Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κάμψη της ζήτησης για ζωοτροφικά σιτηρά από Κίνα φέτος βλέπει το USDA

07/04/2022 05:21 μμ
Τι αναφέρει έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 6 Απριλίου.

Τι αναφέρει έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 6 Απριλίου.

Όπως αναφέρεται σε αυτήν, η συνολική ζήτηση για ζωοτροφές θα μειωθεί κατά 2% το 2022/23 καθώς οι τιμές αυξάνουν και αναμένεται πρόσθετη συρρίκνωση της χοιροτροφίας. Η ζήτηση για καλαμπόκι που προορίζεται για ζωοτροφή προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,8% (6 εκατ. τόνους). Το 2022/2023 η παραγωγή καλαμποκιού, σιταριού και ρυζιού προβλέπεται να μειωθεί λόγω της κατεύθυνσης για αύξηση της παραγωγής ελαιούχων σπόρων και των καιρικών συνθηκών στις κύριες περιοχές καλλιέργειας σιταριού. Η παραγωγή, η κατανάλωση και οι εισαγωγές τόσο του κριθαριού, όσο και του σόργου αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές το 2022/23. Η Post προβλέπει ότι οι εισαγωγές καλαμποκιού το 2022/23 θα είναι 20 εκατ. τόνους, αναθεωρώντας την ίδια ώρα την εκτίμησή της για τις εισαγωγές, σε 24 εκατ. τόνους, δηλαδή 2 εκατ. τόνους κάτω από την επίσημη εκτίμηση του USDA, δεδομένου ότι η παράδοση στην Κίνα για συμβατικό καλαμπόκι θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κατανάλωση σιταριού για ζωοτροφές προβλέπεται μειωμένη.

Πιο αναλυτικά, επισημαίνει το USDA, σε σχέση με τη ζήτηση των ζωοτροφών, ότι η ζήτηση της Κίνας το 2022/23 για τροφές προβλέπεται να μειωθεί κατά 5,8 εκατ. τόνους, με μείωση δηλαδή 2% από το 2021/22, λόγω της αναμενόμενης μικρότερης ζήτησης για ζωοτροφές που προορίζονται για χοίρους, που θα αντισταθμίσει ελαφρώς την υψηλότερη ζήτηση ζωοτροφών για πουλερικά και μηρυκαστικά. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ένωσης Βιομηχανίας Ζωοτροφών της Κίνας (CFIA), η συνολική παραγωγή ζωοτροφών θα φτάσει τους 300 εκατ. τόνους το ημερολογιακό έτος 2022.

Στις 17 Ιανουαρίου 2022, η NBS δημοσίευσε την Εθνική Έκθεση Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης για το 2021. Η έκθεση δείχνει ότι η συνολική παραγωγή χοιρινού κρέατος το 2021 αυξήθηκε κατά 28,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η παραγωγή βοείου κρέατος, αρνιού και πουλερικών αυξήθηκε κατά 3,7%, 4,4% και 0,8%, αντίστοιχα. Η έκθεση δείχνει ότι η παραγωγή βιομηχανικών ζωοτροφών της Κίνας αυξήθηκε 16,1% σε ετήσια βάση, στα 293,4 εκατ. τόνους.

Η παραγωγή καλαμποκιού

Η παραγωγή καλαμποκιού το 2022/23 προβλέπεται στους 265 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 2,8%, λόγω της μείωσης των εκτάσεων καλλιέργειας, που οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική για επέκταση των εκτάσεων σόγιας. Η πολιτική της MARA για το 2022 αναφέρει ότι η χώρα θα «σταθεροποιήσει την παραγωγή καλαμποκιού και θα επεκτείνει την παραγωγή σόγιας». Η Post προβλέπει τις εισαγωγές καλαμποκιού της Κίνας στα 20 εκατ. τόνους το 2022/23, λόγω της μείωσης των κοπαδιών χοίρων.

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
07/04/2022 10:06 πμ

Το αίτημα της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι διεκδικεί η χώρα μας στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, που θα γίνει στις 7 Απριλίου 2022, στο Λουξεμβούργο.

Η χώρας μας θα στηριχτεί στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αναφέρουν ότι μέσα στα κύρια αγροτικά προϊόντα που εισάγουμε από Ουκρανία και Ρωσία είναι το καλαμπόκι σε ποσοστό 26%.

συμβούλιο

Κύκλοι από το ΥπΑΑΤ υποστηρίζουν ότι θα καταθέσει το αίτημα για συνδεδεμένη από φέτος (γιατί μόνο έτσι θα είναι αποτελεσματικό το μέτρο για αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας). Αν θα γίνει δεκτή η ελληνική πρόταση οι παραγωγοί θα εισπράξουν την ενίσχυση από το 2023. Πάντως το θέμα πρέπει να κλείσει πριν ανοίξουν οι πύλες για κατάθεση αιτήσεων ΟΣΔΕ.

Για τον ηλίανθο συζητά η χώρα μας να υπάρξει συνδεδεμένη ενίσχυση από το 2023 (με νέα ΚΑΠ) για βρώσιμο με στόχο την παραγωγή ηλιέλαιου. Επίσης θα μπορούν να το καλλιεργήσουν σε χωράφια με αγρανάπαυση χωρίς να χάνουν την πράσινη ενίσχυση.

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τα μέτρα της ΕΕ για τους αγρότες είναι:

 • δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του αποθεματικού κρίσης με ταμείο 500 εκατ. ευρώ και δυνατότητα προσαύξησης του ποσού από τα κράτη μέλη 
 • δίνεται η δυνατότητα καταβολής άμεσων κρατικών ενισχύσεων (de minimis) σε γεωργούς που πλήττονται από σημαντικές αυξήσεις του κόστους των εισροών
 • δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να παρεκκλίνουν από ορισμένες υποχρεώσεις οικολογικού χαρακτήρα (αγρανάπαυση) το 2022 με στόχο την αύξηση γεωργικής γης
 • αυξημένη προκαταβολή του τσεκ (κάτι που γίνεται ήδη στην Ελλάδα)
 • ιδιωτική αποθεματοποίηση για τον κλάδο της χοιροτροφίας

Να θυμίσουμε ότι από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ η χώρα μας θα πάρει 26 εκατ. ευρώ και δίνεται δυνατότητα εθνικής χρηματοδότησης 200%. Συνολικά το ποσό εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 79 εκατ. ευρώ.

υπουργός

Διαβάστε το κείμενο εργασίας της ΕΕ για διασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας (εδώ)

Φωτογραφίες άρθρου: Η άφιξη του υπουργού, κ. Γεωργαντά, και η συμμετοχή στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, σήμερα 7 Απριλίου 2022.

Τελευταία νέα
07/04/2022 02:02 μμ

Σε φιάσκο κινδυνεύει να εξελιχθεί η περιβόητη ενίσχυση των 45 εκατ. ευρώ προς τους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.

Ο ένας μετά τον άλλο όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας διαφωνούν με τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης. Το ποσοστό επί του τζίρου ήταν αρχικά στο 4% για το εξάμηνο του 2021 και στη συνέχεια πήγε στο 2% για όλο το 2021. Είτε 4% είτε 2% τα ποσά είναι πολύ μικρά για να καλύψουν το κόστος των ζωοτροφών.

Να θυμίσουμε ότι στην Ισπανία, όπως πρόσφατα είχε γράψει σε άρθρο του ο ΑγροΤύπος, η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους θα καταβληθεί ανά ζώο.

Ο κ. Στέλιος Σπανογιάννης, προβατοτρόφος από τον Τύρναβο, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «συμμετείχα στην ειδική επιτροπή που είχε κάνει το ΥπΑΑΤ για την στήριξη των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές. Εκεί κατέθεσα τις προτάσεις μου αλλά δεν εισακούστηκαν από το ΥπΑΑΤ.

Έκανα δυο προτάσεις η πρώτη να καταβληθεί ενίσχυση με βάση τον τζίρο των εξόδων με βάση τιμολογίων χωρίς ΦΠΑ που κάνει ο κτηνοτρόφος. Θα αφορούσε όσα ξόδεψε για την περίοδο Σεπτεμβρίου έως Δεκεμβρίου 2021. Η επιδότηση να δοθεί στον κτηνοτρόφο σε ποσοστό 10% επί των εξόδων. Η δεύτερη πρόταση είναι να χορηγηθεί η ενίσχυση ανά κεφαλή ζώου όπως αποφάσισαν να γίνει στην Ισπανία.

Με την απόφασή τους να καταβληθεί με βάση τον τζίρο (πωλήσεις γάλα και κρέας) ουσιαστικά τα 45 εκατ. ευρώ δεν πρόκειται να δώσουν καμιά ουσιαστική βοήθεια στον κτηνοτρόφο. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα δώρο του Πάσχα.

Διαθέτω 400 πρόβατα και έχω μια μικτή εκμετάλλευση (στάβλος και βόσκηση). Η ενίσχυση 2% με βάση το τζίρο του 2021 θα μου δώσει περίπου 1.000 ευρώ. Αυτό με τα σημερινά δεδομένα σημαίνει ότι θα αγοράσω 1 τόνο καλαμπόκι. Δηλαδή μου δίνουν μια ενίσχυση για να αγοράσω ζωοτροφή για 3 ημέρες».

Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Παπαστογιανούδης, προβατοτρόφος από την Λάρισα, που έχει 500 πρόβατα γαλακτοπαραγωγής εσταυλισμένα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «εγώ για το 2021 είχα ένα τζίρο περίπου 70.000 ευρώ.

Αφορά κυρίως πωλήσεις γάλακτος. Το κρέας δεν φέρνει εισόδημα στον κτηνοτρόφο. Για ένα αρνί να φτάσει βάρος τα 10 - 12 κιλά χρειάζομαι 70 - 75 ευρώ γάλα. Επίσης πρέπει να το ταΐσω με τριφύλι (40 λεπτά το κιλό) και καλαμπόκι (37-38 λεπτά το κιλό). Με τα έξοδα που κάνω θα έπρεπε να πουλήσω ο αρνί πάτω από 10 ευρώ το κιλό.

Πέρσι το πρόβειο γάλα είχε τιμή 1,10 ευρώ το κιλό. Φέτος έφτασε στα 1,23 ευρώ. Η ενίσχυση 2% με βάση τον τζίρο του 2021 θα φτάσει στα 1.400 ευρώ (σημαίνει 5 τόνοι καλαμπόκι και τάισμα 1 εβδομάδας). 

Οι ορεινοί και εκτατικοί κτηνοτρόφοι έχουν και την ελεύθερη βόσκηση. Οι σταυλισμένες εκτροφές πρέπει το καλοκαίρι να διπασιάσουν τις ποσότητες ζωοτροφών που δίνουν στα ζώα τους επειδή πρέπει να πιάσουν τις αποδόσεις στο γάλα. Εγώ πουλάω όλο τον χρόνο γάλα στη βιομηχανία. Το πρόβειο γάλα που παράγω εγώ με 500 ζώα οι ορεινοί το παράγουν με 2.000 ζώα. Ο εκτατικός κτηνοτρόφος παράγει μισό κιλό γάλακτος την ημέρα ανά ζώο, ενώ ο σταυλισμένος 2 κιλά ανά ζώο. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν στο ΥπΑΑΤ είναι ότι αν μειωθούν οι αποδόσεις στο γάλα λόγω υποσιτισμού θα έχει πρόβλημα η παραγωγή φέτας και οι εξαγωγές.

Παράγω ζωοτροφές για τις ανάγκες του κοπαδιού μου. Καλλιεργώ 90 στρέμματα με τριφύλι, 85 στρέμματα με καλαμπόκι, 140 στρέμματα με μπιζέλι και 80 στρέμματα με κριθάρι. Τα καύσιμα έχουν διπλασιαστεί και η επιστροφή ΕΦΚ είναι πολύ μικρό ποσό. Το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνω έχει τριπλασιαστεί και το πληρώνω κάθε μήνα. Επίσης μεγάλη αύξηση έχουν τα αγροεφόδια και τα κτηνιατρικά φάρμακα. Οι αυξήσεις στο κόστος ζωοτροφών που παράγω έχουν εξανεμίσει την αύξηση στην τιμή του γάλακτος που πήρα. 

Η ενίσχυση που θα πρέπει να καταβληθεί για τις ζωοτροφές πρέπει να είναι ανά κεφαλή ζώου και να ανέλθει για τα πρόβατα που είναι σταυλισμένα το λιγότερο στα 10 ευρώ το ζώο».

07/04/2022 11:30 πμ

Στην τελική ευθεία η επεξεργασία της Υπουργικής Απόφασης για τους όρους και τις προϋποθέσεις ενίσχυσης των κτηνοτρόφων.

