Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ράλι και στη ντομάτα, πιάνει τιμές άνω του 1,50 ευρώ ο παραγωγός

06/04/2022 01:33 μμ
Ζήτηση υπάρχει, περιορισμένες είναι όμως οι ποσότητες λόγω του καιρού.

Ενόψει μάλιστα του Πάσχα, οπότε πάντοτε ανεβαίνει η ζήτηση, εκτιμάται πως μπορεί να ανέλθει περαιτέρω η τιμή.

Ο κ. Στέλιος Αρχατζικάκης, παραγωγός ντομάτας από τον Πύργο δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως αυτή την περίοδο ο ίδιος δεν κάνει κοπές, έχει ωστόσο ολοκληρώσει εντός του Μαρτίου τις φυτεύσεις, για να έχει προϊόν το καλοκαίρι. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος δεν υπάρχουν ποσότητες στην αγορά κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι τιμές στην χονδρική (αυτές που ένας μανάβης αγοράζει από την αγορά) να είναι στα 2 ευρώ, ενώ ο παραγωγός πιάνει 1,50 - 1,60 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Αρχατζικάκη, δεν έχει αρχίσει στο φουλ η ζήτηση, κάτι που αναμένεται το Πάσχα. Στην συνέχεια ο κ. Αρχατζικάκης μας εκφράζει τον προβληματισμό του αναφορικά με τα κόστη παραγωγής, που ειδικά στην λίπανση έχουν πάρει πάνω 100%. Πρέπει, λέει ο ίδιος, καταλήγοντας να περάσει ένα εξάμηνο, για να επέλθει ισορροπία στην αγορά, ώστε να δει και ο παραγωγός με τις τρέχουσες συνθήκες, τι περιθώρια κέρδους, έχει.

Ο κ. Γιώργος Καραλάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ανατολή δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές παραγωγού στις αρχές Απριλίου κυμαίνονταν σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας και στα 1,40 ευρώ το κιλό στα δημοπρατήρια, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο κ. Χαραλαμπος Ανουσάκης, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατάνου Χανίων στέκεται από την πλευρά του στην οψίμιση της παραγωγής, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, να μην κόβεται και τόσο πολύ προϊόν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Ανουσάκη υπάρχει καλή, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, οι τιμές παραγωγού να αγγίζουν και τα 1,20 με 1,50 ευρώ ανά κιλό.

Τέλος, ο κ. Θανάσης Παλούκης, παραγωγός κηπευτικών από τη Βόνιτσα Αιτωλοκαρνανίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως ντομάτα δεν υπάρχει αρκετή στην αγορά, λόγω μειωμένων φυτεύσεων και μειωμένων αποδόσεων. Το καλό είναι πως η τιμή στον παραγωγό είναι στα 1,50 ευρώ το κιλό, με ανοδικές μάλιστα τάσεις.

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
06/04/2022 04:58 μμ

Τι απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς στη βουλή για ενισχύσεις σε πατάτα και κρεμμύδια.

Από την απάντηση δεν προκύπτει πρόθεση ενίσχυσης των παραγωγών κρεμμυδιών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεών τους.

Ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, με ερώτηση προς τον υπουργό είχε ζητήσει την άμεση εισοδηματική ενίσχυση των παραγωγών καλοκαιρινής και χειμωνιάτικης πατάτας ως και κρεμμυδιών της Βοιωτίας.

Στην ερώτησή τονίζονταν ότι οι παραγωγοί των δύο αυτών βασικών προϊόντων της Βοιωτίας, που αποτελούν απαιτητικές καλλιέργειες με υψηλό κόστος παραγωγής, έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια, που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας της COVID- 19, τα αγροτικά αυτά προϊόντα έμειναν στα «αζήτητα» ή πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές.

Επισημαίνεται ότι ο συνδυασμός των επιπτώσεων της πανδημίας με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές του νομού Βοιωτίας, έχουν προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στους παραγωγούς, οι οποίοι για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους, είναι αναγκαίο να λάβουν την ενίσχυση που έλαβαν ομοειδείς κλάδοι γεωργικής παραγωγής για τις επιπτώσεις από τον COVID-19.

Τα προβλήματα των παραγωγών έχει αναδείξει εγκαίρως και ο ΑγροΤύπος.

Δείτε εδώ την απάντηση Γεωργαντά

Τελευταία νέα
01/04/2022 12:31 μμ

Λίγες οι ποσότητες αυτή την περίοδο, λόγω των δυσκολιών των αγροτών από την ακρίβεια και τον καιρό.

Τόνωση της ζήτησης το καλοκαίρι αναμένει το ντόπιο κολοκυθάκι, που αυτή την περίοδο στην αγορά υπάρχει μόνον ως θερμοκηπιακό. Βέβαια, αν και στα δημοπρατήρια της Κρήτης, όπου κυρίως υπάρχει παραγωγή τώρα, οι τιμές είναι στα 80 λεπτά μόλις ανά κιλό, αλλά στα σούπερ μάρκετ το προϊόν πωλείται ως και 2,5 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Νίκος Σάββας, παραγωγός κηπευτικών από το Λόφο Πιερίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι στην αγορά υπάρχει μόνο θερμοκηπίου αυτή την εποχή και η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στο 1 ευρώ το κιλό. Αν μιλάγαμε για το περσινό κοστολόγιο, η τιμή του 1 ευρώ, αφήνει κέρδος, λέει ο ίδιος, στον παραγωγό, όμως φέτος τα κόστη των εισροών είναι διπλάσια και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πλέον. Σύμφωνα με τον κ. Σάββα, ένας λόγος που δεν υπάρχουν ικανές ποσότητες αυτή την περίοδο στην αγορά, σχετίζεται και με το γεγονός ότι λόγω των πολλών κρύων και της ελλιπούς θέρμανσης στα θερμοκήπια εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους, έχουν πέσει κατακόρυφα οι στρεμματικές αποδόσεις. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Σάββα, το κακό είναι ότι και η ζήτηση είναι πολύ μέτρια και η αγορά πολύ πιεσμένη λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Η κα Σταματίνα Φωτοπούλου καλλιεργεί μεταξύ άλλων και βιολογικά κηπευτικά στο δήμο Ανατολικής Μάνης, στην Λακωνία. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο η ίδια κάνει υπαίθρια καλλιέργεια με δικούς της σπόρους και βγάζει βιολογικό κολοκυθάκι. Αυτή την περίοδο έχει ολοκληρώσει τις φυτεύσεις και αναμένει την συγκομιδή μέσα στο καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούλιο. Προβλήματα από ασθένειες δεν αντιμετωπίζει καθώς κάνει συγκαλλιέργεια και γνωρίζει καλά τη συμπεριφορά των φυτών, όπως χαρακτηριστικά λέει. Όμως, ειδικά πέρσι, προσθέτει η κα Φωτοπούλου, λόγω των πυρκαγιών του Αυγούστου χάθηκαν πολλά κολοκυθάκια. Τέλος, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο, η τιμή για το βιολογικό κολοκυθάκι παίζει στα 1 με 1,5 ευρώ το κιλό μέσα στο καλοκαίρι.

Ο κ. Νεκτάριος Παπαδάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κάμιρος Ο.Π. Κρητικό Περβόλι τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι: «ότί είναι μικρές οι ποσότητες αυτή την περίοδο. Πιο πολλές ποσότητες αναμένεται να βγουν στην αγορά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο».

Ο κ. Γιώργος Καλιάνης, παραγωγός κηπευτικών από την Κυπαρισσία δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως ο ίδιος θα καλλιεργήσει υπαίθρια με φύτευση τον Ιούνιο και συγκομιδή Ιούλιο-Αύγουστο. Αυτή την περίοδο ό,τι κυκλοφορεί στην αγορά είναι θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρσι η χρονιά είχε σκπαμπανεβάσματα ως προς τη ζήτηση και ειδικά τις τιμές, οι οποίες πότε ήταν στα 10 λεπτά το κιλό και πότε στα 80 λεπτά ανά κιλό.

Τέλος, μιλήσαμε με τον κ. Αντώνη Βουρδάνο που ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία κηπευτικών στην περιοχή των ψαχνών Ευβοίας. Σύμφωνα με τον κ. Βουρδάνο, φυτεύσεις υπαίθριων κολοκυθιών θα αρχίσουν το Μάιο, καθότι ο καιρός είναι άστατος και όλα έχουν πάει πίσω χρονικά. Ο ίδιος εμφανίζεται προβληματισμένος για τη ζήτηση μέσα στο καλοκαίρο, καθώς το καταναλωτικό κοινό είναι πολύ πιεσμένο οικονομικά. Το υπάιθριο κολοκυθάκι στην περιοχή του, προσθέτει ο κ. Βουρδάνος, πιάνει αποδόσεις της τάξης των 400 κιλών ανά στρέμμα, οι δε τιμές μέσα στο καλοκαίρι προβλέπεται να κυμανθούν γύρω στο 1 ευρώ.

31/03/2022 12:09 μμ

Απανωτές αυξήσεις από τα εργοστάσια, μέχρι και μπόνους για το πετρέλαιο σε παραγωγούς.

Σε μήλον της έριδος τείνει να εξελιχθεί και μάλιστα από πολύ νωρίς η επερχόμενη παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας, που φέτος μόνο στην Λάρισα, θα καλλιεργηθεί σε τουλάχιστον 20% λιγότερες εκτάσεις, απ’ ό,τι πέρσι.

Η προετοιμασία για τις φυτεύσεις των παραγωγών προχωρά στην Λάρισα, όπου δραστηροποιείται ο συνεταιρισμός ΘΕΣΤΟ. Ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον διευθυντή της οργάνωσης, κ. Αστέριο Σαπουνά, ενόψει των φυτεύσεων. Όπως μας είπε ο κ. Σαπουνάς, το προϊόν θα είναι περιζήτητο και με αρκετά ανεβασμένες τιμές, λόγω του ανταγωνισμού. Όμως, το γεγονός ότι οι παραγωγοί δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν στα κόστη των εισροών (ρεύμα, νερά κ.λπ.), υπάρχει σκεπτικισμός. Σύμφωνα με τον κ. Σαπουνά, πέρσι, μια μέση τιμή παραγωγού, έκλεισε στα 88 ευρώ ο τόνος. Φέτος, εκτιμά ο ίδιος, θα ξεπεράσει άνετα τα 100 ευρώ, με τον ανταγωνισμό να αυξάνει την περίοδο της συγκομιδής, δεδομένου πως είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί η ζήτηση από τη μεταποίηση. Ενδεικτικό είναι πως στους ντοματοπαραγωγούς της Λάρισας, έχουν δοθεί ήδη δυο αυξήσεις από τις εταιρείες στην αρχικά ανακοινωθείσα τιμή, ενώ συγκεκριμένο εργοστάσιο πρόσφερε και επιπλέον μπόνους σε περίπτωση προ-πώλήσης της παραγωγής, για το 50% αυτής.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αμαλιάδας: «ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα για τις εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν με ντομάτα στην περιοχή μας κι αυτό λόγω του ότι οι παραγωγοί είναι κουμπωμένοι με τα τσουχτερά κόστη. Πιο σαφή εικόνα για τις εκτάσεις, θα έχουμε στα τέλη Μάη με αρχές Απρίλη. Από προσφορές που έχουμε από δυο εργοστάσια, προκύπτει μια μέση τιμή παραγωγού στα 94 λεπτά το κιλό. Η αντίστοιχη τιμή πέρσι ήταν 84 λεπτά το κιλό, όμως φέτος τα κόστη των εισροών, είναι κάτι παραπάνω από δυσβάστακτα και ο κόσμος είναι διστακτικός. Το καλό είναι ότι ήδη από συγκεκριμένη εταιρεία έχει προσφερθεί και ένα μπόνους για την κατανάλωση πετρελαίου, που ενεργοποιείται όταν η τιμή βάσης του diesel ξεπερνά τα 1,39 λεπτά ανά λίτρο».

