Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σύσκεψη για κατανομή βιοντίζελ, συνδεδεμένη στον ηλίανθο θα πάρουν οι παραγωγοί από 2024

05/04/2022 01:32 μμ
Σύσκεψη θα υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ ΥπΑΑΤ, ΥΠΕΝ, παραγωγών και μεταποιητών βιοντίζελ, με στόχο να υπογραφεί η απόφαση της κατανομής για το βιοντίζελ.

Σύσκεψη θα υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ ΥπΑΑΤ, ΥΠΕΝ, παραγωγών και μεταποιητών βιοντίζελ, με στόχο να υπογραφεί η απόφαση της κατανομής για το βιοντίζελ.

Η έκδοση της εν λόγω απόφασης, η οποία καθορίζει τις ποσότητες βιοκαυσίμου που θα απορροφηθούν από την αγορά κάθε χρόνο, είναι θέμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Όμως έχει και το ΥπΑΑΤ ευθύνες καθώς μέχρι αυτή την στιγμή βρίσκεται στον αέρα η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

Όπως πέρσι έτσι και φέτος υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή αυτής της απόφασης. Κάποιοι όπως φαίνεται «πιέζουν» να μην υπογραφεί για να μπορούν να εισάγουν φτηνό βιοντίζελ από το εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών «Η Ένωση», κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ραντεβού μεταξύ των υπουργών κ.κ. Σκρέκα και Γεωργαντά, των συνεταιρισμών που ασχολούνται με την παραγωγή ηλίανθου και των μεταποιητών παραγωγή βιοντίζελ. Θα πρέπει να υπογραφεί η κατανομή για να υπογράψουν οι παραγωγοί τα συμβόλαια. 

Επίσης ο υπουργός μας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση στην ΕΕ για συνδεδεμένη στον ηλίανθο. Δεν μας ξεκαθάρισε αν η συνδεδεμένη θα αφορά βρώσιμο για παραγωγή ηλιέλαιου ή για την παραγωγή βιοντίζελ. Όμως εμάς μας συμφέρει να είναι βρώσιμος ηλιάνθος γιατί θα υπογράφουμε νωρίτερα τα συμβόλαια με την μεταποίηση».

Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι η χώρα μας θα καταθέσει στην ΕΕ αίτημα για συνδεδεμένη στον ηλίανθο για το 2023. Αν γίνει δεκτό το αίτημα σημαίνει ότι την συνδεδεμένη ενίσχυση θα την πάρουν στο χέρι οι παραγωγοί το 2024.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
06/04/2022 10:59 πμ

Δίνουμε πάνω από 45 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές με βάση τον τζίρο του 2021, τόνισε στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Χάρη Καστανίδη.

Μετά το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την καλλιέργεια ηλίανθου με στόχο την παραγωγή ηλιέλαιου. «Ειδικά για το ηλιέλαιο, αν και αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια, δεχόμαστε εισηγήσεις να γίνει μια ανακατεύθυνση καλλιεργειών που πήγαιναν από το βιοκαύσιμο ώστε να στραφούν για την παραγωγή ηλιελαίου το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα τρόφιμα», σημείωσε ο κ. Στύλιος.

Ακόμη, το ΥπΑΑΤ δίνει προτεραιότητα στην προώθηση των καλοκαιρινών καλλιεργειών για τις οποίες υπάρχει ακόμα χρόνος, όπως είναι ο αραβόσιτος, η μηδική και η σόγια. Όπως είπε ο υφυπουργός, εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση προς όφελος των συγκεκριμένων καλλιεργειών.

Επίσης, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, για πρώτη φορά γίνονται εισηγήσεις στο υπουργείο για την προσθήκη και του αραβοσίτου στις συνδεδεμένες, με τον ΥφΑΑΤ να θυμίζει πως «στο σχέδιο που καταθέσαμε τον Δεκέμβριο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις εντάχθηκαν για πρώτη φορά το κριθάρι και το μαλακό σιτάρι, πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος». 

Ο Υφυπουργός τόνισε ακόμα πως το Υπουργείο, σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναστέλλει προσωρινά το μέτρο της αγρανάπαυσης, το οποίο αφορά 380.000 στρέμματα. Οι δικαιούχοι ωστόσο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όσα έπαιρναν.

Αναφορά, επίσης, έκανε και στην σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Κρίσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας. Σκοπός του μηχανισμού είναι η διεξοδική χαρτογράφηση των τρωτών σημείων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ακόμη τόνισε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα κύρια αγροτικά προϊόντα που εισάγουμε από Ουκρανία και Ρωσία είναι το μαλακό σιτάρι σε ποσοστό 30% και ο αραβόσιτος σε ποσοστό 26%. Αντίθετα, στα δημητριακά και στα έλαια, ο όγκος των εισαγωγών είναι πολύ μικρός». 

Τελευταία νέα
04/04/2022 01:28 μμ

Σε εξέλιξη ήταν στη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας η επίσκεψη Γεωργαντά στην Ορεστιάδα.

Ο υπουργός είναι βασικός ομιλητής σε ημερίδα που λαμβάνει χώρα στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας από τις 12 το μεσημέρι.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από την εκδήλωση, ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύθηκε προς τους αγρότες και τους συνεταιριστές της περιοχής, να υποβάλλει αίτημα στην ΕΕ, ώστε να συμπεριληφθεί και ο ηλίανθος στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Ο πρόεδρος του ΑΣ Ορεστιάδας, κ. Λάμπης Κουμπρίδης στην ομιλία του ζήτησε από τον υπουργό να γίνει συνάντηση στην Αθήνα με τον ΣΒΙΒΕ, τον ΠΑΣΚΕΦ παρουσία Σκρέκα, για να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει (καθυστέρηση κατανομής βιοντίζελ).

Στο σημείο αυτό ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως το ζήτημα της κατανομής είναι σε καλό δρόμο και πως σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις, όπως άλλωστε ζητά εναγωνίως ο ΣΒΙΒΕ και ο ΠΑΣΚΕΦ, εκπρόσωποι των οποίων (Τυχάλας, Λίτος αντίστοιχα) παρευρίσκονται στην Ορεστιάδα.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ έχει ως εξής:

Γεωργαντάς σε ημερίδα στην Ορεστιάδα: Στόχος μας η αύξηση των  καλλιεργειών σε μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο

Οι δυνατότητες στοχευμένων παρεμβάσεων με σκοπό την αύξηση των καλλιεργειών σε μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας στην Ορεστιάδα που οργάνωσε ο  Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών «Η Ένωση», στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Στην Ημερίδα, στην οποία επί τρίωρο έγινε διάλογος εφ’ όλης της ύλης, με τη συμμετοχή 150 αγροτών, συζητήθηκαν η επίδραση της αύξησης του κόστους παραγωγής ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η περιοχή του Έβρου είναι βασική παραγωγική εστία για τη χώρα μας σε μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Ορεστιάδας κάθε χρόνο καλλιεργούνται περίπου 150.000 στρέμματα ηλίανθου που αντιστοιχούν στο 20% της ελληνικής παραγωγής.

Οι παραγωγοί επιβεβαίωσαν στον ΥπΑΑΤ τη βούλησή τους να αυξήσουν τις καλλιέργειες στα συγκεκριμένα προϊόντα, και μέσω της αξιοποίησης των εκτάσεων που βρίσκονται σε αγρανάπαυση, δυνατότητα που προσφέρει με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να χάνουν τα πλεονεκτήματα που δίνει το πρόγραμμα αγρανάπαυσης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντάς σε παρέμβασή του τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να δώσει τη δυνατότητα αύξησης των καλλιεργειών σε δημητριακά, σημειώνοντας ότι ήδη έχει υποβληθεί αίτημα για να ενταχθεί στις συνδεδεμένες ενισχύσεις το μαλακό σιτάρι, ενώ αποστέλλεται αίτημα και για το καλαμπόκι.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στα μέτρα ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτών που έχει λάβει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενεργοποίηση του Ταμείου Κρίσης, από το οποίο αναλογούν στη χώρα μας ακόμα 26 εκατ. ευρώ. Ενώ είπε ότι εξετάζεται σχέδιο για περαιτέρω στήριξη των αγροτών και για την αγορά λιπασμάτων. Επιβεβαίωσε, παράλληλα, ότι κι εφέτος οι αγρότες απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος.

Ο ΥπΑΑΤ προανήγγειλε, ακόμη, μέτρα που θα αφορούν στην ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας, τα οποία εκ των πραγμάτων θα ευνοήσουν και τους καλλιεργητές ηλίανθου.

Εκ μέρους των αγροτών διατυπώθηκε η ανάγκη προώθησης των αναδασμών και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του προγράμματος για τα Σχέδια Βελτίωσης καθώς και η κατανομή στο βιοντίζελ με βάση την επικείμενη υπουργική απόφαση.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών «Η Ένωση», κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, σημείωσε ότι η σημερινή γεωργία καλείται να προσαρμοστεί απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της επισιτιστικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής που είναι συνδεδεμένες με τη νέα πραγματικότητα που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, οι βουλευτές κ.κ. Χρ. Δερμετζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, οι Δήμαρχοι Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης και Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και εκπρόσωποι της Γεωπονικής Σχολής Ορεστιάδας. Μετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των βουλευτών της ΝΔ κ. Αναστ. Δημοσχάκης και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αναστ. Γκαρά.

Ακολούθησε εκτενής διάλογος με τους αγρότες και επίσκεψη του ΥπΑΑΤ σε χώρους της Γεωπονικής Σχολής Ορεστιάδας. Ο κ. Γεωργαντάς συζήτησε με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημόνων Γεωπονίας και Δασολογίας και τόνισε την ανάγκη σύνδεσης της επιστημονικής κοινότητας με την παραγωγή.

Νωρίτερα ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε τον Συνοριακό Φυτοϋγειονομικό Σταθμό των Κήπων. Ο ΥπΑΑΤ συζήτησε με το προσωπικό και διαπίστωσε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Σταθμού, για την οποία θα αναλάβει πρωτοβουλία.

01/04/2022 10:45 πμ

Ημερίδα με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, που θα επισκεφθεί την Ορεστιάδα, διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα 4 Απριλίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας Η Ένωση.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορεστιάδας, κ. Λάμπης Κουμπρίδης, «η εκδήλωση είναι ανοικτή για όλο το κοινό. Θα συζητήσουμε για την καλλιέργεια σιτηρών και την επισιτιστική επάρκεια λόγω των εξελίξεων, καθώς επίσης και το θέμα του ηλίανθου, από τον οποίο εξαρτάται σε έναν βαθμό και η παραγωγή ηλιελαίου. Με τα σημερινά δεδομένα και με τιμές στα 45 λεπτά, δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα. Γι' αυτό θα ζητήσουμε από τον υπουργό την ένταξη του ηλίανθου σε καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων και συγκεκριμένα, να φτάσει η ενίσχυση στα 60 ευρώ το στρέμμα».

