Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Νέα παράταση για την αψίδα προστασίας στα τρακτέρ

07/04/2022 02:15 μμ
Υπογράφεται από μέρα σε μέρα η απόφαση παράτασης της προθεσμίας για τις προστατευτικές μπάρες στα τρακτέρ.

Υπογράφεται από μέρα σε μέρα η απόφαση παράτασης της προθεσμίας για τις προστατευτικές μπάρες στα τρακτέρ.

Αυτό αναφέρει ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, κ. Διονύσης Σταμενίτης, έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο, αναφορικά με το ζήτημα της προθεσμίας για εγκατάσταση προστατευτικών ασπίδων στα τρακτέρ, με άδεια κυκλοφορίας πριν το 1998. Σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη, υπογράφεται την Πέμπτη η σχετική απόφαση που παρατείνει κατά ένα έτος την προθεσμία.

Εξαιτίας του προβλήματος, όπως μας είχαν δηλώσει αγρότες πρόσφατα, είχε παγώσει εντελώς και η αγορά μεταχειρισμένων τρακτέρ. Η διάταξη επιβάλλει από 1/1/2022 ο γεωργικός ελκυστήρας να έχει καμπίνα, ή προστατευτική αψίδα, βάσει ενός παλιού νόμου (ΔΓ C47/23.04.1998), ο οποίος όσον αφορά στην χώρα μας έπαιρνε συνεχώς παρατάσεις. Σημειωτέον ότι ακόμα κι αν κάποιος αγρότης φροντίσει να τοποθετήσει αψίδα προστασίας, πρέπει αυτή να είναι πιστοποιημένη, κάτι αδύνατο στην πράξη, εφόσον μιλάμε για τρακτέρ προ του 2000 ως επί το πλείστον. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορά τόσο στα τρακτέρ των οποίων οι άδειες κυκλοφορίας δεν αναγράφουν τίποτα, όσο και στα τρακτέρ με σχετικά πρόσφατες άδειες κυκλοφορίας, στις οποίες όμως αναγράφεται αντίστοιχος ειδικός περιορισμός.

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
05/04/2022 03:03 μμ

Ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες καλλιεργειών και μεταφορών και όταν εργάζεστε με τα πιο ισχυρά και βαριά παρελκόμενα που είναι συνδεδεμένα στο δυναμοδότη (PTO), η νέα γκάμα SAME Virtus Stage V προσφέρει πάντα εξαιρετικές επιδόσεις, καθώς πρόκειται για τρακτέρ που έχουν εξελιχθεί με γνώμονα την ευελιξία. Ο νέος κινητήρας FARMotion 45 που αποδίδει ισχύ από 116 έως 143 HP (συμπερ. Boost), το κιβώτιο RVshift με APS (Automatic Powershift), ένα υδραυλικό σύστημα 120 λίτρων το λεπτό με ανίχνευση φορτίου (Load Sensing) και οι λύσεις έξυπνης γεωργίας SDF (Smart Farming Solutions) ενσωματωμένων ψηφιακών υπηρεσιών που δημιουργήθηκαν για ταχύτερες εργασίες και μέγιστη ακρίβεια αποτελούν ένα εντυπωσιακό πακέτο λύσεων που καθιστούν τα τρακτέρ της νέας γκάμας SAME Virtus ασυναγώνιστα σε οποιαδήποτε εργασία.

Η SAME ήταν ανέκαθεν διάσημη για τη δημιουργία σχεδίων που αφενός είναι ελκυστικά σε εμφάνιση, αφετέρου τονίζουν τη χρηστικότητα και λειτουργικότητα των μηχανημάτων. Η γκάμα Virtus Stage V εισάγει επίσης μία νέα, μονοκόμματη, υψηλής ορατότητας οροφή που καθιστά την εργασία με έναν εμπρός φορτωτή ευκολότερη και ασφαλέστερη. Η εξαιρετική ευελιξία είναι αποτέλεσμα των συμπαγών διαστάσεων του κινητήρα και της εξαιρετικής απόκρισης των κιβωτίων με λειτουργία Stop&Go. Το νέο πακέτο φωτισμού με αποδοτικά φώτα δρόμου και εργασίας που είναι τέλεια ενσωματωμένα στη σχεδίαση του SAME Virtus Stage V, επιτρέπει την τοποθέτηση έως 12 φώτων εργασίας LED στην οροφή, 2 πρόσθετων λυχνιών LED στις εμπρός κολόνες της καμπίνας και 2 φώτων LED στο καπό, εξασφαλίζοντας άριστο φωτισμό ακόμα και στις πιο δυσχερείς συνθήκες ορατότητας.

φώτα led - τρακτέρ

Την εκπληκτική ισχύ των τρακτέρ της νέας γκάμας SAME Virtus Stage V προσφέρει ένας συμπαγής κινητήρας, που συνδυάζει χαμηλό λειτουργικό κόστος με περιορισμένες απαιτήσεις συντήρησης. Η νέα, 4κύλινδρη μονάδα FARMotion 45 διαθέτει σύστημα ψεκασμού καυσίμου common rail πίεσης 2.000 bar και ανεμιστήρα e-visco, ενώ τα μοντέλα 125 και 135 εφοδιάζονται επίσης με έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας. Χάρη σε αυτή τη σουίτα προηγμένων λύσεων οι κινητήρες αποδίδουν μέγιστη ισχύ έως 143 HP συμπερ. του Boost στις 2.000 σαλ., και ροπή μέχρι 576 Nm στην ισχυρότερη έκδοση.

Δύο εκδόσεις κιβωτίων προσφέρονται για το νέο SAME Virtus Stage V, που ξεχωρίζουν για την  κορυφαία απόδοση και αξιοπιστία τους. Το πρώτο σύστημα περιλαμβάνει ένα βασικό 5-τάχυτο κιβώτιο με 2 εύρη σχέσεων, μια υδραυλική ρεβέρσα, λειτουργία Stop&Go και μονάδα Powershift 2 ή 3 σταδίων ώστε να προσφέρει συνολικά 60+60 σχέσεις (συμπερ. των πολύ αργών supercreepers). Πρόκειται για μία λειτουργική λύση που προσφέρει μία αποτελεσματική απάντηση στις ανάγκες οποιασδήποτε εφαρμογής: η μέγιστη ταχύτητα στο δρόμο είναι 40 km/h και επιτυγχάνεται στις 1.780 στροφές ανά λεπτό ενώ, στο άλλο άκρο το προαιρετικό σύστημα supercreeper (πολύ αργό) επιτρέπει ταχύτητες εδάφους μόλις 100 μέτρα το λεπτό με τον κινητήρα στις μέγιστες στροφές λειτουργίας του.

