Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τρίτη χρονιά με απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος οι αγρότες

04/04/2022 09:58 πμ
Παρατείνεται η απαλλαγή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των αλιέων παράκτιας αλιείας από το τέλος επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2021, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση Σταϊκούρα.

Παρατείνεται η απαλλαγή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των αλιέων παράκτιας αλιείας από το τέλος επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2021, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση Σταϊκούρα.

Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί άμεσα η Κυβέρνηση παρατείνει, και για το φορολογικό έτος 2021, την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.

Ανάλογη ρύθμιση για απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αλιείς, ίσχυσε και τα δύο προηγούμενα χρόνια προκειμένου να στηριχθούν οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Το μέτρο αφορά:

- Τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ

- Τους αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρα, μεταξύ καθέτων.

Πρόκειται για ακόμα ένα μέτρο που αποδεικνύει ότι αξιοποιούμε, στον βέλτιστο βαθμό, τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε να στηρίξουμε, με ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις, τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Σχετικά άρθρα
06/04/2022 10:12 πμ

Από τα τέλη Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων από τους αγρότες, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Νάζος, Οικονομολόγος - Λογιστής από τα Γρεβενά.

Τι προβλήματα υπάρχουν φέτος με τις δηλώσεις;

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καθυστέρησε να δημοσιεύσει τις οριστικές βεβαιώσεις των αγροτικών επιδοτήσεων. Επίσης ο ΕΦΚΑ ακόμη δεν έχει δημοσιεύσει τις βεβαιώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλει οι αγρότες το 2021. Αυτές θα πρέπει να τις έχουμε γιατί θα δηλωθούν στα έξοδα του αγροτικού εισοδήματος. Οι τράπεζες από την πλευρά τους δεν έχουν ακόμη στείλει τις βεβαιώσεις των δανείων. 

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και φέτος είναι ότι δεν υπάρχει επίσημο κρατικό έγγραφο που να αναφέρει αν οι αγρότες εισέπραξαν κάποια ενίσχυση λόγω πανδημίας (κορονοενίσχυση). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ο φορολογούμενος μαζί με τον λογιστή να γράψουν αναλυτικά τα ποσά. Επίσης περιμένουμε ενημέρωση για το τι θα γίνει με τις επιστρεπτέες προκαταβολές (δεν φορολογούνται αλλά υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθούν τεκμήρια).

Στα τέλη του 2021 έγινε απογραφή αποθεμάτων που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση. Όμως οι ανατιμήσεις των προϊόντων που ακολούθησαν μέχρι σήμερα θα έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις.

Επίσης παραγωγοί που έχουν πομώνες θα πρέπει να πληρώνουν τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ μέσω τράπεζας για να μπορούν τα ποσά να μεταφερθούν στα έξοδα.   

Πώς φορολογούνται οι αγροτικές ενισχύσεις;

Η βασική ενίσχυση (Πυλώνας 1) φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις φορολογούνται αθροιστικά από 12.000 ευρώ και άνω.

Πώς δηλώνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις - ενισχύσεις;

Στον κωδικό 071 συμπληρώνεται το ποσό από βασική ενίσχυση (Πυλώνας 1), το οποίο προσαυξάνει τα ακαθάριστα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα. Αυτό το ποσό καθώς και το υπερβάλλον ποσό των 12.000 ευρώ από τους κωδικούς 072-073 των πράσινων και συνδεδεμένων ενισχύσεων (Πυλώνας 1),προσαυξάνει τα ακαθάριστα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα και συμπληρώνεται στον κωδικό 362. 
Επίσης, οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις, έως του ποσού των 12.000 ευρώ, μεταφέρονται υποχρεωτικά στις αντίστοιχες επιλογές των κωδικών 659-660, του εντύπου Ε1. Οι κωδικοί 075, 077 και 080 μεταφέρονται υποχρεωτικά στις αντίστοιχες επιλογές των κωδικών 659-660, του εντύπου Ε1.
Επίσης, οι κωδικοί 074, 076 και 079 αποτελούν μειωτικό στοιχείο των αντίστοιχων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στη χρήση. Ο κωδικός 078 μεταφέρεται υποχρεωτικά στην αντίστοιχη επιλογή των κωδικών 659-660, του εντύπου Ε1.
Τα ποσά των αγροτικών ενισχύσεων που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο αντιμετώπισης του Covid-19, συμπληρώνονται στον κωδικό 081 του πίνακα Γ'2 του Ε3 και μεταφέρονται στην περίπτωση του κωδικού 657-658 του εντύπου Ε1.

Πώς δηλώνονται οι αναδρομικές αγροτικές ενισχύσεις - επιδοτήσεις που εισπράχτηκαν το φορολογικό έτος 2021;

Για τις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που εισπράττονται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 01/01/2021 και μετά (άρθρο 49 ν.4772/2021), χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος της είσπραξής τους, εκτός από την περίπτωση.
που εισπράττονται αναδρομικά κατόπιν ένστασης ή δικαστικής απόφασης, όπου χρόνος κτήσης τους δύναται να θεωρείται και ο χρόνος στον οποίο ανάγονται.
Για την ειδική περίπτωση όπου βάσει της ανωτέρω διάταξης ο φορολογούμενος επιθυμεί να φορολογηθούν στο τρέχον έτος οι αναδρομικές αγροτικές επιδοτήσεις που έχουν εισπραχθεί κατόπιν δικαστικής απόφασης ή ένστασης, έχει εισαχθεί νέος κωδικός 082.
Ο κωδικός αυτός προσυμπληρώνεται με βάση την επιλογή του φορολογούμενου στον εσωτερικό υποπίνακα των αγροτικών επιδοτήσεων σχετικά με τον χρόνο φορολόγησης των αναδρομικών που έχουν εισπραχθεί κατόπιν δικαστικής απόφασης ή ένστασης.

Τι πρέπει να προσέξουν οι αγρότες στα ενοικιαστήρια και στις αμοιβές εργατών;

Όλοι γνωρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια πήραν παράταση για το ΟΣΔΕ. Όμως όσοι έχουν ενοικιαστήρια αγροτικής γης, αποθηκών ή στάβλων θα πρέπει να εξοφλούν τη δαπάνη των ενοικίων με ηλεκτρονικό τρόπο γιατί έτσι μπορούν πια να περνάνε στα βιβλία εξόδων και να γλυτώνουν φόρο. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν όταν απασχολούν εργάτες γης και θέλουν να πληρώσουν το μερομίσθιο γιατί έτσι μπορεί να καταχωρηθεί σαν δαπάνη.

Τελευταία νέα
05/04/2022 10:03 πμ

Με τροπολογία που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο για το ΓΕΜΗ καθίσταται ακατάσχετη η ενίσχυση προς τους κτηνοτρόφους που θα δοθεί για το τζίρο του 2021.

Συγκεκριμένα, με βάση την τροπολογία αυτή, θα μπορεί να χορηγούνται σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και αγρότες, αφορολόγητες και ακατάσχετες οικονομικές ενισχύσεις. Παράλληλα, παραπέμπεται σε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο καθορισμός της μορφής της ενίσχυσης, η νομική βάση χορήγησής της και εξειδικεύονται οι δικαιούχοι και η μεθοδολογία προσδιορισμού του ύψους της ενίσχυσης.

Πιο αναλυτικά η σχετική τροπολογία με αριθμό 1268/127 4.4.2022, κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132, όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου (L 186)».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεσή της «σε επιχειρήσεις κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων δύναται να χορηγείται ενίσχυση, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες, καθώς και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται η μορφή της ενίσχυσης και η ενωσιακή νομική βάση χορήγησής της και εξειδικεύονται οι δικαιούχοι και η μεθοδολογία προσδιορισμού του ύψους της ενίσχυσης, οι όροι, οι ειδικότερες προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο τρόπος καταβολής της, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, οι διαδικασίες ελέγχου, ανάκτησης, βεβαίωσης και είσπραξης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος».

Αναλυτικά εδώ η τροπολογία

04/04/2022 10:12 πμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ σχετικά με τη χορήγηση επιδότησης πετρελαίου κίνησης.

Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου, υπάρχει, ωστόσο, πρόβλεψη για παράταση αν χρειαστεί. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ η μέση τιμή του diesel κίνησης, την Κυριακή (3 Απριλίου), έπεσε στα 1,92 ευρώ το λίτρο.

Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 0,12 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου. Η επιδότηση μετακυλίεται πλήρως στους τελικούς καταναλωτές της εσωτερικής αγοράς σε συμμόρφωση και με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων (τιμή αντλίας).