Συνάντηση με Γεωργαντά ζητά η Εύφορη Γη, επιστολή σε Μητσοτάκη

Να συναντηθούν με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητούν εν τω μεταξύ οι Ηλείοι, όμως ο νέος ένοικος του μεγάρου της πλατείας Βάθη, δεν τους έχει δεχθεί ακόμα. Οι παραγωγοί ζητούν να συναντήσουν τον υπουργό για να του εκθέσουν τα προβλήματα του κλάδου τους. Μάλιστα απέστειλαν, όπως δήλωσε εκ μέρους τους ο κ. Βαλιανάτος στον ΑγροΤύπο, για το λόγο αυτό και επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (δείτε εδώ).

30/03/2022 11:12 πμ

Προχωρά η καλλιέργεια υπαίθριου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης στην περιοχή της Τριφυλίας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει το ξεσκέπασμα. Το κόστος έχει αυξηθεί και υπάρχει προβληματισμός από τους παραγωγούς.

Ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η καλλιέργεια καρπουζιού χαμηλής κάλυψης εξελίσεται ομαλά. Οι παραγωγοί θα πρέπει να αερίζουν και να ελέγχουν τις φυτείες τους. 

Φέτος έχει αυξηθεί το κοστολόγιο για τα λιπάσματα. Στα κηπευτικά και ειδικότερα στο πρώιμο καρπούζι η λίπανση είναι αναγκαία και αν και το κόστος έχει ξεπεράσει τα 1.300 ευρώ οι παραγωγοί θα πρέπει να την κάνουν, Χρειάζεται μια ορθολογική λίπανση και μια σωστή χρήση νερού. Προβλήματα φυτοπροστασίας δεν υπάρχουν στην καλλιέργεια. 

Όσον αφορά την συγκομιδή τα τελευταία χρόνια τα θερμοκήπια της Ηλείας συμπίπτουν με τα πρώιμα καρπούζια της Τριφυλίας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη προσφορά καρπουζιών. Μεγάλο ρόλο παίζει η θερμοκρασία που θα επικρατήσει κατά την συγκομιδή. Υψηλή θερμοκρασία σημαίνει καλή ζήτηση».   

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός καρπουζιού της περιοχής, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «φέτος τα καρπούζια έχουν μείνει πίσω και έχουν μια ελαφρά οψίμιση λόγω των καιρικών συνθηκών (χαμηλές θερμοκρασίες). Στην περιοχή έχουμε μια μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Αυτό έγινε επειδή το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί από τα 1.000 ευρώ το στρέμμα έχει φτάσει στα 1.300 ευρώ.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει το ξεσκέπασμα των νάυλων. Ελπίζουμε να έχουμε φέτος μια καλή τιμή για να υπάρξει εισόδημα στους παραγωγούς. Κανείς όμως δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατανάλωση στις ευρωπαϊκές αγορές. Επίσης η αύξηση των μεταφορικών θα παίξει μεγάλο ρόλο. Το κόστος μεταφοράς αυξήθηκε κατά 40% αλλά και οι παλέτες από 14 λεπτά έφτασαν στα 20 λεπτά». 

Ο κ. Παναγιώτης Λεβεντογιάννης, παραγωγός καρπουζιού στην περιοχή της Κυπαρισσίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί κατά 30-35% σε σχέση με πέρσι. Έφτασε στα 1.500 ευρώ το στρέμμα και αν πούμε ότι η μέση απόδοση ανέρχεται στους 5 τόνους τότε η τιμή παραγωγού θα πρέπει να κυμανθεί τουλάχιστον στα 30 λεπτά για να φέρει ένα εισόδημα στον παραγωγό. Πέρσι ήταν μια άσχημη χρονιά για τους περισσότερους παραγωγούς για αυτό έχουμε μια μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας».

Ο κ. Θεοδωρής Μπούσουλας, παραγωγός καρπουζιού από το Καλό Νερό, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «από τις 7 Απριλίου θα ξεκινήσει το ξεσκέπασμα στα καρπούζια. Στην περιοχή τα ενοίκια της γης είναι σε υψηλά επίπεδα και ανεβάζουν το κόστος. Η εικόνα της αγοράς δείχνει ότι μέχρι την συγκομιδή θα έχει φτάσει το κόστος καλλιέργειας στα 1.300 ευρώ το στρέμμα. 

Συνεχίζουμε την καλλιέργεια γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Πάντως από τα 8.000 στρέμματα με καρπούζια χαμηλής κάλυψης που καλλιεργούσαμε στο παρελθόν στην περιοχή σήμερα έχουμε φτάσει στα 4.000 στρέμματα. Αν συνεχιστεί η φθίνουσα πορεία απειλείται η ζώνη καλλιέργειας. 

Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου. Βέβαια η πρωιμότητα εξαρτάται από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Στις διεθνείς αγορές υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για το ελληνικό καπρούζι. Μας απειλεί το Μαρόκο και η Τυνησία με τις βαρέλες και η Τουρκία με τα στρογγυλά καρπούζια. Με το χαμηλό κόστος καλλιέργειας που έχουν αυτές οι χώρες έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις αγορές στην ανατολική Ευρώπη (με τιμή στα 10 λεπτά το κιλό αφήνει εισόδημα στους παραγωγούς)».

23/03/2022 02:24 μμ

Πολύ δύσκολη κατάσταση βιώνουν για μια ακόμα χρονιά οι παραγωγοί κηπευτικών της Πελοποννήσου.

Προβληματισμός και απογοήτευση σε περιοχές, όπως η Ηλεία και η Αχαΐα για τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες καρπουζιού και κηπευτικών, από τον παγετό.

Ο Παναγιώτης Πασσάς, παραγωγός κηπευτικών από την περιοχή της Αμαλιάδας καλλιεργεί κάθε χρόνο περί τα 750 στρέμματα με καρπούζι υπαίθριο και 60 στρέμματα θερμοκηπιακό, αλλά και πατάτα. Σύμφωνα με τον κ. Πασσά, υπάρχει μεγάλη καταστροφή από τον παγετό στην περιοχή, κυρίως στην καλλιέργεια της πατάτας, που σε μεγάλο ποσοστό έχει καεί, αλλά και στο καρπούζι, ιδίως το θερμοκηπιακό, καθώς ο καιρός δεν ευνοεί το δέσιμο. Όσον αφορά στο υπαίθριο, χαμηλής κάλυψης, δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη ζημία από τον παγετό, δεδομένου ότι το προϊόν είναι ακόμα καλυμμένο. Το σίγουρο βέβαια είναι, προσθέτει ο κ. Πασσάς, ότι θα οψιμίσει η παραγωγή, κάτι που δεν είναι καθόλου καλό για τους παραγωγούς της Ηλείας, γιατί μπορεί να πέσει πολύ προϊόν, μαζεμένο μαζί στην αγορά.

Ο κ. Διονύσης Μάλλιαρης, παραγωγός κηπευτικών από την περιοχή των Λεχαινών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως όσον αφορά στο καρπούζι, ζημιές από τον παγετό παρατηρύνται κυρίως σε όσα δεν είχαν θερμικά νάυλον. Ωστόσο όπως ο ίδιος τονίζει, εξαιρετικά μεγάλη ζημιά έχει υποστεί η καλλιέργεια της πατάτας, που στη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών σε Αχαΐα, αλλά και Ηλεία, έχει καεί.

Ο κ. Κώστας Μαλάμος καλλιεργεί φέτος, όπως και προηγούμενες χρονιές 340 στρέμματα με καρπούζι, υπαίθριο χαμηλής κάλυψης στην περιοχή των Φιλιατρών στη Μεσσηνία. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, στην ευρύτερη περιοχή δεν έπεσε πάγος, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν ζημιές στο καρπούζι, το οποίο δεν έχει δέσει ακόμα. Λόγω της παρατεταμένης περιόδου κακοκαιρίας, συνεχίζει ο κ. Μαλάμος, η παραγωγή έχει πάει πίσω ήδη σίγουρα 7-10 ημέρες, οπότε αν σκεφτεί κανείς ότι πέρσι οι πρώτες κοπές έγιναν στις 5-10 Μαΐου, τότε φέτος στην καλύτερη περίπτωση, θα αρχίσουν γύρω στις 20 Μαΐου. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μαλάμο, ίσως είναι εν τέλει και θετικό για την παραγωγή, με το σκεπτικό ότι όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να έχει σταθεροποιηθεί ο καιρός και να υπάρχει ζέστη στις αγορές της ΕΕ, που καταναλώνουν κατά κόρον, ελληνικό καρπούζι.

Ίδια εικόνα, τέλος, για τις καρπουζοκαλλιέργειες της περιοχής έχει και ο κ. Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, παραγωγός κηπευτικών από την περιοχή των Φιλιατρών, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, πως στα καρπούζια της περιοχής δεν έχουν παρατηρηθεί ζημιές, αλλά έχει σαφώς πάει πίσω λόγω του κακού καιρού η παραγωγή φέτος.

17/03/2022 05:03 μμ

Στις μεγάλες λαχαναγορές «διαπραγματεύεται» σε υψηλές τιμές.

Λιγοστό το ντόπιο μαρούλι αυτή την περίοδο, πιάνει ικανοποιητικές τιμές, όμως οι παραγωγοί εκφράζουν μεγάλους προβληματισμούς για το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν. Αντιμετωπίζουν, όπως λένε, την ολοένα διογκούμενη αύξηση στα κόστη παραγωγής και την πεσμένη ζήτηση. Ελπίδες ανόδου υπάρχουν για τις ημέρες του Πάσχα, που παραδοασιακά ανεβαίνει η αγορά.

Ο κ. Χαράλαμπος Δασκαλόπουλος για παράδειγμα, μεγαλοπαραγωγός μαρουλιού και iceberg από την περιοχή του Πύργου Ηλείας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «μέχρι λίγες ημέρες, πριν την Καθαρά Δευτέρα υπήρχε καλή ζήτηση στην αγορά κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές στα μαρούλια να φθάσουν και τα 60 λεπτά το κιλό. Πλέον, η ζήτηση έχει υποχωρήσει σε κάποιο βαθμό, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή πριν το Πάσχα, ωστόσο η τιμή για όποιον έχει προϊόν, κυμαίνεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα στα 40-50 λεπτά το κιλό. Το κακό είναι πως δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή ως προς τις αποδόσεις, γιατί ο πάγος έκαψε πολλά μαρούλια τις προηγούμενες ημέρες. Παραγωγή το επόμενο διάστημα αναμένω προσωπικά από θερμοκήπια που καλλιεργώ. Προσωπικά αναγκάστηκα να φρεζάρω τις προηγούμενες ημέρες ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής, χιλιάδες κεφάλια από μαρούλια, που είχαν υποστεί ζημιές από τον πάγο και είχαν καταστραφεί, με αποτέλεσμα να καταστούν μη εμπορεύσιμα. Τα μαρούλια που υπάρχουν τώρα στο εμπόριο είναι κυρίως προέλευσης Ιταλίας. Παρά τη ζήτηση για μαρούλι, ο αγροτικός κόσμος είναι επιφυλακτικός, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέβει πάρα πολύ. Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ στην περιοχή μας, είναι αυτό της έλλειψης νερού, αφού οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να λειτουργούν τα δίκτυα».