virtus
Same Virtus 135

Το RVshift είναι ένα καινοτόμο κιβώτιο που εξελίχθηκε ειδικά γι’ αυτή την κατηγορία ισχύος, το οποίο προσφέρει απαράμιλλα επίπεδα άνεσης τόσο κατά τη διάρκεια εργασιών στο χωράφι όσο και όταν το τρακτέρ κινείται σε δημόσιους δρόμους, όπου η τελική ταχύτητα των 50 km/h επιτυγχάνεται στις 1.910 σαλ. Πρόκειται για μία προηγμένη, πολύ αποδοτική φιλοσοφία κιβωτίου full-Powershift καθώς συνδυάζει άριστη απόδοση στο χωράφι με ομαλές αλλαγές μεταξύ των συνολικά 20+16 σχέσεων. Στην εξαιρετική απλότητα χρήσης συνεισφέρει το νέο joystick, το οποίο διατίθενται σε δύο εκδόσεις και επιτρέπει την πρόσβαση σε όλες τις βασικές λειτουργίες του κιβωτίου από μία διεπαφή χειρισμού. Η στάνταρ έκδοση επιτρέπει στο χειριστή να αλλάζει σχέσεις με το χέρι (ενώ διατίθεται επίσης πρόγραμμα αυτόματων αλλαγών) και να ορίζει την ταχύτητα ταξιδιού, ενώ το προαιρετικό χειριστήριο διαθέτει επιπλέον 3 μπουτόν και ένα μπουτόν του αντίχειρα, τα οποία είναι προγραμματιζόμενα από το χρήστη να αντιγράφουν τα χειριστήρια για οποιαδήποτε ηλεκτρονικά ελεγχόμενη λειτουργία.

Η νέα γκάμα Virtus διατηρεί όλα τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά και τις ικανότητες που ήδη διέθετε στάνταρ η προηγούμενη γενιά, όπως δισκόφρενα και στους 4 τροχούς, μία εντυπωσιακή μέγιστη γωνία διεύθυνσης 55°, ηλεκτροϋδραυλικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό (εμπλοκή 100%) και τετρακίνηση, ώστε να επιτυγχάνεται μέγιστη ασφάλεια, πρόσφυση και ευελιξία σε όλες τις συνθήκες. Προαιρετικά προσφέρεται ένας ηλεκτρονικά ελεγχόμενος αναρτώμενος εμπρός άξονας και μια αυτοματοποιημένη λειτουργία ελέγχου εμπλοκής διαφορικού και τετρακίνησης. Οι εκδόσεις RVshift διατίθενται με σύστημα Powerbrake (ένα brake booster που προέρχεται από εφαρμογές σε αυτοκίνητα) και το HPB Hydraulic Parking Brake στάνταρ, αλλά μπορούν επίσης να εφοδιάζονται με το προαιρετικό HEB, (Hydraulic Engine Brake), που ενεργοποιεί το κύριο υδραυλικό κύκλωμα του τρακτέρ και το συνεκτικό ανεμιστήρα viscostatic ταυτόχρονα, για αύξηση του φρένου του κινητήρα.

virtus same όργωμα

Για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις εργασιών κάθε είδους, η νέα οικογένεια Virtus Stage V διατίθεται στο βασικό εξοπλισμό της με προγράμματα στροφών PTO 540, 540 ECO, 1.000 και 1.000 ECO. Προαιρετικά διατίθεται ένα πρόγραμμα groundspeed PTO (ταχύτητα εδάφους) με ανεξάρτητο άξονα παροχής ισχύος (independent output stub shaft). Όλα τα τρακτέρ διατίθενται στάνταρ με τη λειτουργία AutoPTO, που συνδέει και αποσυνδέει το PTO αυτόματα σε σχέση με τη θέση του πίσω ανυψωτικού 3 σημείων. Το πίσω ανυψωτικό έχει μέγιστη ικανότητα 5.000 kg στάνταρ, που μπορεί να αυξηθεί στα 7.000 kg με προαιρετικούς, συμπληρωματικούς κυλίνδρους. Ασφαλώς το πίσω ανυψωτικό είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενο και συνοδεύεται από anti-dumping – μία λειτουργία που μειώνει την ταλάντωση η οποία παράγεται από τα τοποθετημένα παρελκόμενα - στάνταρ, ενώ το προαιρετικό εμπρός ανυψωτικό 3.000 kg διατίθεται με ένα εμπρός PTO 1.000 rpm.

Τα τρακτέρ SAME Virtus Stage V μπορούν να διαμορφώνονται με μία γκάμα διαφορετικών εκδόσεων υδραυλικών συστημάτων. Κορυφαία διάταξη είναι ένα υδραυλικό σύστημα Ανίχνευσης Φορτίου (Load Sensing) με ταχύτητα ροής 120 l/min, έως και 10 εξόδους και συνδέσμους Power Beyond. Το υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης τροφοδοτείται από ένα ανεξάρτητο κύκλωμα με δική του ειδική αντλία.

Η καμπίνα TopVision διατίθεται με δυνατότητα επιλογής από 3 διαφορετικά επίπεδα εξοπλισμού  τα οποία προσφέρουν το χώρο, την άνεση και τα χαρακτηριστικά που συνήθως συναντώνται σε πολύ ακριβότερα μοντέλα τρακτέρ. Μηχανική ανάρτηση καμπίνας, φώτα εργασίας LED, iMonitor, οροφή υψηλής ορατότητας, ψυχόμενο θάλαμο με ηλεκτρική παροχή 12V, θύρες USB και ηχοσύστημα με ψηφιακό ραδιόφωνο DAB+ είναι μερικά μόλις από τα προαιρετικά αξεσουάρ που διατίθενται με τη νέα οικογένεια SAME Virtus Stage V.

Μία εκτενής λίστα αξεσουάρ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο ειδικά, έτοιμα κιτ για εγκατάσταση ενός εμπρός φορτωτή, καθώς και δύο εμπρός φορτωτές που δημιουργήθηκαν ειδικά για την γκάμα Virtus Stage V. Επιπλέον, μία σειρά νέων λειτουργιών που προσφέρει η καινοτόμα σουίτα λύσεων έξυπνης γεωργίας SDF Smart Farming Solutions, σας επιτρέπει να διαμορφώνετε το ιδανικό μηχάνημα για τις ανάγκες σας και να είστε έτοιμοι για τον πλήρως ψηφιακό κόσμο γεωργίας.