Οι επιδοτούμενες ποσότητες πετρελαίου κίνησης, μπορούν να διατεθούν από τα πρατήρια καυσίμων και καταναλωθούν από τους τελικούς καταναλωτές και πέραν του μηνός Απριλίου 2022 εφόσον υπάρχουν ποσότητες στην αγορά.

Τα διυλιστήρια αποστέλλουν εντός 20 ημερών από την παρέλευση του μηνός της επιδότησης στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του Υπουργείου Οικονομικών, με σχετική βεβαίωση του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή του διυλιστηρίου, το αίτημα για πληρωμή της ενίσχυσης επί των λίτρων που διέθεσαν και τιμολόγησαν, συμπεριλαμβανομένων των συγκεντρωτικών καταστάσεων πωλήσεων πετρελαίου κίνησης που διέθεσαν οι ίδιες και των συγκεντρωτικών καταστάσεων πωλήσεων που τους απεστάλησαν από τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων.

Οι εισαγωγείς καυσίμων αποστέλλουν εντός 20 ημερών από την παρέλευση του μηνός της επιδότησης στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του Υπουργείου Οικονομικών, με σχετική βεβαίωση του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή της εταιρίας εισαγωγής καυσίμων, το αίτημα για πληρωμή της ενίσχυσης επί των λίτρων που διέθεσαν και τιμολόγησαν εντός του μηνός, συμπεριλαμβανομένων των συγκεντρωτικών καταστάσεων πωλήσεων πετρελαίου κίνησης που διέθεσαν οι ίδιοι και των συγκεντρωτικών καταστάσεων πωλήσεων που τους απεστάλησαν από τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων, υπολογίζοντας τυχόν απομείωση αυτών, βάσει των τιμολογήσεων των εταιριών εμπορίας προς τα πρατήρια καυσίμων.

Η ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών προβαίνει σε εκκαθάριση και πληρωμή της επιδότησης σύμφωνα με τα ανωτέρω δικαιολογητικά.

Η επιδότηση καταβάλλεται στους δικαιούχους, το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την διάθεση των καυσίμων στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια και τους εισαγωγείς καυσίμων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

31/03/2022 02:54 μμ

Την Τετάρτη (30/3/2022) η μέση τιμή στο diesel κίνησης έφτασε στα 2 ευρώ το λίτρο όσο και η τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με το το παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, κάτι που είχε προβλέψει σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΝ, η μεγαλύτερη τιμή του πετρελαίου ήταν στις Κυκλάδες στα 2,147 ευρώ και ακολουθεί η Ευρυτανία με 2,110 ευρώ και η μικρότερη στη Χίο στα 1,904 ευρώ και στη Φλώρινα στα 1,953 ευρώ.

Στο μεταξύ στο άρθρο 82 του νόμου 4916/2022, που ψηφίστηκε στη Βουλή, αναφέρει ότι επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης, που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 1η Απρίλιου 2022 έως την 30η Απριλίου 2022 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. 

Το ύψος αυτής ανέρχεται σε 0,12 ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α. που εκδίδονται από τα διυλιστήρια και τους εισαγωγείς καυσίμων, ως δικαιούχους της επιδότησης. Το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια, τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων προς τα πρατήρια καυσίμων ή τους εισαγωγείς καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα καθορίζονται η διαδικασία χορήγησης της επιδότησης, ο μηχανισμός εκκαθάρισης, βάσει των ποσοτήτων πετρελαίου κίνησης που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια, τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων ή τους εισαγωγείς καυσίμων και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης.

Η πρόεδρος στην Ένωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, Μαρία Ζιάγκα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στα 100 ευρώ πετρέλαιο που πληρώνει ο αγρότης στο πρατήριο τα 3/4 της τιμής είναι ο φόρος. Από την υπόλοιπη αξία το 50% είναι η τιμή που πάει στο διυλιστήριο και το υπόλοιπο το μοιραζόμαστε οι πρατηριούχοι, οι μεταφορείς και οι εταιρείες καυσίμων. Αυτό που ζητάμε σαν Ένωση από το κράτος είναι να υπάρξει μείωση στον ΕΦΚ του πετρελαίου.

Θετικό πάντως είναι η επιδότηση που θα δοθεί από το κράτος τα 12 λεπτά το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης τον Απρίλιο. Αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για τη διαδικασία χορήγησης εκτιμώ ότι θα αφαιρεθεί από το τιμολόγιο στους πρατηριούχους. Δηλαδή θα μειωθεί η τιμή στην αντλία που θα το αγοράζουν οι αγρότες».

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι οδηγοί φορτηγών
Απεργιακές κινητοποιήσεις, πριν το Πάσχα, αν δεν υπάρξει διάλογος με την κυβέρνηση για μείωση του κόστους καυσίμων αποφάσισαν οι οδηγοί φορτηγών. 
 
Σύσσωμος ήταν ο κλάδος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών στην Πανελλαδική Συνέλευση Αυτοκινητιστών, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (27 Μαρτίου 2022), στην Θεσσαλονίκη, και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι επαγγελματικοί φορείς που εκπροσωπούν το σύνολο των εν ενεργεία Σωματείων όλης της χώρας, απέδειξε πως με την ενότητα και την συνεργασία λαμβάνονται οι σημαντικότερες αποφάσεις που κρίνουν το μέλλον του.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, στο κάλεσμα της ΟΦΑΕ ανταποκρίθηκαν θετικά περισσότεροι από 300 αυτοκινητιστές κατακλύζοντας την συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου, καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι των Διοικήσεων της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών ΦΔΧ Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου, της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς (ΠΕΕΔ) και του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών (ΠΣΧΕΜ). 

Παράλληλα, στην Συνέλευση είχαν προσκληθεί Βουλευτές και εκπρόσωποι όλων των Πολιτικών Κομμάτων της Βουλής, ενώ τελικά παρευρέθηκαν οι Βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Στράτος Σιμόπουλος και Δημήτρης Κούβελας, ο αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Γιαννούλης μέσω αντιπροσώπου, ο κ. Κώστας Μπούμπας από την Ελληνική Λύση, καθώς και η ανεξάρτητη Βουλευτής κ. Κωνσταντίνα Αδάμου μέσω αντιπροσώπου. Δόθηκε σε όλους το βήμα για μια ολιγόλεπτη τοποθέτηση επί των καίριων προβλημάτων που έχουν φέρει σήμερα τον κλάδο των οδικών μεταφορών σε αδιέξοδο.

Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε το μείζον ζήτημα της ραγδαίας αύξησης της τιμής του πετρελαίου, που μέσα στο τελευταίο τρίμηνο έφερε τον κλάδο σε οικονομικό αδιέξοδο. Όλοι οι παρευρισμόμενοι στην Συνέλευση πέρασαν το μήνυμα πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης του κλάδου, εντός των επόμενων εβδομάδων θα γίνουμε όλοι μάρτυρες ενός «ντόμινο» οικονομικής κατάρρευσης του κλάδου, καθώς οι περισσότεροι επαγγελματίες θα αναγκαστούν να τραβήξουν χειρόφρενο στα οχήματά τους! Η πρωτοφανής αυτή αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί από τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση έπειτα από την πολυετή οικονομική κρίση που έπληξε την χώρας μας και στην συνέχεια την πανδημία. 

Στην Συνέλευση αναφέρθηκαν επίσης τα παραδείγματα άλλων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έχουν ήδη ληφθεί έκτακτα μέτρα για την επιδότηση του κλάδου των μεταφορών καθώς επίσης και οι κατευθυντήριες που έχει δώσει η Κομισιόν για την στήριξη των επιχειρήσεων τόσο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, όσο και της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που έχει προκληθεί έπειτα από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές αποτελούν έναν από τους πλέον νευραλγικούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, ο οποίος επηρρεάζεται άμεσα από πάσης φύσεως γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις. Με την λήψη κατάλληλων και στοχευμένων μέτρων, μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η κατάρρευσή του αποτελεί πλήγμα για την οικονομία της εκάστοτε χώρας και της κοινωνικής ευημερίας. 

Η Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή αιτήματος προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για την άμεση έναρξη διαλόγου με τους εκπροσώπους του κλάδου, προκειμένου να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα στήριξης του κλάδου, ενώ αν αυτό δεν καταστεί εφικτό ο κλάδος θα ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις, στις 13 Απριλίου 2022, λίγο πριν την περίοδο των εορτών του Πάσχα. 

30/03/2022 05:55 μμ

Μέσα στις επόμενες ώρες θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη στο taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Θυμίζουμε ότι με την σχετική νομοθεσία, που ψηφίστηκε τον Μάρτιο στη Βουλή, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, για τα φυσικά πρόσωπα καθώς και για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται εφάπαξ ή σε έως δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα τρόφιμα, σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του πρωθυπουργού που τόνισε ότι «η μείωση του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα, βρίσκεται στην φαρέτρα των μέτρων στήριξης της κοινωνίας».

