Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: Εξωστρέφεια, υγιεινή διατροφή, νέες τεχνολογίες

04/04/2022 04:03 μμ
Οι νέες τάσεις στον κλάδο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών αναλύθηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο της έκθεσης Fruit Logistica 2022, που πραγματοποιείται από τις 5-7 Απριλιου 2022 στο Βερολίνο.

Οι νέες τάσεις στον κλάδο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών αναλύθηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο της έκθεσης Fruit Logistica 2022, που πραγματοποιείται από τις 5-7 Απριλιου 2022 στο Βερολίνο.

Ο αντίκτυπος των τάσεων που εκτιμάται πως θα επικρατήσουν το τρέχον έτος στον κλάδο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών συζητήθηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το μεσημέρι, στο πλαίσιο της έκθεσης Fruit Logistica 2022.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος οι Ben Horsbrugh από τον φορέα πιστοποίησης GlobalGAP, ο Jan Doldersum από την εταιρεία Rijk Zwaan και ο Fabio Zanesco (VIP Val Venosta). Την εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκε η έκθεση για τις δέκα τάσεις στον κλάδο φρούτων και λαχανικών το 2022, συντόνισε ο Chris White, Διευθύνων Σύμβουλος της Fruitnet Media International. Ο Kai Mangelberger, Διευθυντής της Fruit Logistica αναφέρθηκε στην φετινή διοργάνωση της έκθεσης, δίνοντας επιμέρους στοιχεία για τους συμμετέχοντες.

Και τα τρία στελέχη έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας του covid-19 στον κλάδο των φρούτων και των λαχανικών, επισημαίνοντας παράλληλα, τους κινδύνους, που ανέκυψαν, εξαιτίας της κρίσης στο Ουκρανικό και του πολέμου, γεγονότα που όπως είπαν απειλούν την βιωσιμότητα αρκετών συντελεστών του χώρου, ταυτόχρονα με την ξέφρενη πορεία του κόστους παραγωγής. Ο Fabio Zanesco τόνισε πως η τεχνολογική εξέλιξη θα παίξει στο εξής σημαντικό ρόλο, όπως και οι δυνατότητες για αποθήκευση ενέργειας. Ο Ben Horsbrugh αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις του πολέμου, ενώ ο Fabio Zanesco στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του χώρου, με όλη αυτή την συγκυρία.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση έγινε αναφορά στις τάσεις που θα επικρατήσουν το 2022 στον κλάδο, τάσεις που προέκυψαν από σχετική έρευνα των ανθρώπων της Fruit Logistica με ειδικούς του χώρου. Όπως επισημάνθηκε, η πανδημία έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής και εργασίας, αλλαγές που θα μας ακολουθήσουν και τα επόμενα χρόνια, επηρεάζοντας κάθε κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές, εξοικονομώντας κάθε περιττό κόστος. Πρέπει να επενδύσουν και να καινοτομήσουν ακόμη περισσότερο, ειδικά στη νέα τεχνολογία. Τέλος στην έκθεση επισημαίνεται η ανάγκη για νέες μορφές εμπορίου πιο εξωστρεφείς, για διατροφή υγιεινή που ειδικά με την πανδημία οφέλησε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με σκοπό την παραγωγή πιο φρέσκων και πιο καθαρών φρούτων.

Σχετικά άρθρα
07/04/2022 04:53 μμ

Κανονικά συνεχίζονται οι ροές των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) κ. Γεώργιος Ντούτσιας.

«Πάντως φέτος υπάρχει μια διαφορετική χρονιά λόγω της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Τα προβλήματα με την αύξηση των εισροών είναι μεγάλα. Τα λιπάσματα έχουν διπλασιαστεί και το κόστος άρδευσης λόγω ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυξημένο κάτι που θα φανέι τις ημέρες του καλοκαιριού. Ειδικά περιοχές που είχαν πρόβλημα με τις παραγωγές θα έχουν μειωμένες αποδόσεις λόγω μη ορθολογικής λίπανσης.

Ελιές Χαλκιδικής και Κονσερβολιές δεν υπάρχουν στα χέρια των παραγωγών αυτή την περίοδο γιατί είχαμε μειωμένη σοδειά και τις έχει όλες η μεταποίηση. Ελιές ποικιλίας Καλαμών υπάρχουν ακόμη στα χέρια των παραγωγών, οι οποίοι τις πουλάνε στα 2,10 ευρώ το 200άρι (φέτος είχαμε μειωμένη παραγωγή και μεγάλα μεγέθη).

Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν ήταν μεγάλες εξαγωγικές αγορές για τις ελληνικές ελιές. Οι εξαγωγές που κάναμε σε αυτές τις χώρες είχαν αξία περίπου στα 8 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Από την άλλη το κόστος των μεταφορικών είναι αυξημένο και παρουσιάζονται καθυστερήσεις. Έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο χρόνος εξαγωγής για τις ελιές που διακινούνται μέσω θαλάσσης». 
 

Τελευταία νέα
30/03/2022 09:10 πμ

O πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσία άλλαξαν την ισορροπία στην αγορά οπωροκηπευτικών της ΕΕ.

Όπως δηλώνει ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit - Hellas, «οι πολεμικές συγκρούσεις προκάλεσαν εκτροπή προς την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο των φρούτων και λαχανικών - ειδικότερα εσπεριδοειδών - που τρίτες εκτός ΕΕ χώρες εξάγουν παραδοσιακά στη Ρωσία (Μαρόκο, Τουρκία, Αίγυπτος κ.α) και προς Ουκρανία, Λευκορωσία.

Οι συγκεκριμένες χώρες εξακολουθούσαν να εισάγουν ετησίως περίπου 8 έως 9 εκατ. τόνους φρούτων και λαχανικών, εκ των οποίων εκτιμάται ότι 1 εκατ. τόνοι από την ΕΕ (με συνέπεια την μείωση των τιμών π.χ. των πορτοκαλιών).

Επίσης η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων καταναλωτών έγινε ήδη αντιληπτή από τον κλάδο, καθώς επιχειρείται εξισορρόπηση μεταξύ τιμολογίων ενέργειας και δαπανών για τα τρόφιμα.

Ήδη παρουσιάζεται μια επιβράδυνση της κατανάλωσης φρέσκων προϊόντων σε όλη την Ευρώπη. Σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ η κατανάλωση παρουσιάζει ήδη μείωση έως και 10%. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Οι ροές των εξαγωγών μας την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζουν σημαντική μείωση έναντι της προηγούμενης, της τάξης του -12,7%, μετά την μικρή βελτίωση του +3,9% της προηγούμενης εβδομάδος παρά την ζήτηση εν όψει του Πάσχα των καθολικών αλλά και των μειωμένων αφίξεων ισπανικών προϊόντων λόγω απεργίας των μεταφορέων, έναντι -18,1% την εβδομάδα 4/3 - 11/3 σε συνέχεια του -11,4% της εβδομάδος 25/2 - 4/3/22.

Βεβαίως προς Ουκρανία και Λευκορωσία καμμία δραστηριότητα δεν παρατηρείται.

Ακόμη να θυμίσουμε ότι το ρωσικό εμπάργκο ήταν σημαντική απώλεια της πρώτης εκτός ΕΕ αγοράς για τον ελληνικό τομέα οπωροκηπευτικών. Το 2013, πριν από το εμπάργκο οι εισαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία ανήλθαν συνολικά σε 140.961 τόνους και ήταν αξίας 164,4 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας ευρύ φάσμα προϊόντων. 

Με βάση αυτά τα δεδομένα και τις προοπτικές προτείναμε μέτρα για την αντιμετώπιση των διαταραχών στις αγορές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ήταν:

1) Η υποστήριξη του προγράμματος ανθεκτικότητας του Προέδρου Μακρόν, με ενίσχυση της αντοχής του αγροδιατροφικού τομέα και της αύξησης της παραγωγής στις κρίσεις,

2) Δημιουργία ενιαίου ταμείου (κατά το πρότυπο του ενιαίου ταμείου ενέργειας) που θα παρέχει στήριξη στους Ευρωπαίους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις απέναντι στις αυξήσεις κόστους (εισροών) λόγω του κόστους των λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ζωοτροφών αλλά και τυποποίησης - συσκευασίας, υλικών συσκευασίας, μεταποίησης και μεταφορικών. Κόστος που θα είναι μικρότερο των τιμών πώλησης που θα διαμορφωθούν από την υπερπροσφορά και υποκατανάλωση και χρειάζεται ελάφρυνσή του, για να μπορεί να προσαρμοσθεί στις διαμορφωθησόμενες τιμές λιανικής πώλησης  

3) Παράλληλη ενεργοποίηση των πολιτικών της ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών για αντιμετώπιση κρίσεων στην αγορά για την αποσυμφόρηση της προσφοράς των νωπών οπωροκηπευτικών

4) Επανεξέταση του καθεστώτος εισαγωγών με εντατικοποίηση των ελέγχων από τρίτες χώρες στην ΕΕ

5) Επίσπευση προκήρυξης και γρήγορης αξιολόγησης του Μέτρου 4.2.1, προκειμένου να εκσυχρονισθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός των συσκευαστηρίων - τυποιποιητηρίων, ψυκτικών και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων αλλά και μεταποιητικών επιχειρήσεων και να βελτιωθεί το κόστος τους».

18/03/2022 04:19 μμ

Οι εισαγωγές-ρεκόρ των ΗΠΑ σε βαμβακερά προϊόντα το 2021 στηρίζουν την παγκόσμια χρήση.

Οι εισαγωγές προϊόντων βάμβακος (βαμβακερά ενδύματα, οικιακά υφάσματα κ.λπ.) από τις ΗΠΑ το ημερολογιακό έτος 2021 ανήλθαν στο υψηλότερο από το 2010 επίπεδο, κάτι που ενθαρρύνει την πρόβλεψη, για ένα ρεκόρ χρήσης βάμβακος την περίοδο εμπορίας 2021-2022 (Αύγουστος-Ιούλιος), τονίζει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), σε έκθεσή του για το μήνα Μάρτιο.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας προϊόντων βαμβακιού και η ζήτηση από τη χώρα αυτή παίζει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα διαμορφωθεί η αγορά και το εμπόριο διεθνώς κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης της Διεθνούς Διοίκησης Εμπορίου, το 2021 οι εισαγωγές βαμβακερών προϊόντων ανήλθαν σε 49 δις δολάρια αξία, ενισχυόμενες από την ισχυρή ζήτηση των καταναλωτών στις ΗΠΑ για βαμβακερά ενδύματα και οικιακά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (π.χ. πετσέτες, σεντόνια, κ.λπ.). Όπως αναφέρει το USDA, οι καταναλωτές στις ΗΠΑ διέθεσαν περισσότερα χρήματα σε προϊόντα και αγαθά, παρά σε υπηρεσίες το 2021, εν μέσω συνεχιζόμενων περιορισμών για τον COVID-19. Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, καθώς ένα μέρος των καταναλωτών συνέχισε να εργάζεται από το σπίτι, η τάση για άνετα και απαλά πλεκτά ενδύματα, αύξησε τη ζήτηση για βαμβακερά ρούχα, αλλά και επιπλέον αγορές - βελτιώσεις στο σπίτι, δίνοντας ώθηση και στα οικιακά υφάσματα.