Τελευταία νέα
31/03/2022 03:05 μμ

Η Massey Ferguson, παγκόσμια εμπορική επωνυμία της AGCO, ανακοινώνει με περηφάνεια ότι η απλή και αξιόπιστη σειρά MF 5S έλαβε το διάσημο βραβείο Red Dot: Σχεδιασμός Προϊόντος 2022. Αντίστοιχο βραβείο έλαβε το 2021, το MF 8S!

Μια διεθνής κριτική επιτροπή επαγγελματιών από όλο τον κόσμο αξιολόγησε το MF 5S ως προς την ποιότητα του σχεδιασμού και τον βαθμό καινοτομίας του. "Το 'Red Dot' είναι το βραβείο για τον σχεδιασμό υψηλής ποιότητας. Η ανάδειξη του νικητή από μια τόσο ισχυρή ομάδα συμμετεχόντων αποτελεί απόδειξη της εξαιρετικής ποιότητας του προϊόντος", δήλωσαν οι κριτές του βραβείου.

"Είναι τιμή μας που λαμβάνουμε το βραβείο Red Dot", λέει ο Thierry Lhotte, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Massey Ferguson, στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή. "Από το λανσάρισμά του το MF 5S απέκτησε γρήγορα μια εξαιρετική φήμη ως ο καλύτερος γεωργικός ελκυστήρας γαλακτοπαραγωγής και κτηνοτροφίας στην κατηγορία του. Ένα εξαιρετικό "πολυεργαλείο" - το MF 5S έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να χειρίζεται ένα ευρύ φάσμα εργασιών με ευκολία και άνεση.

"Αυτό το βραβείο δείχνει ξεκάθαρα τον εξαιρετικό σχεδιασμό του, με το στενό χαμηλό καπό που προσφέρει εξαιρετική ορατότητα. Μαζί με την απλή και αξιόπιστη λειτουργία του, προσφέρει ακτίνα στροφής 4 μέτρων κορυφαία στον κλάδο και πολλά άλλα πρακτικά χαρακτηριστικά για απαράμιλλη ευελιξία", προσθέτει.
"Το MF 5S είναι πραγματικά "Born to Farm". Είναι ο άξιος διάδοχος μιας εμβληματικής οικογένειας τρακτέρ με χαμηλό καπό - που χρονολογείται από το διάσημο MF 3000 του 1993.
Κερδίζοντας το διάσημο βραβείο Red Dot: Σχεδιασμός Προϊόντος 2022 δείχνει πως
η Massey Ferguson θέτει τα πρότυπα σε αυτή τη σημαντική κατηγορία", συνεχίζει ο Jérôme Aubrion, Διευθυντής Μάρκετινγκ της Massey Ferguson, στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

"Το MF 5S συνδυάζει τις μικρές διαστάσεις που απαιτούνται από τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες μικτών καλλιεργειών με τις εξαιρετικές επιδόσεις και την ευκολία χρήσης για τις αροτραίες εργασίες. Ως πραγματικό πολυδύναμο εργαλείο, η σειρά προσφέρει την κατάλληλη επιλογή ισχύος και προδιαγραφών για όλες τις εφαρμογές. Αυτοί οι σύγχρονοι ελκυστήρες προσφέρουν επίσης απλή λειτουργία και βελτιωμένα χαρακτηριστικά με χαμηλό κόστος ιδιοκτησίας", καταλήγει.

5s φωτογραφία

Υψηλές επιδόσεις στην αυλή και στο χωράφι

Η σειρά MF 5S διαθέτει πέντε μοντέλα από 105hp έως 145hp. Όλα με επιλογή μεταξύ των προδιαγραφών Exclusive, Efficient, Panoramic ή Essential, οι οποίες προσφέρουν μια σειρά από χαρακτηριστικά που βελτιώνουν την απόδοση και ταιριάζουν σε όλους τους τύπους γεωργικών εκμεταλλεύσεων και εφαρμογών.

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας AGCO Power 4,4 λίτρων παρέχει δύναμη για όλους, ο οποίος πληροί τους τελευταίους κανονισμούς εκπομπών ρύπων Stage V με τη μοναδική τεχνολογία SCR "All in One", σχεδιασμένη για όλη τη διάρκεια ζωής του ελκυστήρα.

Επιλογή μετάδοσης

Οι γεωργικοί ελκυστήρες της σειράς MF 5S διατίθενται είτε με το κιβώτιο ταχυτήτων Dyna 4 είτε με το κιβώτιο ταχυτήτων Dyna 6, και τα δύο με αυτόματη λειτουργία. Μια χρήσιμη λειτουργία Brake-to-Neutral (πέδηση στην ουδέτερη θέση) πατώντας το φρένο ταυτόχρονα ενεργοποιείται και ο συμπλέκτης.

5s φορτωτής

Ο απόλυτος ελκυστήρας με φορτωτή

Η σειρά MF 5S είναι οι απόλυτοι ελκυστήρες με φορτωτή - προσφέροντας κορυφαία ευελιξία στον κλάδο, εξαιρετική ορατότητα, μόλις 4 μέτρα πάνω από το λεπτό, χαμηλό καπό, καθώς και αποδοτικό υδραυλικό σύστημα υψηλής ροής που αποδίδει έως και 110 λίτρα/λεπτό.

Οι εργασίες φόρτωσης γίνονται πολύ πιο εύκολες χάρη στο νέο χειριστήριο, τον εξαιρετικό έλεγχο του κιβωτίου ταχυτήτων, καθώς και το Brake-to-Neutral. Για να βελτιωθεί η ορατότητα και η ασφάλεια, η επιλογή Visio Roof παρέχει καθαρή θέα του φορτωτή σε όλο το εύρος ανύψωσης.

Οι καμπίνες όλων των μοντέλων της σειράς MF 5S είναι εξοπλισμένες με υψηλές προδιαγραφές, με τα μοντέλα Exclusive και Efficient να διαθέτουν νέο υποβραχιόνιο. Αυτό το νέο υποβραχιόνιο πρωτοεμφανίστηκε στη βραβευμένη σειρά MF 8S, φιλοξενεί ένα πολυλειτουργικό χειριστήριο που ελέγχει διάφορες λειτουργίες, όπως την κίνηση εμπρός/πίσω, τα υδραυλικά και τις Η/Υ βαλβίδες διπλής ενέργειας.

5s

Κορυφαίες επιδόσεις στο χωράφι

Οι υψηλές επιδόσεις στο πεδίο εξασφαλίζονται χάρη στα στιβαρά πίσω υδραυλικά, τα οποία μπορούν να ανυψώσουν έως και 6.000 κιλά - 14% περισσότερα από τα προηγούμενα μοντέλα.