29/03/2022 11:34 πμ

Το τέλος της υποχρέωσης υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών από τις επιχειρήσεις φέρνει απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η λογίστρια από την Λάρισα κ. Πετρούλα Κυράτσα, «το μέτρο ισχύει για όλους τους αγρότες (κανονικού και ειδικού καθεστώτος). Η κατάθεση των τιμολογίων για τις πωλήσεις θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του myDATA όπου και θα γίνονται οι έλεγχοι. Η προθεσμία έληγε μέχρι 31 Μαρτίου αλλά δόθηκε παράταση έως τις 27 Μαΐου 2022».   

Για το 2021 και στο εξής, η σχετική υποχρέωση πληροφόρησης καλύπτεται από τις διαβιβάσεις δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. 

Ειδικότερα, για το 2021: Οι επιχειρήσεις διαβιβάζουν υποχρεωτικά στην myDATA τα απαιτούμενα δεδομένα των εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, που έχουν εκδώσει, έως τις 27 Μαΐου 2022. 

Στη συνέχεια, με βάση την εικόνα των ηλεκτρονικών βιβλίων τους, όπως θα έχει διαμορφωθεί από τη διαβίβαση στην myDATA των παραστατικών από τους προμηθευτές τους, διαβιβάζουν τυχόν αποκλίσεις παραστατικών εξόδων, από τις 10 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2022. 

Για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, προβλέπεται ότι, ειδικά για το 2021, οι διαβιβάσεις δεδομένων εσόδων και αποκλίσεων εξόδων μπορούν να γίνουν, είτε αναλυτικά, ανά παραστατικό, είτε συγκεντρωτικά, ανά ΑΦΜ πελάτη ή προμηθευτή. 

Επίσης, για το έτος 2021 και εφεξής, οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και οι μη υπόχρεοι σε τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων) και έκδοση παραστατικών πωλήσεων, απαλλάσσονται από την εν λόγω υποχρέωση. 

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Έχουμε εστιάσει όλες μας τις προσπάθειες ώστε η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας να υποστηρίζει την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους. 

Η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής καταστάσεων πελατών προμηθευτών είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και αποδεικνύει ότι η πλατφόρμα myDATA είναι η πιο επιδραστική και αμοιβαία επωφελής ψηφιακή μεταρρύθμιση της σχέσης του επιχειρείν με το Δημόσιο».
 

29/03/2022 10:29 πμ

Όποιος ετερο-επαγγελματίας γεωργός εξακολουθεί και καλλιεργεί ενώ είναι σε σύνταξη και δεν έχει δηλώσει στον ΕΦΚΑ την εργασία του για να αποφεύγει την περικοπή της σύνταξης, τιμωρείται με πρόστιμο.

Εναρμονίζεται το καθεστώς συνταξιοδότησης μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων που εργάζονται, αναφέρει ο ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ογρανισμού, ο ΕΦΚΑ εναρμονίζει, όπως έχει υποχρέωση από την νομοθεσία, το καθεστώς συνταξιοδότησης μεταξύ των παλαιών συνταξιούχων (δηλαδή εκείνων που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016) και των νέων συνταξιούχων (που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016) που παράλληλα εργάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νόμο 4670/2020, για τους νέους συνταξιούχους προβλέπεται η καταβολή του 70% της σύνταξης για όσο διάστημα παράλληλα εργάζονται, από 40% που προβλεπόταν με βάση τον νόμο 4387/2016.

Στον ίδιο νόμο υπήρχε η πρόβλεψη για αναπροσαρμογή της σύνταξης και καταβολή του 70% και στους παλαιούς συνταξιούχους που παράλληλα εργάζονται. Μάλιστα δόθηκε μια μεταβατική περίοδος η οποία εξέπνευσε στο τέλος Φεβρουαρίου 2022 (κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 27 του Ν. 4670/2020 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν με τις διατάξεις του Άρθρου 78 Ν. 4690/2020). Από 1η Μαρτίου 2022 επομένως ισχύει το ίδιο καθεστώς για όλους τους συνταξιούχους με παράλληλη εργασία, ασχέτως αν συνταξιοδοτήθηκαν πριν ή μετά τον Μάιο του 2016.

Τονίζεται πως από την εφαρμογή των παραπάνω προβλέψεων εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες συνταξιούχων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξής τους ανεξαρτήτως απασχόλησης:

α. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.

β. Συνταξιούχοι ψυχικά ασθενείς του άρθρου 23 του ν. 4488/ 2017 (Α` 176). [ψυχικά ασθενείς που πάσχουν αναπηρίας, η οποία οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης, με ποσοστό 50% και άνω, εφόσον η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης]

γ. Συνταξιούχοι με βάση τον ν. 612/1977 (Α` 164) και τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν. [γήρατος λόγω αναπηρίας του ιδιωτικού τομέα – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία, τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης]

δ. Συνταξιούχοι του τετάρτου εδαφίου της περ. α` της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α` 210). [γήρατος λόγω αναπηρίας του δημοσίου τομέα (πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι) – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης]

ε. Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α` 210). [όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του δημοσίου]

στ. Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία

ζ. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α` 85). [όσοι λαμβάνουν σύνταξη από το ΥΠΟΙΚ πολεμικές, τιμητικές, λόγω θανάτου/αναπηρίας ένεκα της υπηρεσίας κλπ]

η. Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι παλαιοί συνταξιούχοι που παράλληλα εργάζονται και δεν το έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα στον ΕΦΚΑ, καλούνται να το πράξουν προσερχόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού και για διευκόλυνση τους δίνεται η δυνατότητα αυτή μέχρι τις 31 Μαΐου. Υπάρχει η δυνατότητα να οριστεί ηλεκτρονικό ραντεβού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης 1555. Σημειώνεται ότι, συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν ήδη δηλώσει την απασχόλησή τους δεν απαιτείται να την ξαναδηλώσουν.    

Όσοι δεν προσέλθουν μέχρι τις 31 Μαΐου για να δηλώσουν την παράλληλη εργασία τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο προστίμου ίσο με 12 συντάξεις. Τέλος, για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη δηλώσει την παράλληλη εργασία τους, η αναπροσαρμογή της σύνταξης τους θα φανεί για πρώτη φορά στις καταβολές των συντάξεων Απριλίου (τέλος Μαρτίου).

29/03/2022 09:41 πμ

Από τα 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κομισιόν για το ταμείο αποθεματικού κρίσης τα 26 εκατ. ευρώ θα πάνε στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν 26 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και το ποσό θα συμπληρωθεί και με εθνικούς πόρους», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, μετά τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο μεταξύ «όχι» στην οποιαδήποτε μείωση του ΦΠΑ σε καύσιμα και τρόφιμα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα για τη μείωση στη φορολογία των καυσίμων ο κ. Οικονόμου τόνισε τα εξής:

«H Κυβέρνηση και για τα καύσιμα, ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό τις πρωτοβουλίες και τις πολιτικές της, που θα οδηγήσουν, για όποιους έχουν εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ να δουν μια μείωση της τιμής της βενζίνης για προμήθεια μέχρι 60 λίτρα έως και 22 λεπτά. Πρόκειται για πολύ μεγάλη περίμετρο, αλλά και για μια πολύ μεγάλη έκπτωση βάσει της επιδότησης που έχουν απευθείας από την Κυβέρνηση από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο. 

Και σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης, υπάρχει και η επιδότηση που θα οδηγήσει σε μια μείωση πάνω από 15 λεπτά στην τιμή της αντλίας, χονδρικά διπλάσια από αυτή που θα ήταν εάν κάναμε την οποιαδήποτε μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Έχουμε συζητήσει πολλές φορές γιατί προκρίνουμε αυτού του είδους τα μέτρα και όχι κάτι πιο οριζόντιο, που θα στερούσε πολύτιμα έσοδα από τον  Κρατικό Προϋπολογισμό και θα διεύρυνε την βοήθεια σε στρώματα παραπάνω από αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Όλοι έχουν ανάγκη ελαφρύνσεων αυτή τη δύσκολη περίοδο. Όμως, επειδή οι δυνατότητες και οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, η Κυβέρνηση φροντίζει να τους διαθέτει με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και στοχευμένα σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη».