Ταμείο πάνε -πολύ πιθανώς πριν το Πάσχα- χιλιάδες κτηνοτρόφοι από όλη την χώρα για την ενίσχυσής προς αγορά ζωοτροφών.

Οι τελευταίες πληροφορίες από το ΥπΑΑΤ λένε πως η απαραίτητη Υπουργική είναι στην τελική επεξεργασία. Όπως έγραψε την Τετάρτη αποκλειστικά ο ΑγροΤύπος, το ΥπΑΑΤ προσανατολίζεται να θέσει ορισμένους κόφτες στην είσπραξη. Ένας κόφτης θα αφορά το συνολικό ποσό, που θα μπορεί να λάβει ένας παραγωγός. Το ΥπΑΑΤ στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται να προκρίνει τα 35.000 ευρώ ως ταβάνι ανά παραγωγό όσον αφορά στο συνολικό τζίρο. Δεδομένου ότι δεν θα απορροφόνταν όλο το ποσό, στην περίπτωση που ετίθετο το κριτήριο του κατ' επάγγελμα, το ΥπΑΑΤ φέρεται να προκρίνει μια μέση λύση. Δηλαδή, αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, κλίνει στην λύση να πάρουν την ενίσχυση όλοι οι κτηνοτρόφοι, αρκεί το εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία από την κτηνοτροφική εκμετάλλευσή τους, να είναι έστω κι 1 ευρώ, υψηλότερο, από ενδεχόμενο εξω-γεωργικό εισόδημα που έχουν.

Οι βοοτρόφοι θέλουν πριν το Πάσχα και τις συνδεδεμένες

Σε σχέση πάντως με το ποσό, πριν καν δοθεί έχουν αρχίσει τα παράπονα από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θεωρούν την ενίσχυση... φιλοδώρημα. Για παράδειγμα, ο Βασίλης Φάκης από τις Σέρρες, βοοτρόφος, λέει στον ΑγροΤύπο πως έχει τζίρο 30.000 ευρώ όλο το 2021, άρα με βάση το 2% (που φαίνεται να κλειδώνει όσο περνούν ημέρες), θα λάβει μόλις 600 ευρώ. Με αυτά, προσθέτει ο ίδιος, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της μονάδας του για μια μόλις... ημέρα, αφού τόσα είναι περίπου τα κόστη ανά μέρα. Τέλος, τονίζει ότι είναι αδιανότο ο ΟΠΕΚΕΠΕ να μην πληρώσεις την συνδεδεμένη πριν το Πάσχα.

Αγανακτισμένοι οι χοιροτρόφοι

Ο κ. Παναγιώτης Βαλασωτήρης είναι χοιροτρόφος από την Κατοχή Μεσολογγίου. Όπως καταγγέλλει στον ΑγροΤύπο μέσα σε δυο τρεις ημέρες το τσουβάλι με τις βίττες πήγε από τα 9,5 ευρώ, στα 13 ευρώ και το καλαμπόκι το σακιασμένο, το 40κιλο πληρώνεται πλέον 19 ευρώ. Ο ίδιος λέει πως ο κτηνοτροφικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας είναι αγανακτισμένος και ο κλάδος πάει για... κατάργηση.

Γρύλλος Παπαδάκης: Δεν θα έχουμε κτηνοτροφία σε λίγο

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και ο Γρύλλος Παπαδάκης από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Μυλοποτάμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν συνεχιστεί για λίγο ακόμα αυτή η κατάσταση, ο κλάδος πάει για αφανισμό. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, το ΥπΑΑΤ πρέπει να βάλει φίλτρα (π.χ. το κατ' επάγγελμα) όσον αφορά στην καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης, ώστε τα χρήματα να πάνε σε όσους έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

07/04/2022 08:30 πμ

Το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος (ΙΕΓ) επισημαίνει ότι τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια συνεχής αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών η οποία κορυφώθηκε έπειτα από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Πλέον απειλείται η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στη χώρα μας. Η τιμή του καλαμποκιού και της σόγιας αυξήθηκαν κατά 100% και 70% αντίστοιχα, σε σχέση με τις τιμές που είχαν ένα χρόνο πριν. Αυτή η αύξηση των τιμών δεν δικαιολογείται από τις αυξήσεις της ενέργειας ή των λιπασμάτων που απαιτούνται για την καλλιέργεια τους. 

Πιο συγκεκριμένα από την ανάλυση που έκανε το ΙΕΓ στο Νομό Σερρών, προκύπτει ότι: 

Το καλαμπόκι και η σόγια που διατίθενται σήμερα είναι σοδειά του 2021 και φέρει τα κόστη του 2021, προ των αυξήσεων σε ενέργεια και λιπάσματα. Επομένως, κάθε αύξηση είναι κερδοσκοπική. 

Οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής του καλαμποκιού της σοδειάς 2022 εκτιμώνται στο 34% σε σύγκριση με τα κόστη του 2021. Δεν δικαιολογείται λοιπόν μια αύξηση τιμής της τάξης του 100%. 

Το γεγονός ότι οι ζωοτροφές αποτελούν το 70-80% των δαπανών μιας αγελαδοτροφικής μονάδας καταδεικνύει την τεράστια επίπτωση που έχουν στο τελικό κόστος παραγωγής του γάλακτος. 

Τέλος, σύμφωνα με καταγγελίες κτηνοτρόφων στο ΙΕΓ, πέρα από την κερδοσκοπία στις ζωοτροφές, παρατηρούνται φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων στην αγορά του καλαμποκιού. 

Καλούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους σε όλο το δίκτυο εμπορίας και διακίνησης που επηρεάζουν την τελική τιμή των ζωοτροφών με στόχο την αποφυγή της κερδοσκοπίας.

06/04/2022 11:51 πμ

Διευκρινήσεις από την φοροτεχνικό που δραστηριοποιείται στην Κατοχή Μεσολογγίου, κα Κατερίνα Κουσουνή, αναφορικά με την υποχρέωση για δηλώσεις αποθεμάτων.

Με αφορμή ερωτήματα παραγωγών στον ΑγροΤύπο, σε σχέση με το ζήτημα, απευθυνθήκαμε στην κα Κουσουνή, έμπειρη φοροτεχνικό από την Κατοχή Μεσολογγίου. Όπως μας ανέφερε η ίδια από την σχετική ΚΥΑ (1368/2022) απορρέουν υποχρεώσεις και για τους κατ΄επάγγελμα αγρότες, όσους δηλαδή τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων.

Συγκεκριμένα η ίδια αναφέρει τα εξής: Από επικοινωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δόθηκαν κάποιες διευκρινήσεις.

Οι διευκρινήσεις του υπουργείου από τη σχετική αλληλογραφία έχουν ως εξής:

1) Δήλωση αποθεμάτων κάνουν και οι αγρότες, εφόσον στις αποθήκες τους υπάρχουν ποσότητες λιπασμάτων που υπερβαίνουν τα ποσοτικά όρια της νομοθεσίας. Σε περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο έχει κι άλλες ιδιότητες, η δήλωση γίνεται υπό μία ιδιότητα, αλλά αναφέρονται όλες οι ποσότητες των αποθεμάτων υπό την κατοχή του.

2) Για τα μίγματα ιχνοστοιχείων θα γίνει συνολική δήλωση, εφόσον στην ΚΥΑ δεν γίνεται περαιτέρω κατηγοριοποίηση.

3) Για τα λιπάσματα η δήλωση γίνεται κατά είδος, π.χ. αζωτούχα, φωσφορικά καλιούχα, εφόσον για το συγκεκριμένο είδος υπάρχει απόθεμα άνω των 5 ή 10 τόνων και άνω.

4) Κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας, εκ νέου δήλωση αποθεμάτων στα διαστήματα που ορίζει η ΚΥΑ (δείτε εδώ) γίνεται με την προϋπόθεση της διατήρησης αποθεμάτων που υπερβαίνουν τα ανωτέρω ποσοτικά όρια. Αν μειωθούν τα αποθέματα κάτω των ορίων αυτών, σε ενδεχόμενο έλεγχο η σχετική ποσοτική μεταβολή μπορεί να αποδειχτεί με τα παραστατικά πώλησης των λιπασμάτων.

06/04/2022 10:59 πμ

Δίνουμε πάνω από 45 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές με βάση τον τζίρο του 2021, τόνισε στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Χάρη Καστανίδη.

Μετά το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την καλλιέργεια ηλίανθου με στόχο την παραγωγή ηλιέλαιου. «Ειδικά για το ηλιέλαιο, αν και αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια, δεχόμαστε εισηγήσεις να γίνει μια ανακατεύθυνση καλλιεργειών που πήγαιναν από το βιοκαύσιμο ώστε να στραφούν για την παραγωγή ηλιελαίου το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα τρόφιμα», σημείωσε ο κ. Στύλιος.

Ακόμη, το ΥπΑΑΤ δίνει προτεραιότητα στην προώθηση των καλοκαιρινών καλλιεργειών για τις οποίες υπάρχει ακόμα χρόνος, όπως είναι ο αραβόσιτος, η μηδική και η σόγια. Όπως είπε ο υφυπουργός, εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση προς όφελος των συγκεκριμένων καλλιεργειών.

Επίσης, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, για πρώτη φορά γίνονται εισηγήσεις στο υπουργείο για την προσθήκη και του αραβοσίτου στις συνδεδεμένες, με τον ΥφΑΑΤ να θυμίζει πως «στο σχέδιο που καταθέσαμε τον Δεκέμβριο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις εντάχθηκαν για πρώτη φορά το κριθάρι και το μαλακό σιτάρι, πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος». 

Ο Υφυπουργός τόνισε ακόμα πως το Υπουργείο, σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναστέλλει προσωρινά το μέτρο της αγρανάπαυσης, το οποίο αφορά 380.000 στρέμματα. Οι δικαιούχοι ωστόσο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όσα έπαιρναν.

Αναφορά, επίσης, έκανε και στην σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Κρίσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας. Σκοπός του μηχανισμού είναι η διεξοδική χαρτογράφηση των τρωτών σημείων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ακόμη τόνισε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα κύρια αγροτικά προϊόντα που εισάγουμε από Ουκρανία και Ρωσία είναι το μαλακό σιτάρι σε ποσοστό 30% και ο αραβόσιτος σε ποσοστό 26%. Αντίθετα, στα δημητριακά και στα έλαια, ο όγκος των εισαγωγών είναι πολύ μικρός». 

05/04/2022 03:25 μμ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων προχώρησε η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς και η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ: Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης. Τα χρήματα της ενίσχυσης, όπως είπε σε παρέμβασή του στη Βουλή ο κ. Γεωργαντάς, θα ξεπεράσουν τα 45 εκατ. ευρώ, θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα και θα καθοριστούν επί ποσοστού του τζίρου του 2021. Την ψήφιση της τροπολογίας θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τη διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης με στόχο να γίνει πριν από το Πάσχα.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πλήρως όσα έγραψε για την ενίσχυση αυτή ο ΑγροΤύπος, τις προηγούμενες ημέρες.

05/04/2022 10:53 πμ

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Αγροδιατροφικού κλάδου στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, που θα γίνει στις 7 Απριλίου 2022, στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κατάσταση της αγοράς αγροδιατροφικών προϊόντων και την κατάσταση του γεωργικού τομέα της ΕΕ, εστιάζοντας ειδικότερα στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σε σχέση με κάποια προβλήματα στις εξαγωγές σιτηρών από γειτονικά βαλκανικά κράτη, η Κομισιόν επισημαίνει ότι αντιτίθεται σθεναρά στα μέτρα κρατών μελών για την προστασία του εγχώριου εφοδιασμού τροφίμων με την παρεμπόδιση των εξαγωγών. Όπως αναφέρει «τα εν λόγω μέτρα στρέβλωσης του εμπορίου είναι a priori ασυμβίμβαστα με την ενιαία αγορά της ΕΕ και θα έχουν τελικό αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια. Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να συντονίσουν τα μέτρα με σκοπό την βελτίωση των εμπορικών ροών και τη μεταφορά των βασικών προϊόντων και των τροφίμων εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη».

Το Συμβούλιο θα συζητήσει ακόμη την εν εξελίξει αναθεώρηση του κανονισμού για τη χρήση γης, την αλλαγή στη χρήσης γης και τις δασοκομικές δραστηριότητες (LULUCF), στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55% (απορρόφηση άνθρακα).

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για αναθεώρηση του καθεστώτος γεωγραφικών ενδείξεων προελεύσεως για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα, η οποία αναμένεται να εγκριθεί λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου.