Υπάρχει επίσης η επιλογή μπροστινών υδραυλικών. Αναπτύχθηκαν για τοποθέτηση με το νέο μπροστινό αναρτώμενο άξονα και συμβάλλει στη διατήρηση της κορυφαίας στον κλάδο ακτίνας στροφής 4 μέτρων. Με την αυξημένη χωρητικότητά τους από 2.500 κιλά σε 3.000 κιλά, τα μπροστινά υδραυλικά βοηθούν τους χειριστές να βελτιώσουν την αποδοτικότητα χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα και φαρδύτερα παρελκόμενα.

Χάρη στο εντυπωσιακό μικτό βάρος του οχήματος των 9.000 κιλών, το οποίο είναι κατά 12% υψηλότερο από το προηγούμενο, το MF 5S μπορεί επίσης να μεταφέρει και να χειριστεί με ασφάλεια μεγαλύτερα φορτία.

Πλήρης συνδεσιμότητα

Η σειρά MF 5S μπορεί να συνδεθεί πλήρως με την τηλεμετρία MF Connect, η οποία αποτελεί επιλογή για όλα. Μια νέα λειτουργία Geofencing βελτιώνει τη διαχείριση και την ασφάλεια στέλνοντας ειδοποιήσεις σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα και συσκευές εάν και όταν τα μηχανήματα βγαίνουν ή εισέρχονται σε προκαθορισμένες περιοχές.
Το τερματικό Datatronic 5 με οθόνη αφής της Massey Ferguson είναι στάνταρ στα μοντέλα Exclusive και προαιρετικό στα υπόλοιπα. Συμβατό με ISOBUS, παρακολουθεί όλες τις λειτουργίες του ελκυστήρα και ελέγχει οποιοδήποτε παρελκόμενο συμβατό με ISOBUS.

Το Datatronic 5 μπορεί επίσης να εκτελέσει τις λειτουργίες για γεωργία ακριβείας MF Technologies, όπως την αυτόματη καθοδήγηση MF Guide, καθώς και το MF Section Control και το πιο πρόσφατο MF Rate Control, το οποίο μπορεί πλέον να χειριστεί και να διαχειριστεί έως και 96 τμήματα, και πέντε παρελκόμενα.

Το προεγκατεστημένο λογισμικό MF TaskDoc χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αρχείων, όπως οι χάρτες, η καταγραφή της χρήσης καυσίμων, η σύνταξη αναφορών εργασίας καθώς και η ακριβής καταγραφή όλων των εισροών σε κάθε εκτάριο.

MF 5s φόρτωση

22/03/2022 02:36 μμ

Για την κατάσταση στην αγορά των τρακτέρ μιλά στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέλιος Σταματίκος, Διευθυντής πωλήσεων τρακτέρ και εποπτείας ανταλλακτικών της Θεοχαράκης Α.Ε. και Γενικός Γραμματέας του ΣΕΑΜ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων).

Η εταιρεία Θεοχαράκης Α.Ε. εισάγει στην Ελλάδα τα τρακτέρ SAME από το 1978 και τα τρακτέρ DEUTZ-FAHR από το 2001. Επίσης τα άροτρα ERMO από την Ιταλία.

Στην ελληνική αγορά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία μοντέλων τρακτέρ με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Τι συμβουλές θα δίνατε στους αγρότες που θέλουν να αγοράσουν ένα νέο τρακτέρ και με τι κριτήρια θα πρέπει να το επιλέξουν;

Οι αγρότες θα πρέπει να αγοράσουν ένα τρακτέρ ανάλογα με την αντίστοιχη καλλιέργεια που έχουν. Επίσης με την άνοδο των τιμών στα καύσιμα μεγάλο ρόλο παίζει τώρα πια και η χαμηλή κατανάλωση. Πάντως τα τελευταία χρόνια οι νέοι αγρότες φαίνονται αρκετά ενημερωμένοι για τα μοντέλα που θέλουν να αγοράσουν και ξέρουν τι ζητάνε.

Ποιες είναι οι νέες τάσεις στην αγορά τρακτέρ; Υπάρχουν κάποιες καινοτομίες;

Η νέα τάση στην αγορά είναι η γεωργία ακριβείας. Επίσης στην χώρα μας η τάση και οι καινοτομίες αφορούν κυρίως τα δενδροκομικά τρακτέρ που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία με πάνω από το 75% των μηχανημάτων. 

Οι τιμές και οι διαθεσιμότητες των πρώτων υλών, διεθνώς, δεν είναι ιδανικές. Έγιναν αυξήσεις στις τιμές των τρακτέρ και των ανταλλακτικών τους; Έχει αλλάξει ο χρόνος παράδοσης ενός τρακτέρ; Υπάρχει διαθεσιμότητα ανταλλακτικών;

Τα προβλήματα λόγω της πανδημίας αλλά και της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία (μεταφορικά, τιμές πρώτων υλών, ενέργεια κ.α.) αναμένεται να φέρουν αύξηση στις τιμές των τρακτέρ, που εκτιμώ ότι θα είναι της τάξης του 20%. Καθυστερήσεις θα υπάρξουν για την παράδοση των τρακτέρ οι οποίες θα ξεπερνούν τους 6-8 μήνες. Επίσης γίνεται προπάθεια να υπάρχει διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών αλλά έχουμε καθυστερήσεις και σε αυτά. Σήμερα ένα τρακτέρ αποτελείται από μηχανικά εξαρτήματα που κατασκευάζονται από μια ομάδα εργοστασίων. Στις παραδόσεις αυτών των εξαρτημάτων υπάρχουν καθυστερήσεις που επηρεάζουν όλη την αγορά.

Πώς ήταν το 2021 η χρονιά για τις πωλήσεις τρακτέρ και κατά πόσο βοήθησε το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης; Πως αναμένουμε να κινηθεί η αγορά το 2022;

Η εταιρεία μας κατέχει το 13% της αγοράς, Το 2021 είχαμε μια μεγάλη αύξηση των πωλήσεων και σε αυτό βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό τα Σχέδια Βελτίωσης. Δυστυχώς το νέο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης καθυστέρησε να προκηρυχθεί. Εκτιμώ ότι το 2022 θα υπάρξει μια πτώση των πωλήσεων λόγω των προβλημάτων στην αγορά αλλά και της αύξησης του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Η πτώση αυτή προβλέπω ότι θα κυμανθεί σε ποσοστό 40 - 50%. 

