Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συμβούλιο Υπουργών με ελληνική πρόταση για συνδεδεμένη σε καλαμπόκι, αποφασίζουν τα ποσά

07/04/2022 10:06 πμ
Το αίτημα της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι διεκδικεί η χώρα μας στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, που θα γίνει στις 7 Απριλίου 2022, στο Λουξεμβούργο.

Το αίτημα της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι διεκδικεί η χώρα μας στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, που θα γίνει στις 7 Απριλίου 2022, στο Λουξεμβούργο.

Η χώρας μας θα στηριχτεί στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αναφέρουν ότι μέσα στα κύρια αγροτικά προϊόντα που εισάγουμε από Ουκρανία και Ρωσία είναι το καλαμπόκι σε ποσοστό 26%.

συμβούλιο

Κύκλοι από το ΥπΑΑΤ υποστηρίζουν ότι θα καταθέσει το αίτημα για συνδεδεμένη από φέτος (γιατί μόνο έτσι θα είναι αποτελεσματικό το μέτρο για αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας). Αν θα γίνει δεκτή η ελληνική πρόταση οι παραγωγοί θα εισπράξουν την ενίσχυση από το 2023. Πάντως το θέμα πρέπει να κλείσει πριν ανοίξουν οι πύλες για κατάθεση αιτήσεων ΟΣΔΕ.

Για τον ηλίανθο συζητά η χώρα μας να υπάρξει συνδεδεμένη ενίσχυση από το 2023 (με νέα ΚΑΠ) για βρώσιμο με στόχο την παραγωγή ηλιέλαιου. Επίσης θα μπορούν να το καλλιεργήσουν σε χωράφια με αγρανάπαυση χωρίς να χάνουν την πράσινη ενίσχυση.

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τα μέτρα της ΕΕ για τους αγρότες είναι:

 • δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του αποθεματικού κρίσης με ταμείο 500 εκατ. ευρώ και δυνατότητα προσαύξησης του ποσού από τα κράτη μέλη 
 • δίνεται η δυνατότητα καταβολής άμεσων κρατικών ενισχύσεων (de minimis) σε γεωργούς που πλήττονται από σημαντικές αυξήσεις του κόστους των εισροών
 • δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να παρεκκλίνουν από ορισμένες υποχρεώσεις οικολογικού χαρακτήρα (αγρανάπαυση) το 2022 με στόχο την αύξηση γεωργικής γης
 • αυξημένη προκαταβολή του τσεκ (κάτι που γίνεται ήδη στην Ελλάδα)
 • ιδιωτική αποθεματοποίηση για τον κλάδο της χοιροτροφίας

Να θυμίσουμε ότι από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ η χώρα μας θα πάρει 26 εκατ. ευρώ και δίνεται δυνατότητα εθνικής χρηματοδότησης 200%. Συνολικά το ποσό εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 79 εκατ. ευρώ.

υπουργός

Διαβάστε το κείμενο εργασίας της ΕΕ για διασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας (εδώ)

Φωτογραφίες άρθρου: Η άφιξη του υπουργού, κ. Γεωργαντά, και η συμμετοχή στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, σήμερα 7 Απριλίου 2022.

Σχετικά άρθρα
07/04/2022 05:21 μμ

Τι αναφέρει έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 6 Απριλίου.

Όπως αναφέρεται σε αυτήν, η συνολική ζήτηση για ζωοτροφές θα μειωθεί κατά 2% το 2022/23 καθώς οι τιμές αυξάνουν και αναμένεται πρόσθετη συρρίκνωση της χοιροτροφίας. Η ζήτηση για καλαμπόκι που προορίζεται για ζωοτροφή προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,8% (6 εκατ. τόνους). Το 2022/2023 η παραγωγή καλαμποκιού, σιταριού και ρυζιού προβλέπεται να μειωθεί λόγω της κατεύθυνσης για αύξηση της παραγωγής ελαιούχων σπόρων και των καιρικών συνθηκών στις κύριες περιοχές καλλιέργειας σιταριού. Η παραγωγή, η κατανάλωση και οι εισαγωγές τόσο του κριθαριού, όσο και του σόργου αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές το 2022/23. Η Post προβλέπει ότι οι εισαγωγές καλαμποκιού το 2022/23 θα είναι 20 εκατ. τόνους, αναθεωρώντας την ίδια ώρα την εκτίμησή της για τις εισαγωγές, σε 24 εκατ. τόνους, δηλαδή 2 εκατ. τόνους κάτω από την επίσημη εκτίμηση του USDA, δεδομένου ότι η παράδοση στην Κίνα για συμβατικό καλαμπόκι θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κατανάλωση σιταριού για ζωοτροφές προβλέπεται μειωμένη.

Πιο αναλυτικά, επισημαίνει το USDA, σε σχέση με τη ζήτηση των ζωοτροφών, ότι η ζήτηση της Κίνας το 2022/23 για τροφές προβλέπεται να μειωθεί κατά 5,8 εκατ. τόνους, με μείωση δηλαδή 2% από το 2021/22, λόγω της αναμενόμενης μικρότερης ζήτησης για ζωοτροφές που προορίζονται για χοίρους, που θα αντισταθμίσει ελαφρώς την υψηλότερη ζήτηση ζωοτροφών για πουλερικά και μηρυκαστικά. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ένωσης Βιομηχανίας Ζωοτροφών της Κίνας (CFIA), η συνολική παραγωγή ζωοτροφών θα φτάσει τους 300 εκατ. τόνους το ημερολογιακό έτος 2022.

Στις 17 Ιανουαρίου 2022, η NBS δημοσίευσε την Εθνική Έκθεση Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης για το 2021. Η έκθεση δείχνει ότι η συνολική παραγωγή χοιρινού κρέατος το 2021 αυξήθηκε κατά 28,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η παραγωγή βοείου κρέατος, αρνιού και πουλερικών αυξήθηκε κατά 3,7%, 4,4% και 0,8%, αντίστοιχα. Η έκθεση δείχνει ότι η παραγωγή βιομηχανικών ζωοτροφών της Κίνας αυξήθηκε 16,1% σε ετήσια βάση, στα 293,4 εκατ. τόνους.

Η παραγωγή καλαμποκιού

Η παραγωγή καλαμποκιού το 2022/23 προβλέπεται στους 265 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 2,8%, λόγω της μείωσης των εκτάσεων καλλιέργειας, που οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική για επέκταση των εκτάσεων σόγιας. Η πολιτική της MARA για το 2022 αναφέρει ότι η χώρα θα «σταθεροποιήσει την παραγωγή καλαμποκιού και θα επεκτείνει την παραγωγή σόγιας». Η Post προβλέπει τις εισαγωγές καλαμποκιού της Κίνας στα 20 εκατ. τόνους το 2022/23, λόγω της μείωσης των κοπαδιών χοίρων.

Τελευταία νέα
07/04/2022 12:59 μμ

Με σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην διαύγεια.

Στον καθορισμό της αποζημίωσης των αξιολογητών αιτημάτων στήριξης και των μελών των επιτροπών ενστάσεων για την εξέταση ενδικοφανών προσφυγών που θα υποβληθούν  στο πλαίσιο του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 20142020, προχώρησε το ΥπΑΑΤ.

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην διαύγεια, οι αξιολογητές θα λαμβάνουν 15 ευρώ ανά αίτηση στήριξης. Παράλληλα, τα μέλη των επιτροπών ενστάσεων θα αμείβονται με 40 ευρώ ανά συνεδρίαση για την εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών.

Δείτε εδώ την σχετική απόφαση

06/04/2022 03:32 μμ

Ψηφίστηκε στη Βουλή, τον Μάρτιο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για αιτήσεις εργατών γης. Ακόμη όμως δεν έχουν ενημερωθεί οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για το ΦΕΚ για να ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 81 του νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη που επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας για εργασία στην αγροτική οικονομία να υποβάλλει αίτηση μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2022. Το διάστημα της παραμονής του πολίτη τρίτης χώρας που έχει μετακληθεί για εργασία στην αγροτική οικονομία ορίζεται στις 90 ημέρες, ενώ παρέχεται η δυνατότητα παράτασης παραμονής για 90 ημέρες επιπλέον.

Ο κ. Νίκος Δημητριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σε λίγες ημέρες θα πρέπει οι δενδροκαλλιεργητές να ξεκινήσουν την κατάθεση αιτήσεων για εργάτες γης. Ωστόσο αν και ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε στη Βουλή ακόμη οι αποκεντρωμένες διοικήσεις δεν έχουν ενημερωθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με το σχετικό ΦΕΚ για να ξεκινήσει η διαδικασία. Θα έπρεπε να έχουμε ήδη ξεκινήσει την κατάθεση των αιτήσεων».

Ο Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα αραιώματα στα ροδάκινα και νεκταρίνια θα πρέπει να ξεκινήσουν σε περίπου 20 ημέρες. Τα βερίκοκα πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα. Οι αιτήσεις πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα και να γίνονται σταδιακά ανάλογα την κάθε καλλιέργεια πυρηνόκαρπων γιατί αν πέσουν όλες μαζί στις κατά τόπους Αποκεντρωμένες θα υπάρξει μεγάλύτερη καθυστέρηση. Στο μεταξύ ήδη έχει ξεκινήσει η λίπανση στις καλλιέργειες και ακόμη περιμένουμε να μάθουμε από το ΥπΑΑΤ αν θα καταβληθεί και πως κάποια ενίσχυση».

Ο Γιώργος Παπαβασίλης, παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα, τονίζει από την πλευρά του ότι «υπάρχει έλλειψη εργατών γης στην χώρα μας. Τοι σύστημα με τις μετακλήσεις όμως δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι όπως είναι δομημένο. Μας είπαν ότι έγινε μια συμφωνία με Μπαγκλαντές για εποχικούς εργάτες γης. Μια ανακοίνωση και τίποτα ουσιαστικό. Τι πρέπει να κάνουμε που θα πρέπει να πάμε για να βρούμε τους εργάτες. Το παράβολο είναι το λιγότερο. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε μια ονομαστική αίτηση με τα στοιχεία του εργαζόμενου. Η αίτηση συνήθως έχει μια καθυστέρηση στην χώρα μας. Αυτό όμως που κάνει ακόμη πιο χρονοβόρα τη διαδικασία είναι ότι ο ενδιαφερόμενος εργάτης θα πρέπει να δώσει συνέντευξη στην ελληνική πρεσβεία». 

05/04/2022 10:53 πμ

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Αγροδιατροφικού κλάδου στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, που θα γίνει στις 7 Απριλίου 2022, στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κατάσταση της αγοράς αγροδιατροφικών προϊόντων και την κατάσταση του γεωργικού τομέα της ΕΕ, εστιάζοντας ειδικότερα στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σε σχέση με κάποια προβλήματα στις εξαγωγές σιτηρών από γειτονικά βαλκανικά κράτη, η Κομισιόν επισημαίνει ότι αντιτίθεται σθεναρά στα μέτρα κρατών μελών για την προστασία του εγχώριου εφοδιασμού τροφίμων με την παρεμπόδιση των εξαγωγών. Όπως αναφέρει «τα εν λόγω μέτρα στρέβλωσης του εμπορίου είναι a priori ασυμβίμβαστα με την ενιαία αγορά της ΕΕ και θα έχουν τελικό αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια. Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να συντονίσουν τα μέτρα με σκοπό την βελτίωση των εμπορικών ροών και τη μεταφορά των βασικών προϊόντων και των τροφίμων εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη».

Το Συμβούλιο θα συζητήσει ακόμη την εν εξελίξει αναθεώρηση του κανονισμού για τη χρήση γης, την αλλαγή στη χρήσης γης και τις δασοκομικές δραστηριότητες (LULUCF), στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55% (απορρόφηση άνθρακα).

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για αναθεώρηση του καθεστώτος γεωγραφικών ενδείξεων προελεύσεως για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα, η οποία αναμένεται να εγκριθεί λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου.

Η γαλλική Προεδρία από την πλευρά της θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών, μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενή νόσο, που πλήττει κυρίως τα πουλερικά και τα άγρια υδρόβια πτηνά.

04/04/2022 01:37 μμ

Της πληρωμή για τη Δράση 10.1.04 Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα (νιτρορύπανση) για το έτος εφαρμογής 2021 αναμένουν οι αγρότες.

Τα κονδύλια υπάρχουν και αναμένεται η σχετική υπογραφεί της ΚΥΑ για την πληρωμή. Αφορά περίπου 5.000 δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, για την 1η πρόσκληση της δράσης 10.1.04: «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 θα διατεθεί το ποσό των 15.004.396 ευρώ, εκ των οποίων ποσό ύψους 7.004.396 ευρώ αφορά αδιάθετα υπόλοιπα.

Για το 2021 τυπικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δικαίωμα να κάνει την πληρωμή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Κάθε χρόνο όμως η πληρωμή του συγκεκριμένου μέτρου γινόταν νωρίτερα και συνήθως πριν το Πάσχα. 

Επειδή φέτος οι αγρότες έχουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας ζητούν να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα η πληρωμή και κυρίως πριν το Πάσχα. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, αναφέρουν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι μελετητικού γραφείου.   

Όσον αφορά το πέμπτο έτος εφαρμογής (2022) έως τις 31 Μαΐου, αντί 28/2, έχει παραταθεί η προθεσμία υποβολής αιτημάτων τροποποίησης για λόγους εκτός ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων, καθώς και αιτημάτων μεταβίβασης με ιδία βούληση του δικαιούχου. 

Η αίτηση τροποποίησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον δικαιούχο στο ΠΣ της δράσης (εδώ).

01/04/2022 05:02 μμ

Την αγωνία του για την πορεία της οικονομίας μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά τη συνάντηση, που είχε την Παρασκευή (1/4/2022), με τον Πρύτανη και την σύγκλητο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει τώρα μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Όπως δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Τσίπρας, «είχα την ευκαιρία σήμερα να ενημερωθώ από τον Πρύτανη και την ακαδημαϊκή κοινότητα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα. Κινδύνους επισιτιστικής ασφάλειας, επάρκειας τροφίμων και την ανάγκη να υπάρξει έγκαιρος σχεδιασμός για την αγροτική παραγωγή.