23/03/2022 09:38 πμ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την επιδότηση καυσίμων.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται οικονομική διευκόλυνση σε κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, προς τον σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στα ακόλουθα ποσά:

α) Πενήντα (50) ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

β) σαράντα (40) ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,

γ) τριάντα πέντε (35) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και

δ) τριάντα (30) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Επίσης επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου κίνησης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 1η Απριλίου 2022 έως την 30η Απριλίου 2022. Το ύψος αυτής ανέρχεται σε 0,12 ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ ΦΠΑ που εκδίδονται από τα διυλιστήρια. Το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια ή τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων προς τα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες.

Χορηγείται επίσης αποζημίωση ειδικού σκοπού κατά τον μήνα Απρίλιο 2022 στις υπηρεσίες ταξί, ήτοι επιχειρήσεις με κύριους ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01, όπως αυτοί ισχύουν κατά τη 17η Μαρτίου 2022, συνολικού ύψους διακοσίων (200) ευρώ, για την κάλυψη του αυξημένου κόστους καυσίμων κίνησης των οχημάτων που χρησιμοποιούν, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Διαβάστε την τροπολογία (εδώ)

21/03/2022 03:26 μμ

Δύο προτάσεις για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλλά και του ΦΠΑ στα καύσιμα, κατέθεσε με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρ. Σταικούρα και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη, η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (Β.Ε.Α.).

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Παύλος Ραβάνης επισημαίνει ότι «οι προτάσεις κινούνται σε δημοσιονομικά πλαίσια και μπορεί να ανταποκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός», τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η μείωση του κόστους των καυσίμων, καθώς μόνο η καταβολή επιδομάτων, δεν είναι αρκετή για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το Β.Ε.Α, ανταποκρινόμενο στις εκκλήσεις των μελών του, προχώρησε με βάση τις τιμές όπως αυτές διαμορφώνονται στην αγορά, στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων - σεναρίων για το πώς θα εξελίσσονταν οι τιμές μετά τις παρακάτω παρεμβάσεις:

α) μείωσης του Φ.Π.Α. στα καύσιμα από 24% στο 13%, με τιμές διυλιστηρίου 0,8 €, 1,00 € και 1,30 €, με τα έσοδα του Δημοσίου να διαμορφώνονται αντίστοιχα από 1,11 €/λίτρο σε 0,93 €/λίτρο, από 1,17 €/λίτρο σε 0,96 €/λίτρο και από 1,25 €/λίτρο  σε 1,01 €/λίτρο.

β) μείωσης του Ε.Φ.Κ. από 0,7€/λίτρο στο 0,5 € / λίτρο με Φ.Π.Α 24%  και 13%, με τα έσοδα του Δημοσίου να διαμορφώνονται αντίστοιχα από 1,08 €/λίτρο σε 0,83 €/λίτρο και 0,68 €/ λίτρο.

Το Β.Ε.Α προτείνει παρεμβάσεις που ήδη εφαρμόζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Κύπρο (σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου εδώ), όπου ομόφωνα ψηφίστηκε η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, για το διάστημα 8/3-1/6/2022 και δεδομένου ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα είναι δυσανάλογα αυξημένος σε σχέση με τις οικονομικές  δυνατότητες του Έλληνα καταναλωτή, ζητά να υιοθετήσει η Κυβέρνηση μια από τις προτάσεις του.  

Μάλιστα το Β.Ε.Α επιμένει, ότι η μείωση της τιμής των καυσίμων θα αύξανε την κατανάλωση, θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων και θα περιόριζε τις τυχόν απώλειες εσόδων, που θα προέκυπταν από την οποιαδήποτε μείωση των φόρων.

«Θεωρούμε ότι, πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, Κυβέρνηση, φορείς εκπροσώπησης επιχειρήσεων και επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας στην κρίσιμη και ακραία φάση που περνάμε αυτή τη στιγμή», επισημαίνει ο κ. Π. Ραβάνης. Και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι, πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, Κυβέρνηση, φορείς εκπροσώπησης επιχειρήσεων και επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας στην κρίσιμη και ακραία φάση που περνάμε αυτή τη στιγμή».

Διαβάστε την επιστολή (εδώ)

18/03/2022 12:44 μμ

Εκτός της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου στους κατά επάγγελμα αγρότες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιδοτήσει και τα καύσιμα το τρίμηνο (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) .

Όσον αφορά την επιστροφή ΕΦΚ θα γίνει με τη διαδικασία που δινόταν στο παρελθόν (το 2016 καταβλήθηκε για τελευταία φορά). Θα υπάρχει συντελεστής ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή και η πληρωμή θα γίνει με βάση το ΟΣΔΕ του 2022. Άρα θα πληρωθεί μετά την λήξη κατάθεσης των αιτήσεων. Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι οι διακαιούχοι της επιστροφής θα είναι λιγότεροι (μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες). 

Πάντως οι παραγωγοί δεν είναι ευχαριστημένοι με τα μέτρα για τα καύσιμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τονίζουν ότι αν συνεχιστούν αυτές οι τιμές δεν μπορούν να παράγουν.

Ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός αροτραίων καλλιεργειών από τις Σέρρες, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η επιδότηση καυσίμων δεν αφορά τα τρακτέρ αλλά τα αυτοκίνητα. Η επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο που θα καταβληθεί στους αγρότες σαν ποσό είναι θετικό αλλά μπορεί να αυξηθεί. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Δεν μπορούν να περιμένουν ένα εξάμηνο για να πληρωθούν την επιστροφή του φόρου. Τώρα θα πρέπει να οργώσουν τα χωράφια και να σπείρουν βαμβάκια και καλαμπόκια. Όσον αφορά τη διαδικασία, θα πρέπει να δίνουν στο λογιστή τους κάθε τρίμηνο τα τιμολόγια αγοράς του καυσίμου. Αυτά θα μαζευτούν και θα κατατεθούν στην εφορία. Τα χρήματα θα καταβληθούν με βάση τα στρέμματα που θα δηλωθούν στο ΟΣΔΕ για κάθε καλλιέργεια».

Παραγωγοί αροτραίων από την πλευρά τους ανέφεραν στον ΑγροΤύπο ότι για 600 στρέμματα χωράφι με βαμβάκια, καλαμπόκια και ηλιόσπορο χρειάζονται 5.500 ευρώ για καύσιμο πετρέλαιο στο τρακέρ. Ζητούν να μάθουν από το ΥπΑΑΤ πόσα χρήματα και πότε θα τους καταβληθούν.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, δενδροκαλλιεργητής και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «έχουμε μπει ήδη στην καλλιεργητική περίοδο στα πυρηνόκαρπα. Ακούμε λόγια αλλά περιμένουμε να δούμε τι χρήματα θα μας χορηγηθούν για τα καύσιμα. Με τιμή 2 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να δουλέψουμε στο χωράφι. Ήδη θα έπρεπε αυτή την εποχή να κάνουμε το τέταρτο ράντισμα στα δέντρα». 

Από την πλευρά του ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «θα πληρωθεί επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου μας λένε αλλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα να γεμίσουμε το τρακτέρ. Θα μας δώσουν μετά από μήνες 41 λεπτά το λίτρο επιστροφή. Δεν φτάνει είναι ψίχουλα. Ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, όπως δίνουν στους αλιείς που ανήκουν στο ίδιο υπουργείο με εμάς. Αν δεν γίνει αυτό εμείς δεν μπορούμε με αυτές τις τιμές να καλλιεργήσουμε».  

Για λίγα χρήματα κάνει λόγο και ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας. «Οι τιμές καυσίμων είναι αυξημένες και ζητάμε άμεσα να μειωθούν για να μπορέσουμε να παράγουμε. Ότι μας ανακοίνωσαν είναι μια κοροϊδία», τονίζει στον ΑγροΤύπο.

Διαδικασία για επιστροφή καυσίμων το τρίμηνο (Μάρτιο - Μάιο)
Θα επιδότηση περιλαμβάνει όλους με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και θα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Δηλαδή θα αφορά ποσό 13,2 ευρώ το μήνα. Η επιδότηση θα αφορά το σύνολο των καυσίμων (βενζίνη, ντίζελ, υγραέριο).

Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση.

Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στο gov.gr για να υποβάλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι της επιδότηση καυσίμων και να λάβουν την ηλεκτρονική κάρτα (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης. 

H σχετική πλατφόρμα αναμένεται στις αρχές Απριλίου. Εκεί ο πολίτης θα πρέπει πολύ απλά και εύχρηστα να δηλώσει τον αριθμό του αυτοκινήτου για τον οποίο θα ήθελε να πάρει την επιδότηση καυσίμων. Κάθε πολίτης θα δηλώνει ένα αυτοκίνητο.