Η γαλλική Προεδρία από την πλευρά της θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών, μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενή νόσο, που πλήττει κυρίως τα πουλερικά και τα άγρια υδρόβια πτηνά.

01/04/2022 02:48 μμ

Με το εμπόριο σιτηρών εν μέσω σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας ασχολείται το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) σε έκθεση που εξέδωσε το Μάρτιο.

Η σύγκρουση στη Μαύρη Θάλασσα έχει διαταράξει τη ροή των σιτηρών από την περιοχή και έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών. Η Ουκρανία έχει αναστείλει τη λειτουργία των λιμένων της για εμπορικές δραστηριότητες από τις 24 Φεβρουαρίου. Η ρωσική κυκλοφορία σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας επηρεάζεται επίσης από εξαιρετικά υψηλά ασφάλιστρα για τα πλοία. Επιπλέον, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί καθιστούν τις εμπορικές συναλλαγές δύσκολες. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι τιμές των σιτηρών να έχουν εκτοξευθεί για όλους τους μεγάλους εξαγωγείς. Η πρόβλεψη αυτού του μήνα αντιπροσωπεύει μια αρχική εκτίμηση των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων, ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης. Το σιτάρι, το καλαμπόκι και το κριθάρι είναι τα κύρια σιτηρά που προμηθεύονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Σιτάρι: Η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 10% και η Ρωσία το 16% των παγκόσμιων εξαγωγών, κατά την περίοδο εμπορίας 2021/22, που ξεκίνησε τον Ιούλιο. Η πλειονότητα των εξαγωγών της Ουκρανίας αποστέλλεται τους πρώτους μήνες της περιόδου εμπορίας, αλλά το κλείσιμο των λιμανιών περιορίζει επί του παρόντος τις πρόσθετες εξαγωγές. Η Ρωσία είχε ήδη φορολογήσει τις εξαγωγές και εφάρμοσε ποσόστωση εξαγωγών στις 15 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία εξαιρεί τις γειτονικές χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) από την ποσόστωση εξαγωγών και διατηρεί την πρόσβαση στα πλοία εκτός Κασπίας Θάλασσας. Εκτός από τις ισχυρές εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ινδία και η Αυστραλία αναμένεται να αυξήσουν τις εξαγωγές σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς και οι δύο έχουν καλλιέργειες ρεκόρ και ανταγωνιστικές τιμές. Εν τω μεταξύ, το παγκόσμιο εμπόριο προσαρμόζεται ελαφρώς χαμηλότερα αυτόν τον μήνα, καθώς οι απότομα υψηλότερες τιμές σιταριού περιορίζουν τη ζήτηση με τους εισαγωγείς να μειώνουν και να αναβάλλουν τις αγορές και να στηρίζονται στα υπάρχοντα αποθέματα.

Καλαμπόκι: Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 16% των εξαγωγών καλαμποκιού στον κόσμο. Αυτό το μήνα, οι εξαγωγές για την Ουκρανία προβλέπονται χαμηλότερες, αντανακλώντας το κλείσιμο των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας. Οι εξαγωγές καλαμποκιού της Ρωσίας παραμένουν αμετάβλητες, με την υπόθεση ότι το καλαμπόκι θα αποσταλεί μέσω της Κασπίας Θάλασσας σε βασικές αγορές. Οι εξαγωγές καλαμποκιού των ΗΠΑ ενισχύονται, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη μείωση για την Ουκρανία. Νέες προμήθειες καλλιεργειών από την Βραζιλία και την Αργεντινή αναμένεται να βγουν στην αγορά σε λίγους μήνες και οι δύο προβλέψεις για τις εξαγωγές αυξάνονται αυτόν τον μήνα.

Κριθάρι: Αν και Ουκρανία και Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των εξαγωγών κριθαριού, το παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκε ελαφρά αυτό τον μήνα, λόγω των μεγαλύτερων προμηθειών από την Αυστραλία και μιας ελαφριάς αύξησης στον Καναδά. Οι εξαγωγές κριθαριού της Ουκρανίας είναι γενικά προκαταβολικές μετά τη συγκομιδή και η πλειονότητα της πιο πρόσφατης καλλιέργειας έχει ήδη αποσταλεί, επομένως η επίδραση του κλεισίματος των λιμανιών στις εξαγωγές αναμένεται να είναι λιγότερο σοβαρή για το κριθάρι, παρά για το καλαμπόκι. Η παραγωγή κριθαριού της Αυστραλίας αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, αυξάνοντας τις εξαγώγιμες προμήθειες και ο όγκος των εξαγωγών του Καναδά ήταν ισχυρότερος από τον αναμενόμενο παρά την παραγωγή που επηρεάστηκε από την ξηρασία. Και οι δύο προβλέψεις αυξάνονται αυτόν τον μήνα.

Αυξημένη παραγωγή σιταριού

Η παγκόσμια παραγωγή αυξάνεται αυτόν τον μήνα, κυρίως λόγω μιας μεγαλύτερης πρόβλεψης για τις εκτάσεις στην Αυστραλία. Η παγκόσμια κατανάλωση μειώθηκε αυτόν τον μήνα, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να μειωθεί επίσης, αυτό το μήνα, με μειωμένες εξαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Οι εισαγωγές για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προβλέπονται, επίσης, μειωμένες λόγω των υψηλότερων τιμών του σιταριού και των μειωμένων προμηθειών από τη Μαύρη Θάλασσα. Τα τελικά αποθέματα αυξάνονται αυτόν τον μήνα, καθώς οι μειωμένες εξαγωγές από τη Ρωσία και την Ουκρανία αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εκτέλεση. Η μέση τιμή παραγωγού στο σιτάρι αυξάνεται κατά 20 σεντς στα 7,50 δολάρια ανά μπουσέλ. Όσον αφορά στις τιμές, όλες οι προσφορές των ΗΠΑ αυξήθηκαν απότομα από την έκθεση WASDE του Φεβρουαρίου, κυρίως λόγω της έναρξης των συγκρούσεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Από την αρχή της περιόδου εμπορίας, το Soft White Winter (SWW) και το Hard Red Spring (HRS) ήταν σε προνομιακή τιμή, αντανακλώντας τις περιορισμένες προμήθειες με βάση την ξηρασία του περασμένου έτους. Ωστόσο, αυτές οι κατηγορίες διαπραγματεύονται τώρα με έκπτωση στο σιτάρι Hard Red Winter (HRW) και Soft Red Winter (SRW). Το SWW ανέβηκε 45$/τόνο στα 491$, με την ανοδική πίεση να αντισταθμίζεται από τις άφθονες προμήθειες λευκού σίτου από την Αυστραλία. Το HRS εκτοξεύτηκε επίσης 88 $/τόνο στα 486 $ με περιορισμένες προμήθειες από τον βασικό ανταγωνιστή Καναδά. Τα HRW και SRW είναι πιο συγκρίσιμα με τα είδη σιταριού που εξάγονται από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Οι τιμές της SRW εκτοξεύτηκαν στα 190 $/τόνο στα 529 $. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του HRW εκτοξεύτηκαν 162 $/τόνο στα 539 $, αντανακλώντας επίσης τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον ξηρό καιρό στις μεγάλες αναπτυσσόμενες περιοχές. Το HRS είναι το υψηλότερο από το 2008, ενώ άλλες τιμές είναι ρεκόρ.

Σημειωτέον πως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι παγκόσμιες τιμές σιταριού για όλους τους μεγάλους εξαγωγείς έχουν σημειώσει πρωτοφανή άνοδο τόσο στις αγορές μετρητών όσο και στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης, καθώς οι εισαγωγείς αναζητούν νέες προμήθειες σιταριού. Οι τιμές του Καναδά αυξήθηκαν 60 $/τόνο από τον προηγούμενο μήνα, αντανακλώντας επίσης τη συγκράτηση των αποθεμάτων από την ξηρασία του περασμένου έτους. Οι τιμές της Αυστραλίας αυξήθηκαν λιγότερο, 47 δολάρια/τόνο καθώς οι άφθονες προμήθειες από τη νέα καλλιέργεια απέτρεψαν σημαντικά κέρδη στις τιμές. Οι τιμές της Αργεντινής αυξήθηκαν 116 δολάρια/τόνο, υποστηριζόμενες από ισχυρές αγορές από τη Βραζιλία και αρκετές αγορές στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία. Οι τιμές των ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν στα 162 δολάρια/τόνο, γεγονός που αντανακλά επίσης τη συνεχιζόμενη ξηρασία στο Κάνσας, την Οκλαχόμα και το Τέξας, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία για την κατάσταση της σοδειάς χειμερινού σιταριού. Οι τιμές της ΕΕ εκτινάχθηκαν στα 150 δολάρια/τόνο με προσδοκίες για ανανεωμένη και ισχυρή ζήτηση από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με την Αλγερία να δηλώνει ότι θα επιτρέψει στη Γαλλία να συμμετάσχει ξανά σε μελλοντικούς διαγωνισμούς. Οι ρωσικές τιμές αυξήθηκαν κατά 87 δολάρια/τόνο, αν και η νέα ζήτηση μειώθηκε λόγω των κυρώσεων και των δυσκολιών στην ασφάλιση των πλοίων.

Χαρακτηριστικά αγοράς

Οι υψηλότερες εξαγωγές σίτου της Αυστραλίας και της Ινδίας αντιστάθμισαν εν μέρει τις περικοπές στις εξαγωγές της Μαύρης Θάλασσας. Με παραγωγή - ρεκόρ, οι προβλέψεις για τις εξαγωγές της Αυστραλίας για το 2021/22 αυξήθηκαν κατά 1 εκατ. τόνους σε 27 εκατ., ένα ιστορικό υψηλό όλων των εποχών για το εμπορικό έτος Ιουλίου-Ιουνίου. Οι διακοπές από τους προμηθευτές της Μαύρης Θάλασσας οδήγησαν τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στον κόσμο να αναζητούν σιτάρι. Με δύο διαδοχικές καλλιέργειες, η Αυστραλία έχει άφθονα εξαγώγιμα αποθέματα σιτηρών. Αν και συνήθως επικεντρώνονται σε βασικές αγορές της Ασίας, οι Αυστραλοί εξαγωγείς πιθανότατα θα αναζητήσουν πελάτες στη Μεσόγειο και την Αφρική φέτος. Η Αυστραλία έχει εξάγει 13,2 εκατ. τόνους σίτου μέχρι σήμερα (Ιούλιος-Ιανουάριος), πράγμα που σημαίνει ότι οι εξαγωγές θα πρέπει να ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 2,7 εκατ. τόνους το μήνα για να φτάσουν στην αναθεωρημένη πρόβλεψη.

Ιστορικά, οι 2,7 εκατ. τόνοι ήταν το μέγιστο ανά μήνα, αλλά οι εξαγωγές ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2020 και ξεπέρασαν τα 2,7 εκατ. τον Ιανουάριο. Μερικά μικρότερα λιμάνια έχουν συνδεθεί τα τελευταία δύο χρόνια στη Νότια Αυστραλία. Πρόσθετη εξαγωγική ικανότητα ανοίγει στη Δυτική Αυστραλία, η οποία αναμένεται να επιτρέψει έναν επιταχυνόμενο ρυθμό εξαγωγών τους τελευταίους 4 μήνες του εμπορικού έτους. Αναφορές από μεγάλους Αυστραλούς εμπόρους υποδεικνύουν ότι οι αγοραστές καλύπτουν αγορές πέρα ​​από το τυπικό. Στη νέα περίοδο εμπορίας (MY) 2022/23 που ξεκινά τον Απρίλιο, θα διατίθενται φρέσκες προμήθειες εκτός από τα εξαιρετικά μεγάλα αποθέματα στη χώρα. Ενώ οι εξαγωγές τείνουν να είναι κυρίως προς γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μπαγκλαντές και ορισμένων αγορών στη Μέση Ανατολή, η Ινδία είναι πιθανό να βρει αγοραστές σε όλη την Αφρική και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής. Ο χρόνος διέλευσης στη Μέση Ανατολή θα ήταν μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους εξαγωγείς της Μαύρης Θάλασσας, αλλά η Ινδία βρίσκεται σε καλή θέση για να παρέμβει ως προμηθευτής χαμηλού κόστους. Από τον Ιούλιο έως τον Ιανουάριο, η Ινδία εξήγαγε 5,2 εκατ. τόνους, κυρίως στο Μπαγκλαντές. Οι εξαγωγές από τον Οκτώβριο ανέρχονται κατά μέσο όρο σε πάνω από 900.000 τόνους το μήνα και η Ινδία αναμένεται να διατηρήσει αυτό τον ρυθμό.