Θέλω να εκφράσω την αγωνία μου σε σχέση με την πορεία της οικονομίας και τις τρομακτικές αυξήσεις στα τρόφιμα και προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Σήμερα ανακοινώθηκε από τη Eurostat πληθωρισμός 8% για τον Μάρτιο, όταν η ΕΕ έχει μέσο όρο 7,5%.

Είναι αναγκαίο να υπάρξει τώρα στήριξη των νοικοκυριών, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Και ταυτόχρονα, να υπάρξει στήριξη του αγρότη και της αγροτικής παραγωγής.

Αν δεν παρθούν μέτρα τώρα, θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι».

Συνέντευξη για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον αγροτικό τομέα μπορείτε να διαβάσετε στο περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία, τεύχος Μαρτίου 2022, το οποίο κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

01/04/2022 04:41 μμ

Η κυβέρνηση έγινε σχολιαστής της καθημερινότητας αφήνοντας τον πρωτογενή τομέα απροστάτευτο και δημιουργώντας κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλειας της χώρας, τονίζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Και προσθέτει: Να σταματήσει να κοροϊδεύει αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς από το καλοκαίρι του 2021 που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, κανένα μέτρο από αυτά -που σημειωτέον εξαγγέλθηκαν τρείς φορές- δεν έχει φθάσει στους γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς ενώ η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής καθώς και η δραματική αύξηση των τιμών των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, έχουν οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες σε αδιέξοδο.

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής προτείνει την άμεση εφαρμογή των παρακάτω μέτρων τώρα για:

 • να κρατήσουμε παραγωγικό τον πρωτογενή τομέα
 • και να αποφύγουμε την μείωση της παραγωγής τροφίμων και την επισιτιστική κρίση.

1. Μείωση του κόστους παραγωγής :

Κόστος ενέργειας:
Καύσιμα : Κατάργηση και επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και του φυσικού αερίου για όλους τους παραγωγούς με βάση το ΟΣΔΕ ύψους τουλάχιστον 167 εκ ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου 2022. (Τα 50 εκ. που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με καταβολή το 2023 δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα)

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο Μαΐου- Δεκεμβρίου 2021, επιβολή οροφής στην ρήτρα αναπροσαρμογής και κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για όλο το 2022, ύψους τουλάχιστον 140 εκ ευρώ. Καταβολή του 50% μέχρι τέλος Απριλίου 2022 και το υπόλοιπο 50% τον Σεπτέμβριο του 2022. (Τα 60 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με καταβολή το 2023 δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα)

Κόστος εφοδίων:
Λιπάσματα: Επιδότηση του κόστους των λιπασμάτων κατά το τμήμα που οφείλεται στην αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών, ύψους 70 εκ ευρώ με καταβολή μέχρι τέλος Μαΐου 2022.(Η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% που έχει ανακοινωθεί δεν καλύπτει ούτε ελάχιστα την τεράστια αύξηση.)

Ζωοτροφές:
Επιδότηση του κόστους των ζωοτροφών για το 2021 και για το 2022 που οφείλεται στην υπερβολική αύξηση τη τιμής των πρώτων υλών, ύψους 80 εκ ευρώ με βάση τον αριθμό των ζωών καταβολή μέχρι 15 Απριλίου. (Η μείωση του ΦΠΑ από 13 σε 6% που έχει εξαγγελθεί και η ενίσχυση με 2% επί τον πωλήσεων του 2021 δεν καλύπτει τους κτηνοτρόφους)

Κόστος μεταφοράς στα νησιά:
Μεταφορικό Ισοδύναμο: Για τη μεταφορά ζωοτροφών στη Κρήτη για το έτος 2022 και την αύξηση του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου ύψους 15 εκ ευρώ με καταβολή μέχρι 15 Απριλίου

2. Χρηματοδοτική ρευστότητα

 • Χορήγηση καλλιεργητικών δανείων και ρύθμιση των οφειλών των αγροτών λόγω της πανδημίας και των εκτεταμένων ζημιών από καιρικά φαινόμενα.
 • Καταβολή ενισχύσεων που καθυστερούν από ΟΠΕΚΕΠΕ
 • Καταβολή αποζημιώσεων που καθυστερούν από τον ΕΛΓΑ για να μπορέσουν να προμηθευθούν τώρα εφόδια οι αγρότες για να καλλιεργήσουν

3. Τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2021-27
Στήριξη με συνδεμένες ενισχύσεις την παράγωγή σιτηρών και ζωοτροφών τώρα.
Κατεύθυνση των ενισχύσεων σε παραγωγικές καλλιέργειες και επενδύσεις

4. Αύξηση της χρηματοδότησης από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των έργων ΑΠΕ σε γεωργούς και οργανώσεις για μόνιμη λύση.

 • Ενίσχυση του δικτύου για την άμεση διασύνδεση των υφιστάμενων έργων ΑΠΕ των αγροτών και των οργανώσεων τους
 • Χρηματοδότηση εγκατάστασης ΑΠΕ στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
 • Χρηματοδότηση της σύστασης των ενεργειακών κοινοτήτων των αγροτών και των επενδύσεων σε ΑΠΕ (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Συνεταιρισμοί, Ομάδες παραγωγών) και ενεργοποίηση του net metering
 • Χρηματοδότηση εγκατάστασης ΑΠΕ στις μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

Συνέντευξη για το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τον αγροτικό τομέα μπορείτε να διαβάσετε στο περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία, τεύχος Μαρτίου 2022, το οποίο κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

01/04/2022 02:48 μμ

Με το εμπόριο σιτηρών εν μέσω σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας ασχολείται το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) σε έκθεση που εξέδωσε το Μάρτιο.

Η σύγκρουση στη Μαύρη Θάλασσα έχει διαταράξει τη ροή των σιτηρών από την περιοχή και έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών. Η Ουκρανία έχει αναστείλει τη λειτουργία των λιμένων της για εμπορικές δραστηριότητες από τις 24 Φεβρουαρίου. Η ρωσική κυκλοφορία σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας επηρεάζεται επίσης από εξαιρετικά υψηλά ασφάλιστρα για τα πλοία. Επιπλέον, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί καθιστούν τις εμπορικές συναλλαγές δύσκολες. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι τιμές των σιτηρών να έχουν εκτοξευθεί για όλους τους μεγάλους εξαγωγείς. Η πρόβλεψη αυτού του μήνα αντιπροσωπεύει μια αρχική εκτίμηση των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων, ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης. Το σιτάρι, το καλαμπόκι και το κριθάρι είναι τα κύρια σιτηρά που προμηθεύονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Σιτάρι: Η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 10% και η Ρωσία το 16% των παγκόσμιων εξαγωγών, κατά την περίοδο εμπορίας 2021/22, που ξεκίνησε τον Ιούλιο. Η πλειονότητα των εξαγωγών της Ουκρανίας αποστέλλεται τους πρώτους μήνες της περιόδου εμπορίας, αλλά το κλείσιμο των λιμανιών περιορίζει επί του παρόντος τις πρόσθετες εξαγωγές. Η Ρωσία είχε ήδη φορολογήσει τις εξαγωγές και εφάρμοσε ποσόστωση εξαγωγών στις 15 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία εξαιρεί τις γειτονικές χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) από την ποσόστωση εξαγωγών και διατηρεί την πρόσβαση στα πλοία εκτός Κασπίας Θάλασσας. Εκτός από τις ισχυρές εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ινδία και η Αυστραλία αναμένεται να αυξήσουν τις εξαγωγές σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς και οι δύο έχουν καλλιέργειες ρεκόρ και ανταγωνιστικές τιμές. Εν τω μεταξύ, το παγκόσμιο εμπόριο προσαρμόζεται ελαφρώς χαμηλότερα αυτόν τον μήνα, καθώς οι απότομα υψηλότερες τιμές σιταριού περιορίζουν τη ζήτηση με τους εισαγωγείς να μειώνουν και να αναβάλλουν τις αγορές και να στηρίζονται στα υπάρχοντα αποθέματα.

Καλαμπόκι: Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 16% των εξαγωγών καλαμποκιού στον κόσμο. Αυτό το μήνα, οι εξαγωγές για την Ουκρανία προβλέπονται χαμηλότερες, αντανακλώντας το κλείσιμο των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας. Οι εξαγωγές καλαμποκιού της Ρωσίας παραμένουν αμετάβλητες, με την υπόθεση ότι το καλαμπόκι θα αποσταλεί μέσω της Κασπίας Θάλασσας σε βασικές αγορές. Οι εξαγωγές καλαμποκιού των ΗΠΑ ενισχύονται, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη μείωση για την Ουκρανία. Νέες προμήθειες καλλιεργειών από την Βραζιλία και την Αργεντινή αναμένεται να βγουν στην αγορά σε λίγους μήνες και οι δύο προβλέψεις για τις εξαγωγές αυξάνονται αυτόν τον μήνα.

Κριθάρι: Αν και Ουκρανία και Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των εξαγωγών κριθαριού, το παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκε ελαφρά αυτό τον μήνα, λόγω των μεγαλύτερων προμηθειών από την Αυστραλία και μιας ελαφριάς αύξησης στον Καναδά. Οι εξαγωγές κριθαριού της Ουκρανίας είναι γενικά προκαταβολικές μετά τη συγκομιδή και η πλειονότητα της πιο πρόσφατης καλλιέργειας έχει ήδη αποσταλεί, επομένως η επίδραση του κλεισίματος των λιμανιών στις εξαγωγές αναμένεται να είναι λιγότερο σοβαρή για το κριθάρι, παρά για το καλαμπόκι. Η παραγωγή κριθαριού της Αυστραλίας αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, αυξάνοντας τις εξαγώγιμες προμήθειες και ο όγκος των εξαγωγών του Καναδά ήταν ισχυρότερος από τον αναμενόμενο παρά την παραγωγή που επηρεάστηκε από την ξηρασία. Και οι δύο προβλέψεις αυξάνονται αυτόν τον μήνα.

Αυξημένη παραγωγή σιταριού

Η παγκόσμια παραγωγή αυξάνεται αυτόν τον μήνα, κυρίως λόγω μιας μεγαλύτερης πρόβλεψης για τις εκτάσεις στην Αυστραλία. Η παγκόσμια κατανάλωση μειώθηκε αυτόν τον μήνα, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να μειωθεί επίσης, αυτό το μήνα, με μειωμένες εξαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Οι εισαγωγές για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προβλέπονται, επίσης, μειωμένες λόγω των υψηλότερων τιμών του σιταριού και των μειωμένων προμηθειών από τη Μαύρη Θάλασσα. Τα τελικά αποθέματα αυξάνονται αυτόν τον μήνα, καθώς οι μειωμένες εξαγωγές από τη Ρωσία και την Ουκρανία αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εκτέλεση. Η μέση τιμή παραγωγού στο σιτάρι αυξάνεται κατά 20 σεντς στα 7,50 δολάρια ανά μπουσέλ. Όσον αφορά στις τιμές, όλες οι προσφορές των ΗΠΑ αυξήθηκαν απότομα από την έκθεση WASDE του Φεβρουαρίου, κυρίως λόγω της έναρξης των συγκρούσεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Από την αρχή της περιόδου εμπορίας, το Soft White Winter (SWW) και το Hard Red Spring (HRS) ήταν σε προνομιακή τιμή, αντανακλώντας τις περιορισμένες προμήθειες με βάση την ξηρασία του περασμένου έτους. Ωστόσο, αυτές οι κατηγορίες διαπραγματεύονται τώρα με έκπτωση στο σιτάρι Hard Red Winter (HRW) και Soft Red Winter (SRW). Το SWW ανέβηκε 45$/τόνο στα 491$, με την ανοδική πίεση να αντισταθμίζεται από τις άφθονες προμήθειες λευκού σίτου από την Αυστραλία. Το HRS εκτοξεύτηκε επίσης 88 $/τόνο στα 486 $ με περιορισμένες προμήθειες από τον βασικό ανταγωνιστή Καναδά. Τα HRW και SRW είναι πιο συγκρίσιμα με τα είδη σιταριού που εξάγονται από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Οι τιμές της SRW εκτοξεύτηκαν στα 190 $/τόνο στα 529 $. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του HRW εκτοξεύτηκαν 162 $/τόνο στα 539 $, αντανακλώντας επίσης τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον ξηρό καιρό στις μεγάλες αναπτυσσόμενες περιοχές. Το HRS είναι το υψηλότερο από το 2008, ενώ άλλες τιμές είναι ρεκόρ.

Σημειωτέον πως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι παγκόσμιες τιμές σιταριού για όλους τους μεγάλους εξαγωγείς έχουν σημειώσει πρωτοφανή άνοδο τόσο στις αγορές μετρητών όσο και στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης, καθώς οι εισαγωγείς αναζητούν νέες προμήθειες σιταριού. Οι τιμές του Καναδά αυξήθηκαν 60 $/τόνο από τον προηγούμενο μήνα, αντανακλώντας επίσης τη συγκράτηση των αποθεμάτων από την ξηρασία του περασμένου έτους. Οι τιμές της Αυστραλίας αυξήθηκαν λιγότερο, 47 δολάρια/τόνο καθώς οι άφθονες προμήθειες από τη νέα καλλιέργεια απέτρεψαν σημαντικά κέρδη στις τιμές. Οι τιμές της Αργεντινής αυξήθηκαν 116 δολάρια/τόνο, υποστηριζόμενες από ισχυρές αγορές από τη Βραζιλία και αρκετές αγορές στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία. Οι τιμές των ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν στα 162 δολάρια/τόνο, γεγονός που αντανακλά επίσης τη συνεχιζόμενη ξηρασία στο Κάνσας, την Οκλαχόμα και το Τέξας, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία για την κατάσταση της σοδειάς χειμερινού σιταριού. Οι τιμές της ΕΕ εκτινάχθηκαν στα 150 δολάρια/τόνο με προσδοκίες για ανανεωμένη και ισχυρή ζήτηση από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με την Αλγερία να δηλώνει ότι θα επιτρέψει στη Γαλλία να συμμετάσχει ξανά σε μελλοντικούς διαγωνισμούς. Οι ρωσικές τιμές αυξήθηκαν κατά 87 δολάρια/τόνο, αν και η νέα ζήτηση μειώθηκε λόγω των κυρώσεων και των δυσκολιών στην ασφάλιση των πλοίων.