Θα μπορεί να δηλώσει το IBAN που έχει και να γίνει η πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό ή μέσω μέσω της άυλης κάρτας που θα έχει κατεβάσει ο δικαιούχος στο smartphone του, αφού εγγραφεί στην πλατφόρμα του gov.gr.
Ο δικαιούχος της επιδότησης θα μπορεί να εξαντλήσει το ποσό του βοηθήματος που δόθηκε για τρεις μήνες ακόμη και σε μια επίσκεψη του στο πρατήριο καυσίμων.

18/03/2022 10:54 πμ

Σε λίγα εκατομμύρια πάνω από τα 60, που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, εκτιμάται το όφελος από τα νέα μέτρα, επιβεβαιώνοντας όσα είχε γράψει ο ΑγροΤύπος την ημέρα ανακοίνωσης του μέτρου.

Φτωχό αποδείχθηκε το... καλάθι της κυβέρνησης για αγρότες - κτηνοτρόφους, καθώς απουσιάζουν από τα μέτρα που ανακοίνωσε, πριν δυο μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσαν την Πέμπτη οι αρμόδιοι υπουργοί, επιπλέον των όσων είχαν ανακοινωθεί πριν λίγες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τα μπλόκα, νέες πολιτικές στήριξης.

Ο τρόπος που... πλάσαρε το οικονομικό επιτελείο το μέτρο της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου, κάνοντας λόγο για μηδενισμό του φόρου, φαίνεται πως μπέρδεψε τους παραγωγούς, οι οποίοι γνώριζαν πως η επιστροφή του ΕΦΚ θα ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ. Με αφορμή ερωτήματα των παραγωγών ο ΑγροΤύπος έψαξε το ζήτημα. Πηγές από το ΥπΑΑΤ εκτιμούν ότι το ποσό της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου θα είναι εν τέλει ίσως λίγο πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Πώς και πότε θα γίνει η επιστροφή

Για το μηδενικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, μίλησε την Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της βουλής και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, τονίζοντας ότι, ο μηδενικός αυτός συντελεστής θα χορηγηθεί με τη μορφή επιστροφής του ποσού του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το ύψος της επιστροφής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην προτεινόμενη διάταξη: «με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η αρμόδια για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αρχή, ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για το οποίο χορηγείται επιστροφή του φόρου, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας». Όπως έχει γράψει πρώτος ο ΑγροΤύπος, η επιστροφή ΕΦΚ θα δοθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

Μετά τις 23 του μήνα θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα των λιπασμάτων

Από την παλέτα των μέτρων της κυβέρνησης απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά για επιδότηση λιπασμάτων, παρότι οι γεωργοί βρίσκονται σε φουλ προετοιμασία για την σπορά. Πηγές από το ΥπΑΑΤ αναφέρουν ότι μετά τις 23 του μήνα αναμένονται νέα από την Κομισιόν, τα οποία θα ανοίξουν ή όχι το δρόμο για ενδεχόμενη έκτακτη ενίσχυση των παραγωγών. Ουσιαστικά, κυβέρνηση και ΥπΑΑΤ αναμένουν στην καλύτερη των περιπτώσεων ευρωπαϊκά κονδύλια για να προχωρήσουν σε επιδότηση, ειδάλλως θα πρέπει αυτό να γίνει με εθνικούς πόρους.

17/03/2022 09:56 πμ

To πακέτο μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε απευθείας επιδότηση καυσίμων για 3 μήνες στα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ελευθέρων ευθέρων επαγγελματιών με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και θα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Ειδικά για τους πολίτες με κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση ενισχύεται στα 27 λεπτά το λίτρο. Το ύψος της παρέμβασης ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (ντίζελ) για τον Απρίλιο ώστε το όφελος για τον καταναλωτή να ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Επίσης δίνεται τον μήνα Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.

Κάρτα καυσίμων: Χορηγείται κατά τον μήνα Απρίλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου
Αύξηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Η επιδότηση διπλασιάζεται στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα δοθεί στα αρτοποιία. 
Συνολικά για τον Απρίλιο η επιδότηση για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 313 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένη κατά 137% σε σχέση με τον Μάρτιο.
 
Επιδότηση ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων
1. Η επιδότηση ρεύματος στα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από το 70% στο 80% μεσοσταθμικά της αύξησης για τις πρώτες 310 Kwh (90% για τις πρώτες 155 Kwh και 70% για 156-310 Kwh) για τον Απρίλιο με κόστος 218 εκατ. ευρώ.
2. Η επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται ώστε να καλύπτει περίπου το 50% της αύξησης για τον Απρίλιο, με κόστος 278 εκατ. ευρώ.
3. Δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος ύψους 110 εκατ. ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων ρεύματος της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου στις μικρές επιχειρήσεις.
4. Συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και τον Απρίλιο με 40 €/Kwh για τα νοικοκυριά και 20 €/Kwh για τις επιχειρήσεις, με κόστος 30 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό κόστος της επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου υπολογίζεται σε 636 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Αγροτικά και επαγγελματικά τιμολόγια 
Η επιδότηση διπλασιάζεται στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα δοθεί στα αρτοποιία. 
Συνολικά για τον Απρίλιο η επιδότηση για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 313 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένη κατά 137% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Μέτρα για αγρότες
Δύο παρεμβάσεις για τους αγρότες ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. 
1. Η κάρτα καυσίμων, δηλαδή την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Μέσα στους δικαιούχους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.  
2. Η επιδότηση στην τιμή της πώλησης του πετρελαίου που θα γίνεται στην πηγή για τον μήνα Απρίλιο αφορά όλους τους αγρότες οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης. 

Υπενθυμίζεται ότι τα κάτωθι μέτρα έχουν ληφθεί για τον πρωτογενή τομέα και τη συγκράτηση των τιμών των τροφίμων, με συνολικό κόστος 200 εκατ. ευρώ για το 2022:

  • Επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, σε ποσοστό 4% των συνολικών εσόδων από παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2021, με κόστος 43 εκατ. ευρώ.
  • Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες για το έτος 2022, με κόστος 60 εκατ. ευρώ.
  • Μόνιμη μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%. Κόστος: 20 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
  • Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από 1η Οκτωβρίου 2021. Κόστος: 15 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
  • Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021. Κόστος 50 εκατ. ευρώ για το 2022.
  • Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στη Κρήτη για το έτος 2022, με κόστος 8 εκατ. ευρώ.
  • Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ.

«Αναμένουμε στο επόμενο διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανακοίνωση της εργαλειοθήκης, η οποία θα δώσει ίσως τη δυνατότητα για περαιτέρω μελέτη και αξιολόγηση της ανάγκης νέων παρεμβάσεων. Αυτό θα υπάρχει διαθέσιμο τις επόμενες μέρες και τότε θα μπορούμε ειδικά για τους αγρότες να δούμε αν υπάρχει κι άλλη δυνατότητα στήριξης», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

16/03/2022 09:53 πμ

Μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το diesel κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες, μείωση 6% του ΦΠΑ λιπάσματα, καθώς επίσης και εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε οκτώ, μηνιαίες δόσεις προβλέπει νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη βουλή προς ψήφιση, προβλέπει επί της ουσίας την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης και του ΥπΑΑΤ για την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ προς 340.000 περίπου γεωργούς. Η επιστροφή θα αφορά όλο το 2022 και η διαδικασία θα προκύψει από σχετική ΚΥΑ το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην προτεινόμενη διάταξη: «με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η αρμόδια για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αρχή, ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για το οποίο χορηγείται επιστροφή του φόρου, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας».

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ:

  • Καθορίζεται για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.
  • Καθορίζεται συντελεστής ΦΠΑ 6% (αντί του 13% που ισχύει) στα λιπάσματα
  • Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, για τα φυσικά πρόσωπα καθώς και για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης των αγροτών

Εν τω μεταξύ, όπως έχει προαναγγέιλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται εντός των ημερών ανακοίνωση και νέου πακέτου μέτρων στήριξης για την κρίση της ακρίβειας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αλλά και αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η κυβέρνηση αναμένει την εργαλειοθήκη της Κομισιόν αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, που απασχολεί όλη την ΕΕ, με σκοπό να ανακοινώσει αναλυτικά και νέα μέτρα στήριξης των αγροτών. Στο τραπέζι έχουν τεθεί μέτρα στήριξης των παραγωγών για αγορά λιπασμάτων, χάρισμα της επιστρεπτέας, φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και μέτρα στήριξης για τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Εκτός αυτού, όπως έχει εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, έχει αρχίσει η συζήτηση για αλλαγές στο στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ, με σκοπο την ενίσχυση προϊόντων, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ενδεχόμενου για επισιτιστική κρίση στην Ελλάδα.