Παρά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η μείωση των παγκόσμιων προμηθειών και οι υψηλές τιμές από τους μεγάλους εξαγωγείς έχουν καταστήσει το σιτάρι της Ινδίας ανταγωνιστικό για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια. Μετά από πέντε συνεχόμενες καλλιέργειες ρεκόρ και την αύξηση των κρατικών αποθεμάτων σιταριού, η Ινδία έχει άφθονα εξαγώγιμα αποθέματα. Οι τιμές εξαγωγής του ινδικού σιταριού ήταν κατά μέσο όρο ελκυστικά 312 $/τόνο τον Ιανουάριο και έχουν το πλεονέκτημα των χαμηλών ναύλων στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας. Οι εξαγωγές προβλέπεται να είναι υπερδιπλάσιες από τον όγκο του περασμένου έτους και 20 φορές σε επίπεδα από 2 χρόνια πριν. Η τελευταία φορά που η Ινδία ήταν σημαντικός εξαγωγέας ήταν το 2012/13, όταν η Ρωσία και η Ουκρανία είχαν ελλείψεις στην παραγωγή λόγω της ξηρασίας.

Οι εισαγωγές σιταριού Αιγύπτου και Τουρκίας περιορίστηκαν

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και τη Ρωσία έχει προκαλέσει ανησυχίες για τον εφοδιασμό σιταριού και την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλούς μεγάλους εισαγωγείς σιταριού που εξαρτώνται από τις προμήθειες της Μαύρης Θάλασσας. Η Αίγυπτος, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αγοράζει με συνέπεια μεγάλες ποσότητες ρωσικού και ουκρανικού σίτου για να ικανοποιήσει τις καταναλωτικές της ανάγκες. Κατά το πρώτο εξάμηνο του εμπορικού έτους, σχεδόν το 80% των εισαγωγών της Αιγύπτου έχουν προμηθευτεί από την Ουκρανία ή τη Ρωσία. Ο κρατικός αγοραστής της Αιγύπτου, η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων (GASC), αγοράζει σιτάρι μέσω διεθνών διαγωνισμών κι ένα μεγάλο μέρος κατευθύνεται προς το πρόγραμμα επιδότησης τροφίμων που διανέμει ψωμί σε ευάλωτους πληθυσμούς. Ενώ οι αγορές της GASC γίνονται συνήθως από τη Ρωσία, Ρουμανία και Ουκρανία έχουν γίνει κορυφαίοι προμηθευτές φέτος, καθώς οι παγκόσμιες τιμές ανέβηκαν. Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η GASC προσπαθεί να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές σιταριού της. Η προδιαγραφή ορίου υγρασίας σίτου, που συνήθως ορίζεται στο 13%, θα αυξηθεί στο 13,5% για να ενθαρρύνει αυτές τις προσπάθειες. Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εφοδιασμού και Εσωτερικού Εμπορίου δήλωσε την πρόθεση της Αιγύπτου να εξετάσει τις προμήθειες σιταριού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Καζακστάν και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Φεβρουάριο, η GASC ακύρωσε δύο διαγωνισμούς λόγω έλλειψης συμμετεχόντων και κλιμάκωσης των τιμών προσφοράς. Η Αίγυπτος, μια ευαίσθητη στις τιμές αγορά, μπορεί να βασίζεται περισσότερο στο σιτάρι που έχει ήδη αποθηκεύσει για το υπόλοιπο του εμπορικού έτους. Επί του παρόντος, τα κρατικά αποθέματα σιταριού για το πρόγραμμα επιδότησης τροφίμων αντιστοιχούν σε 4,5 μήνες κατανάλωσης. Η Αίγυπτος συνέχισε να κατασκευάζει νέα σιλό και να επεκτείνει την αποθηκευτική της ικανότητα, κάτι που μπορεί τελικά να επιτρέψει στην Αίγυπτο να περιορίσει τις εισαγωγές για να αντέξει τις αυξήσεις των τιμών. Επιπλέον, πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα επιδότησης ψωμιού θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση εισαγωγών. Δεδομένου του όγκου των εισαγωγών μέχρι στιγμής και των προκλήσεων με υψηλές τιμές και εναλλακτικούς προμηθευτές, οι εισαγωγές από την Αίγυπτο μειώθηκαν κατά 500.000 τόνους αυτόν τον μήνα σε 12,5 εκατομμύρια. Η Τουρκία είναι μια άλλη χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις δύο χώρες για εισαγωγές. Ενώ η Τουρκία παράγει σιτάρι, η σοδειά της για το 2021/22 μειώθηκε κατά περισσότερο από 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η κατανάλωσή της προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3%. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων υπήρξε βασική ανησυχία στην Τουρκία. Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν για να αντισταθμίσουν τις στενότερες εγχώριες προμήθειες. Για να διευκολύνει αυτό το εμπόριο, η κυβέρνηση έκανε τις εισαγωγές αδασμολόγητες τον Σεπτέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 παρέτεινε τη δασμολογική απαλλαγή μέχρι το τέλος του 2022. Λόγω της εγγύτητας και των ανταγωνιστικών τιμών, η Τουρκία έχει φτάσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας, ιδιαίτερα από τη Ρωσία. Η Ρωσία ήταν σταθερά ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Τουρκίας και εν τω μεταξύ η Τουρκία κατατάσσεται ως η πρώτη ή η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ρωσίας τα τελευταία αρκετά χρόνια. Η Ουκρανία υπήρξε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στην Τουρκία. Το τουρκικό κρατικό συμβούλιο σιτηρών TMO αγοράζει τακτικά σιτάρι μέσω διαγωνισμών. Ενώ μπορούσε να αγοράσει για 341-351 $/τόνο τον Ιανουάριο, στις αρχές Μαρτίου, οι τιμές αγοράς αυξήθηκαν στα 409 $517/τόνο. Οι αγορές της ήταν χαμηλότερες από το αρχικό ποσό της προσφοράς, λόγω των υψηλών τιμών. Μερικά από αυτά που αγοράστηκαν ήταν ήδη σε ζώνες ελεύθερων συναλλαγών και περίμεναν να εισαχθούν επίσημα. Σημειωτέον ότι η Τουρκία έχει κάποια εγχώρια αποθέματα, από τα οποία μπορεί να αντλήσει και η νέα της περίοδος εμπορίας ξεκινά τον Ιούνιο. Συνήθως, οι εισαγωγές της μειώνονται προς το τέλος της περιόδου εμπορίας. Η Τουρκία εισάγει, επίσης, σημαντική ποσότητα σιταριού για να επανεξάγει αλεύρι σίτου και προϊόντα όπως ζυμαρικά. Η Τουρκία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας αλεύρου σίτου στον κόσμο, με περισσότερο από 30% εξαγωγές στο Ιράκ, ακολουθούμενες από την Υεμένη και τη Συρία ως κύριοι προορισμοί. Οι εξαγωγές ζυμαρικών της Τουρκίας είναι περίπου η ίδια ποσότητα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κορυφαίοι προορισμοί της είναι η Βενεζουέλα και πολλές αφρικανικές χώρες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί διαταραχές στις εξαγωγές προϊόντων σίτου της Τουρκίας, αν και στις 4 Μαρτίου, το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών έχει προσθέσει προϊόντα σίτου στον κατάλογο των ειδών, για τα οποία έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τις εξαγωγές. Οι εισαγωγές της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 1 εκατ. τόνους αυτό τον μήνα, αντανακλώντας την αναβολή των αγορών και την αυξημένη εξάρτηση από το σιτάρι που βρίσκεται ήδη στη χώρα. Οι εξαγωγές της παραμένουν αμετάβλητες αυτόν τον μήνα.

Καλαμπόκι: Επισκόπηση για το 2021/2022

Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού αυξήθηκε από τον περασμένο μήνα, δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας σε Ινδία και Ρωσία υπεραντιστάθμισαν τις αντίστοιχες μικρότερες, σε Αργεντινή και Νότια Αφρική. Το παγκόσμιο εμπόριο είναι χαμηλότερο από τον περασμένο μήνα, καθώς η απότομη περικοπή των εξαγωγών της Ουκρανίας, μετά την αναστολή των λιμενικών εργασιών για εμπορικές δραστηριότητες, αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από τις υψηλότερες εξαγωγές από την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντικατοπτρίζοντας, επίσης, την εμπορική διαταραχή της Μαύρης Θάλασσας, οι παγκόσμιες εισαγωγές μειώνονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η μέση τιμή παραγωγού αυξάνεται κατά 20 σεντς στα 5,65 $ ανά μπουσέλ.

Διεθνείς τιμές: Από το WASDE του Φεβρουαρίου, οι προσφορές και των τεσσάρων μεγάλων εξαγωγέων αυξήθηκαν απότομα. Η συνεχιζόμενη σύρραξη στην Ουκρανία έχει διαταράξει τις λιμενικές δραστηριότητες και την εμπορική δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα, αυξάνοντας το επίπεδο αβεβαιότητας στην παγκόσμια αγορά καλαμποκιού. Ως αποτέλεσμα, οι προσφορές της Ουκρανίας αυξήθηκαν 56 $/τόνο στα 340 $, αν και η νέα ζήτηση είναι πιθανό να περιοριστεί υπό τις περιστάσεις. Η νέα καλλιέργεια καλαμποκιού από τη Νότια Αμερική απομένει αρκετούς μήνες για να φτάσει στην αγορά και οι κρίσιμοι μήνες για την ανάπτυξη της καλλιέργειας δεν έχουν έρθει ακόμη για τη δεύτερη σοδειά της Βραζιλίας που εξάγεται σε μεγάλο βαθμό (σαφρίνια). Σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ζήτηση παλαιών καλλιεργειών, οι προσφορές της Αργεντινής αυξήθηκαν 61 $/τόνο στα 343 $ και οι προσφορές της Βραζιλίας αυξήθηκαν 52 $/τόνο στα 349 $. Απηχώντας αυτές τις παγκόσμιες ανησυχίες, οι προσφορές των ΗΠΑ αυξήθηκαν 58 $/τόνο στα 353 $.