Ο Γιώργος Παπαβασίλης, έμπειρος καλλιεργητής κηπευτικών από τον Συνεταιρισμό Μεγάρων τόνισε στον ΑγροΤύπο πως η τιμή στο μαρούλι έχει μεν... εκτοξευθεί, ωστόσο είναι λίγες πλέον οι διαθέσιμες ποσότητες, καθώς ο πάγος των προηγούμενων ημερών, έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, αλλά εκτός αυτού, έχουν μπει και μικρότερες εκτάσεις. Ζήτηση, λέει ο κ. Παπαβασίλης, υπάρχει, αλλά προς το παρόν φαίνεται πως η αγορά δουλεύει κυρίως με εισαγωγή. Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού, έχουν φθάσει, τονίζει ο ίδιος, ακόμα και τα 50-55 λεπτά το κιλό στο... χωράφι, ενώ μέσα στην κεντρική αγορά οι έμποροι τα πουλάνε προς 70 και 80 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Ηλίας Ζαμπούρης, τέλος, καλλιεργεί 31 στρέμματα με μαρούλια, σγουρά, κόκκινα και πράσινα στο Λάκκωμα της Χαλκιδικής. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, «ο πάγος έκανε αρκετές ζημιές στην παραγωγή, αλλά εκτός αυτού είναι μειωμένη και η ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό, που πιέζεται και λόγω της γενικότερης ακρίβειας, που επικρατεί, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και αλλού». Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπούρη, η τιμή στο μαρούλι στην Θεσσαλονίκη έχει περάσει και το 1 - 1,20 ευρώ το κιλό.

17/03/2022 03:42 μμ

Από τέλος Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή αγγουριών στα θερμοκήπια της Τριφυλίας, με την παραγωγή να έχει καλή ποιότητα. Συνεχίζεται η συγκομιδή στην Κρήτη με την ζήτηση να είναι αυξημένη και τις τιμές σε καλά επίπεδα σε σχέση με πέρσι. 

Στην Κρήτη αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αγγουριών λόγω του καιρού και της αύξησης του κόστους καλλιέργειας. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Γαϊτάνος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι από το υψηλό κοστολόγιο της καλλιέργειας. Αυτή την εποχή γίνονται φυτεύσεις για να κάνπουν κοπές τις ημέρες του Πάσχα ελπίζοντας να υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Πάντως η παραγωγή φέτος ήταν μειωμένη κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερες τιμές σε χέση με πέρσι. Αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 80 λεπτά το κιλό το μεγάλο αγγούρι και στα 1,90 ευρώ το κιλό για τα μικρά αγγουράκια».

Ο υπεύθυνος πωλήσεων στον Αγροτοβιομηχανικό Συνεταιρισμό Τυμπακίου κ. Γιάννης Τζωρτζακάκης, επισημαίνει στον Αγροτύπο ότι «είναι στα τελειώματα οι κοπές των αγγουριών στην περιοχή. Έχουμε ξεκινήσει τις συγκομιδές από το Νοέμβριο. Έχουμε μια μείωση της παραγωγής κατά 20% λόγω των καιρικών συνθηκών.

Πάντως υπήρχε καλή ζήτηση στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές. Η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε πάνω από 1 ευρώ το κιλό, που θεωρείται μια καλή τιμή σε σχέση με πέρσι». 

Από το Ηράκλειο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ψαρής, Νίκος Μαρουλάκης, ανέφερε στον Αγροτύπο τα εξής: «το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με πέρσι. Επίσης η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι αποδόσεις παρουσιάζουν μείωση κατά 30%.

Οι κοπές στην περιοχή ξεκινούν από Νοέμβριο και φτάνουν μέχρι τέλος Απριλίου. Οι μέσες τιμές παραγωγού στα αγγούρια κυμαίνονται λίγο κάτω από 1 ευρώ το κιλό. Ο συνεταρισμός εξάγει περίπου το 90% της παραγωγής των μελών του. Υπάρχη καλή ροή των εξαγωγών και υψηλή ζήτηση. Αυτό γίνεται επειδή στην Ισπανία έχει πρόβλημα η παραγωγή λόγω της ξηρασίας και στην Ολλανδία καθυστέρησαν οι φυτεύσεις λόγω των προβλημάτων με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου».    

Όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, «από το τέλος Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή αγγουριών στην περιοχή. Η ποιότητα φέτος είναι μοναδική. Έχουν καλλιεργηθεί 1.000 στρέμματα με αγγούρια και αναμένεται μια παραγωγή της τάξης των 22 με 25 χιλιάδων τόνων».

Ο παραγωγός της Τριφυλίας κ. Θεόδωρος Μιχαλακόπουλος, ανέφερε ότι στον ΑγροΤύπο «υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Τα θερμοκήπια της περιοχής θερμαίνονται με πυρηνόξυλο που έχει αυξηθεί πολύ η τιμή (έφτασε τα 90 ευρώ ο τόνος) αλλά και δεν το βρίσκουμε στην αγορά. 

Παρόλα αυτά η διακίνηση των αγγουριών έχει καλή ροή προς την εγχώρια αγορά αλλά και το εξωτερικό. Οι τιμές παραγωγού βρίσκονται σε καλά επίπεδα και κυμαίνονται από 1,40 μέχρι 1,50 ευρώ. Οι κοπές στην περιοχή θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιούνιο, ενώ οι παραγωγοί ελπίζουν ότι τις ημέρες του Πάσχα θα αυξηθεί η ζήτηση». 
 

17/03/2022 02:00 μμ

Έχει χαθεί η πρωιμότητα στις βόρειες περιοχές της χώρας, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Γεμάτη αντιξοότητες περιγράφουν την εφετινή χρονιά στο σπαράγγι οι παραγωγοί του.

Σε ποσοστό 10 με 15% έχει προχωρήσει η συγκομιδή του λευκού σπαραγγιού, που καλλιεργείται στο νομό Πέλλας. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς Πέλλας, κ. Γιώργος Κονάκογλου: «οι πρώτες κοπές άρχισαν την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όμως γενικά η παραγωγή έχει πάει πίσω χρονικά, με αποτέλεσμα να χαθεί η... πολυπόθητη πρωιμότητα. Αυτό οφείλεται, κατά βάση στις κακοκαιρίες που μας έπληξαν και στον μη ευνοϊκό γενικά καιρό που εξακολουθεί και επικρατεί στην Ελλάδα. Αντιθέτως, στη Γερμανία για παράδειγμα, όπου και στέλνουμε ως επί το πλείστον προϊόν και η οποία ως χώρα παράγει 5 και 6 φορές περισσότερο σπαράγγι από την Ελλάδα, ο καιρός έχει σταθεί σύμμαχος των εκεί σπαραγγοπαραγωγών. Ανησυχούμε για το πώς θα εξελιχθεί εν συνεχεία η κατάσταση, γιατί φαίνεται πως υπάρχει ζόρι και στην αγορά της Γερμανίας, λόγω της ακρίβειας. Το θετικό είναι πως τα πρώτα σπαράγγια έφυγαν με μια τιμή στο στήσιμο στα 4,50 ευρώ το κιλό από τα τέλη Φεβρουαρίου, για να πάνε στα 4 ευρώ το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Βέβαια, οι τιμές αυτές αφορούν πολύ λίγες ποσότητες, ενώ είναι πιο χαμηλά από τις αντίστοιχες περσινές». Στη Γερμανία, σύμφωνα με τον κ. Κονάκογλου, τα πρώιμα λευκά σπαράγγια, τα πολύ πρώιμα, φθάνουν να πωλούνται στο ράφι έως και 6,5 ευρώ ανά κιλό, όμως μετέπειτα συνήθως η τιμή υποχωρεί. Παράλληλα, όπως μας λέει ο ίδιος: «η Γερμανία απορροφά επίσης σπαράγγι από το Περού, το οποίο παράγεται όλο το χρόνο. Το καλό βέβαια είναι πως το Περού δεν παράγει πλέον τόσες ποσότητες σπαραγγιού, όσες στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να επωφελείται η χώρα μας. Το δε ισπανικό σπαράγγι, καταναλώνεται κυρίως εντός Ισπανίας».

«Μισο-χαμένη πρέπει να θεωρείται η χρονιά για το σπαράγγι ειδικά στη βόρειο Ελλάδα», τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανδρέας Καμαριανάκης από τη ΔΑΟΚ Ξάνθης, μέχρι πρότινος και ο ίδιος, παραγωγός σπαραγγιού. Όπως μας εξηγεί, η συγκομιδή, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών (9 βαθμούς Κελσίου σήμερα θερμοκρασία περιβάλλοντος), έχει πάει πίσω χρονικά και επί της ουσίας δεν έχουν μαζευτεί, παρά μόνον ελάχιστες ποσότητες φέτος. «Άλλες χρονιές τέτοια εποχή είχαμε μαζέψει το 20-30% της παραγωγής, αλλά φέτος σχεδόν τίποτα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

«Υπάρχει πρόβλημα με τον καιρό και στην περιοχή μας και η συγκομιδή έχει πάει πίσω. Αλλά και εκτός αυτού, μαθαίνουμε πως οι αγορές του εξωτερικού είναι ζορισμένες και οι καταναλωτές επιφυλακτικοί λόγω της ακρίβειας, αλλά και της αβεβαιότητας που τροφοδοτεί ο πόλεμος. Εκτιμώ πως θα μαζέψουμε τα πρώτα σπαράγγια προς το τέλος του μήνα», δήλωσε, τέλος, στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Μαλτεπιώτης, αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης (Α.Ε.Σ.) Θράκης.

03/03/2022 10:25 πμ

Το 70 με 80% της εγχώριας παραγωγής ξερού κρεμμυδιού παράγεται στο νομό Βοιωτίας, αλλά φέτος καταγράφεται πτώση στα καλλιεργούμενα στρέμματα.

Στο κόκκινο από άποψη βιωσιμότητας βρίσκονται οι παραγωγοί ξερού κρεμμυδιού της περιοχής Θήβας, που αποτελεί την πλέον παραγωγική ζώνη της χώρας όσον αφορά το συγκεκριμένο προϊόν.

Οι αγρότες, λόγω του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας όπως λένε χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο μπαίνουν μέσα, καθώς πωλούν τα αποθηκευμένα προϊόντα τους, σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, που αγγίζει πλέον τα 23 λεπτά το κιλό, όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Θηβών, κ. Χρήστος Σαμπάνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος τα στρέμματα που σπάρθηκαν με ξερό κρεμμύδι είναι μειωμένα σε σχέση με πέρσι. Ο ίδιος πάντως καλλιεργεί 1.000 στρέμματα με ξερό κρεμμύδι. Με αφορμή την κατάσταση ο Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Θηβών απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάοτυξης Γιώργο Γεωργαντά, ζητώντας ενίσχυση των παραγωγών.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι,

θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε όσο πιο αναλυτικά μπορούμε το κόστος παραγωγής για την καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού στον κάμπο της Βοιωτίας, η οποία καλύπτει σε ποσοστό το 80% της εγχώριας παραγωγής, για την καλλιεργητική περίοδο 2021 η οποία ολοκληρώθηκε καθώς και για την νέα καλλιεργητική περίοδο 2022 η οποία είναι προ των πυλών.