Η Κίνα παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής προϊόντων βάμβακος παγκοσμίως, για 19η μάλιστα συνεχή χρονιά, παρά τους δασμούς δασμούς επεβλήθησαν το 2019 εν μέσω της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας. Σημειωτέον ότι για τους πρώτους 5 μήνες της περιόδου εμπορίας 2021/22 (Αύγουστος – Δεκ.), οι εισαγωγές προϊόντων βαμβακιού στις ΗΠΑ παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Ο Δεκέμβριος του 2021 έκανε μάλιστα ρεκόρ. Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό, το ισχυρό διαθέσιμο εισόδημα των ΗΠΑ και οι πρόσφατα ισχυρές εισαγωγές αναμένεται να υποστηρίξουν περαιτέρω το ρεκόρ του 2021-2022 παγκοσμίως, όσον αφορά στην χρήση βάμβακος, εκτιμά το USDA.

Προβλέψεις για το επόμενο διάστημα

Η παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε κατά 300.000 μπάλες από τον περασμένο μήνα λόγω της μικρότερης καλλιέργειας στην Ινδία. Η χρήση είναι ελαφρώς αυξημένη, λίγο πάνω από 100.000 μπάλες και τα τελικά αποθέματα μειώνονται σημαντικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με μείωση πάνω από 1,7 εκατομμύρια μπάλες. Το παγκόσμιο εμπόριο μειώνεται ελαφρώς, με χαμηλότερες εξαγωγές από τη Μαλαισία, τη Βραζιλία και την Ινδία. Η παραγωγή των ΗΠΑ παραμένει αμετάβλητη στα 17,6 εκατομμύρια μπάλες. Οι εξαγωγές και τα τελικά αποθέματα παραμένουν, επίσης, αμετάβλητα στα 14,8 και 3,5 εκατομμύρια μπάλες, αντίστοιχα, και η μέση τιμή παραγωγού στις ΗΠΑ παραμένει αμετάβλητη στα 90 σεντς ανά λίβρα. Οι παγκόσμιες τιμές του βαμβακιού υποχώρησαν από το WASDE του περασμένου μήνα, με τον δείκτη Α να πέφτει περίπου 8 σεντς ανά λίβρα στα 133 σεντς, ωστόσο εξακολουθεί να είναι 40 σεντς πάνω από την ίδια περίοδο πέρυσι.

11/03/2022 02:27 μμ

Μετά την έναρξη του πολέμου σταμάτησαν οι εξαγωγές ελληνικών οπωροκηπευτικών προς την Ουκρανία. Από 1ης Ιανουαρίου έχουμε και την επιβολή εμπάργκο από την Λευκορωσία.

Όπως δηλώνει ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit - Hellas, «υπάρχει έντονη ανησυχία για διοχέτευση του συνολλικού όγκου των φρούτων και λαχανικών προς την Ευρώπη, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να εξαχθεί από τις χώρες της ΕΕ σε αυτούς τους προορισμούς.

Επίσης η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Eυρωπαίων καταναλωτών έγινε ήδη αντιληπτή από τον κλάδο, καθώς επιχειρείται εξισορρόπηση μεταξύ τιμολογίων ενέργειας και δαπανών για τα τρόφιμα.

Ήδη παρουσιάζεται μια επιβράδυνση της κατανάλωσης φρέσκων προϊόντων σε όλη την Ευρώπη. Σε ορισμένα κράτη μέλη, η κατανάλωση παρουσιάζει μείωση έως και 10%. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις ελληνικές εξαγωγές.

Οι ροές των εξαγωγών μας την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει μια μείωση της τάξης του -18,1% σε συνέχεια του -11,4% της προηγούμενης εβδομάδος 25/2-4/3/2022.

Μετά από επεξεργασία προσωρινών στοιχείων εξαγωγών του τριημέρου 7-10/3/2022 έναντι του αντίστοιχου του 2021 παρατηρείται μια μείωση των εξαγωγών προς όλους τους προορισμούς κατά -41,4% στα ακτινίδια, κατά -42,7% στα μανταρίνια και κατά -54,1% στα πορτοκάλια.

Εξειδικεύοντας ο όγκος εξαγωγών σε μανταρίνια και πορτοκάλια προς Ρουμανία είναι μειωμένος κατά -51% και -39% αντίστοιχα, καθώς και προς Σερβία κατά -65% και -52%.
Παρόμοιες επιπτώσεις έχουμε και στις εξαγωγές προς Πολωνία των πορτοκαλιών κατά -92% και των ακτινιδίων κατά -65%. Βεβαίως προς Ουκρανία και Λευκορωσία καμία εμπορική δραστηριότητα δεν παρατηρείται. 

Δυστυχώς μέσα σε αυτή τη συγκυρία δεν ήταν δυνατόν να είμαστε συνεπείς στις παραδόσεις προς τους πελάτες μας λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις ελληνικές εθνικές οδούς εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και τις προοπτικές προτείναμε μέτρα για την αντιμετώπιση των διαταραχών στις αγορές που είναι:

1) Η υποστήριξη του προγράμματος ανθεκτικότητας του Προέδρου Μακρόν με ενίσχυση της αντοχής του αγροδιατροφικού τομέα και της αύξησης της παραγωγής στις κρίσεις,

2) Δημιουργία ενιαίου Ταμείου (κατά το πρότυπο του ενιαίου ταμείου ενέργειας) που θα παρέχει στήριξη στους ευρωπαίους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις απέναντι στις αυξήσεις κόστους (εισροών) λόγω των λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ζωοτροφών αλλά και κόστους τυποποίησης - συσκευασίας, υλικών συσκευασίας, μεταποίησης και μεταφορικών, που θα είναι μικρότερη των τιμών πώλησης που θα διαμορφωθούν από την υπερπροσφορά και την υποκατανάλωση. Χρειάζεται ελάφρυνση του κόστους για να μπορεί να προσαρμοσθεί στις τιμές λιανικής πώλησης που θα διαμορφωθούν.

3) Παράλληλη ενεργοποίηση των προβλεπόμενων πολιτικών της ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών για αντιμετώπιση των κρίσεων στην αγορά για την αποσυμφόρηση της προσφοράς στην λιανική πώληση των νωπών οπωροκηπευτικών.

4) Επανεξέταση του καθεστώτος εισαγωγών με εντατικοποίηση των ελέγχων από τρίτες χώρες στην ΕΕ.

5) Επίσπευση προκήρυξης και γρήγορης αξιολόγησης του Μέτρου 4.2.1 προκειμένου να εκσυχρονισθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός των συσκευαστηρίων - τυποιποιητηρίων, ψυκτικών και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων αλλά και μεταποιητικών επιχειρήσεων για να βελτιωθεί το κόστος τους καθιστώντας τις πιο ανταγωνιστικές».

10/03/2022 10:54 πμ

Τι αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για τα βασικά είδη σιτηρών και τις επιπτώσεις του πολέμου σε μια πρώτη εκτίμηση.

Η σύγκρουση στη Μαύρη Θάλασσα έχει διαταράξει τη ροή των σιτηρών από την περιοχή και έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών, επισημαίνει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), στο ενημερωτικό δελτίο μηνός Μαρτίου, που εξέδωσε.

Η Ουκρανία έχει αναστείλει τις λιμενικές δραστηριότητες για εμπορικές δραστηριότητες από τις 24 Φεβρουαρίου. Η ρωσική κυκλοφορία σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας επηρεάζεται, επίσης, από εξαιρετικά υψηλά ασφάλιστρα για τα πλοία. Επιπλέον, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί καθιστούν τις εμπορικές συναλλαγές δύσκολες. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, οι τιμές των σιτηρών να έχουν εκτοξευθεί για όλους τους μεγάλους εξαγωγείς. Η πρόβλεψη αυτού του μήνα αντιπροσωπεύει μια αρχική εκτίμηση των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων ως αποτέλεσμα αυτής της δράσης. Το σιτάρι, το καλαμπόκι και το κριθάρι είναι τα κύρια σιτηρά που προμηθεύονται άλλες χώρες από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Σιτάρι

Η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 10% και η Ρωσία το 16% των παγκόσμιων εξαγωγών κατά την περίοδο εμπορίας 2021-2022, που ξεκίνησε τον Ιούλιο. Η πλειοψηφία των εξαγωγών της Ουκρανίας γίνονται κατά τους πρώτους μήνες της περιόδου εμπορίας, αλλά το κλείσιμο των λιμανιών περιορίζει επί του παρόντος επιπλέον εξαγωγές. Η Ρωσία είχε ήδη φορολογήσει τις εξαγωγές, επιβάλλοντας ποσόστωση στις 15 Φεβρουαρίου. Προς το παρόν εξαιρεί τις γειτονικές χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) από την ποσόστωση εξαγωγών και διατηρεί την πρόσβαση στα πλοία από την Κασπία Θάλασσα. Εκτός από τις ισχυρές εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ινδία και η Αυστραλία αναμένεται να αυξήσουν τις εξαγωγές σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς και οι δύο έχουν καλλιέργειες ρεκόρ και ανταγωνιστικές τιμές. Εν τω μεταξύ, το παγκόσμιο εμπόριο προσαρμόζεται ελαφρώς χαμηλότερα αυτόν τον μήνα, καθώς οι απότομα υψηλότερες τιμές σιταριού μειώνουν τη ζήτηση από τους εισαγωγείς, περιορίζοντας ή και αναβάλλοντας τις αγορές, βάσει βέβαια και των αποθεμάτων που υπάρχουν.

Καλαμπόκι

Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 16% των εξαγωγών καλαμποκιού στον κόσμο. Αυτό το μήνα, οι εξαγωγές για την Ουκρανία προβλέπονται χαμηλότερες, ως αποτέλεσμα του σφραγίσματος των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας. Οι εξαγωγές καλαμποκιού της Ρωσίας παραμένουν αμετάβλητες, με την υπόθεση ότι το καλαμπόκι θα αποσταλεί μέσω της Κασπίας Θάλασσας σε βασικές αγορές. Οι εξαγωγές καλαμποκιού των ΗΠΑ ενισχύθηκαν, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη μείωση εξαγωγών από Ουκρανία. Νέες ποσότητες από Βραζιλία και Αργεντινή αναμένεται να βγουν στην αγορά σε λίγους μήνες και οι δύο προβλέψεις αυτό το μήνα προβλέπουν αυξημένες εξαγωγές.

Κριθάρι

Αν και η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των εξαγωγών κριθαριού, το παγκόσμιο εμπόριο κριθαριού αυξήθηκε ελαφρά αυτό τον μήνα, λόγω των μεγαλύτερων προμηθειών από την Αυστραλία και μιας ελαφριάς αύξησης στον Καναδά. Οι εξαγωγές κριθαριού της Ουκρανίας γίνονται συνήθως μετά τη συγκομιδή και κατά μεγάλο μέρος το προϊόν της τελευταίας εσοδείας, έχει ήδη αποσταλεί, επομένως η επίδραση του κλεισίματος των λιμανιών στις εξαγωγές αναμένεται να είναι λιγότερο σοβαρή για το κριθάρι, παρά για το καλαμπόκι. Η παραγωγή κριθαριού της Αυστραλίας αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, αυξάνοντας τις εξαγώγιμες προμήθειες κι ο όγκος των εξαγωγών του Καναδά ήταν ισχυρότερος από τον αναμενόμενο, παρά την ξηρασία που επηρέασε την παραγωγή του, καταλήγει το USDA.

09/03/2022 11:54 πμ

Αναταράξεις στη διεθνή αγορά λόγω του πολέμου κι ενώ η τιμή στο ηλιέλαιο έχει πάρει πάνω 100% μέσα σε λίγες ημέρες.

Σε νέα φάση και μάλιστα... πολεμική, όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, παράγοντες του κλάδου, φαίνεται να έχει περάσει το ελαιόλαδο.