Χαρακτηριστικά αγοράς

Οι υψηλότερες εξαγωγές σίτου της Αυστραλίας και της Ινδίας αντιστάθμισαν εν μέρει τις περικοπές στις εξαγωγές της Μαύρης Θάλασσας. Με παραγωγή - ρεκόρ, οι προβλέψεις για τις εξαγωγές της Αυστραλίας για το 2021/22 αυξήθηκαν κατά 1 εκατ. τόνους σε 27 εκατ., ένα ιστορικό υψηλό όλων των εποχών για το εμπορικό έτος Ιουλίου-Ιουνίου. Οι διακοπές από τους προμηθευτές της Μαύρης Θάλασσας οδήγησαν τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στον κόσμο να αναζητούν σιτάρι. Με δύο διαδοχικές καλλιέργειες, η Αυστραλία έχει άφθονα εξαγώγιμα αποθέματα σιτηρών. Αν και συνήθως επικεντρώνονται σε βασικές αγορές της Ασίας, οι Αυστραλοί εξαγωγείς πιθανότατα θα αναζητήσουν πελάτες στη Μεσόγειο και την Αφρική φέτος. Η Αυστραλία έχει εξάγει 13,2 εκατ. τόνους σίτου μέχρι σήμερα (Ιούλιος-Ιανουάριος), πράγμα που σημαίνει ότι οι εξαγωγές θα πρέπει να ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 2,7 εκατ. τόνους το μήνα για να φτάσουν στην αναθεωρημένη πρόβλεψη.

Ιστορικά, οι 2,7 εκατ. τόνοι ήταν το μέγιστο ανά μήνα, αλλά οι εξαγωγές ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2020 και ξεπέρασαν τα 2,7 εκατ. τον Ιανουάριο. Μερικά μικρότερα λιμάνια έχουν συνδεθεί τα τελευταία δύο χρόνια στη Νότια Αυστραλία. Πρόσθετη εξαγωγική ικανότητα ανοίγει στη Δυτική Αυστραλία, η οποία αναμένεται να επιτρέψει έναν επιταχυνόμενο ρυθμό εξαγωγών τους τελευταίους 4 μήνες του εμπορικού έτους. Αναφορές από μεγάλους Αυστραλούς εμπόρους υποδεικνύουν ότι οι αγοραστές καλύπτουν αγορές πέρα ​​από το τυπικό. Στη νέα περίοδο εμπορίας (MY) 2022/23 που ξεκινά τον Απρίλιο, θα διατίθενται φρέσκες προμήθειες εκτός από τα εξαιρετικά μεγάλα αποθέματα στη χώρα. Ενώ οι εξαγωγές τείνουν να είναι κυρίως προς γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μπαγκλαντές και ορισμένων αγορών στη Μέση Ανατολή, η Ινδία είναι πιθανό να βρει αγοραστές σε όλη την Αφρική και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής. Ο χρόνος διέλευσης στη Μέση Ανατολή θα ήταν μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους εξαγωγείς της Μαύρης Θάλασσας, αλλά η Ινδία βρίσκεται σε καλή θέση για να παρέμβει ως προμηθευτής χαμηλού κόστους. Από τον Ιούλιο έως τον Ιανουάριο, η Ινδία εξήγαγε 5,2 εκατ. τόνους, κυρίως στο Μπαγκλαντές. Οι εξαγωγές από τον Οκτώβριο ανέρχονται κατά μέσο όρο σε πάνω από 900.000 τόνους το μήνα και η Ινδία αναμένεται να διατηρήσει αυτό τον ρυθμό.

Παρά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η μείωση των παγκόσμιων προμηθειών και οι υψηλές τιμές από τους μεγάλους εξαγωγείς έχουν καταστήσει το σιτάρι της Ινδίας ανταγωνιστικό για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια. Μετά από πέντε συνεχόμενες καλλιέργειες ρεκόρ και την αύξηση των κρατικών αποθεμάτων σιταριού, η Ινδία έχει άφθονα εξαγώγιμα αποθέματα. Οι τιμές εξαγωγής του ινδικού σιταριού ήταν κατά μέσο όρο ελκυστικά 312 $/τόνο τον Ιανουάριο και έχουν το πλεονέκτημα των χαμηλών ναύλων στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας. Οι εξαγωγές προβλέπεται να είναι υπερδιπλάσιες από τον όγκο του περασμένου έτους και 20 φορές σε επίπεδα από 2 χρόνια πριν. Η τελευταία φορά που η Ινδία ήταν σημαντικός εξαγωγέας ήταν το 2012/13, όταν η Ρωσία και η Ουκρανία είχαν ελλείψεις στην παραγωγή λόγω της ξηρασίας.

Οι εισαγωγές σιταριού Αιγύπτου και Τουρκίας περιορίστηκαν

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και τη Ρωσία έχει προκαλέσει ανησυχίες για τον εφοδιασμό σιταριού και την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλούς μεγάλους εισαγωγείς σιταριού που εξαρτώνται από τις προμήθειες της Μαύρης Θάλασσας. Η Αίγυπτος, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αγοράζει με συνέπεια μεγάλες ποσότητες ρωσικού και ουκρανικού σίτου για να ικανοποιήσει τις καταναλωτικές της ανάγκες. Κατά το πρώτο εξάμηνο του εμπορικού έτους, σχεδόν το 80% των εισαγωγών της Αιγύπτου έχουν προμηθευτεί από την Ουκρανία ή τη Ρωσία. Ο κρατικός αγοραστής της Αιγύπτου, η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων (GASC), αγοράζει σιτάρι μέσω διεθνών διαγωνισμών κι ένα μεγάλο μέρος κατευθύνεται προς το πρόγραμμα επιδότησης τροφίμων που διανέμει ψωμί σε ευάλωτους πληθυσμούς. Ενώ οι αγορές της GASC γίνονται συνήθως από τη Ρωσία, Ρουμανία και Ουκρανία έχουν γίνει κορυφαίοι προμηθευτές φέτος, καθώς οι παγκόσμιες τιμές ανέβηκαν. Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η GASC προσπαθεί να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές σιταριού της. Η προδιαγραφή ορίου υγρασίας σίτου, που συνήθως ορίζεται στο 13%, θα αυξηθεί στο 13,5% για να ενθαρρύνει αυτές τις προσπάθειες. Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εφοδιασμού και Εσωτερικού Εμπορίου δήλωσε την πρόθεση της Αιγύπτου να εξετάσει τις προμήθειες σιταριού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Καζακστάν και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Φεβρουάριο, η GASC ακύρωσε δύο διαγωνισμούς λόγω έλλειψης συμμετεχόντων και κλιμάκωσης των τιμών προσφοράς. Η Αίγυπτος, μια ευαίσθητη στις τιμές αγορά, μπορεί να βασίζεται περισσότερο στο σιτάρι που έχει ήδη αποθηκεύσει για το υπόλοιπο του εμπορικού έτους. Επί του παρόντος, τα κρατικά αποθέματα σιταριού για το πρόγραμμα επιδότησης τροφίμων αντιστοιχούν σε 4,5 μήνες κατανάλωσης. Η Αίγυπτος συνέχισε να κατασκευάζει νέα σιλό και να επεκτείνει την αποθηκευτική της ικανότητα, κάτι που μπορεί τελικά να επιτρέψει στην Αίγυπτο να περιορίσει τις εισαγωγές για να αντέξει τις αυξήσεις των τιμών. Επιπλέον, πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα επιδότησης ψωμιού θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση εισαγωγών. Δεδομένου του όγκου των εισαγωγών μέχρι στιγμής και των προκλήσεων με υψηλές τιμές και εναλλακτικούς προμηθευτές, οι εισαγωγές από την Αίγυπτο μειώθηκαν κατά 500.000 τόνους αυτόν τον μήνα σε 12,5 εκατομμύρια. Η Τουρκία είναι μια άλλη χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις δύο χώρες για εισαγωγές. Ενώ η Τουρκία παράγει σιτάρι, η σοδειά της για το 2021/22 μειώθηκε κατά περισσότερο από 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η κατανάλωσή της προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3%. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων υπήρξε βασική ανησυχία στην Τουρκία. Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν για να αντισταθμίσουν τις στενότερες εγχώριες προμήθειες. Για να διευκολύνει αυτό το εμπόριο, η κυβέρνηση έκανε τις εισαγωγές αδασμολόγητες τον Σεπτέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 παρέτεινε τη δασμολογική απαλλαγή μέχρι το τέλος του 2022. Λόγω της εγγύτητας και των ανταγωνιστικών τιμών, η Τουρκία έχει φτάσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας, ιδιαίτερα από τη Ρωσία. Η Ρωσία ήταν σταθερά ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Τουρκίας και εν τω μεταξύ η Τουρκία κατατάσσεται ως η πρώτη ή η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ρωσίας τα τελευταία αρκετά χρόνια. Η Ουκρανία υπήρξε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στην Τουρκία. Το τουρκικό κρατικό συμβούλιο σιτηρών TMO αγοράζει τακτικά σιτάρι μέσω διαγωνισμών. Ενώ μπορούσε να αγοράσει για 341-351 $/τόνο τον Ιανουάριο, στις αρχές Μαρτίου, οι τιμές αγοράς αυξήθηκαν στα 409 $517/τόνο. Οι αγορές της ήταν χαμηλότερες από το αρχικό ποσό της προσφοράς, λόγω των υψηλών τιμών. Μερικά από αυτά που αγοράστηκαν ήταν ήδη σε ζώνες ελεύθερων συναλλαγών και περίμεναν να εισαχθούν επίσημα. Σημειωτέον ότι η Τουρκία έχει κάποια εγχώρια αποθέματα, από τα οποία μπορεί να αντλήσει και η νέα της περίοδος εμπορίας ξεκινά τον Ιούνιο. Συνήθως, οι εισαγωγές της μειώνονται προς το τέλος της περιόδου εμπορίας. Η Τουρκία εισάγει, επίσης, σημαντική ποσότητα σιταριού για να επανεξάγει αλεύρι σίτου και προϊόντα όπως ζυμαρικά. Η Τουρκία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας αλεύρου σίτου στον κόσμο, με περισσότερο από 30% εξαγωγές στο Ιράκ, ακολουθούμενες από την Υεμένη και τη Συρία ως κύριοι προορισμοί. Οι εξαγωγές ζυμαρικών της Τουρκίας είναι περίπου η ίδια ποσότητα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κορυφαίοι προορισμοί της είναι η Βενεζουέλα και πολλές αφρικανικές χώρες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί διαταραχές στις εξαγωγές προϊόντων σίτου της Τουρκίας, αν και στις 4 Μαρτίου, το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών έχει προσθέσει προϊόντα σίτου στον κατάλογο των ειδών, για τα οποία έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τις εξαγωγές. Οι εισαγωγές της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 1 εκατ. τόνους αυτό τον μήνα, αντανακλώντας την αναβολή των αγορών και την αυξημένη εξάρτηση από το σιτάρι που βρίσκεται ήδη στη χώρα. Οι εξαγωγές της παραμένουν αμετάβλητες αυτόν τον μήνα.

Καλαμπόκι: Επισκόπηση για το 2021/2022

Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού αυξήθηκε από τον περασμένο μήνα, δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας σε Ινδία και Ρωσία υπεραντιστάθμισαν τις αντίστοιχες μικρότερες, σε Αργεντινή και Νότια Αφρική. Το παγκόσμιο εμπόριο είναι χαμηλότερο από τον περασμένο μήνα, καθώς η απότομη περικοπή των εξαγωγών της Ουκρανίας, μετά την αναστολή των λιμενικών εργασιών για εμπορικές δραστηριότητες, αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από τις υψηλότερες εξαγωγές από την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντικατοπτρίζοντας, επίσης, την εμπορική διαταραχή της Μαύρης Θάλασσας, οι παγκόσμιες εισαγωγές μειώνονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η μέση τιμή παραγωγού αυξάνεται κατά 20 σεντς στα 5,65 $ ανά μπουσέλ.

Διεθνείς τιμές: Από το WASDE του Φεβρουαρίου, οι προσφορές και των τεσσάρων μεγάλων εξαγωγέων αυξήθηκαν απότομα. Η συνεχιζόμενη σύρραξη στην Ουκρανία έχει διαταράξει τις λιμενικές δραστηριότητες και την εμπορική δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα, αυξάνοντας το επίπεδο αβεβαιότητας στην παγκόσμια αγορά καλαμποκιού. Ως αποτέλεσμα, οι προσφορές της Ουκρανίας αυξήθηκαν 56 $/τόνο στα 340 $, αν και η νέα ζήτηση είναι πιθανό να περιοριστεί υπό τις περιστάσεις. Η νέα καλλιέργεια καλαμποκιού από τη Νότια Αμερική απομένει αρκετούς μήνες για να φτάσει στην αγορά και οι κρίσιμοι μήνες για την ανάπτυξη της καλλιέργειας δεν έχουν έρθει ακόμη για τη δεύτερη σοδειά της Βραζιλίας που εξάγεται σε μεγάλο βαθμό (σαφρίνια). Σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ζήτηση παλαιών καλλιεργειών, οι προσφορές της Αργεντινής αυξήθηκαν 61 $/τόνο στα 343 $ και οι προσφορές της Βραζιλίας αυξήθηκαν 52 $/τόνο στα 349 $. Απηχώντας αυτές τις παγκόσμιες ανησυχίες, οι προσφορές των ΗΠΑ αυξήθηκαν 58 $/τόνο στα 353 $.