Πληροφοριακά θα ήταν χρήσιμο να σας αναφέρουμε ότι η συνολική έκταση που κάλυψε η συγκεκριμένη καλλιέργεια κατά το έτος 2021 με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο αρχείο της Ενώσεως Αγροτικών Συνεταιρισμών Θήβας κυμάνθηκε από 12.000 στρ. έως 13.000 στρ. και η απόδοση αυτών ήταν από 50.000-60.000 τόνους, ήτοι περίπου 4 τόνους/στρέμμα.

Η τιμή του παραγόμενου προϊόντος για την ίδια χρονική περίοδο την οποία εισέπραξε ο παραγωγός κυμάνθηκε από 0,10 έως 0,14 λεπτά/κιλό στο χωράφι.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή το ίδιο προϊόν το οποίο έχει αποθηκευτεί σε ψυγεία και διατίθεται προς την αγορά,  έχει επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 0,23 λεπτά/κιλό τα οποία αφορούν την μεταφορά, την ψύξη και  την συσκευασία του. Το τελικό ποσό που λαμβάνει ο παραγωγός κυμαίνεται από 0,22-0,25 λεπτά/κιλό.

Συνημμένα σας παραθέτουμε τον πίνακα κόστους καλλιέργειας για το 2021 και τον ανάλογο για το 2022 ο οποίος είναι υπολογισμένος κατά προσέγγιση και καθημερινά παρουσιάζει ανοδική πορεία.

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι επιβεβλημένο να ενισχυθούν οι παραγωγοί οι οποίοι πλήττονται βάναυσα. Για τον λόγο αυτό ζητούμε να τους χορηγηθεί ενίσχυση άμεση, αφορολόγητη και μη επιστρεπτέα, ανάλογη αυτής που χορηγήθηκε για την καλλιέργεια της πατάτας ύψους τουλάχιστον τριακοσίων ευρώ ανά στρέμμα, η οποία θα συμβάλλει στην ‘’μερική’’ κάλυψη του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Ζητάμε να ληφθεί υπόψιν το αίτημά μας με στόχο να καταστεί βιώσιμη η καλλιέργεια και να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να συνεχίσουν να καλλιεργούν την γη τους.

Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.

Με εκτίμηση

28/02/2022 01:45 μμ

Οι εξαγωγές φράουλας εμφανίζουν μείωση, από 1/1/2022 έως 25/2/2022 ανέρχονται σε 7.671 τόνους, έναντι 8.149 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Incofruit - Hellas.

Όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς, αυτή η μείωση οφείλεται στον περιορισμό της διακίνησης προς την αγορά της Ρωσίας, μέσω άλλων κρατών (επίπτωση από εμπάργκο Λευκορωσίας). Επίσης μετά την έναρξη του πολέμου σταμάτησαν οι εξαγωγές ελληνικών οπωροκηπευτικών προς την Ουκρανία.

«Στο μέλλον αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στις εξαγωγές λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που θα αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά της Ευρώπης από το υψηλό κόστος ενέργειας. Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα και τι απαντήσεις που θα δώσουν οι Ρώσοι στα μέτρα που έλαβε η δύση και η χώρα μας», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit - Hellas. 

Ο Γεώργιος Καραχάλιος, Γραμματέας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ήλιδα», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στις αποδόσεις και έχουν πάει λίγο πιο όψιμα την συγκομιδή σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός με τις εξαγωγές προς τις ανατολικές χώρες και κανείς δεν ξέρει πως θα επηρεαστούν οι τιμές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το προηγούμενο διάστημα κάναμε εξαγωγές προς Ουκρανία ενώ αυτή την στιγμή έχουν σταματήσει».  

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Φώτης Κυριαζής, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Υρμίνη», υπάρχει θέμα με τις αποδόσεις λόγω των καιρικών συνθηκών που έχει πάει προς τα πίσω τις συγκομιδές. Η διακίνηση της φράουλας προς τις αγορές της Ευρώπης συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς. Οι τιμές βρίσκονται στα ίδια επίπεδα.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Γκοτσόπουλος, παραγωγός φράουλας από την Λακκόπετρα Αχαΐας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν μειωμένες αποδόσεις λόγω των καιρικών συνθηκών που δεν βοηθούν. Επίσης και οι τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα αφού υπάρχει πρόβλημα με τις εξαγωγές κυρίως; προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης».

25/02/2022 12:34 μμ

Φόβοι για επιπτώσεις στις στρεμματικές αποδόσεις λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών το φετινό χειμώνα.

Ο κ. Διονύσης Μπίλιας είναι ο μοναδικός παραγωγός σπαραγγιού και μάλιστα πράσινου, στο νομό Ηλείας και συγκεκριμένα στη Γαστούνη, αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Έχει κάνει πριν χρόνια μια σοβαρή επένδυση, με σκοπό την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία του προϊοντος, δηλαδή μια κάθετη μονάδα. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο φέτος η χρονιά δεν είναι καθόλου καλή για το σπαράγγι, καθώς λόγω του καιρού έχει οψιμίσει η παραγωγή κατά τουλάχιστον 20 ημέρες, ενώ και οι αποδόσεις είναι εξαιρετικά μειωμένες. Σύμφωνα με τον κ. Μπίλια, η παραγωγή πράσινου σπαραγγιού είναι φέτος 80% μειωμένη σε σχέση με πέρσι, οι δε αποδόσεις φέτος κυμαίνται στα 200-300 κιλά το στρέμμα. «Έχουμε πλεονέκτημα ως εταιρεία, γιατί έχουμε καθετοποιημένη παραγωγή, όμως όπως και να χει με 200-300 κιλά το στρέμμα, παρά τις καλές τιμές που πουλάμε (7 ευρώ το κιλό), δεν βγαίνει ο λογαριασμός, γιατί φέτος έχει ανέβει υπέρογκα και το κόστος, όπως γνωρίζετε. Εκτός των άλλων ακόμα και χθες έπεσε παγετός στην περιοχή και υπάρχουν πρόσθετες απώλειες», σημειώνει, προσθέτοντας πως μια τέτοια χρονιά, για να μείνει κάτι, θα έπρεπε οι αποδόσεις να ναι τουλάχιστον 500 κιλά το στρέμμα. Σημειωτέον ότι ο κ. Μπίλιας που είναι ταυτόχρονα και παραγωγός πορτοκαλιών, διαθέτει το σπαράγγι του μόνον στην εσωτερική αγορά.

Fast track μετακλήσεις εργατών ζητά ο Έβρος για να μη μείνει ασυγκόμιστο το προϊόν

Ο κ. Θανάσης Μαλτεπιώτης από τον Συνεταιρισμό ΑΕΣ Θράκης, καλλιεργητής σπαραγγιού, λευκού και πράσινου στέκεται ιδιαίτερα στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι μονάδες της περιοχής να ξεμείνουν από εργατικό δυναμικό και να μείνουν ασυγκόμιστα τα σπαράγγια. «Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, εκτιμώ, ότι μπορεί να επιφέρουν ένα ντόμινο, σε σχέση με τους εργάτες γης και στο τέλος να μη μπορούμε να μαζέψουμε τα προϊόντα μας. Χιλιάδες Ουκρανοί, λόγω του πολέμου, δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν ως εργάτες στην Ευρώπη κι αυτό θα δημιουργήσει κενό. Πρέπει οι αρμόδιοι να κινητοποιηθούν άμεσα και στην Ελλάδα και να τρέξουν τις διαδικασίες μετάκλησης κατ’ εξαίρεση όπως έγινε πέρσι και πρόπερσι, ειδάλλως θα έχουμε μεγάλα προβλήματα», επισημαίνει. Αναφορικά με την παραγωγή σπαραγγιού της περιοχής ο κ. Μαλτεπιώτης σημειώνει πως οι κοπές θα αρχίσουν όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο τέλος Μαρτίου, ενώ υπάρχουν φόβοι για μείωση στρεμματικών αποδόσεων λόγω του καιρού. Μια καλή χρονιά οι αποδόσεις στην περιοχή μπορεί να ανέλθουν και στα 1.000 κιλά το στρέμμα. Τέλος, ο κ. Μαλτεπιώτης στέκεται ιδιαίτερα και στην αύξηση του κόστους, με τα λιπάσματα όπως αναφέρει να έχουν ανεβεί και 100%, σε σύγκριση με πέρσι.

Πολύ ικανοποιητικές τιμές στα πρώτα χέρια στην Πέλλα

Την προηγούμενη Δευτέρα άρχισαν τις κοπές λευκού σπαραγγιού οι παραγωγοί της περιοχής Πιπεριάς Πέλλας. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς Πέλλας κ. Γιώργος Κονάκογλου «την εβδομάδα που διανύουμε έχουμε κάνει τις πρώτες δυο κοπές λευκού σπαραγγιού. Η ζήτηση είναι ικανοποιητική, όπως πάντα, δεδομένου πως το προϊόν μας εξάγεται σε ποσοστό 99% στην απαιτητική αγορά της Γερμανίας. Και οι τιμές είναι πολύ ικανοποιητικές στο ξεκίνημα, όμως δεν είναι δείκτης για συνολικά τη χρονιά. Πέρσι οι 95 πλέον παραγωγοί - μέλη μας έλαβαν στήσιμο 3 ευρώ το κιλό για το σπαράγγι. Φέτος, η παραγωγή είναι 5-6 ημέρες πιο όψιμη από πέρσι. Οι αποδόσεις εδώ κυμαίνονται στα 700 με 1.000 κιλά το στρέμμα. Εκτιμώ πως και φέτος θα είναι καλή χρονιά για το σπαράγγι. Όμως η πολιτεία, επιβάλλεται να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και να τρέξει τις μετακλήσεις όπως τα δυο προηγούμενα έτη, γιατί αλλιώς θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα». Σημειώνεται πως σε αυτή την περιοχή το ενδιαφέρον για την σπαραγγοκαλλιέργεια είναι αυξανόμενο, με τον Συνεταιρισμό μέσα σε λίγα χρόνια να διπλασιάζει μέλη και παραγωγή. Ο Συνεταιρισμός Πιπεριάς κάνει παραγωγή, κοπή και διαλογή του προϊόντος.

23/02/2022 04:26 μμ

Η αλματώδης αύξηση εκτάσεων στη ντομάτα βελανίδι έφερε υπερ-προσφορά, με αντοχή η μεγαλόκαρπη.

Στο μισό έπεσαν οι τιμές παραγωγού μέσα σε ένα μόλις έτος για το βελανίδι. Αντίθετη πορεία για τη μεγαλόκαρπη, με χαμηλές όμως αποδόσεις. Η μεγάλη αύξηση στα στρέμματα φαίνεται πως έφερε υπερ-προσφορά στο ντοματάκι βελανίδι, με αποτέλεσμα αυτό να εμφανίζει κόπωση στην αγορά και έχει μειωθεί η τιμή του πάρα πολύ, σε μια ιδιαίτερη μάλιστα περίοδο για τους Έλληνες παραγωγούς κηπευτικών. Πορεία αντίθεση φαίνεται τώρα πως ακολουθεί η μεγαλόκαρπη ντομάτα.