Προβλήματα υπήρξαν στην τελευταία προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης; Ενδέχεται οι αυξήσεις τιμών να δημιουργήσουν πρόβλημα στους παραγωγούς που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα;

Αρχικά υπήρξαν προβλήματα με τους τιμοκαταλόγους και τις επιτροπές αξιολόγησης. Επίσης τα αιτήματα πληρωμής ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Για τις τιμές γνωρίζουμε που θα κυμανθούν και έχουμε υπολογίσει την αύξηση. Το πρόβλημα είναι με την καθυστέρηση πληρωμής και για αυτό εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

τρακτερ δενδροκομικό

17/03/2022 03:17 μμ

Η νέα σειρά Lamborghini Strike Stage V αντιπροσωπεύει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ασφάλεια, ποιότητα, απόδοση, χαμηλό κόστος χρήσης και άνεση.

Τα νέα μοντέλα Strike Stage V χαρακτηρίζονται από απαράμιλλη φινέτσα, επιτρέποντας στους κατόχους τους μια επιπλέον πινελιά που κάνει τη διαφορά σε κάθε περίσταση. Η σύγχρονη καμπίνα υψηλής ορατότητας TopVision διαθέτει A/C και φίλτρο άνθρακα.

Η αυξημένη παραγωγικότητα των νέων κινητήρων FARMotion 35 και 45 που φέρει το νέο Strike, είναι αναμφισβήτητη. Προσφέρονται με κινητήρες Stage V σε 3 ή 4 κυλίνδρους και 5 διαφορετικά μοντέλα από 95 έως 126 HP. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της σειράς είναι οι χαμηλές στροφές κινητήρα των 2200 στροφών , η απλή συντήρηση και η υψηλή απόδοση, που επιτυγχάνονται με το σύστημα ψεκασμού Common Rail 2000 bar.

Το νέο Strike διατίθεται με Μηχανική συγχρονισμένη (LS) καθώς και με Ηληκτρουδραυλική ρεβέρσα (GS) και σύστημα STOP&GO το οποίο ενισχύει την απόδοση του τρακτέρ και μεγιστοποιεί την παραγωγικότητα ακόμη και σε στενούς χώρους. Διαθέτει στη βασική έκδοση κιβώτιο ταχυτήτων με HI-LO ή HML και Powershift, με ταχύτητες έως 60 εμπρός και 60 πίσω. Το υδραυλικό σύστημα ανυψωτικής ικανότητας έως 5.400 kg ελέγχεται μηχανικά ή ηλεκτρονικά και οι επιλογές του πίσω δυναμοδότη PTO είναι οι εξής: 540,540E,1000,1000E.

Η νέα σειρά Strike προσφέρει ασφάλεια, ποιότητα απόδοσης, άνεση και χαμηλό κόστος χρήσης. Είναι ένα τρακτέρ έτοιμο να καλύψει τις ανάγκες του κάθε επαγγελματία.

lamborghini sprint 60
Lamborghini Sprint 60 με 59 ίππους

Μικρά αλλά με μεγάλες προσδοκίες τα νέα Sprint 50 και 60 της Lamborghini

Τη νέα Σειρά Sprint διαθέτει η Lamborghini στην ελληνική αγορά. Τα νέα μοντέλα διαθέτουν πλούσιο βασικό και προαιρετικό εξοπλισμό ενώ εξοπλίζονται με τετρακύλινδρους κινητήρες τελευταίας γενιάς Stage V 2,2 λίτρων της Perkins που αποδίδουν 51 ίππους (Sprint 50) και 59 ίππους (Sprint 60).

Πιο αναλυτικά, η σειρά Lamborghini Sprint είναι εξοπλισμένη με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 12 εμπρός/12 πίσω, ενώ στον προαιρετικό εξοπλισμό μπορεί να εφοδιαστεί και με κιβώτιο 16/16.

Τα δύο κιβώτια ταχυτήτων προσφέρουν μέγιστη ταχύτητα πορείας 30 χλμ/ώρα. Στον βασικό εξοπλισμό επίσης διατίθεται το σύστημα PTO (ταχύτητα 540 σ.α.λ.) καθώς επίσης και το PTO σε ταχύτητες 540/1000 σ.α.λ. H μηχανική υδραυλική αντλία έχει ρυθμό ροής 30 λίτρα ανά λεπτό, ενώ η συσκευή ανύψωσης μπορεί να ανυψώσει έως και 1.200 κιλά.

Το Sprint 50 (cab) έχει βάρος 1.810 κιλά και το Sprint 60 (cab) 1.885 κιλά.

Ισχυρά, σκληρά και αξιόπιστα, τα τρακτέρ της Lamborghini, ανταποκρινόμενα συνεχώς στις προκλήσεις της σύγχρονης γεωργίας, απευθύνονται σε παραγωγούς που βλέπουν στο μέλλον και προσδοκούν να μεγιστοποιήσουν την απόδοση των καλλιεργειών τους.

04/03/2022 03:01 μμ

Η Massey Ferguson, παγκόσμια εμπορική επωνυμία της AGCO, ανακοινώνει με περηφάνεια ότι ο εξαιρετικά παραγωγικός και άνετος γεωργικός ελκυστήρας της, το MF 8S είναι ο νικητής του ετήσιου διαγωνισμού Farm Machine 2022 στην κατηγορία των τρακτέρ 180hp έως 400hp.

«Όλοι στη Massey Ferguson αισθάνονται μεγάλη τιμή που παραλαμβάνουν το βραβείο Farm Machine 2022, με το οποίο αναγνωρίζεται το πάθος και η αφοσίωση ολόκληρης της ομάδας MF που ξεκινάει να ορίσει μια νέα εποχή με απλούς και αξιόπιστους γεωργικούς ελκυστήρες» λέει ο Thierry Lhotte , Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Massey Ferguson στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

«Όταν λέμε ότι το MF 8S είναι "σχεδιασμένο για αγρότες από αγρότες", αυτό συμβαίνει επειδή όλα ξεκίνησαν πριν από οκτώ χρόνια, με ένα λευκό φύλλο χαρτί και με τη "Φωνή του Πελάτη", πρόκειται για εις βάθος συνεντεύξεις με πελάτες και χειριστές από όλο τον κόσμο", εξηγεί ο Jérôme Aubrion, Διευθυντής Μάρκετινγκ Massey Ferguson, σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

"Με αυτούς τους αγρότες μοιραζόμαστε αυτό το βραβείο, επειδή μας ενέπνευσαν να αναπτύξουμε αυτό το απόλυτο τρακτέρ, το οποίο βασίζεται στην ισχυρή κληρονομιά της Massey Ferguson για την παροχή προσιτών μηχανημάτων που ανταποκρίνονται απόλυτα στις απαιτήσεις κάθε αγρότη", προσθέτει.