Δείτε εδώ το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ

15/03/2022 02:48 μμ

Η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά να μπορούν τα κράτη μέλη να προχωρούν σε μείωση του φόρου στην ενέργεια που χρησιμοποιούν οι αγρότες της ΕΕ.

Στα μέσα του 2021, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση αναθεώρησης της Οδηγίας για τη Φορολογία της Ενέργειας (ΟΦΕ). Η πρόταση αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι φόροι ενέργειας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και οι ενεργειακές επιδοτήσεις, συνάδουν με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η ανάληψη πρωτοβουλιών στον τομέα της φορολογίας, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών, μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της πολιτικής για το κλίμα, ενθαρρύνοντας τη στροφή προς καθαρότερη ενέργεια, πιο βιώσιμη βιομηχανία και φιλικότερες για το περιβάλλον επιλογές, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης πράσινης μετάβασης. Το κοινό πλαίσιο της ΕΕ για τη φορολογία της ενέργειας θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην καθοδήγηση αυτών των πρωτοβουλιών.

Όπως επισημαίνει ο εισηγητής στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Ευρωβουλευτής από την Τσεχία κ. Martin Hlaváček, η υπό εξέταση πρόταση της Επιτροπής για το πλαίσιο φορολόγησης της ενέργειας στην ΕΕ, αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πρωτογενή αγροτικό τομέα και αύξηση του κόστους παραγωγής των τροφίμων. 

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στην εισήγησή του, αν εφαρμοστεί η πρόταση δεν θα μπορούν τα κράτη μέλη να προχωρούν σε φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων στην ενέργεια που χρησιμοποιείται στις αγροτικές εργασίες ή στις ιχθυοκαλλιέργειες. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να κάνουν περιορισμένες φοροελαφρύνσεις μόνο για την ενέργεια που χρησιμοποιείται στην θέρμανση.

Ο κ. Martin Hlaváček ζητά επίσης να υπάρξει δυνατότητα στα κράτη μέλη να προχωρούν σε μείωση της φορολογίας στα καύσιμα που είναι για αγροτική χρήση, επειδή είναι πρωταρχικής σημασίας όσον αφορά την ευρωπαϊκή επισιτιστική ασφάλεια και ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

«Στοχευμένες μειώσεις στη φορολογία ενέργειας ή ακόμη και προσωρινές απαλλαγές φόρου είναι απαραίτητες γιατί αντιπροσωπεύουν σημαντικό μερίδιο των αγροτικών δαπανών. Ο πρωτογενής αγροτικός τομέας και ειδικότερα ο κλάδος των τροφίμων θα πρέπει να έχει ειδική μεταχείριση στην ΕΕ», τονίζουν οι Ευρωβουλευτές.

09/03/2022 02:42 μμ

Στην Ελλάδα, στις 8 Μαρτίου 2022, οι μέσες τιμές αμόλυβδης βενζίνης έφτασαν στα 2,031 ευρώ και του πετρελαίου κίνησης στα 1,836 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με το το παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, «ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ήδη κρατά 12 ημέρες, είχε την ατυχία να βρει την Ελλάδα να έχει πολύ υψηλά επίπεδα τις τιμές των καυσίμων.

Έχουμε την 3η πιο υψηλή φορολόγηση καυσίμων και την 4η υψηλότερη τιμή βενζίνης σε επίπεδο ΕΕ. Σήμερα ο αγρότης που πληρώνει 100 ευρώ αγοράζει 45 λίτρα πετρελαίου για το τρακτέρ του. Από αυτό το ποσό τα 30 ευρώ είναι οι φόροι.

Κάτι θα πρέπει να γίνει άμεσα σε επίπεδο ΕΕ για την προμήθεια καυσίμων. Η Ομοσπονδία ζητούσε πάντα την μείωση της φορολογίας. Όμως εκεί που έφτασαν οι τιμές όση μείωση του φόρου και να γίνει δεν αρκεί.

Στα 37 χρόνια που είμαι στον κλάδο δεν έχω δει ποτέ μια τόσο ραγδαία αύξηση τιμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μιλάμε ότι από τις 28 Φεβρουαρίου που ξέσπασε ο πόλεμος έχουμε μια αύξηση της τάξης των 42 λεπτών το λίτρο. Μόνο τις 3 τελευταίες ημέρες έχουμε αύξηση 18 λεπτών το λίτρο.

Οι καταναλωτές κάνουν μόνο τις απαραίτητες αγορές καυσίμων. Εκτιμώ ότι τις επόμενες ημέρες η αμόλυβδη θα φτάσει στα 2,10 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης φλερτάρει με τα 2 ευρώ το λίτρο».

Στην Κύπρο η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του φόρου στα καύσιμα. Η Κύπρος αγοράζει καύσιμα από Ελλάδα και Ισραήλ. Η μείωση του φόρου κατανάλωσης θα είναι 7 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο, η οποία αυξάνεται στα 8,3 λεπτά το λίτρο συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ. Παράλληλα, μειώνεται και ο φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6,4 λεπτά συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

Ο νόμος ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 4/3/2022, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί νωρίτερα από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου. «Με αυτό τον τρόπο η Κύπρος καθίσταται η χώρα μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης με τους χαμηλότερους συντελεστές σε φόρο κατανάλωσης», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής, στόχος της μείωσης είναι να υπάρξει ελάφρυνση του οικονομικού κόστους με το οποίο επιβαρύνεται το καταναλωτικό κοινό και οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο προώθησης πολιτικών άμβλυνσης των επιπτώσεων από την Ουκρανική κρίση και δη στις τιμές των καυσίμων.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταύρος Παναγιώτου, βενζινοπώλης από τη Λεμεσό, «η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, από τις 8 Μαρτίου έως την 1η Ιουνίου 2022, κατά 7 λεπτά το λίτρο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σήμερα Τετάρτη (9 Μαρτίου 2022) οι τιμές να μειωθούν και να κυμαίνονται στα 95 λεπτά το λίτρο για το αγροτικό, στα 1,37 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη και στα 1,42 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης». 

08/03/2022 11:50 πμ

Όπως είχε γράψει πρώτος ο ΑγροΤύπος η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου θα χορηγηθεί σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (περίπου 340.000 δικαιούχοι).

Το κονδύλι θα κυμαίνεται στα 60 εκατ. ευρώ και για την καταβολή του θα ληφθούν υπόψη ορισμένα κριτήρια, όπως η δήλωση ΟΣΔΕ και ο μέσος όρος παράδοσης των προϊόντων κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια (2018 - 2019 - 2020).

Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση που είχε στο ΥπΑΑΤ ο βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και ο Υφυπουργός Οικονομικών Αποστόλης Βεσυρόπουλος, στην οποία συμμετείχαν, ο πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος Δημήτρης Ντογκούλης, ο γραμματέας Κώστας Γρουσόπουλος και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γεωπόνων Δημήτρης Σοφολόγης.

Επίσης αυτή την εβδομάδα κατατίθεται από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση, η οποία και θα ισχύει αμέσως, που προβλέπει την μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από 13% στο 6%.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γεωπόνων, Δημήτρης Σοφολόγης, «τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα.

Συζητήθηκε ακόμη το θέμα των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης. Όπως τονίστηκε από τον Υπουργό, θα υπάρξει συνάντηση με τους υπηρεσιακούς μέσα στον Μάρτιο, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης επιλαχόντων αγροτών στο σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο. Αν πάρει το πράσινο φως θα μελετήσει το πως θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση».

Ακόμη υπήρξε διαβεβαίωση από Υφυπουργό Οικονομικών ότι το αίτημα των αμβυκούχων της επαρχίας Τυρνάβου, να δίνεται η δυνατότητα στους εμπόρους που προμηθεύονται το χύμα τσίπουρο, να το μεταπωλούν στην χονδρική με τιμολόγια, ώστε να μην διαταράσσεται η αλυσίδα διακίνησης του προϊόντος, θα γίνει εφικτό με σχετική νομοθετική ρύθμιση.

24/02/2022 03:49 μμ

Το συνολικό ύψος της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου θα ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ, θα είναι μόνο για το 2022 και θα αφορά όλους τους αγρότες που παράγουν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Το ύψος της επιστροφής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata). Επιπλέον, στην οριοθέτηση των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα, θα ληφθεί υπόψη και το ύψος των δηλωθέντων εσόδων από παραγωγή των ετών 2019, 2020, 2021. Τα ακριβή όρια των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας, σε συνδυασμό με το ύψος δηλωθέντων εσόδων, θα είναι γνωστά μετά την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ τον Οκτώβριο και η επιστροφή του ΕΦΚ αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο.