Και παλιότερα, η ΕΑΣ Ορεστιάδας είχε υποβάλλει αντίστοιχο αίτημα προς το ΥπΑΑΤ, ωστόσο αυτό δεν έχει έως σήμερα τύχει θετικής αποδοχής. Σημειωτέον ότι στην γειτονική Βουλγαρία ο ηλίανθος πληρώνεται αυτές τις ημέρες προς 1 ευρώ το κιλό περίπου, αφού η πλειοψηφία των αγροτών δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πουλήσουν.

Παρόντες στην εκδήλωση θα είναι μεταξύ άλλων εκ μέρους του ΣΒΙΒΕ ο Γιάννης Τυχάλας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΦ Στέργιος Λίτος. 

31/03/2022 11:58 πμ

Ακούμε ότι έχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ηλιέλαιου στην αγορά και στην εστίαση. Οι αγρότες μπορούν να καλύψουν το κενό στις εισαγωγές λόγω πολέμου στην Ουκρανία το ΥπΑΑΤ όμως θέλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να λύσει το πρόβλημα είναι το ερώτημα.

Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, έμπειρος παραγωγός από το νομό Λάρισας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «μπορεί να γίνει επίσπορη καλλιέργεια ηλίανθου για την παραγωγή του ηλιελαίου. Θα πρέπει όμως η ηγεσία του ΥπΑΑΤ να αναλάβει προτωβουλίες να μην υπάρξουν προβλήματα με το ΟΣΔΕ (ποινές) επειδή θα είναι επίσπορη καλλιέργεια και παράλληλα να φέρει στο τραπέζι τα εργοστάσια βιοντίζελ να υπογράψουν νέες συμβάσεις με τους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές αλλά αυτή την φορά για να παράγουν ηλιέλαιο».

Και προσθέτει: «Από τα τέλη Μαΐου ξεκινά ο αλωνισμός στα κριθάρια και από 10 - 20 Ιουνίου στα σκληρά σιτάρια. Κάποια απο τα χωράφια είναι ξηρικά άλλα είναι αρδευόμενα. Ο ηλίανθος θέλει άρδευση και έχει κύκλο καλλιέργειας τρεις μήνες. Χρειάζεται ενίσχυση για αγροτικό τιμολόγιο για να καλύψει το κόστος ποτίσματος. Επίσης μπορεί να υπάρξουν χαμηλές αποδόσεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κάτι που θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους οι μεταποιητές. Περίπου από τα τέλη Σεπτεμβρίου όμως θα ξεκινήσει η συγκομιδή.

Από τα περίπου 6 εκατ. στρέμματα με καλλιέργεια μαλακού, σκληρού και κριθαριού που έχει η χώρα μας, μπορεί να βρεθούν γύρω στα 500.000 στρέμματα για την επίσπορη καλλιέργεια ηλίανθου. Τα υπολείμματα στο χωράφι από το κριθάρι και και το σιτάρι μπορεί να τα κάνουν μπάλες και να τα δώσουν στους κτηνοτρόφους για ζωοτροφή. Αυτό που χρειάζονται όμως οι αγρότες είναι να ξέρουν την τιμή που θα πάρουν τον ηλίανθο οι βιομηχανίες για να υπολογίσουν το κόστος καλλιέργειας». 

21/03/2022 04:43 μμ

Αποδεικνύεται και στην πράξη η δυναμική του προϊόντος φέτος, επιβεβαιώνοντας όσα γράψαμε εδώ και αρκετό καιρό.

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές της συμβολαιακής στον ηλίανθο, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στην Ουκρανία και της γενικότερης αναταραχής της αγοράς των ελαίων. Οι πρώτες συμβάσεις που δόθηκαν στους παραγωγούς στις αρχές Μαρτίου (δείτε εδώ) αφορούσαν μια τιμή στα 41 λεπτά, όμως μέσα σε διάστημα ούτε 20 ημερών, υπάρχει ήδη αναθεώρηση σε τιμοκαταλόγους, γεγονός που ενδεχομένως παρακινήσει και τους μεγάλους του κλάδου του βιοντίζελ να βγουν στην αγορά με καλές τιμές για τους παραγωγούς.

Για την ώρα, όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος, ήδη προσφέρονται στους παραγωγούς, για να καλλιεργήσουν, συμβάσεις με 45 λεπτά το κιλό, αντί των 41 λεπτών στις αρχές Μαρτίου, όμως οι τάσεις είναι ανοδικές, καθώς οι τιμές σε άλλες χώρες (π.χ. Βουλγαρία) έχουν ανέλθει και πάνω από τα επίπεδα του 1 ευρώ το κιλό!

Ο γεωπόνος από τη Νέα Ζίχνη Σερρών και έμπορος αγροτικών προϊόντων, κ. Στέργιος Γκιργκίρης, μέσω της επιχείρησης του οποίου υπογράφουν οι παραγωγοί στις Σέρρες συμβάσεις για καλλιέργεια ηλίανθου τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ήδη από σήμερα οι τιμές στις συμβάσεις που κάνουμε με τους παραγωγούς μέσω της συμφωνίας με την Φυτοενέργεια είναι αυξημένες στα 45 λεπτά. Η τιμή αυτή είναι ασφαλείας και θεωρώ πως θα πάει κι άλλο πάνω. Την τιμή αυτή θα εισπράξουν και όσοι παραγωγοί υπέγραψαν σύμβαση με 41 λεπτά». Σύμφωνα με τον κ. Γκιργκίρη, οι σπορές έχουν ήδη αρχίσει στις Σέρρες, με το ενδιαφέρον εκ μέρους των παραγωγών για γεωργικά εφόδια να καταγράφεται πλέον έντονο.

«Θα κιτρινίσει ο κάμπος εδώ, δεδομένου ότι στη Βουλγαρία η τιμή έχει πάει πάνω από 1 ευρώ»

Πολύ αισιόδοξος για την πορεία της τιμής παραγωγού στα συμβόλαια εμφανίζεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορεστιάδας, μια οργάνωση που συνεργάζεται με την εταιρεία Agroinvest. Όπως αναφέρει ο έμπειρος πρόεδρος: «η τιμή παραγωγού στον ηλίανθο σήμερα στη γειτονική Βουλγαρία είναι στα... 1.050 ευρώ ο τόνος και το προϊόν είναι κάτι παραπάνω από περιζήτητο. Εκτιμώ πως οι συμβάσεις που θα κάνουμε μέσω του συνεταιρισμού με τους αγρότες, σε κάθε περίπτωση, θα προβλέπουν μια τιμή ασφαλείας άνω των 50 λεπτών το κιλό, με ανοδικές μάλιστα τάσεις. Ο κόσμος περιμένει και δεν υπογράφει ακόμα». Όσον αφορά, τέλος, στις σπορές, αυτή την περίοδο γίνεται προετοιμασία, αλλά σπορά προβλέπεται να γίνει στις αρχές Απριλίου στην Ορεστιάδα.

Αρχίζει να έχει ενδιαφέρον και σε άλλες περιοχές

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου συνεργάζεται με αγρότες για την παραγωγή ενεργειακών φυτών. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο «στην περιοχή μας, υπάρχει σαφής προτίμηση των παραγωγών στην ελαιοκράμβη, αλλά λόγω των υψηλών τιμών παραγωγού που παίζουν, έχουν αρχίσει και μας ρωτάνε πολλοί και για τον ηλίανθο. Όσον αφορά στις συμβάσεις, δεν έχουμε ακόμα υπογράψει. Αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα».

18/03/2022 11:49 πμ

Η αναταραχή στην Ουκρανία, από την οποία η Ελλάδα καλύπτει το 30 τοις εκατό των αναγκών της σε ηλιέλαιο κάθε έτος, έχει φέρει συνθήκες έλλειψης στην αγορά.

«Αυτή η έλλειψη είναι περισσότερο τεχνητή. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μέσα σε τόσο λίγες ημέρες έχουν εξαφανιστεί από την αγορά τα αποθέματα, με αποτέλεσμα η τιμή να έχει πάρει πάνω 100%», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), κ. Γιώργος Καββαθάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις εστίασης καλούνται εδώ και λίγες ημέρες, λόγω της αναταραχής στην Ουκρανία, να προμηθευτούν ηλιέλαιο στην τιμή των 30 ευρώ το δεκάλιτρο, αντί για 15 ευρώ, που ήταν πριν τον πόλεμο, έχοντας περιέλθει σε αδιέξοδο. «Μιλάω για τεχνητή έλλειψη γιατί εκτός των άλλων, δε μπορούμε να πούμε πως οι επιχειρήσεις του κλάδου μας, δουλεύουν στο φουλ αυτή την περίοδο. Το 65% των νοικοκυριών δηλώνει πως έχουν αυξηθεί οι λογαριασμοί για ΔΕΚΟ, σούπερ μάρκετ κ.λπ., οπότε ακόμα και τα Σαββατοκύριακα που κάποτε έβγαινε ο κόσμος, έχει περιοριστεί η δουλειά μας. Μεγάλο πρόβλημα συνιστά και η αύξηση της τιμής των καυσίμων, που έχει εκ των πραγμάτων περιορίσει την κίνηση. Ο κόσμος περίμενε το Σαββατοκύριακο για να κινηθεί, τώρα πάει στη δουλειά του μέσα στην εβδομάδα και λόγω των τσουχτερών τιμών, έχει κόψει πολύ τις μετακινήσεις το Σάββατο και την Κυριακή. Ο τζίρος στην εστίαση έχει υποχωρήσει κι αυτό οφείλεται και στην ψυχολογία των καταναλωτών που έχει επίσης πέσει μέσα στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας», σημειώνει ο κ. Καββαθάς, ο οποίος έχει προτείνει μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση τη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής, αλλά και τη μείωση των φόρων στα καύσιμα, ώστε να τονωθεί η ζήτηση.

Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλιέλαιο

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Καββαθάς, λόγω της αύξησης των τιμών του ηλιελαίου, οι επιχειρήσεις εστίασης στρέφονται στο αραβοσιτέλαιο, το σογιέλαιο, αλλά και το φοινικέλαιο. «Δεν μας εξυπηρετεί τόσο να δουλέψουμε με ελαιόλαδο, από την άποψη ότι τα μηχανήματά μας (φριτέζες) δουλεύουν με ηλιέλαιο και σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες», επισημαίνει ο κ. Καββαθάς. Πάντως, ήδη, όπως έγινε γνωστό, αλυσίδα του λιανεμπορίου έχει επιβάλλει εδώ και μερικές ημέρες πλαφόν (τέσσερις φιάλες) στις ποσότητες ηλιελαίου που διαθέτει στη λιανική, μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση των φυσικών της καταστημάτων. Ενώ και στην Ευρώπη παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα.

