτή) και όσα είναι παγετόπληκτα στα 17 λεπτά». 

Από την πλευρά του ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η διαδικασία για την εξατομίκευση της ζημιάς είναι χρονοβόρα και σίγουρα θα είναι πάνω από μήνα.

Η χυμοποίηση δεν αποτελεί λύση για τον παραγωγό. Από τα 8 λεπτά το κιλό που δίνει το εργοστάσιο τα 4,5 λεπτά πάνε για τα εργατικά. Μόνο ένα χαρτί θα πάρει από το εργοστάσιο ο παραγωγός που θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει για την αποζημίωση του ΕΛΓΑ. Πάντως πολλές ποσότητες πορτοκαλιών θα μείνουν στα χωράφια. 

Οι παραγωγοί ζητούν δίκαιες εκτιμήσεις και γρήγορες αποζημιώσεις για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Όσες λίγες ποσότητες πορτοκαλιών δεν έχουν πληγεί από τον παγετό μέχρι στιγμής ακούγονται ότι πιάνουν καλές τιμές. Δεν ξέρουμε όμως αν θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα». 

21/02/2022 09:35 πμ

Προτεραιότητα θα έχουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Μετά ακολουθήσουν οι υπόλοιποι, εξηγεί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, με έγγραφό του
που διαβιβάστηκε στη βουλή, προς απάντηση ερώτησής βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές, όπως αναγράφονται στον πίνακα αποδεκτών, σας πληροφορούμε τα εξής:

Όπως σαφώς αναφέρεται και στο από 17.09.2021 Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Κυβέρνηση επιβεβαιώνοντας – έμπρακτα – την προσήλωσή της στην άμεση προώθηση των μέτρων κρατικής αρωγής προς φυσικά και νομικά πρόσωπα, προχώρησε άμεσα στην υπογραφή της αριθ. 110745ΕΞ2021/13-9-2021 (Β’ 4268) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία ρυθμίζεται το ζήτημα της επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 1η Μαΐου έως και το τέλος Αυγούστου 2021.

Συγκεκριμένα, για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αποζημίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν, με την παραπάνω απόφαση, εφαρμόζονται οι διαδικασίες του ν.4797/2021 σχετικά με την επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών. Ειδικότερα, με τη διαδικασία των άρθρων 7 και 8 του ν.4797/2021 (ΦΕΚ Α’ 66/23.04.2021)δύναται να καλύπτεται μέρος των υλικών ζημιών, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

Με περαιτέρω τροποποίηση ανωτέρω Νόμου και συγκεκριμένα με το Ν. 4871/2021 (ΦΕΚ Α’ 246/10.12.2021) θεσπίζεται διαδικασία για την επιχορήγηση ζημιών στα μέσα φυτικής παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (όπως δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια), οι οποίες δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δύναται να παρέχεται επιχορήγηση (προκαταβολή) ποσοστού που δεν ξεπερνά το πενήντα τοις εκατό (50%) της επιχορήγησης. Ο καθορισμός του ύψους της προκαταβολής βασίζεται στα αρχικά στοιχεία εκτιμήσεων (επισημάνσεων του ΕΛΓΑ) και εκδίδεται σχετική ΚΥΑ.

Σε πρώτη φάση η διαδικασία χορήγησης προκαταβολής θα ενεργοποιηθεί για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και δε δεύτερη φάση για τους υπόλοιπους. Το σύνολο των εν δυνάμει δικαιούχων οφείλουν να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ, βάσει της οποίας θα γίνει διασταύρωση στοιχείων, και να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις ασφαλιστικής εισφοράς. Η προκαταβολή της επιχορήγησης θα συνυπολογίσει και την πρώτη αρωγή που χορηγήθηκε προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις μέσω του arogi.gov.gr. τους προηγούμενους μήνες.

Δείτε όλη την απάντηση πατώντας εδώ

18/02/2022 02:02 μμ

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, είχε την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος.

Ο αντιπεριφερειάρχης έθεσε το θέμα της ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, προκειμένου να επιταχυνθεί το εκτιμητικό έργο για τις ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από τον παγετό του Ιανουαρίου σε καλλιέργειες πορτοκαλιών, μανταρινιών, λεμονιών, οπωροκηπευτικών αλλά και σε ελαιοκαλλιέργειες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε ότι εντός των επομένων ημερών θα προσληφθούν 35 γεωπόνοι – εκτιμητές, με στόχο την έναρξη των εκτιμήσεων των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες που επλήγησαν (Αργολίδα, Λακωνία, Κορινθία και Μεσσηνία). Ο Ανδρ. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι η διοίκηση του Οργανισμού έχει θέσει ως προτεραιότητα την όσο το δυνατό συντομότερη εκτίμηση των ζημιών, έτσι ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πορισμάτων να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες. Επίσης, ανέφερε το ύψος της αποζημίωσης που προβλέπεται, ανάλογα με την καλλιέργεια, το οποίο είναι για τα πορτοκάλια 0,22 λεπτά ανά κιλό, για τα λεμόνια 0,60 λεπτά ανά κιλό και για τα μανταρίνια 0,36 λεπτά ανά κιλό.