Απλά και αξιόπιστα

Υπάρχουν έξι μοντέλα της απλής και αξιόπιστης σειράς MF 8S - το MF 8S.205 από 205 ίππους μέχρι το πιο πρόσφατο MF 8S.305, τη ναυαρχίδα των 305 ίππων. Η επιλογή από τα πακέτα προδιαγραφών "Exclusive" ή "Efficient" και ένα ευρύ φάσμα εναλλακτικών  επιτρέπουν στους αγρότες να προσαρμόσουν το τρακτέρ στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

massey

Όλα κινούνται σύμφωνα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, τους εξακύλινδρους κινητήρες AGCO Power 7,4 λίτρων. Αναπτύσσουν την μέγιστη ισχύ τους σε μόλις 1.500 στροφές ανά λεπτό, για εξαιρετική οικονομία και αθόρυβη λειτουργία. Το Engine Power Management (ανάλογα με το μοντέλο) παρέχει αύξηση της ισχύος κατά 20hp+, μαζί με επιπλέον ροπή για τις στιγμές που τη χρειάζονται περισσότερο.

Μοναδικός σχεδιασμός Protect-U

Με διάκενο 24 εκατοστών που χωρίζει την καμπίνα από τον κινητήρα, η μοναδική φιλοσοφία Protect-U απομονώνει πλήρως την καμπίνα του MF 8S από θόρυβο, θερμότητα και κραδασμούς. Με επίπεδα θορύβου μόλις 68dB, είναι μία από τις πιο αθόρυβες της αγοράς και, με εσωτερικό όγκο 3,4m³, είναι επίσης από τις πιο ευρύχωρες. Ένας ευάερος χώρος εργασίας, με γυάλινη επιφάνεια 6,6m², διαθέτει απαράμιλλο χώρο και ορατότητα.

Η αντικατάσταση του ταμπλό με το νέο ψηφιακό τερματικό "MF vDisplay", το οποίο είναι τοποθετημένο στη δεξιά κολόνα της καμπίνας MF 8S, αφήνει μόνο το τιμόνι και την ηλεκτρουδραυλική ρεβέρσα μπροστά από τον οδηγό, παρέχοντας εξαιρετική ορατότητα προς τα εμπρός πάνω από το λεπτό καπό.

Το νέο υποβραχιόνιο, εξοπλισμένο με το πιο πρόσφατο εύχρηστο πολυλειτουργικό χειριστήριο, παρέχει τον πλήρη έλεγχο. Αυτό το χειριστήριο είναι συμβατό με το ISOBUS, χειρίζεται όλες τις λειτουργίες του ελκυστήρα και περιλαμβάνει ένα ενσωματωμένο μικρό-χειριστήριο για τον έλεγχο των δύο πίσω Η/Υ παροχών.

Εξαιρετική μετάδοση κίνησης

Οι γεωργικοί ελκυστήρες MF 8S διατίθενται με μια επιλογή κιβωτίων ταχυτήτων, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων Dyna-7, του νέου Dyna-E-Power καθώς και του γνωστού κιβωτίου ταχυτήτων συνεχώς μεταβαλλόμενης κίνησης (CVT) Dyna-VT, το οποίο είναι στο βασικό εξοπλισμό για το MF 8S.305 και ως επιλογή στα υπόλοιπα μοντέλα.

Μια νέα, βελτιωμένη αυτόματη λειτουργία για το Dyna-VT επιτρέπει στους χειριστές να χρησιμοποιούν το πολυλειτουργικό χειριστήριο ή το πεντάλ ποδιού για να μεταβάλλουν την ταχύτητα κίνησης, ενώ ρυθμίζει αυτόματα τις βέλτιστες στροφές του κινητήρα ανάλογα με το φορτίο και την ταχύτητα. Εκτός από την ομαλότερη λειτουργία, αυτό μειώνει επίσης την κατανάλωση καυσίμου.

Εναλλακτικά, το διπλού συμπλέκτη κιβώτιο ταχυτήτων Dyna E-Power, συνδυάζει τα πλεονεκτήματα ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κιβωτίου ταχυτήτων (CVT) με την ικανότητα να μεταδίδει ισχύ τόσο αποτελεσματικά όσο ένα μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία διπλού συμπλέκτη για αλλαγές εύρους και προβλέποντας πότε πρέπει να γίνουν απρόσκοπτες αλλαγές. Παρέχει τέσσερις ομάδες ταχυτήτων με επτά ταχύτητες που έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιούν τις επιδόσεις στο αγρόκτημα και στο δρόμο.

massey2

Μια ακόμη επιλογή είναι το νέο Dyna-7 της Massey Ferguson, το ημι-αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο προσφέρει εύκολη και αποτελεσματική λειτουργία με συνολικά 28 ταχύτητες εμπρός και πίσω, σε τέσσερις ομάδες ταχυτήτων και επτά ταχύτητες.

Πλήρης συνδεσιμότητα

Το τερματικό 9 ιντσών Datatronic 5, είναι τοποθετημένο σε ρυθμιζόμενο βραχίονα. Με την αντιθαμβωτική οθόνη αφής και τα πλήκτρα συντομεύσεων, είναι τόσο εύκολο και διαισθητικό στη χρήση όσο ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα tablet.

Αυτό το σύστημα ενιαίας οθόνης ελέγχει όλες τις λειτουργίες του τρακτέρ και διαχειρίζεται όλες τις εφαρμογές για Γεωργία ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων των MF Guide, MF Section και MF Rate Control, καθώς και τη συλλογή και μεταφορά δεδομένων με το MF TaskDoc.

Για μεγαλύτερη ευελιξία, οι χρήστες μπορούν επίσης να επιλέξουν να ελέγχουν τις ακριβείς εφαρμογές για Γεωργία ακριβείας μέσω του προαιρετικού τερματικού Fieldstar 5 ή της οθόνης Datatronic 5.

Όλοι οι ελκυστήρες της σειράς MF 8S μπορούν να συνδεθούν πλήρως με την τηλεμετρία MF Connect. Μια νέα λειτουργία Geofencing που βελτιώνει την εφοδιαστική διαχείριση και την ασφάλεια στέλνοντας ειδοποιήσεις στο κινητό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή εάν και όταν τα μηχανήματα βγαίνουν ή εισέρχονται σε προκαθορισμένες περιοχές.