«Είναι μια καλή συγκυρία για να αρχίσουν οι φορείς της εστίασης να συζητούν το ενδεχόμενο να δουλέψουν με ελαιόλαδο, ως εναλλακτική», τονίζει από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, κ. Μύρων Χιλετζάκης. Ωστόσο, όπως αναφέρει «αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, από την άποψη ότι πρέπει και τα μηχανήματα να μπορούν να προσαρμοστούν, αλλά κυρίως οι συνταγές, που έχουν βάση το ηλιείλαιο και μ' αυτές δουλεύουν οι μάγειρες». Πάντως, όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χιλετζάκης, τις τελευταίες ημέρες έχει τονωθεί λίγο η ζήτηση για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και οι τιμές κινούνται πέριξ των 3,50 ευρώ το κιλό.

Προειδοποιήσεις Fediol λόγω του πολέμου

«Τα διαθέσιμα αποθέματα ηλιελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που κατανάλωνε 200.000 τόνους ουκρανικού ηλιελαίου το μήνα, έως ότου ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα διαρκέσουν μόλις για 4 έως 6 εβδομάδες», προειδοποίησε στις 4 Μαρτίου η Fediol, η Ένωση Βιομηχανιών Φυτικών Ελαίων της ΕΕ. «Πέραν αυτής της περιόδου, είναι πιθανό, ότι η έλλειψη διαθεσιμότητας ακατέργαστου ηλιελαίου και περιορισμένων εναλλακτικών λύσεων θα οδηγήσει σε έλλειψη εξευγενισμένου/εμφιαλωμένου ηλιελαίου στην ευρωπαϊκή αγορά κι αυτό θα γίνει αισθητό ακόμη και στον τελικό καταναλωτή», πρόσθεσε. Σημειώνεται πως η Ουκρανία καλύπτει το 82% των αναγκών της ΕΕ σε ηλιέλαιο, βασικό συστατικό για τη βιομηχανία τροφίμων και την παραγωγή κονσερβών, μπισκότων, σαλτσών, κ.ά. και πρώτο στην προτίμηση του των επιχειρήσεων Horeca, ενώ η Ελλάδα εισάγει περίπου το 90% των αναγκών της σε ηλιέλαιο.

Υπάρχει επάρκεια, λένε οι παραγωγοί

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ζήτημα των συνθηκών της αγοράς του ηλιελαίου έχει αρχίσει και απασχολεί και την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, η οποία μάλιστα έχει κάνει και κάποιες κουβέντες με εταιρείες παραγωγής ηλιελαίου, από εγχωρίως παραγόμενο ηλίανθο, σχετικά με την επάρκεια. Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής ηλίανθου, προορίζεται για την παραγωγή βιοντίζελ, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η γειτονική Βουλγαρία για παράδειγμα. Μάλιστα, για το λόγο αυτό, εξηγούν κύκλοι της αγοράς βιοντίζελ, παραδοσιακά ο ηλίανθος πληρώνεται στην Ελλάδα, αρκετά ακριβότερα στον παραγωγό, από ό,τι σε χώρες όπως η Βουλγαρία, που το φυτό προορίζεται για παραγωγή ηλιελαίου. «Εκτιμώ πως δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα όσον αφορά στην επάρκεια ηλιελαίου», λέει από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ), Στέργιος Λίτος. Βέβαια, το γεγονός ότι ο ηλίανθος χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλιελαίου, που αυτή την περίοδο είναι περιζήτητο, δεν αποκλείεται να ανοιξει την όρεξη σε εταιρείες του εξωτερικού να αγοράσουν προϊόν (ηλίανθο) από την Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους Έλληνες αγρότες.

04/03/2022 04:44 μμ

Προς επιβεβαίωση όσων έγραψε ο ΑγροΤύπος όλο το προηγούμενο διάστημα αναμένονταν αύξηση του εμπορίου διεθνώς.

Τιμή ασφαλείας στα 41 λεπτά το κιλό αναγράφουν οι πρώτες συμβάσεις που άρχισαν να προσφέρονται στους παραγωγούς ηλίανθου της βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου. Η τιμή αυτή ισχύει για το νομό Σερρών κι ενώ οι αγρότες ζητούν ακόμα υψηλότερες τιμές, λόγω της οικονομικής συγκυρίας και της ακρίβειας στις εισροές, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί, λένε στον ΑγροΤύπο, κύκλοι της αγοράς.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Στέργιο Λίτο από τις Σέρρες που είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΦ (πανελλήνιος σύλλογος των παραγωγών), ενδέχεται το επόμενο διάστημα να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι τιμές, λόγω της συγκυρίας, αλλά και στην περίπτωση που υπογραφεί η κατανομή για το βιοντίζελ και φύγει η ανασφάλεια που επικρατεί στο χώρο.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών θα παίξει και ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς η χώρα το 2021 έφθασε σε συγκομιδή ρεκόρ της τάξης των 23,2 εκατ. τόνων, γράφοντας αύξηση 19% σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Η παραγωγή στη Ρωσία, την ίδια ώρα, αυξήθηκε κατά 17%, φτάνοντας τους 15,5 εκατ. τόνους το 2021. Σύμφωνα με το USDA, οι παγκόσμιες εξαγωγές ηλιόσπορων αναμένεται να αυξηθούν κατά 4% ετησίως σε 7,3 εκατ. τόνους το 2022. Τα τελικά αποθέματα στον κόσμο θα αυξηθούν κατά 12% ετησίως σε 2,4 εκατ. τόνους.

02/03/2022 12:14 μμ

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει στον κλάδο των βιοκαυσίμων αλλά και στις καλλιέργειες ενεργειακών φυτών η καθυστέρηση της κατανομής για το βιοντίζελ της νέας χρονιάς.

Η έκδοση της εν λόγω απόφασης, η οποία καθορίζει τις ποσότητες βιοκαυσίμου που θα απορροφηθούν από την αγορά κάθε χρόνο, είναι θέμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Όμως έχει και το ΥπΑΑΤ ευθύνες καθώς μέχρι αυτή την στιγμή βρίσκεται στον αέρα η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών που αφορά χιλιάδες αγρότες. Παραγωγοί και μεταποίηση ζητούν να έχει βγει αυτή η απόφαση από τις αρχές κάθε έτους για να ανακοινώνονται τιμές και να γίνεται η υπογραφή συμβολαίων.

Ο κ. Ιωάννης Τυχάλας, εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας παραγωγής βιοκαυσίμων Φυτοενέργεια με έδρα στο νομό Σερρών, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη δεν έχει βγει η πρόσκληση για την κατανομή του έτους 2022. Αυτή έπρεπε να βγει από τον περασμένο Νοέμβριο και η απόφαση θα έπρεπε να δημοσιευθεί τον Ιανουάριο του 2022. 

Η καθυστέρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι μεγάλη αρκεί να σας αναφέρω ότι από την έκδοση της πρόσκλησης θα πρέπει να περάσουν τρεις μήνες για την υπογραφή της απόφασης.

Οι καλλιεργητές ενεργειακών φυτών (ηλίανθο, ελαιοκράμβη, σόγια) δεν γνωρίζουν τι να κάνουν. Συμβόλαια δεν μπορούν να υπογραφούν με τους παραγωγούς αν δεν καθοριστεί η κατανομή. Και μιλάμε σε μια ρευστή διεθνή αγορά με τον πόλεμο. Εμείς από την πλευρά μας ανακοινώνουμε μια τιμή ασφαλείας (κατώτερο πλαφόν) για να προχωρήσει στην καλλιέργεια ο παραγωγός. Έτσι για τον ηλίανθο έχουμε τα 39 λεπτά».

Ο κ. Στέργιος Λίτος, πρόεδρος της ΠΑΣΚΕΦ (Αγροτικός Σύλλογος Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό κ. Γιώργο Γεωργαντά συζητήσαμε για οικονομικά και θεσμικά θέματα. Ένα από τα θεσμικά θέματα που δεν έχει κανένα κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν και η υπογραφή της κατανομής των βιοκαυσίμων. 

Η πρόσκληση θα έπρεπε να έχει ανακοινωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Φτάσαμε Μάρτιο και ακόμη δεν έχει βγει από το ΥΠΕΝ. Καλιεργώ ελαιοκράμβη και αν και πάει καλά η παραγωγή ακόμη δεν γνωρίζω την τιμή που θα την πουλήσω. 

Στην χώρα μας έχουμε περίπου 32.000 καλλιεργητές ενεργειακών φυτών (ηλίανθος, ελαιοκράμη και σόγια) και συνολικά έχουμε πάνω από 1.200.000 στρέμματα καλλιέργειας».

Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση» κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, τονίζει από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ότι «αν δεν βγει η κατανομή δεν μπορούν οι βιομηχανίες βιοντίζελ να ανακοινώσουν τιμή. Θα έπρεπε από την αρχή της χρονιάς να είχε ανακοινωθεί η φετινή κατανομή. Έτσι θα μπορεί ο συνεταιρισμός να έρθει σε διαπραγμάτευση για μια καλύτερη τιμή παραγωγού. 

Δεν μπορεί να υπάρχει μια τέτοια καθυστέρηση από την πλευρά του κράτους και μάλιστα σε μια τόσο ρευστή οικονομική περίοδο. Στην περιοχή καλλιεργούνται από 75 έως 80 χιλιάδες στρέμματα με ηλίανθο που πάει για την παραγωγή βιοντίζελ».

18/02/2022 01:17 μμ

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην βιομηχανική ντομάτα.

Λίγο πριν τις φυτεύσεις ντομάτας και υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν θα προχωρήσουν φέτος στην καλλιέργεια. Όλα αυτά, παρά τις αυξημένες τιμές απορρόφησης του προϊόντος, που ανακοινώνουν οι μεταποιητικές.