Χαρακτηριστικά αγοράς: Οι τιμές του καλαμποκιού σε επίπεδα ρεκόρ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) που χρονολογούνται εδώ και 20 χρόνια, η τιμή του καλαμποκιού έφτασε τα 350 $/τόνο για πρώτη φορά για έναν μεγάλο εξαγωγέα (τις Ηνωμένες Πολιτείες). Οι προσφορές για όλους τους μεγάλους εξαγωγείς σημείωσαν υψηλά ρεκόρ στις αρχές Μαρτίου. Μαζί με ορισμένα άλλα γεωργικά και μη προϊόντα, το καλαμπόκι έχει δει απότομη άνοδο στις τιμές που συμπίπτει με την έναρξη της στρατιωτικής δράσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι σχετικές διαταραχές τόσο της λιμενικής δραστηριότητας όσο και της εμπορικής ναυτιλίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει τις προμήθειες καλαμποκιού από την Ουκρανία. Η Ουκρανία αντιπροσωπεύει γενικά περίπου το 15% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού. Αυτή η τρέχουσα άνοδος των τιμών έχει επιδεινώσει την πορεία του περασμένου έτους, η οποία οφείλεται τόσο από παράγοντες προσφοράς όσο και από παράγοντες ζήτησης. Για τη ζήτηση, η Κίνα άρχισε να εισάγει μεγάλους όγκους καλαμποκιού ξεκινώντας τον Ιούλιο του 2020. Η ισχυρή ζήτηση της Κίνας παρέμεινε μέχρι το 2020/21 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος), με αποτέλεσμα τελικά 29,5 εκατ. τόνους εισαγωγών καλαμποκιού. Αυτός ο όγκος εδραίωσε την Κίνα ως το μεγαλύτερο εισαγωγέα καλαμποκιού στον κόσμο το 2020/21, ξεπερνώντας το δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα, το Μεξικό, λίγο περισσότερο από 9 εκατ. τόνους. Από την πλευρά της προσφοράς, οι συνθήκες για το καλαμπόκι δεύτερης καλλιέργειας της Βραζιλίας (σαφρίνια) επιδεινώθηκαν μέχρι την έναρξη της συγκομιδής τον Ιούνιο του 2021. Η χαμηλότερη παραγωγή μείωσε τις διαθέσιμες προμήθειες για εξαγωγή, υποστηρίζοντας περαιτέρω τις τιμές πέρυσι. Προσβλέποντας στο μέλλον, η Αργεντινή και η Βραζιλία προβλέπεται να έχουν παραγωγή ρεκόρ καλαμποκιού κατά τις περιόδους εμπορίας 2021/22 (Μάρτιος 2022-Φεβ 2023). Ωστόσο, αυτές οι προμήθειες καλαμποκιού δεν θα είναι διαθέσιμες στην παγκόσμια αγορά για λίγους ακόμη μήνες. Με τη Βραζιλία να ξεκινά κανονικά τη συγκομιδή της δεύτερης σοδειάς της με μεγάλες εξαγωγές τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ένα υψηλότερο ποσοστό όψιμου καλαμποκιού στην Αργεντινή θα μπορούσε να ωθήσει τη συνολική διαθεσιμότητα καλαμποκιού της Νότιας Αμερικής αργότερα μέσα στο έτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως ο μεγαλύτερος και επίσης υπολειπόμενος προμηθευτής καλαμποκιού στον κόσμο, έχουν άφθονες προμήθειες και θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό έως ότου οι εξαγωγές της Νότιας Αμερικής είναι πλήρως διαδικτυακές. Ωστόσο, η τρέχουσα υψηλή τιμή του καλαμποκιού μπορεί να αναγκάσει ορισμένους εισαγωγείς που είναι σε θέση να υποκαταστήσουν να αναζητήσουν εναλλακτική λύση. Παρά την άνοδο της τιμής, το κριθάρι από την Αργεντινή και την Αυστραλία παραμένει λιγότερο ακριβό από το καλαμπόκι στα 330 $/τόνο και 311 $/τόνο, αντίστοιχα. Η ζήτηση για εισαγωγές καλαμποκιού για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική παραμένει ισχυρή. Οι προβλέψεις για τις εισαγωγές καλαμποκιού για την περίοδο 2021/22 είναι χαμηλότερες αυτόν τον μήνα για Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, αντανακλώντας το κλείσιμο των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα και τις κυρώσεις στη Ρωσία. Ωστόσο, η πρόβλεψη παραμένει υψηλότερη από το προηγούμενο έτος. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία υπήρξαν σημαντικοί προμηθευτές για τις δυο αυτές περιοχές, με πλεονεκτήματα στη μεταφορά εμπορευμάτων και μεταφοράς. Επιπλέον, η Αργεντινή, η Βραζιλία και σε μικρότερο βαθμό η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξαν βασικοί προμηθευτές στην περιοχή. Όλες οι χώρες της περιοχής εξαρτώνται από τις εισαγωγές για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση ζωοτροφών για ζωική παραγωγή (π. Το Ιράν υπήρξε κορυφαίος προορισμός για το καλαμπόκι από τη Βραζιλία. Αν και υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τη ζήτηση ζωοτροφών στο Ιράν, τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας δείχνουν ότι η παραγωγή κρέατος στο Ιράν το 2020 αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με ισχυρά κέρδη για τα βοοειδή, τα πρόβατα και τις κατσίκες. Η Τουρκία έχει επιτρέψει μηδενικούς δασμούς εισαγωγές καλαμποκιού κι άλλων σιτηρών από τον περασμένο Σεπτέμβριο και η πολιτική έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του 2022 για να βοηθήσει στη μείωση των τιμών.

01/04/2022 10:26 πμ

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να τρέξει το Μέτρο 14 «Ευζωία ζώων» (με ιδιώτες κτηνιάτρους) για την επιδότηση παρεμβάσεων που αφορούν τη διατροφή, το σταβλισμό και την υγεία των παραγωγικών ζώων.

Το Μέτρο χωρίζεται σε πέντε δράσεις, ανάλογα με το είδος και την εκτροφή του ζώου και συγκεκριμένα:
Καλή μεταχείριση των ζώων σε Βοοειδή.
Καλή μεταχείριση των ζώων σε Χοίρους.
Καλή μεταχείριση των ζώων στις Όρνιθες πάχυνσης εντατικής εκτροφής σε ορνιθώνα.
Καλή μεταχείριση των ζώων στις Όρνιθες ωοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής.
Καλή μεταχείριση των ζώων στις Αίγες και στα Πρόβατα.

Ο προϋπολογισμός του Μέτρου θα ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ (33,5 από την ΕΕ και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους).

Το Μέτρο αν και είχε προβλεφθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο δεν είχε ανακοινωθεί λόγω της εµπλοκής µε τον ορισµό του «κτηνίατρου εκτροφής». Πλέον, οι αρχές τροποποίησαν το πρόγραµµα και θα το τρέξουν µε ιδιώτες κτηνιάτρους. 

Το ΥπΑΑΤ πρόκειται να ενεργοποιήσει το Μέτρο κατά τη µεταβατική διετία 2021-2022.
Οι δεσμεύσεις θα αφορούν παρεμβάσεις που κατηγοριοποιούνται στις τέσσερις κατηγορίες:

 • Διατροφή,
 • Σταβλισμό,
 • Υγεία και
 • Εκδήλωση χαρακτηριστικών φυσιολογικής συμπεριφοράς των ζώων.
   
31/03/2022 09:40 πμ

Να δοθεί λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ΚΥΑ του Οκτωβρίου του 2021, που έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου, με την οποία ακυρώθηκαν μεταβιβάσεις δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, εξέλιξη που δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, ζήτησε μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, στο περιθώριο της επετειακής εκδήλωσης του Κιλελέρ. 

Ο Λαρισαίος πολιτικός έθεσε, ακόμη, στον κυβερνητικό παράγοντα την αναγκαιότητα απορρόφησης των επιλαχόντων αγροτών στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς επίσης και την προώθηση ρύθμισης για τις καλλιέργειες κηπευτικών για τους νέους αγρότες, έχοντας στο πλευρό του τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων Δημήτρη Σοφολόγη.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κέλλας, επανέφερε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα προβλήματα που δημιούργησε η αναδρομικότητα της ΚΥΑ του Οκτωβρίου του 2021, για την κατανομή των βοσκότοπων, που οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στους νέους και νεοεισερχόμενους, σε μείωση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων, αλλά και στα ποσά των ενισχύσεων. Ο κ. Γεωργαντάς, όντας ενήμερος για το ζήτημα, δήλωσε πως εξετάζει όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες.       

Ο κ. Κέλλας, στη συνέχεια, έθεσε εκ νέου το αίτημα των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης - το είχε συζητήσει με τον Υπουργό και στις 4/3/22 - να απορροφηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο. 

Ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι το αίτημα θα εξεταστεί μόλις το Υπουργείο έχει συνολική εικόνα, για το ποια Σχέδια Βελτίωσης βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής εκ μέρους των παραγωγών του πρώτου αιτήματος πληρωμής (για όσους ήδη εγκρίθηκαν).

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων κ. Δημήτρης Σοφολόγης, από την πλευρά του, επεσήμανε στον κ. Γεωργαντά τον κίνδυνο υποβιβασμού της τυπικής απόδοσης σε επίπεδα χαμηλότερα της επιλεξιμότητας, για τους Νέους Αγρότες, που έχουν καταθέσει φάκελο προς ένταξη για καλλιέργειες κηπευτικών υπό κάλυψη. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε, πως αν δεν υφίστανται σταθερά προσβάσιμα προστατευτικά (ΤΟΛ) στέγαστρα, η καλλιέργεια μετατρέπεται από «υπό κάλυψη» σε «κηπευτικά υπαίθρου».  Το θέμα αυτό απασχολεί 3.500 αγρότες πανελλαδικά, εκ των οποίων 450 βρίσκονται στον θεσσαλικό χώρο.

Για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Κέλλας είχε προ ημερών επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ζητώντας να υπάρξει τροποποίηση της προκήρυξης. 

Ο Υπουργός, σημείωσε, ότι οι καλλιέργειες των πρώιμων κηπευτικών χαμηλής κάλυψης (καρπούζια και πεπόνια) συνεισφέρουν σε μέγιστο βαθμό στην εισαγωγή συναλλάγματος, μιας και το 80% αυτών εξάγονται σε χώρες κυρίως της Ευρώπης και θα το επανεξετάσει. 

31/03/2022 09:14 πμ

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΓΕΔΥ, αιφνιδιαστικά και χωρίς διάλογο με τους εργαζόμενους του ΥπΑΑΤ και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το ΕΣΠΑ 2021-2027 προστέθηκαν 13 άρθρα που αφορούσαν το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

Με το σχέδιο νόμου, το οποίο με σύντομες διαδικασίες ψηφίσθηκε ήδη στη Βουλή (Ν. 4914/2022), προβλέπονται:

α) η αποδυνάμωση - υποβάθμιση του ΥπΑΑΤ, αφού η κορυφαία αρμοδιότητα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της κατάρτισης και υποβολής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής του και η σύνταξη προτάσεων για την τροποποίησή του, όποτε αυτό απαιτείται, εκχωρήθηκε στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΣΣ ΚΑΠ, η οποία υπάγεται στον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, στελεχώνεται με προσωπικό της ΜΟΔ ΑΕ και προσωπικό που υπηρετεί στις Ειδικές Υπηρεσίες και την Κεντρική Υπηρεσία της ΜΟΔ ΑΕ με απόσπαση ή μετακίνηση από άλλους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το δε προσωπικό της αξιολογείται από τη ΜΟΔ ΑΕ και διοικείται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά από σχετική εισήγηση του Προέδρου της ΜΟΔ ΑΕ, όσον αφορά στα θέματα κινητικότητας (μετακινήσεις, αποσπάσεις κ.λπ.).

β) η διάλυση της δομής του ΥπΑΑΤ, αφού με τη σύσταση της νέας Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων (η οποία ομοίως στελεχώνεται με προσωπικό της ΜΟΔ ΑΕ και προσωπικό που υπηρετεί στις Ειδικές Υπηρεσίες και την Κεντρική Υπηρεσία της ΜΟΔ ΑΕ) αποστερούνται αρμοδιοτήτων και ουσιαστικά καταργούνται κρίσιμες για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής Οργανικές Μονάδες του ΥπΑΑΤ.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η ΠΟΓΕΔΥ αντέδρασε έντονα και ζήτησε την απόσυρση των 13 άρθρων που αφορούν το Στρατηγικό σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ), προκειμένου αφενός ο ορισμός της εθνικής διαχειριστικής αρχής για το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και αφετέρου η μεταφορά σε Ειδική Υπηρεσία των αρμοδιοτήτων που αφορούν τις Άμεσες Ενισχύσεις και τις Παρεμβάσεις στους Τομείς των οπωροκηπευτικών, μελισσοκομίας, οίνου, ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών να αποτελέσουν αντικείμενο εξαντλητικού διαλόγου μεταξύ της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, των εργαζομένων, του ΓΕΩΤΕΕ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Παραδόξως, ο Υφυπουργός, Γιώργος Στύλιος, που υποστήριξε το νομοσχέδιο στη Βουλή, αρνήθηκε την υιοθέτηση δημοκρατικών διαδικασιών διαλόγου και αποδέχθηκε την πατρότητα των διατάξεων, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι έργο ομάδας εργασίας την οποία αρνήθηκε να κατονομάσει.

Η ταυτότητα των συντακτών της νομοθετικής ρύθμισης αποκαλύπτεται από το περιεχόμενό της. Πρόκειται για πρόσωπα που δεν έχουν καμιά σχέση με τον πρωτογενή τομέα, που αδυνατούν να αντιληφθούν τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου και που συνδέονται με τα συμφέροντα της ΜΟΔ ΑΕ.

Όμως, η άρνηση του Υφυπουργού, Γιώργου Στύλιου, να αποσύρει από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το ΕΣΠΑ 2021-2027 τις διατάξεις για το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, οι οποίες συντάχθηκαν με αδιαφάνεια, προκειμένου να τεθούν σε διαβούλευση, είναι σαφές ότι υποκρύπτει συμφέροντα και εκθέτει την Κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά.