23/02/2022 11:12 πμ

Το Raptor είναι η έκδοση του pick-up Ford Ranger που έχει μεγάλη απήχηση στους φίλους της off-road περιπέτειας και ξεχωρίζει από τον μυώδη σωματότυπο. Το νέο Raptor είναι το πρώτο Ranger επόμενης γενιάς που φτάνει στην Ευρώπη, με τις παραδόσεις στους πελάτες να ξεκινούν στα τέλη καλοκαιριού, o ΑγροΤύπος παρακολούθησε αποκλειστικά την παρουσίαση!

Η μεγαλύτερη είδηση για τους λάτρεις των επιδόσεων είναι η εισαγωγή ενός ολοκαίνουργιου twin-turbo V6 βενζινοκινητήρα 3.0L EcoBoost που βελτιστοποιήθηκε από την Ford Performance για να αποδίδει μέγιστη ισχύ 288 PS και ροπή 491 Nm.

Ο twin-turbo V6 κινητήρας 3.0L EcoBoost διαθέτει ένα συμπαγές μπλοκ κυλίνδρων από συμπιεσμένο μίγμα γραφίτη-σιδήρου, που είναι περίπου 75% ισχυρότερο και έως 75% πιο άκαμπτο από το σίδηρο που χρησιμοποιείται στις παραδοσιακές μεθόδους χύτευσης. Η Ford Performance εξασφάλισε ότι ο κινητήρας προσφέρει άμεση απόκριση στις εντολές του οδηγού στο γκάζι, σε συνδυασμό με ένα αγωνιστικής προέλευσης σύστημα anti-lag, παρόμοιο με αυτό που είδαμε για πρώτη φορά στα Ford GT και Focus ST, το οποίο επιτρέπει τη στιγμιαία και on-demand αύξηση της ισχύος.

Το νέο σύστημα anti-lag, που διατίθεται στο πρόγραμμα Baja, διατηρεί την περιστροφή των υπερσυμπιεστών για έως και τρία δευτερόλεπτα αφού ο οδηγός σηκώσει το πόδι τους από το γκάζι, επιτρέποντας ταχύτερη επιτάχυνση στις εξόδους των στροφών ή στις αλλαγές σχέσεων όταν ο οδηγός πατήσει ξανά το γκάζι. Επιπλέον, ο κινητήρας είναι προγραμματισμένος με ένα ανεξάρτητο προφίλ αύξησης της πίεσης υπερπλήρωσης (boost) για κάθε μία από τις 10 σχέσεις του προηγμένου αυτόματου κιβωτίου, με στόχο την περαιτέρω βελτιστοποίηση των επιδόσεων.

«Ο κινητήρας 3.0L φέρνει μία διαφορετική δυναμική στο Ranger Raptor που θα ικανοποιεί ακόμα και τον πιο σκληροπυρηνικό λάτρη των επιδόσεων» δήλωσε ο Dave Burn, chief programme engineer της Ford Performance για το Ranger Raptor. «Η επιτάχυνση και η ωμή δύναμη του νέου κινητήρα προκαλούν πλατιά χαμόγελα.»

Ο νέος κινητήρας του Ranger Raptor προσφέρει αβίαστη επιτάχυνση στο χαλίκι, το χώμα, τη λάσπη και την άμμο. Υποστηρίζοντας αυτές τις ολοκληρωμένες επιδόσεις, ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο και ενεργό σύστημα εξαγωγής ενισχύει τον ήχο του κινητήρα μέσα από τέσσερα επιλέξιμα προφίλ, τα οποία προσφέρουν στο Ranger Raptor τη δυνατότητα να προσαρμόσει τον «φωνητικό» του χαρακτήρα.

Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν τον ήχο κινητήρα που προτιμούν πιέζοντας ένα μπουτόν στο τιμόνι ή επιλέγοντας ένα drive mode που χρησιμοποιεί μία από τις κάτωθι ρυθμίσεις:

 • Quiet – δίνει προτεραιότητα στον αθόρυβο χαρακτήρα έναντι των επιδόσεων και του έντονου ήχου προκειμένου να μην ενοχλεί τους γείτονες νωρίς το πρωί
 • Normal – το προφίλ αυτό προορίζεται για καθημερινή χρήση και προσφέρει έναν ήχο εξάτμισης που κάνει αισθητή την παρουσία του, χωρίς να είναι υπερβολικά δυνατός για χρήση στο δρόμο. Το προφίλ αυτό χρησιμοποιείται by default στα προφίλ οδήγησης Normal, Slippery, Mud/Ruts και Rock Crawl
 • Sport – προσφέρει μία πιο δυνατή και δυναμική χροιά
 • Baja – το πιο εντυπωσιακό προφίλ ήχου τόσο σε ένταση όσο και σε χαρακτήρα, καθώς σε αυτό το πρόγραμμα το σύστημα εξαγωγής συμπεριφέρεται περισσότερο ως ελεύθερη εξάτμιση. Προορίζεται μόνο για χρήση off-road.

Ο σημερινός κινητήρας ντίζελ 2.0L EcoBlue biturbo θα εξακολουθήσει να διατίθεται στο νέο Ranger Raptor από το 2023. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δημοσιευτούν όταν πλησιάζει το λανσάρισμα.

Η επόμενη γενιά των αμορτισέρ FOX® 2.5” Live Valve Internal Bypass υιοθετούν τεχνολογία αιχμής, με αποτέλεσμα η απόσβεση να προσαρμόζεται στη διαδρομή του αμορτισέρ. Τα συγκεκριμένα αμορτισέρ είναι τα πιο προηγμένα που έχουν τοποθετηθεί ποτέ στο Ranger Raptor και φέρουν πλήρωση λαδιού με Teflon™ που μειώνει τις τριβές κατά περίπου 50% σε σύγκριση με εκείνα του απερχόμενου μοντέλου.

Ford Raptor 2022 εξωτερικό

Η ικανότητα του Ranger Raptor να κινείται άνετα σε ανώμαλα εδάφη αυξάνεται με την προσθήκη ενισχυμένης προστασίας στο κάτω μέρους του αμαξώματος. Η εμπρός ποδιά είναι σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος συγκριτικά με την αντίστοιχη του βασικού νέου Ranger και είναι κατασκευασμένη από ατσάλι υψηλής αντοχής πάχους 2,3 mm. Αυτή η ποδιά, η οποία συνδυάζεται με καλύμματα κινητήρα και μετάδοσης, είναι σχεδιασμένη για να προστατεύει βασικά εξαρτήματα όπως το ψυγείο, το σύστημα διεύθυνσης, το εμπρός εγκάρσιο μέρος, το κάρτερ και το εμπρός διαφορικό.