Ο κ. Χρήστος Σουλιώτης, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ) εμφανίζεται εξαιρετικά προβληματισμένος σε σχέση με την φετινή χρονιά και τις φυτεύσεις βιομηχανικής ντομάτας. Όπως εξηγεί, όλα είναι ρευστά και αυτό έχει επίπτωση στην ψυχολογία, αλλά και στις τελικές... προθέσεις των παραγωγών. Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, οι βασικοί προβληματισμοί των παραγωγών έχουν να κάνουν με την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα που έχει εκτοξεύσει τα κόστη, αλλά και τις εισροές, όπως επίσης κανείς δε μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι με τις χρεώσεις για το πότισμα, τότε που έχει και ανάγκες το προϊόν. Κατά τα φαινόμενα, συνεχίζει ο κ. Σουλιώτης υπάρχει μια μείωση στις προθέσεις καλλιέργειας των παραγωγών γύρω στο 30 με 32% σε σύγκριση με πέρσι. Όπως εκτιμά συνεχίζοντας ο κ. Σουλιώτης, το κόστος πάει για αύξηση μέσα σε μια χρονιά της τάξης των 180 με 200 ευρώ στο στρέμμα, κάτι πραγματικά αδιανόητο για όλους, δεδομένου ότι υπάρχουν επίσης επιβαρύνσεις από τα καύσιμα, τις δαπάνες μεταφοράς κ.λπ. Σημειωτέον ότι πέρσι στο νομό Λάρισας καλλιεργήθηκαν γύρω στα 18.000 στρέμματα, ενώ φέτος, σύμφωνα με τον έμπειρο συνεταιριστή, ζήτημα θα ναι αν θα μπουν 13.000 στρέμματα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για τις τιμές που έδωσαν τα εργοστάσια, αναφέρει ο κ. Σουλιώτης φαίνεται πως πάμε σε αύξηση γύρω στο 10% από πέρσι, ενώ υπάρχει επιλογή για εγγυημένη τιμή, η οποία μπορεί να προσαυξηθεί επιπλέον έως 8 ευρώ τον τόνο (για ποσοστό 50% της παραγωγής), ανάλογα τις συμφωνίες που θα κλειστούν μετέπειτα.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «γύρω στις αρχές με μέσα Μαρτίου ανάλογα και το πώς θα πάει ο καιρός, αρχίζουν οι φυτεύσεις στην περιοχή μας. Πέρσι καλλιεργήθηκαν 10.000 στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα στην περιοχή μας, αλλά φέτος με βάση τις προθέσεις υπάρχει ένα ελαφρώς αυξημένο ενδιαφέρον. Βέβαια από τις προθέσεις μέχρι να φθάσουμε στις φυτεύσεις, υπάρχει δρόμος αρκετός. Ο αγροτικός κόσμος είναι προβληματισμένος με την αλματώδη αύξηση στο κόστος παραγωγής και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά. Οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν στα 94-95 ευρώ τον τόνο κατά μέσο όρο, ενώ πέρσι ήταν 83 ευρώ. Παρά την αύξηση 9% με 10% στα τιμολόγια, παραμένει ο προβληματισμός, αφού η ρευστότητα είναι θέμα. Το κόστος παραγωγής πέρσι εδώ ήταν στα 750 ευρώ, αλλά φέτος θα πλησιάσει τα 1.000 ευρώ».

18/02/2022 10:47 πμ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς συναντήθηκε με εκπροσώπους καλλιεργητών καπνού από τις περιοχές της Ροδόπης, των Σερρών, της Πιερίας και του Λαγκαδά.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καπνού και η διαδικασία καταβολής των 11.323.692 ευρώ που εγκρίθηκαν ως ενίσχυση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον covid-19 και των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης, Φωτεινή Αραμπατζή και Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού Ελλάδος (Καπνική) κ. Εσάτ Χουσεΐν, «μιλήσαμε για το κονδύλι της κορονοενίσχυσης του 2020 που ανέρχεται σε 11,3 εκατ. ευρώ. Έχει περάσει αρκετός χρόνος που περιμένουν οι παραγωγοί την ενίσχυση. Το κονδύλι υπάρχει μετά την υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη. Το κονδύλι υπάρχει και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μοιράσει αλλά υπάρχει μεγάλη διαδικασία. Ζητάμε κορονοενίσχυση και για το 2021 από το ΥπΑΑΤ.

Όσον αφορά την φετινή παραγωγή στο Μπασμά είμαστε στο τρίτο χέρι και όταν ολοκληρωθούν οι παραδόσεις θα δουν οι παραγωγοί την τιμή που θα αγοράσουν οι έμποροι. Στα καπνά Κατερίνης έχουμε μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι κατά 15 λεπτά και οι τιμές κυμαίνονται 4,82 - 4,87 ευρώ το κιλό».   

Ο πρόεδρος της οργάνωσης των Ευρωπαίων Καπνοπαραγωγών (UNITAB) κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ότι «για την κορονοενίσχυση έστειλαν το αίτημα στην ΕΕ πήραν την έγκριση αλλά δεν έκαναν την πληρωμή γιατί πιθανόν δεν έβρισκαν το κονδύλι. Μας είπαν ότι θα το εισέπρατταν οι καπνοπαραγωγοί στις 18 - 20 Δεκεμβρίου 2021 αλλά ούτε τότε δεν έγινε η πληρωμή. 

Ο νέος υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα γίνει η πληρωμή μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Τον ενημερώσαμε ότι αν δεν καταβληθεί η ενίσχυση μέχρι τον Μάιο τότε χάνεται. Μόνο από την Κομοτηνή θα χρειαστεί να γίνουν 6.000 αιτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μιλήσαμε επίσης με τον κ. Γεωργαντά για την μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας. Σήμερα ζουν 15.500 οικογένειες από τον καπνό στην χώρα μας. Είναι μονοκαλλιέργεια για τις περιοχές Ξάνθης και Κομοτηνής. Ακόμη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους εργάτες γης και το αυξημένο κόστος. 

Για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ το ΥπΑΑΤ δεν συνομίλησε καθόλου με τους παραγωγικούς φορείς. Θα πρέπει να γνωρίζει το Υπουργείο ότι οι καλλιέργειες καπνού, βαμβακιού και σταφίδας έφεραν τα κονδύλια αγροτικών ενισχύσεων στις προηγούμενες ΚΑΠ.

Φέτος στα καπνά Βιρτζίνια έχουμε περίπου τις ίδιες τιμές σε σχέση με πέρσι με εξαίρεση τις περιοχές Τρικάλων - Ελασσόνας που έχουμε μια αύξηση κατά 20 λεπτά σε σχέση με πέρσι και οι τιμές έφτασαν μέχρι και 2,60 ευρώ το κιλό.

Στην Ευρώπη κατά τις αρχές Μαΐου αναμένεται να γίνει μια μεγάλη συνάντηση των εκπροσώπων των καπνοπαραγωγών της UNITAB και των μεταποιητών της ΕΕ με τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες. Εκείνη την εποχή οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες κάνουν τον σχεδιασμό για τις αγορές που θα κάνουν την επόμενη διετία. Είναι κρίσιμη συνάντηση γιατί οι κλαδικοί φορείς της Ευρώπης θα προσπαθήσουν να τους πείσουν να αγοράσουν τα καπνά που χρησιμοποιούν για πρώτη ύλη στις βιομηχανίες τους από τις χώρες της ΕΕ».   

16/02/2022 12:20 μμ

Κανονικά εξελίσσεται η καλλιέργεια ελαιοκράμβης με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για αύξηση του κόστους καλλιέργειας και αναμένουν καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρσι. Όμως φέτος - όπως και πέρσι - το ΥΠΕΝ έχει καθυστερήσει να ανακοινώσει την απόφαση κατανομής βιοντίζελ για να βγουν οι επίσημες τιμές στα συμβόλαια των εταιρειών βιοντίζελ με τους παραγωγούς.  

Ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όσοι δεν είχαν νερό στα φυτρώματα έχουν πρόβλημα γιατί δεν είχε φέτος βροχές. Στους υπόλοιπους δεν υπάρχει πρόβλημα και η καλλιέργεια εξελίσσεται κανονικά. Περιμένουμε όμως ακόμη τις επίσημες τιμές συμβολαίων να ανακοινώσουν οι βιομηχανίες βιοντίζελ. Το πρόβλημα είναι ότι φτάσαμε Φεβρουάριο και ακόμη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δεν έχει υπογράψει την απόφαση, η οποία καθορίζει τις ποσότητες βιοκαυσίμου που θα απορροφηθούν από την αγορά. Πάντως εκτιμώ ότι φέτος οι τιμές συμβολαίων στην ελαιοκράμβη αναμένεται να φτάσουν τα 50 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Βασίλης Ευσταθόπουλος, που καλλιεργεί ελαιοκράμβη εδώ και 17 χρόνια και είναι έμπειρος παραγωγός από τη Δράμα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος δεν είχα πρόβλημα στα φυτρώματα αλλά σε άλλες περιοχές υπάρχει πρόβλημα. Η σπορά γίνεται στις αρχές Οκτωβρίου και χρειάζεται βροχές. Όμως τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε εκείνη την περίοδο και υπάρχει πρόβλημα που όταν γίνει ορατό από τον παραγωγό είναι αργά να κάνει επαναφύτευση ελαιοκράμβης και στέφεται σε άλλες καλλιέργειες. Για καλύτερα φυτρώματα χρειάζεται μετά το αλώνι να γίνει μια σωστή προεγρασία στο χωράφι πριν σπαρθεί ελαιοκράμβη. Στα πιο αμμουδερά χωράφια αυτό δεν χρειάζεται.

Το θετικό για την καλλιέργεια είναι ότι οι βιομηχανίες πληρώνουν με την παράδοση. Η συγκομιδή γίνεται τον Ιούνιο. Πέρσι είχαμε μια καλή χρονιά με τιμή που έφτασε στα 47,5 λεπτά το κιλό (ξεπέρασε την τιμή των συμβολαίων). Φέτος ακόμη δεν έχω κάποια επίσημη ενημέρωση για τις τιμές. Πάντως οι διεθνείς τιμές είναι σε καλά επίπεδα και φαίνεται ότι υπάρχει καλή ζήτηση. Τα προηγούμενα χρόνια υπογράφαμε επίσημα συμβόλαια κατά τα Χριστούγεννα. Πέρσι και φέτος όμως έχουν καθυστερήσει οι υπογραφές.

Οι παραγωγοί όμως είναι προβληματισμένοι από την αύξηση του κόστους καλλιέργειας που έχουμε φέτος. Είχαμε μια ακριβή σπορά και το πετρέλαιο ήταν σε υψηλά επίπεδα. Επίσης και η λίπανση που κάναμε κατά την σπορά είχε διπλάσιο κόστος σε σχέση με πέρσι. Ακόμη και ο αλωνισμός θα είναι πιο ακριβός. Ακόμη η καλλιέργεια αντιμετωπίζει προβλήματα με ζιζάνια και αυτό αυξάνει το κόστος της. Αν υπογράψουμε συμβόλαια με τις περσινές τιμές θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς. Με λιγότερη λίπανση και άρδευση μειώνονται οι αποδόσεις και χάνουμε εισόδημα. Στα ξηρικά χωράφια έχουμε μια μέση απόδοση περίπου 250 κιά το στρέμμα και στα αδρευόμενα κυμαίνεται από 300 έως 350 κιλά. Φέτος οι βιομηχανίες θα πρέπει να στηρίξουν την καλλιέργεια με τιμές που θα καλύψουν την αύξηση του κόστος γιατί σε αντίθετη περίπτωση τον επόμενο χρόνο πολλά χωράφια θα μείνουν άσπαρτα».