Ακολούθησε, στη συνέχεια, συζήτηση αναφορικά με τις αποζημιώσεις των ελαιώνων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές πέρυσι το καλοκαίρι, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να γνωστοποιεί ότι η διαδικασία πληρωμής βρίσκεται στο τελικό στάδιο, προσθέτοντας ότι η αξία κάθε ελαιόδενδρου μαζί με την ηρτημένη παραγωγή τους έχει εκτιμηθεί -από την κυβερνητική επιτροπή κρατικής αρωγής- στα 144 ευρώ, εκ των οποίων τα 50 ευρώ ανά ελαιόδενδρο θα καταβληθούν στους δικαιούχους, ως προκαταβολή, μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό μας δημοσίευμα σχετικά με την επόμενη πληρωμή ΕΛΓΑ.

Σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, είχε η στενή συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την διοίκηση του Οργανισμού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την οριοθέτηση των πυρόπληκτων περιοχών και την οριστικοποίηση των δικαιούχων παραγωγών.

17/02/2022 09:33 πμ

Σύσκεψη πραγματοποίησε ο υπουργός κ. Γιώργος Γεωργαντάς, με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη και τους βουλευτές της ΝΔ στην Κοζάνη, για τις αποζημιώσεις από τον παγετό της Άνοιξης 2021, που δεν έχουν καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ επειδή η παραγωγή τους ήταν σε προανθικό στάδιο.

Ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ, Γιώργος Αμανατίδης, που συμμετείχε στην σύσκεψη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το κονδύλι έχει βρεθεί και αναμένουμε να σταλεί η θετική απάντηση από την ΕΕ και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς χωρίς περαιτέρω διαδικασίες».

Πάντως για τις αποζημιώσεις που ήταν σε προανθικό στάδιο αναμένεται να καταβληθεί κονδύλι που θα κυμανθεί από 20 έως 25 εκατ. ευρώ και θα αφορά τις καλλιέργειες όλης της χώρας που έπαθαν ζημιά από τον συγκεκριμένο παγετό.  

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί Πύργων και Μεσόβουνου του δήμου Εορδαίας Κοζάνης υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες ποικιλίες όταν έγινε ο παγετός ήταν ανθισμένες και σύμφωνα με τον κανονισμό, το ζημιογόνο αυτό γεγονός καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

Ο παραγωγός κερασιών από τους Πύργους Εορδαίας Κοζάνης κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι ζημιές αφορούν μήλα και κεράσια στην Κοζάνη. Εμείς υποστηρίζουμε ότι οι συγκεκριμένες ποικιλίες όταν έγινε ο παγετός ήταν ανθισμένες και μάλιστα στείλαμε εξώδικο κατά του Οργανισμού. 

Παρόλα αυτά ο νέος υπουργός μας ενημέρωσε μέσω της συνάντησης ότι τα χρήματα υπάρχουν στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Μετά την θετική απάντηση από την ΕΕ θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Οι παραγωγοί θα πληρωθούν με βάση τις εξατομικευμένες δηλώσεις ζημιάς που έκαναν στην περιοχή οι Γεωπόνοι του ΕΛΓΑ».

Να θυμίσουμε ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε δεσμευτεί πριν λίγες ημέρες ότι θα αποζημιωθούν τα βιομηχανικά αχλάδια στον Τύρναβο, που υπέστησαν ζημιά από παγετό της άνοιξης του 2021, στο προανθικό στάδιο, όταν πάρει η χώρα τις απαραίτητες εγκρίσεις από την ΕΕ.

Αντίθετα οι ελιές της Χαλκιδικής που έπαθαν ζημιές από τον παγετό και ήταν σε προανθικό στάδιο είναι δύσκολο να αποζημιωθούν επειδή δεν έγιναν εξατομικευμένες δηλώσεις ζημιάς από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.

16/02/2022 12:41 μμ

Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από τον Οργανισμό.

Για τα τέλη του Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η επόμενη μεγάλη πληρωμή του ΕΛΓΑ, αναφέρουν σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου από τον Οργανισμό. Η πληρωμή αυτή όμως ενδέχεται να έρθει λίγο πιο γρήγορα και συγκεκριμένα γύρω στα μέσα Μαρτίου.

Το ποσό που θα δοθεί δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, ενώ όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, καταβάλλεται προσπάθεια, να συμπεριληφθούν στις πληρωμές και ορισμένες ζημιές από παγετούς που συνέβησαν μέσα στο 2022. Παράλληλα, στην πληρωμή θα συμπεριληφθούν ζημιές που έγιναν μέσα στο 2021 σε καλλιέργειες.

Υπενθυμίζεται πως αποζημιώσεις συνολικού ύψους 68.085.665,87 ευρώ κατέβαλε ο ΕΛΓΑ την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022, σε 23.503 δικαιούχους παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον «παγετό της άνοιξης 2021», αλλά και για ζημίες εξαιτίας άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι ζημιές αυτές, αφορούσαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, παλιές εκκρεμότητες παραγωγών, ακόμα και από το 2014, που πλήρωσαν καθυστερημένα τις εισφορές τους.

Με αφορμή ερωτήματα αγροτών - αναγνωστών μας, με ζημιές από τον παγετό του 2022, οι οποίοι έχουν έδρα σε νομούς εκτός Πελοποννήσου, ρωτήσαμε τον ΕΛΓΑ και μας είπαν ότι και σε αυτές τις περιοχές, γίνονται εκτιμήσεις, που βαίνουν προς ολοκλήρωση.