Χαρακτηριστικά αγοράς: Οι τιμές του καλαμποκιού σε επίπεδα ρεκόρ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) που χρονολογούνται εδώ και 20 χρόνια, η τιμή του καλαμποκιού έφτασε τα 350 $/τόνο για πρώτη φορά για έναν μεγάλο εξαγωγέα (τις Ηνωμένες Πολιτείες). Οι προσφορές για όλους τους μεγάλους εξαγωγείς σημείωσαν υψηλά ρεκόρ στις αρχές Μαρτίου. Μαζί με ορισμένα άλλα γεωργικά και μη προϊόντα, το καλαμπόκι έχει δει απότομη άνοδο στις τιμές που συμπίπτει με την έναρξη της στρατιωτικής δράσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι σχετικές διαταραχές τόσο της λιμενικής δραστηριότητας όσο και της εμπορικής ναυτιλίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει τις προμήθειες καλαμποκιού από την Ουκρανία. Η Ουκρανία αντιπροσωπεύει γενικά περίπου το 15% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού. Αυτή η τρέχουσα άνοδος των τιμών έχει επιδεινώσει την πορεία του περασμένου έτους, η οποία οφείλεται τόσο από παράγοντες προσφοράς όσο και από παράγοντες ζήτησης. Για τη ζήτηση, η Κίνα άρχισε να εισάγει μεγάλους όγκους καλαμποκιού ξεκινώντας τον Ιούλιο του 2020. Η ισχυρή ζήτηση της Κίνας παρέμεινε μέχρι το 2020/21 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος), με αποτέλεσμα τελικά 29,5 εκατ. τόνους εισαγωγών καλαμποκιού. Αυτός ο όγκος εδραίωσε την Κίνα ως το μεγαλύτερο εισαγωγέα καλαμποκιού στον κόσμο το 2020/21, ξεπερνώντας το δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα, το Μεξικό, λίγο περισσότερο από 9 εκατ. τόνους. Από την πλευρά της προσφοράς, οι συνθήκες για το καλαμπόκι δεύτερης καλλιέργειας της Βραζιλίας (σαφρίνια) επιδεινώθηκαν μέχρι την έναρξη της συγκομιδής τον Ιούνιο του 2021. Η χαμηλότερη παραγωγή μείωσε τις διαθέσιμες προμήθειες για εξαγωγή, υποστηρίζοντας περαιτέρω τις τιμές πέρυσι. Προσβλέποντας στο μέλλον, η Αργεντινή και η Βραζιλία προβλέπεται να έχουν παραγωγή ρεκόρ καλαμποκιού κατά τις περιόδους εμπορίας 2021/22 (Μάρτιος 2022-Φεβ 2023). Ωστόσο, αυτές οι προμήθειες καλαμποκιού δεν θα είναι διαθέσιμες στην παγκόσμια αγορά για λίγους ακόμη μήνες. Με τη Βραζιλία να ξεκινά κανονικά τη συγκομιδή της δεύτερης σοδειάς της με μεγάλες εξαγωγές τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ένα υψηλότερο ποσοστό όψιμου καλαμποκιού στην Αργεντινή θα μπορούσε να ωθήσει τη συνολική διαθεσιμότητα καλαμποκιού της Νότιας Αμερικής αργότερα μέσα στο έτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως ο μεγαλύτερος και επίσης υπολειπόμενος προμηθευτής καλαμποκιού στον κόσμο, έχουν άφθονες προμήθειες και θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό έως ότου οι εξαγωγές της Νότιας Αμερικής είναι πλήρως διαδικτυακές. Ωστόσο, η τρέχουσα υψηλή τιμή του καλαμποκιού μπορεί να αναγκάσει ορισμένους εισαγωγείς που είναι σε θέση να υποκαταστήσουν να αναζητήσουν εναλλακτική λύση. Παρά την άνοδο της τιμής, το κριθάρι από την Αργεντινή και την Αυστραλία παραμένει λιγότερο ακριβό από το καλαμπόκι στα 330 $/τόνο και 311 $/τόνο, αντίστοιχα. Η ζήτηση για εισαγωγές καλαμποκιού για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική παραμένει ισχυρή. Οι προβλέψεις για τις εισαγωγές καλαμποκιού για την περίοδο 2021/22 είναι χαμηλότερες αυτόν τον μήνα για Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, αντανακλώντας το κλείσιμο των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα και τις κυρώσεις στη Ρωσία. Ωστόσο, η πρόβλεψη παραμένει υψηλότερη από το προηγούμενο έτος. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία υπήρξαν σημαντικοί προμηθευτές για τις δυο αυτές περιοχές, με πλεονεκτήματα στη μεταφορά εμπορευμάτων και μεταφοράς. Επιπλέον, η Αργεντινή, η Βραζιλία και σε μικρότερο βαθμό η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξαν βασικοί προμηθευτές στην περιοχή. Όλες οι χώρες της περιοχής εξαρτώνται από τις εισαγωγές για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση ζωοτροφών για ζωική παραγωγή (π. Το Ιράν υπήρξε κορυφαίος προορισμός για το καλαμπόκι από τη Βραζιλία. Αν και υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τη ζήτηση ζωοτροφών στο Ιράν, τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας δείχνουν ότι η παραγωγή κρέατος στο Ιράν το 2020 αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με ισχυρά κέρδη για τα βοοειδή, τα πρόβατα και τις κατσίκες. Η Τουρκία έχει επιτρέψει μηδενικούς δασμούς εισαγωγές καλαμποκιού κι άλλων σιτηρών από τον περασμένο Σεπτέμβριο και η πολιτική έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του 2022 για να βοηθήσει στη μείωση των τιμών.

01/04/2022 01:25 μμ

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η καταβολή ενίσχυσης επί συγκεκριμένου ποσοστού, επί του τζίρου του προηγουμένου έτους, σε κτηνοτρόφους, για την αγορά ζωοτροφών, δήλωσε από τα Γιάννενα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου το κονδύλι που μέχρι στιγμής έχει βρεθεί για την πληρωμή της ενίσχυσης ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων κ. Θεοχάρης Λιούρης, που συμμετείχε στη συνάντηση στα Γιάννενα, «ζήτησα από τον υπουργό να μας δώσει χρονοδιάγραμμα για την ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για την αγορά των ζωοτροφών αλλά η απάντησή του ήταν ότι την προσεχή Τρίτη θα υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση». 

Ο Νίκος Δημόπουλος, βοοτρόφος και πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το ποσοστό που έχει ανακοινωθεί από το ΥπΑΑΤ ήταν αρχικά στο 4% για το εξάμηνο του 2021 και στη συνέχεια πήγε στο 2% για όλο το 2021. Ποσοστό επί του τζίρου θα αφορά τις πωλήσεις που κάνει ο κτηνοτρόφος σε κρέας ή γάλα. Το θετικό είναι ότι την ενίσχυση θα την εισπράξουν περισσότεροι κτηνοτρόφοι επειδή θα είναι για όλο το 2021. 
Εκτιμώ ότι η οριζόντια ενίσχυση σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας δεν θα βοηθήσει στον ίδιο βαθμό και θα υπάρξουν αδικίες. Το 2021 για παράδειγμα πήγα στο σφαγείο 6 μοσχάρια και εισέπραξα 7.500 ευρώ. Αν πούμε ότι το ποσοστό της ενίσχυσης είναι 2% τότε μιλάμε για ποσό 150 ευρώ.
Την ίδια στιγμή οι ζωοτροφές από 5.000 ευρώ που πλήρωνα πήγαν στα 10.000 ευρώ. Και βέβαια οι ζωοτροφές συνεχίσουν να ανεβαίνουν και αυξάνουν το κόστος εκτροφής. Αρκεί να σας αναφέρω ότι η ζωοτροφή αποτελεί το 60 - 80% του κόστους της εκτροφής ανάλογα τον κλάδο. Τα ποσά είναι μικρά και δεν βοηθούν ουσιαστικά τους κτηνοτρόφους».

O αιγοπροβατορόφος και πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, είπε στον ΑγροΤύπο ότι «τα μέλη μας έχουν αιγοπρόβατα μικτής κατεύθυνσης (γάλα και κρέας). Σε μελέτη που κάναμε είδαμε ότι ο μέσος τζίρος για τον αιγοπροβατοτρόφο το 2021 κυμάνθηκε από 50.000 έως 60.000 ευρώ. Σε αυτό τον τζίρο η ενίσχυση 2% είναι περίπου στα 1.000 ευρώ και 4% είναι στα 2.000 ευρώ.
Το κόστος των ζωοτροφών εξαρτάται από τα ζώα (πρόβατα ή αίγες) και ένας μέσος όρος για το 2021 κυμάνθηκε από 30.000 έως 40.000 ευρώ. Δηλαδή είναι μεγάλο το κόστος και το ποσό της ενίσχυσης μικρό. Και βέβαια το 2022 αυξάνει ακόμη πιο πολύ το κόστος για αγορά ζωοτροφών.
Εμείς ζητάμε διάλογο με το ΥπΑΑΤ για να σχεδιάσουμε μια μακροχρόνια στρατηγική και να δούμε τι προϊόντα μπορούμε να παράγουμε και τι εισόδημα θα έχουμε για να ζήσουμε».

Τι δίνει η Ισπανία
Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εγκρίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα Σχέδιο Αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στο οποίο θα διατεθούν 362 εκατομμύρια ευρώ στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Το μέτρο αυτό έρχεται να συμπληρώσει την ανακοίνωση που έγινε προ ημερών ότι η Ισπανία θα λάβει 64,5 εκατ. ευρώ, από τα 500 εκατ. ευρώ του ταμείου αποθεματικού κρίσης που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης για τον αγροτικό τομέα θα υπάρξει μείωση κατά 20 σεντ ανά λίτρο καυσίμου έως τις 30 Ιουνίου. Το μέτρο είναι προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ και θα αφορά γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Ακόμη η ισπανική κυβέρνηση θα χορηγήσει 169 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους. Η ενίσχυση θα καταβληθεί ανά κεφαλή ζώου. Από το ποσό αυτό, τα 124 εκατ. ευρώ αφορούν τον κλάδο παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Εκτροφές έως 40 αγελάδες θα πάρουν ενίσχυση 210 ευρώ / ζώο, από 41 έως 180 αγελάδες η ενίσχυση θα είναι 145 ευρώ / ζώο και εκτροφές πάνω από 180 αγελάδες η ενίσχυση θα είναι 80 ευρώ / ζώο. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε αιγοπροβατοτρόφους. Στους προβατοτρόφους θα καταβληθεί 15 ευρώ ανά πρόβατο και στους αιγοτρόφους 10 ευρώ ανά αίγα.   

30/03/2022 05:48 μμ

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία γνωστοποίησε την πρόθεσή της να κινηθεί πέρα από τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σχετικά με το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού: «Για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού αποτελεί μια μακροχρόνια στρατηγική επιλογή που εξασφαλίζει την κάλυψη του συνόλου των αναγκών μας για εγχώρια παραγωγή μπύρας από ελληνικό κριθάρι. Η σημασία του Προγράμματος είναι πολύ μεγάλη, τόσο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας, όσο και ως προς τα πολλαπλασιαστικά του οφέλη σε κοινωνική αξία για συνεργαζόμενους αγρότες και τοπικές κοινωνίες, όπως αυτά καταγράφηκαν σε πρόσφατη μελέτη Εκτίμησης Κοινωνικής Απόδοσης Επένδυσης. Σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο κόστος καλλιέργειας του Έλληνα παραγωγού που σε μεγάλο βαθμό προκαλείται από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η εταιρεία θα σταθεί και φέτος στο πλευρό των συνεργατών της. Πρόθεσή μας είναι να κινηθούμε πέρα και άνω των συμβατικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας, προσαρμόζοντας, σε συνεννόηση με τους συνεργάτες μας, την πολιτική μας στα νέα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά και δεν μπορούν να αγνοηθούν. Παραμένουμε πιστοί στη διαχρονική σημασία του Προγράμματος και στη σχέση μας με τους συνεργάτες μας παραγωγούς».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος γεωπόνος του προγράμματος, κ. Βασίλης Κωτούλας, τα πράγματα είναι ρευστά (πολύ περισσότερο και λόγω πολέμου) και οποιαδήποτε εκτίμηση σήμερα για την τιμή, θα είναι παρακινδυνευμένη. Η τιμή θα προκύψει στα αλώνια, όμως πρόθεση της εταιρείας, είναι να κινηθεί πέρα από τις συμβατικές της υποχρεώσεις, όπως ανέφερε και σε ανακοίνωσή της. Υπενθυμίζεται ότι τα φετινά συμβόλαια, τα οποία υπεγράφησαν τον Σεπτέμβριο του 2021, προβλέπουν μια τιμή στα 18 λεπτά. Την περσινή χρονιά, η συμφωνία ήταν για μια τιμή 17,2 λεπτά, αλλά τελικά ίσχυσαν τα 18,2 λεπτά ανά κιλό.

Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Κωτούλα, η παραγωγή φέτος έχει οψιμίσει και τα αλώνια αναμένεται να ξεκινήσουν τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, αναλόγως την περιοχή. Καλλιεργητικά η λίπανση έχει ολοκληρωθεί και ο έμπειρος γεωπόνος συνιστά πλέον στους παραγωγούς να προσέξουν και να κάνουν τους κατάλληλους ψεκασμούς, καθώς οι συνθήκες (άνοδος θερμοκρασίας, υγρασία) ευνοούν τώρα την εμφάνιση ασθενειών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας κ. Αντώνης Ρεντζιάς τόνισε στον ΑγροΤύπο πως η καλλιέργεια κριθαριού στην περιοχή εξελίσσεται ομαλά και χωρίς προβλήματα, όμως οι εκτάσεις είναι λιγότερες από τις περσινές, καθώς αρκετοί προτίμησαν να στραφούν σε σιτάρια και ελαιοκράμβη.

29/03/2022 05:22 μμ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), οι εκτάσεις καλλιέργειας σκληρού σίτου στην Ιταλία αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση.

Συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις για το 2021/2022 αναφέρουν ότι οι εκτάσεις καλλιέργειας με σκληρό σιτάρι παρουσιάζουν μείωση, κατά -1,4% και ανέρχονται σε 12,1 εκατ. στρέμματα. Σύμφωνα με την μέση απόδοση των τελευταίων 5 ετών, που είναι 5,2 τόνους/εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα), για το 2022 αναμένεται μια συγκομιδή της τάξης των 3,8 εκατ. τόνων σκληρού σίτου, μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο που ήταν στους 4 εκατ. τόνους.

Όσον αφορά τις ιταλικές εισαγωγές αραβόσιτου από Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν το 13% των συνολικών ποσοτήτων που εισάγει η χώρα. Για να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές από Ουκρανία τα εργοστάσια ζωοτροφών της χώρας, τονίζει το Ismea, θα πρέπει να στραφούν σε χώρες που είχαν μεγάλες παραγωγές το 2021 (Αυστρία, Γαλλία, Ρουμανία).

Οι εκτιμήσεις του ISMEA, για το 2021/2022, αναφέρουν ότι οι εκτάσεις καλλιέργειας με αραβόσιτο αναμένεται να είναι μειωμένες, κατά -4,8%, σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και να ανέλθουν λίγο πάνω από 560.000 εκτάρια (5,6 εκατ. στρέμματα). Σύμφωνα με την μέση απόδοση των τελευταίων 5 ετών, που είναι 10,5 τόνους/εκτάριο, για το 2022 αναμένεται μια συγκομιδή της τάξης των 5,9 εκατ. τόνων, μειωμένη κατά 3% σε σχέση με το 2021.