Ο κ. Αχιλλέας Γεροτόλιος, παραγωγός από το Κιλελέρ, φαίνεται να είναι φέτος προβληματισμένος με την εξέλιξη της καλλιέργειας. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, «όσοι βιάστηκαν να σπείρουν δεν έβρεξε και έχουν πρόβλημα στα φυτρώματα. Όσοι έσπειραν τέλη Νοεμβρίου οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν καθυσερήσει το φύτρωμα. Πέρσι η τιμή που πήραμε ήταν 45 λεπτά το κιλό που είχαμε υπογράψει τα συμβόλαια συν 2,5 λεπτά στην παράδοση. Φέτος ακούμε για τιμή στα 45 λεπτά». 

11/02/2022 11:16 πμ

Στο ίδιο έργο θεατές χιλιάδες αγρότες κυρίως από τη βόρειο Ελλάδα, αλλά και οι εταιρείες βιοντίζελ.

Λίγο μόλις διάστημα πριν τη σπορά του ηλίανθου και ακόμα τα συναρμόδια υπουργεία (ΥπΑΑΤ και ΥΠΕΝ) δεν έχουν κατορθώσει να συννενοηθούν για να βγάλουν στον αέρα καταρχήν την πρόσκληση για το βιοντίζελ της νέας χρονιάς και μετέπειτα την απόφαση κατανομής, από την οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι σπορές των ενεργειακών φυτών και το κυριότερο, το εισόδημα χιλιάδων παραγωγών.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς βιοντίζελ, το θέμα έχει να... κινηθεί από την εποχή Βορίδη στο ΥπΑΑΤ και έχει περάσει αρκετός, χρήσιμος χρόνος για εταιρείες και παραγωγούς, παρά τις διαβεβαιώσεις που κατά καιρούς έχουν δοθεί στους παραγωγούς και στις εταιρείες βιοντίζελ από το ΥΠΕΝ.

Θυμίζουμε ότι επί της ουσίας η έκδοση της εν λόγω απόφασης, η οποία καθορίζει τις ποσότητες βιοκαυσίμου που θα απορροφηθούν από την αγορά κάθε χρόνο είναι κυρίως θέμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όμως και το ΥπΑΑΤ έχει εμπλοκή σε όλο αυτό, καθώς χιλιάδες οικογένειες αγροτικές ζουν από την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

Ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου ανέφεραν πως από την επόμενη εβδομάδα, ίσως υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα, ώστε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, πριν τις σπορές ηλίανθου και οι αγρότες να κάνουν τη δουλειά τους απερίσπαστοι.

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλες τις εξελίξεις για την καλλιέργεια του ηλίανθου, θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε στο νέο τεύχος του Περιοδικού Γεωργία Κτηνοτροφία μηνός Φεβρουαρίου (02/2022), που θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα όλης της χώρας στο τέλος του μήνα.

09/02/2022 01:22 μμ

Σε σύσκεψη, που συγκάλεσε την Τρίτη (8/2), ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας, συμμετείχε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, παρουσία του επενδυτή της ΕΒΖ, Χρήστου Καραθανάση.

Ως γνωστόν, την προηγούμενη χρονιά, οι αγρότες παρέδωσαν την παραγωγή τους για βιοαέριο, σε πολύ χαμηλή τιμή, αφού δεν λειτούργησαν τα εργοστάσια που εκμίσθωσε από την Τράπεζα Πειραιώς ο κ. Καραθανάσης στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες.     

Στη σύσκεψη, κ. Καραθανάσης δεσμεύτηκε να απορροφήσει όλη τη φετινή παραγωγή τεύτλων για ζάχαρη, από το εργοστάσιο των Σερρών, το οποίο έχει εξοπλίσει και ενισχύσει με τις κατάλληλες υποδομές και είναι έτοιμο για λειτουργία. Ως προϋπόθεση, όμως, έθεσε, να τελεσιδικήσει η δικαστική διένεξη μεταξύ των εργαζομένων της ΕΒΖ με την Τράπεζα Πειραιώς, στην δικάσιμο που έχει οριστεί για τις 31 Μαρτίου 2022.

Πάντως από το 2019 το ΥπΑΑΤ έχει σταματήσει να ασχολείται με την ΕΒΖ και την τευτλοκαλλιέργεια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον φάκελο του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, που κατατέθηκε στην ΕΕ, το ΥπΑΑΤ μιλά για μια καλλιέργεια που θα φτάσει στα 13.630 στρέμματα στην χώρα. Από την άλλη το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ από την τράπεζα Πειραιώς κάνει λόγο για καλλιέργεια τεύτλων στην χώρα στα 60.000 στρέμματα από το 2022.

Το 2021 καλλιεργήθηκαν περί τα 4.000 στρέμματα με τεύτλα, εκ των οποίων τα 1.700 στο Δομοκό και τα υπόλοιπα 2.300 στην περιοχή των Φαρσάλων. Οι τιμές όμως ήταν πολύ χαμηλές ενώ υψηλό ήταν και το κόστος μεταφορικών. Όταν λειτουργούσε η ΕΒΖ παρελάμβανε τεύτλα με τιμές από 30 ευρώ/τόνο μέχρι 45 ευρώ/τόνο.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρώην τευτλοπαραγωγός κ. Γιάννης Σαμαράς, από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, «η ΕΒΖ έκανε από το 1962 ολοκληρωμένη διαχείριση στην καλλιέργεια. Οι συναντήσεις αυτές δεν βγάζουν αποτέλεσμα. Από το 2019 το υπουργείο Ανάπτυξης έλεγε ότι νοικιάζει τα εργοστάσια στο Πλατύ και τις Σέρρες και πάμε για παραγωγή ζάχαρης. Αυτό δεν έγινε και σήμερα η χώρα δεν παράγει ούτε ένα κιλό ζάχαρης.

Εδώ και 3 χρόνια οι τευτλοπαραγωγοί έχουν τα μηχανήματα καλλιέργειας και πληρώνουν τα δάνεια αλλά δεν μπορούν να καλλιεργήσουν. Αυτό που λέγαμε από την αρχή είναι ότι εξυγίανση στην ΕΒΖ δεν μπορεί να γίνει με κλειστά εργοστάσια. Πρέπει να γίνει για να συνεχιστεί η καλλιέργεια. 

Το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ αναφέρει ότι από τον Μάρτιο του 2022 η ΕΒΖ πρέπει να παράγει ζάχαρη. Αυτό δεν φαίνεται εφικτό. Υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται αλλά θέλουν καθαρό ΑΦΜ (όπως έγινε και με τις άλλες συνεταιριστικές βιομηχανίες). Μετά την απόφαση δικαστηρίου, που θα κρίνει για τους οφειλόμενους μισθούς των εργαζομένων, θα μπορεί να υπάρξει. Όμως είναι αργά για φέτος να έχουμε παραγωγή ζάχαρης. Εκτιμώ ότι αυτό μπορεί να γίνει από το 2023 και μετά και αν όλα εξελιχθούν με βάση το σχέδιο εξυγίανσης».

04/02/2022 10:45 πμ

Συνάντηση εργασίας με το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ροδόπης είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Συνεχάρη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του βουλευτή, το νέο πρόεδρο Αμέτ Σινάν και τα μέλη του Δ.Σ., προτείνοντάς τους να έχουν συστηματική επικοινωνία και συνεργασία προκειμένου να στηρίξουν αποτελεσματικά τον κλάδο. Άκουσε τις αγωνίες και τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών και τους ενημέρωσε, ότι σε επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, ο Υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι περιμένει εντός των επομένων ημερών την σχετική έγκριση από τις Βρυξέλλες και αμέσως μετά προχωρά στην υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για την καταβολή αποζημίωσης των καπνοπαραγωγών με 90 ευρώ το στρέμμα.

Αμέσως μετά την έγκριση θα εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα τρέξουν οι διαδικασίες, από τις οποίες οι καπνοπαραγωγοί θα ωφεληθούν με 11 εκ. ευρώ πανελλαδικά. Από αυτά τα χρήματα στη Ροδόπη θα εισρεύσουν 4,2 εκ. ευρώ γεγονός απόλυτα επωφελές, όχι μόνο για τους ίδιους τους παραγωγούς αλλά και για την τοπική αγορά της Ροδόπης.

Ο Ε. Στυλιανίδης ξεκαθάρισε ότι ασκεί πίεση ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό. Επίσης ο Βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε με θετικά λόγια στην καλή συνεργασία που είχε με τον προηγούμενο πρόεδρο Εσάτ Χουσεΐν, τονίζοντας ότι είναι επιτυχία της περιοχής μας ότι ένας συντοπίτης μας εκλέχθηκε πανελλήνια Πρόεδρος στην Καπνική Ελλάδας. Τόνισε μάλιστα, ότι σύντομα θα οργανώσει και συνάντηση της καπνικής με την ηγεσία του Υπουργείου.

26/01/2022 09:25 πμ

Αν και ουσιαστικά δεν υπάρχει καλλιέργεια στην χώρα μας και η ΕΒΖ δεν λειτουργεί το ΥπΑΑΤ περιλαμβάνει συνδεδεμένη για τα ζαχαρότευτλα στον φάκελο του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, που κατατέθηκε στην ΕΕ.

Ειλικρινά ακούγεται σαν «ειρωνεία» ότι παραμένει η συνδεδεμένη στα τεύτλα στα 50,5 ευρώ το στρέμμα για τους παραγωγούς που θα πρέπει να παραδίνουν το προϊόν σε μια ανύπαρκτη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Μάλιστα μιλά για μια καλλιέργεια που θα φτάσει στα 13.630 στρέμματα.

Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην ενοικίαση των εργοστασίων στο Πλατύ και στις Σέρρες της ΕΒΖ στον επιχειρηματία Χρήστο Καραθανάση, που επί δύο χρόνια τα χρησιμοποιεί ως αποθηκευτικούς χώρους, χωρίς να παράξει ούτε γραμμάριο ζάχαρης. Μάλιστα ενώ η εκμίσθωση των δύο μονάδων λήγει το Φεβρουάριο, ο επιχειρηματίας διατείνεται πως η σύμβαση έχει παραταθεί μέχρι και τον Οκτώβριο.

Το 2021 καλλιεργήθηκαν περί τα 4.000 στρέμματα με τεύτλα, εκ των οποίων τα 1.700 στο Δομοκό και τα υπόλοιπα 2.300 στην περιοχή των Φαρσάλων, με σκοπό να αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη για παραγωγή βιοαερίου και πληρώθηκαν με 26,5 ευρώ ο τόνος.