Ο κ. Αντώνης Πλεξουσάκης, καλλιεργητής ντομάτας και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Νότος από την Ιεράπετρα λέει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «μέχρι το 2008 η καλλιέργεια σε αυτό το είδος ντομάτας δεν ήταν διαδεδομένη στη χώρα μας. Εμείς επί της ουσίας ως Συνεταιρισμός καθιερώσαμε το βελανίδι, το οποίο σήμερα καλλιεργείται σε όλη την Κρήτη, στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές. Πριν τα φετινά Χριστούγεννα υπήρχαν παραγωγοί που πουλούσαν βελανίδι με 1,20 ευρώ το κιλό, ακόμα και κάτω από 1 ευρώ, δηλαδή εξαιρετικά χαμηλά. Σήμερα η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 1,80 ευρώ το κιλό, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα, γιατί μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας έχουν μπει σε σχέση με πέρσι, οι διπλάσιες εκτάσεις. Υπολογίζω ότι από τα 1.200 - 1.250 στρέμματα πέρσι, έχουμε φέτος γύρω στα 2.500 στρέμματα, λόγω και της καλής πορείας που είχε το προϊόν π.χ. τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2020, οπότε και έφτασε και τα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό. Αυτές οι τιμές αφορούν συσκευασμένο προϊόν σε κουπάκια, που έχουν υψηλό κόστος και για μια συσκευασία των 250 γραμμαρίων μπορεί πλέον να φθάνουν και τα 50 λεπτά, χωρίς μάλιστα τα εργατικά. Πιστεύω ότι στο προϊόν αυτό, που δίνει αποδόσεις 8-10 τόνους το στρέμμα, πιο κάτω δηλαδή από τη μεγαλόκαρπη ντομάτα, ο νόμος προσφοράς και ζήτησης έχει παίξει πλέον καθοριστικό ρόλο στην τιμή του».

Ο κ. Δημήτρης Χαιρετάκης από την Αγροτική Ομάδα Φαλασάρνων Χανίων που εμπορεύεται το προϊόν δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η τιμή στον παραγωγό σήμερα είναι στα 1,80 ευρώ το κιλό. Με τα μάρκετ έχουμε συμφωνίες σε τιμή σταθερή στα 2,40 ευρώ το κιλό. Η τιμή έχει πέσει σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της προσφοράς καθώς μπήκαν πολλά στρέμματα».

Μέχρι 1 ευρώ η μεγαλόκαρπη ντομάτα στην Ιεράπετρα

Ο κ. Νίκος Φουντουλάκης, παραγωγός μεγαλοκαρπης ντομάτας από την Ιεράπετρα τόνισε στον ΑγροΤύπο πως λόγω της τιμής που είχε το 2020 το βελανίδι, πολύς κόσμος στράφηκε εκεί με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν οι εκτάσεις και να υπάρχει πληθώρα στην αγορά. Όπως προσθέτει ο κ. Φουντουλάκης: «εκτιμώ πως ζήτηση υπάρχει κι αυτό φαίνεται και από το αγγούρι, που έχει καλή πορεία. Οπότε πιστεύω η πτώση τιμής έχει να κάνει με την προσφορά». Σε σχέση με τη μεγαλόκαρπη ντομάτα, ο ίδιος μας λέει πως οι αποδόσεις είναι μεν μειωμένες, όμως η τιμή του παραγωγού κρατιέται σε καλά επίπεδα, της τάξης των 80 λεπτών με 1 ευρώ το κιλό.

23/02/2022 10:16 πμ

Οι φάκελοι Νέων Αγροτών 2021 που αφορούν καλλιέργειες με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης, δεν θα μείνουν εκτός προγράμματος και θα αξιολογηθούν ως θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών υπό κάλυψη. Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, στη συνάντηση που είχε με τη βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ, Ασημίνα Σκόνδρα.

Το θέμα ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ο ΑγροΤύπος την περασμένη εβδομάδα, για να ακολουθήσει καταιγισμός ερωτήσεων στη βουλή.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο η κ. Σκόνδρα, «το ζήτημα που είχε προκύψει με την εγκύκλιο των διαχειριστικών (η Τυπική Απόδοση στα χαμηλής κάλυψης έπεφτε θεαματικά) θα λυθεί και έτσι 1.000 περίπου υποψήφιοι δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ένταξης».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγιαννίδης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» όλοι όσοι κατάθεσαν φάκελο ένταξης. Υπεβλήθησαν σχεδόν 17.500 αιτήσεις από νέους γεωργούς και κτηνοτρόφους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν για πρώτη φορά στον πρωτογενή τομέα. Από αυτούς περίπου 2.000 θα κοπούν λόγω αντικειμενικών λόγων. Για τους υπόλοιπους αναζητούνται κονδύλια για την ένταξή τους».

Αναφορικά με τις προκηρύξεις της Απονιτροποίησης - Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» (έως 14/3 θα γίνονται οι αιτήσεις) ο κ. Παπαγιαννίδης ανέφερε στην κ. Σκόνδρα πως δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο της περασμένης προκήρυξης με τους λίγους δικαιούχους και τους πολλούς επιλαχόντες. Άλλωστε τα λεφτά είναι 200 εκατ. ευρώ και οι δεσμεύσεις μόλις για δύο έτη (2022-2023). «Αυτό που αξιζει να αναφέρουμε είναι ότι δεν θα υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των στρεμμάτων, όπως ήταν στην προηγούμενη πρόσκληση», δήλωσε στον ΑγροΤύπο η κ. Σκόνδρα.

Διαβάστε τη 2η Πρόσκληση (εδώ)

Διαβάστε τη 3η Πρόσκληση (εδώ)

21/02/2022 03:51 μμ

Οι εξαγωγές εξελίσσονται πολύ καλά λένε αγρότες και συνεταιριστές.

Καλά εξελίσσεται η καλλιέργεια του αγγουριού, με τους παραγωγούς να εισπράττουν σαφώς ικανοποιητικές τιμές, όμως οι αποδόσεις είναι γενικά μειωμένες φέτος, καθώς ο κρύος καιρός και το χαμηλό ποσοστό ηλιοφάνειας, δεν βοήθησαν. Η αύξηση, βέβαια, στα κόστη, που αφορά όλες σχεδόν τις εισροές, ακόμα και τα εργατικά, αλλά και τα υλικά συσκευασίας προκαλεί μεγάλο προβληματισμό.

Ο κ. Φώντας Δουλούμης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ανατολή τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η χρονιά στο αγγούρι πάει πολύ καλά, κυρίως ως προς τις τιμές παραγωγού, που σήμερα στις δημοπρασίες στην Κρήτη είναι στα 1,25 με 1,30 ευρώ το κιλό, αλλά μέσα στην χρονιά, έφθασε και στα 1,80 ευρώ το κιλό, δίνοντας ανάσα στους παραγωγούς. Όπως επισημαίνει ο κ. Δουλούμης, ο κρύος καιρός που ήταν και παρατεταμένος στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα έριξε τις αποδόσεις έως 30%. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξαγωγές πήγαν πολύ καλά, παρότι μάλιστα στην Ισπανία καλλιεργήθηκαν 50.000 στρέμματα με αγγούρι Οκτωβρίου, όταν η Κρήτη είχε μόλις 3.000 στρέμματα. Τέλος, ο κ. Δουλούμης στέκεται ιδιαίτερα στην αύξηση του κόστους παραγωγής, σημειώνοντας ότι οι τιμές σε κάποια λιπάσματα αυξήθηκαν έως και 300% από πέρσι. Σημειωτέον ότι ο Συνεταιρισμός Ανατολή έκανε πιο νωρίς μέσα στη χρονιά, προαγορές λιπασμάτων για να αποφύγει τις συνεχείς αυξήσεις, όμως το στοκ πλέον αυτό, εξαντλείται.

Ο κ. Αντώνης Βαρδουλάκης καλλιεργεί 100 στρέμματα θερμοκηπιακών κηπευτικών στην περιοχή της Μεσαράς, εκ των οποίων φέτος 60 αγγούρι. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, φέτος η καλλιέργεια πάει καλά, αν και η χρονιά έχει μειωμένη παραγωγή, αλλά αυξημένες τιμές παραγωγού, λόγω του ότι τράβηξαν πολλές ποσότητες προϊόντος οι εξαγωγές. Σύμφωνα με τον κ. Βαρδουλάκη, η τιμή παραγωγού σήμερα για τα... Οκτωβριανά (φυτεύσεις Οκτωβρίου 2021) αγγούρια έχει ανέλθει πλέον στα 1,50 ευρώ ανά κιλό, όμως υπάρχει προβληματισμός με τα κόστη όλων σχεδόν των εισροών (ρεύμα, λιπάσματα, εργατικά κ.λπ.). Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδουλάκης στον ΑγροΤύπο, αυτή την περίοδο είναι νωρίς να κάνει κάποιος ταμείο για το πώς πήγε η χρονιά. Αυτό λέει ο ίδιος, θα μπορεί να γίνει από τον Ιούνιο.

Ο κ. Δημήτρης Μιχαλακόπουλος, παραγωγός από την περιοχή των Φιλιατρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως αυτή την περίοδο γίνεται συγκομιδή των αγγουριών, που φυτεύτηκαν στις 20-25 Δεκεμβρίου με αρχές του έτους και πως οι τιμές παραγωγού στην περιοχή παίζουν γύρω στο 1 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο στην Κρήτη η μια μέση τιμή είναι στα 1,20 ευρώ το κιλό, ενώ στη λαχαναγορά της Αθήνας η τιμή φθάνει στα 80-90 λεπτά το ζεύγος. Όπως εκτιμά ο κ. Μιχαλακόπουλος τα κρύα δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα ζητήματα στην παραγωγή που συλλέγεται αυτή την περίοδο, πλην όμως έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό το κόστος για την θέρμανση (πυρηνόξυλο, ρεύμα κ.λπ.). Τώρα τις τελευταίες ημέρες ειδικά ο καιρός έχει βελτιωθεί πολύ, καταλήγει ο ίδιος.

Σημειωτέον ότι από την αρχή της περασμένης εμπορικής περιόδου μέχρι τις 30/12/2021 οι εξαγωγές αγγουριών ανήλθαν σε 15.694 τόνους, υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που δεν πέρασαν τους 12.475 τόνους.

16/02/2022 10:15 πμ

Το θέμα ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ο ΑγροΤύπος την περασμένη εβδομάδα, για να ακολουθήσει καταιγισμός ερωτήσεων στη βουλή.

Λύσεις προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα που ανέκυψε με τα πολύ χαμηλής κάλυψης κηπευτικά (δείτε εδώ) και το πρόγραμμα νέων γεωργών αναζητά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη με αντιπροσωπεία Θεσσαλών στο ΥπΑΑΤ, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκφράστηκε η... ανάγκη να βρεθεί λύση, ώστε να μην αλλάξουν τα κριτήρια. Για να γίνει βέβαια αυτό απαιτείται να δώσει το ΟΚ και η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ (Γεωργαντάς, Στύλιος). Είχε προηγηθεί, όπως μαθαίνουμε και παρέμβαση της βουλευτού Καρδίτσας της ΝΔ, κας Ασημίνας Σκόνδρα, προς τον Δημήτρη Παπαγιαννίδη, από την προηγούμενη εβδομάδα.

Λύνεται το θέμα, λέει από την πλευρά του ο Κωτσός

Με το Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη πραγματοποίησε συνάντηση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, όπου έθιξε θέματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο και το νομό Καρδίτσας.

Η συνάντηση του κ. Κωτσού με τον κ. Παπαγιαννίδη προέκυψε έπειτα από την παρέμβαση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. όσον αφορά τα προβλήματα στην εφαρμογή του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», τονίζεται σε ανακοίνωση του βουλευτή, ο οποίος θεωρεί πως το ζήτημα βαίνει προς επίλυση... Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Κωτσός έθεσε στο Γενικό Γραμματέα το ζήτημα των Νέων Αγροτών που έχουν καταθέσει φάκελο προς ένταξη για καλλιέργειες κηπευτικών υπό  κάλυψη. Ανέφερε στον κ. Παπαγιαννίδη ότι αν δεν υφίστανται σταθερά προσβάσιμα προστατευτικά (ΤΟΛ) στέγαστρα θα μετατραπεί η καλλιέργεια από «υπό κάλυψη» σε «κηπευτικά υπαίθρου», οδηγώντας έτσι σε υποβιβασμό της τυπικής απόδοσης σε επίπεδα χαμηλότερα της επιλεξιμότητας. Επιπλέον, ο κ. Κωτσός ζήτησε από τον κ. Παπαγιαννίδη σχετικά με το πρόγραμμα «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020 όπου η ημερομηνία λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων είναι 28/02/2022, να δοθεί περαιτέρω παράταση έτσι ώστε να προλάβουν οι ορεινοί Δήμοι που λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων δεν προλαβαίνουν να καταθέσουν τις αντίστοιχες προτάσεις στο ΟΠΣΑΑ.

Ο κ. Παπαγιαννίδης σχετικά με το ζήτημα των Νέων Αγροτών που έχουν καταθέσει φάκελο προς ένταξη για καλλιέργειες κηπευτικών υπό κάλυψη ανέφερε στον κ. Κωτσό ότι θα λυθεί καθώς εξετάζεται η βέλτιστη δυνατή λύση, επισημαίνει ο βουλευτής. Όσον αφορά την παράταση του προγράμματος «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020 που ζήτησε ο Καρδιτσιώτης βουλευτής, ο Γενικός Γραμματέας ήταν θετικός και ενημέρωσε τον κ. Κωτσό πως θα δοθεί δεκαπενθήμερη παράταση η οποία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης, ο κ. Τσιατούρας Ευθύμιος Προϊστάμενος Επενδύσεων Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, ο κ. Μανέτας Νικόλαος Προϊστάμενος Υπηρεσίας, η κα. Πυριοβολή Παναγιώτα Προϊσταμένη Υπηρεσίας, οι κ. Κακαργιάς Αθανάσιος και Μπότας Μάριος οι οποίοι είναι μέλη του Γεωπονικού Συλλόγου Καρδίτσας και εκπροσώπησαν το Γεωπονικό Σύλλογο Καρδίτσας και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων κ. Σοφολόγης Δημήτριος.

Πιο... λιτή η ανακοίνωση Παπαγιαννίδη

Ξεκίνησε η αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην πρόσφατη Πρόσκληση του Προγράμματος των Νέων Γεωργών, μετά από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά για εντατικοποίηση των προσπαθειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και των Περιφερειών, στις οποίες έχει εκχωρηθεί η σχετική αρμοδιότητα. Το ενδιαφέρον συμμετοχής για την σχετική πρόσκληση ήταν πολύ μεγάλο καθώς υπεβλήθησαν σχεδόν 17.500 αιτήσεις από νέους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν για πρώτη φορά στον πρωτογενή τομέα. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για το οποίο ξεκινά η αξιολόγηση των αιτήσεων, είναι αυξημένου προϋπολογισμού κατά 139.110.000 ευρώ, σε σχέση με το άθροισμα των προηγούμενων προγραμμάτων που εκδόθηκαν το 2016 και το 2018. Αυτά αναφέρει ο γραμματέας του ΥπΑΑΤ, ο οποίος σημειωτέον αν και αναφέρεται στην σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ για το ζήτημα, δεν δίνει λεπτομέρειες για ενδεχόμενη λύση...

15/02/2022 11:08 πμ

Για επιπλέον επιβαρύνσεις κατά 200 με 300 ευρώ το στρέμμα στο κόστος παραπονιούνται οι παραγωγοί.

Σε εξέλιξη είναι οι φυτεύσεις καρπουζιού, με τους παραγωγούς προβληματισμένους, όσον αφορά στα κόστη παραγωγής, λόγω των γενικότερων ανατιμήσεων στις εισροές.

Κάμψη στις εκτάσεις κατά 15% αναμένεται στα Φιλιατρά

Ο κ. Κώστας Μαλάμος θα καλλιεργήσει 340 στρέμματα με καρπούζι υπαίθριο, χαμηλής κάλυψης στην περιοχή των Φιλιατρών Μεσσηνίας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «οι φυτεύσεις έχουν προχωρήσει κατά 50% στην περιοχή μας. Βλέπω πως θα υπάρχει μια μείωση στις εκτάσεις κατά 15%, λόγω του ακριβού κοστολογίου και λόγω του ότι έχουμε δυο χρόνια οι παραγωγοί να πάρουμε χρήματα. Μέχρι πέρσι το κόστος ανά στρέμμα ήταν στα 900-1.000 ευρώ το στρέμμα, αλλά φέτος θα είναι 1.200 με 1.300 ευρώ, καθώς όλα έχουν πάρει την ανιούσα. Επίσης, δεν ξέρουμε μόλις βγάλουμε την παραγωγή, αν θα υπάρχει ζήτηση κι αν οι καταναλωτές θα έχουν αγοραστική δύναμη, δεδομένου ότι επωμίζονται μεγάλες επιβαρύνσεις κι εκείνοι. Τον μεγαλύτερο ρόλο θα τον παίξει ο καιρός. Αν είναι ζεστός και καλός, τότε θα ανεβεί η ζήτηση από τις μεγάλες αγορές. Όσον αφορά στις αποδόσεις, εδώ κυμαίνονται στα πρώιμα από 4 έως 7 τόνους το στρέμμα και τα τελευταία (τα πιο όψιμα) μπορεί να φθάσουν και τους 8 τόνους. Βέβαια, από χρονικής άποψης άμα πας για τη μέγιστη απόδοση, μπορεί να χάσεις την υψηλή τιμή, αφού καθυστερεί η παραγωγή. Εμπορικά θα παίξει, επίσης, ρόλο τι παραγωγές θα έχουν και τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, το Μαρόκο κ.λπ. που κάνουν εξαγωγή σε χώρες, όπως η Γερμανία και η Αγγλία, στις οποίες εξάγουμε κι εμείς. Οι συγκεκριμένες χώρες έχουν χαμηλότερα από εμάς κόστη κι εξάγουν επίσης και στα Βαλκάνια. Τέλος, ρόλο εμπορικά θα παίξουν και τα μεταφορικά κόστη, που είναι αυξημένα λόγω της συγκυρίας».

Νομός Ηλείας: Αρχίζουν τις επόμενες ημέρες οι φυτεύσεις στα πρώιμα, πάει κόσμος στα όψιμα λόγω κόστους

Στο νομό Ηλείας, τώρα, οι παραγωγοί τις επόμενες ημέρες αρχίζουν τις φυτεύσεις στα πρώιμα, αλλά προβληματίζονται γιατί, όπως υπογραμμίζουν, τα κόστη έχουν ανέλθει δραματικά και θα φτάσουν τα 1.200 ευρώ το στρέμμα φέτος. Για φυτεύσεις πρώιμων καρπουζιών χαμηλής κάλυψης ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες και ο κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, από το Βαρθολομιό, που φέτος θα βάλει 350 στρέμματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος αναμένεται μια δύσκολη χρονιά, από όποια άποψη κι αν το δει κανείς, αφού για να βγει το κοστολόγιο, πρέπει ο παραγωγός να πιάσει απόδοση στρεμματική το λιγότερο 5 τόνους και τιμή 22 λεπτά ανά κιλό. Ο κ. Γεωργόπουλος λέει επίσης πως λόγω των ανατιμήσεων, τα φυτά φέτος πωλούνται 72 λεπτά συν ΦΠΑ, όταν πέρσι ήταν 53 συν ΦΠΑ. Εκτιμήσεις για τις εκτάσεις κι αν αυτές θα είναι μειωμένες, δεν μπορεί να κάνει ο ίδιος ακόμα, αλλά όπως εξηγεί υπάρχουν παραγωγοί που προσανατολίζονται να καλλιεργήσουν τα όψιμα, που έχουν σαφώς μικρότερο κοστολόγιο.

70% μείωση εκτάσεων στην περιοχή της Μεσαράς

Ο Γιώργος Τσικνάκης, παραγωγός καρπουζιού χαμηλής κάλυψης στην περιοχή της Μεσαράς μέχρι και πέρσι καλλιεργούσε 80 στρέμματα. Φέτος, όπως μας ανέφερε, θα έχει μόλις 2-3 στρέμματα, καθώς προέρχεται από δυο χρονιές χωρίς εισόδημα και τα κόστη όλα έχουν εκτοξευθεί. Σύμφωνα με τον κ. Τσικνάκη μόνο τα νάϋλον έχουν πάρει 100% πάνω στην τιμή, ενώ πολύ ψηλά είναι και τα υπόλοιπα εφόδια και τα καύσιμα. Όπως εκτιμά ο κ. Τσικνάκης στην εν λόγω περιοχή, αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, θα μπαίναν γύρω στα 5.000 στρέμματα, όμως φέτος αυτά θα περιοριστούν στο 1/3. Ο κ. Τσικνάκης τόνισε επίσης πως η παραγωγή δυο χρονιές είτε έφυγε με εξευτελιστικές τιμές, στα 8 με 10 λεπτά το κιλό, είτε δεν κατάφεραν να πουλήσουν καθόλου οι αγρότες, ειδικά τα πρώιμα καρπούζια, ενώ κορονοενίσχυση δόθηκε μόνο για το 2020 κι όχι για το 2021.

02/02/2022 12:05 μμ

Αν και η καλλιέργεια του iceberg είναι απαιτητική, η ζήτηση του προϊόντος είναι σταθερά αυξημένη στην χώρα μας. Ωστόσο επειδή είναι υπαίθρια καλλιέργεια οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια της παραγωγής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, στην περιοχή η κύρια φύτευση iceberg ξεκινά από αρχές Οκτωβρίου μέχρι τέλος Νοεμβρίου, ενώ η συγκομιδή γίνεται από Φεβρουάριο μέχρι Μάιο. Η περιοχή ενδείκνυται για την καλλιέργεια, καθώς οι συνθήκες είναι άριστες και τα εδάφη είναι ιδανικά. Όμως πρόκειται για μια καλλιέργεια εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα. 

Ο κ. Κώστας Θεοδωρόπουλος, καλλιεργητής iceberg από την περιοχή της Τερψιθέας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο, «είμαστε 5 παραγωγοί που έχουμε πιστοποιηθεί και συνεργαζόμαστε με την εταιρεία «Γεωργική Ανάπτυξη». Καλλιεργούμε υπαίθρια περίπου 250 - 300 στρέμματα. Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή στην περιοχή. Υπάρχει πρόβλημα λόγω των καιρικών συνθηκών και στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα. Ελπίζουμε οι επόμενες συγκομιδές να έχουν καλύτερη ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή.

Τον Ιανουάριο οι τιμές χονδρικής ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, στην Λαχαναγορά κυμαίνονταν από 1,50 - 1,70 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια μειώθηκαν και έφτασαν στα 1,20 - 1,50 ευρώ γιατί είχαν προβλήματα ποιότητας. Έγιναν και μεγάλες εισαγωγές από Ισπανία και έφεραν «πίεση» στις τιμές. Τα ισπανικά iceberg έχουν υψηλότερες τιμές στα 1,70 ευρώ λόγω της καλύτερης ποιότητας σε σχέση με τα δικά μας».  

Ο κ. Γεώργιος Δασκαλόπουλος, παραγωγός φυλλωδών λαχανικών στον Πύργο Ηλείας μας δίνει πληροφορίες για την καλλιέργεια του iceberg. Όπως αναφέρει «έχω ξεκινήσει την συγκομιδή από τον Ιανουάριο. Από φέτος κάνω προσπάθεια να έχω παραγωγή όλο τον χρόνο. 

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το προϊόν αλλά επειδή η καλλιέργεια είναι υπαίθρια (δεν μπορεί να καλλιεργηθεί σε θερμοκήπιο) επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 

Στο iceber, όπως και τα υπόλοιπα φυλλώδη λαχανικά, δημιουργούνται μυκητολογικά προβλήματα σε περιόδους με έντονες βροχοπτώσεις. Μαυρίζουν τα φύλλα αλλά μπορούμε να το καταπολεμήσουμε με ψεκασμούς.

Με τον πρόσφατο χιονιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή. Ακόμη και στην περιοχή της Ηλείας είχαμε θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και -8 βαθμούς Κελσίου. Πάντως ακόμη δεν φαίνεται η ζημιά που έχει κάνει στην καλλιέργεια ο παγετός. Σε περίπου 10 - 15 ημέρες θα έχουμε μια εικόνα της ζημιάς. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε μειωμένη ποσότητα και προβλήματα ποιότητας.

Υπάρχει μεγάλη διακύμανση τιμών στο iceberg ανάλογα με το που θα πουλήσει ο παραγωγός. Στις εταιρείες συσκευασμένων τροφίμων που δεν τους ενδιαφέρει πολύ η ποιότητα είναι χαμηλές, ενώ στα σούπερ μάρκετ και μανάβικα είναι πιο υψηλές. Οι τιμές τον Ιανουάριο ήταν σε υψηλά επίπεδα και έφτασαν μέχρι και 1,30 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια όμως είχαμε κάθετη πτώση και αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 70 - 80 λεπτά το κιλό και τα καλής ποιότητας φτάνουν μέχρι και 1 ευρώ.

Επειδή οι παραγωγοί γνώριζαν ότι θα έρθει η κακοκαιρία έκαναν συγκομιδή. Αυτή την εποχή η τροφοδοσία της αγοράς γίνεται από τα αποθέματα iceberg. Όταν τελειώσουν τα αποθέματα, δηλαδή τις επόμενες ημέρες, εκτιμώ ότι θα αυξηθούν οι τιμές».     
 

01/02/2022 02:40 μμ

Ήταν που ήταν λίγες οι ντομάτες, ήρθαν και τα κρύα να επιφέρουν νέες απώλειες στις αποδόσεις.

Με περιορισμένη εκ μέρους των ντόπιων παραγωγών προσφορά, λόγω των περιορισμένων φυτεύσεων, αλλά και των απωλειών από το χιονιά, αλλά με καλή ζήτηση εξελίσσεται το εμπόριο στη ντομάτα. Προϊόν, τη δεδομένη χρονική περίοδο, υπάρχει στην Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές, ενώ και η εισαγόμενη είναι ακριβή.

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Πλεξουσάκης, παραγωγός με 25 στρέμματα από την Ιεράπερα και συνεταιριστής: «είναι περιορισμένη η προσφορά, κάτι που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες. Λόγω της δύσκολης κατάστασης με τον κορονοϊό έγιναν λιγότερες φυτεύσεις, ενώ πολλά προβλήματα δημιούργησαν, κάτι που φαίνεται όσο περνούν οι μέρες και τα πρόσφατα κρύα. Ως εκ τούτου και δεδομένης της ζήτησης, που πάντα υπάρχει, οι τιμές έχουν ανεβεί έως και τα 1,30-1,35 ευρώ το κιλό στον παραγωγό».

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Χαλκιάς, πρόεδρος στον ΑΣ Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας: «τις τελευταίες ημέρες η τιμή της ντομάτας έχει ανέβει και κινείται πέριξ του 1 ευρώ το κιλό ή και παραπάνω. Ωστόσο, φαίνεται να έχει περιοριστεί η ζήτηση, όπως γίνεται κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, αλλά και λόγω του χιονιά που ενέσκηψε στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας. Γενικά πάντως υπάρχει προβληματισμός στον παραγωγικό τομέα και δεν έχουν μπει πολλά πράγματα, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι τιμές, εκτιμώ, θα παραμείνουν ανεβασμένες, γιατί και στο εξωτερικό είναι σε υψηλά επίπεδα η ντομάτα και τα υπόλοιπα κηπευτικά, επειδή και τα κόστη είναι σε υψηλά επίπεδα».

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο νομό Ηλείας, όπως μας την περιγράφει ο κ. Στέλιος Αρχατζικάκης, παραγωγός από τον Πύργο. Όπως τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, γενικά είναι λίγες οι ποσότητες ντομάτας στην περιοχή, όμως ο ίδιος με την θέρμανση στα θερμοκήπια,  έχει περιορίσει, όπως λέει, τις απώλειες. Βέβαια, λόγω της χαμηλής ηλιοφάνειας και των βροχοπτώσεων, οι αποδόσεις είναι πιο μικρές, ενώ η ζήτηση εμφανίζει σταθερότητα. Κάπως έτσι οι τιμές παραγωγού, έχουν φθάσει κοντά στο 1 ευρώ, καταλήγει ο ίδιος.

20/01/2022 03:27 μμ

Καιρός, τουρισμός, κορονοϊός, προσφορά και ανταγωνιστές κρίνουν τη φετινή χρονιά.

Ξεκίνησαν τις προετοιμασίες οι παραγωγοί καρπουζιού για τη νέα σεζόν, ειδικά για τα πρώιμα. Όπως αναφέρουν, τα περιθώρια είναι στενά φέτος και δεν υπάρχει... χώρος για μια ακόμα κακή σεζόν. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το τουριστικό ρεύμα, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Ο κ. Κώστας Μαλάμος θα καλλιεργήσει και φέτος 340 στρέμματα με καρπούζι υπαίθριο χαμηλής κάλυψης στην περιοχή των Φιλιατρών Μεσσηνίας. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, από μια πρώτη εικόνα, αν και είναι νωρίς ακόμα, οι εκτάσεις που θα φυτευθούν, το πιθανότερο είναι, να εμφανίσουν μια μικρή μείωση. Σύμφωνα με τον κ. Μαλάμο, παρά τις κορονοενισχύσεις (που δόθηκαν επί Βορίδη στο ΥπΑΑΤ), ο κλάδος αντιμετωπίζει δυσκολίες επί διετία, κάτι που αποδίδεται στον κορονοϊό. Όπως τονίζει ο κ. Μαλάμος, οι παραγωγοί που προτίθενται να κάνουν φύτευση, έχουν ήδη αρχίσει να απλώνουν τα πανιά τους στα χωράφια. Σημειωτέον ότι στην περιοχή αυτή, οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις είναι εξοπλισμένες με δίχτυα, αντιπαγετικά και αντιχαλαζικά, οπότε δεν προβλέπεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Αλλά και καλλιεργητικά γενικότερα, η καλλιέργεια είναι ελεγχόμενη, οπότε αυτό που περιμένουν οι αγρότες, είναι να έχει τιμή το προϊόν.

Ο κ. Κώστας Ψαχούλιας, παραγωγός υπαίθριου καρπουζιού με καταγωγή από την Αμαλιάδα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι φυτεύσεις στο υπαίθριο καρπούζι αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 25 Φεβρουαρίου. Η περσινή χρονιά είχε μεγάλες δυσχέρειες. λόγω και της γενικότερης κατάστασης με τον κορονοϊό. Ο μέσος όρος τιμών έπαιξε στα 6-12 λεπτά το κιλό, όμως έγιναν και κοπές στα 25 λεπτά. Φέτος, αυτό που θα παίξει ρόλο πέραν του καιρού, θα είναι οι εξελίξεις με τον κορονοϊό και τουρισμό-εστίαση, το πόσες φυτεύσεις θα γίνουν, αλλά και τους ανταγωνιστές μας ως χώρα, όπως επίσης και τις εισαγωγές».

Ο κ. Βασίλης Τσιρίκος, γεωπόνος από Βάρδα Ηλείας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι οι όποιες φυτεύσεις, έχουν και φέτος δρομολογηθεί, αλλά μια πρώτη εκτίμηση δείχνει μείωση στρεμμάτων στο θερμοκηπιακό καρπούζι, καθώς πολύς κόσμος μετακινήθηκε στη φράουλα. Όσον αφορά στο υπαίθριο, μας είπε ότι είναι ακόμα σχετικά νωρίς.

Ο Παναγιώτης Πασσάς από την Αμαλιάδα καλλιεργεί κάθε χρόνο 750 στρέμματα με καρπούζι υπαίθριο και 60 στρέμματα θερμοκηπιακό. Φέτος, όπως μας λέει, όλοι μιλάνε για μείωση εκτάσεων λόγω κυρίως της ακρίβειας. Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, οι παραγωγοί προέρχονται από δυο κακές χρονιές, όμως το ζητούμενο φέτος είναι μόλις βγει η παραγωγή, να επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να ευνοηθεί η κατανάλωση.

Τέλος, ο κ. Φώτης Γεωργόπουλος, παραγωγός από το Βαρθολομιό Ηλείας, λέει στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει προβληματισμός στους παραγωγούς, σε σχέση με τα κοστολόγια. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Κυπαρισσία, που υπάρχει αρκετό πρώιμο καρπούζι διαχρονικά, φέτος θα είναι μειωμένες οι εκτάσεις, ενώ και στην Ηλεία, όσον αφορά στο πρώιμο θερμοκηπιακό, φαίνεται πως 1.500 τουλάχιστον στρέμματα έχουν... πάει από το καρπούζι, στην φράουλα. Ο κ. Γεωργόπουλος πάντως είναι ακόμα σε σκέψη αν θα καλλιεργήσει τα 300 περσινά στρέμματα με καρπούζι, όπως χαρακτηριστικά τονίζει στον ΑγροΤύπο.

04/01/2022 11:14 πμ

Τονώθηκε λίγο η ζήτηση πριν και εντός των εορτών, όμως η προσφορά είναι μικρή από τους παραγωγούς.