28/03/2022 02:32 μμ

Σε εξέλιξη ήταν έως τις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για θέματα πρωτογενούς τομέα και επάρκειας.

Όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος, στην συνάντηση έχει τεθεί το ζήτημα και η δυνατότητα ενίσχυσης των αγροτών βάσει της εργαλειοθήκης της Κομισιόν για αγορά λιπασμάτων, όμως για να γίνει αυτό πρέπει να συναινέσει και το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή αναζητούνται πόροι...

Ταυτόχρονα, συζητείται το ενδεχόμενο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών. Όπως γράψαμε την περασμένη εβδομάδα το ΥπΑΑΤ προτίθεται να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους με 40 εκατ. ευρώ, μέσω της επιστροφής 4% στο τζίρο τους για το β' εξάμηνο του 2021.

Λόγω των αντιδράσεων των αιγοπροβατοτρόφων (δείτε εδώ), κάτι που ανέδειξε ο ΑγροΤύπος, το ΥπΑΑΤ εξετάζει εναλλακτικό σενάριο ενίσχυσης των παραγωγών στο 2% του τζίρου τους για όλο όμως το 2021.

Αυτό το ενδεχόμενο συγκεντρώνει πιθανότητες, στην περίπτωση που δεν ανευρεθούν επιπλέον των 40 εκατ. ευρώ, κονδύλια, τονίζουν πηγές στον ΑγροΤύπο και εγκαταλειφθεί το μέτρο ενίσχυσης στο 4% λόγω των αντιδράσεων.

23/03/2022 09:58 πμ

Τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπει την υποχρέωση επιχειρήσεων να δηλώνουν τα αποθέματα σε συγκεκριμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

Η υποχρέωση αφορά σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας: «Μέσα στο τοπίο αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο, μετά την πανδημία του κορωνοϊού και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος μεταξύ άλλων, προκαλεί διαταράξεις στις αγορές του αγροδιατροφικού τομέα προτάσσεται η διαφύλαξη της σταθερότητας, ώστε να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς συνέπειες στην επισιτιστική ασφάλεια».

Οι επιχειρήσεις με την συγκεκριμένη τροπολογία καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά (μέσω του συνδέσμου gov.gr) την ποσότητα, την χώρα προέλευσης, την τοποθεσία αποθήκευσης, και τα στοιχεία τους. Η δήλωση θα πρέπει να γίνει εντός δύο ημερών. Μη υποβολή ή ανακριβής υποβολή στοιχείων θα έχει σαν αποτέλεσμα κατάσχεση των προϊόντων και επιβολή προστίμου από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

Διαβάστε την τροπολογία (εδώ)

22/03/2022 12:07 μμ

Έρχονται μεγάλες αυξήσεις τιμών στα προϊόντα τροφίμων και ζωοτροφών, προβλέπουν έμποροι και βιομηχανίες της ΕΕ.

Όπως αναφέρουν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις, Ένωση των Ευρωπαίων εμπόρων δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (Coceral), Ένωση Bιομηχανιών Φυτικών Eλαίων της EE (Fediol) και Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Παραγωγών Ζωοτροφών (FEFAC), η παύση των εξαγωγών από την Ουκρανία έχει δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις, τόσο για τη βιομηχανία ζωοτροφών όσο και για τη βιομηχανία τροφίμων.

Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αντιπροσωπεύει σημαντική προσφορά σιτηρών και προϊόντων ελαιούχων σπόρων για την παγκόσμια αγορά. 

Η Ουκρανία ειδικότερα εξάγει περίπου 60 εκατομμύρια τόνους σιτηρών (μαλακό σιτάρι και καλαμπόκι) ετησίως. Επίσης ο πόλεμος στην Oυκρανία επηρεάζει αρνητικά και την επόμενη σοδειά. 

Κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο αναμενόταν ότι η Ουκρανία θα εξήγαγε περίπου 33 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού και 24 εκατομμύρια τόνους μαλακού σίτου.

Για την Ευρώπη, ο αραβόσιτος αντιπροσωπεύει το κύριο εισαγόμενο προϊόν από την Ουκρανία, με ετήσιο μέσο όρο 11 εκατομμυρίων τόνων.

Για ενάμιση μήνα από σήμερα επαρκούν και τα διαθέσιμα αποθέματα ηλιέλαιου στην EE, η οποία καταναλώνει 200.000 τόνους ουκρανικού ηλιέλαιου μηνιαίως, δηλαδή το 80% των αναγκών της. H ζήτηση έχει αυξηθεί, η προσφορά έχει υποχωρήσει και ήδη ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ, κυρίως από Ελλάδα, Iσπανία και Iταλία, έχουν βάλει πλαφόν στην πώληση ηλιέλαιων.

Οι COCERAL, FEDIOL και FEFAC προβλέπουν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεων για τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και ζωοτροφών και τονίζουν την επείγουσα ανάγκη να καταρτιστούν σχέδια έκτακτης ανάγκης, που θα συμβάλουν στον μετριασμό της απώλειας των εξαγωγών για αυτά τα προϊόντα από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

21/03/2022 01:30 μμ

Επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, σε ποσοστό 4% των συνολικών εσόδων από παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2021, με κόστος 43 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ. Αναμένεται η υλοποίηση του μέτρου με Υπουργική Απόφαση στις επόμενες μέρες.

Πολλοί κτηνοτροφικοί σύλλογοι της χώρας θα έχουν μεταξύ τους επικοινωνία σήμερα Δευτέρα (21/3) για το πρόβλημα των ζωοτροφών.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς και ταμίας στη Διεπαγγελματική φέτας, Δημήτρης Μόσχος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ενίσχυση με βάση τζίρο σημαίνει ότι μένουν εκτός οι προβατοτρόφοι και οι εκτατικοί κτηνοτρόφοι. Φαίνεται ότι το ΥπΑΑΤ δεν θέλει να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την κτηνοτροφία. Πολλά ζώα αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να οδηγηθούν στο σφαγείο.

Ήδη οι γαλακτοβιομηχανίες αναφέρουν ότι παρουσιάζεται έλλειψη γάλακτος. Αυτό οφείλεται στον υποσιτισμό των κοπαδιών αλλά και στις καιρικές συνθήκες που δεν βοηθούν την βόσκηση. Στη βόρεια Ελλάδα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών έχει μειωθεί η παραγωγή γάλακτος κατά 30%.

Σε επικοινωνία που είχα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής φέτας κ. Βιτάλη μου ανέφερε ότι οι μεταποιοιητές έχουν καταλάβει ότι δεν βγαίνει το κόστος του γαλακτος και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανεβάσουν τις τιμές του αιγοπρόβειου.

Αυτή την εποχή έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε χονδροειδείς ζωοτροφές. Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν έχει καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Το κόστος ζωοτροφών μαζί με την ενέργεια δημιουργούν τεράστια προβλήματα στον κλάδο. Από τον περασμένο Οκτώβριο οι κτηνοτρόφοι φωνάζουν ότι είναι δύσκολη η κατάσταση στην αγορά ζωοτροφών αλλά το ΥπΑΑΤ δεν έχει κάνει τίποτα». 

O πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ας αποφασίσουν τι θα κάνουν με το κόστος ζωοτροφών άμεσα γιατί το Νοέμβριο αν δεν δώσουν ενισχύσεις τότε δεν θα υπάρχουν πια κτηνοτρόφοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κτηνιατρικής Λάρισας, από αρχές του 2022 μέχρι σήμερα έχουν σφαχτεί 5.200 παραγωγικά ζώα. Μειώνονται τα κοπάδια σε όλη την χώρα. Όσοι προσπαθούν να πωλήσουν δεν βρίσκουν ενδιαφερόμενους αγοραστές. 

Ο καιρός δεν μας βοηθά και τα ζώα μένουν μέσα στα μαντριά. Στη Θεσσαλία δεν μπορούμε να βρούμε καλαμπόκι. Έφτασε 50 λεπτά το φύραμα και 40 λεπτά το καλαμπόκι. Εκτίμησή μου είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι δεν θα κρατήσουν αμνοερίφια για το Πάσχα. 

Όσον αφορά τα 43 εκατ. ευρώ που λένε ότι θα δώσουν είναι σίγουρο ότι δεν μπορούν να στηρίξουν την κτηνοτροφία. Από την πανδημία εδώ και 2 χρόνια ζητάμε να προχωρήσουν οι κυβερνώντες σε θεσμικές αλλαγές στην κτηνοτροφία και στην παραγωγή ζωοτροφών στην χώρα. Τώρα ήρθε και ο πόλεμος και τα προβλήματα μεγάλωσαν. Αν δεν προχωρήσουμε τώρα σε αλλαγές στην παραγωγή τότε δεν θα το κάνουμε ποτέ».  

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Γκρίνιας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΠΕΣΚΟ Πιερίας, «έχουμε περίπου 100 μέλη κτηνοτρόφους στον συνεταιρισμό και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ τους τονίσαμε ότι πολλοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους. Τριφύλι και μηδική δεν βρίσκεις εύκολα ούτε σανό. 

Όσον αφορά τα αμνοερίφια του Πάσχα, με την αύξηση του κόστους θα πρέπει οι τιμές παραγωγού να κυμαίνονται πάνω από 8 ευρώ το κιλό. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση των αποφάσεων από το ΥπΑΑΤ γιατί έχουμε μεγάλη έλειψη ρευστότητας. Με αυτή την κατάσταση θα έπρεπε να έδιναν νωρίτερα φέτος τη συνδεδεμένη στους κτηνοτρόφους και όχι τη Μεγάλη Εβδομάδα».

Σε υπόμνημα που έστειλε στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Ζήσης Παρλίτσης, αναφέρει τα εξής:  

Οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν ανέλθει σε απαγορευτικό πλέον κόστος και συγκεκριμένα σας αναφέρω ότι:

 • η τιμή αγοράς του καλαμποκιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 38 με 40 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 18 λεπτά.
 • η τιμή αγοράς του τριφυλλιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 35 με 40 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 16 - 18 λεπτά.
 • η τιμή αγοράς των φυραμάτων ανέρχεται στα 45 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 30 λεπτά.
 • η τιμή αγοράς της σόγιας ανέρχεται στα 70 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 40 λεπτά.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, εξήγγειλε επιδότηση για τις κτηνοτροφικές μονάδες µε 7% επί του τζίρου τριμήνου για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2022 το οποίο εσείς, μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, επεκτείνατε και για την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου του 2021. 

Δεδομένου ότι η εφαρμογή του ανωτέρου μέτρου θα επιστρέψει ως ενίσχυση στους παραγωγούς το Φθινόπωρο του 2022, δεν παρέχει την άμεση και επείγουσα στήριξη που απαιτούν οι τωρινές και άμεσες ανάγκες του κλάδου λόγω των υπέρογκων αυξήσεων κυρίως των ζωοτροφών, του ηλεκτρικού ρεύματος  και του πετρελαίου.  

Ως πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Δήμου Τυρνάβου ζητώ την εφαρμογή του ανωτέρου μέτρου, αλλά ενισχυμένου, δηλαδή το 10% βάσει των στοιχείων του συνολικού τζίρου του έτους, καθώς έτσι εξασφαλίζεται η δίκαιη εφαρμογή του αφού ανταποκρίνεται στον πραγματικό κύκλο εργασιών των μονάδων για το σύνολο των παραγωγών, ενώ ταυτόχρονα δύναται να καλύψει άμεσα το υψηλό κόστος παραγωγής που απειλεί την  επιβίωση του κλάδου μας, ή εναλλακτικά προτείνεται η επιδότηση 20 ευρώ/αιγοπρόβατο. 

Τα μέτρα που έχουν έως τώρα ληφθεί δεν αρκούν για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Η κτηνοτροφία καταρρέει, οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ταΐσουν τα ζώα τους, αναγκάζονται να τα σφάζουν, ενώ εσείς πλέον επιβάλλεται να λάβετε άμεσα μέτρα στήριξης για να μπορέσει να επιβιώσει και να σωθεί η κτηνοτροφία της χώρας μας. 

21/03/2022 11:39 πμ

Αυξάνει το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, μια στροφή, πριν από τις σπορές της νέας σεζόν.