Οι ίδιοι οι τευτλοπαραγωγοί υποστηρίζουν ότι επί δύο χρόνια χρόνια διατηρούν μια υποδομή σε χωράφια και εξοπλισμό, με σκοπό να ξανακαλλιεργήσουν τεύτλα και εν τέλει δεν μπορούν να το κάνουν. Ζητούν να αποζημιωθούν γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ από την τράπεζα Πειραιώς.

Τι αναφέρει ο φάκελος για τα τεύτλα
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζαχαροτεύτλων είναι οι ενεργοί γεωργοί, που καλλιεργούν ζαχαρότευτλα σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις: 

  • Να έχουν συνάψει σύμβαση παράδοσης τεύτλων σε μεταποιητική μονάδα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης. 
  • Να έχουν χρησιμοποιήσει πιστοποιημένο σπόρο σποράς. Οι εκτάσεις που συμμετέχουν στην συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να σπέρνονται μόνο με πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά. 
  • Να έχουν παραδώσει το προϊόν σε μεταποιητική μονάδα το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το τρέχον έτος υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης. 
  • Να παραδίδουν σε μεταποιητική μονάδα κατ’ έτος ποσότητα προϊόντος, τουλάχιστον 30 τόνους ανά εκτάριο και να προσκομίζουν το σχετικό τιμολόγιο πώλησης ή αγοράς του προϊόντος.

Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 13.630 στρέμματα. 

Επίσης, για την περίοδο 2023-2027, διατηρείται η μοναδιαία αξία της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, δηλαδή 50,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι 688.315 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης στην καλλιέργεια για ολόκληρη την περίοδο είναι 3.441.575 ευρώ.

19/01/2022 11:07 πμ

Ακόμη περιμένουν οι καπνοπαραγωγοί τη χορήγησης ενίσχυσης λόγω της πανδημίας, των 90 ευρώ το στρέμμα, που τους είχε υποσχεθεί το ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης, πρώην πρόεδρος της Καπνικής και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καπνοπαραγωγών (UNITAB), δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε δεσμευτεί ότι θα πληρωθεί το Δεκέμβριο μαζί με την εξόφληση του τσεκ η κορονοενίχυση στα καπνά. Αφορά όλες τις ποικιλίες και ανέρχεται σε 90 ευρώ το στρέμμα. 

Το υπουργείο μας είχε αναφέρει ότι περίμενε την τυπική απάντηση από την ΕΕ. Η απάντηση δόθηκε στην χώρα μας και ήταν θετική. Φτάσαμε όμως μέσα Ιανουαρίου και ακόμη δεν έχουν καταβληθεί οι κορονοενισχύσεις στους παραγωγούς. Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Υπουργείο για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Εμείς προτείνουμε να χορηγηθεί με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τα στοιχεία της καλλιέργειας και μπορεί να στηριχθεί εκεί πάνω η πληρωμή».    

Ερώτηση στη Βουλή
Ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της διαδικασίας χορήγησης ενίσχυσης λόγω της πανδημίας στους καλλιεργητές καπνού, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό.

Συγκεκριμένα, ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρει στην ερώτησή του: «Ο Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου την χορήγηση ενίσχυσης λόγω της πανδημίας στους καλλιεργητές καπνού όλων των ποικιλιών (Μπασμά, Βιρτζίνια και Μπέρλευ, Σαμψούς Κατερίνης), με το ύψος της να ανέρχεται στο ποσό των 90 €/στρέμμα και συνολικά στα 11,3 εκ. ευρώ. Σε εφαρμογή της διαδικασίας απαιτείται η αποστολή του αιτήματος προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής των αιτήσεων στους δυνητικά δικαιούχους καπνοπαραγωγούς.

Επειδή οι καπνοπαραγωγοί έχουν αποκλειστεί από τα όποια χρηματοδοτικά προγράμματα ενισχύσεων που προκήρυξε η κυβέρνηση για την στήριξη και αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Επειδή το εισόδημα τους εμφανίζει σημαντικές απώλειες και βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας.

Επειδή επιπρόσθετα οι καπνοπαραγωγοί της Π.Ε. Λάρισας βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 3ης Μαρτίου και αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Επειδή η αγωνία και ανησυχία των καπνοκαλλιεργητών είναι έντονη για την διεκπεραίωση και ολοκλήρωση της διαδικασίας

Επειδή οι καπνοκαλλιεργητές αγνοούν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της  διαδικασίας χορήγησης ενίσχυσης, λόγω της πανδημίας με αποτέλεσμα να αδυνατούν να προβούν στον οποιοδήποτε προγραμματισμό ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της διαδικασίας χορήγησης ενίσχυσης λόγω της πανδημίας στους καλλιεργητές καπνού ώστε να καταστεί δυνατός ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός των καπνοκαλλιεργητών ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου;».

18/01/2022 11:05 πμ

Πολύ καλό το κλίμα στην εγχώρια αγορά λόγω των ικανοποιητικών τιμών που περνάνε στα συμβόλαια με τους παραγωγούς.

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τις πληροφορίες από το εξωτερικό και ιδίως τη Γερμανία, όπου καλλιεργούνται πολλά στρέμματα, να δίνουν μια ακόμα νότα αισιοδοξίας για επικείμενη αύξηση.

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος, από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως «το φυτό τώρα είναι καθισμένο λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών, όμως στα τέλη του Ιανουαρίου αναμένεται να αρχίσει να πετάει πλάγιους. Δεδομένου ότι οι τιμές παραγωγού θα είναι σίγουρα πολύ καλές, αφού ήδη οι εταιρείες έστειλαν τα πρώτα συμβόλαια για να τα υπογράψουν οι παραγωγοί με 45 λεπτά, αλλά με τις τάσεις περαιτέρω ανοδικές, οι περισσότεροι παραγωγοί ετοιμάζονται να ενισχύσουν τις καλλιέργειές τους με θρεπτικά στοιχεία, όπως ρυθμιστές ανάπτυξης για παράδειγμα, για να γίνει διαφοροποίηση οφθαλμών και να παραχθεί περισσότερος καρπός. Αυτή την περίοδο πάντως το φυτό είναι στα έξι φύλλα, ενώ τα στρέμματα στο νομό Μαγνησίας είναι πολύ περισσότερα από ό,τι πέρσι, οπότε θυμίζουμε πολύς κόσμος λόγω της αβεβαιότητας με τις κατανομές βιοντίζελ αποθαρρύνθηκε από το να σπείρει ελαιοκράμβη».

Ο κ. Στέλιος Μάρκου καλλιεργεί φέτος 550 στρέμματα με ελαιοκράμβη στην περιοχή του Λαγκαδά, όπου όπως μας λέει ο ίδιος, φέτος οι εκτάσεις που εσπάρησαν είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Σύμφωνα με τον κ. Μάρκου: «οι συνθήκες στην σπορά ήταν σαφώς ανοδικές, το φυτό έπεσε σε λήθαργο και σ’ αυτό ευνόησε το κρύο, ενώ από τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη, θα αρχίσει η ανάπτυξή του. Η αλήθεια είναι πως φέτος τα περισσότερα στρέμματα έβαλαν οι συστηματικοί καλλιεργητές, ενώ δεν έλειψαν και μερικοί που αποθαρύνθηκαν από το κύμα γενικότερης ακρίβειας. Το καλό είναι ότι υπάρχει καλό κλίμα για τις τιμές και ακούγονται ότι τα συμβόλαια θα παίξουν στα 45-50 λεπτά. Πέρσι η τιμή στο συμβόλαιο ήταν στα 40 λεπτά, αλλά εν τέλει πληρωθήκαμε 45 λεπτά το κιλό».

Λίγα τα στρέμματα στις Σέρρες

Μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη πρέπει να χει σπαρεί η ελαιοκράμβη, λέει στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ο Παύλος Αραμπατζής, παραγωγός από την περιοχή της Βισαλτίας Σερρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά η ξηρασία τον Σεπτέμβριο και μετέπειτα οι πολλές βροχές τον Οκτώβριο, απέτρεψαν πολύ κόσμο από την σπορά, ενώ δεν έλειψαν και οι όψιμες σπορές. Όπως πάντως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο ίδιος, οι εταιρείες κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους σε σχέση με τις τιμές στα συμβόλαια.

Μειωμένες οι εκτάσεις και στη Δράμα

Ο κ. Βασίλης Ευσταθόπουλος καλλιεργεί ελαιοκράμβη εδώ και πολλά χρόνια και είναι έμπειρος παραγωγός. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο, καλλιεργητικά πάει πολύ καλά το προϊόν και τα φυτρώματα ήταν εξαιρετικά. Όμως, κάποιες φήμες πριν την σπορά ότι οι τιμές δεν θα είναι καλές, σε συνδυασμό με την ακρίβεια, απέτρεψαν αρκετούς αγρότες από το να καλλιεργήσουν φέτος το προϊόν. Τώρα, όμως, όπως προσθέτει ο ίδιος, φαίνεται να το έχουν μετανιώσει, αφού τα 47,5 λεπτά που πληρωθήκαμε πέρσι, είναι πολύ εφικτά ως τιμή και φέτος.

Προβλήματα στις καλλιέργειες της ΕΕ από τις πλημμύρες και έλλειψη στη Γερμανία

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πηγή από την αγορά της Γερμανίας, φέτος στην χώρα αυτή, πριν την σπορά, επικράτησε αναστάτωση στην αγορά με αφορμή πληροφορίες ότι επίκεινται ανακατατάξεις στις εταιρείες βιοντίζελ, με αποτέλεσμα αρκετοί αγρότες να μη σπείρουν φέτος και τώρα να υπάρχει έλλειψη σε πρώτη ύλη, όπως επιβεβαιώνουν και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές από την Γερμανία, στη βόρειο Ευρώπη, όπου καλλιεργείται το προϊόν, προκλήθηκαν φέτος πολλά προβλήματα στις σπορές, λόγω των πλημυρών.

10/01/2022 12:41 μμ

Σύμφωνα με έγγραφη απάντηση Λιβανού στη βουλή. Ο υπουργός παραδέχεται ότι η εμπορία του προϊόντος έχει γκρίζες ζώνες.

Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, η οποία θα εφαρμοστεί από το έτος 2023, το όριο σε THC των καλλιεργούμενων ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης θα αυξηθεί στα 0,3%. Από το εν λόγω έτος το εθνικό κανονιστικό πλαίσιο θα εναρμονιστεί με το ενωσιακό.