Μέχρι και 3,60 η τιμή στη Λακωνία

Ο κ. Τάκης Ντανάκας, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μολάων-Πακίων δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι εδώ και 48 ώρες περίπου υπάρχει αύξηση στην τιμή των έξτρα παρθένων ελαιολάδων κατά 10 λεπτά το κιλό. Γίνονται έτσι πράξεις, μας εξηγεί ο ίδιος, στην τιμή των 3,50 ευρώ το κιλό για λίγα μεν βυτία, όμως υπάρχει ζήτηση από την εσωτερική αγορά, αλλά και από το εξωτερικό και ιδίως την Ιταλία. Πράξεις σε αυτή την τιμή, λένε οι πληροφορίες από το νομό Λακωνίας, έγιναν από τον ΑΣ Μολάων-Πακίων, αλλά και από άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις της περιοχής.

Στην ίδια περιοχή, ο κ. Γιάννης Λάγγης, πρόεδρος στο Συνεταιρισμό Μεταμόρφωσης Λακωνίας μας πληροφορεί πως την προηγούμενη εβδομάδα πούλησε ένα βυτίο (26 τόνοι) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, στην τιμή των 3,60 ευρώ ανά κιλό, όμως γενικά η τιμή που παίζει αυτή την στιγμή είναι στα 3,40 ευρώ το κιλό, με τους περισσότερους παραγωγούς να επιλέγουν να μην πουλάνε. Σύμφωνα με τον κ. Λάγγη, τα αποθέματα στο Συνεταιρισμό είναι περιορισμένα (270 τόνοι) φέτος, σε σύγκριση με πέρσι.

100% πάνω έχει πάρει πάνω η τιμή του ηλιέλαιου

Σε διπλές τιμές, οι οποίες όμως σε καμιά περίπτωση δε μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά με εκείνες του έξτρα παρθένου, πωλείται πλέον το ηλιέλαιο, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία είναι leader στην παραγωγή. Όπως εκτιμά ο κ. Ντανάκας, μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «η κατάσταση αυτή με το ηλιέλαιο που χρησιμοποιείται κυρίως στην εστίαση και διαπραγματεύεται πλέον σε τιμές αυξημένες 100% σε σύγκριση με την περίοδο πριν τον πόλεμο, θεωρώ πως δεν θα έχει επίδραση στα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Ωστόσο, πιστεύω θα επηρεάσει τα υπόλοιπα έλαια, τα β’ διαλογής, τα εξευγενισμένα κ.λπ. καθώς αρκετοί θα στραφούν σε αυτά, αντί του ηλιέλαιου». Σημειωτέον ότι σε χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία για παράδειγμα, σούπερ μάρκετ έχουν επιβάλλει περιορισμούς στις ποσότητες ηλιέλαιου που μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής, υπό το φόβο ελλείψεων λόγω Ουκρανίας. Αλλά και στην Τουρκία, λένε οι πληροφορίες, υπάρχει μεγάλη ζήτηση στις αλυσίδες λιανεμπορίου και το προϊόν φεύγει πολύ γρήγορα, για τον ίδιο λόγο.

Στα 3,30 τα έξτρα παρθένα Μεσσηνίας έως την προηγούμενη εβδομάδα

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι τιμές παραγωγού για τα πολύ λίγα εναπομείνατα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα εφετινής εσοδείας κυμαίνονταν στα 3,30 ευρώ το κιλό. Τώρα αυτό ίσως έχει αλλάξει ήδη, ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταύρος Αδαμόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στέρνας Μεσσηνίας. Όπως επισημαίνει ο ίδιος: «και το ελαιόλαδο είναι σε φάση... πολέμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Υπάρχει αναταραχή στην αγορά, η οποία όμως μόλις σταματήσουν οι εχθροπραξίες, μπορεί να αλλάξει και πάλι. Γενικά υπάρχει κλίμα αστάθειας. Το θετικό είναι πως οι καιρικές συνθήκες ευνοούν έως σήμερα τουλάχιστον την καλλιέργεια και δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα».

Θα ανεβεί το ελαιόλαδο, λέει ο Περογιάννακης από τον ΑΣ Εμπάρου

Την εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες θα πάρει πάνω για... αρχή, η τιμή του ελαιολάδου, τουλάχιστον 10 λεπτά, εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, κ. Γιώργος Περογιαννάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται «στην ζήτηση από την Κρήτη και την υπόλοιπη εγχώρια αγορά, αλλά και την Ιταλία», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Όπως μάλιστα γνωστοποιεί, πριν από λίγες ημέρες ο ΑΣ Εμπάρου πούλησε 80 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου, στην τιμή των 3,40 ευρώ ανά κιλό.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καβουσίου Ιεράπετρας, για να διαθέσει το προϊόν του, προκήρυξε διαγωνισμό πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2021-2022, οξύτητας 0,35%, αναζητώντας προσφορές έως την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, όπως αναφέρεται σε σχετική του ανακοίνωση.

08/03/2022 02:23 μμ

Προς το τέλος τους βρίσκονται οι συγκομιδές μανταρινιών Ορτανίκ στη Λακωνία, ενώ έχουν ολοκληρωθεί στην Αιτωλοακαρνανία. Οι δύο αυτές ζώνες έχουν τα περισσότερα Ορτανίκ στη χώρα.

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και ένα μήνα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των μανταρινιών Ορτανίκ. Δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή μανταρινιών από την κακοκαιρία «Ελπίς». Οι μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 23 έως 24 λεπτά το κιλό».

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός και εξαγωγέας εσπεριδοειδών από τη Λακωνία, κ. Πέτρος Μπλέτας, «συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς η κοπή και εξαγωγή των μανταρινιών Ορτανίκ. Αυτή την εποχή έχουμε φτάσει στη συγκομιδή περίπου του 80% της παραγωγής. Οι τιμές παραγωγού (καθαρά) κυμάνθηκαν από 25 μέχρι 26 λεπτά το κιλό. Φέτος είχαμε μια καλή χρονιά στις τιμές των μανταρινιών σε σχέση με το παρελθόν. Τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές στα Ορτανίκ ξεκινούσαν από τα 15 λεπτά. Την φετινή περίοδο ξεκίνησαν από 25 λεπτά».

Ο κ. Νικόλαος Βασιλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή για τα μανταρίνια Ορτανίκ. Ήταν το μόνο που είχε καλή ροή στο εμπόριο. Οι τιμές κυμάνθηκαν από 18 έως 28 λεπτά το κιλό». 

Πρόβλημα στις αγορές λόγω πολέμου
«Τα μανταρινοειδή φέτος είχαν καλό εμπορικό αποτέλεσμα σε όλη τη διαδικασία συγκομιδής και πέτυχαν αποδεκτές τιμές σε αντίθεση με τα πορτοκάλια, στα οποία οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχουν μπλοκάρει οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών και υπάρχει πρόβλημα στις αγορές της ΕΕ», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit - Hellas.

Και προσθέτει: «αυτή τη στιγμή λόγω του πολέμου όλες οι προγραμματισμένες αποστολές της Ελλάδας στην Ουκρανία έχουν μπλοκαριστεί. Οι εξαγωγές των ελληνικών φρούτων και λαχανικών στην συγκεκριμένη αγορά, για το 2021, είχαν διαμορφωθεί σε 32.078 τόνους και ήταν αξίας 17,6 εκατ. ευρώ.

Στην ΕΕ, οι κοινοτικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών στην Ουκρανία για το 2021 ανήλθαν σε 346.076 τόνους (αξίας 181,8 εκατ. ευρώ) και οι εξαγωγές προς Λευκορωσία σε 400.000 τόνους.

Όλες αυτές οι ποσότητες θα επαναπροσανατολίσουν τον προορισμό τους προς τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου η υπερπροσφορά αναμένεται να μειώσει τις τιμές πώλησεις σε χαμηλότερες τιμές από το κόστος παραγωγής, συσκευασίας και μεταφορών, κάτι που ίσως να μην συμφέρει την συγκομιδή τους.

Σε σύσκεψη, που έγινε στις 2/3/2022, υπό τον Υπουργό κ. Γ. Γεωργαντά, προτείναμε μέτρα για την αντιμετώπιση των διαταραχών στις αγορές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που είναι:

1) Η υποστήριξη του προγράμματος ανθεκτικότητας του Προέδρου Μακρόν με ενίσχυση της αντοχής του αγροδιατροφικού τομέα και της αύξησης της παραγωγής στις κρίσεις,

2) Δημιουργία ενιαίου Ταμείου (κατά το πρότυπο του ενιαίου ταμείου ενέργειας) που θα παρέχει στήριξη στους ευρωπαίους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις απέναντι στις αυξήσεις κόστους (εισροών) λόγω των λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ζωοτροφών αλλά και κόστους τυποποίησης - συσκευασίας, υλικών συσκευασίας, μεταποίησης και μεταφορικών, που θα είναι μικρότερη των τιμών πώλησης που θα διαμορφωθούν από την υπερπροσφορά και την υποκατανάλωση. Χρειάζεται ελάφρυνση του κόστους για να μπορεί να προσαρμοσθεί στις τιμές λιανικής πώλησης που θα διαμορφωθούν.

3) Παράλληλη ενεργοποίηση των προβλεπόμενων πολιτικών της ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών για αντιμετώπιση των κρίσεων στην αγορά για την αποσυμφόρηση της προσφοράς στην λιανική πώληση των νωπών οπωροκηπευτικών.

4) Επανεξέταση του καθεστώτος εισαγωγών με εντατικοποίηση των ελέγχων από τρίτες χώρες στην ΕΕ.

5) Επίσπευση προκήρυξης και γρήγορης αξιολόγησης του Μέτρου 4.2.1 προκειμένου να εκσυχρονισθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός των συσκευαστηρίων - τυποιποιητηρίων, ψυκτικών και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων αλλά και μεταποιητικών επιχειρήσεων για να βελτιωθεί το κόστος τους καθιστώντας τις πιο ανταγωνιστικές».

08/03/2022 02:00 μμ

Να λάβει σοβαρά μέτρα για τυχόν ελληνοποιήσεις ζητούν από το κράτος οι αγρότες.

Εξαιρετικά ελάχιστα εκτιμώνται τα αποθέματα ντόπιας πατάτας, με αποτέλεσμα λόγω της ζήτησης, οι τιμές στον παραγωγό, αλλά και στο ράφι, να έχουν ανέλθει.

Ο κ. Ηλίας Σταθόπουλος ασχολείται με το χονδρικό εμπόριο πατάτας με έδρα στο Κουρτέσι Ηλείας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι αυτή την χρονική περίοδο οι ντόπιες πατάτες στο εμπόριο είναι ελάχιστες και κυρίως σε περιοχές όπως είναι η Ηλεία και η Θήβα. Οι τιμές παραγωγού σήμερα είναι μεν στα 50 λεπτά το κιλό, αλλά δεν υπάρχει προϊόν. Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρει στον ΑγροΤύπο πως οι πατατοπαραγωγοί πρόερχονται από δυο πολύ κακές σεζόν, η κατάσταση δε, δυσκολεύει περαιτέρω καθώς τα κόστη θα περάσουν φέτος τα 1.000 ευρώ το στρέμμα στην Ηλεία, όταν πέρσι ήταν 700-800 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει το κράτος και η επίσημη πολιτεία να δώσει βάρος στο προϊόν και να ανατρέψει το σκηνικό με τις αθρόες εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο, η οποία και πιέζει το προϊόν στο χωράφι. Όπως μας είπε ο κ. Σταθόπουλος, επίσης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ντόπιο προϊόν αρκετό, έχουν σταματήσει να γίνονται εξαγωγές και οι επιχειρήσεις του χώρου αναμένουν τη νέα εσοδεία. Τέλος, ο κ. Σταθόπουλος εκτιμά πως παρά τις δυσκολίες λόγω του καιρού, φέτος τα στρέμματα που καλλιεργούνται στη ζώνη της Ηλείας, είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Ο κ. Χρήστος Παλαιοπάνος καλλιεργεί πατάτες στην Χρυσοβίτσα Πίνδου, συσκευάζει και εμπορεύεται το προϊόν με το brand Χρυσή Πατάτα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο, αυτή την περίοδο είναι λίγη η ντόπια πατάτα. Ο ίδιος συγκομίζει τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο κάθε χρόνο και διαθέτει στην χονδρική ή και στην λιανική την πατάτα του. Σήμερα πιάνει, όπως μας λέει, μια τιμή στα 50 λεπτά στην χονδρική και 80 λεπτά στην λιανική. Συνολικά στην εν λόγω περιοχή καλλιεργούνται γύρω στα 1.400 στρέμματα.