Η ελαχιστοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων, το μπλόκο στις εισαγωγές μέσω Μαύρης Θάλασσας, λόγω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, η γενικότερη ζήτηση για το προϊόν από τους κλάδους της κτηνοτροφίας, αλλά και η πολύ υψηλή τιμή (410 ευρώ ο τόνος είχε τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία το προϊόν) στην αποθήκη, φαίνεται πως αυξάνει το ενδιαφέρον για το καλαμπόκι, λίγο διάστημα μόλις, πριν τις σπορές. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, σε ορισμένες περιπτώσεις, προσφέρονται συμβόλαια στους παραγωγούς, για να σπείρουν τη νέα χρονιά με διάφορα κίνητρα κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας. Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, που λέει ότι φέτος, δύσκολα ο παραγωγός θα δεσμευτεί για κάτι τέτοιο.

Ο κ. Γιώργος Καρασιώτας, παραγωγός και γεωπόνος από το Φράγκο Καρδίτσας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «εμείς καλλιεργούμε περί τα 2.000 στρέμματα κάθε χρόνο, έχουμε κατάστημα εφοδίων και μηχανήματα (κομπίνες). Δεν είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζουμε συμβόλαια με παραγωγούς, παρέχοντάς τους ελάχιστη εγγυημένη τιμή και εφόδια για την καλλιέργεια. Το κάναμε πρώτη χρονιά πρόπερσι, το συνεχίσαμε πέρσι και θα το εφαρμόσουμε και φέτος, δίνοντας ελάχιστη, εγγυημένη τιμή στα 27 λεπτά το κιλό, για να απορροφήσουμε ποσότητες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη με το καλαμπόκι. Δεν υπάρχουν καθόλου αποθέματα και δεδομένης της αναταραχής στην Ουκρανία, εκτιμώ πως το Μάιο, δεν θα υπάρχει ούτε... σπυρί στην Ελληνική αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν με ρωτούσατε πριν λίγους μήνες για τις εκτάσεις, θα σας έλεγα ότι πηγαίναμε για μείωση στρεμμάτων, όμως τώρα, λόγω της γνωστής κατάστασης, θεωρώ, ότι πάμε για αύξηση της τάξης του 10 με 15%, ειδικά στο νομό Καρδίτσας. Συνολικά στο νομό καλλιεργούνται περί τα 40.000 - 50.000 στρέμματα κάθε χρόνο. Φέτος υπάρχει αντικειμενική δυσκολία λόγω της ακρίβειας στα εφόδια και γι’ αυτό κάνουμε ευκολίες στους παραγωγούς. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, όχι μόνο στην Καρδίτσα, αλλά και στα Φάρσαλα».

Συμβολαιακή στο καλαμπόκι για ορισμένες ποικιλίες, ιδιαίτερες, που δεν είναι διαδεδομένες, όπως οι κόκκινες, έκανε πέρσι πρώτη φορά και ο κ. Κώστας Μερτζεμέκης, παραγωγός, γεωπόνος και έμπορος αγροτικών προϊόντων, με έδρα στο Κιλκίς. Όπως αναφέρει βέβαια ο κ. Μερτζεμέκης στον ΑγροΤύπο: «την φετινή χρονιά δεν θα κάνουμε συμβόλαια, γιατί όποια τιμή και να προτείνω στον παραγωγό, θα του φάνει μικρή, ενώ από την άλλη, όποια τιμή μου προτείνει ο παραγωγός, θα φανεί σε μένα υψηλή. Η κατάσταση είναι περίεργη».

Ο κ. Στέργιος Γκιργκίρης, τέλος, γεωπόνος και έμπορος αγροτικών προϊόντων από τη Νέα Ζίχνη Σερρών τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπος πως: «προσωπικά δίνω μερικά λεπτά παραπάνω για τις κόκκινες ποικιλίες καλαμποκιού, αλλά χωρίς συμβόλαιο. Φέτος η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και τα αποθέματα λίγα και στη περιοχή μας. Η τιμή με βάσει τις πράξεις της προηγούμενης εβδομάδας είναι στα 330 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 33 λεπτά».

Η γενικότερη τάση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι πως οι παραγωγοί που έχουν προϊόν στην αποθήκη, δεν προτίθενται να πουλήσουν, προσδοκώντας νέα άνοδο τιμών το επόμενο διάστημα.

18/03/2022 11:20 πμ

Σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα πακέτο μέτρων στήριξης, με το οποίο θα ενισχυθούν οι αγρότες που πλήττονται από τις συνέπειες της Ρωσο-Ουκρανικής κρίσης. 

Παράλληλα εξετάζει τη δυνατότητα καταβολής αυξημένων προκαταβολών άμεσων ενισχύσεων από τις 16 Οκτωβρίου 2022. 

Όπως τονίζει η Επιτροπή σε έγγραφο που έστειλε στα κράτη μέλη, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σοβαρές συνέπειες για τον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό εφοδιασμό τροφίμων και θα επιδεινώσει περαιτέρω μια ήδη δύσκολη κατάσταση για τους Ευρωπαίους γεωργούς, λόγω των υψηλότερων τιμών των εισροών. 

Η Επιτροπή θα παράσχει τη λεπτομερή απάντησή της για την κατάσταση στην επικείμενη ανακοίνωση για την επισιτιστική ασφάλεια και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων η οποία θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες. 

Μεταξύ των διαφόρων τρόπων που διερευνήθηκαν για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης είναι:

Η Επιτροπή εξετάζει δύο μέτρα στήριξης της αγοράς:

 • Ένα μέτρο δυνάμει του άρθρου 219 του Κανονισμού ΚΟΑ, που αφορά προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης. 
 • Ένα μέτρο δυνάμει του άρθρου 17 του Κανονισμού ΚΟΑ, για τη θέσπιση ενίσχυσης για την ιδιωτική αποθεματοποίηση στον τομέα του χοιρείου κρέατος.

Επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρέωσης των κρατών μελών να κοινοποιούν μηνιαία στοιχεία σχετικά με τα ιδιωτικά αποθέματα βασικών προϊόντων για τρόφιμα και ζωοτροφές. 

Η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η χρήση εκτάσεων υπό αγρανάπαυση για βοσκή ή παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακόμη είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να επιτρέψει την καταβολή στους γεωργούς αυξημένων προκαταβολών άμεσων ενισχύσεων και μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, με βάση την έκταση και τα ζώα, από τις 16 Οκτωβρίου 2022. 

Η διαβούλευση θέτει επίσης το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων (de minimis) στον γεωργικό τομέα.

Οι σχετικές αποφάσεις θα παρθούν στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου 2022.

Στο Συμβούλιο Υπουργών επίσης οι εθνικές αντιπροσωπίες θα ενημερώσουν για τα παρακάτω θέματα:

 • παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ
 • στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ και βιώσιμη γεωργία
 • αναθεώρηση των γεωγραφικών ενδείξεων
 • σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της G7
 • αναθεώρηση της οδηγίας για τα γεωργικά φάρμακα
 • αντίκτυπος της ανόδου των τιμών της ενέργειας στην αλιεία
 • χρήση βιολογικών λιπασμάτων
 • εναλλακτικές στα φυτοϋγειονομικά προϊόντα
16/03/2022 03:07 μμ

Σημαντικό θα είναι το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 21 Μαρτίου 2022, στο οποίο αναμένεται να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις για την στήριξη του αγροτικού τομέα.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, προσθέτοντας ότι η χώρα μας αναμένει από την ΕΕ να ενεργοποιήσει ειδικό «ταμείο» από το οποίο θα αντλήσει κεφάλαια για να πληρώσει τις συνδεδεμένες στο μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι.

Θυμίζουμε το αίτημα για συνδεδεμένη στο μαλακό είχε καταθέσει στην ΕΕ ο πρώην υπουργός κ. Λιβανός. Για το καλαμπόκι έγινε αίτημα από τον υπουργό κ. Γεωργαντά, μετά και από σχετική πρόταση των κτηνοτρόφων που θέλουν επάρκεια στις ζωοτροφές.

Αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά κονδύλια τότε τα ποσά θα «κοπούν» από άλλες συνδεδεμένες που παρουσιάζουν μειωμένη απορρόφηση. Δηλαδή θα γίνει αναδιανομή του προϋπολογισμού των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Όπως έχει αναφέρει ο ΑγροΤύπος, το σενάριο για το καλαμπόκι προβλέπει χορήγηση συνδεδεμένης της τάξης των 30 ευρώ το στρέμμα, ενώ για το μαλακό σιτάρι η πρόταση είναι η ενίσχυση με 10 ευρώ το στρέμμα.

Το ΥπΑΑΤ επίσης είναι θετικό στο να παραμείνει η συνδεδεμένη στο καλαμπόκι και στη νέα ΚΑΠ. 

Όπως ανέφερε ο υπουργός στο σκληρό σιτάρι η χώρα μας έχει πλήρη επάρκεια και κάνει κι εξαγωγές, ενώ σε ό,τι αφορά στο μαλακό από Ρωσία η Ελλάδα προμηθευόταν περίπου 250.000 τόνους, ενώ καλαμπόκι από Ουκρανία περί τους 500.000.

Πάντως ο κ. Γεωργαντάς δεν βλέπει επισιτιστική κρίση αλλά πολύ σύντομα αποκλιμάκωση των τιμών (ελπίζουμε μετά τον αλωνισμό να πιάσουν καλή τιμή οι παραγωγοί).

Όσον αφορά τις εισαγωγές παραδέχτηκε ότι οι Βούλγαροι αποφεύγουν να πουλάνε καλαμπόκι αλλά ελπίζει ότι σύντομα θα διοθρωθεί η κατάσταση μετά και από παρέμβαση της Κομισιόν. Όπως τόνισε οι εισαγωγείς δημητριακών έχουν ενημερώσει τον ΥπΑΑΤ ότι έχουν ενεργοποιήσει εναλλακτικούς διαύλους για εισαγωγή σιτηρών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Γαλλία κ.α.

Αν οι εισαγωγείς θελήσουν να εισάγουν φορτία με μαλακό σιτάρι από τις ΗΠΑ να είναι βέβαιοι ότι το ΥπΑΑΤ θα τους βοηθήσει όσον αφορά τα θέματα φυτοϋγείας, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς. 

15/03/2022 10:20 πμ

Για φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των κτηνοτρόφων, κάνει λόγο ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος αγροτικών του ΚΙΝΑΛ.

«Η ελληνική κτηνοτροφία εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, λόγω της δραματικής αύξησης του κόστους ενέργειας και των ζωοτροφών, των κόκκινων δανείων αλλά και των λανθασμένων πολιτικών της κυβέρνησης στο θέμα της κατανομής των βοσκοτόπων, καθώς και του σχεδιασμού της νέας ΚΑΠ 2022-27.

Οι επιλογές του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2019, 2020, 2021 που προχώρησαν στην κατανομή βοσκοτόπων, σε άτομα χωρίς καμία γεωργική δραστηριότητα αντί σε κατόχους ζώων και στην κατανομή εθνικού αποθέματος σε καταπατημένες εκτάσεις βοσκοτόπων που δεν κατείχαν ζώα, είναι κάτι που προκαλεί τους δοκιμαζόμενους σήμερα κτηνοτρόφους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ποσά που δόθηκαν παράνομα ως εθνικό απόθεμα τα έτη αυτά παρακρατήθηκαν από κτηνοτρόφους, μειώνοντας έτσι τις ενισχύσεις τους, τη στιγμή που το κόστος της διατροφής των ζώων αυξήθηκε δραματικά», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Πουλάς.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

Ερώτηση

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: «Να αντιμετωπισθούν άμεσα τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η αισχροκέρδεια και η έλλειψη ζωοτροφών στους Έλληνες κτηνοτρόφους»

Η ελληνική κτηνοτροφία εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, λόγω της δραματικής αύξησης του κόστους ενέργειας και των ζωοτροφών, των κόκκινων δανείων αλλά και των λανθασμένων πολιτικών της κυβέρνησης στο θέμα της κατανομής των βοσκοτόπων, καθώς και του σχεδιασμού της νέας ΚΑΠ 2022-27.

Οι επιλογές του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2019, 2020, 2021 που προχώρησαν στην κατανομή βοσκοτόπων, σε άτομα χωρίς καμία γεωργική δραστηριότητα αντί σε κατόχους ζώων και στην κατανομή εθνικού αποθέματος σε καταπατημένες εκτάσεις βοσκοτόπων που δεν κατείχαν ζώα, είναι κάτι που προκαλεί τους δοκιμαζόμενους σήμερα κτηνοτρόφους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ποσά που δόθηκαν παράνομα ως εθνικό απόθεμα τα έτη αυτά παρακρατήθηκαν από κτηνοτρόφους, μειώνοντας έτσι τις ενισχύσεις τους, τη στιγμή που το κόστος της διατροφής των ζώων αυξήθηκε δραματικά.