Όσον αφορά στη χώρα μας, προσθέτει ο ίδιος στην απάντησή του, που φέρνει πρώτος στην δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος, ο ν.4139/2013 (άρθρο 1 παρ.3) (Α΄74), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ορίζει τα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης που δεν περιλαμβάνονται στις ναρκωτικές ουσίες και τις συνθήκες κυκλοφορίας τους στην αγορά. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου, στις ναρκωτικές ουσίες δεν περιλαμβάνονται τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC) μέχρι 0,2%. Επίσης, με εξαίρεση τις παιδικές τροφές, στις ναρκωτικές ουσίες δεν περιλαμβάνονται τα τρόφιμα με την έννοια του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 178/2002. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθορίζονται τα τρόφιμα που μπορούν να περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC) και τα ανώτατα επιτρεπτά όρια περιεκτικότητας αυτών, οι έλεγχοι των τροφίμων για την τήρηση των ορίων περιεκτικότητας και κάθε σχετικό θέμα. Επιπλέον, με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας, καθορίζονται τα καλλυντικά και διατροφικά συμπληρώματα που μπορούν να περιέχουν τετραϋδροκαναβινόλη (ΤΗC) και τα ανώτατα επιτρεπτά όρια περιεκτικότητας αυτών, οι έλεγχοι των καλλυντικών και διατροφικών συμπληρωμάτων για την τήρηση των ορίων περιεκτικότητας και κάθε σχετικό θέμα. Σημειώνουμε ότι η ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί το 2018 από τον Υπουργό του ΥΠΑΑΤ δεν είχε καταθέσει σχετικές προτάσεις ενώ ο καθορισμός των σχετικών ορίων, είναι αναντίρρητο ότι, πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή.

Η αριθ. 1033/364487/30-12-2020 νέα ΚΥΑ (Β΄6021/31-12-2020) εισάγει την υποχρεωτική υποβολή σύμβασης με μεταποιητικές/εμπορικές επιχειρήσεις ως δικαιολογητικό για την έκδοση της άδειας καλλιέργειας, τη δήλωση του σκοπού της καλλιέργειας κατά την αίτηση της άδειας καλλιέργειας, καθώς και τον έλεγχο των μεταποιητικών μονάδων ως προς τις παραδιδόμενες ποσότητες. Οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας μεταποιητικών μονάδων βιομηχανικής κάνναβης συμπίπτουν με αυτές συναφών μεταποιητικών δραστηριοτήτων και η αδειοδότησή τους αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (Γεν. Γραμματεία Βιομηχανίας), που έχει τον συντονισμό των περιφερειακών υπηρεσιών (Διευθύνσεις Ανάπτυξης των οικείων Περιφερειών). Ωστόσο, απαιτείται να δημιουργηθούν νέοι ΚΑΔ, συγκεκριμένοι για την επεξεργασία βιομηχανικής κάνναβης. Η παραγωγή εκχυλισμάτων CBD δεν απαγορεύεται, αλλά, σύμφωνα με ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο, εάν προορίζονται για «τρόφιμα», εμπίπτουν στην κατηγορία των νέων τροφίμων, οπότε η κυκλοφορία τους ελέγχεται από το ΓΧΚ. Σε επίπεδο ΕΕ γίνονται προσπάθειες να λυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το νομικό πλαίσιο που αφορά στην παραγωγή κάνναβης και τη χρήση εκχυλισμάτων κάνναβης και άλλων προερχόμενων από κάνναβη υλικών, αφού, πέραν των θεμάτων από την εγγραφή των κανναβινοειδών ως νέα τρόφιμα, εξετάζεται σε επίπεδο ΕΕ εάν οι ταξιανθίες εντάσσονται στα ναρκωτικά σύμφωνα με τη σύμβαση περί ναρκωτικών του ΟΗΕ (Ενιαία σύμβαση για τα ναρκωτικά του 1961, Σύμβαση για τις ψυχοτρόπους ουσίες του 1971) και εάν, στη συνέχεια, οι ταξιανθίες μαζί με τα φύλλα θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των νέων τροφίμων ή όχι. Υπό αυτή την έννοια, οι ταξιανθίες βιομηχανικής κάνναβης και τα προερχόμενα προϊόντα από αυτές αποτελούν ‘γκρι ζώνη΄ για την ΕΕ και, ως εκ τούτου, και για τη χώρα μας μέχρι σήμερα, καταλήγει ο ίδιος.

Δείτε την απάντηση εδώ

21/12/2021 11:33 πμ

Με δύο διαφορετικές ανακοινώσεις ανά εργοστάσιο (Φάρσαλα και Δομοκό), η εταιρεία παραγωγής τοματοπολτού, Δ. Νομικός, γνωστοποίησε αρκετά νωρίτερα πριν τη σπορά, τις φετινές τιμές παραλαβής της βιομηχανικής ντομάτας για την καλλιεργητική περίοδο 2022.

Σημειώνεται ότι οι τιμοκατάλογοι είναι αυξημένοι κατά 7 ευρώ (τιμή Β) ή 8 ευρώ (τιμές Α και Γ) ανά τόνο. Απευθύνονται στα μέλη των Ομάδων Παραγωγών των: Α.Σ. ΘΕΣ.ΤΟ - Α.Σ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ - Α.Σ. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - Ο.Π. ΔΗΜΗΤΡΑ - Α.Σ. ΚΙΛΕΛΕΡ - ΓΠΣ ΧΑΛΚΗΣ - Α.Σ.ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΗ. 

Η εταιρεία τονίζει ότι οι παρακάτω «τιμές είναι ελάχιστες εγγυημένες και οι τελικές τιμές θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι την έναρξη της συγκομιδής ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Α.Σ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, Φώτης Παπαδόπουλος, «γίνεται προσπάθεια από τους μεταποιητές να κρατήσουν στην καλλιέργεια τους παραγωγούς για αυτό ανακοινώνουν από τώρα τιμή.

Οι αγρότες έχουν πάθει «σοκ» από τις υψηλές τιμές σε ηλεκτρική ενέργεια και λιπάσματα και έχουν στραφεί σε ξηρικές καλλιέργειες (κριθάρια, σιτάρια κ.α.). 

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη αφορούσαν αναδρομικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά δεν είπε κάτι για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Οι παραγωγοί από τώρα κάνουν τον σχεδιασμό τους και περίμεναν να τους πούνε τι θα συμβεί στην ερχόμενη αρδευτική περίοδο. Η βιομηχανική ντομάτα είναι απαιτητική στην άρδευση (θέλει 8 - 10 ποτίσματα). 

Πέρσι το κόστος καλλιέργειας ήταν στα 600 ευρώ το στρέμμα. Φέτος με τις μέχρι τώρα τιμές το κόστος έχει εκτοξευτεί πάνω από 1.000 ευρώ το στρέμμα».  

Διαβάστε τον τιμοκατάλογο για Φάρσαλα (εδώ)

Διαβάστε τον τιμοκατάλογο για Δομοκό (εδώ)

20/12/2021 03:06 μμ

Αποκαλυπτικό έγγραφο Λιβανού διαβιβάστηκε στη βουλή των Ελλήνων, έπειτα από σχετική ερώτηση.

Κατά τη μεταβατική περίοδο 2021-2022, αλλά και κατά τον σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου, θα περιληφθούν αντίστοιχες δράσεις (σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, νέοι γεωργοί, γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα, όπως η μείωση της νιτρορρύπανσης και η βιολογική γεωργία) στο υπό κατάρτιση Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027, δεδομένης της σημαντικής αναπτυξιακής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής τους συμβολής. Αυτό αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη βουλή, στις 14 Δεκεμβρίου.

Επίσης, τονίζεται στο έγγραφο, στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2023-2027 και των άμεσων ενισχύσεων, η εισοδηματική στήριξη των γεωργών, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών καπνού, θα συνεχιστεί καθώς θα συνεχίσει να χορηγείται η βασική εισοδηματική ενίσχυση.

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη:

Θα εφαρμόσουν υποχρεωτικά την αναδιανεμητική ενίσχυση για τη στήριξη μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, αφιερώνοντας ετησίως ποσοστό τουλάχιστον 10% του φακέλου των άμεσων ενισχύσεών τους,

Θα εφαρμόσουν υποχρεωτικά την παρέμβαση για τα οικολογικά σχήματα, καταρτίζοντας έναν κατάλογο πρακτικών για το περιβάλλον, το κλίμα και την ευζωία των ζώων, οι οποίες θα είναι προαιρετικές για τους γεωργούς, αλλά προκειμένου να λάβουν την αντίστοιχη ενίσχυση θα πρέπει να επιλέξουν την εφαρμογή ενός ή περισσοτέρων από αυτά. Για τα οικολογικά σχήματα, τα κ-μ θα πρέπει να αφιερώσουν ετησίως ποσοστό τουλάχιστον 25% των άμεσων ενισχύσεών τους.

Δείτε ολόκληρη την απάντηση εδώ

08/12/2021 10:56 πμ

Για τις προοπτικές της βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας κατέθεσαν σχετική ερώτηση 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Οι βουλευτές απευθυνόμενοι προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης θίγουν διάφορα ζητήματα, σχετικά με την καλλιέργεια.

Οι βουλευτές επισημαίνουν πως η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης ήταν γνωστή για την ανθεκτική και κατεργάσιμη κλωστική της ίνα. Από αυτή παράγονταν καραβόπανα και σχοινιά μέχρι είδη ένδυσης. Επίσης, η βιομηχανική κάνναβη επανήλθε στη χώρα μας πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου καλλιέργειας της το 2016. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διαβλέποντας την εκθετικά αυξανόμενη διεθνή ζήτηση και τις προνομιακές αγορανομικές συνθήκες της χώρας μας, δημιούργησε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση της δυναμικής της καλλιέργειας και την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος για τους παραγωγούς, ιδιαίτερα δε τους νεότερους ηλικιακά. Συν τοις άλλοις, οι διεθνείς εξελίξεις και η επιστημονική πρόοδος στον τομέα είναι ομολογουμένως ραγδαίες, το νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε, πρέπει να αποτελεί πεδίο διαρκούς αναθεώρησης και ενσωμάτωσης της επιστημονικής προόδου.

«Αντίθετα, αναφέρουν στο κείμενό τους οι βουλευτές, η κυβέρνηση της ΝΔ εγκλωβισμένη σε παρωχημένες ιδεοληψίες, κατήργησε χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση τη δυνατότητα καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης εκτός ενωσιακού καταλόγου και τη δυνατότητα καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης με όριο ανοχής του 0,6 % THC που ισχύει ακόμη και για τις ενταγμένες ποικιλίες στον Ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών.