Ο κ. Ηρακλής Ιωαννίδης καλλιεργεί πατάτα στην περιοχή Λευκόγεια του Κάτω Νευροκοπίου. Όπως λέει η χρονιά που μας πέρασε πήγε καλά και σήμερα ένα 5% της εσοδείας δεν έχει ακόμα διατεθεί στο εμπόριο. Βέβαια, όπως προσθέτει, υπάρχει ανησυχία για τα κόστη της νέας χρονιάς και πολύς κόσμος προσανατολίζεται να σπείρει λιγότερα στρέμματα για να κοντρολάρει το αυξημένο κόστος. Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού σήμερα, αυτές κυμαίνονται στα 40-45 λεπτά ανά κιλό. Η προετοιμασία των χωραφιών για τη νέα χρονιά θα αρχίσει στα τέλη Μαρτίου στην περιοχή, με την συγκομιδή να ξεκινά Αύγουστο και να τελειώνει το φθινόπωρο.

Τέλος, ο κ. Συμεών Μπουτσάκης είναι καλλιεργητής πατάτας στο Οροπέδιο Λασιθίου, μια περιοχή της Κρήτης, όπου καλλιεργούνται κάθε χρόνο γύρω στα 8.000 - 10.000 στρέμματα. Πέρσι η χρονιά πήγε καλά και στην περιοχή, όμως οι αγρότες φοβούνται πως λόγω ακρίβειας θα μειωθούν οι εκτάσεις. Η συγκομιδή στο Οροπέδιο γίνεται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Σήμερα όποιος έχει προϊόν στην Κρήτη πουλάει προς 45-50 λεπτά, προσθέτει ο ίδιος, ενώ στη λαϊκή αγορά η τιμή παίζει στα 70 λεπτά ή και παραπάνω. Αυτή την περίοδο στην περιοχή δεν υπάρχουν αποθέματα.

04/03/2022 04:44 μμ

Προς επιβεβαίωση όσων έγραψε ο ΑγροΤύπος όλο το προηγούμενο διάστημα αναμένονταν αύξηση του εμπορίου διεθνώς.

Τιμή ασφαλείας στα 41 λεπτά το κιλό αναγράφουν οι πρώτες συμβάσεις που άρχισαν να προσφέρονται στους παραγωγούς ηλίανθου της βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου. Η τιμή αυτή ισχύει για το νομό Σερρών κι ενώ οι αγρότες ζητούν ακόμα υψηλότερες τιμές, λόγω της οικονομικής συγκυρίας και της ακρίβειας στις εισροές, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί, λένε στον ΑγροΤύπο, κύκλοι της αγοράς.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Στέργιο Λίτο από τις Σέρρες που είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΦ (πανελλήνιος σύλλογος των παραγωγών), ενδέχεται το επόμενο διάστημα να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι τιμές, λόγω της συγκυρίας, αλλά και στην περίπτωση που υπογραφεί η κατανομή για το βιοντίζελ και φύγει η ανασφάλεια που επικρατεί στο χώρο.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών θα παίξει και ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς η χώρα το 2021 έφθασε σε συγκομιδή ρεκόρ της τάξης των 23,2 εκατ. τόνων, γράφοντας αύξηση 19% σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Η παραγωγή στη Ρωσία, την ίδια ώρα, αυξήθηκε κατά 17%, φτάνοντας τους 15,5 εκατ. τόνους το 2021. Σύμφωνα με το USDA, οι παγκόσμιες εξαγωγές ηλιόσπορων αναμένεται να αυξηθούν κατά 4% ετησίως σε 7,3 εκατ. τόνους το 2022. Τα τελικά αποθέματα στον κόσμο θα αυξηθούν κατά 12% ετησίως σε 2,4 εκατ. τόνους.

03/03/2022 05:42 μμ

Κατατέθηκε την Πέμπτη 3 Μαρτίου στη Βουλή από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη η τροπολογία για το πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και των προϊόντων, με ισχύ έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Η τροπολογία αφορά πλαφόν στην τιμή των καυσίμων κι άλλων προϊόντων που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην τροπολογία, η οποία εισάγει και πρόστιμο από 5.000 - 1.000.000 ευρώ για την περίπτωση παραβίασης του πλαφόν.

Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί βάσει του περιθωρίου κέρδους, που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις έως και την 1η Σεπτεμβρίου του 2021.

Δείτε εδώ την τροπολογία

03/03/2022 11:16 πμ

Επιστολή στον Γεωργαντά απέστειλε ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ).

Ο Σύνδεσμος αφού ασκεί κριτική στον πρώην υπουργό Σπήλιο Λιβανό για τους χειρισμούς του στο ζήτημα της σταφίδας, ζητά από τη νέα πολιτική ηγεσία, όπως προβεί άμεσα σε χορήγηση στήριξης στους σταφιδοπαραγωγούς για να μπορέσουν να συνεχίσουν την εμβληματική αυτή καλλιέργεια.

Ακόμα, ζητά, να δοθεί άμεση λύση χωρίς χρονοτριβές στους Συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις που διαθέτουν αποθέματα του 2020 ώστε η νέα καλλιεργητική περίοδος να τους επιτρέψει να κάνουν την αναγκαία παρέμβαση και να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς τιμές παραγωγού.

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου έχει ως εξής:

Συμπληρώνουμε ακριβώς έναν χρόνο από τότε που Συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις ενημέρωναν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το μείζον ζήτημα της δημιουργίας αποθεμάτων σταφίδας, εσοδείας 2020, λόγω της πανδημίας και έκρουαν καμπανάκι κινδύνου για τα προβλήματα που αυτό θα επιφέρει στην τιμή του προϊόντος για το 2021. Δυστυχώς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του πρώην Υπουργού κ. Λιβανού να «κουκουλώσει» το πρόβλημα και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη με ασύστολα ψεύδη, οι Σταφιδοπαραγωγοί και οι Συνεταιρισμοί τους επιμένουν να διεκδικούν, πάρα την κατάρρευση της τιμής σε ποσοστό άνω του 50% σε σχέση με αυτή που διαμορφώθηκε τα τελευταία έτη.

Αναμένουμε από την νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου να προβεί άμεσα σε χορήγηση στήριξης στους σταφιδοπαραγωγούς για να μπορέσουν να συνεχίσουν την εμβληματική αυτή καλλιέργεια.

Να δοθεί άμεση λύση χωρίς χρονοτριβές στους Συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις που διαθέτουν αποθέματα του 2020 ώστε η νέα καλλιεργητική περίοδος να τους επιτρέψει να κάνουν την αναγκαία παρέμβαση και να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς τιμές παραγωγού.

Τέλος προσδοκούμε στην πολυπόθητη αναδιάρθρωση της καλλιέργειας ώστε σε συνδυασμό των ανωτέρω να δοθεί η αναγκαία ώθηση στο πολύτιμο αυτό προϊόν που σχεδόν στο σύνολο του εξάγεται αποτελώντας τον καλύτερο πρεσβευτή της πατρίδας μας.

Το Προσωρινό ΔΣ του ΣΑΣΟΕΕ

03/03/2022 10:25 πμ

Το 70 με 80% της εγχώριας παραγωγής ξερού κρεμμυδιού παράγεται στο νομό Βοιωτίας, αλλά φέτος καταγράφεται πτώση στα καλλιεργούμενα στρέμματα.

Στο κόκκινο από άποψη βιωσιμότητας βρίσκονται οι παραγωγοί ξερού κρεμμυδιού της περιοχής Θήβας, που αποτελεί την πλέον παραγωγική ζώνη της χώρας όσον αφορά το συγκεκριμένο προϊόν.

Οι αγρότες, λόγω του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας όπως λένε χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο μπαίνουν μέσα, καθώς πωλούν τα αποθηκευμένα προϊόντα τους, σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, που αγγίζει πλέον τα 23 λεπτά το κιλό, όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Θηβών, κ. Χρήστος Σαμπάνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος τα στρέμματα που σπάρθηκαν με ξερό κρεμμύδι είναι μειωμένα σε σχέση με πέρσι. Ο ίδιος πάντως καλλιεργεί 1.000 στρέμματα με ξερό κρεμμύδι. Με αφορμή την κατάσταση ο Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Θηβών απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάοτυξης Γιώργο Γεωργαντά, ζητώντας ενίσχυση των παραγωγών.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι,

θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε όσο πιο αναλυτικά μπορούμε το κόστος παραγωγής για την καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού στον κάμπο της Βοιωτίας, η οποία καλύπτει σε ποσοστό το 80% της εγχώριας παραγωγής, για την καλλιεργητική περίοδο 2021 η οποία ολοκληρώθηκε καθώς και για την νέα καλλιεργητική περίοδο 2022 η οποία είναι προ των πυλών.

Πληροφοριακά θα ήταν χρήσιμο να σας αναφέρουμε ότι η συνολική έκταση που κάλυψε η συγκεκριμένη καλλιέργεια κατά το έτος 2021 με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο αρχείο της Ενώσεως Αγροτικών Συνεταιρισμών Θήβας κυμάνθηκε από 12.000 στρ. έως 13.000 στρ. και η απόδοση αυτών ήταν από 50.000-60.000 τόνους, ήτοι περίπου 4 τόνους/στρέμμα.

Η τιμή του παραγόμενου προϊόντος για την ίδια χρονική περίοδο την οποία εισέπραξε ο παραγωγός κυμάνθηκε από 0,10 έως 0,14 λεπτά/κιλό στο χωράφι.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή το ίδιο προϊόν το οποίο έχει αποθηκευτεί σε ψυγεία και διατίθεται προς την αγορά,  έχει επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 0,23 λεπτά/κιλό τα οποία αφορούν την μεταφορά, την ψύξη και  την συσκευασία του. Το τελικό ποσό που λαμβάνει ο παραγωγός κυμαίνεται από 0,22-0,25 λεπτά/κιλό.

Συνημμένα σας παραθέτουμε τον πίνακα κόστους καλλιέργειας για το 2021 και τον ανάλογο για το 2022 ο οποίος είναι υπολογισμένος κατά προσέγγιση και καθημερινά παρουσιάζει ανοδική πορεία.

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι επιβεβλημένο να ενισχυθούν οι παραγωγοί οι οποίοι πλήττονται βάναυσα. Για τον λόγο αυτό ζητούμε να τους χορηγηθεί ενίσχυση άμεση, αφορολόγητη και μη επιστρεπτέα, ανάλογη αυτής που χορηγήθηκε για την καλλιέργεια της πατάτας ύψους τουλάχιστον τριακοσίων ευρώ ανά στρέμμα, η οποία θα συμβάλλει στην ‘’μερική’’ κάλυψη του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Ζητάμε να ληφθεί υπόψιν το αίτημά μας με στόχο να καταστεί βιώσιμη η καλλιέργεια και να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να συνεχίσουν να καλλιεργούν την γη τους.

Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.

Με εκτίμηση

02/03/2022 04:41 μμ

Ισχυρή η ζήτηση για προϊόν από εμπόρους και μεταποίηση, μετά τις νέες συμφωνίες που κλείστηκαν σε έκθεση τροφίμων στο Ντουμπάι.

Εξαιρετικά έντονη παραμένει η ζήτηση για ελιά Καλαμών, που αυτή την περίοδο οι περισσότεροι παραγωγοί, εξακολουθούν και διατηρούν σε κάδες, προσμένοντας υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες, προκειμένου να καλύψουν τα τσουχτερά κόστη παραγωγής. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες από έκθεση τροφίμων που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι, λένε πως κλείστηκαν νέα deal για εξαγωγές κυρίως προς ΗΠΑ, με τις ροές να συνεπικουρούνται λένε πήγες στον ΑγροΤύπο και από τις αναιμικές σοδειές παρόμοιου τύπου ελιάς σε Τουρκία και βόρεια Αφρική.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το νομό Αιτωλοακαρνανίας το 200άρι περνάει ήδη σε τιμές άνω των 2,10 ευρώ το κιλό, ενώ στη Φθιώτιδα, όπου υπάρχουν, επίσης, ελάχιστα αποθέματα, αγοράζονται από εμπόρους σκούπα ελιές με 2 ευρώ κι άνω το κιλό.

Και στο νομό Λακωνίας, όμως, δεν είναι διαφορετική η κατάσταση, με τη ζήτηση να μαίνεται. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέλιος Μιχαλούτσος, παραγωγός με 400 στρέμματα Καλαμών στο Γεράκι, οι περσινές ελιές έως 300 κομμάτια στο κιλό δίνονται με 2,20 έως 2,35 ευρώ ανά κιλό από τους παραγωγούς, ενώ οι φετινές (2021-2022) Καλαμών μέχρι 300 κομμάτια στο κιλό περνάνε προς 2,10 σκούπα.

Δεν υπάρχει επίπτωση από την σύρραξη - ελάχιστα τα μεγέθη

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι άκρως ανησυχητική και οι τελευταίες εξελίξεις ιδιαίτερα δυσοίωνες, τόνισε εξάλλου σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος σε σχέση με την ουκρανική κρίση. Οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ουκρανία και στη Ρωσία κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (338,6 εκατ. ευρώ και 206,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), επισημαίνει ο ίδιος, ωστόσο υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα-, οι οποίες έχουν σημαντική δραστηριότητα στις χώρες αυτές. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και πολύ περισσότερο της Δυτικής Μακεδονίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κλάδο της γούνας, θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες, γι’ αυτό και πρέπει να υποστηριχθούν από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να μη χάσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα. Αναμφίβολα, οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν γίνει ακόμη εμφανείς. Παρότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν και θεωρείται δεδομένο ότι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, πληθωρισμός και ενέργεια θα επηρεαστούν σημαντικά. Η Ελλάδα όμως ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ) με τεράστιο όγκο εμπορικών συναλλαγών και εξαγωγών προς τα μέλη τους, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί, σέβεται και ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις και ενέργειές τους που διέπονται από τις αξίες του διεθνούς δικαίου, καταλήγει.

Από στοιχεία της Eurostat που έχει στην διάθεσή του ο ΑγροΤύπος, φαίνεται πως το 2021, οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ουκρανία στην κατηγορία τροφίμων-λιπών-ελαίων μόλις που φθάνουν τα 32 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα στην Ρωσία τα νούμερα είναι ακόμα πιο κάτω το 2021 γι’ αυτές τις κατηγορίες (25 εκατ. ευρώ). Σημειωτέον ότι οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν πολλά είδη τροφίμων και αγροτικών προϊόντων...

02/03/2022 02:45 μμ

Μαλακό σιτάρι και καλαμπόκι εισάγει, μεταξύ άλλων, η χώρα μας από Ρωσία και Ουκρανία.

Όμως, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, απροσδιόριστες είναι οι ποσότητες των προϊόντων αυτών, που εισάγει η Ελλάδα κάθε χρόνο από τις δυο αυτές χώρες. Εφόσον λοιπόν δεν ξέρουμε τα ακριβή τονάζ, δεν μπορεί να γίνει και ασφαλής εκτίμηση για τις συνέπειες από την σύρραξη και τις εισαγωγές, λέει πηγή από το χώρο του εμπορίου στην Ελλάδα, μιλώντας στον ΑγροΤύπο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η τελευταία μεγάλη εισαγωγή από Ρωσία στην χώρα μας έγινε, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και αφορούσε καλαμπόκι στην τιμή των 27 λεπτών το κιλό μέσω Μαύρης Θάλασσας. Όσα ανέφεραν εκπρόσωποι της αγοράς στον ΑγροΤύπο αποδεικνύονται και από στοιχεία της Eurostat, που επεξεργάστηκε το αρμόδιο τμήμα των εισαγωγέων βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία, οι εισαγωγές της χώρας μας από την Ουκρανία το 2021 αφορούσαν ως επί το πλείστον βιομηχανικά είδη με αξία μεγεθών 101 εκατ. ευρώ, τροφίμων αξίας 39 εκατ. ευρώ , πρώτων υλών αξίας 25,17 εκατ. ευρώ και λιπών - ελαίων αξίας μόλις 7,3 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στις εισαγωγές της Ελλάδας από την Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μερίδα του λέοντος αφορά σε πετρελαιοειδή, ενώ το 2021, η αξία των εισαγόμενων τροφίμων ανέρχονταν σε 110 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα η αξία των εισαγόμενων πρώτων υλών το 2021 ήταν μόλις 14,7 εκατ. ευρώ.

Μεγάλες επιπτώσεις διεθνώς, κίνδυνος για την επισιτιστική ασφάλεια

Το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να μην εισάγει και τόσο μεγάλες ποσότητες σιτηρών από τις χώρες της εμπόλεμης ζώνης, δε σημαίνει ότι θα επηρεαστεί λιγότερο από τις υπόλοιπες χώρες, μιας και οι ανακατατάξεις και το ντόμινο στην αγορά είναι εύκολο στην εποχή της πληροφορίας. Για παράδειγμα, ανησυχία προκαλεί μόνο και μόνο το δεδομένο πως η Ουκρανία προβλέπονταν να καταταχθεί το 2022 ως ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού παγκοσμίως, με εξαγωγές αξίας 3,59 δις δολαρίων. Με τη σύγκρουση που βρίσκεται δε, σε εξέλιξη στην Ουκρανία και τις επακόλουθες μακροπρόθεσμες διαταραχές της αγροτικής οικονομίας της χώρας, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα διαταραχών στην τιμή των δημητριακών. Δεδομένου ότι από το σιτάρι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επισιτιστική ασφάλεια, καθώς καταναλώνεται από περισσότερους από 2,5 δις ανθρώπους παγκοσμίως. Πολλές χώρες που καταναλώνουν σιτάρι βασίζονται στις παγκόσμιες εισαγωγές για να καλύψουν τη ζήτηση. Είναι ενδεικτικό πως το 2019, το ουκρανικό σιτάρι εξήχθη σε χώρες κυρίως της βόρειας Αφρικής και της μέσης Ανατολής, ενώ περισσότερα από 60 εκατ. στρέμματα με σιτάρι στην Ουκρανία αναμένεται να συγκομιστούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2022. Ομοίως, οι κυρώσεις και οι εμπορικοί περιορισμοί στη Ρωσία, το μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο είναι πιθανό να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στις διεθνείς αγορές σιταριού.

Στόχος της Ουκρανίας να περάσει στην τριάδα, σε τροχιά ρεκόρ πριν τον πόλεμο

Όπως μετέδιδε στις 25 Ιανουαρίου το Reuters, η Ουκρανία έχει αναρριχηθεί σημαντικά στις εξαγωγές σιτηρών την τελευταία δεκαετία, στοχεύοντας μάλιστα φέτος να αποτελέσει την τρίτη χώρα διεθνώς στις εξαγωγές στο σιτάρι και τέταρτη στο καλαμπόκι, κάτι βέβαια δύσκολο μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την σύρραξη. Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) που επεξεργάστηκε ο ΑγροΤύπος, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, οι εξαγωγές σιταριού της Ουκρανίας προβλέπονταν να ανέλθουν σε επίπεδα - ρεκόρ της τάξης των 24 εκατ. τόνων, με πάνω από 17 εκατ. να εξάγονται μεταξύ Ιουλίου και τέλους Ιανουαρίου. Η Ουκρανία ανταγωνίζεται άμεσα τη Ρωσία σε κοντινές αγορές, όπως της Αιγύπτου και της Τουρκίας, έχοντας επεκτείνει σημαντικά τις εξαγωγές σιταριού της προς την γείτονά μας. Η κατάσταση, σύμφωνα με το USDA, γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη εξαιτίας της ξηρασίας στη Μέση Ανατολή, που προκαλεί αύξηση των εισαγωγών σίτου. Ενδεικτικά, οι βροχοπτώσεις είναι κάτω από το μέσο όρο και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν αποδυναμώσει δραματικά τις αποδόσεις σιταριού στο Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία. Η παραγωγή σιταριού στο Ιράν εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά 3 εκατ. τόνους φέτος. Η μείωση της παραγωγής οδήγησε σε περιορισμό των εγχώριων προμηθειών, προκαλώντας αύξηση των εισαγωγών σιταριού το 2021-2022. Η Ρωσία μάλιστα υπήρξε ο κύριος προμηθευτής λόγω του πλεονεκτήματος μεταφοράς και των σχετικά χαμηλότερων τιμών σε σύγκριση με άλλους μεγάλους εξαγωγείς. Το Ιράν προβλέπεται, σύμφωνα με το USDA, να εισαγάγει 7 εκατ. τόνους σιταριού φέτος. Η Ρωσία κυριαρχεί σε αυτή την αγορά κι έχει ήδη αποστείλει 4 εκατ. τόνους στη χώρα από τον Ιούλιο έως τον Ιανουάριο. Από το Φεβρουάριο του 2021, η Ρωσία άρχισε να στέλνει μεγάλες ποσότητες σιταριού στη Συρία. Η Ρωσία έστειλε πάνω από 800.000 τόνους το 2020/2021 και έχει αποσταλεί 400.000 τόνοι μέχρι στιγμής αυτή την εμπορική χρονιά. Ο υπουργός Οικονομικών της Συρίας δήλωσε πρόσφατα ότι η ετήσια απαίτηση εισαγωγής σιταριού είναι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο τόνοι λόγω ξηρασίας και ελλείψεων παραγωγής. Κατά νου, οι ρωσικές αποστολές στη Συρία αναμένεται να συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους καθώς η Συρία ανακατασκευάζει τα αποθέματα.

Καλαμπόκι: Παραγωγή ρεκόρ αναμένονταν στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό του USDA, το 2021-2022, προβλέπονταν παραγωγή καλαμποκιού ρεκόρ ή σχεδόν ρεκόρ για τους μεγάλους εξαγωγείς, δηλαδή την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια, με τον πόλεμο όλα έχουν αλλάξει, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ειδικά η Ουκρανία είχε και αρκετά αποθέματα καλαμποκιού.

Μέτρα από τους Κινέζους

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν διεθνή δίκτυα, οι Κινεζικές αρχές, υποκινούμενες από το διεθνή φόβο περί διαταραχής των αγορών ενόψει της ρωσικής εισβολής, αποφάσισαν να λάβουν μέτρα ώστε να εξασφαλίσουν επάρκεια στους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο κριθάρι και καλαμπόκι αφενός, αλλά και το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο καθώς και πάσης φύσεως σιδηρομεταλλευμάτων αφετέρου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων επιστρατεύτηκαν για το σκοπό αυτόν, πιέζοντας κρατικούς αγοραστές για διεξοδική διερεύνηση των αγορών, σε μια προσπάθεια πρόληψης των πιθανών κενών που τυχόν προκύψουν εξαιτίας του ρώσο-ουκρανικού πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έκαναν καμία αναφορά στις τιμές των εισακτέων αγαθών υποδεικνύοντας ότι το κόστος των εισαγωγών δεν είναι στο επίκεντρο της κινεζικής σκέψης την δεδομένη στιγμή. Άλλωστε η Κίνα οδεύει στην περίοδο αιχμής της ζήτησης για πολλά εμπορεύματα και ο κίνδυνος διακοπής της προσφοράς λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιδεινώσει τις αυξανόμενες τιμές των πάντων.

Συνεπώς η διασφάλιση των προμηθειών είναι υψηλής προτεραιότητας για τη χώρα, με τους αξιωματούχους να ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει το αυξανόμενο παγκόσμιο κόστος των εμπορευμάτων στην κινεζική οικονομία, δεδομένου τού ότι είναι πιθανό η άνοδος των τιμών, να περιπλέξει τα μέτρα για τη διατήρηση της ανάπτυξης της Κίνας.

02/03/2022 10:34 πμ

Eπιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και σε όποιο προϊόν σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά, θα ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Διευκρίνισε ότι η σχετική διάταξη - τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, όσοι εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει εφεξής να λειτουργούν με το περιθώριο κέρδους που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2021 (δηλαδή το περιθώριο κέρδους του Σεπτέμβρη του 2021 θα είναι ο οδηγός για το περιθώριο κέρδους σήμερα). Μάλιστα τόνισε ότι η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές, όπως τα νησιά, όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη (π.χ. μεταφοράς) και για αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων - εξόδων.

Ο κ. Χρήστος Τσιχήτας, παραγωγός δημητριακών και πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν είναι κατανοητό αυτό το μέτρο και δεν ξέρω πως θα εφαρμοστεί. Πως θα μπορέσει το κράτος να προσδιορίσει το κέρδος όταν το κόστος παραγωγής αυξάνει συνεχώς. Ουσιαστικά θα βάλει διατίμηση σε κάποια προϊόντα. Στο παρελθόν πριν μπούμε στην ΕΕ υπήρχε διατίμηση στα προϊόντα. Τώρα μας λένε ότι υπάρχει η αγορά. Ποτέ δεν μπορεί να δουλέψει το εμπόριο με ζημιά. Ασχολούμε εδώ και χρόνια με το εμπόριο αγροτικών προϊόντων και ξέρω ότι το αν πουλήσω ή όχι είναι δική μου επιλογή. Στα σιτάρια κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει το κόστος καλλιέργειας στα αλώνια, όταν η ουρία σήμερα που μιλάμε έχει ξεπεράσει τα 800 ευρώ τον τόνο». 

Ο κ. Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «εκτιμώ ότι είναι μια άστοχη δήλωση. Στο παρελθόν όταν έπεφταν τα ροδάκινα μας έλεγαν ότι δεν γίνεται να βάλουμε κατώτατο πλαφόν γιατί έχουμε ελεύθερη αγορά. Τώρα πως μπορεί να βάλουν πλαφόν στις τιμές. Εμείς ζητούμε τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης στην ΕΕ για την ενίσχυση των παραγωγών για την απρόσκοπτη συνέχιση των καλλιεργητικών φροντίδων. Η ενίσχυση θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα στους παραγωγούς».    

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Περουλάκης, Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - Μελετητής από τη Λάρισα, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό στα αγροτικά προϊόντα γιατί η κυβέρνηση δεν γνωρίζει που θα φτάσει το κόστος παραγωγής. Μαθηματικά ένα τέτοιο μέτρο αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει στην παραοικονομία. Είναι δύσκολο να εφαροστεί σε πρωτογενή προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως είναι τα σιτηρά. Σε μια δύσκολη κατάσταση που ζούμε σήμερα η λύση θα ήταν η επιδότηση της παραγωγής. Όταν φέτος οι Ρώσσοι αδειάσουν τις αποθήκες σιτηρών τους στην Κίνα που θα βρουμε σιτηρά να αγοράσουμε είναι το ερώτημα. Η αύξηση των ζωοτροφών θα φέρει αύξηση της τιμής του γάλακτος σε απαγορευτικά επίπεδα για τους καταναλωτές. Φέτος μπορεί να πληγεί ο τουρισμός. Ωστόσο δεν συγκρίνεται με την  «πείνα» που θα νιώσουν οι μη έχοντες γιατί απαξιώνουν τον αγροτικό τομέα». 

01/03/2022 11:42 πμ

Στα 31 λεπτά το κιλό χύμα η τιμή στην Πελοπόννησο, στα 40 λεπτά στα νησιά και κυρίως στην Κρήτη.

Μεγάλη αναστάτωση γνωρίζει η εγχώρια αγορά του καλαμποκιού, μετά το κλείσιμο των εμπορικών καναλιών από την Ουκρανία και τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται. Πλέον, οι κτηνοτροφικές μονάδες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να αγοράσουν προϊόν κι ενώ όσον αφορά στις σπορές, εξακολουθεί και υπάρχει σκεπτικισμός στις τάξεις των παραγωγών. Όλοι πάντως ψάχνουν αυτές τις ημέρες φθηνό καλαμπόκι, αλλά δύσκολα βρίσκουν.

Ο κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καβάλας τονίζει στον ΑγροΤύπο πως η περίοδος που διανύουμε και με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος: «ως συνεταιρισμός έχουμε κάποιες ποσότητες καλαμποκιού, αλλά γενικώς η κατάσταση είναι ρευστή και προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τους πελάτες μας. Το εμπορικό κανάλι από Ουκρανία έχει κλείσει κι εδώ οι παραγωγοί τηρούν στάση αναμονής επίσης, προσμένωντας υψηλότερες τιμές».

Ο κ. Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου στο Αγρίνιο εξηγεί στον ΑγροΤύπο πως υπάρχει μεγάλη αναταραχή στην αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο: «οι τιμές στην Ιταλία μέχρι χθες ήταν στα 29 λεπτά, όμως θα ανεβούν με όλη αυτή την κατάσταση. Στην εγχώρια αγορά παίζουν τα 30 λεπτά και πλέον υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα πώς οι κτηνοτροφικές μονάδες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτά τα κόστη. Επίσης, πρόβλημα θα υπάρξει και με τις σπορές καλαμποκιού της νέας χρονιάς. Αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να κινηθεί γρήγορα και να ενισχύσει τους παραγωγούς, είναι πολύ πιθανό να πάμε σε μεγάλη κρίση. Η χοιροτροφία με αυτές τις τιμές δεν αντέχει να παράγει. Η αιγοπροβατοτροφία το ίδιο. Και γενικά όλοι οι κλάδοι. Εμείς ως συνεταιρισμός έχουμε 1.500 τόνους καλαμπόκι αποθηκευμένο και μόλις οι παραγωγοί μας δίνουν το ΟΚ, το διαθέτουμε στην αγορά. Οι περισσότεροι αγρότες είναι σε αναμονή και δεν πουλάνε, περιμένοντας τις εξελίξεις. Πάντως, όσο κι αν τρέχουν οι τιμές στα χρηματιστήρια για το προϊόν, αν στην πραγματική οικονομία, ο κτηνοτρόφος δε μπορεί να πληρώσει, τότε οι τιμές δε γίνεται να ανεβούν κι άλλο».

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Κοτσέτας, διευθυντής στην ΕΑΣ Λεχαινών, μια οργάνωση που προμηθεύει καλαμπόκι, κυρίως, πελάτες από την περιφέρεια Πελοποννήσου τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως ο συνεταιρισμός έχει ένα απόθεμα της τάξης των 6.500 τόνων σε καλαμπόκι, το οποίο κινείται χύμα στα 31 λεπτά το κιλό. Αύριο είναι μια νέα μέρα, προσθέτει ο ίδιος και μπορεί να είναι ακόμα παραπάνω, αφού έχουν φρακάρει και οι εισαγωγές λόγω Ουκρανίας και με την γενικότερη κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Κοτσέτα είναι εξίσου ρευστή και για τις επικείμενες σπορές καλαμποκιού, καθώς η άνοδος των τιμών σήμερα μπορεί να φαντάζει θελκτική, όμως κανείς δε μπορεί να παραβλέψει τα έξοδα.

28/02/2022 03:20 μμ

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, μίλησε, το Σάββατο (26/2/2022), στα εγκαίνια της έκθεσης Salon International de l' Agriculture 2022 στο Παρίσι, για τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως παραδέχτηκε αυτός ο πόλεμος θα έχει συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Αυτό που περνάμε δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο. Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη. Αυτός ο πόλεμος επιλέχθηκε μονομερώς από τον Πρόεδρο Πούτιν».

Βεβαίως, πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος, θα υπάρξουν συνέπειες στις εξαγωγές για τους «μεγάλους τομείς» της γαλλικής αγροτικής παραγωγής, όπως αυτοί του κρασιού, των δημητριακών και των ζωοτροφών. 

Πρόσθεσε πάντως ότι η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζει «ένα σχέδιο ανθεκτικότητας» για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης στον αγροτικό τομέα.

28/02/2022 01:51 μμ

Η ζήτηση είναι προσαρμοσμένη αυτή την εποχή στα δεδομένα της παραγωγής.

Ο κ. Κώστας Πάππας, λεμονοπαραγωγός από το Κιάτο Κορινθίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Είμαστε ένα μήνα μετά τον παγετό της Ελπίδας και φαίνεται πως οι ζημιές στην ηρτημένη εσοδεία, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, είναι θα λέγαμε, περισσότερες από εκείνες, που υπολογίζαμε στην αρχή. Εκτιμώ πως σε γενικές γραμμές, το 30% της φετινής παραγωγής, έχει υποστεί ζημία. Οι τιμές για παράδοση στη ράμπα του συνεταιρισμού είναι στα 40 λεπτά το κιλό, όμως γενικότερα η εμπορική τιμή παίζει στα επίπεδα των 35 λεπτών το κιλό. Τα Ιντερντονάτο έχουν μαζευτεί από τέλη Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη, όχι όμως η ποικιλία Μαγληνό που οψίμισε, αλλά και οι όψιμες Καρυστινή, Βακάλου κ.λπ. Για την παραγωγή της νέας χρονιάς εκτιμήσεις θα μπορούμε να κάνουμε από τον ερχόμενο Απρίλιο. Πρέπει επίσης να πούμε πως η παραγωγή των δίφορων που θα μαζεύονταν το καλοκαίρι, έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Η ζήτηση, τέλος, είναι προσαρμοσμένη απόλυτα στα δεδομένα της παραγωγής και κρίνεται ομαλή».

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου, τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η κατάσταση στο λεμόνι έχει παγιωθεί τελευταία και κινείται με μια τιμή παραγωγού χαμηλή, στα 25 λεπτά το κιλό, ενώ η ζήτηση δεν είναι μεγάλη, όπως συμβαίνει στην αγορά το τελευταίο διάστημα για όλα τα προϊόντα λίγο-πολύ. Στα δέντρα είναι μικρές ποσότητες. Τα καλά, ποιοτικά λεμόνια είναι ακόμα πιο λίγα γιατί η πρόσφατη κακοκαιρία προξένησε μεγάλες ζημιές κατά τόπους. Επίσης έχει επηρεαστεί ανάλογα το σημείο και το φυτικό κεφάλαιο από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους παγετούς. Στα Ιντερντονάτο που ήταν στα τελειώματα, υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά. Στα Μαγληνό είναι πιο λίγες οι ζημιές».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας τόνισε στον ΑγροΤύπο πως ελάχιστα είναι τα λεμόνια, που είναι αμάζευτα στο νομό Λακωνίας και συγκεκριμένα μιλάμε για ορισμένα περιβόλια στην περιοχή της Στεφανιάς, όπου δεν πιάνει και παγετό εύκολα. Κατά τα άλλα, οι περισσότερες ποσότητες είχαν φύγει από το νομό πριν τους παγετούς, οι δε τιμές παίζουν στα 25 με 30 λεπτά ανά κιλό.

Ο κ. Σπύρος Αναγνωστάκης, λεμονοπαραγωγός από την περιοχή Πέτα Άρτας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής εξακολουθεί και παραμένει στα δέντρα, δεδομένου ότι η ζήτηση δεν είναι και ικανοποιητική. Η τιμή στο χωράφι παίζει στα 25 με 30 λεπτά ανά κιλό, δηλαδή πολύ χαμηλά, ενώ στη λαϊκή το προϊόν φεύγει προς 70 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό. Ο κ. Αναγνωστάκης πουλά προϊόν σε λαϊκές στην συμπρωτεύουσα, αλλά όπως μας λέει η ζήτηση είναι σε γενικές γραμμές πεσμένη φέτος 50%, εν συγκρίσει με πέρσι. Όσον αφορά στην ποιότητα ο ίδιος μας λέει πως όσα λεμόνια είναι τώρα στα δέντρα είναι καλά, όμως γενικά η περιοχή έχει υποστεί ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία και τους παγετούς. Σε σχέση τέλος με τη νέα χρονιά, ο κ. Αναγνωστάκης μας είπε πως θα δείξει πώς θα πάει σε ένα βαθμό η ανθοφορία από το Μάιο.

28/02/2022 10:19 πμ

Με την αναταραχή στην Ουκρανία λόγω της Ρωσικής εισβολής, να συνεχίζεται, ένα ντόμινο εξελίξεων δημιουργείται στην ευρωπαϊκή και όχι μόνο αγορά των αγροτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Έκτακτων Καταστάσεων της Μολδαβίας στις 27 Φεβρουαρίου 2022, ελήφθησαν αρκετές αποφάσεις με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης. Έτσι, όπως ανακοινώθηκε, από την 1η Μαρτίου 2022, απαγορεύεται η εξαγωγή αραβοσίτου και των παραγώγων του από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, εκτός από τους σπόρους αραβοσίτου, που προορίζονται για σπορά. Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της 25ης Φεβρουαρίου 2022 η Μολδαβία είχε αποφασίσει την απαγόρευση εξαγωγής σιταριού, αρχής γενομένης επίσης από την 1η Μαρτίου 2022, με σκοπό την αύξηση του επιπέδου επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας.

Η Μολδαβία, μια χώρα σε μεγάλο βαθμό αγροτική, κάνει αρκετές εξαγωγές σιτηρών, καλαμποκιού, σόργου κ.λπ. προς την Ευρώπη και στην Ελλάδα, συνορεύει από τα δυτικά με τη Ρουμανία και από τα ανατολικά με την Ουκρανία.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Μερτζεμέκης, παραγωγός, γεωπόνος και έμπορος αγροτικών προϊόντων από το Κιλκίς, «η απαγόρευση της Μολδαβίας θα φανεί στην ελληνική αγορά από την ερχόμενη Δευτέρα. Ας μη ξεχνάμε πως από Ρωσία και Ουκρανία, επίσης, δεν εξυπηρετούνται οι εξαγωγές. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα πλοία που μεταφέρουν προϊόντα μέσω Μαύρης Θάλασσας, καθώς κανείς λόγω του πολέμου δεν ασφαλίζει τα φορτία. Από Βουλγαρία πάντως οι εξαγωγές εξυπηρετούνται κανονικά. Όμως το θέμα είναι σε ποιές... τιμές. Και εκεί όμως οι παραγωγοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πουλήσουν το απόθεμα, προσπαθώντας να πιάσουν όσο το δυνατόν υψηλότερη τιμή, για να ανταποκριθούν στις ακριβές εισροές. Η αναταραχή είναι μεγάλη. Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία έχουν σταματήσει τις εξαγωγές. Οπότε δημιουργείται κενό σε ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ψάχνουν προϊόν αλλού».

Όλα είναι παγωμένα σε σχέση με το εμπόριο, είπε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Χρήστος Κλωναρίδης, έμπορος αγροτικών προϊόντων από την περιοχή της Δράμας. Σύμφωνα με τον ίδιο «πριν κανένα μήνα έγιναν εισαγωγές καλαμποκιού από Ρωσία στην Ελλάδα, όμως τώρα αυτό δεν είναι εφικτό, οπότε το προϊόν θα κινηθεί ανοδικά, όπως και το σιτάρι. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και οι επιπτώσεις τους, ακόμα δεν έχουν φανεί στην αγορά μας. Αυτό θα γίνει σε 15 ημέρες, με 1 μήνα περίπου, εκτιμώ».

25/02/2022 03:59 μμ

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε στις 24 Φεβρουαρίου το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC).

Παραγωγή ελαιολάδου

Η παραγωγή ελαιολάδου τριπλασιάστηκε τα τελευταία 60 χρόνια, για να φθάσει τους 3.266.500 τόνους την καλλιεργητική περίοδο 2019-2020. Τα προσωρινά στοιχεία για την περίοδο 2020-2021 δείχνουν μείωση της παραγωγής κατά 7,9%, για όγκο 3.010.000 τόνων. Οι εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021-2022 ανεβάζουν την παραγωγή σε 3.098.500 τόνους (+2,9%).

Προσωρινά στοιχεία για το 2020-2021

Οι χώρες μέλη του Συμβουλίου παρήγαγαν 2.809.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2020-2021, που αντιπροσωπεύει το 93,3% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου 2.051.200 τόνοι (+6,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας) προήλθαν από την ΕΕ. Ειδικότερα, η Ισπανία παρήγαγε 1.389.000 τόνους (+23,4%), η Ιταλία 273.500 τόνους (-25,4%), η Ελλάδα 275.000 τόνους και η Πορτογαλία 100.000 τόνους ( -28,8%). Οι υπόλοιπες χώρες-μέλη παρήγαγαν 34,5% λιγότερο ελαιόλαδο από το προηγούμενο έτος καλλιέργειας, συνολικά 758. 500 τόνους. Η Τουρκία παρήγαγε 210. 000 τόνους (-8,7%), το Μαρόκο 160.000 τόνους (+10,3%), η Τυνησία 140.000 τόνους (- 68,2%) και η Αλγερία 70.000 (-44%). Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση έφτασε τους 2.054 000 τόνους στις χώρες μέλη του Συμβουλίου και τους 1.071.000 τόνους σε τρίτες χώρες.

Εκτιμήσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2021-2022

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και εκτιμήσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να ανέλθει σε 3.098.500 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2021-2022, 2,9% πάνω δηλαδή, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1.000.000 τόνους. Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου πρόκειται να παράξουν 2.910.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2021-2022, ή το 93,9% του παγκόσμιου συνόλου, δηλαδή 3,6% περισσότερο από το προηγούμενο έτος. Οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να έχουν μια παραγωγή της τάξης των 1.974.100 τόνους, ή 3,8% λιγότερο από το προηγούμενο έτος. Η παραγωγή στις υπόλοιπες χώρες - μέλη του Συμβουλίου εκτιμάται σε 1.936.500 τόνους. Η παγκόσμια κατανάλωση μπορεί να ανέλθει σε 3.214.500 τόνους, 2,9% πάνω δηλαδή από το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος.

Παγκόσμιο εμπόριο

Κατά το καλλιεργητικό έτος 2020-2021 (Οκτώβριος 2020-Σεπτέμβριος 2021), οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 18% στη Ρωσία, 1% στον Καναδά και 2% στη Βραζιλία, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους. Οι εισαγωγές παρέμειναν σταθερές στην Αυστραλία, αλλά μειώθηκαν κατά 2% στις ΗΠΑ, 15% στην Ιαπωνία και 8% στην Κίνα. Τους πρώτους 11 μήνες του καλλιεργητικού έτους 2020-2021, οι εξαγορές εντός της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1% και οι εισαγωγές εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 29%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Τιμές παραγωγού ελαιολάδου

Οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου στην Ισπανία από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου 2022 ήταν 3,34 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 31,2% την ίδια περίοδο, σε σύγκριση με την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά. Στην Ιταλία, οι τιμές από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου 2022 ήταν 4,13 ευρώ ανά κιλό, σημειώνοντας πτώση 14%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους. Στην Ελλάδα, οι τιμές από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου 2022 διαμορφώθηκαν στα 3,20 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 28,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους. Τέλος, στην Τυνησία, παρέμειναν σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες, στα 3,43 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας πτώση 18% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Επιτραπέζιες ελιές

Τα προσωρινά στοιχεία για την παραγωγή της καλλιεργητικής περιόδου 2020-2021 δείχνουν 2.661.000 τόνους επιτραπέζιων ελιών, ποσότητα δηλαδή 10,1% κάτω, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μεταξύ των χωρών - μελών του Συμβουλίου, η Ισπανία παρήγαγε το 20,5% των επιτραπέζιων ελιών παγκοσμίως, με όγκο 19,3% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος. Η Αίγυπτος παρήγαγε το 18,8% του συνόλου, δηλαδή 23,1% λιγότερο από ό,τι παρήγαγε τη καλλιεργητική περίοδο 2019-2020. Οι εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021-2022 δείχνουν αύξηση 7%, με την παραγωγή να φτάνει τους 2.846.500 τόνους. Η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2%, σε σύγκριση με το καλλιεργητικό έτος 2020-2021. Την καλλιεργητική περίοδο 2020-2021 (Σεπτέμβριος 2020 - Αύγουστος 2021), οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 23% στην Αυστραλία και τον Καναδά, 9% στις ΗΠΑ και 4% στη Βραζιλία σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους. Κατά την περίοδο 2020-2021, οι εξαγορές εντός της ΕΕ μειώθηκαν κατά 4% και οι εισαγωγές εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 12%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου. Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Συμβουλίου, στην Ελλάδα η πτώση της παραγωγής στην επιτραπέζια ελιά φέτος (2021-2022) ξεπερνά το 20%, που στην πράξη είναι πολύ παραπάνω.

25/02/2022 12:34 μμ

Φόβοι για επιπτώσεις στις στρεμματικές αποδόσεις λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών το φετινό χειμώνα.

Ο κ. Διονύσης Μπίλιας είναι ο μοναδικός παραγωγός σπαραγγιού και μάλιστα πράσινου, στο νομό Ηλείας και συγκεκριμένα στη Γαστούνη, αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Έχει κάνει πριν χρόνια μια σοβαρή επένδυση, με σκοπό την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία του προϊοντος, δηλαδή μια κάθετη μονάδα. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο φέτος η χρονιά δεν είναι καθόλου καλή για το σπαράγγι, καθώς λόγω του καιρού έχει οψιμίσει η παραγωγή κατά τουλάχιστον 20 ημέρες, ενώ και οι αποδόσεις είναι εξαιρετικά μειωμένες. Σύμφωνα με τον κ. Μπίλια, η παραγωγή πράσινου σπαραγγιού είναι φέτος 80% μειωμένη σε σχέση με πέρσι, οι δε αποδόσεις φέτος κυμαίνται στα 200-300 κιλά το στρέμμα. «Έχουμε πλεονέκτημα ως εταιρεία, γιατί έχουμε καθετοποιημένη παραγωγή, όμως όπως και να χει με 200-300 κιλά το στρέμμα, παρά τις καλές τιμές που πουλάμε (7 ευρώ το κιλό), δεν βγαίνει ο λογαριασμός, γιατί φέτος έχει ανέβει υπέρογκα και το κόστος, όπως γνωρίζετε. Εκτός των άλλων ακόμα και χθες έπεσε παγετός στην περιοχή και υπάρχουν πρόσθετες απώλειες», σημειώνει, προσθέτοντας πως μια τέτοια χρονιά, για να μείνει κάτι, θα έπρεπε οι αποδόσεις να ναι τουλάχιστον 500 κιλά το στρέμμα. Σημειωτέον ότι ο κ. Μπίλιας που είναι ταυτόχρονα και παραγωγός πορτοκαλιών, διαθέτει το σπαράγγι του μόνον στην εσωτερική αγορά.