«Είμαστε τρεις εβδομάδες στον δρόμο και δίνουμε την μάχη μέσα από τα μπλόκα για την επιβίωση τη δική μας και των οικογενειών μας. Έγινε η συνάντηση αυτή με το κυβερνητικό κλιμάκιο, κάτω από την πίεση του κινήματος στον δρόμο. Η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί κανένα από τα βασικά μας ζητήματα, αυτά που μας έβγαλαν στον δρόμο. Είναι ζητήματα και δίκαια και επιβίωσης. Εισπράξαμε ένα διάγγελμα. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο. Η κυβέρνηση είπε ότι δίνει 60 εκατ. ευρώ για όλους τους αγρότες. Μιλάμε για 181,3 ευρώ κατά μέσο όρο στον κάθε αγρότη, που δεν είναι ούτε ένα γέμισμα στο ντεπόζιτο», δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Ο κ. Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το ποσό των 60 εκατ. ευρώ είναι πολύ μικρό για να καλύψει όλους τους αγρότες».

Ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας κ. Γιώργος Καραλάκης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στην Κρήτη τα θερμοκήπια δεν έχουν μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου. Υπάρχει πρόβλημα όμως στις μονάδες της βόρειας Ελλάδας όπου εκεί έχουν μεγάλες ανάγκες και δεν φτάνουν τα ποσά».

Ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ) Άρτας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «πρέπει ο αγρότης να έχει αφορολόγητο πετρέλαιο. Είναι παράλογο να αναγκάζει το κράτος να πληρώνει φόρο στα καύσιμα χωρίς να γνωρίζει το εισόδημα που θα έχει. Οι επιστροφές φόρου δεν αποτελούν λύση».

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας, Μάκης Αντωνιάδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «όταν μας έδιναν επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου στο παρελθόν το ποσό έφτανε στα 160 εκατ. ευρώ και το έδιναν σε δύο δόσεις. Το ποσό των 60 εκατ. ευρώ είναι πολύ μικρό για επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες. Μιλάμε για ένα γέμισμα του τρακτέρ».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, «αυτά δεν είναι μέτρα στήριξης στους αγρότες αλλά ημίμετρα. Το ποσό είναι πολύ μικρό και θα καταβληθεί το Νοέμβριο. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο».

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «εμείς ζητάμε να μας δίνουν επιστροφή πετρέλαιου μέσω ΟΣΔΕ και ανάλογα την κάθε καλλιέργεια. Κάθε παραγωγή έχει διαφορετικές ανάγκες σε πετρέλαιο. Το ποσό όμως αυτό είναι πολύ μικρό για τις ανάγκες των αγροτών».

23/02/2022 01:48 μμ

Σε επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καλούνται να προβούν οι αγρότες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, προβλέπει ότι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και οι νομικές οντότητες, που είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, οφείλουν να επικαιροποιούν στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία» και στην ενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας», τα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους, δηλαδή τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τα τηλέφωνα τους (Κινητό και Σταθερό τηλέφωνο). 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η λογίστρια από την Λάρισα κ. Πετρούλα Κυράτσα, «όλοι οι φορολογούμενοι άρα και οι αγρότες θα πρέπει να κάνουν επικαιροποίηση των στοιχείων τους. Τώρα λόγω πανδημίας οι περισσότερες επικοινωνίες με τις κατά τόπους εφορίες γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Για αυτό θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενημερώσεις από την πλευρά των φορολογούμενων».

Όπως επισημαίνει το ΦΕΚ, οι αγρότες οφείλουν να επικαιροποιούν στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία» και στην ενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας», τα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους, δηλαδή τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τα τηλέφωνα τους (Κινητό και Σταθερό τηλέφωνο).

Για την ηλεκτρονική επικοινωνία ο συναλλασσόμενος με την ΑΑΔΕ δηλώνει τουλάχιστον ένα εκ των κατωτέρω: 

α) «Προσωπικό e-mail», ως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία έχει πρόσβαση ο ίδιος.

β) «e-mail Βοηθού Εκπλήρωσης». Ως τέτοιο δηλώνεται η ηλεκτρονική διεύθυνση του προσώπου που συναινεί να συνδράμει τον δηλούντα στην εκπλήρωση των φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεων του (λογιστής κ.α.).

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

23/02/2022 12:44 μμ

Άλμα σημειώνουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ανάφλεξη στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείο Ανάπτυξης, την Τρίτη (3/2/2022) στην Ελλάδα η μέση τιμή του diesel κίνησης ήταν στα 1,62 ευρώ το λίτρο, ενώ της αμόλυβδης (95 οκτανίων) στα 1,88 ευρώ.

Η άνοδο της τιμής στα καύσιμα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων της χώρας μας. Στην Κύπρο όμως έχουν αγροτικό πετρέλαιο που το αγοράζουν οι αγρότες περίπου στη μισή τιμή και το χρησιμοποιούν αποκλειστικά στα μηχανήματά τους. Βέβαια αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Κύπρο και το κανονικό πετρέλαιο κίνησης έχει τιμή μικρότερη σε σχέση με την τιμή που έχει η χώρα μας.

Ο κ. Ανδρέας Κάρυος, πατατοπαραγωγός και πρόεδρος της Παγκύπριας Ομάδας Πατατοπαραγωγών, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «το αγροτικό πετρέλαιο είναι μια επιτυχία που κέρδισαν οι αγρότες της Κύπρου μετά από αγώνες που έκαναν την περίοδο 2001 και 2002. Στο νησί έχουμε πολύ λίγες βροχοπτώσεις και τα νερά των γεωτρήσεων είναι περιορισμένα. Αυτό σημαίναι ότι έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής. Οι πατάτες της Κύπρου συγκομίζονται από το Νοέμβριο μέχρι τον Ιούνιο και στη συνέχεια αποθηκεύονται σε ψυκτικούς θαλάμους. Στην αγορά μπορείς να τις βρεις όλο τον χρόνο. Οι παραγωγοί λόγω των αυξημένων τιμών του πετρελαίου είχαν μεγάλο κόστος και κατάφεραν να πείσουν την τότε κυβέρνηση να τους δώσει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν αγροτικό πετρέλαιο. Έχουμε ειδικά βιβλιάρια που αναγράφουμε τις αγορές του αγροτικού πετρελαίου και γίνονται αυστηροί έλεγχοι. Η τιμή του αγροτικού πετρελαίου αυτή την εποχή έχει αυξηθεί και κυμαίνεται στα 85 λεπτά το λίτρο. Πάντως είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη τιμή του πετρελαίου κίνησης που είναι στα 1,35 ευρώ το λίτρο».

Ο κ. Σωτήρης Καδής, πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων Κύπρου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όσοι έχουν στην κατοχή τους αγροτικά μηχανήματα (τρακτέρ, γεννήτριες κ.α.) που χρησιμοποιούν αγροτικό πετρέλαιο κάνουν μια αίτηση στο κράτος. Ακολουθεί έλεγχος από τις αρχές ότι πράγματι έχουμε το συγκεκριμένο μηχάνημα και στη συνέχεια μας δίνουν ένα βιβλιάριο. Κάθε φορά που πάμε να αγοράσουμε πετρέλαιο, που είναι «χρωματισμένο», ο πρατηριούχος σημειώνει την αγορά πάνω στο βιβλιάριο. Έτσι έχουμε φτηνό αγροτικό πετρέλαιο που βοηθά να κρατά σε χαμηλά επίπεδα το κόστος παραγωγής».

Ο κ. Λοΐζος Περικλέους, πρόεδρος Ανθοπωλών Λεμεσού, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το μέτρο για φτηνό αγροτικό πετρέλαιο στην Κύπρο εφαρμόζεται περίπου 20 χρόνια. Είναι πιο φτηνό από το diesel κίνησης και για να το χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι αγρότης. Για να ξεχωρίζει έχει χρωματιστεί και έτσι είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης. Καταθέτουμε έγγραφα στο κράτος ότι έχουμε στην κατοχή μας αγροτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και μας δίνουν μια φόρμα που συμπληρώνουμε τις ποσότητες που αγοράζουμε από το πρατήριο. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει έλεγχος από το κράτος. Εκτός από φτηνό αγροτικό πετρέλαιο στην Κύπρο έχουμε και φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης που το χρησιμοποιούν όμως μόνο στις ορεινές περιοχές».

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου, δικαιούχοι για αγορά «χρωματισμένου» πετρελαίου είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους οχήματα ή μηχανήματα που χρησιμοποιούν για γεωργικούς σκοπούς και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων ή συμμετέχουν στο σχέδιο εκταρικών επιδοτήσεων ή στο σχέδιο των κεφαλικών επιδοτήσεων, του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών. Επίσης δίνεται στους Μελισσοκόμους πετρέλαιο, οι οποίοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Μελισσοκόμων του Τμήματος Γεωργίας και να διατηρούν αριθμό ίσο ή μεγαλύτερο από 50 μελίσσια.