Η επισιτιστική κρίση την οποία βιώνουμε ανέδειξε για άλλη μια φορά τις αδυναμίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την αδήριτη ανάγκη, επιτέλους, να ακούσει και να στηριχθεί στους γεωτεχνικούς του και όχι στους κάθε λογής ευκαιριακούς σωτήρες. Η αγροτική ανάπτυξη και η ευημερία του αγροτικού κόσμου απαιτούν την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του ΥπΑΑΤ και όχι τη σύσταση Διαχειριστικών Υπηρεσιών».  

30/03/2022 06:00 μμ

Όπως αναφέρει ο φάκελος του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, που κατατέθηκε από την χώρα μας στην ΕΕ, ένα μέρος των γεωργικών εκτάσεων θα διατίθεται για μη παραγωγικά στοιχεία (αγρανάπαυση). Μιλάμε για έκταση που θα ανερχόταν σε 30.000 εκτάρια (300.000 στρέμματα).

Δηλαδή η χώρα μας ζητούσε με τη νέα ΚΑΠ να μείνουν ακαλλιέργητα 300.000 στρέμματα κυρίως με αροτραίες καλλιέργειες (επί συνόλου 6.500.000 στρεμμάτων). Αυτό θα γινόταν την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας σε ποσοστό 1% (περίπου 13.000 στρέμματα). Ο πόλεμος της Ουκρανίας όμως αλλάζει αυτούς τους σχεδιασμούς και η Κομισιόν δίνει το πράσινο φως για να καλλιεργηθούν τα παραπάνω στρέμματα.

«Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε παραπάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη (29 Μαρτίου). Μιλάμε για τα 300.000 στρέμματα που είχαμε σε αγρανάπαυση στο σχέδιο της νέας ΚΑΠ που η χώρα μας έστειλε στις Βρυξέλλες.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, Θωμάς Μόσχος, «εδώ και ένα μήνα μιλάμε για το θέμα που προκύπτει στη νέα ΚΑΠ (300.000 στρέμματα ακαλλιέργητα) η οποία είναι πρόταση της ΝΔ. Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες του χαους που επικρατεί στο περίφημο επιτελικό κράτος αφού κανένας τους δεν γνωρίζει τι έχουν προτείνει και τι έχουν ψηφίσει οι κυβερνητικοί βουλευτές, γιατί η νέα ΚΑΠ πέρασε από ψηφοφορία στην Βουλή. Το κερασάκι στην τούρτα όμως είναι ότι μετά από πρόταση της ΕΕ να αλλάξει το καθεστώς της ΚΑΠ οι «φωστήρες» που κυβερνάνε μας τα πλασάρουν για δίκη τους νίκη».

Στο μεταξύ προχωρά η προσπάθεια ενοποίησης των συλλόγων της δυτικής Μακεδονίας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Τετάρτη (23/03/2022), συμμετείχαν 8 Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι (ο Α.Σ. Δήμου Αμυνταίου, ο Α.Σ. Δήμου Βελβεντού, ο Α.Σ. Φυτικής Παραγωγής Άργους Ορεστικού, η Ομάδα Καπνοπαραγωγών Βοίου, ο Α.Σ. Δήμου Γρεβενών, ο Γεωργοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κοζάνης, η ΕΝΑ Κοζάνης και ο Α.Σ. Μακεδνός). Στη συνεδρίαση, αφού συζήτησαν διεξοδικά για όλα τα θέματα, αποφάσισαν τη δημιουργία Ομοσπονδίας, σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, βάση του νόμου 4015/2011 περί συνδικαλιστικών οργανώσεων. 

Όπως τονίζει ο κ. Μόσχος, για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον νόμο, απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον 7 συλλόγων και το λιγότερο ένας να είναι ζωικής ή φυτικής παραγωγής. Οι σύλλογοι που συμμετείχαν, πληρούσαν τις παραπάνω προϋποθέσεις, και νομιμοποιούνται, να δημιουργήσουν τη μια και μοναδική Ομοσπονδία σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, που θα ασχολείται με όλα τα θέματα του πρωτογενή τομέα και θα συμμετέχει στα κεντρικά όργανα διεκδίκησης. Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση για υπογραφή σχετικών εγγράφων. 

30/03/2022 05:48 μμ

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία γνωστοποίησε την πρόθεσή της να κινηθεί πέρα από τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σχετικά με το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού: «Για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού αποτελεί μια μακροχρόνια στρατηγική επιλογή που εξασφαλίζει την κάλυψη του συνόλου των αναγκών μας για εγχώρια παραγωγή μπύρας από ελληνικό κριθάρι. Η σημασία του Προγράμματος είναι πολύ μεγάλη, τόσο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας, όσο και ως προς τα πολλαπλασιαστικά του οφέλη σε κοινωνική αξία για συνεργαζόμενους αγρότες και τοπικές κοινωνίες, όπως αυτά καταγράφηκαν σε πρόσφατη μελέτη Εκτίμησης Κοινωνικής Απόδοσης Επένδυσης. Σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο κόστος καλλιέργειας του Έλληνα παραγωγού που σε μεγάλο βαθμό προκαλείται από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η εταιρεία θα σταθεί και φέτος στο πλευρό των συνεργατών της. Πρόθεσή μας είναι να κινηθούμε πέρα και άνω των συμβατικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας, προσαρμόζοντας, σε συνεννόηση με τους συνεργάτες μας, την πολιτική μας στα νέα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά και δεν μπορούν να αγνοηθούν. Παραμένουμε πιστοί στη διαχρονική σημασία του Προγράμματος και στη σχέση μας με τους συνεργάτες μας παραγωγούς».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος γεωπόνος του προγράμματος, κ. Βασίλης Κωτούλας, τα πράγματα είναι ρευστά (πολύ περισσότερο και λόγω πολέμου) και οποιαδήποτε εκτίμηση σήμερα για την τιμή, θα είναι παρακινδυνευμένη. Η τιμή θα προκύψει στα αλώνια, όμως πρόθεση της εταιρείας, είναι να κινηθεί πέρα από τις συμβατικές της υποχρεώσεις, όπως ανέφερε και σε ανακοίνωσή της. Υπενθυμίζεται ότι τα φετινά συμβόλαια, τα οποία υπεγράφησαν τον Σεπτέμβριο του 2021, προβλέπουν μια τιμή στα 18 λεπτά. Την περσινή χρονιά, η συμφωνία ήταν για μια τιμή 17,2 λεπτά, αλλά τελικά ίσχυσαν τα 18,2 λεπτά ανά κιλό.

Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Κωτούλα, η παραγωγή φέτος έχει οψιμίσει και τα αλώνια αναμένεται να ξεκινήσουν τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, αναλόγως την περιοχή. Καλλιεργητικά η λίπανση έχει ολοκληρωθεί και ο έμπειρος γεωπόνος συνιστά πλέον στους παραγωγούς να προσέξουν και να κάνουν τους κατάλληλους ψεκασμούς, καθώς οι συνθήκες (άνοδος θερμοκρασίας, υγρασία) ευνοούν τώρα την εμφάνιση ασθενειών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας κ. Αντώνης Ρεντζιάς τόνισε στον ΑγροΤύπο πως η καλλιέργεια κριθαριού στην περιοχή εξελίσσεται ομαλά και χωρίς προβλήματα, όμως οι εκτάσεις είναι λιγότερες από τις περσινές, καθώς αρκετοί προτίμησαν να στραφούν σε σιτάρια και ελαιοκράμβη.

29/03/2022 05:22 μμ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), οι εκτάσεις καλλιέργειας σκληρού σίτου στην Ιταλία αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση.

Συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις για το 2021/2022 αναφέρουν ότι οι εκτάσεις καλλιέργειας με σκληρό σιτάρι παρουσιάζουν μείωση, κατά -1,4% και ανέρχονται σε 12,1 εκατ. στρέμματα. Σύμφωνα με την μέση απόδοση των τελευταίων 5 ετών, που είναι 5,2 τόνους/εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα), για το 2022 αναμένεται μια συγκομιδή της τάξης των 3,8 εκατ. τόνων σκληρού σίτου, μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο που ήταν στους 4 εκατ. τόνους.

Όσον αφορά τις ιταλικές εισαγωγές αραβόσιτου από Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν το 13% των συνολικών ποσοτήτων που εισάγει η χώρα. Για να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές από Ουκρανία τα εργοστάσια ζωοτροφών της χώρας, τονίζει το Ismea, θα πρέπει να στραφούν σε χώρες που είχαν μεγάλες παραγωγές το 2021 (Αυστρία, Γαλλία, Ρουμανία).

Οι εκτιμήσεις του ISMEA, για το 2021/2022, αναφέρουν ότι οι εκτάσεις καλλιέργειας με αραβόσιτο αναμένεται να είναι μειωμένες, κατά -4,8%, σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και να ανέλθουν λίγο πάνω από 560.000 εκτάρια (5,6 εκατ. στρέμματα). Σύμφωνα με την μέση απόδοση των τελευταίων 5 ετών, που είναι 10,5 τόνους/εκτάριο, για το 2022 αναμένεται μια συγκομιδή της τάξης των 5,9 εκατ. τόνων, μειωμένη κατά 3% σε σχέση με το 2021.

29/03/2022 09:50 πμ

Παρέμβαση στη βουλή για το πρόβλημα που αποκάλυψε πρώτος ο ΑγροΤύπος.

Η νέα πρόσκληση για ένταξη στο Υπομέτρο 6.1. “Εγκατάσταση νέων Γεωργών”, που είναι ίσως το πιο δηµοφιλές στο ΠΑΑ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αυτό αποτυπώνεται σε σχετικές επιστολές τόσο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας όσο και του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηλείας που σήμερα κατέθεσα με Αναφορά στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στη Βουλή.

Με βάση τις δυο αυτές επιστολές, αναδεικνύεται η προχειρότητα με την οποία η ηγεσία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχειρεί να επιλύσει την διαφοροποίηση των αποδόσεων των κηπευτικών καλλιεργειών υπό κάλυψη, τονίζει ο Σταύρος Αραχωβίτης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, ενώ οι καλλιέργειες των πρώιμων κηπευτικών χαμηλής κάλυψης (καρπούζια και πεπόνια) συνεισφέρουν σε μέγιστο βαθμό στην εισαγωγή συναλλάγματος, μιας και το 80% αυτών εξάγονται σε χώρες κυρίως της Ευρώπης, και σε πολλές περιπτώσεις οι αποδόσεις τους μπορεί να ξεπεράσουν τις αποδόσεις των προσπελάσιμων ΤΟΛ, οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια Πρόσκληση-Κινούμενη άμμο και μια αίτηση στο ΟΣΔΕ 2021 που δεν αντιστοιχεί στις απαιτήσεις της Πρόσκλησης. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η αναξιοπιστία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ γίνεται αφορμή ώστε οι νέοι που έχουν επιλέξει να καλλιεργήσουν κηπευτικά υπό χαμηλή κάλυψη, να απειλούνται με απόρριψη από το πρόγραμμα Νέων Γεωργών.​

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θέμα: Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού κατηγοριοποίησης των κηπευτικών καλλιεργειών για την ένταξη στο Υπομέτρο 6.1. “Εγκατάσταση νέων Γεωργών”

Ο βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σταύρος Αραχωβίτης καταθέτει αναφορά, προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την επιστολή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Σύμφωνα με την επιστολή, με την νέα πρόσκληση για ένταξη στο Υπομέτρο 6.1. “Εγκατάσταση νέων Γεωργών” εισάγεται διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων για τις κηπευτικές καλλιέργειες σε σχέση με τον υπολογισμό που ίσχυε στις δύο προηγούμενες προσκλήσεις της ίδιας παρούσας Προγραμματικής Περιόδου (2016 και 2018). Συγκεκριμένα, η Εγκύκλιος Εφαρμογής Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» που εκδόθηκε για την παρούσα πρόσκληση προσδιορίζει ότι οι κηπευτικές καλλιέργειες με μη προσπελάσιμα στέγαστρα εμπίπτουν στις τυπικές αποδόσεις των κηπευτικών καλλιεργειών μεγάλης έκτασης σε αγρό ή μικρής έκτασης σε αγρό. Σύμφωνα με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, εγείρονται θέματα ισόνομης μεταχείρισης, καθώς πρόκειται για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού κατηγοριοποίησης των κηπευτικών καλλιεργειών και, εντέλει, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τυπικών τους αποδόσεων, εντός της ίδιας προγραμματικής περιόδου. Επιπλέον της επιστολής του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με έτερη επιστολή, ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηλείας, αναδεικνύει τις αστοχίες από το ότι δεν έχει προβλεφθεί στους δείκτες για τα πρώιμα χαμηλής κάλυψης και η κατηγορία των «μη προσπελάσιμων στεγάστρων» καθώς και το θέμα της παράλειψης σχετικής πρόβλεψης έγκαιρα ώστε να έχει καταχωριστεί στη δήλωση ΟΣΔΕ 2021 με βάση την οποία έγινε και η σχετική αίτηση. Και από τις δύο επιστολές υφίστανται ακόμη προτάσεις ως προς τη τυπική απόδοση των κηπευτικών χαμηλής κάλυψης καθώς και για το θέμα των προβλεπόμενων ελέγχων.

Με την παρούσα αναφορά θέτω υπόψη του κ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιστολή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας καθώς και αυτή του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηλείας, και ζητώ να με ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Επισυνάπτονται οι σχετικές επιστολές.

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Αραχωβίτης Σταύρος

Δείτε εδώ την επιστολή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Δείτε εδώ την επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηλείας

28/03/2022 03:22 μμ

Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για το Υπομέτρο 2.1 «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τομέα - Στήριξη για αποκόμιση οφέλους από τη χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών».

Η πρόσκληση καλεί τους ενδιαφερόμενους Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών (ΦΠΓΣ), εγγεγραμμένους στο Μητρώο ΦΠΓΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, να υποβάλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο του υποΜέτρου 2.1.

Το Υπομέτρο 2.1 εφαρμόζεται σε όλη την Ελληνική Επικράτεια και αφορά την παροχή στήριξης στους Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών που θα κριθούν δικαιούχοι (πάροχοι) για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γεωργούς.

Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας Πρόσκλησης ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και εθνικούς πόρους.

Η στήριξη παρέχεται με τη μορφή απλοποιημένου κόστους ανά είδος συμβουλής.

Τα ποσά στήριξης ανά είδος συμβουλής κυμαίνονται από 570 έως 1.204 ευρώ. Εφόσον τεκμηριωμένα απαιτούνται και πραγματοποιούνται εργαστηριακές αναλύσεις για τη βέλτιστη παροχή της συμβουλευτικής υπηρεσίας, το μοναδιαίο κόστος ανά συμβουλή, προσαυξάνεται ανά επιλέξιμη ανάλυση.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 4/4/2022 έως και 3/6/2022.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς, προκειμένου να ενταχθούν στο υπο-Μέτρο 2.1, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης. Η αίτηση στήριξης συμπληρώνεται και υποβάλλεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος που λειτουργεί στον ιστότοπο (πατήστε εδώ).

Η πρόσβαση των γεωργών στις συμβουλές είναι προαιρετική και αποτελεί ελεύθερη επιλογή τους.

Στόχοι του υπο-Μέτρου 2.1 είναι: 
α) Η βελτίωση της αειφόρου διαχείρισης και της συνολικής απόδοσης της εκμετάλλευσης των γεωργών και κυρίως των νέων γεωργών και η υποστήριξή τους ώστε να λαμβάνουν ορθές αποφάσεις για τη συνολική τεχνική – οικονομική και περιβαλλοντική διαχείριση της εκμετάλλευσής τους. 
β) Η ενθάρρυνση της χρήσης των συμβουλών από τους γεωργούς και τους νέους γεωργούς, χωρίς αυτοί να επιβαρύνονται με το κόστος της συμβουλής
Επιλέξιμες για στήριξη είναι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση της Απόφασης Ένταξης και σχετίζονται με το κόστος των παρεχόμενων συμβουλών (εργασίας, ασφάλισης, μετακινήσεων, έμμεσο κόστος) και, κατά περίπτωση, το κόστος των εργαστηριακών αναλύσεων, που τεκμηριωμένα απαιτούνται και πραγματοποιούνται.

Περιεχόμενο συμβουλής:
Σ.1.1. Συμβουλές που αφορούν στις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης
Σ.1.2. Συμβουλές που αφορούν στις επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές
Σ.1.3. Σχεδιασμός της εφαρμογής Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
Σ.2.1. Συμβουλές που αφορούν στην ορθολογική χρήση του νερού στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης σχεδίου διαχείρισης νερού για τις ανάγκες γεωργικής εκμετάλλευσης
Σ.2.2. Συμβουλές που αφορούν στην προστασία και στην ορθή διαχείριση των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ορθολογικής χρήσης λιπασμάτων
Σ.2.3. Συμβουλές που αφορούν στην ορθολογική διαχείριση των ζωικών αποβλήτων (κοπριάς) με στόχο τη μείωση της ρύπανσης των υδάτων
Σ.3.1. Συμβουλές που αφορούν στις απαιτήσεις της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας (ΟΦΠ)
Σ.4.1. Συμβουλές που αφορούν σε δράσεις για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής ή την προσαρμογή της γεωργίας σε αυτή
Σ.4.2. Συμβουλές που αφορούν στη χρήση των υποπροϊόντων, αποβλήτων, υπολειμμάτων & λοιπών πρώτων υλών, εκτός τροφίμων, για τους σκοπούς της βιοοικονομίας
Σ.4.3. Συμβουλές που αφορούν στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αμμωνίας από τις γεωργικές δραστηριότητες
Σ.5.1. Συμβουλές που αφορούν στην κατανόηση και την ορθή εφαρμογή των δεσμεύσεων που προκύπτουν από τον καν. (ΕΕ) 834/2007, σχετικά με την βιολογική παραγωγή γεωργικών προϊόντων και τις βέλτιστες πρακτικές και τα οφέλη της βιολογικής παραγωγής
Σ.5.2. Συμβουλές που αφορούν στην κατανόηση και ορθή εφαρμογή τόσο των δεσμεύσεων των δράσεων του μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα», όσο και των ελάχιστων απαιτήσεων που θεσπίζονται από την εθνική νομοθεσία και εφαρμόζονται στις δράσεις αυτές
Σ.6.1. Τεχνική υποστήριξη για υιοθέτηση και εφαρμογή καινοτομίας στη γεωργική εκμετάλλευση και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της συμπεριλαμβανομένης και της εισαγωγής και χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών
Σ.6.4. Συμβουλές σχετικά με την επίτευξη της τομεακής ολοκλήρωσης και καθετοποίησης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Σ.6.2. Τεχνικο-οικονομικές συμβουλές σχετικά με τη μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος, με στόχο τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης
Σ.6.5 Συμβουλές σχετικά με τον προσανατολισμό, των μικρών ιδιαίτερα γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στην αγορά
Σ.6.3. Εξειδικευμένες συμβουλές σε γεωργούς που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά δραστηριότητα

Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)

23/03/2022 12:14 μμ

Σύμφωνα με όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός στην επιτροπή των επιλαχόντων που τον επισκέφτηκε την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022.

Μια ακόμα συνάντηση με αντιπροσωπεία των επιλαχόντων Ελλάδας πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, στην Αθήνα. Στην συνάντηση τέθηκε το ζήτημα ένταξης των επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ έγινε κουβέντα, όπως μας είπε η εκπρόσωπος των παραγωγών Μαρία Μπότη, για πρώτη φορά και για τεχνικά ζητήματα.

Σύμφωνα με την κα Μπότη ο υπουργός επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να λύσει το ζήτημα, για το οποίο κατά καιρούς έχουν ακουστεί αντίθετες φωνές και μέσα στο ΥπΑΑΤ. Παράλληλα, όπως μας είπε η κα Μπότη, στην σύσκεψη αναφέρθηκε πως λεπτομέρειες περισσότερες, θα υπάρξουν μετά τις 15 Απριλίου, οπότε και λήγει για τις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας, η προθεσμία υποβολής εκ μέρους των παραγωγών, του πρώτου αιτήματος πληρωμής (για όσους ήδη εγκρίθηκαν). Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, η απορρόφηση στα Σχέδια κινείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς έχουν απορροφηθεί μόλις 170 από τα συνολικά διαθέσιμα 314 εκατ. ευρώ. Για την ένταξη των επιλαχόντων απαιτείται ένα ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της αντιπροσωπείας των επιλαχόντων που συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:

Ο Γεωργαντάς άνοιξε τις πόρτες του ΥΠΑΑΤ στο θέμα των επιλαχόντων.

Με βάση τη δήλωση του υπουργού για εξεύρεση λύσης των επιλαχόντων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πρόεδρο των επιλαχόντων Ελλάδας Μαρία Μπότη, ώστε να τεθούν αμφίπλευρα όλα τα ζητήματα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο κ. Ν. Μανέτας, προϊστάμενος ΕΥΔ ΠΑΑ και κ. Μ. Δημάκου, γεωπόνος-τεχνική σύμβουλος.

Για πρώτη φορά συζητήθηκε συγκεκριμένος σχεδιασμός για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα αξιοποιήσει το 100% των αδιάθετων κονδυλίων, που θα προκύψουν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής του Α' αιτήματος πληρωμής των ήδη εγκριθέντων (στις περισσότερες περιφέρειες η λήξη είναι 15/04/22).

Υπογράμμισε ότι δεν θα δώσει άλλη παράταση, ώστε να ανοίξει το δρόμο των επιλαχόντων πιο γρήγορα.

Η πρόεδρος ζήτησε την εξεύρεση επιπλέον πόρων και τρόπων όπως: Αδιάθετα κονδύλια ΠΑΑ, γέφυρα ή συμπερίληψη στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ένταξη όλων των επιλαχόντων στο πρόγραμμα 4.1.

Αξιοσημείωτο είναι πως όλα όσα είπαμε συζητήθηκαν αναλυτικά και για αρκετή ώρα!!!

21/03/2022 06:09 μμ

Στα προβλήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα νέων αγροτών, το οποίο έχει προκηρυχθεί από το ΥπΑΑΤ, αναφέρεται σε επιστολή του ο σύλλογος γεωπόνων ελευθέρων επαγγελματιών νομού Ηλείας προς τον υπουργό κ. Γεωργαντά.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Τάσος Τσάκωνας, «ζητάμε να υπάρξει τροποποίηση της προκήρυξης γιατί το λάθος είναι της διαχειριστικής αρχής. Αν ήθελαν να κάνουν αλλαγές θα έπρεπε να τις κάνουν πριην την κατάθεση του ΟΣΔΕ. Το πρόβλημα απασχολεί περισσότερους από 3.000 υποψηφίους νέους γεωργούς του Υπομέτρου 6.1 (3η Πρόσκληση 2021)».

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«1. Το πρόγραμμα του YM-6.1 της Εγκατάστασης των νέων γεωργών στηρίζεται στην τυπική απόδοση της υφιστάμενης κατάστασης (ΟΣΔΕ 2021) με βάση τους πανελλαδικούς δείκτες, που το υπουργείο συνέταξε.

2. Οι δείκτες αυτοί απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και την παραγωγική δυναμική του πρωτογενούς τομέα, διότι:
Σε πολλές δυναμικές καλλιέργειες η τυπική απόδοση είναι υπερβολικά χαμηλή (πχ ελιά), με αποτέλεσμα πολλοί νέοι γεωργοί να μην μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα
Σε άλλες καλλιέργειες (πχ. Κηπευτικά υπαίθρου) δεν υπάρχει διαβάθμιση με αποτέλεσμα δυναμικές καλλιέργειες κηπευτικών (π.χ. τομάτα, πιπεριά, αγγούρια κλπ) να έχουν την ίδια τυπική απόδοση με άλλες λιγότερο δυναμικές (π.χ. σπανάκια, ραδίκια, κλπ)

3. Στις καλλιέργειες των κηπευτικών υπό κάλυψη γίνεται η Ισοπέδωση κάθε έννοιας επιστημονικής γνώσης και πραγματικότητας, όπου παρατηρείται ότι όλες οι καλλιέργειες της κατηγορίας αυτής να έχουν την ίδια τυπική απόδοση, εξισώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα σύγχρονα γυάλινα ή πλαστικά θερμοκήπια, που παρέχουν σύγχρονα συστήματα θέρμανσης - άρδευσης - αερισμού, με τα θερμοκήπια χωρικού τύπου και τα τύπου ΤΟΛ διαφόρων πρόχειρων κατασκευών (μεταλλικά, με καλάμια, κλπ) και τα πρώιμα κηπευτικά χαμηλής κάλυψης.

4. Με τους επιστημονικά παράλογους και εν πολλοίς λανθασμένους δείκτες, που συνέταξαν οι Διαχειριστικές αρχές του ΥΠΑΑΤ έγιναν όλα τα προηγούμενα προγράμματα (1η & 2η Πρόσκληση ΥΜ-6.1 Μ- 4.1, κλπ), που εντάσσονται στο ίδιο ΠΑΑ 2014-2020.

5. Η 3η Πρόσκληση του ΥΜ-6.1 αναρτήθηκε από το ΥπΑΑΤ, στις 11/11/2021, περιλαμβάνοντας πολλά σημεία που δεν είχαν συζητηθεί στην διαβούλευση και δεν αναφερόταν στην προδημοσίευση. Το σημαντικότερο εξ αυτών ήταν στο Άρθρο 4, παράγραφος 10, σημείο γ): «Για την προσμέτρηση της τυπικής απόδοσης που προέρχεται από την αξιοποίηση καλλιέργειας με τυπική απόδοση μεγαλύτερη των 20.000 ευρώ ανά εκτάριο (π.χ. κηπευτικά υπό κάλυψη, καλλιέργεια μανιταριών, φυτώρια, ανθοκομικές καλλιέργειες, κ.λπ.), πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προηγείται επιτόπια επίσκεψη στις σχετικές εγκαταστάσεις παραγωγής».

6.Ακολουθεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κ. Ε. Τσιατούρα, (ώς υπενθύμιση και προς κατανόηση του επιτόπιου ελέγχου), στις 24/11/2021, σε όλους τους μελετητές, που αναφέρει το εξής: «Τονίζεται ιδιαίτερα ότι για όλα τα κηπευτικά με τυπική απόδοση άνω των 20.000 ευρώ ανά εκτάριο θα απαιτείται η εξακρίβωση της ύπαρξης θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων ή κατασκευών επισκέψιμων τολ σε καλή κατάσταση». Στο μήνυμα αυτό εισάγεται για πρώτη φορά ο όρος «ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΑ τολ σε ΚΑΛΗ κατάσταση».

7.Τέλος, στις 01/02/2022, ανακοινώθηκε ο οδηγός διοικητικού ελέγχου - για χρήση από τους αξιολογητές - στον οποίο η διαχειριστική αρχή ζητά από τους διενεργούντες τον επιτόπιο έλεγχο: «σταθερά ψηλά ΤΟΛ πλήρως καλυμμένα, σε καλή κατάσταση, με πλήρη λειτουργικά συστήματα (άρδευση κλπ.) και μάλιστα αυτόνομα», δηλαδή ανεξάρτητη εγκατάσταση και όχι μέρος ευρύτερης κατασκευής (π.χ. συνεχόμενη - συγκοινωνούσα εγκατάσταση πατέρας - γιός). 

8.Κατά τις ημερομηνίες δημοσιοποίησης των οδηγιών αυτών (δηλ. μετά την ημερομηνία της πρόσκλησης) δεν υπήρχε καμία δυνατότητα διόρθωσης του ΟΣΔΕ το οποίο είχε συνταχθεί σύμφωνα με τα δεδομένα της προδημοσίευσης. Θα μπορούσε ίσως το ΥπΑΑΤ να ζητήσει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να δώσει την δυνατότητα, να γίνουν διορθώσεις στο ΟΣΔΕ, εφόσον με ευθύνη της Διαχειριστικής Αρχής δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα μόνο για τους υποψηφίους νέους γεωργούς.