Από στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, οι επιδοτήσεις που τους παρακρατήθηκαν και ζητούν να τους επιστραφούν υπερβαίνουν κατά πολύ τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που έχουν προβλεφθεί για την κτηνοτροφία τα έτη 2022-27. Την ίδια περίοδο τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία που έπληξε την κατανάλωση κρέατος και γάλακτος ήταν ανεπαρκή και κατόπιν εορτής. Το μέτρο για την μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών μοιάζει με εμπαιγμό για τους κτηνοτρόφους ενώ αναποτελεσματικός είναι ο τρόπος επιστροφής (ενίσχυσης) με βάση τον κύκλο εργασιών όπως εξαγγέλθηκε.

Στα ανωτέρω αδιέξοδα από λανθασμένους χειρισμούς, ήλθε να προστεθεί η μεγάλη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και του κόστους ενέργειας στα οποία, πριν ακόμη αντιμετωπισθούν, προστέθηκε τον τελευταίο μήνα και η  έλλειψη ζωοτροφών που παρατηρείται στην αγορά. Η κατάσταση είναι τραγική και έχει εξαντλήσει τις αντοχές των κτηνοτρόφων της χώρας και τους δημιουργεί πλέον έντονη ανησυχία για την επιβίωση τους.

Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν σε όλη τη χώρα οι κτηνοτρόφοι, οι μεγάλοι έμποροι ζωοτροφών, ενώ αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση λόγω της αστάθειας που επικρατεί διεθνώς με τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας, χρεώνουν σε εξωφρενικές τιμές τις ζωοτροφές. Την έντονη κερδοσκοπία την δικαιολογούν με την ανυπαρξία πρώτων υλών σε σημαντικά γεωργικά προϊόντα, μιας και χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές σιτηρών, ενώ σταμάτησαν οι εισαγωγές από Ουκρανία και Ρωσία.

Το πρόβλημα  της έλλειψης ζωοτροφών  λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις και  επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία και εκτροφή κουνελιών) μπορεί να οδηγήσει τους κτηνοτρόφους άμεσα, εάν δεν ληφθούν μέτρα, σε αποφάσεις μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διατροφική ασφάλεια της χώρας και τις εξαγωγές ποιοτικών προϊόντων όπως το φρέσκο γάλα και η φέτα.

Η κατάσταση έχει γίνει πιο ασφυκτική για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου και Ιονίου όπου τα προβλήματα επάρκειας ζωοτροφών είναι πιο έντονα, ενώ οι τιμές τους επιβαρύνονται επί πλέον με το υψηλό μεταφορικό κόστος.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της έλλειψης ζωοτροφών που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά και των μεγάλων αυξήσεων που έχουν σημειωθεί στην τιμή τους και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής των Ελλήνων κτηνοτρόφων;

Σκοπεύετε να διερευνήσετε τις καταγγελίες κτηνοτρόφων για φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά των ζωοτροφών και ποια μέτρα θα λάβετε για την αντιμετώπισή αυτών των φαινομένων;

Σκοπεύετε έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσετε την  αντιπαραγωγική και παράνομη κατανομή εθνικού αποθέματος για το 2021 σε άτομα που δεν ασκούν καμία γεωργική δραστηριότητα και έχουν καταπατήσει δημόσια βοσκοτόπια χωρίς ζώα, για να ενισχύσετε τους πραγματικούς κτηνοτρόφους να επιβιώσουν συμβάλλοντας στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

14/03/2022 10:45 πμ

Το μεσημέρι της Παρασκευής (11/3) έγινε σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ με θέμα τις συνδεδεμένες των βοοειδών και την ενίσχυση για ζωοτροφές, υπό την ηγεσία του Υφυπουργού κ. Σίμου Κεδίκογλου. Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι κτηνοτρόφοι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ΠΕΚ και ΣΕΚ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος του ΣΕΚ κ. Δημήτρης Μόσχος, «έχει υπάρξει συμφωνία με την προηγούμενη ηγεσία για αλλαγές στην πρόταση της Ελλάδας για τις συνδεδεμένες της νέας ΚΑΠ στα βοοειδή. Ζητάμε να μην ενισχύονται τα βοοειδή που έρχονται στην Ελλάδα αλλά μόνο τα ντόπια. Η πρώτη πρόταση κατέβαζε την ενίσχυση για όσα μοσχάρια γεννιούνται στην Ελλάδα στα 32 ευρώ.

Εμείς προτείνουμε:

 • Αγελάδες: 210.000 αγελάδες x 200 ευρώ / ζώο = 42.000.000 ευρώ
 • Μοσχάρια Ηλικίας έως 14 μηνών: 12.000 x 100 ευρώ / ζώο = 1.200.000 ευρώ
 • Μοσχάρια Ηλικίας 14 έως 24 μηνών: 88.000 x 150 ευρώ / ζώο = 13.200.000 ευρώ
 • Μοσχίδες Αναπαραγωγής: 20.000 x 500 ευρώ / ζώο = 10.000.000 ευρώ.

Επίσης ζητάμε την ανακατανομή των δικαιωμάτων. Στην πρόταση που κατέθεσαι το ΥπΑΑΤ παραμένει ότι θα δίνονται δικαιώματα για βοσκοτόπια χωρίς την προϋπόθεση να υπάρχει ζωικό κεφάλαιο, κάτι που μας βρίσκει αντίθετους».

Για το θέμα της ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών, ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «εμείς ζητήσαμε για τους χοιροτρόφους, αγελαδοτρόφους γαλακτοπαραγωγής, παχυντές και πτηνοτρόφους να καταβληθεί η ενίσχυση με βάση τον τζίρο. Για τις υπόλοιπες εκτατικές κτηνοτροφικές μονάδες (αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι) να καταβληθεί ενίσχυση ανά ζωική μονάδα (200 ευρώ ανά ζωική μονάδα). Ο υφυπουργός δήλωσε ότι θα τα μεταφέρει στον υπουργό ΑΑΤ κ. Γιώργο Γεωργαντά για να πάρει τις τελικές αποφάσεις». 

11/03/2022 10:46 πμ

Το ΥπΑΑΤ έχει αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες από οργανώσεις κτηνοτρόφων, να θεσπίσει συνδεδεμένη στο καλαμπόκι.

Η απόφαση αυτή έρχεται, λίγο πριν τις σπορές, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η παραγωγή κι ενώ ήδη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, οι κτηνοτρόφοι που αναζητούν καλαμπόκι (καρπό), αναγκάζονται να ταΐζουν με το... δελτίο, λόγω της γενικότερης αναταραχής στο παγκόσμιο εμπόριο, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η κατάσταση μάλιστα αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων σε γάλα, λόγω του υποσιτισμού των ζώων.

Σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ για τις συνδεδεμένες βοοειδών

Για τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ με θέμα τις συνδεδεμένες ζωικών. Στην σύσκεψη θα μετάσχουν οι κτηνοτρόφοι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η ΠΕΚ και ο ΣΕΚ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Τάκης Πεβερέτος, έχει υπάρξει συμφωνία με την προηγούμενη ηγεσία για αλλαγές στην πρόταση της Ελλάδας για τις συνδεδεμένες της νέας ΚΑΠ. Σύμφωνα με τον ίδιο: «συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στα 300.000 βοοειδή. Εμείς ζητάμε να μην ενισχύονται τα βοοειδή που έρχονται στην Ελλάδα απέξω και θεωρούνται ελληνικά μετά από 5 μήνες, παρά μόνο τα ντόπια. Η πρώτη πρόταση κατέβαζε την ενίσχυση για όσα γεννιούνται στην Ελλάδα στα 32 ευρώ. Αυτό το έχουμε ανατρέψει και πάμε για ενίσχυση άνω των 150 ευρώ. Για τα εισαγόμενα που πάνε για πάχυνση ίσως υπάρξει συμβιβαστική πρόταση».

Σημειωτέον ότι συνολικά στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 81 παχυντές, οι οποίοι λαμβάνουν με βάση τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ ειδικά δικαιώματα. Αυτά στη νέα ΚΑΠ καταργούνται, όμως οι παχυντές έχουν δικαίωμα λήψης ενιαίας ενίσχυσης, εφόσον έχουν βοσκότοπο.

11/03/2022 09:47 πμ

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά συναντήθηκε ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του βουλευτή, ο υπουργός τον ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται ομαλοποίηση της κατάστασης, καθώς οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρενέβησαν στις κυβερνήσεις Βουλγαρίας και Ρουμανίας ώστε να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές δημητριακών από τις χώρες αυτές.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανήγγειλε, σε συνέντευξη Τύπου, έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και να αποφευχθούν ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής όπως και μεγάλες ανατιμήσεις στα ορυκτά καύσιμα. Όπως ανέφερε αποφασίστηκε να απαγορευτούν οι εξαγωγές σίτου, αραβόσιτου, αλεύρων και σπορέλαιου. Επίσης αποφασίστηκε η μείωση κατά 20% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ώστε να κρατηθούν οι τιμές σε λογικά επίπεδα. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να υιοθετηθούν σήμερα από την κυβέρνηση. Ο Σέρβος πρόεδρος ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εξαγωγές σιτηρών και ελαίου. Μόνο την περασμένη Δευτέρα έφτασαν παραγγελίες από το εξωτερικό για 200.000 τόνους σίτου ενώ μέσα σε τρεις ημέρες οι εξαγωγές σπορέλαιου αυξήθηκαν κατά 109%, δήλωσε ο ίδιος, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις αλεύρων και σπορέλαιου στην εσωτερική αγορά.

Ακολουθεί η ανακοίνωση από την προσωπική σελίδα του βουλευτή στο facebook

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί να δώσει τη χαριστική βολή στην κτηνοτροφία της Κρήτης!

Συναντήθηκα σήμερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, με σκοπό να του μεταφέρω την ανησυχία των κτηνοτρόφων της Κρήτης για τις δραματικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, τόσο με την έκρηξη των τιμών των ζωοτροφών, όσο και με τις ελλείψεις καλαμποκιού που ήδη παρατηρούνται.

Κατέστησα σαφές ότι η κατάσταση ήταν οριακή ήδη πριν τον πόλεμο, με αποτέλεσμα σήμερα πολλοί κτηνοτρόφοι κυριολεκτικά να αδυνατούν να ταϊσουν τα ζώα τους, σε χειμερινές μάλιστα συνθήκες, γεγονός που θα οδηγήσει σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κτηνοτρόφους αλλά και καταναλωτές.

Του ζήτησα ακόμη να ασκήσει αυστηρό έλεγχο της νομιμότητας στην αγορά, σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να διασφαλισθεί ότι τα ήδη σοβαρά διεθνή προβλήματα δε θα επιδεινωθούν στο εσωτερικό της χώρας, επιβαρύνοντας περαιτέρω κτηνοτρόφους και τελικούς καταναλωτές.

Ο υπουργός με ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται ομαλοποίηση της κατάστασης, καθώς οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρενέβησαν στις κυβερνήσεις Βουλγαρίας και Ρουμανίας ώστε να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές δημητριακών από τις χώρες αυτές. Με διαβεβαίωσε ακόμη ότι η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Επισιτιστικής Επάρκειας στην οποία ο ίδιος προεδρεύει, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην αγορά, για να παρέμβει όπου και όπως χρειαστεί.

Παρουσίασα επίσης αναλυτικά στον Υπουργό τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την ατυχή Κοινή Υπουργική Απόφαση του προκατόχου του, η οποία απέκλεισε από την «τεχνική λύση» και τις σχετικές επιδοτήσεις πολλούς πραγματικούς κτηνοτρόφους, αλλάζοντας μάλιστα εκ των υστέρων τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούνταν οι αιτήσεις τους.

Του επεσήμανα ότι – όπως ανέλυσα τότε και στη Βουλή – ο μόνος τρόπος να διορθωθούν τα προβλήματα αυτά είναι να ανασταλεί η ισχύς της ΚΥΑ του Οκτωβρίου 2021 για ένα χρόνο, και να επανεξετασθούν οι αιτήσεις για στρέμματα από την «τεχνική λύση» οι οποίες απερρίφθησαν στη βάση αυτής της ΚΥΑ.

Τόνισα ότι χωρίς αυτές τις ενισχύσεις, η κτηνοτροφία στην Κρήτη απλώς δεν είναι βιώσιμη.

Ο υπουργός με διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα επανεξετασθεί το ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι σήμερα στη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται ένας άνθρωπος που γνωρίζει το αντικείμενο από πρώτο χέρι, και από πολιτική και από προσωπική εμπειρία.

Περιμένουμε πολλά!