Από την πλευρά το όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Κελμάγερ, πρόεδρος της Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών, «πριν δύο χρόνια σε συνάντηση που πραγματοποιήσαμε στο ΥπΑΑΤ είχαμε καταθέσει, στον τότε υπουργό κ. Βορίδη, το αίτημά μας για να υπάρξει και στην Ελλάδα (όπως και στην Κύπρο) αγροτικό πετρέλαιο. Το αγροτικό πετρέλαιο που ισχύει σε πολλές χώρες της ΕΕ θα βοηθήσει την ελληνική παραγωγή να γίνει πιο ανταγωνιστική στις αγορές της Ευρώπης. Καμιά απάντηση δεν πήραμε. Εμείς στην ανθοπαραγωγή χρησιμοποιούμε καυστήρες που καίνε πετρέλαιο και ανεβάζουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος. Όσοι έχουν αερόθερμα πετρελαίου που έχουν μεγάλη κατανάλωση έχουν πολύ αυξημένο κόστος και μεγαλύτερο πρόβλημα».   

22/02/2022 10:05 πμ

Σημαντικές ειδήσεις βγήκαν από την συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (21/2), στο ΥπΑΑΤ μεταξύ του υπουργού, Γ. Γεωργαντά, με τους αγρότες της βόρειας Ελλάδας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Παναγής, πρόεδρος στον Πανσερραϊκό Αγροτικό Σύλλογο, που συμμετείχε στην συνάντηση, «μιλήσαμε για τα προβλήματα από το ΑΤΑΚ και τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια και ο υπουργός μας ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η σχετική Απόφαση που θα διευκρινίζει τι θα ισχύει.

Πάντως ο υπουργός κ. Γεωργαντάς γνωρίζει καλά το θέμα και η θέση του είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους αγρότες για το ΟΣΔΕ. Από την άλλη δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τι μπορεί να γίνει για τον εκσυγχρονισμό της όλης διαδικασίας. Δεν μπορεί να δημιουργούνται προβλήματα στους αγρότες λόγω έλλειψης εκσυγχρονισμού του κράτους (κτηματολόγιο, δασολόγιο κ.α.).

Επίσης στην συνάντηση ο υπουργός μας ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση που θα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο. Πάντως θα διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων και το κονδύλι. Όπως δήλωσε ο υπουργός, θα δίνεται σε όσους αγρότες παράγουν ανεξαρτήτου σχήματος (Ομάδες Παραγωγών, Συνεταιρισμοί κ.α.).

Ένα πάγιο αίτημά μας είναι η ένταξη των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης. Ο κ.  Γεωργαντάς δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ένταξη των επιλαχόντων με εύρεση του ανάλογου κονδυλίου.

Για την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα εμείς ζητάμε την κατάργησή της για το αγροτικό τιμολόγιο. Ο υπουργός μας ανέφερε ότι η ρήτρα ήρθε για να μείνει. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα δίνεται στο 50% επιδότηση για τους επόμενους μήνες».

11/02/2022 02:34 μμ

Παραβάσεις ανακάλυψαν οι ελεγκτές της Υπηρεσία του ΣΔΟΕ μετά από ελέγχους που έκαναν τους δύο τελευταίους μήνες.

Μεταξύ των παραβάσεων που ανακάλυψαν υπάρχει η περίπτωση Αγροτικού Συνεταιρισμού στην περιοχή της Μεσσηνίας, που όπως επισημαίνει η Διεύθυνση της υπηρεσίας καταστρατήγησε τις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004. Συντάχθηκε έκθεση ελέγχου προς την αρμόδια Υπηρεσία για ποσά συνολικού ύψους 598.000 ευρώ.

Επίσης διενεργήθηκε έλεγχος σε εννέα νομικά πρόσωπα, για τα οποία υπήρχαν ενδείξεις μη πραγματικής λειτουργίας, και διαπιστώθηκε ότι πραγματοποίησαν εξαγωγές με απαλλαγή του Φ.Π.Α., κυρίως προς την Ιταλία. Στην τριετία 2016-2018 εξέδωσαν πλήθος φορολογικών παραστατικών προς ανύπαρκτες ιταλικές οντότητες («Εξαφανισμένοι Έμποροι» - Missing Traders), συνολικής αξίας άνω των 32.000.000 ευρώ, με τον αναλογούντα Φ.Π.Α. να ξεπερνά τα 7.000.000 ευρώ.
΄
Ακόμη στο πλαίσιο ελέγχων που διενήργησε το ΣΔΟΕ Μακεδονίας σε επιχειρήσεις, σχετικά με την τήρηση των όρων εφαρμογής του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 και τη λήψη επιδοτήσεων & επιχορηγήσεων, διαπιστώθηκαν οι ακόλουθες περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς:

1. Σε έλεγχο βιομηχανικής μονάδας στην Κεντρική Μακεδονία, η οποία είχε λάβει επιδότηση ύψους 458.248 ευρώ, διαπιστώθηκαν παρατυπίες στην κάλυψη της ίδιας συμμετοχής, για τις οποίες υπολογίζονται πρόστιμα ύψους 352.990 ευρώ.

2. Σε έλεγχο βιομηχανικής μονάδας στην Ήπειρο, η οποία είχε λάβει επιδότηση ύψους 967.839 ευρώ, διαπιστώθηκαν παρατυπίες στην κάλυψη της ίδιας συμμετοχής, για τις οποίες υπολογίζονται πρόστιμα ύψους 514.466 ευρώ.

3. Σε έλεγχο βιομηχανικής μονάδας στη Δυτική Μακεδονία, η οποία είχε λάβει επιδότηση, διαπιστώθηκε χρήση ακυρωμένων και πλαστών τραπεζικών παραστατικών για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής της επένδυσης και μη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας για το προβλεπόμενο από τον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004 χρονικό διάστημα. Επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις και συντάχθηκε έκθεση ελέγχου προς την αρμόδια Υπηρεσία για ποσά συνολικού ύψους 1.645.000 ευρώ.

4. Σε έλεγχο ξενοδοχειακής μονάδας στη Θράκη, η οποία είχε λάβει επιδότηση, διαπιστώθηκε μη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας για το προβλεπόμενο από τον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004 χρονικό διάστημα. Συντάχθηκαν εκθέσεις ελέγχου προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες για ποσά συνολικού ύψους 214.691,35 ευρώ.

5. Σε έλεγχο εταιρείας παραγωγής προϊόντων διατροφής για τη λήψη επιχορήγησης, στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ για παραγωγή προϊόντων σύμφωνα με μελέτη Ελληνικού Πανεπιστημίου, διαπιστώθηκε ότι με ευθύνη της εταιρείας το έργο δεν υλοποιήθηκε, με συνέπεια την ανάκτηση της ληφθείσας προκαταβολής της επιχορήγησης, ύψους 175.000 ευρώ.

04/02/2022 01:32 μμ

Μειώνουμε μόνιμα το ΦΠΑ στα λιπάσματα, από το 24% στο 13%, μια παρέμβαση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για τα μέτρα ενίσχυσης των γεωργών και των κτηνοτρόφων, όμως ήδη ο ΦΠΑ στα λιπάσματα (την συντριπτική πλειοψηφία αυτών) είναι στο 13%, άρα για ποιά μείωση μας λέει το ΥπΑΑΤ.

Όπως μάλιστα εξηγούν στον ΑγροΤύπο, γεωπόνοι με καταστήματα εφοδίων, μόνο το νιτρικό κάλιο έχει μέχρι σήμερα ΦΠΑ 24%, άρα θα υπάρξει μείωση. Όμως αυτό το είδος λίπανσης αφορά μόλις ένα μικρό ποσοστό της λίπανσης (5-10%), όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ίδιοι.

Κατ΄ επέκταση το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να βγει να εξηγήσει τι πραγματικά εννοεί.

Μετά το δημοσίευμα του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ προέβη σε διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται πως μειώνεται μόνιμα ο ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%.

Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Σπήλιος Λιβανός το πρωί της Παρασκευής είναι τα εξής:

1) Υπογράψαμε, χθες, από κοινού με τους συναδέλφους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Ξεκαθαρίζω ότι ουδεμία διακοπή ρεύματος θα υπάρξει προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

2) Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτουμε το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

3) Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύουμε περαιτέρω τους κτηνοτρόφους μας με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

4) Μειώνουμε μόνιμα τον ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, μια παρέμβαση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

5) Εντάσσουμε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8.000.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

6) Αυξάνουμε κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

7) Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών.