Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ήρθε η ανάπτυξη... με κομμένες τις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος σε δεκάδες ΤΟΕΒ

04/04/2022 12:12 μμ
Το πρόβλημα είχε επισημάνει πολύ νωρίς ο ΑγροΤύπος, όμως τα συναρμόδια υπουργεία δεν έδωσαν καμιά λύση.

Το πρόβλημα είχε επισημάνει πολύ νωρίς ο ΑγροΤύπος, όμως τα συναρμόδια υπουργεία δεν έδωσαν καμιά λύση.

Χωρίς αρδευτικό νερό μένουν, όπως όλα δείχνουν, δεκάδες ΤΟΕΒ με χρέη προς τη ΔΕΗ για το ηλεκτρικό ρεύμα, λίγο μάλιστα πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου κ. Κώστας Καραδήμας, μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «Η ΔΕΗ έχει κόψει τις παροχές σε όλα τα ΤΟΕΒ που έχουν οφειλές και έτσι οδηγούμαστε στην καταστροφή, με απρόβλεπτες συνέπειες για την αγροτική παραγωγή και μάλιστα εν μέσω επισιτιστικής ανασφάλειας. Η ΔΕΚΗ δεν δέχεται αυξημένες δόσεις, παρά μόνο 30% προκταβολή στο σύνολο των χρεών και αποπληρωμή σε 24 δόσεις. Αυτό είναι ανέφικτο για όλα τα ΤΟΕΒ. Επίσης έχουν εκδοθεί τελικοί λογαριασμοί με συμψηφισμό των εγγυήσεων που είχαμε δώσει την δεκαετία του '80, δηλαδή μας ωθούν να πάμε σε άλλο πάροχο. Από το υπουργείο Ενέργειας δεν υπάρχει κάποια πρωτοβουλία, οπότε πάμε για καταστροφή σε πολλές περιοχές, όπως στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, στην Ηλεία, στην Άρτα κ.λπ».

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος προανήγγειλε πρόσφατα λύσεις, ενώ το θέμα αναμένεται να σηκώσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Μάλιστα λέγεται πως έχει ενημερωθεί σχετικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση. Σημειωτέον ότι πριν λίγες ημέρες κυβερνητικοί βουλευτές από περιοχές με προβλήματα είδαν τον Κώστα Σκρέκα, πλην όμως μέχρι σήμερα οι όποιες επαφές είναι άκαρπες.

Ο κ. Νίκος Μπακοβασίλης είναι πρόεδρος στον ΤΟΕB Πελοπίου Ηλείας, που αντιμετωπίζει πρόβλημα με παλιά χρέη προς τη ΔΕΗ. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο «μπορεί ακόμα να μην μας έχουν κόψει την παροχή, όμως αυτό ήδη συμβαίνει σε οργανισμούς που έχουν χρέη και είναι αναπόφευκτο να συμβεί και σε μας. Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος αφού η κυβέρνηση δεν δίνει καμιά λύση και υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει νερό για πότισμα σε πολλές περιοχές της χώρας».

Ο κ. Γιάννης Κίτσιος είναι πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Αχέροντα και όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο, έχει κοπεί και στην περιοχή αυτή η παροχή και η ΔΕΗ έχει ειδοποιήσει να βρουν όσοι έχουν πρόβλημα, άλλο πάροχο εδώ και τρεις μήνες περίπου. Μόνο ο ΤΟΕΒ Αχέροντα έχει στην περιοχή ευθύνης του 50.000 αρδεύσιμα στρέμματα, εκτάσεις καλλιεργήσιμες που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό. «Εμείς έχουμε γύρω στα 3 εκατ. ευρώ χρέη, αλλά μας οφείλουν αρδευτικά τέλη 1,5 εκατ. ευρώ. Αν η κυβέρνηση δεν δώσει οριστική λύση, τεράστιες εκτάσεις θα μείνουν απότιστες. Πάντως από όσα μαθαίνω ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στα συναρμόδια υπουργεία να δοθεί λύση και μάλιστα θα γίνει και σχετική σύσκεψη τις επόμενες ημέρες για το θέμα αυτό», καταλήγει.

Τραγική είναι η κατάσταση και στον Τύρναβο, όπως μας καταγγέλλουν αγρότες από την περιοχή. Ο κ. Σταύρος Τραγάκης καλλιεργεί ροδάκινα, αχλάδια και σιτηρά. Πέρσι, όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΑγροΤύπο έσπειρε 70 στρέμματα καλαμπόκι, αλλά ο τοπικός ΤΟΕΒ (Μάτι Τυρνάβου) έμεινε δίχως ρεύμα από τις 20 του Ιουλίου, με αποτέλεσμα να του καεί το καλαμπόκι από τον καύσωνα, αφού δεν μπορούσε να ποτίσει. «Φέτος αναγκαστικά που ξέραμε εξαρχής ότι δεν θα έχουμε νερό, βάλαμε σιτάρια, γιατί πέρσι χάσαμε την παραγωγή», κατέληξε, καλώντας τους αρμόδιους, επιτέλους, να επιληφθούν.

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
01/04/2022 09:05 πμ

Το ενεργειακό κόστος με τις επιπτώσεις που προκαλούν στην παραγωγή τη νέα αρδευτική περίοδο, καθώς και τα τρέχοντα αγροτικά προγράμματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, που είχε στην Αθήνα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο.

Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι δρομολογούνται λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων και θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία τους κάνοντας παράλληλα αναφορά στο μέτρο για την κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως τόνισε, η κάλυψη του 50% της χρέωσης που προέρχεται από την ρήτρα αναπροσαρμογής, για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022, περιλαμβάνει και τους ΤΟΕΒ και αυτό είναι μία σημαντική βοήθεια για τους οργανισμούς και κατ΄ επέκταση τους αρδευτές.

Επίσης, ο κ. Στύλιος προανήγγειλε τη νέα εγκύκλιο που προωθείται και δίνει την δυνατότητα σε νέους και νεοεισερχόμενους γεωργούς, που κόπηκαν από τις πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης έτους 2021 (Οκτώβριος, Δεκέμβριος, Μάρτιος), να υποβάλλουν αιτήσεις αναθεώρησης (ενστάσεις) σε σχέση με το αίτημά τους για να λάβουν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βασιλόπουλος δήλωσε: «Πυκνώνουμε τις συναντήσεις για τα ανοικτά αγροτικά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και την Περιφέρειά μας. Ο υφυπουργός γνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος και δεσμεύθηκε να υπάρξουν απαντήσεις το επόμενο διάστημα. Αποδέχθηκε μάλιστα και την πρόσκληση που του απηύθυνα να παραβρεθεί στην έκθεση Κερνάμε Ελλάδα στην Αμαλιάδα τον προσεχή Μάιο».

Τελευταία νέα
23/03/2022 10:42 πμ

Την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση κόπτεται για την επισιτιστική ασφάλεια, πολλοί γεωργοί, ενδέχεται να μην έχουν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Το ΥπΑΑΤ είναι υπέρ της σύνδεσης των αρδευτικών τελών με το ΟΣΔΕ, κατά το πρότυπο των εισφορών ΕΛΓΑ.

Εν τω μεταξύ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα συναντήθηκαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει σειρά επαφών με υπουργικά στελέχη προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ (Τοπικοί-Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) και θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία τους, με κυρίαρχο το υψηλό κόστος ενέργειας.

Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των βουλευτών, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Σκρέκα με την συμμετοχή των βουλευτών Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο, Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Καραγκούνη, Β’ Πειραιά Δημήτρη Μαρκόπουλο, Πέλλας Βασίλειο Βασιλειάδη και Φθιώτιδας Θέμη Χειμάρα.

Σχεδιάζονται ρυθμίσεις για τις οφειλές στη ΔΕΗ, 120 δόσεις ζητούν οι ΤΟΕΒ - δεν δέχεται η ΔΕΗ

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ενεργούν από κοινού και με συγκεκριμένη ατζέντα και προτάσεις, έθεσαν στον κ. Σκρέκα το πολύ σοβαρό ζήτημα με τις οφειλές των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, γεγονός που δυσχεραίνει την λειτουργία τους και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο εν όψει της έναρξης της νέας αρδευτικής περιόδου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια με συνέπεια να μην είναι εφικτό να ποτιστούν οι καλλιέργειες. Σε συνδυασμό με την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, απόρροια της ενεργειακής κρίσης, η κατάσταση έχει οξυνθεί και σε αυτή την κατεύθυνση αναζητούνται λύσεις που θα καταστήσουν βιώσιμη την λειτουργία των ανωτέρω φορέων. Επιπλέον, οι βουλευτές έχουν επικεντρώσει την προσπάθειά τους στην δρομολόγηση στοχευμένων μέτρων τα οποία δεν θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, αλλά με την υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου πλαισίου θα συμβάλλουν στην εξυγίανση των Οργανισμών.

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με την ΔΕΗ προκειμένου να προχωρήσουν σχετικές ρυθμίσεις, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι σε θετική κατεύθυνση είναι το μέτρο που αφορά στην κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Η κάλυψη του 50% της χρέωσης που προέρχεται από την ρήτρα αναπροσαρμογής για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022 περιλαμβάνει τους ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και αυτό είναι μία σημαντική βοήθεια για τους Οργανισμούς και τους αγρότες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι ΤΟΕΒ ζητούν ρύθμιση με 120 δόσεις, κάτι που δεν δέχεται η ΔΕΗ, η οποία σημειωτέον τους... προτρέπει να πάνε και σε άλλους παρόχους.

Κλειδί οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο κ. Σκρέκας, σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ, είναι επίσης θετικός και στο θέμα που έθεσαν οι βουλευτές για την αξιοποίηση και άλλων πηγών ενέργειας, καθώς η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο προκειμένου να μειωθεί το κόστος για την ηλεκτρική κατανάλωση. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν οι ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ να αξιοποιήσουν ως χρηματοδοτικά εργαλεία τα προγράμματα των Περιφερειών που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι βουλευτές, που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για την εξυγίανση και λειτουργία των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, θα συνεχίσουν τις επαφές τους και με άλλα κυβερνητικά στελέχη ώστε να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων.

22/03/2022 04:26 μμ

Σαν να μην έφθαναν όλα τα άλλα προβλήματα και οι επιβαρύνσεις για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, κινδυνεύουν να μην έχουν και νερό.

Κι αυτό, γιατί η ελληνική πολιτεία δεν έχει φροντίσει χρόνια τώρα να επιλύσει το ζήτημα της άρδευσης, που οφείλεται κυρίως, αλλά όχι μόνον στην χαμηλή εισπραξιμοτητα των ΤΟΕΒ, αλλά και στο γενικότερο τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Νίκος Μπακοβασίλης είναι πρόεδρος στον ΤΟΕB Πελοπίου Ηλείας, που αντιμετωπίζει πρόβλημα με παλιά χρέη προς τη ΔΕΗ και όχι μόνον, κατάσταση, που υπομονομεύει την δράση του οργανισμού και κατ΄ επέκταση δημιουργεί προβλήματα στην αγροτική παραγωγή. Ο ΤΟΕΒ Πελοπίου πραγματοποίησε συνέλευση, πριν από λίγες ημέρες, όπου και τέθηκε επί τάπητος η κατάσταση με τα χρέη και οι κίνδυνοι να κοπεί η ηλεκτροδότησή του και εν συνεχεία η άρδευση σε 12.000 στρέμματα καλλιεργειών. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ δήλωσε σχετικά στον ΑγροΤύπο: «τα χρέη μας προς τη ΔΕΗ αγγίζουν τα 1 εκατ. ευρώ περίπου και σε γενικές γραμμές σε σχέση με άλλους οργανισμούς δεν είναι και τόσα πολλά. Η ΔΕΗ προσπαθεί και καλά κάνει να εισπράξει τις οφειλές, όπως κάνει κάθε προμηθευτής. Όμως δεν είναι δυνατόν σε μια περίοδο που μιλάμε για επισιτιστική... ανασφάλεια λόγω του πολέμου, να μας ζητάει το 50% του ποσού και τα υπόλοιπα σε δόσεις (συν τα τρέχοντα), προκειμένου να μας ρυθμίσει το χρέος και να μην έχουμε κίνδυνο να μας κοπεί το ρεύμα και η άρδευση στον κάμπο. Συνολικά οι παραγωγοί μας οφείλουν 600.000 ευρώ, οι δε οφειλές μας προς τη ΔΕΗ αφορούν και παλαιότερα έτη. Το να στέλνουμε για βεβαίωση τις οφειλές των παραγωγών στην τοπική Εφορία, δεν είναι λύση, γιατί μόλις παραστεί ανάγκη σε έναν παραγωγό, πάει και δίνει ένα μικρό ποσό έναντι, κάνει ρύθμιση στην Εφορία και εμείς εισπράττουμε πολύ αργά τις εισφορές. Έχουμε προτείνει το κράτος να αναλάβει τα χρέη των ιδιωτών προς το ΤΟΕΒ, στην προκειμένη περίπτωση τα 600.000 ευρώ, να φύγουν από πάνω μας και εμείς μετά να πάμε να διαπραγματευθούμε με άλλους όρους με  τη ΔΕΗ». Σημειωτέον ότι η αρδευτική περίοδος στην εν λόγω περιοχή ξεκινά στις 14 Απριλίου, ενώ ο ΤΟΕΒ Πελοπίου δεν έχει αποφασίσει οριζόντια αύξηση για τις εισφορές των παραγωγών. Σύμφωνα με τον κ. Μπακοβασίλη, έχει ληφθεί απόφαση στον ΤΟΕΒ για αύξηση στο αρδευτικό νερό, μέσω τεχνητής βροχής από τα 32 στα 40 ευρώ το στρέμμα τη νέα χρονιά. Σημειώνεται πως στην ευθύνη του ΤΟΕΒ, ανήκουν 6.000 στρέμματα που αρδεύονται με τεχνητή βροχή και 6.000 μέσω κανελέτων.

Το μεγάλο φωτοβολταϊκό της Περιφέρειας αναμένουν τα ΤΟΕΒ από το Ευνηοχώρι ως το Μεσολόγγι

Σε κλίμα ανασφάλειας λειτουργούν όμως και τα περισσότερα ΤΟΕΒ στο γειτονικό νομό Αιτωλοακαρνανίας, που διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Όπως λένε πηγές από οργανισμούς της ευρύτερης περιοχής του κάμπου του Μεσολογγίου, το πρόβλημα με τα χρέη, αναμένεται και φέτος να δημιουργήσει προσκόμματα στην παραγωγική διαδικασία, αφού και οι πάροχοι πρέπει να πληρωθούν και οι αγρότες όμως είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση, αλλά και τα ΤΟΕΒ προσπαθούν να βρουν λύσεις για να λειτουργήσουν τα δίκτυα. Μέχρι πέρσι αρκετοί οργανισμοί πλήρωναν έναντι στη ΔΕΗ για τις οφειλές και προσέφευγαν στα δικαστήρια με ασφαλιστικά μέτρα, έτσι ώστα προσωρινά να μην κινδυνεύουν με διακοπές ρεύματος. Όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος συζητείται στους κόλπους οργανισμών αύξηση στα αρδευτικά τέλη σε σχέση με πέρσι, ακόμα και 10 ευρώ το στρέμμα. Όμως είναι αρκετό αυτό; Μάλλον όχι, καθώς όπως αναφέρουν υπεύθυνοι ΤΟΕΒ της περιοχής, δεν είναι σε θέση αυτή την περίοδο κανένας υπεύθυνος οργανισμού, να συντάξει προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά, δεδομένων των ενεργειακών ανακατατάξεων. Πάντως, τα ΤΟΕΒ της περιοχής αυτής έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία μέσω ενός γιγάντιου φωτοβολταϊκού πάρκου, λίγο έξω από την πόλη του Μεσολογγίου, φιλοδοξεί να ρίξει τα κόστη τα επόμενα χρόνια, τόσο για τα ΤΟΕΒ, όσο και για φορείς της αυτοδιοίκησης.

Σύνδεση ΟΣΔΕ με αρδευτικά τέλη προτείνει ο Γεωργαντάς, νέα σύσκεψη στην Αθήνα υπό τον Σκρέκα

Ο κ. Κώστας Καραδήμας είναι πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Μεσολογγίου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Καραδήμας: «για μια ακόμα χρονιά, υπάρχει ορατός κίνδυνος οι αγρότες της περιοχής μας, αλλά και οι αγρότες από άλλες περιοχές (Άρτα, Πρέβεζα, Ήπειρος) να μην έχουν νερό να ποτίσουν. Η ΔΕΗ καλά κάνει και ζητάει να πληρωθεί όμως ένας οργανισμός, όπως του Μεσολογγίου με 2 εκατ. ευρώ χρέη προς τη ΔΕΗ, παλιά και νέα, αδυνατώ να σκεφτώ, πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί, ειδικά με της νέες τιμές της ενέργειας. Το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι να δοθεί μια βιώσιμη λύση για τα χρέη μας προς τη ΔΕΗ, να μας δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής σε 120 δόσεις και ταυτόχρονα να προχωρήσει το έργο του φωτοβολταϊκού της Περιφέρειας, ώστε να ελαχιστοποιήσει τα κόστη μας. Πριν λίγες ημέρες βουλευτές κι από άλλες περιοχές πήγαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά, ζητώντας λύση, καθώς είναι πολύ πιθανό ο παραγωγός σε Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο κ.λπ. να σπείρει, αλλά μετά από λίγο να μην έχει νερό να καλλιεργήσει. Η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, καθώς υπάρχει και το θέμα της επισιτιστικής επάρκειας. Από τη μια λένε στον κόσμο να βάλουν καλαμπόκι κι από την άλλη, σε μια περιοχή με τόσα νερά όπως η δική μας, είναι αμφίβολο αν θα γίνει άρδευση. Η κυβέρνηση λοιπόν να ασχοληθεί σοβαρά, να δώσει λύση και όχι... μπαλώματα. Με τις νέες χρεώσεις ενέργειας η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς αν πάρουμε το παράδειγμα του ΤΟΕΒ μας, μέσω του οποίου αρδεύονται 15.000 περίπου στρέμματα, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε πως οι χρεώσεις είναι χαοτικές. Εμείς, με κατανάλωση 5.000.000 κιλοβατώρες το χρόνο, θα πρέπει να πληρώσουμε μόνο για ρήτρα αναπροσαρμογής το 2022, 1.300.000 ευρώ, χώρια την κατανάλωσή μας. Αυτά τα νούμερα δεν βγαίνουν και η λύση που προτείνει το ΥπΑΑΤ με σύνδεση εισφορών-ΟΣΔΕ, δεν λύνει το πρόβλημα. Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχει μια ακόμα συνάντηση βουλευτών της περιοχής στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπό τον Κ. Σκρέκα, ώστε να αναζητηθούν λύσεις».

16/03/2022 09:35 πμ

Τέθηκαν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης τα οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνάντηση υπό τον Γεωργαντά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση βουλευτών της ΝΔ.

Σε κοινή γραμμή βρίσκονται βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να εξευρεθούν άμεσα λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων), κυρίως με τις υψηλές οφειλές τους απέναντι στην ΔΕΗ, καθώς και για την εξεύρεση λύσεων αναφορικά με το υψηλό κόστος παραγωγής των καλλιεργειών στο οποίο δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι αγρότες.

Οι βουλευτές Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς, Φθιώτιδας κ. Θέμης Χειμάρας, Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης, Β’ Πειραιά κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, Πιερίας κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και Πέλλας κ. Βασίλειος Βασιλειάδης συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων που στοχεύουν στην εξυγίανση λειτουργίας των ΤΟΕΒ και στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ΤΟΕΒ, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με δύο ‘μέτωπα’ καθώς αφενός δεν μπορούν να εισπράξουν τις οφειλές από τους αγρότες-αρδευτές, λόγω των δυσμενών αντικειμενικών δυσκολιών, αφετέρου δηλώνουν αδυναμία να εξοφλήσουν τις υψηλές οφειλές τους απέναντι στην ΔΕΗ για την ηλεκτρική ενέργεια, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των βουλευτών.

Εξυγίανση οργανισμών και στήριξη αγροτών

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει οξυνθεί, μετά και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, και οι βουλευτές κατά την διάρκεια της συνάντησής τους με τον κ. Γεωργαντά έθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των αγροτών απέναντι στους οργανισμούς, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εισπραξιμότητας, το οποίο θα συμβάλλει στην εξυγίανση των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και των επιτροπών διαχείρισης κρατικών γεωτρήσεων και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει και την συνέπειά τους απέναντι στην ΔΕΗ. Παράλληλα, εξετάζεται και η δυνατότητα αξιοποίησης άλλων πηγών ενέργειας.

Επιπλέον, κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν στην μείωση του κόστους παραγωγής με την ταυτόχρονη στήριξη των καλλιεργειών, μέσω και της διατήρησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε συγκεκριμένα προϊόντα. Οι βουλευτές έθεσαν και θέμα στήριξης των προϊόντων που έχουν πληγεί από την πανδημία καθώς και από τις εξελίξεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, μέτρα τα οποία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εφαρμοστούν για τα προϊόντα της κορινθιακής σταφίδας και της επίσπορης πατάτας, ενώ αναμένονται και απαντήσεις από την Ε.Ε. όπου και έχουν γίνει σχετικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο κ. υπουργός κατέγραψε όλες τις προτάσεις και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα στήριξης και για τους ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και κυρίως για τους αγρότες, τα οποία θα γίνουν πιο συγκεκριμένα και θα έρθουν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα. Πρόκειται για μέτρα ‘ανάσα’ για τον αγροτικό κλάδο, που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα ενώ θα συνεχιστούν οι επαφές με τους βουλευτές, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η μοναδική πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού οι βουλευτές, καθώς τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουν επικοινωνία και θα συναντηθούν και με άλλους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να υπάρξουν ολοκληρωμένες λύσεις.

08/03/2022 10:42 πμ

Μεγάλος ο προβληματισμός και η ανησυχία για την επερχόμενη καλλιεργητική περίοδο στην Θεσσαλική πεδιάδα.

Ο κ. Θανάσης Καραΐσκος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φαρσάλων Ενιπέας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Το σκεφτόμαστε φέτος να... πατήσουμε το κουμπί για την πομόνα λόγω των τσουχτερών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικά όσοι έχουμε γεωτρήσεις και πρέπει να αντλήσουμε νερό από τα 200 και 300 μέτρα, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα φέτος με αυτές τις χρεώσεις που μας επιβάλλουν. Αλλά και όσοι παραγωγοί αρδεύουν μέσω ΤΟΕΒ, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ήδη υπάρχουν αυξήσεις. Με 80 και 90 ευρώ το στρέμμα κόστος άρδευσης, δεν πάμε πουθενά. Σε άλλες περιοχές, ακόμα και εντός Θεσσαλίας (π.χ. Καρδίτσα) οι αγρότες θα αρδεύσουν με κόστος στα 10 και 15 ευρώ ανά στρέμμα. Είναι εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση».

«Η ακρίβεια στις τιμές της ενέργειας και των υπόλοιπων εισροών μονοπωλεί τις συζητήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων», λέει από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, τονίζοντας ότι με δεδομένο πως δεν θα πληρωθεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, όπως έχει υποσχεθεί ο Κώστας Σκρέκας, οι ΤΟΕΒ ήδη έχουν πάει σε αυξήσεις, όχι όμως πάνω από 10-15 ευρώ το στρέμμα. Ο Χρήστος Σιδερόπουλος εκτιμά πως μεσοσταθμικά με τα σημερινά δεδομένα θα υπάρξει μια επιβάρυνση για το αρδευτικό της τάξης των 5-7 ευρώ ανά στρέμμα σε σχέση με πέρσι. Στις ιδιωτικές γεωτρήσεις, βέβαια, προσθέτει ο ίδιος η αύξηση που τώρα καταγράφεται είναι από 20 ευρώ το στρέμμα παραπάνω από πέρσι κι άνω. Σημειωτέον, εξηγεί ο ίδιος, ότι πολλοί αγρότες στράφηκαν φέτος σε ξηρικές καλλιέργειες, όπως η ελαιοκράμβη, αλλά πολλοί περισσότεροι πήγαν στα στάρια. «Πρέπει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα εγκατάστασης net-metering για αγρότες με επιδότηση τουλάχιστον 80% στο κόστος και απορρόφηση του ρεύματος με απολαβές για τους αγρότες», είπε ο έμπειρος συνεταιριστής καταλήγοντας.

Ο κ. Αντώνης Ρεντζιάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή ευθύνης του Συνεταιρισμού οι αγρότες ποτίζουν μέσω ιδιωτικών γεωτρήσεων, οπότε με δεδομένες τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, υπάρχει προβληματισμός και ο κόσμος δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει σκεπτικισμός στον κόσμο, καθώς οι καλλιέργειες στην περιοχή υδροδοτούνται μέσω κυρίως ιδιωτικών γεωτρήσεων. Όπως προσθέτει ο ίδιος, η όλη αυτή κατάσταση θα επηρεάσει φυσικά και αρκετούς για το αν θα σπείρουν ξηρικό ή ποτιστικό προϊόν. Ωστόσο με τις αυξανόμενες εμπορικές τιμές, υπάρχει φως, καταλήγει ο έμπειρος γεωπόνος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου στην Καρδίτσα και γραμματέας της Ένωσης Αρδευτών (ΕΝΑΕ), κ. Βασίλης Γιαννάκος ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Ως ΤΟΕΒ πήραμε και εμείς τελικά την μείωση της ρήτρας. Κατόπιν τούτου προτείναμε σε πρόσφατη γενική μας συνέλευση και η εισήγησή μας έγινε δεκτή, να υπάρξει μια αύξηση 5 ευρώ στα αρδευτικά τέλη ανά στρέμμα. Από τα 40 δηλαδή να πάμε στα 45. Όμως η τελική χρέωση θα οριστικοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο. Επίσης, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης αποφασίσαμε τα έξοδα για τους αρδευτές, να τα επωμιστούμε ως Οργανισμός κι όχι να μετακυλιστεί το κόστος στους παραγωγούς».

02/03/2022 03:51 μμ

Ανάγκη περαιτέρω επιδότησής τους από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης, λέει το Κίνημα Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ.

Αν σκοπεύει να εξαιρέσει τους ΟΕΒ από το ανώτατο όριο του ύψους της επιδότησης του ταμείου ενεργειακής μετάβασης των 20.000 ευρώ και την χορήγηση της επιδότησης με μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά 80% στο σύνολο αυτής, καθώς οι Ο.Ε.Β. αποτελούν συλλογικά δίκτυα άρδευσης, εξυπηρετούν εκατοντάδες έως και χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ως εκ τούτου δε μπορεί να λογίζονται ως μια μεμονωμένη αγροτική εκμετάλλευση αλλά ως πολλαπλές, ερωτά την κυβέρνηση το Κίνημα Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ.

1) Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

2) Ανάπτυξης & Επενδύσεων

3) Οικονομικών και

4) Ενέργειας & Περιβάλλοντος

ΘΕΜΑ: «Δυσβάστακτη η αύξηση κόστους ενέργειας για τους ΟΕΒ – Ανάγκη περαιτέρω επιδότησής τους από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης»

Όπως είναι γνωστό οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) διαθέτουν παροχές ηλεκτρικής ενέργειας αγροτικής χρήσης και συνδέονται στο δίκτυο μέσης τάσης του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Ωστόσο από το φετινό φθινόπωρο και έπειτα (Οκτώβριος 2021), η καθαρή τιμή (χωρίς τα τέλη χρήσης δικτύου κλπ.) ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνεται κατακόρυφα μήνα με το μήνα, με τις πρόσφατες γεωπολιτικές συνθήκες, μάλιστα, να καταδεικνύουν περεταίρω αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και για το τρέχον έτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 18/12/2021 ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή δήλωνε πως προκειμένου να καταπολεμηθεί η ενεργειακή ακρίβεια, θα θεσμοθετούνταν η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας, με τον Υπουργό Ενέργειας να εξειδικεύει το μέτρο, λέγοντας πως από την κάλυψη εκ μέρους την Πολιτείας του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής «δεν εξαιρούνται οι ΤΟΕΒ, καθώς αποτελούν μεγάλους καταναλωτές αγροτικού ρεύματος».

Παρότι η αρχική, γενικόλογη εξαγγελία έκανε λόγο για επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής σε ποσοστό 80%, τελικά ωστόσο, σύμφωνα με την σχετική απόφαση (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/13046/455-10.2.2022-Τεύχος Β΄) μπήκε ανώτατο ποσό επιδότησης ύψους 20.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση.
Δεδομένου ότι από το Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησε η χρέωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των Ο.Ε.Β. με ρήτρα αναπροσαρμογής, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του κόστους ενέργειας και κατά συνέπεια του κόστους αρδευτικού νερού, καθώς αυτό εξαρτάται μόνο από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεδομένου ότι η κατάσταση της αδικαιολόγητης αύξηση της τιμής του ρεύματος εξαιτίας των πρόχειρων χειρισμών της κυβέρνησης της ΝΔ μετατράπηκε σε δραματική αύξηση του κόστους άρδευσης και λειτουργίας των ΤΟΕΒ.

Δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι των ΤΟΕΒ μιλούν για κίνδυνο κατάρρευσης των οικονομικών των οργανισμών άρδευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας.

Δεδομένου ότι η κατάσταση αυτή κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα για το αγροτικό εισόδημα, αφού οι συγκεκριμένοι Οργανισμοί, αναπόφευκτα, θα αυξήσουν αναλογικά με τις χρεώσεις που οι ίδιοι υφίστανται και τα τέλη άρδευσης των εξυπηρετούμενων παραγωγών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σκοπεύει η κυβέρνηση να εξαιρέσει τους ΟΕΒ από το ανώτατο όριο του ύψους της επιδότησης του ταμείου ενεργειακής μετάβασης των 20.000 ευρώ και την χορήγηση της επιδότησης με μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά 80% στο σύνολο αυτής, καθώς οι Ο.Ε.Β. αποτελούν συλλογικά δίκτυα άρδευσης, εξυπηρετούν εκατοντάδες έως και χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ως εκ τούτου δε μπορεί να λογίζονται ως μια μεμονωμένη αγροτική εκμετάλλευση αλλά ως πολλαπλές;

Θα υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε αυτήν την κατεύθυνση, αφού όπως είναι γενικότερα γνωστό οι ΤΟΕΒ, κάθε χρόνο στο τέλος του χειμώνα καθορίζουν το αρδευτικό τέλος και, ως εκ τούτου πρέπει να ενημερωθούν έγκαιρα, προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους, σε σχέση με την τιμολογιακή τους πολιτική, ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου;

Με ποια μέτρα θα προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου 4296/2014 που προβλέπει κατ’ εξαίρεση εφαρμογή του net metering για τους οργανισμούς άρδευσης των αγροτών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς

Απόστολος Πάνας

Κώστας Σκανδαλίδης

Γιώργος Αρβανιτίδης

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ευαγγελία Λιακούλη

Νάντια Γιαννακοπούλου

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Χαράλαμπος Καστανίδης

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Γεώργιος Παπανδρέου

Γεώργιος Φραγγίδης

24/02/2022 05:27 μμ

Καμιά δέσμευση Γεωργαντά για τα κόστη άρδευσης της νέας σεζόν σε συνάντηση με Θεσσαλούς.

«Η διεθνής έκρηξη στις τιμές της ενέργειας μπορεί να εξελιχθεί σε απειλή βιωσιμότητας ακόμη και υγιών ΤΟΕΒ. Αναμφίβολα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την επιδότηση  της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα είναι σημαντική, ωστόσο θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα. Το μέγεθος του προβλήματος εκ των πραγμάτων επιβάλει στο τραπέζι της συζήτησης τον Αχελώο, τόσο για την παραγωγή “πράσινης” υδροηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για το νερό που θα ξεδιψάσει τον κάμπο, ο οποίος αντλεί νερό με τεράστιο πλέον κόστος από γεωτρήσεις εκατοντάδων μέτρων». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε, μαζί με το προεδρείο του ΤΟΕΒ Πηνειού, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.
Στη σύσκεψη για τα προβλήματα του ΤΟΕΒ, με αιχμή την αύξηση στις τιμές του ρεύματος που επιβαρύνει δραματικά τα αρδευτικά τέλη, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Δημήτρης Τσιούρης, ο αντιπρόεδρος κ. Χαράλαμπος Σουλιώτης, ο ταμίας κ. Γιώργος Αραμπατζής και το μέλος, π. αντιδήμαρχος Τεμπών, κ. Νίκος Μητσογιάννης.

Αρδευτικά τέλη

Ο νέος υπουργός, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, υπογράμμισε ότι «εξετάζει θετικά όλες τις δυνατότητες για να υπάρχει ενεργειακή αυτονομία των ΤΟΕΒ», ενώ σημείωσε ότι η πρώτη Απόφαση που υπέγραψε με την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν για το de minimis που κάλυπτε τη έκπτωση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος για αγροτική χρήση. Οι εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ παρουσίασαν λογαριασμούς όπου η έκπτωση ήταν κάτω του 50%, με τον κ. Γεωργαντά -καθώς δεν είναι ο αρμόδιος υπουργός- να δεσμεύεται να μεταφέρει το θέμα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Δημήτρης Τσιούρης υποστήριξε ότι είναι θεμελιώδης για τη συνέχιση του έργου, τη βιωσιμότητα και τη ευημερία των χιλιάδων αρδευτών μελών του Οργανισμού η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ενώ ζήτησε να πληροφορηθεί αν δεν καταργηθεί, για πόσο διάστημα και σε ποιο ποσοστό θα υπάρξει επιδότηση. Όπως είπε «είναι αναγκαίο να το γνωρίζουμε για να προϋπολογίσουμε για τη νέα χρονιά τα αρδευτικά τέλη, ενώ επισήμανε ότι «οι μεγάλες καταναλώσεις είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες». Ο υπουργός σημείωσε ότι «βούληση της κυβέρνησης είναι η στήριξη στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων για όσο διάστημα συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση», τονίζεται σε ανακοίνωση Χαρακόπουλου.

Ζήτησε ενημέρωση για Αχελώο

Οι εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ έθεσαν επίσης το ζήτημα της μερικής εκτροπής Αχελώου, σημειώνοντας με έμφαση ότι «τα τελευταία χρόνια ο Θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε “Σαχάρα”. Ζητάμε τη εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου από ένα πλεονασματικό υδατικό διαμέρισμα προς ένα άλλο ελλειμματικό. Ζήτησαν τη στήριξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς όπως είπαν «ο Αχελώος είναι ένα έργο περιβαλλοντικό, ενεργειακό, υδρευτικό και αρδευτικό. Ένα έργο άκρως ενεργειακό, μιας και θα συμβάλει στη πράσινη ενέργεια, μέσω των υδροηλεκτρικών σταθμών (Μεσοχώρας, Συκιάς και Πευκόφυτου) παράγοντας ενέργεια πάνω από 400 Μεγαβάτ». Ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε επ’ αυτού επιπλέον πληροφόρηση από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε αναλυτικά για την πολύχρονη εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης των έργων και για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Στην πολλαπλή συμμόρφωση…

Το προεδρείο του ΤΟΕΒ Πηνειού έθεσε, επίσης, το ζήτημα της επιλεξιμότητας των ΤΟΕΒ για την επιχορήγηση προμήθειας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ώστε να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, με τον υπουργό να αντιμετωπίζει θετικά το θέμα. Επιπλέον υποστήριξαν ότι θα υπάρξει βελτίωση της είσπραξης των αρδευτικών τελών των ΟΕΒ μέσω του μηχανισμού της πολλαπλής συμμόρφωσης (δήλωση ΟΣΔΕ) - (Δείτε σχετικό θέμα πατώντας εδώ).

Επισήμαναν, τέλος, την ανάγκη εκσυγχρονισμού των εγγειοβελτιωτικών έργων αλλά και την κατάργηση των ΓΟΕΒ όπου δεν είναι απαραίτητοι, όπως στη Θεσσαλία.

Στο πέρας της συνάντησης οι εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ προσέφεραν στον υπουργό μια γκλίτσα και παραδοσιακά προϊόντα του δήμου Τεμπών.

16/02/2022 01:44 μμ

Για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο πρωτοπόρος πανελλαδικά ΤΟΕΒ Νιγρίτας μιλά στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρός του κ. Δημήτρης Χύτας.

Κε Χύτα, είστε από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος ΤΟΕΒ στην χώρα που πάτε μέσω των φωτοβολταϊκών να ρίξετε τα κόστη στο αρδευτικό νέρο. Με ποιο τρόπο θα το καταφέρετε αυτό;

Από τον Ιούλιο του 2019 έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ ένα σημαντικό έργο, που χωρίζεται σε δυο υποέργα, συνολικού μπάτζετ 6,5 εκατ. ευρώ. Το πρώτο υποέργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων αυτοματισμού και τηλεμετρίας, προϋπολογισμού 6.053.107,12 ευρώ. Αυτό το κομμάτι θα μας βοηθήσει να προσαρμοστούμε στην τρέχουσα νομοθεσία και να γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε και τι πουλάμε. Ακόμα θα μας βοηθήσει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα για τα σταθερά τελή και τα μεταβλητά (εδώ μέσα περιλαμβάνεται και ένα περιβαλλοντικό τέλος), δεδομένα που δεν εφαρμόζονται ακόμα στην χώρα μας από τους Οργανισμούς, οφείλω να πω. Επίσης, στόχος μας είναι ο έλεγχος διαρροών και εξοικονόμησης νερού και ενέργειας στο αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Νιγρίτας. Το δεύτερο τώρα υποέργο, αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση εξοπλισμού και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού 500kWp, για net metering προϋπολογισμού 399.353 ευρώ. Αυτό το έργο θα μας βοηθήσει, ώστε να παράγουμε 750.000 κιλοβατώρες το χρόνο από μόνοι μας σε ηλεκτρικό ρεύμα. Για το έργο αυτό έχουν ανοιχθεί οι προσφορές και αναμένουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα, ώστε να τρέξει η κατασκευή.

Προγραμματίζετε ως διοίκηση και κάποια άλλη δράση;

Μόλις με το καλό τρέξει το έργο net metering που προανέφερα, έχουμε ήδη εκπονήσει μελέτη και είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε μια ακόμα αίτηση προς τον ΔΕΔΔΗΕ, για να κατασκευάσουμε μονάδα με φωτοβολταϊκά σε χωράφια στη Νιγρίτα, ισχύος 2,5 - 3 MW. Αν αυτό προχωρήσει και κατασκευαστεί με ίδια κεφάλαια, όπως σκοπεύουμε να κάνουμε, θα μπορούμε μόλις τεθεί σε λειτουργία να είμαστε αυτάρκεις σε ρεύμα για άρδευση.

Διανύουμε μια δύσκολη ενεργειακά περίοδο με μεγάλες επιβαρύνσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Θα έχει επίπτωση πιστεύετε αυτό, στους λογαριασμούς άρδευσης της νέας σεζόν για τους αγρότες;

Μέχρι πέρσι η χρέωση ανά στρέμμα ήταν στα 15 ευρώ. Αν υποθέταμε ότι δεν επιστρέφονταν η ρήτρα αναπροσαρμογής στο 80%, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, θα έπρεπε η χρέωση αυτή να πάει (το λέμε εντελώς θεωρητικά) στα 32-35 ευρώ το στρέμμα, για να βγουν τα κόστη.

Πότε θα αποφασίσετε για τις χρεώσεις της νέας αρδευτικής περιόδου;

Οι χρεώσεις στο ηλεκτρικό για τα ΤΟΕΒ, για την άρδευση, ξεκινούν ως επί το πλείστον τον Απρίλιο, οπότε αρχίζουν να υπάρχουν ανάγκες για νερό στα χωράφια. Μ΄ αυτό το δεδομένο δεν είχαμε καταναλώσεις το προηγούμενο διάστημα, άρα και επιβαρύνσεις από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Όμως, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε το επόμενο διάστημα στον προϋπολογισμό μας τις χρεώσεις, για να ξέρουμε ως Οργανισμός πώς θα κινηθούμε. Πάντως σκοπεύουμε να πάμε πιο πίσω -όσο γίνεται- χρονικά τις αποφάσεις αυτές.

15/02/2022 04:40 μμ

Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φαρσάλων, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, εξιχνιάστηκαν περιπτώσεις κλοπής ηλεκτρομοτέρ από πομόνες αγροτεμαχίων και άλλων γεωργικών αντικειμένων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φαρσάλων.

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 5 ημεδαπών ανδρών, για το αδίκημα των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την προοδευτική αστυνομική έρευνα, οι δράστες, κατά το χρονικό διάστημα από 16/12/2021 έως 17/1/2022, έχοντας οργανωθεί, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά και χρησιμοποιώντας διαφορετικά οχήματα, κινούνταν σε αγροτικές οδούς κατά τις νυχτερινές ώρες, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από αγροτεμάχια.

Όπως προκύπτει από την μέχρι στιγμής έρευνα, οι δράστες διέπραξαν 18 περιπτώσεις κλοπής στην προαναφερόμενη περιοχή.

Αποδόθηκαν στους νόμιμους δικαιούχους τους εξαρτήματα ηλεκτρομοτέρ (ρότορες), τα οποία είχαν κατασχεθεί από τους δράστες.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ από το Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων ερευνάται η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

03/02/2022 10:17 πμ

Παρά τα λόγια της κυβέρνησης τίποτα ακόμη δεν έχει γίνει για την κάλυψη της επιβάρυνσης που προκύπτει από τη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στους λογαριασμούς του αγροτικού ρεύματος.

Αιφνιδιάστηκε η διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού, όταν είδε στον μηνιαίο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος - για μία από τις 40 πομόνες (υδροληψίες) που έχουν στο δίκτυό τους - ότι θα πρέπει να πληρώσει 27.000 ευρώ, από τα οποία η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται στα 19.500 ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, Δημήτρης Τσιουρής, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής μπήκε στους λογαριασμούς από τον περασμένο Αύγουστο. Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος που ήρθε στον ΤΟΕΒ, ύψους 27.000 ευρώ, αφορούσε κατανάλωση από 1 έως 31 Δεκεμβρίου. Από αυτό το ποσό η ρήτρα είναι στα 19.500 ευρώ, ενώ η αξία του ρεύματος που καταναλώσαμε είναι 5.800 ευρώ.

Πέρυσι για την ίδια πομόνα η αντίστοιχη χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν κοντά στα 5.000 ευρώ, χωρίς βέβαια τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ψάχναμε αλλά δεν βρήκαμε την περίφημη επιδότηση 80% που μας υποσχέθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για το 2021 (από Αύγουστο και μετά) πληρώσαμε μόνο για ρήτρα αναπροσαρμογής ποσό 119.800 ευρώ. 

Σίγουρα βρισκόμαστε σε απόγνωση. Αν για έναν μήνα καλούμαστε να πληρώσουμε 27.000 ευρώ και μόνο για μία πομόνα, τι μας περιμένει για όλο το 2022 και για τις υπόλοιπες που έχουμε και χρησιμοποιούμε στο πότισμα.

Επιδοθήκαμε σε έναν τηλεφωνικό μαραθώνιο στα υπουργεία και στη ΔΕΗ για να μάθουμε τι συμβαίνει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά σαφή απάντηση δεν πήραμε. Την ερχόμενη Τετάρτη (9/2) έχουμε ραντεβού με τον υπουργό ΑΑΤ κ. Λιβανό.

Ο Οργανισμός, συνήθως, τέλη Φεβρουαρίου, πραγματοποιεί την καθιερωμένη Γενική Συνέλευση. Μέχρι τότε, πρέπει να ξέρουμε τι πρόκειται να γίνει με τους λογαριασμούς ρεύματος για να προγραμματίσουμε και την τιμολόγηση στην κατανάλωση από τους αρδευτές μέλη μας. Ήδη οι παραγωγοί έχουν πρόβλημα με την άρδευση. Το 2022 πρέπει να κάνουμε απολογισμό και να δούμε την τιμολόγηση. Δεν μας λένε τι θα συμβεί με την επιδότηση του 80%. Εδώ και 4 μήνες δεν έχει γίνει κάτι. 

Ο ΤΟΕΒ Πηνειού κάνει άρδευση σε 140.000 στρέμματα ελεύθερο πότισμα και 10.000 στρέμματα από 40 περίπου πομόνες. Η αρδευτική περίοδος είναι από 15 Μαρτίου έως 15 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να γνωρίζουμε τι θα ισχύσει για αυτή την περίοδο. Σίγουρα με τέτοιους λογαριασμούς, τα αρδευτικά τέλη θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστούν. Να σημειωθεί ότι τα αρδευτικά τέλη του ΤΟΕΒ Πηνειού είναι 11 ευρώ το στρέμμα για το ελεύθερο πότισμα και 57 ευρώ το στρέμμα για τις γεωτρήσεις».

27/01/2022 03:29 μμ

Ούτως ώστε να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων.

Τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων (ΟΕΒ, ΤΟΕΒ) της χώρας συζήτησαν τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Αρδευτών Ελλάδος «ΕΝ.Α.Ε.», με τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Στύλιο.

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης, όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος, ήταν τα προβλήματα εισπραξιμότητας των οργανισμών, που εν τέλει οδηγούν σε μεγάλα προβλήματα άρδευσης κατά περιόδους, που οι αγρότες έχουν ανάγκη πώς και πώς να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου και γραμματέας της ΕΝΑΕ, κ. Βασίλης Γιαννάκος «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον υφυπουργό για το νέο πλαίσιο για ΟΕΒ-ΤΟΕΒ που ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ, ένα πλαίσιο που άρχισε να ετοιμάζεται επί ημερών Σκρέκα στο ΥπΑΑΤ, όμως με τις αλλαγές προσώπων έχει πάει πίσω. Συμφωνήσαμε να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις το επόμενο διάστημα για το νέο πλαίσιο. Μέσα σ’ αυτές θα είναι να εφαρμοστεί υποχρεωτικά η βεβαίωση άρδευσης και χωρίς αυτήν να μην οριστικοποιείται η δήλωση ΟΣΔΕ. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθούν τα οικονομικά των οργανισμών. Επίσης με αυτόν τον τρόπο θα εκλείψουν φαινόμενα μικροπολιτικών σε τοπικό επίπεδο από φορείς που παρέχουν άρδευση και δεν ζητούν καμιά βεβαίωση από τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα οι αγρότες να γυρίζουν την πλάτη τους στα ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ. Εκτιμώ πως το θέμα της βεβαίωσης άρδευσης μπορεί να γίνει μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ και να μη χρειαστεί να περάσει ως διάταξη στο νέο πλαίσιο για τους οργανισμούς, που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση».

Καθυστερούν επενδύσεις

Ένα άλλο ζήτημα, που έπεσε στο τραπέζι είναι η αυτονομία των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων, που τώρα υπάγονται στις Περιφέρειες, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις, δρα ανασταλτικά σε επενδυτικά σχέδια που κάνουν οι οργανισμοί. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, πρέπει επιτέλους οι οργανισμοί να περάσουν στην ευθύνη του ΥπΑΑΤ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΝ.Α.Ε έχει ως εξής:

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χτες Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022, μέσω τηλεδιάσκεψης η συνάντηση μελών του ΔΣ της Ένωσης Αρδευτών Ελλάδος «ΕΝ.Α.Ε.» με τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Στύλιο.

Η ΕΝ.Α.Ε με έδρα την Θεσσαλονίκη, έχει σκοπό την μέριμνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων αρδευόμενων αγροτών, την ανάδειξη των προβλημάτων και των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν πανελλαδικά οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων καθώς και την προβολή των σημαντικών αιτημάτων προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Από την ΕΝ.Α.Ε παρευρέθηκαν οι, κ. Βασίλειος Κανάκας – Πρόεδρος, Δημήτριος Ντούρος – Αντιπρόεδρος, Βασίλειος Γιαννάκος – Γεν. Γραμματέας, Μόσχος Κυτούδης – Ταμίας, Ευάγγελος Τσιμπραγάκης – Μέλος, Νικόλαος Γεωργιάδης εκπρόσωπος του Κωνσταντίνου Παντελίδη – Μέλος, Χρήστος Παλαιολόγος – Μέλος, Ευστάθιος Σφήκας – Μέλος, Μιχαήλ Αμανατίδης – Μέλος, Αθανάσιος Αρχοντίδης – Αν.Μέλος και Γεώργιος Γωνιωτάκης – Αν. Μέλος.

Την συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης οι συνεργάτες του Υφυπουργού κ. Δημήτριος Θεοδώρου, γεωπόνος εγγείων βελτιώσεων, ο κ. Κωνσταντίνος Πλίατσικας, Νομικός Σύμβουλος, ο κ. Γεώργιος Γιαννόπουλος, γεωπόνος - σύμβουλος για την αναδιάρθρωση των ΟΕΒ, καθώς και οι κ. Θεόδωρος Καραγιάννης, Νομικός Σύμβουλος ΕΝΑΕ και ο κ. Βασίλειος Χατζηπαπάς, Διευθυντής του ΓΟΕΒ Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά, τεχνικός Σύμβουλος της ΕΝΑΕ.

Στα πλαίσια της συνάντησης και σε συνέχεια της προκαταρκτικής συνάντησης με του συνεργάτες του Υφυπουργού που πραγματοποιήθηκε στις 22/12/2021 συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

 • Επενδύσεις που αφορούν τους ΟΕΒ και τις έγγειες βελτιώσεις Μέτρο 4.3.1., 4.3.4. Net Metering και μεγάλα έργα άνω των 2.200.000€
 • Εκσυγχρονισμός Νομικού Πλαισίου λειτουργείας τον ΟΕΒ: Παρουσίαση Προτάσεων της ΕΝΑΕ
 • Επίκαιρα θέματα: Αύξηση κόστους ενέργειας – παραγωγής, ρευστότητα ΟΕΒ 

Ο Υφυπουργός και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν το ΔΣ της ΕΝΑΕ στα πλαίσια του Προγράμματος 4.3.1. προϋπολογισμού 40.000.000 € υπάρχει η δυνατότητα υπερδέσμευσης καθώς κι ότι στο πλάνο της επόμενης προγραμματικής περιόδου είναι η προκήρυξη κι άλλων αντίστοιχων επενδυτικών μέτρων για μικρά και μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα.

Επίσης, ο Υφυπουργός έκανε γνωστό, ότι είναι σε εξέλιξη η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου και σύγχρονου μοντέλου λειτουργίας και διαχείρισης των ΟΕΒ, σε συνεργασία και ανοιχτή συνομιλία με τους αρμόδιους φορείς, καθώς και με την ΕΝΑΕ.

Σχετικά με τη διαμόρφωση του νόμου για τους ΟΕΒ και τις προτάσεις που έγιναν από την ΕΝΑΕ, ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε για διαρκή, συστηματική και ειλικρινή επικοινωνία, διαδικασία για την οποία η συμμετοχή των τελικών δικαιούχων κρίνεται απαραίτητη από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Τέλος για το θέμα της αύξησης του κόστους ο κ. Υφυπουργός είπε ότι από την κυβέρνηση γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, καθώς κι ότι σχετικά με το κόστος παραγωγής και ειδικότερα στον τομέα τον γεωργόεφοδίων θα διαμορφωθεί ομάδα εργασίας του υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα προβλήματα ρευστότητας των ΟΕΒ τόνισε ότι δύνανται να λυθούν με την διαμόρφωση μιας νέας διαχείρισης.

Για όλα τα παραπάνω θέματα ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΕΝ.Α.Ε., χαιρέτησαν θετικά τις ενέργειες του υπουργείου και συνέστησαν γρήγορη υλοποίηση και λύσεις για τα χρόνια προβλήματα των ΟΕΒ, ότι θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση στη διαμόρφωση της ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση του Νόμου για τους ΟΕΒ, καθώς και συνεχής και συχνή συνεργασία με τον κ. Γεώργιο Γιαννόπουλο για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργείας και διαχείρισης των ΤΟΕΒ.

27/01/2022 09:19 πμ

Το Μέτρο 4.1.2 αφορά στην επιδότηση δαπανών αγοράς-εγκατάστασης αρδευτικών συστημάτων και φωτοβολταϊκών για αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Παρατείνεται με απόφαση του ΥπΑΑΤ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στήριξης στο μέτρο 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» του ΠΑΑ (μικρά αρδευτικά) έως την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου 2022. Η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 25 Ιανουαρίου 2022.

Η δράση 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» του ΠΑΑ 2014-2020 εφαρμόζεται σε όλη την Ελληνική Επικράτεια παρέχοντας στήριξη σε συλλογικά σχήματα αγροτών και σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων για επενδύσεις στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς των επόμενων άρθρων και παραρτημάτων.

25/01/2022 04:15 μμ

Απαντήσεις Παπαγιαννίδη στη βουλή.

«Το έργο είναι μη ανταποδοτικό» σύμφωνα με τη Διαδικασία ΣΔΙΤ, καθώς ο Ιδιωτικός Φορέας της Σύμπραξης δεν θα αμείβεται από έσοδα που παράγει το έργο. Ως εκ τούτου, θα υποστηριχθεί με τη χρηματοδοτική συμβολή του Δημόσιου Φορέα (ΥΠΑΑΤ) με τμηματικές καταβολές κατά την περίοδο λειτουργίας εφόσον ο Ιδιωτικός Φορέας της Σύμπραξης διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία και συντήρηση των παρεχόμενων υποδομών και υπηρεσιών. Συνεπώς δεν επιβαρύνονται οι αγρότες».

Αυτό αναφέρει ο γενικό γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, απαντώντας σε ερώτηση Βελόπουλου για τυχόν επιβαρύνσεις των αγροτών, με αφορμή τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για αρδευτικά έργα.

«Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) των Έργων θα έχουν τη μορφή Σχεδιασμού - Κατασκευής - Χρηματοδότησης - Λειτουργίας - Συντήρησης ("DBFOM"). Σύμφωνα με τη δομή DBFOM, ο κρατικός φορέας συνάπτει σύμβαση με το συμβαλλόμενο μέρος του ιδιωτικού φορέα, βάσει της οποίας κατανέμει στο φορέα αυτό όλα τα καθήκοντα του έργου. Αυτά περιλαμβάνουν το σχεδίασμά, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου.

Το έργο είναι «μη ανταποδοτικό» σύμφωνα με τη Διαδικασία ΣΔΙΤ, καθώς ο Ιδιωτικός Φορέας της Σύμπραξης δεν θα αμείβεται από έσοδα που παράγει το έργο. Ως εκ τούτου, θα υποστηριχθεί με τη χρηματοδοτική συμβολή του Δημόσιου Φορέα (ΥΠΑΑΤ) με τμηματικές καταβολές κατά την περίοδο λειτουργίας εφόσον ο Ιδιωτικός Φορέας της Σύμπραξης διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία και συντήρηση των παρεχόμενων υποδομών και υπηρεσιών. Συνεπώς δεν επιβαρύνονται οι αγρότες.

Παρουσιάζει μια σειρά πλεονεκτημάτων:

 • Οι πληρωμές διαθεσιμότητας είναι προκαθορισμένες κατά τη διάρκεια της σύμβασης και δεν αναπροσαρμόζονται σε περιπτώσεις όπως η υπέρβαση κόστους.
 • Δεν απαιτείται άμεση εκταμίευση δημοσίων πόρων για κατασκευές.
 • Η αποπληρωμή πραγματοποιείται σταδιακά, γεγονός το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να υλοποιήσει και άλλες αναπτυξιακές ευκαιρίες.
 • Ο ιδιωτικός φορέας αποπληρώνεται βάσει ενός λεπτομερούς μηχανισμού ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα του έργου και τις υπηρεσίες που προσφέρονται καθ' όλη τη διάρκεια του συμβολαίου.
 • Το παραπάνω αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τη μακροχρόνια συντήρηση ενός τεχνικά ορθού έργου και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών συντήρησης και λειτουργίας», τονίζει ο γραμματέας με αφορμή τις ανησυχίες των αγροτών για το νερό.

Δείτε την απάντηση εδώ

10/01/2022 09:30 πμ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός και ο υφυπουργός Γεώργιος Στύλιος ανακοίνωσαν ότι, μετά την προδημοσίευση στις 13 Οκτωβρίου 2021 (Αρ. Πρωτ. 700) με θέμα «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ: «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ» ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020, εκδόθηκε την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021 με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της Δράσης 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020».

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%, τονίζεται στην ανακοίνωση και ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 40.000.000,00 ευρώ.

Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ ή Β΄ βαθμού, (Δήμοι ή Περιφέρειες), οι οποίες έχουν την ευθύνη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματος των σχετικών έργων.

Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα με προϋπολογισμό έως 2,2 εκ. €, τα οποία αφορούν σε βελτίωση ή αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές), βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών, χρήση ανακυκλωμένου νερού στις αρδεύσεις και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.

Με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών και η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, η χρήση εναλλακτικών πηγών νερού, η συγκράτηση των χειμερινών απορροών και η διάθεση αυτών κατά τους θερινούς μήνες, η αντιμετώπιση προβλημάτων υφαλμύρυνσης και η αποκατάσταση προβληματικών υπόγειων υδάτινων συστημάτων, η καλύτερη διαχείριση της απόληψης του νερού και η μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής γεωργίας.

Η Πρόσκληση κοινοποιείται στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας και αναρτάται στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ.

H αίτηση στήριξης υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης–Ο.Π.Σ.Α.Α., συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά/έγγραφα.

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολήςτων προτάσεων στο ΟΠΣΑΑ, είναι η 10/01/2022 και η ημερομηνία λήξης είναι η 06/05/2022.

04/01/2022 04:26 μμ

Το θέμα της άρδευσης είναι πάντοτε κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα για όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Δεδομένου ότι οι νομοθεσίες αλλάζουν σχετικά συχνά και επικρατεί σύγχυση στους παραγωγούς, ο ΑγροΤύπος,απευθύνθηκε στην εξειδικευμένη εταιρεία GAIA DRILL, εκ μέρους της οποίας μας απάντησε ο κ. Μάρκος Μεγαλοοικονόμος, που είναι γεωλόγος.

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας αγρότης ή ένας πολίτης γενικότερα, προκειμένου να κάνει μια γεώτρηση με σκοπό την άρδευση. Για την παροχή ενέργειας που πρέπει να απευθυνθεί;

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνει ένας αγρότης ή ιδιώτης που ενδιαφέρεται να κάνει μια αρδευτική γεώτρηση είναι να απευθυνθεί σε ένα γεωλογικό μελετητικό γραφείο. Αρχικά ο γεωλόγος θα εξετάσει με βάσει τα γεωλογικά- υδρογεωλογικά στοιχεία της περιοχής ενδιαφέροντος τις πιθανότητες επιτυχίας της γεώτρησης, καθώς και τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών με βαση τα χαρακτηριστικα του υδροφόρου της περιοχής. Η προκαταρκτική αυτή διερευνηση γινεται με μελέτη των βιβλιογραφικών γεωλογικών και υδρογεωλογικών δεδομένων της περιοχής και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει προβολή της περιοχής μελέτης στον γεωλογικό χάρτη της περιοχής, διερεύνηση τυχόν γειτονικών πετυχημένων υδρογεωτρήσεων κ.ά.

Επίσης ο γεωλόγος μελετητής θα εξετάσει την συμβατότητα του αιτούμενου έργου σε σχέση με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ 146896/27-10-2014 καθώς με τα προβλεπόμενα στο θεσμοθετημένο Σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής του οικείου Υδατικού Διαμερίσματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε μια περιοχή που υφίσταται συλλογικό αρδευτικό δίκτυο είναι πολύ πιθανόν να μην εγκριθεί άδεια εκτέλεσης έργου από την οικεία Δ/νση Υδάτων. Επίσης σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από το οικείο Σχέδιο Διαχείρισης ότι βρίσκεται σε καλή ποιοτική και ποσοτική κατάσταση έχει πολυ πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις αδειοδότησης, σε σχέση με μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ότι βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Εφόσον κριθεί ότι η περιοχή εκτέλεσης έργου είναι ευνοϊκή απο γεωλογική και θεσμική άποψη ο γεωλόγος μελετητής εκπονεί και καταθέτει φάκελο αδειοδότησης με τελικό αποδέκτη την οικεία Δ/νση Υδάτων,. Ο φάκελος περιλαμβάνει αίτηση, γεωλογική μελέτη, χάρτες, τοπογραφικό διάγραμμα, γνωμοδοτήσεις αρχαιολογίας και δασικής υπηρεσίας, τίτλους ιδιοκτησίας κ.α. Ο χρόνος τελικής έγκρισης ή αιτιολογημένης απορριψης του φακέλου κυμαίνεται από ένα μήνα έως μερικούς μήνες ανάλογα με τον δυνατότητες και του φόρτου εργασίας της οικείας Δ/νσης Υδάτων.

Για την παροχή ενέργειας πρέπει να απευθυνθεί με αίτησή του μέσω της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων στη ΔΕΗ. Αν το χωράφι που κάνει τη γεώτρηση είναι απομακρυσμένο από το δίκτυο, τότε ίσως τα κόστη είναι μεγάλα. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσει γεννήτρια για την γεώτρηση, είτε να εγκαταστήσει κάποιο φωτοβολταϊκό σταθμό για να παίρνει ενέργεια.

Τι δικαιολογητικά πρέπει να έχει και πού πρέπει να απευθυνθεί κάθε ενδιαφερόμενος;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

1. Αίτηση υπογεγραμμένη απο τον ενδιαφερόμενο ή τους συνενδιαφερόμενους με θεωρημένο το γνήσιο υπογραφής από Δημόσια αρχή ή μέσω του gov.gr. Επισημαίνουμε ότι δικαίωμα αίτησης έχουν και όσοι μισθώνουν αγροτική έκταση.

2. Γεωλογική Έκθεση, που περιλαμβάνει τα γεωλογικά,υδρογεωλογικα χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης, γεωλογικό χάρτη, φωτογραφική τεκμηρίωση, καθορισμός αρδευτικών αναγκών με βάση την έκταση και το είδος της καλλιέργειας, προτεινόμενη τεχνική κατασκευής της γεώτρησης κ.α.

3. Γνωμοδότηση Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

4. Γνωμοδότηση Δασικής Υπηρεσίας. Δεν απαιτείται στην περίπτωση σε περίπτωση ύπαρξης κυρωμένων ή μερικώς κυρωμένων ψηφιακών δασικών χαρτών.

5. Σε περίπτωση που η περιοχή εντάσσεται εντός ζώνης Natura 2000, γνωμοδότηση από τον οικείο φορέα διαχείρισης.

6. Εξουσιοδότηση προς τον γεωλόγο- μελετητή.

7. Σε περίπτωση ύπαρξης συλλογικού αρδευτικού δικτύου στην περιοχή μελέτης, έγγραφο- βεβαίωση από το Δ.Σ. του φορέα, ότι η συγκεκριμένη αρδευτική χρήση δεν καλύπτεται από το συλλογικό δίκτυο.

8. Αποδεικτικά εμπράγματου δικαιώματος του αιτούντα όπως τίτλοι ιδιοκτησίας, Αντίγραφο Ε9, μισθωτήριο συμβόλαιο, αντίγραφο ΟΣΔΕ/ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λπ.

Υπάρχει διαφορά στην διαδικασία για την γεώτρηση, ανάλογα την περιοχή που δραστηριοποιείται ένας αγρότης ή είναι ενιαία η διαδικασία για όλη τη χώρα;

Γενικά η διαδικασία δεν διαφέρει σημαντικά. Ομως η εκάστοτε Διεύθυνση Υδάτων έχει δικαίωμα να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά και να διαφοροποιηθεί ελαφρώς η διαδικασία.

Ποιο είναι το κόστος για μια γεώτρηση σε γενικές γραμμές;

Το κόστος μια γεώτρησης εξαρτάται από το βάθος της γεώτρησης κι απο την φύση των πετρωμάτων της περιοχής εκτέλεσης του έργου. Επίσης, το κόστος μπορεί να επηρεαστεί από ενδεχόμενο πρόσθετο μεταφορικό κόστος εξοπλισμού, όπως π.χ ναύλος πλοίου. Συνήθως το κόστος εκτιμάται ως διάτρηση/ μέτρο. Ενδεικτική τιμή είναι 60- 80 ευρώ/μέτρο για πλήρως σωληνωμένη γεώτρηση.

Υπάρχει περιορισμός ως προς το πού θα γίνει μια γεώτρηση (π.χ. αν είναι σε κοντινή απόσταση μια άλλη γεώτρηση);

Μπορεί να υπάρξει περιορισμός αποστάσεων, ανάλογα με τα ισχύοντα στο οικείο Σχέδιο διαχείρισης, των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής, την αιτούμενη παροχή κ.λπ. Ο γεωλόγος στην Έκθεσή του μεταξύ άλλων εξετάζει και την πιθανότητα επηρεασμού τυχόν γειτονικών γεωτρήσεων. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδος δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες συγκεκριμένες αποστάσεις, ενώ αναμένονται Κανονιστικές Αποφάσεις που θα καθορίσουν μεταξύ άλλων και το ζήτημα των αποστάσεων. Βέβαια αυτές τις αναμένουμε χρόνια σε πολλές περιπτώσεις. Ένας κατά κύριο επάγγελμα αγρότης πάντως έχει πολλές πιθανότητες να λάβει αδειοδότηση για την γεώτρησή του ακόμα κι αν στην περιοχή υπαρχουν πολυ κοντινές γεωτρήσεις. Η οικεία Διεύθυνση Υδάτων έχει το δικαίωμα να εγκρίνει μικρότερες ποσότητες απο τις αιτούμενες, με σκοπό την προστασία του υδροφόρου απο την υπεράντληση, αλλά και την εξυπηρέτηση περισσότερων χρηστών.

Πόσο διάστημα απαιτεί μια γεώτρηση με... το κλειδί στο χέρι;

Συμπεριλαμβανόμενου του χρόνου αδειοδότησης απαιτείται συνήθως χρονικό διάστημα 2-3 μηνών.

Έστω ότι κάποιος αγρότης έχει κάνει γεώτρηση, αλλά δεν την χρησιμοποιεί. Τότε πληρώνει κανονικά ηλεκτρικό ρεύμα;

Ναι, πρέπει να πληρώνει τουλάχιστον το πάγιο κόστος του λογαριασμού, όπως σε κάθε παροχή λογαριασμού. Ενας αγρότης, όμως, έχει δικαίωμα να αιτηθεί ευνοϊκό τιμολόγιο αγροτικού ρεύματος, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου στην οικεία Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων.

21/12/2021 10:35 πμ

Μόλις την Δευτέρα ο ΑγροΤύπος ανέδειξε το πρόβλημα και το... κενό της εξαγγελίας, όμως το ΥΠΕΝ έδωσε διευκρινήσεις.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που δημιουργεί στους ΤΟΕΒ η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ και η δυνατότητα υπαγωγής τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικοινωνίας που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, υπήρξε αποδέκτης προβληματισμών από προέδρους ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρδευτικοί οργανισμοί από την επιβάρυνση που προέκυψε στους λογαριασμούς ρεύματος, λόγω της διεθνούς εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια. Οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ ζητούν οι ρυθμίσεις για τη συνδρομή της πολιτείας στην κάλυψη της επιβάρυνσης που προκύπτει από τη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στο αγροτικό ρεύμα να τύχουν εφαρμογής και σε αυτούς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του βουλευτή.

Θεωρώντας εύλογο το αίτημά τους, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Όπως επεσήμανε, οι ΤΟΕΒ αποτελούν σημαντικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς μέσω του δικτύου των γεωτρήσεων που διαχειρίζονται, αρδεύεται ένα σημαντικό τμήμα του θεσσαλικού κάμπου. Το ιδιαίτερα θερμό από άποψη θερμοκρασιών καλοκαίρι, πολλαπλασίασε τις ανάγκες για άρδευση και οδήγησε σε υψηλότερες καταναλώσεις σε ρεύμα. Η επιπλέον, όμως, επιβάρυνση με την «ρήτρα αναπροσαρμογής» στους λογαριασμούς ρεύματος προκαλεί πονοκέφαλο στις διοικήσεις των ΤΟΕΒ, οι οποίες αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να την απορροφήσουν χωρίς να χρειαστεί να χρεώσουν τα μέλη τους με επιπρόσθετα αρδευτικά τέλη.

Ο Κώστας Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι από την κάλυψη εκ μέρους την πολιτείας του 80% της «ρήτρας αναπροσαρμογής» δεν εξαιρούνται οι ΤΟΕΒ, καθώς αποτελούν μεγάλους καταναλωτές αγροτικού ρεύματος. Ο κυβερνητικός βουλευτής ευχαρίστησε τον υπουργό για την θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης στην άμβλυνση του ενεργειακού κόστους στον πρωτογενή τομέα, που εκτοξεύτηκε λόγω της διεθνούς αύξησης των τιμών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο συμπερασματικά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, όλοι οι ΤΟΕΒ της χώρας που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα θα τύχουν της σχετικής μείωσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

20/12/2021 01:23 μμ

Εξειδίκευση των μέτρων Μητσοτάκη αναμένουν οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ για να δουν πώς θα πορευθούν.

Το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβάνοντας στη μείωση ρήτρας αναπροσαρμογής 80% και τους αγρότες. Όμως, στον... αέρα νιώθουν ότι βρίσκονται πολλά ΤΟΕΒ της χώρας, που δουλεύουν αντλιοστάσια για αρδευτικούς και αποστραγγιστικούς λόγους. Κι αυτό γιατί δεν φαίνεται ξεκάθαρα αν είναι εντός της εξαγγελίας Μητσοτάκη. Σε περίπτωση, όπως λένε, που δεν ισχύσει η μείωση της ρήτρας και για τους οργανισμούς, τότε το κόστος θα εκτοξευθεί και οι αγρότες θα μείνουν το πιθανότερο χωρίς νερό.

Ο κ. Κώστας Νταράκης είναι πρόεδρος στον ΤΟΕΒ επαρχίας Φιλίδος Σερρών. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «από τις εξαγγελίες για μείωση ρήτρας αναπροσαρμογής 80% που αφορά στους αγρότες, δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι μέσα και οι ΤΟΕΒ. Μέχρι τώρα δεν χρωστάμε ως ΤΟΕΒ ούτε ένα ευρώ, παρόλο που η εισπραξιμότητά μας είναι χαμηλά. Με βάση τον προϋπολογισμό μας, θα έπρεπε να εισπράξουμε 400.000 ευρώ, αλλά δεν εισπράττουμε πάνω από 240.000 με 280.000 ευρώ. Υπάρχουν παλιοί και μεγάλοι οφειλέτες, που τα χρέη τους είναι στην Εφορία. Επειδή όμως οφείλουν και άλλα ή επειδή είναι σε ρύθμιση, από την Εφορία προς εμάς δεν υπάρχει καλή ροή. Αν δεν ισχύσει και για μας η μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και θα μετακυλίσουμε το κόστος στους παραγωγούς. Τα δίκτυά μας εδώ είναι ανοικτά και βοηθάμε και στο αποστραγγιστικό. Άρδευση ξεκινούν οι αγρότες από τέλη Μαρτίου και μπορεί αυτή να συνεχιστεί ως το τέλος του έτους. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου η χρέωση στους παραγωγούς είναι 9 ευρώ το στρέμμα, αλλά μετά αυτή αυξάνει ως το τέλος του έτους στα 11 ευρώ. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις χρεώσεις γιατί το κόστος θα είναι τσουχτερό για τους αγρότες. Τέλος, πρέπει να συνδεθεί το αρδευτικό τέλος με το ΟΣΔΕ».

Επίσης από τον ΤΟΕΒ Λεσινίου Μεσολογγίου μας είπαν πως βρίσκονται σε αναμονή εξειδίκευσης των μέτρων για να δουν πώς θα πορευθούν, να συντάξουν προϋπολογισμό για το νέο έτος κ.λπ. Αν δεν σβηστεί η ρήτρα, τότε θα υπάρξουν κατακόρυφες αυξήσεις για τους αγρότες, ενώ θεωρείται βέβαιο πως τα περισσότερα ΤΟΕΒ θα πάνε για λουκέτο. Αυτό θα γίνει γιατί και σε ρύθμιση για τα παλιά χρέη να μπουν, η ΔΕΗ θα απαιτήσει πληρωμή στους τρέχοντες λογαριασμούς, οι οποίοι με την ρήτρα αναπροσαρμογής, θεωρείται δεδομένο πως θα εκτοξευθούν.

Δεν έχουν πρόβλημα τα ΤΟΕΒ που λειτουργούν με γεωτρήσεις

Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «όσον αφορά στον ΤΟΕΒ το δικό μας λειτουργεί με γεωτρήσεις, που έχουν μεσαία τάση, άρα είμαστε εντός της εξαγγελίας για την ρήτρα αναπροσαρμογής. Τώρα, άλλα ΤΟΕΒ που δουλεύουν με αντλιοστάσια αρδευτικά, ίσως να μην έχουν μείωση στη ρήτρα αναπορσαρμογής. Τα πιο πολλά αν όχι όλα τα ΤΟΕΒ στην περιοχή μας δουλεύουν με γεωτρήσεις, πρέπει να πω».

08/12/2021 12:52 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με εγκύκλιό του μεριμνά θα λεγε κανείς για τα ανείσπρακτα τέλη, που έχουν φέρει προ αδιεξόδου πολλούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων (ΟΕΒ/ΤΟΕΒ).

Παράθυρο για σταδιακή εφαρμογή υποχρεωτικότητας στην είσπραξη των αρδευτικών τελών από αγρότες, κατά το πρότυπο των εισφορών ΕΛΓΑ, φαίνεται πως ανοίγει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την αγροτική οικονομία.

Σε εγκύκλιο που υπογράφει ο πρόεδρός του Δημήτρης Μελάς, αναφέρει πως οι ΟΕΒ θα έχουν πρόσβαση σε σχετική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να καταχωρούν ετησίως τα στοιχεία έως 20 μελών τους, κατά προτεραιότητα αυτών με τις μεγαλύτερες οφειλές, προκειμένου να ελεγχθούν από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και να τους επιβληθούν κυρώσεις Πολλαπλής Συμμόρφωσης για μη τήρηση των διαδικασιών έγκρισης χρήσης υδάτων για άρδευση, όπως προβλέπεται από τον Καν. (ΕΕ) 1306/2013 και την. υπ’ αριθ. 1791/74062/2.7.2015 Υ.Α..

Η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει θέμα την τροποποίηση του υπ. αρ. 44289/2-08-2021 εγχειριδίου διαδικασιών ελέγχου εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης.

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΑγροΤύπο εκ μέρους του ΤΟΕΒ Σερβίων Κοζάνης ο κ. Πασχάλης Πλιάχας, ανάλογη εφαρμογή έχει φτιαχτεί από χρόνια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όμως το μέτρο εφαρμόζεται καλύτερα τελευταία, καθώς έχουν μπει στο παιχνίδι και οι πύλες ΟΣΔΕ, που ενημερώνουν τους παραγωγούς με μεγάλες οφειλές, για να τις τακτοποιήσουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, αίτημα το οργανισμών είναι να εφαρμοστεί την περίοδο των δηλώσεων ΟΣΔΕ η βεβαίωση πληρωμής, για να αυξηθεί η εισπραξιμότητα, δηλαδή με λίγα λόγια να συνδεθούν τα αρδευτικά τέλη με το ΟΣΔΕ.

Όπως αναφέρεται τώρα στην εγκύκλιο, το υπ. αρ. 44289/2-08-2021 εγχειρίδιο διαδικασιών ελέγχου εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης» τροποποιείται ως εξής:

Στην ενότητα «Β. Διαδικασία Ελέγχου», υποενότητα «II. Διοικητικός Έλεγχος», η παράγραφος 3, αντικαθίσταται ως εξής: «3.Κατ’ εφαρμογή του υπ’ αριθ. 2295/26.6.2013 εγγράφου του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπ’ αριθ. 110646/15.10.2013 εγγράφου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., δημιουργήθηκε στον ιστότοπο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. διαδικτυακή εφαρμογή καταγραφής των στοιχείων των γεωργών που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έναντι των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (εφ’ εξής ΟΕΒ), των οποίων τους υδατικούς πόρους χρησιμοποιούν για την άρδευση των αγροτεμαχίων τους. Οι ΟΕΒ θα έχουν πρόσβαση στην εν λόγω εφαρμογή, ώστε να καταχωρούν ετησίως τα στοιχεία έως 20 μελών τους, κατά προτεραιότητα αυτών με τις μεγαλύτερες οφειλές, προκειμένου να ελεγχθούν από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και να τους επιβληθούν κυρώσεις Πολλαπλής Συμμόρφωσης για μη τήρηση των διαδικασιών έγκρισης χρήσης υδάτων για άρδευση, όπως προβλέπεται από τον Καν. (ΕΕ) 1306/2013 και την. υπ’ αριθ. 1791/74062/2.7.2015 Υ.Α.. Για το τρέχον έτος, η προθεσμία καταχώρησης από τους ΟΕΒ λήγει στις 1 Νοεμβρίου 2021.

Εκτός από τον ΑΦΜ του καταγγελλόμενου γεωργού, οι ΟΕΒ καταχωρούν υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία τους και προαιρετικά την ταχυδρομική τους διεύθυνση και τον τηλεφωνικό αριθμό τους.. Ανά Περιφερειακή Δ/νση ή Μονάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, δημιουργούνται μέσω της εφαρμογής επιστολές προς τους καταγγελλόμενους γεωργούς, εφ’ όσον αυτοί έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το τρέχον έτος και υπόκεινται σε έλεγχο εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης.

Οι εν λόγω επιστολές κοινοποιούνται στο γεωργό με κάθε πρόσφορο μέσο. Μέσω των επιστολών, οι οποίες ακολουθούν το συνημμένο υπόδειγμα, τίθεται προθεσμία για να προσκομιστεί από τους γεωργούς στην αρμόδια Περιφερειακή Δ/νση ή Μονάδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., πρόσφατη βεβαίωση του καταγγέλλοντος ΟΕΒ, μέσω της οποίας πιστοποιείται ότι ο ελεγχόμενος ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του και συμμορφώνεται με τον κανονισμό λειτουργίας του ΟΕΒ. Για το τρέχον έτος η προθεσμία υποβολής των βεβαιώσεων λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2021.

Εφ’ όσον προσκομισθεί η εν λόγω βεβαίωση εντός της προθεσμίας, αμέσως μετά τη λήξη της, οι αντίστοιχες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σημειώνουν το πεδίο «συμμόρφωση» για τον αντίστοιχο γεωργό, καταχωρώντας τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία της βεβαίωσης στο αντίστοιχο πεδίο. Σε περίπτωση υποβολής ένστασης από τον ελεγχόμενο γεωργό κατά της αναφοράς περί μη συμμόρφωσης από τον ΟΕΒ, εκδικάζεται αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας αποστολής των βεβαιώσεων, από τις κατά τόπους τριμελείς επιτροπές που συστήνονται στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την εκδίκαση ενστάσεων ελέγχων Πολλαπλής Συμμόρφωσης.

Ως προθεσμία υποβολής ένστασης, ορίζεται η ίδια με την προθεσμία υποβολής των βεβαιώσεων, δηλαδή για το τρέχον έτος η 20 Δεκεμβρίου 2021. Εφ’ όσον γίνουν αποδεκτές οι ενστάσεις, σημειώνονται τα πεδία «συμμόρφωση» και «ένσταση» για τους αντίστοιχους γεωργούς. Οι ενιστάμενοι γεωργοί ενημερώνονται γραπτά για το αποτέλεσμα εκδίκασης της ένστασής τους από τις αρμόδιες επιτροπές των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Επίσης, ενημερώνονται γραπτά οι γεωργοί, οι οποίοι προσκόμισαν βεβαίωση που δεν γίνεται αποδεκτή, είτε διότι δεν είναι πρόσφατη, δηλαδή δεν καλύπτει το τρέχον έτος, είτε διότι προέρχεται από φορέα άλλον από τον καταγγέλλοντα ΟΕΒ. Η γραπτή ενημέρωση δεν είναι απαραίτητη εφ’ όσον ο γεωργός προσκομίσει άμεσα έγκυρη βεβαίωση μετά από τηλεφωνική ειδοποίηση από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ή μετά από προφορική ενημέρωση κατά την υποβολή της μη έγκυρης βεβαίωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, μέσω της γραπτής ενημέρωσης, δίνεται προθεσμία μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2021 για την αποστολή έγκυρης βεβαίωσης ή ένστασης επι του αποτελέσματος, η οποία εκδικάζεται κατά τα προαναφερόμενα.

Σε περίπτωση που οι καταγγελλόμενοι γεωργοί δεν προσκομίσουν ουδεμία βεβαίωση ή υποβάλουν ένσταση η οποία δεν γίνεται αποδεκτή, οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία καταχώρηση. Το αρχικό ποσοστό μείωσης για τη μη τήρηση των διαδικασιών έγκρισης χρήσης υδάτων για άρδευση, ορίζεται σε 3%, σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 262389/26.4.2010 έγγραφο του Υπ.Α.Α.Τ.».

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

01/12/2021 02:37 μμ

Άρον άρον οι αγρότες τρέχουν να βρουν σπόρους σιταριού και κριθαριού για να φυτέψουν στα χωράφια που είχαν προγραμματίσει να βάλουν καλαμπόκια και βαμβάκια.

Ο λόγος είναι ότι τους ήρθαν στα χέρια οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος με αγροτικό τιμολόγιο, που με την Ρήτρα Αναπροσαρμογής ουσιαστικά διπλασιάζει την τιμή του εξοφλητικού λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν. Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας αντικατέστησε τη ρήτρα Ρύπων CO2 από τον περασμένο Αύγουστο.

Η υπέρογκη αύξηση απογειώνει εκτός των άλλων και το κόστος λειτουργίας των αντλιακών συγκροτημάτων ιδιωτικών (γεωτρήσεις) και συλλογικών (ΤΟΕΒ), που χρησιμοποιούν οι αγρότες για άρδευση των καλλιεργειών τους, ενώ εκτινάσσει το κόστος παραγωγής.

Η αύξηση ήρθε μετά από τις 15 Αυγούστου του 2021, αλλά στους εξοφλητικούς λογαριασμούς των αγροτών τους ήρθε αναδρομικά από την αρχή της αρδευτικής περιόδου (Μάρτιο).

Όσοι έλεγαν να φυτεύσουν καλαμπόκια και βαμβάκια τρομάζουν στο κόστος άρδευσης που θα έρθει από τον Μάρτιο του 2022, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.

Αυτό που κάνει εντύπωση στους παραγωγούς είναι ότι κανένας βουλευτής αλλά ούτε και υπουργός ενδιαφέρεται για αυτή την αύξηση του κόστους στα αγροτικά προϊόντα.

Οι παραγωγοί μιλάνε για ρήτρα εξόντωσης της αγροτικής παραγωγής.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας (πατήστε εδώ)

01/12/2021 09:30 πμ

Οι συνεχείς παρατάσεις δίνονται, σύμφωνα με κύκλους μελετητών, λόγω χαμηλής συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση Παπαγιαννίδη: «Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 11/05/2021. Η υποβολή αίτησης γίνεται αφού αποδοθεί όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης στο ependyseis.gr. Στη συνέχεια υποψήφιος εισέρχεται στο ependyseis.gr και μέσα από το μενού του συστήματος, επιλέγει «Νέα Υποβολή».

Η επιτυχής ολοκλήρωση της ενέργειας «Νέα Υποβολή» καταλήγει στη δημιουργία από το σύστημα ενός αριθμού ύστερα από το αρκτικόλεξο ΣΒΥΔ (π.χ. ΣΒΥΔ – 0151). Ως καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής (οριστικοποίησης) ορίζεται η Τρίτη, 25/01/2022 και ώρα 13.00 ενώ αιτήματα από-οριστικοποίησης γίνονται δεκτά έως τις 19/01/2022 με εμπρόθεσμη υποβολή αιτήματος στην τεχνική υποστήριξη (helpdesk) του ΠΣΚΕ.

Η παράγραφος 9 αντικαθίσταται ως εξής: 9. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή οι υποψήφιοι οφείλουν να υποβάλλουν εγγράφως εις διπλούν (πρωτότυπο και αντίγραφο) το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας του φυσικού προσώπου ή της έδρας του νομικού προσώπου ή συλλογικού σχήματος, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής του φυσικού φακέλου ορίζεται η Δευτέρα, 07/02/2022».

Δείτε την απόφαση εδώ

11/11/2021 09:49 πμ

Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, συναντήθηκε με τον Σύμβουλο για Αγροτικές Υποθέσεις της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ιταλία κ. Jean-Pascal FAYOLLE και την κ. Ευσταθία Αντιόχου, Υπεύθυνη Μελετών της Οικονομικής Υπηρεσίας της Γαλλίας στην Ελλάδα. 

Στη συνάντηση μετείχαν και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών (ΓΓΕΠΥ).

Στην τεχνική σύσκεψη που ακολούθησε για θέματα συζητήθηκε η πορεία:

 • υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης,
 • των επικείμενων προκηρύξεων,
 • των διακρατικών συνεργασιών και
 • τον Προγραμματισμό της ΓΓΕΠΥ για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2023-2027.

Μεταφέρθηκε το ζωηρό ενδιαφέρον της Γαλλικής Πρεσβείας για το Πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0» που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων από τη δεκαετία του 1960, το οποίο περιλαμβάνει 21 αρδευτικά έργα, τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Γαλλικές κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες όπως και Γαλλικές Τράπεζες ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην υλοποίηση του «ΥΔΩΡ 2.0».

Το Πρόγραμμα συνολικού κόστους 1,628 δισ. ευρώ, που θα υπερβεί τα 4 δισ. ευρώ εφόσον συνυπολογισθεί το κόστος συντήρησης και λειτουργίας για 25 χρόνια και οι πληρωμές διαθεσιμότητας, παρουσιάστηκε από τον Υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό και τον ΓΓΕΠΥ κ. Δημ. Παπαγιαννίδη, σε ειδική εκδήλωση, στις 8/11/2021, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

10/11/2021 03:06 μμ

Για ιδιωτικοποίηση των αρδευτικών δικτύων και αύξηση του κόστους άρδευσης, κάνουν λόγο σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης (Αγροτικής Ανάπτυξης) και Σωκράτης Φάμελλος (Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρώην υπουργός ΑΑΤ και τομεάρχης κ. Σταύρος Αραχωβίτης, «όταν κάνεις Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αυτό σημαίνει ότι ο ιδιώτης που θα επενδύσει θα χρειαστεί να πάρει πίσω τα χρήματα που δίνει για το έργο. Αυτό θα επιβαρύνει το κόστος άρδευσης για τους αγρότες. Γίνεται μια ιδιωτικοποίηση που θα φέρει αύξηση στην τιμολόγηση, αφού θα ενσωματώσει τις αποσβέσεις και τα κέρδη του ιδιώτη επενδυτή».   

Ακόμη επισημαίνει τα εξής:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε και ενέταξε 35 μεγάλα αρδευτικά έργα, με 100% δημόσια χρηματοδότηση, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Όμως σήμερα, η Κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να ιδιωτικοποιήσει, μέσω ΣΔΙΤ, τα αρδευτικά έργα, παραχωρώντας μάλιστα χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης στους ιδιώτες.

Μετά τις αυξήσεις σε όλα τα αγροτικά εφόδια και την ενέργεια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί, αυξάνει και το κόστος του αρδευτικού νερού που χρησιμοποιούν οι αγρότες, αφού στην τιμολόγηση της χρήσης θα έχει ενσωματώσει και τις αποσβέσεις και τα κέρδη του ιδιώτη επενδυτή.

Με τις επιλογές Μητσοτάκη, στο κόστος της άρδευσης πλέον, θα προστίθεται και το κέρδος των ιδιωτών που θα εμπλακούν στα 21 έργα άρδευσης. ΣΔΙΤ στα αρδευτικά έργα σημαίνει πολύ απλά ότι ο αγρότης θα επιβαρυνθεί με αυξημένο κόστος άρδευσης και ότι λίγοι ιδιώτες θα αναλάβουν χωρίς ρίσκο αυτήν την υπηρεσία κοινής ωφέλειας και περιφερειακής ανάπτυξης και κυρίως την πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μάλιστα, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ορέξεις των μεγάλων εργολάβων, που θα αναλάβουν τα αρδευτικά δίκτυα, η Κυβέρνηση εντάσσει στα ΣΔΙΤ και το Δίκτυο άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας, που είχε ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, δηλαδή στα 31 μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε να γίνουν ως δημόσια έργα και με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Προκύπτουν δύο ερωτήματα: Πόσο περισσότερο θα κοστίζει πλέον το νερό άρδευσης «αλά» Μητσοτάκη στους αγρότες της Καρδίτσας, αλλά και ποια θα είναι τα επόμενα δημόσια έργα άρδευσης που θα απενταχθούν από το ΠΑΑ για να τα χαρίσει ο κ. Μητσοτάκης σε κάποιο ιδιώτη, εφόσον από τα 21 που ανακοίνωσε αποκάλυψαν μόνο τα 8; Εκτός κι αν η επιτελική τους προχειρότητα δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί το «σόου» της ανακοίνωσης όλων των έργων.

Ωστόσο, εκεί που έσπασαν κάθε ρεκόρ είναι στην παραποίηση της πραγματικότητας. Για να καλύψουν με επικοινωνιακή χρυσόσκονη την ιδιωτικοποίηση της άρδευσης, αναφέρθηκαν σε «πρωτοπόρο και κλιματικό σχεδιασμό μετά από δεκαετίες». Προφανώς ψευδώς, εφόσον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαίρως φροντίσει ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας μας, τόσο για τον Σχεδιασμό Διαχείρισης Υδάτων, όσο και για τον Σχεδιασμό Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

Μάλιστα, επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είχε σοβαρές εκκρεμότητες σε αυτές τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, είχαν παγώσει οι εντάξεις όλων των έργων νερού (ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης) σε όλη την Ελλάδα. Με πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ απελευθερώθηκαν ωφέλιμοι πόροι και εντάχθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 στο ΠΑΑ 31 μεγάλα έργα άρδευσης με δημόσια χρηματοδότηση προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ.

Αυτό όμως που απέκρυψαν οι άριστοι είναι ότι η χώρα οφείλει να αναθεωρήσει τα Σχέδια Λεκανών Απορροής Ποταμών (Σ.Δ.Λ.Α.Π.) και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, μέχρι τις 31/12/2021, κι αυτό δεν το έχει προετοιμάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με κίνδυνο νέας έκθεσης της χώρας μας έναντι της ΕΕ.

Προφανώς τα έργα που εξήγγειλε χθες ο κ. Μητσοτάκης δεν αποτελούν απάντηση στην κλιματική αλλαγή, από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης κανένα Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, που είχαν νομοθετηθεί το 2016 και ξεκινήσει σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά, πέρα από τα μεγάλα λόγια για το κλίμα, η Κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει τους όρους ώστε να έχουμε άρδευση και γεωργία ανθεκτική στην κλιματική κρίση. Είναι προφανές ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι οι αγρότες και η κλιματική κρίση, αλλά η ιδιωτικοποίηση των πάντων και το πλιάτσικο στις δημόσιες υποδομές».

08/11/2021 03:38 μμ

Πονοκέφαλο δημιουργούν στους αγρότες οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονται μεταξύ άλλων και επειδή πέρασαν στον λογαριασμό τους οι ρήτρες αναπροσαρμογής.

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας αντικατέστησε τη ρήτρα Ρύπων CO2 από τον περασμένο Αύγουστο. Εφαρμόζεται στα Οικιακά τιμολόγια (και δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου - ΚΟΤ), στα επαγγελματικά τιμολόγια Γ21, Γ22, Γ23, Ε21, Ε22, Ε23, στο τιμολόγιο Φωτισμού Οδών και Πλατειών ( ΦΟΠ), καθώς και στο Αγροτικό Τιμολόγιο Χαμηλής Τάσης.

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο αγρότες είδαν τους λογαριασμούς ρεύματος να αυξάνουν, ενώ ακόμη και για διπλασιασμό κάνουν λόγο. 

Η υπέρογκη αύξηση απογειώνει εκτός των άλλων και το κόστος λειτουργίας των αντλιακών συγκροτημάτων ιδιωτικών (γεωτρήσεις) και συλλογικών (ΤΟΕΒ), που χρησιμοποιούν οι αγρότες για άρδευση των καλλιεργειών τους, ενώ εκτινάσσει το κόστος παραγωγής.

Πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να στραφούν σε ξηρικές καλλιέργειες εγκαταλείποντας βαμβάκια και καλαμπόκια.

Ένα σενάριο που μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να υπάρξει συμψηφισμός του λογαριασμού ρεύματος με την επόμενη χρονιά. Όμως το πρόβλημα είναι ότι τα ποσά είναι μεγάλα και φοβούνται να ρισκάρουν οι παραγωγοί γιατί μπορεί να μην τους επιστραφούν.

Στο μεταξύ νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες προωθείται αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο, ενώ για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης μελετάται σε πρώτη φάση η αναστολή πληρωμής ορισμένων ρυθμιζόμενων χρεώσεων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς, μέτρο που θα διευκολύνει την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η αναστολή των χρεώσεων εξετάζεται να εφαρμοστεί και για τους ευάλωτους καταναλωτές.

Η ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών προέκυψε δεδομένου ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο στο επίπεδο των 200 ευρώ στην χονδρική, ενώ οι υπολογισμοί για την επιδότηση που εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο έγιναν με τιμή χονδρικής στο επίπεδο των 100-130 ευρώ. 

Ήδη η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχουν δηλώσει ότι οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται ανά μήνα προκειμένου να λαμβάνονται μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση στους καταναλωτές. Μέχρι στιγμής το κονδύλι των επιδοτήσεων διαμορφώνεται στα 500 εκατ. ευρώ.