Fast track μετακλήσεις εργατών ζητά ο Έβρος για να μη μείνει ασυγκόμιστο το προϊόν

Ο κ. Θανάσης Μαλτεπιώτης από τον Συνεταιρισμό ΑΕΣ Θράκης, καλλιεργητής σπαραγγιού, λευκού και πράσινου στέκεται ιδιαίτερα στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι μονάδες της περιοχής να ξεμείνουν από εργατικό δυναμικό και να μείνουν ασυγκόμιστα τα σπαράγγια. «Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, εκτιμώ, ότι μπορεί να επιφέρουν ένα ντόμινο, σε σχέση με τους εργάτες γης και στο τέλος να μη μπορούμε να μαζέψουμε τα προϊόντα μας. Χιλιάδες Ουκρανοί, λόγω του πολέμου, δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν ως εργάτες στην Ευρώπη κι αυτό θα δημιουργήσει κενό. Πρέπει οι αρμόδιοι να κινητοποιηθούν άμεσα και στην Ελλάδα και να τρέξουν τις διαδικασίες μετάκλησης κατ’ εξαίρεση όπως έγινε πέρσι και πρόπερσι, ειδάλλως θα έχουμε μεγάλα προβλήματα», επισημαίνει. Αναφορικά με την παραγωγή σπαραγγιού της περιοχής ο κ. Μαλτεπιώτης σημειώνει πως οι κοπές θα αρχίσουν όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο τέλος Μαρτίου, ενώ υπάρχουν φόβοι για μείωση στρεμματικών αποδόσεων λόγω του καιρού. Μια καλή χρονιά οι αποδόσεις στην περιοχή μπορεί να ανέλθουν και στα 1.000 κιλά το στρέμμα. Τέλος, ο κ. Μαλτεπιώτης στέκεται ιδιαίτερα και στην αύξηση του κόστους, με τα λιπάσματα όπως αναφέρει να έχουν ανεβεί και 100%, σε σύγκριση με πέρσι.

Πολύ ικανοποιητικές τιμές στα πρώτα χέρια στην Πέλλα

Την προηγούμενη Δευτέρα άρχισαν τις κοπές λευκού σπαραγγιού οι παραγωγοί της περιοχής Πιπεριάς Πέλλας. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς Πέλλας κ. Γιώργος Κονάκογλου «την εβδομάδα που διανύουμε έχουμε κάνει τις πρώτες δυο κοπές λευκού σπαραγγιού. Η ζήτηση είναι ικανοποιητική, όπως πάντα, δεδομένου πως το προϊόν μας εξάγεται σε ποσοστό 99% στην απαιτητική αγορά της Γερμανίας. Και οι τιμές είναι πολύ ικανοποιητικές στο ξεκίνημα, όμως δεν είναι δείκτης για συνολικά τη χρονιά. Πέρσι οι 95 πλέον παραγωγοί - μέλη μας έλαβαν στήσιμο 3 ευρώ το κιλό για το σπαράγγι. Φέτος, η παραγωγή είναι 5-6 ημέρες πιο όψιμη από πέρσι. Οι αποδόσεις εδώ κυμαίνονται στα 700 με 1.000 κιλά το στρέμμα. Εκτιμώ πως και φέτος θα είναι καλή χρονιά για το σπαράγγι. Όμως η πολιτεία, επιβάλλεται να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και να τρέξει τις μετακλήσεις όπως τα δυο προηγούμενα έτη, γιατί αλλιώς θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα». Σημειώνεται πως σε αυτή την περιοχή το ενδιαφέρον για την σπαραγγοκαλλιέργεια είναι αυξανόμενο, με τον Συνεταιρισμό μέσα σε λίγα χρόνια να διπλασιάζει μέλη και παραγωγή. Ο Συνεταιρισμός Πιπεριάς κάνει παραγωγή, κοπή και διαλογή του προϊόντος.

25/02/2022 11:13 πμ

Σε δειγματοληψίες ελαιολάδων που πωλούνταν ως έξτρα παρθένα στο ράφι προχώρησε ο νεοσύστατος φορέας.

Σε μια πρωτοποριακή -για τα Ελληνικά δεδομένα- κίνηση, προχώρησε η Κρητών Ένωσις, ο νεοσύστατος φορέας από την Κρήτη, που έχει ως στόχο να αναδείξει περαιτέρω το Κρητικό ελαιόλαδο κι ο παραγωγός να αυξήσει τις προσόδους του.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του φορέα και της ΕΑΣ Ηρακλείου, κ. Σταύρος Γαβαλάς «ως φορέας πήραμε δείγματα προϊόντος που πωλούνταν με την ένδειξη έξτρα παρθένο σε ράφια μάρκετ της αγοράς και κατόπιν αναλύσεων σε πιστοποιημένα εργαστήρια, διαπιστώσαμε πως από τα 11, τα 9 δεν ήταν στην πραγματικότητα έξτρα παρθένο, αλλά απλά παρθένο, είτε και λαμπάντε, βιομηχανικό. Το παρθένο ελαιόλαδο είναι άλλη κατηγορία και πρέπει να πληρώνεται πθιο φθηνά. Επίσης, το λαμπάντε δεν έπρεπε καν να είναι στο ράφι, αφού απαγορεύεται η κατανάλωσή του, αν προηγουμένως δεν έχει υποστεί ραφινάρισμα».

Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, τα αποτελέσματα έχουν αποσταλεί και στον ΕΦΕΤ, οπότε και αναμένεται επιβεβαίωσή τους ή όχι, ενώ παρά την έκταση που πήρε το θέμα δεν έχει υπάρξει καμιά ενόχληση - παρέμβαση από το ΥπΑΑΤ.

Η Κρητών Ένωσις, που μάχεται ταυτόχρονα και για την καθιέρωση του Κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ, ώστε να μην φεύγει χύμα το προϊόν για εμφιάλωση εκτός Κρήτης, μας διαβεβαίωσε πως αυτό είναι μόνον η αρχή και πως ο φορέας θα συνεχίσει στο ίδιο τέμπο με τους ελέγχους και στο μέλλον.

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως ανα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι, όπως έγινε στο αιγοπρόβειο γάλα, τότε οι τιμές του παραγωγού θα έχουν ανοδική πορεία», τόνισε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει ο κ. Γαβαλάς.

24/02/2022 03:31 μμ

Στην πρωτοπόρο σε παραγωγή Σκάλα Λακωνίας, άρχισαν ήδη οι κοπές των Βαλέντσια, ενώ έπονται οι υπόλοιπες περιοχές.

Με σχετικά καλές συνθήκες ξεκινούν οι κοπές των Βαλέντσια. Ζήτηση υπάρχει καθώς οι Ναβαλίνες έχουν τελειώσει και τα Μέρλιν έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τους παγετούς.

Ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή Νεοχωρίου Μεσολογγίου τόνισε στον ΑγροΤύπο πως σταδιακά αρχίζει και αυξάνει το ενδιαφέρον για το προϊόν, οι δε τιμές που ακούγονται στην περιοχή για τα Βαλέντσια είναι στα 18 με 20 λεπτά καθαρά στον παραγωγό. Σύμφωνα με τον κ. Κότσαλο, ο κάμπος του Μεσολογγίου έχει μια παραγωγή σε Βαλέντσια της τάξης των 12.000 - 14.000 τόνους μια καλή χρονιά, ενώ 5.000 - 6.000 τόνους έχει ως παραγωγή κάθε χρόνο το κοντινό Ευηνοχώρι, όπου υπάρχουν πολλές εκτάσεις με εσπεριδοειδή.

Ο κ. Λάμπρος Πόρκος, από τον Συνεταιρισμό Στράτιος Ζευς με έδρα κοντά στο Αγρίνιο τόνισε από την πλευρά του ότι υπάρχει προβληματισμός στους παραγωγούς για τυχόν επιπτώσεις από τον παγετό. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει κοπές, πολύ δε περισσότερο δεν έχουν γίνει πράξεις. Η ευρύτερη περιοχή παράγει, σύμφωνα με τον κ. Πόρκο, αρκετά πάνω από 2.000 τόνους Βαλέντσια κατ’ έτος.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την περιοχή της Σκάλας Λακωνίας υπογράμμισε στον ΑγροΤύπο πως έχουν εδώ και μια εβδομάδα αρχίσει οι κοπές των Βαλέντσια στην περιοχή, με τις τιμές στα ίδια με τα περσινά περίπου επίπεδα. Οι πρώτες πράξεις γίνονται με 20 λεπτά καθαρά στον παραγωγό, ενώ πέρσι στο ξεκίνημα ήταν στα 20-22 λεπτά. Φέτος οι κοπές, σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα, άρχισαν 1 και 1,5 μήνα νωρίτερα από πέρσι που είχαν ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου κι αυτό γιατί οι Ναβαλίνες έχουν ολοκληρωθεί, έχουν μείνει πίσω λίγα Lane Late, ενώ τα Μέρλιν έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό και δεν πάνε για εξαγωγή, ως επί το πλείστον. Σημειωτέον ότι η Λακωνία παράγει κάθε χρόνο γύρω στους 90.000 - 100.000 τόνους, ενώ φέτος ο κ. Μπλέτας υπολογίζει την παραγωγή στα επίπεδα των 80.000 - 85.000 τόνων.

Ο κ. Μιχάλης Καρούνης, από την πλευρά του, παραγωγός Βαλέντσια από την περιοχή των Μολάων τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως αρχές του επόμενου μήνα εκτιμάται πως θα αρχίσουν να κόβουν πορτοκάλια Βαλέντσια οι αγρότες της περιοχής, όμως υπάρχει φόβος για ζημιές από τον παγετό. Πρώτη σε ποσότητες Βαλέντσια πανελλαδικά είναι η περιοχή της Σκάλας, προσθέτει ο κ. Καρούνης, σημειώνοντας παράλληλα πως έγιναν ζημιές στην Αργολίδα στα Μέρλιν, οπότε σύντομα το εμπόριο θα στραφεί στα Βαλέντσια. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες τιμές που ακούγονται είναι πέριξ των 20 λεπτών το κιλό.

Ο κ. Νίκος Γκίζας, τέλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταρισμό Άρτας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως οι κοπές -στα λίγα- Βαλέντσια της περιοχής πρόκειται να ξεκινήσουν σε ένα μήνα περίπου. Σύμφωνα με τον κ. Γκίζα η παραγωγή είναι καλή και ποιοτική φέτος, όμως ως νομός η Άρτα δεν έχει πολλά στρέμματα και τα όποια συσκευαστήρια της περιοχής δουλεύουν κυρίως με πρώτη ύλη από άλλους νομούς (π.χ. Λακωνία). Φέτος, καταλήγει ο κ. Γκίζας, υπάρχουν ζημιές στις υπόλοιπες ποικιλίες από τους παγετούς.