Η κατάργηση του ορίου ανοχής κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, χωρίς καμία διαβούλευση, ενημέρωση και προειδοποίηση είχε σαν αποτέλεσμα τη καταστροφή πολλών καλλιεργειών βιομηχανικής κάνναβης που παρουσίασαν ελάχιστες υπερβάσεις THC δηλαδή συγκεντρώσεις 0,25 % ή 0,3% που προκαλούνται ακόμα και από μικρής διάρκειας δυσμενείς εδαφοκλιματικές συνθήκες, π.χ. υψηλές θερμοκρασίες και οι οποίες δεν παρουσιάζουν πρακτικά καμία ψυχοτρόπο δράση.

Εφαρμόστηκε δηλαδή μια εντελώς αντιεπιστημονική προσέγγιση, με αποτέλεσμα αρκετοί αγρότες να καταστρέψουν το σύνολο της παραγωγής τους, έχοντας ολοκληρώσει την καλλιέργεια, έχοντας προβεί όλες τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, έχοντας επενδύσει υψηλά χρηματικά χρήματα σε προκαταβολές παραγγελιών, αλλά και στις αντίστοιχες υποδομές (θερμοκήπια, κλπ) για την παραγωγή αυτών των ποικιλιών όπως όριζε κατά την έναρξη της καλλιέργειας το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Η Κυβέρνηση επέλεξε τη οικονομική καταστροφή αυτών των παραγωγών ενώ θα μπορούσε να έχει εφαρμοστεί μια μεταβατική περίοδος εφαρμογής, δίνοντας τους τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της καλλιεργητικής περιόδου με τους όρους με τους οποίους την ξεκίνησαν ή η δυνατότητα η αξιοποίησης με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Τη στιγμή μάλιστα που σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ψηφίστηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση να ανέλθει το κατώτατο όριο THC στις ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης στο 0.3%, αντί του 0.2%, για να μπορέσει η Ευρώπη να είναι εξίσου ανταγωνιστική με τις ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε αναιτιολόγητα και τη δυνατότητα καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης εκτός καταλόγου ΕΕ, όπως αυτό καθορίζονταν με τη ΚΥΑ 981/88525 (ΦΕΚ 1445/ 24.04.2019) και απέκλεισε κάθε αξιοποίηση νέων και δυναμικών ποικιλιών με πολυάριθμες δυνατότητες παραγωγής καινοτόμων προϊόντων όπως συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικών και τροφίμων και καθυστερεί για παραπάνω από δύο χρόνια απουσία οποιασδήποτε αιτιολογίας τη θέσπιση ορίων THC στα τρόφιμα σύμφωνα με το πόρισμα της Ομάδας εργασίας που συγκρότησε το 2018 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Στο πλαίσιο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθεστε να επανεξετάσετε στο πλαίσιο των εξελίξεων στη θεσμική και επιστημονική πρόοδο του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και να διορθώσετε το όριο του 0.2% THC στην ακατέργαστη συγκομιζόμενη πρώτη ύλη της καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης και να επαναφέρετε το όριο ανοχής του 0.6% THC;

Προτίθεστε να επανεξετάσετε τη δυνατότητα καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης εκτός ενωσιακού καταλόγου που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Ποιοι είναι οι λόγοι που παρατηρούνται τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης σχετικά με τη θέσπιση ορίων THC στα τρόφιμα;

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται και πότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός κατάλληλου πλαισίου που θα ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία μονάδων μεταποίησης βιομηχανικής κάνναβης προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εκχύλισης και παραγωγής CBD;

03/12/2021 12:12 μμ

Δικαιώθηκαν από το Εφετείο Θεσσαλονίκης οι 1.116 καπνοπαραγωγοί, που εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρούνται με δικαστικούς αγώνες για να ξεμπλέξουν την υπόθεση της «Καπνικής Μιχαηλίδης».

Ο κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης, πρώην πρόεδρος της Καπνικής και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καπνοπαραγωγών (UNITAB), δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι  «το 2017 η «Καπνική Μιχαηλίδη» πήρε την παραγωγή καπνών από 1.116 καπνοπαραγωγούς αλλά δεν τους πλήρωσε.

Η πτώχευση που ακολούθησε, οδήγησε σε δέσμευση των καπνών της. Στη συνέχεια προχωρήσαμε δικαστικά στη διεκδίκηση των 1.400 τόνων καπνών από τις αποθήκες της εταιρείας τους οποίους φύλαξαμε σε αποθήκες που ενοικίασαμε με δικά μας έξοδα και στη συνέχεια τους πουλήσαμε σε άλλους έμπορους (ΣΕΚΕ, Μισιριάν κ.α.).

Ο Μιχαηλίδης ήταν ο μόνος μεταποιηστής στην Ελλάδα που μπορούσε να δανείζεται από ξένες τράπεζες. Ο όμιλος τραπεζών κινήθηκε δικαστικά και ζήτησε να πάρει τα χρήματα που πήραμε από την πώληση των καπνών. Η πρώτη απόφαση μας δικαίωσε και τα 4.800.000 ευρώ κατατέθηκαν στο Παρακαταθηκών και Δανείων όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα. 

Στη συνέχεια οι ελληνικές και ξένες τράπεζες κατέθεσαν έφεση η οποία εκδικάστηκε τον Μάρτιο του 2021. Τέλη Νοεμβρίου το Εφετείο ομόφωνα γνωστοποίησε την απορριπτική απόφασή του, επί του σκεπτικού της έφεσης.

Ακόμη δεν έχει καθαρογραφτεί η σχετική απόφαση και δεν γνωρίζουμε αν είναι τελεσίδικη ή αν οι τράπεζες προχωρήσουν σε νέα προσφυγή αυτή τη φορά στον Άρειο Πάγο. 

Αν τελικά η απόφαση είναι τελική τότε θα αποδεσμευτούν τα χρήματα και θα μοιραστούν αναλογικά στους δικαιούχους καπνοπαραγωγούς, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν ταλαιπωρηθεί από έλλειψης ρευστότητας και προσωπικών στερήσεων, χωρίς να έχουν καμιά ευθύνη».
 

01/12/2021 05:11 μμ

Οι σπορές ελαιοκράμβης έχουν ολοκληρωθεί και πλέον η καλλιέργεια βρίσκεται στα πρώτα στάδια της βλαστικής ανάπτυξης.

Ο ανταγωνισμός των ζιζανίων και η εμφάνιση εντόμων αυτήν την περίοδο πρέπει να ελεγχθεί σύμφωνα με τον κ. Τζίμο Θόδωρο, γεωπόνο του ΑΣ Ροδόβιλος Σερρών. 

«Η ελαιοκράμβη φέτος έχει μεγάλη μείωση στρεμμάτων στην περιοχή μου. Οι σπορές ωστόσο ήταν πολύ καλές και ο πληθυσμός των φυτών είναι ικανοποιητικός καθώς εξασφαλίστηκε η απαραίτητη υγρασία λόγω των βροχοπτώσεων. Κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης η ελαιοκράμβη ανταγωνίζεται με πλήθος αγρωστωδών και πλατύφυλλων ζιζανίων. Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα δυσεξόντωτα αγρωστώδη ζιζάνια ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα διάφορα είδη ήρας (Lolium spp.) και η αγριοβρώμη (Avena spp.). Από τα πλατύφυλλα ζιζάνια αντίστοιχα, ανάμεσα σε άλλα έντονο πρόβλημα δημιουργούν το άγριο σινάπι (Sinapis arvensis), το κουφάγκαθο (Silybum marianum), η παπαρούνα (Papaver rhoeas) κ.α. Υπάρχουν πολλά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά ωστόσο το πρόβλημα έγκειται στην πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους τους. Τα προηγούμενα χρόνια το κόστος ψεκασμών ήταν 5-6 ευρώ/στρέμμα και φέτος είναι στα 30 ευρώ/στρέμμα για πλήρη ζιζανιοκτονία. Για την καταπολέμηση των πλατύφυλλων ζιζανίων μπορούν να χορηγηθούν σκευάσματα που περιέχουν μείγμα των δραστικών ουσιών imazamox 1.75% metazachlor 37.5%. Για την καταπολέμηση του κουφάγκαθου συνιστάται η δραστική ουσία clopyralid 72%. Για την καταπολέμηση αγρωστωδών ζιζανίων υπάρχουν πολλά εγκεκριμένα σκευάσματα. Σημαντικό είναι επίσης να χρησιμοποιούνται σπόροι υβριδίων τεχνολογίας clearfield για υψηλότερες αποδόσεις και καλύτερο έλεγχο των ζιζανίων.

Παράλληλα, αυτήν την περίοδο οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν επιθεωρήσεις στον αγρό για τυχόν εμφάνιση εντομολογικών εχθρών. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στον Άλτη (Psylliodes chrysocephala) και στον Κευθόρρυγχο (Ceuthorrhynchus pallidactylus). Αν και οι περισσότεροι αγρότες χρησιμοποιούν επενδεδυμένο σπόρο, σε διάστημα δύο μηνών από την σπορά η προστασία του σπόρου έχει παρέλθει. Σε περίπτωση εμφάνισης των εντόμων, το όριο οικονομικής ζημιάς όπου ο παραγωγός θα πρέπει να ψεκάσει είναι όταν έχει προσβληθεί το 25% της φυλλικής επιφάνειας του φυτού. Ο Άλτης σχηματίζει στοές στους μίσχους των φύλλων ενώ ο Κευθόρρυγχος στοές στο εσωτερικό του στελέχους. Τα δύο έντομα έχουν παρόμοια φυσιολογία και εμφανίζονται αυτήν την εποχή. Το ζητούμενο είναι οι παραγωγοί να καταπολεμήσουν έγκαιρα τις προνύμφες για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην νεαρή βλάστηση και να προλάβουν την εμφάνιση των ενηλίκων.

Η περίοδος των ψεκασμών ολοκληρώνεται μόλις πέσουν οι θερμοκρασίες. Στην Ευρώπη όπου η καλλιέργεια είναι πιο δημοφιλής και καλλιεργείται σε μεγαλύτερες εκτάσεις, αυτήν την περίοδο γίνεται εφαρμογή μυκητοκτόνων και Βορίου. Από τις πιο σοβαρές μυκητολογικές ασθένειες της ελαιοκράμβης είναι η Σκληρωτινίαση (Sclerotinia sclerotiorum). Η εφαρμογή Βορίου τέλος γίνεται με σκοπό να δημιουργηθούν καλά δομημένες ρίζες έτσι ώστε το φυτό να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα διαθέσιμα θρεπτικά στοιχεία για να έχει αργότερα, μετά την περίοδο της εαρινοποίησης, επιτυχή ανθοφορία», τονίζει σχετικά ο κ. Τζίμος.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση του, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.

Για εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά μπείτε στην ιστοσελίδα του ΑγροΤύπου: fytofarmaka.net