Ο κ. Χαράλαμπος Δασκαλόπουλος, μεγαλοπαραγωγός μαρουλιού και iceberg από την περιοχή του Πύργου Ηλείας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι: «πολύ καλά εξελίχθηκε η τιμή παραγωγού στα μαρούλια την περίοδο των εορτών, με τις τιμές να φθάνουν τα 35 με 40 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτές ισχύουν και σήμερα και φαίνεται πως υπάρχει προοπτική να διατηρηθούν ψηλά για δυο λόγους. Πρώτον, λόγω του ότι ήδη τα μαρούλια είναι λίγα και δεύτερον, γιατί από τις 20 του μήνα αρχίζουν οι φυτεύσεις καρπουζιού στα θερμοκήπια στην περιοχή μας, ακολουθούν την καλλιέργεια του μαρουλιού χρονικά από τους ίδιους τους παραγωγούς που βάζουν μαρούλι. Πολύ καλά πάει και το iceberg, με τις κοπές να έχουν ήδη αρχίσει. Για το iceberg ο παραγωγός πιάνει έως και 1,20 με 1,30 ευρώ το κιλό. Το αρνητικό βέβαια είναι πως με εξαίρεση την περίοδο των γιορτών, η ζήτηση ήταν περιορισμένη λόγω περιορισμένων διαθέσιμων πόρων του καταναλωτικού κοινού».

Δασκαλόπουλος παραγωγή

Ίδια εικόνα έχει για τα μαρούλια αλλά και τα iceberg και ο κ. Βασίλης Δρούζας, ιδιοκτήτης φυτωρίου και γεωπόνος από τα Ίρια, μια περιοχή με εξέχουσα θέση στην καλλιέργεια και την αγορά των κηπευτικών. Όπως μας εξήγησε ο κ. Δρούζας είναι η εποχή που πολλοί αγρότες με θερμοκήπια αλλάζουν καλλιέργεια και πάνε σε φυτεύσεις καρπουζιού και πεπονιού, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει την διαθεσιμότητα στα μαρούλια, αλλά και στα iceberg, που ακολουθούν καλή πορεία όσον αφορά στις τιμές τους.

Ο κ. Θανάσης Παλούκης, έμπειρος παραγωγός κηπευτικών με παρουσία στις λαϊκές του Αγρινίου, της Βόνιτσας, της Λευκάδας, της Αμφιλοχίας και της Κατούνας δήλωσε στον ΑγροΤύπο σχετικά με τα μαρούλια πως είναι... δυσεύρετα αυτή την εποχή με αποτέλεσμα να πιάνουν τιμές έως 45 λεπτά το τεμάχιο στην χονδρική και 75 λεπτά - 1 ευρώ στον πάγκο της λαϊκής. Σύμφωνα με τον ίδιο, παραμονές Χριστουγέννων αλλά και Πρωτοχρονιάς που άλλα χρόνια υπήρχε μεγάλη κίνηση στην αγορά, φέτος τα πράγματα ήταν κάτι παραπάνω από υποτονικά.

Για σημαντική έλλειψη προσφοράς σε μαρούλι κάνει λόγο από την πλευρά του και ο Γιώργος Παπαβασίλης, παραγωγός κηπευτικών και συνεταιριστής από τα Μέγαρα, με ιδία άποψη για το γίνεται στη λαχαναγορά. Όπως λέει ο ίδιος,τέλος, η ζήτηση είναι πεσμένη και οι τιμές έχουν φτάσει έως τα 45 λεπτά.

03/01/2022 01:07 μμ

Καλά πήγαν οι τιμές παραγωγού στα αγγούρια το μήνα Δεκέμβριο με υψηλή ζήτηση στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου μέχρι τις 30/12/2021 οι εξαγωγές τους ανήλθαν σε 15.694 τόνους, υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που ήταν στους 12.475 τόνους. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν στον ΑγροΤύπο ότι οι προοπτικές των εξαγωγών είναι καλές και για το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Ρουμελιώτης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Άρβης Ηρακλείου Κρήτης, «ο Δεκέμβριος ήταν ένας καλός μήνας για τα αγγούρια. Οι τιμές κυμάνθηκαν από 70 έως 80 λεπτά το κιλό (αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι που ήταν στα 27 λεπτά). Τις τελευταίες 3 έως 4 ημέρες έχουμε μια πτωτική τάση αλλά παραμένουν στα 80 λεπτά το κιλό. Η πτώση οφείλεται στους Ισπανούς που έχουν βγει στην αγορά με χαμηλές τιμές για να κερδίσουν αγορές. Επίσης αυτή την περίοδο έχουμε υψηλές θερμοκρασίες που δεν βοηθούν την κατανάλωση αγγουριών στις αγορές της Ευρώπης. Εκτιμώ όμως ότι οι τιμές θα επανέλθουν σε καλά επίπεδα μετά τα Φώτα. Βέβαια μιλάμε για υψηλές τιμές παραγωγού αλλά έχουμε και μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας, που στα εφόδια είναι πάνω από 60 - 70% και στην ενέργεια διπλασιάστηκε». 

Ο κ. Γιώργος Καραλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «συνεχίζεται η συγκομιδή στην Κρήτη και ποσότητες υπάρχουν ακόμη. Γενικά ο Δεκέμβριος ήταν ένας καλός μήνας για τα αγγούρια. Υπήρχε καλή ζήτηση σε εγχώρια αγορά και εξαγωγές με τις τιμές να είναι γύρω στα 80 με 85 λεπτά. Μάλιστα στην εγχώρια αγορά οι τιμές έφτασαν κάποιες στιγμές σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις εξαγωγές. Από την περασμένη Παρασκευή είχαμε μια πτώση των τιμών. Σήμερα κυμαίνονται στα 80 με 83 λεπτά το κιλό τα αγγούρια για εξαγωγή. Εκτιμώ όμως ότι το επόμενο διάστημα θα παραμείνουν οι τιμές γύρω στα 80 λεπτά, που είναι καλές για τον παραγωγό».  

30/12/2021 03:48 μμ

Περισσότερα τα στρέμματα φέτος, αλλά με όψιμη παραγωγή.

Από τον περασμένο Νοέμβριο άρχισαν δειλά-δειλά να κόβονται οι πρώτες φράουλες της σεζόν, όμως τα κιλά, όπως μας εξήγησαν οι παραγωγοί είναι λίγα, με τον καιρό να μην ευνοεί παραγωγή και κατανάλωση.

Ο κ. Ανδρέας Γκοτσόπουλος, παραγωγός φράουλας από την Λακκόπετρα Αχαΐας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι ο καιρός δεν έχει σταθεί σύμμαχος των παραγωγών φέτος, με αποτέλεσμα να οψιμίσει η παραγωγή, κάτι που δεν είναι καλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο καλές και να είναι οι τιμές, είναι δύσκολο να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα, καθώς οι αποδόσεις αναμένονται χαμηλές. Ήδη, όπως λέει ο ίδιος, δεν έχουν κοπεί παρά ελάχιστα κιλά προϊόντος (ποικιλία Φορτούνα), σε αντίθεση με πέρσι, που τέτοια εποχή είχαν κοπεί πολλά κιλά.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Καπλάνης, παραγωγός από την περιοχή Βάρδα Ηλείας λέει στον ΑγροΤύπο πως οι πρώτες κοπές στην ποικιλία Φορτούνα άρχισαν από το Νοέμβριο, μπήκαν φέτος περισσότερα στρέμματα, τουλάχιστον 5.000 αυξημένα από πέρσι, με το σύνολο να φθάνει τα 20.000 περίπου σε Ηλεία και Αχαΐα. Όμως όπως λέει ο ίδιος ο καιρός με τις πολλές βροχές, τα κρύα και τις πλημμύρες δημιουργούν πρόβλημα στο προϊόν, τόσο στην παραγωγή του, όσο και στην κατανάλωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο παραγωγός πιάνει μια τιμή στα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό, όμως το κακό είναι πως είναι μικρές οι αποδόσεις για την εποχή.

29/12/2021 01:10 μμ

Μέχρι 50 λεπτά πιάνει ο παραγωγός για κάθε ματσάκι στην λαϊκή, αλλά στην χονδρική η τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη.

Η κα Μαρία Γκουτζαμπασούλη καλλιεργεί αρκετά στρέμματα με βιολογικά κηπευτικά, μεταξύ αυτών και ρόκα, στην περιοχή της Γλαύκης Λάρισας. Σύμφωνα με την ίδια, η καλλιέργεια ρόκας είναι γενικά εύκολη καλλιέργεια, χωρίς προβλήματα, χρειάζεται όμως προσοχή το χειμώνα καθώς λόγω του κρύου μπορεί να αργήσει η ανάπτυξή της, ενώ το καλοκαίρι είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Σύμφωνα με την ίδια, η ρόκα το χειμώνα θέλει 40 μέρες μέχρι να κοπεί, πωλείται δε στην λαϊκή βιολογική ως 1 ευρώ το ματσάκι. Στην περιοχή της Γλαύκης, καταλήγει η ίδια, δεν υπάρχουν άλλοι παραγωγοί με βιολογική ρόκα.

Ο κ. Μανώλης Βαρδάκης καλλιεργεί διαφόρων ειδών κηπευτικά μέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ Μελίτακες στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στην περιοχή του δήμου Αστερουσίων. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο έχει... ξεφύγει από το να εμπορεύεται νωπό προϊόν (ρόκα) και έχει πάει σε άλλα προϊόντα, όπως το αποξηραμένο. Ο ίδιος λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως ξεκίνησε την δραστηριότητά του, με σκοπό να καλύψει το θέμα της αυτάρκειας και συνεχίζει, κάνοντας και εμπόριο. Όπως μας ανέφερε, συνηθίζει να κόβει τα φύλλα της ρόκας και να τα αποξηραίνει. Καλλιεργεί με σπορά και δεν χρησιμοποιεί φυτά. Παράλληλα, μας αναφέρει πως η ρόκα είναι εύκολη και αποδοτική καλλιέργεια, ενώ ο ίδιος χρησιμοποιεί παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων.

Ο κ. Νίκος Θεοδωρόπουλος από το Αγρίνιο καλλιεργεί διαφόρων ειδών κηπευτικά και μέχρι πριν κάποια χρόνια έβαζε και λίγη ρόκα για να πουλάει στην λαϊκή αγορά. Όπως μας αναφέρει, σταμάτησε να βάζει, καθώς το προϊόν δεν εμφανίζει ιδιαίτερη ζήτηση, σε αντίθεση με τα μεγάλα κέντρα των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, προοπτική έχει η συγκεκριμένη, εύκολη σε γενικές γραμμές, καλλιέργεια σε περιοχές, όπως ο Μαραθώνας κ.λπ. που είναι κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Όπως αναφέρει τέλος ο κ. Θεοδωρόπουλος, συνήθως η ρόκα πωλείται στην λαϊκή σε ματσάκι προς 50 λεπτά.

Ο Γιώργος Παπαβασίλης, τέλος, από τα Μέγαρα καλλιεργεί 30 στρέμματα με ρόκα κάθε χρόνο και παίρνει προϊόν όλο το έτος σχεδόν. Προβλήματα καλλιεργητικά δεν έχει, όπως προσθέτει, αλλά δεν είναι και πολύ εύκολη ως καλλιέργεια και θέλει προσοχή για να έχεις υψηλές αποδόσεις. Αυτές, όπως τονίζει, για ρόκα προσεγμένη μπορεί να φθάσουν και στα 120 τελάρα το στρέμμα ετησίως, ενώ υπάρχει περίπτωση να υπάρξει και δεύτερο χέρι. Αυτή την περίοδο, καταλήγει ο κ. Παπαβασίλης, η τιμή παραγωγού είναι χαμηλή λόγω περιορισμένης ζήτησης, με το 1 ματσάκι να μην πιάνει πάνω από 17 λεπτά, αν και στην λαϊκή πωλείται έως 50 λεπτά.