Ο ισχυρισμός των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου είναι ότι κακώς οι καλλιέργειες αυτές καταχωρήθηκαν στην κατηγορία αυτή, γιατί θα έπρεπε να είναι σε «προσπελάσιμα στέγαστρα». 

Αυτό θα ήταν σωστό και οι ισχυρισμοί αυτοί θα εύρισκαν απόλυτο δίκιο, αν στους δείκτες είχε προβλεφθεί για τα πρώιμα χαμηλής κάλυψης και η κατηγορία των «μη προσπελάσιμων στεγάστρων». Οι δείκτες στηρίζονται 100% στον εκτελεστικό κανονισμό της Ε.Ε, όπου στην σελίδα 81 και στην περιγραφή των καλλιεργειών διαχωρίζει τα Υπαίθρια κηπευτικά σε Υπαίθρια ή υπό χαμηλά (μη προσπελάσιμα στέγαστρα). 

Δυστυχώς από πιθανή αβλεψία των υπηρεσιακών παραγόντων της διαχειριστικής αρχής, δεν αναφέρεται στους δείκτες σε κανένα σημείο ο όρος «ΜΗ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΑ ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ», ούτως ώστε να καταχωρηθεί στο ΟΣΔΕ με αυτόν τον τρόπο. Προφανώς για αυτό δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση ο υποψήφιος, ο οποίος καλλιεργεί κηπευτικά χαμηλής κάλυψης. 

Να σημειωθεί, ότι οι καλλιέργειες των πρώιμων κηπευτικών χαμηλής κάλυψης (καρπούζια και πεπόνια) συνεισφέρουν σε μέγιστο βαθμό στην εισαγωγή συναλλάγματος, μιας και το 80% αυτών εξάγονται σε χώρες κυρίως της Ευρώπης. 

Επίσης είναι γνωστό πως σε πολλές περιπτώσεις οι αποδόσεις των πρώιμων κηπευτικών χαμηλής κάλυψης μπορεί να ξεπεράσει τις αποδόσεις των προσπελάσιμων ΤΟΛ και η επιλογή του είδους κάλυψης γίνεται καθαρά για λόγους πρωΐμισης της παραγωγής, με αποτέλεσμα καλύτερες τιμές του προϊόντος και αυτό έχει σχέση με το μικροκλίμα μιας περιοχής και όχι με τον τύπο ΤΟΛ που θα επιλεγεί (πχ. τα πρώιμα καρπούζια χαμηλής κάλυψης της Τριφυλίας και της Νότιας Ηλείας συγκομίζονται νωρίτερα από τα καρπούζια σε προσπελάσιμα τύπου ΤΟΛ της βόρειας Ηλείας και Αχαΐας).

Τι προτείνουμε να γίνει:
Σύμφωνα με τα παραπάνω και επειδή:

 • η σύνταξη των «ΛΑΘΟΣ» δεικτών έγινε με ευθύνη του υπουργείου,
 • όλα τα προηγούμενα προγράμματα στηρίχθηκαν σε αυτούς τους δείκτες
 • η προκήρυξη και ο οδηγός Αξιολόγησης ανακοινώθηκαν εκ των Υστέρων, με δεδομένα μη γνωστά κατά την Υποβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, 
 • το πρόβλημα απασχολεί χιλιάδες υποψηφίους με καταστροφικές οικονομικές συνέπειες σε αυτούς (σε περίπτωση απόρριψης τους ),
 • δεν θα δοθεί η δυνατότητα στους απορριφθέντες υποψηφίους για εκ νέου υποβολή αίτησης σε επόμενη προκήρυξη (έχουν κάνει έναρξη στην εφορία, έχουν υποβάλει ΟΣΔΕ, έχουν ασφαλιστεί στο ΟΓΑ)
 • οι υποψήφιοι Νέοι Αγρότες στην πλειοψηφία τους δεν είναι «επιτήδειοι» και «ψεύτες», επειδή έχουν δυναμική και αποτελούν τον κορμό και την ελπίδα για την ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 
 • και τέλος επειδή δημιουργείται Iδιαίτερη και άνιση μεταχείριση του προγράμματος του Υ.Μ. 6.1 σε σχέση με όλα τα προηγούμενα μέτρα του ίδιου ΠΑΑ, με προφανή κίνδυνο να δημιουργηθεί πλήθος απορριπτόμενων, εν συνεχεία ενστάσεις αυτών και διεκδικήσεις από δικαστήρια και εκ των υστέρων από την Ε.Ε με κάθε έννομο τρόπο πού ήδη συζητούν.

Ζητάμε:
Α) Να τροποποιηθεί η Εγκύκλιος Εφαρμογής Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» όσο αφορά τους επιτόπιους ελέγχους. Η Υφιστάμενη κατάσταση του μέτρου είναι το έτος 2021 και δεν είναι δυνατόν να υπάρχει η δηλωμένη καλλιέργεια 12 μήνες μετά. Να σημειωθεί πως οι ετήσιες καλλιέργειες των πρώιμων κηπευτικών χαμηλής κάλυψης, αλλά και των χαμηλών Τολ, δεν είναι πάντα στο ίδιο αγροτεμάχιο και μεταφέρονται για λόγους εναλλαγής των καλλιεργειών -  αμειψισποράς, αλλά και για οικονομικούς (λήξη μισθωτηρίων κλπ).
Β) Να παραμείνει η τυπική απόδοση των κηπευτικών χαμηλής κάλυψης στην αρχική δεδομένη των 68.962 ευρώ/εκτάριο.
Είμαστε ΥΠΕΡ των ΕΠΙΤΟΠΙΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ και μάλιστα ενδελεχών και αυστηρών, προκειμένου να ενταχθούν και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα οι πραγματικοί αγρότες, αλλά αυτοί (οι έλεγχοι) δεν μπορούν να γίνουν για την ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ κατάσταση, για τους λόγους που προαναφέραμε και επιπλέον για καταστάσεις που δεν είχαν αναγραφεί κατά την διάρκεια της σύνταξης του ΟΣΔΕ.
Οι επιτόπιοι έλεγχοι ούτως η άλλως θα γίνουν για τα ενδιάμεσα έτη κατά την διάρκεια της υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και κατά την ολοκλήρωση αυτού και φυσικά οι υποχρεώσεις είναι αρκετές.
Γ) Να συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή επανεξέτασης των ΔΕΙΚΤΩΝ, στην οποία να συμμετέχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και γεωπόνοι μελετητές, προκειμένου να διαμορφώσουν τους ΔΕΙΚΤΕΣ εισάγοντας την διαβάθμιση στις κατηγορίες των καλλιεργειών (πχ, κηπευτικά υπαίθρου, κηπευτικά υψηλών θερμοκηπίων, κηπευτικά ΤΟΛ, πρώιμα κηπευτικά χαμηλής κάλυψης) με διαφορετικές και διακριτές τυπικές αποδόσεις, σύμφωνες με τα πραγματικά δεδομένα της πρωτογενούς παραγωγής
Δ) Θέλουμε σε αυτό και σε κάθε πρόγραμμα που προκηρύσσεται να υπάρχουν εξαρχής συγκεκριμένες λεπτομέρειες και οδηγίες και όχι να μεταβάλλονται εκ των υστέρων.

Κύριε υπουργέ,
με την βεβαιότητα ότι η θετική σας ανταπόκριση επί των θεμάτων αυτών θα άρει τις πιθανές αδικίες, που επίκεινται να επηρεάσουν μεγάλο τμήμα των υποψηφίων, θα βοηθήσει την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, που έχουν τεθεί από τις υπηρεσίες σας και το πρόγραμμα του Υ.Μ. 6.1 θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση  θεωρείται αναγκαία».

21/03/2022 11:39 πμ

Αυξάνει το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, μια στροφή, πριν από τις σπορές της νέας σεζόν.

Η ελαχιστοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων, το μπλόκο στις εισαγωγές μέσω Μαύρης Θάλασσας, λόγω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, η γενικότερη ζήτηση για το προϊόν από τους κλάδους της κτηνοτροφίας, αλλά και η πολύ υψηλή τιμή (410 ευρώ ο τόνος είχε τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία το προϊόν) στην αποθήκη, φαίνεται πως αυξάνει το ενδιαφέρον για το καλαμπόκι, λίγο διάστημα μόλις, πριν τις σπορές. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, σε ορισμένες περιπτώσεις, προσφέρονται συμβόλαια στους παραγωγούς, για να σπείρουν τη νέα χρονιά με διάφορα κίνητρα κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας. Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, που λέει ότι φέτος, δύσκολα ο παραγωγός θα δεσμευτεί για κάτι τέτοιο.

Ο κ. Γιώργος Καρασιώτας, παραγωγός και γεωπόνος από το Φράγκο Καρδίτσας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «εμείς καλλιεργούμε περί τα 2.000 στρέμματα κάθε χρόνο, έχουμε κατάστημα εφοδίων και μηχανήματα (κομπίνες). Δεν είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζουμε συμβόλαια με παραγωγούς, παρέχοντάς τους ελάχιστη εγγυημένη τιμή και εφόδια για την καλλιέργεια. Το κάναμε πρώτη χρονιά πρόπερσι, το συνεχίσαμε πέρσι και θα το εφαρμόσουμε και φέτος, δίνοντας ελάχιστη, εγγυημένη τιμή στα 27 λεπτά το κιλό, για να απορροφήσουμε ποσότητες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη με το καλαμπόκι. Δεν υπάρχουν καθόλου αποθέματα και δεδομένης της αναταραχής στην Ουκρανία, εκτιμώ πως το Μάιο, δεν θα υπάρχει ούτε... σπυρί στην Ελληνική αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν με ρωτούσατε πριν λίγους μήνες για τις εκτάσεις, θα σας έλεγα ότι πηγαίναμε για μείωση στρεμμάτων, όμως τώρα, λόγω της γνωστής κατάστασης, θεωρώ, ότι πάμε για αύξηση της τάξης του 10 με 15%, ειδικά στο νομό Καρδίτσας. Συνολικά στο νομό καλλιεργούνται περί τα 40.000 - 50.000 στρέμματα κάθε χρόνο. Φέτος υπάρχει αντικειμενική δυσκολία λόγω της ακρίβειας στα εφόδια και γι’ αυτό κάνουμε ευκολίες στους παραγωγούς. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, όχι μόνο στην Καρδίτσα, αλλά και στα Φάρσαλα».

Συμβολαιακή στο καλαμπόκι για ορισμένες ποικιλίες, ιδιαίτερες, που δεν είναι διαδεδομένες, όπως οι κόκκινες, έκανε πέρσι πρώτη φορά και ο κ. Κώστας Μερτζεμέκης, παραγωγός, γεωπόνος και έμπορος αγροτικών προϊόντων, με έδρα στο Κιλκίς. Όπως αναφέρει βέβαια ο κ. Μερτζεμέκης στον ΑγροΤύπο: «την φετινή χρονιά δεν θα κάνουμε συμβόλαια, γιατί όποια τιμή και να προτείνω στον παραγωγό, θα του φάνει μικρή, ενώ από την άλλη, όποια τιμή μου προτείνει ο παραγωγός, θα φανεί σε μένα υψηλή. Η κατάσταση είναι περίεργη».

Ο κ. Στέργιος Γκιργκίρης, τέλος, γεωπόνος και έμπορος αγροτικών προϊόντων από τη Νέα Ζίχνη Σερρών τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπος πως: «προσωπικά δίνω μερικά λεπτά παραπάνω για τις κόκκινες ποικιλίες καλαμποκιού, αλλά χωρίς συμβόλαιο. Φέτος η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και τα αποθέματα λίγα και στη περιοχή μας. Η τιμή με βάσει τις πράξεις της προηγούμενης εβδομάδας είναι στα 330 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 33 λεπτά».

Η γενικότερη τάση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι πως οι παραγωγοί που έχουν προϊόν στην αποθήκη, δεν προτίθενται να πουλήσουν, προσδοκώντας νέα άνοδο τιμών το επόμενο διάστημα.

16/03/2022 05:08 μμ

Ο Υπουργός κ. Γεώργιος Γεωργαντάς θέλει να προχωρήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, «πρέπει να μπει μια «τάξη» στο υπουργείο. Θέλουμε να έχουμε μια εικόνα των στοιχείων και των δεδομένων στην αγροτική παραγωγή της χώρας.

Αν έχουμε στοιχεία τότε μπορούμε να κάνουμε στρατηγικές και να παρέμβουμε για να λύσουμε τα προβλήματα. 

Το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να έχει μια εικόνα της παραγωγής του κάθε προϊόντος στην χώρα μας. Να γνωρίζουμε κάθε παραγωγός τι ποσότητες παράγει, καθώς και την εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα που έχουν τα προϊόντα του. Έτσι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε το ελληνικό προϊόν από τις απομιμήσεις και τις ελληνοποιήσεις.

Αυτή η αλλαγή στο υποργείο θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα μητρώα (ελαιοκομικό, αμπελουργικό κ.α.) πρέπει να δίνουν σωστά στοιχεία για την παραγωγή. Πρέπει να γίνει καταγραφή στοιχείων γιατί έτσι θα μπορούμε να στηρίξουμε όσους αγρότες πραγματικά παράγουν».

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα υπάρξει συνεργασία με Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πάντως ο υπουργός ανέφερε ότι δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στο οργανόγραμμα του ΥπΑΑΤ αλλά ούτε θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα προχωρήσει σε αλλαγές διοικήσεων και προσώπων.

16/03/2022 03:07 μμ

Σημαντικό θα είναι το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 21 Μαρτίου 2022, στο οποίο αναμένεται να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις για την στήριξη του αγροτικού τομέα.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, προσθέτοντας ότι η χώρα μας αναμένει από την ΕΕ να ενεργοποιήσει ειδικό «ταμείο» από το οποίο θα αντλήσει κεφάλαια για να πληρώσει τις συνδεδεμένες στο μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι.

Θυμίζουμε το αίτημα για συνδεδεμένη στο μαλακό είχε καταθέσει στην ΕΕ ο πρώην υπουργός κ. Λιβανός. Για το καλαμπόκι έγινε αίτημα από τον υπουργό κ. Γεωργαντά, μετά και από σχετική πρόταση των κτηνοτρόφων που θέλουν επάρκεια στις ζωοτροφές.

Αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά κονδύλια τότε τα ποσά θα «κοπούν» από άλλες συνδεδεμένες που παρουσιάζουν μειωμένη απορρόφηση. Δηλαδή θα γίνει αναδιανομή του προϋπολογισμού των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Όπως έχει αναφέρει ο ΑγροΤύπος, το σενάριο για το καλαμπόκι προβλέπει χορήγηση συνδεδεμένης της τάξης των 30 ευρώ το στρέμμα, ενώ για το μαλακό σιτάρι η πρόταση είναι η ενίσχυση με 10 ευρώ το στρέμμα.

Το ΥπΑΑΤ επίσης είναι θετικό στο να παραμείνει η συνδεδεμένη στο καλαμπόκι και στη νέα ΚΑΠ. 

Όπως ανέφερε ο υπουργός στο σκληρό σιτάρι η χώρα μας έχει πλήρη επάρκεια και κάνει κι εξαγωγές, ενώ σε ό,τι αφορά στο μαλακό από Ρωσία η Ελλάδα προμηθευόταν περίπου 250.000 τόνους, ενώ καλαμπόκι από Ουκρανία περί τους 500.000.

Πάντως ο κ. Γεωργαντάς δεν βλέπει επισιτιστική κρίση αλλά πολύ σύντομα αποκλιμάκωση των τιμών (ελπίζουμε μετά τον αλωνισμό να πιάσουν καλή τιμή οι παραγωγοί).

Όσον αφορά τις εισαγωγές παραδέχτηκε ότι οι Βούλγαροι αποφεύγουν να πουλάνε καλαμπόκι αλλά ελπίζει ότι σύντομα θα διοθρωθεί η κατάσταση μετά και από παρέμβαση της Κομισιόν. Όπως τόνισε οι εισαγωγείς δημητριακών έχουν ενημερώσει τον ΥπΑΑΤ ότι έχουν ενεργοποιήσει εναλλακτικούς διαύλους για εισαγωγή σιτηρών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Γαλλία κ.α.

Αν οι εισαγωγείς θελήσουν να εισάγουν φορτία με μαλακό σιτάρι από τις ΗΠΑ να είναι βέβαιοι ότι το ΥπΑΑΤ θα τους βοηθήσει όσον αφορά τα θέματα φυτοϋγείας, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς. 

15/03/2022 10:46 πμ

Ο εκσυγχρονισμός μίας χώρας παρουσιάζεται με πράξεις και όχι με λόγια. Από λόγια, δόξα τω Θεό στη χώρα αυτή είμαστε χορτάτοι, επισημαίνει σε δήλωσή του στον ΑγροΤύπο ο Dr. MSc. Γιώργος Χρ. Δημόκας, γεωπόνος μελετητής από τη Μαγνησία.

«Φτάνουμε αισίως στους τρεις μήνες, από την ημερομηνία που υποβλήθηκαν, Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις των νέων γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων για το υπομέτρο 6.1. «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» και ακόμη … ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από το ΥπΑΑΤ.

Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο υπομέτρο για πρώτη φορά υποβλήθηκε και θα ελεγχθεί μόνο ηλεκτρονικά καθώς στόχο αποτελούσε η απλοποίηση και η επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης. Πόσες φορές ακούσαμε την Πολιτική Ηγεσία να μας τονίζει ότι «εκσυγχρονίζει και επιταχύνει τις διαδικασίες»…!!! Αλλά αυτοί που τα έλεγαν έφυγαν … και όλοι εμείς που ασχολούμαστε και παραμένουμε στον αγροτικό χώρο βλέπουμε μία από τα ίδια. Καμία αλλαγή. Ο χρόνος κυλάει και ο αγροτικός κόσμος περιμένει…

Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο υπομέτρο προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον καθώς υποβλήθηκαν περί τις 17.500 αιτήσεις, ενώ παράλληλα ο προϋπολογισμός (420 εκ. ευρώ), του υπομέτρου εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, ποσά δηλαδή, που έχουν δοθεί στη χώρα μας, ως κράτος - μέλος της Ε.Ε. για να απορροφηθούν τη διετία 2021-2022. Το ΥΠΑΑΤ έχει έως και σήμερα μηδενική απορρόφηση από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης (εξαίρεση η εξισωτική αποζημίωση), ενώ παράλληλα, έχει ως συμβατική υποχρέωση να παρέχει στους αξιολογητές του υπομέτρου, διασταυρωτικούς ελέγχους, για μια σειρά από δεδομένα που αφορούν τους υποψηφίους. Οι αξιολογητές ακόμη περιμένουν … να αποσταλούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι που αφορούν:

 • Φοιτητές/Σπουδαστές. Τα στοιχεία των υποψηφίων πρέπει να διασταυρωθούν με τη βάση δεδομένων που τηρείται στο υπουργείο Παιδείας. Στο πεδίο «προβλεπόμενα έτη φοίτησης» δηλώνονται τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά έτη ή εξάμηνα φοίτησης για τη λήψη πτυχίου. Βάση δεδομένων υπουργείου Παιδείας.
 • Κύριο ταμείο ασφάλισης. Για το ταμείο ασφάλισης για τις περιπτώσεις που δεν έχει δηλωθεί ΟΓΑ, πρέπει να γίνει διασταυρωτικός έλεγχος από το ΥΠΑΑΤ. Βάση δεδομένων ΕΦΚΑ.
 • Ο/η σύζυγος, είναι επαγγελματίας αγρότης ή μπορεί να χαρακτηριστεί ως επαγγελματίας αγρότης. Διενεργείται διασταυρωτικός έλεγχος από το ΥΠΑΑΤ. Βάση δεδομένων ΜΑΑΕ.
 • Ο/η σύζυγος έχει υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ κατά το έτος 2021. Διενεργείται διασταυρωτικός έλεγχος από το ΥΠΑΑΤ. Βάση δεδομένων ΟΠΕΚΕΠΕ.
 • Ο/η σύζυγος έχει υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα την Κρήτη και την Εύβοια ή τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας, κατά τα έτη 2019 ή/και 2020. Διενεργείται και διασταυρωτικός έλεγχος από το ΥΠΑΑΤ. Βάση δεδομένων ΟΠΕΚΕΠΕ.
 • Κατά τα τελευταία τέσσερα έτη πριν από το προηγούμενο έτος από εκείνο του έτους αναφοράς (2021), δηλαδή τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019, έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ (έστω και μία) με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας. Διενεργείται διασταυρωτικός έλεγχος από το ΥΠΑΑΤ. Βάση δεδομένων ΟΠΕΚΕΠΕ.
 • Ο/η αρχηγός της εκμετάλλευσης έχει ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα σε κάποιο από τα έτη 2016, 2017, 2018, 2019 ή 2020. Διενεργείται διασταυρωτικός έλεγχος από το ΥΠΑΑΤ. Βάση Δεδομένων ΜΑΑΕ – ΑΑΔΕ - ΟΠΕΚΕΠΕ.
 • Είναι δικαιούχος του υπομέτρου 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2014 – 2020. Διενεργείται διασταυρωτικός έλεγχος από την ΕΥΕ ΠΑΑ. Βάση δεδομένων ΕΥΕ ΠΑΑ.
 • Έχει υπάρξει στο παρελθόν δικαιούχος μέτρων «νέων γεωργών». Διενεργείται διασταυρωτικός έλεγχος από την ΕΥΕ ΠΑΑ. Βάση δεδομένων ΕΥΕ ΠΑΑ.

Η αξιολόγηση με τη διασύνδεση στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων που τηρούνται στη χώρα μας δύναται να κλείσει πολύ γρήγορα, κάτι που επιτάσσουν η αρνητική συγκυρία που βιώνει ο αγροτικός κόσμος με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο και τα λιπάσματα να έχουν φτάσει σε πρωτοφανή παγκόσμια επίπεδα. Ο αγροτικός κόσμος ζητά από την πολιτική ηγεσία να ενσκήψει στο συγκεκριμένο θέμα, να ενστερνιστεί τα προβλήματα του παρόντος και να επαλειφθεί για την άμεση επίλυση, την επιτάχυνση της διαδικασίας και την τάχιστη αξιολόγηση του υπομέτρου», επισημαίνει ο κ. Δημόκας.

14/03/2022 02:02 μμ

Ο παγετός του Ιανουαρίου του 2022 έπληξε τα εσπεριδοειδή όλης της Πελοποννήσου, (Αργολίδα, Λακωνία, Κορινθία), τα εσπεριδοειδή της Δυτ. Ελλάδας και Ηπείρου και τα χειμερινά  κηπευτικά όλης της χώρας. 

Αλλά ως φαίνεται, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση που ένα καιρικό φαινόμενο πλήττει την αγροτική παραγωγή, η Κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να καταστρατηγήσει τις αρχές της ισονομίας και της δικαιοσύνης.

Έτσι από  το Δελτίο Τύπου του ΕΛΓΑ (11 Μαρτίου 2022), οι αγρότες της χώρας πληροφορήθηκαν ότι προκαταβολές λαμβάνουν μόνο οι πληγέντες παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας! Με το σημείο 2 δε της ανακοίνωσης, ομολογούν εγγράφως ότι εξαιρείται η Λακωνία από τη λήψη της σχετικής προκαταβολής αλλά και κάθε άλλη περιοχή που επλήγη!

Με ερώτηση που κατέθεσα σήμερα στη Βουλή, ζητώ το αυτονόητο σε μια δημοκρατική χώρα. Να ισχύσουν οι αρχές της ισονομίας και δικαιοσύνης για τους Λάκωνες εσπεριδοκαλλιεργητές! Ζητώ να προχωρήσουν στη χορήγηση προκαταβολών σε όλες τις πληγείσες περιοχές της χώρας από τον παγετό του περασμένου Ιανουαρίου όπως η Λακωνία, και σε άλλες πλην των εσπεριδοειδών καλλιέργειες που έπαθαν ζημιές, τονίζει με ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος αγροτικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

14.03.2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Πλην Λακεδαιμονίων (και όχι μόνο) οι προκαταβολές ΕΛΓΑ; 

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΕΛΓΑ, από 11 Μαρτίου 2022, ανακοινώνονται  προκαταβολές σε παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας για τις ζημιές από τον παγετό του Ιανουαρίου του 2022. Κατ΄αρχήν θα συμφωνήσουμε με τη χορήγηση προκαταβολών σε πληγέντες αγρότες, η οποία είναι δυνατή μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και το αποθεματικό που δημιουργήθηκε.

Τη χορήγηση αυτή ωστόσο θα πρέπει να διέπουν αρχές ισονομίας και δικαιοσύνης, ίδιες για όλους τους ασφαλισμένους αγρότες και κτηνοτρόφους αυτής της χώρας, οι οποίες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ζημιές και όχι σε πελατειακές και ρουσφετολογικές λογικές. Αυτές τις λογικές των “δυο ταχυτήτων αγρότες” καταδικάσαμε πολλές φορές σαν πρακτική, τόσο η Αντιπολίτευση όσο και οι ίδιοι οι αγρότες.

Ο παγετός του Ιανουαρίου του 2022 έπληξε τα εσπεριδοειδή όλης της Πελοποννήσου (Αργολίδα, Λακωνία, Κορινθία), τα εσπεριδοειδή της Δυτ. Ελλάδας και Ηπείρου και τα χειμερινά κηπευτικά όλης της χώρας. Με έκπληξη όμως οι πληγέντες αγρότες, διάβασαν τις εξαγγελίες για προκαταβολές μόνο για την Αργολίδα. Σύμφωνα με το σημείο 2 εξαιρείται η Λακωνία από τη λήψη της σχετικής προκαταβολής και κάθε άλλης περιοχής που επλήγη! Μάλιστα, ανακοινώσατε και ποσό, πριν καλά καλά ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ.

Επειδή η ισονομία και η δικαιοσύνη πρέπει να διέπουν όλες τις αποφάσεις της πολιτείας,

Επειδή με την απόφασή σας χωρίζετε, για άλλη μια φορά, τους πληγέντες αγρότες σε πολίτες δύο κατηγοριών,

Επειδή ο παγετός έχει πλήξει πολλές καλλιέργειες και πολλές περιοχές της χώρας,

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται δημόσιο χρήμα (πακέτα Χατζηγάκη, Κοντού κλπ), χωρίς καμία προϋπόθεση, μόνο για στενά ψηφοθηρικούς λόγους με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αγροτών να καλείται να τα επιστρέψει,

Επειδή, η κρίση ακρίβειας, οι επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου και οι καταστροφικές πολιτικές της Κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα επηρεάζουν το ίδιο όλους τους αγρότες,

Επειδή, όπως δείχνουν οι κινήσεις πανικού της Κυβέρνησης, έχετε εισέλθει σε προεκλογική τροχιά παροχολογίας που δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει σε βάρος των πολιτών και της ήδη τραυματισμένης οικονομίας από τις επιλογές σας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πως θα διασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή των προκαταβολών σε όλους τους πληγέντες αγρότες;

2. Θα προχωρήσει σε χορήγηση προκαταβολών σε όλες τις πληγείσες περιοχές της χώρας όπως η Λακωνία, και σε άλλες καλλιέργειες;

3. Ποιά η άποψη των αρμόδιων υπηρεσιών για την κατεύθυνση των προκαταβολών και το ύψος τους;

4. Θα σταματήσει, επιτέλους, η Κυβέρνηση να χωρίζει τους πολίτες σε δύο και τρεις κατηγορίες;

O Ερωτών βουλευτής

Αραχωβίτης Σταύρος