Οι διπλοί γάντζοι ρυμούλκησης εμπρός και πίσω προσφέρουν ευελιξία σε περίπτωση ανάγκης κατά την κίνηση εκτός δρόμου, αφού αν η μία πλευρά του οχήματος είναι μη προσβάσιμη (π.χ. βυθισμένη) παραμένουν διαθέσιμοι οι υπόλοιποι γάντζοι. Επίσης, οι τελευταίοι προσφέρουν τη δυνατότητα τοποθέτησης ιμάντα εξισορρόπησης στην περίπτωση που το όχημα έχει κολλήσει σε βαθιά άμμο ή λάσπη.

Για πρώτη φορά, το Ranger Raptor εξοπλίζεται με ένα προηγμένο σύστημα μόνιμης τετρακίνησης με ένα νέο, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο on-demand κιβώτιο μεταφοράς δύο σχέσεων (αργό/γρήγορο), σε συνδυασμό με εμπρός και πίσω μπλοκέ διαφορικά – ένα πολύτιμο στοιχείο για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της εκτός δρόμου οδήγησης.

Κάθε επιλέξιμο προφίλ οδήγησης προσαρμόζει μία σειρά παραμέτρων - από τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων μέχρι την ευαισθησία και τη ρύθμιση του ABS, τα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης και ευστάθειας, τις βαλβίδες στο σύστημα εξαγωγής, καθώς και την απόκριση του τιμονιού και του γκαζιού. Επιπλέον, τα όργανα, οι πληροφορίες που παρέχει το όχημα, καθώς και τα χρωματικά θέματα στον πίνακα οργάνων και την κεντρική οθόνη αφής αλλάζουν ανάλογα με το επιλεγμένο προφίλ οδήγησης:

On-road

 • Normal – σχεδιασμένο για άνεση και οικονομία καυσίμου
 • Sport – πιο άμεση απόκριση για εμπνευσμένη οδήγηση on-road
 • Slippery – για μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κατά την οδήγηση σε ολισθηρές και ανώμαλες επιφάνειες

Off-road

 • Rock crawl – για βέλτιστο έλεγχο κατά την οδήγηση με πολύ χαμηλή ταχύτητα σε βραχώδη και κακοτράχαλα εδάφη
 • Sand – βελτιστοποιεί τις αλλαγές ταχυτήτων και την απόδοση ισχύος προκειμένου το όχημα να συνεχίζει να προχωρά απρόσκοπτα στην άμμο και στο βαθύ χιόνι  
 • Mud/Ruts – για μέγιστη πρόσφυση κατά την εκκίνηση και διατήρηση της ταχύτητας του οχήματος
 • Baja – ρυθμίζει όλα τα συστήματα στα πιο δυναμικά χαρακτηριστικά τους για κορυφαίες επιδόσεις εκτός δρόμου με υψηλή ταχύτητα

Το νέο Ranger Raptor περιλαμβάνει επίσης το σύστημα Trail Control™, που μοιάζει με το cruise control αλλά σε συνθήκες offroad. Ο οδηγός απλά επιλέγει μία καθορισμένη ταχύτητα κάτω από 32 km/h με το όχημα να διαχειρίζεται την επιτάχυνση και το φρενάρισμα, ενώ ο ίδιος συγκεντρώνεται στο τιμόνι διασχίζοντας δύσκολα εδάφη.

Οι προβολείς LED matrix με φώτα ημέρας LED ανεβάζουν την απόδοση φωτισμού του Ranger Raptor σε νέα επίπεδα, περιλαμβάνοντας προγνωστικό φωτισμό στροφών, αντιθαμβωτική δέσμη μεγάλης σκάλας και αυτόματη δυναμική ρύθμιση ύψους δέσμης, ώστε να προσφέρουν καλύτερη ορατότητα για τους οδηγούς του Ranger Raptor και άλλους χρήστες των δρόμων.

Τα προτεταμένα φτερά καλύπτουν τις μυώδεις ζάντες αλουμινίου των 17 ιντσών που συνδυάζονται με αποκλειστικά allterrain ελαστικά υψηλών επιδόσεων. Επιπρόσθετα, οι λειτουργικές εισαγωγές αέρα, μια σειρά από αεροδυναμικά στοιχεία καθώς και τα ανθεκτικά πλαϊνά σκαλοπάτια από χυτό αλουμίνιο αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την εμφάνιση του νέου pick-up. Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, τα φώτα LED δημιουργούν μία στιλιστική υπογραφή σε αρμονία με τα εμπρός φώτα, ενώ ο πίσω προφυλακτήρας Precision Grey φέρει ένα ψηλά τοποθετημένο και ενσωματωμένο σκαλοπάτι πρόσβασης, καθώς και κοτσαδόρο που αναδιπλώνεται προς τα πάνω, για μην επηρεάζεται η γωνία αναχώρησης του οχήματος.

Ford Raptor 2022 εσωτερικό

Το εσωτερικό τονίζει με τη σειρά του τον γεμάτο δυναμισμό και ενέργεια off-road χαρακτήρα του Ranger Raptor. Η καμπίνα περιλαμβάνει νέα, σπορ καθίσματα μπροστά και πίσω, τα οποία είναι εμπνευσμένα από μαχητικά αεροσκάφη, που αυξάνουν το επίπεδο άνεσης και προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη στο σώμα όταν το όχημα στρίβει με υψηλές ταχύτητες.

Οι πινελιές Code Orange στον πίνακα οργάνων, στις επενδύσεις και τα καθίσματα, αντανακλώνται στον ambient φωτισμό του Ranger Raptor, που λούζει το εσωτερικό με μία  κεχριμπαρένια (χρυσοκίτρινη) λάμψη. Το premium θερμαινόμενο τιμόνι με τη δερμάτινη επένδυση και την σπορ σχεδίαση διαθέτει επίσης ειδικές υποδοχές για τους αντίχειρες, σήμανση για τη θέση της ευθείας, καθώς και χειριστήρια αλλαγών σχέσεων (paddle shifters) από χυτό μαγνήσιο, τα οποία ολοκληρώνουν τη σπορ αίσθηση.

Οι επιβάτες απολαμβάνουν επίσης την τελευταία λέξη της ψηφιακής τεχνολογίας. Στη hightech καμπίνα δεσπόζει μία πλήρως ψηφιακή οθόνη 12,4” και μία κεντρική οθόνη αφής 12” για την υποστήριξη των συστημάτων συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας και ένα ηχοσύστημα 10-ηχείων B&O®.

Πιο πρόσφατα, η Ford Performance παρουσίασε στη Β. Αμερική το υψηλών επιδόσεων Bronco Raptor και το περιορισμένης παραγωγής αγωνιστικό αυτοκίνητο της ερήμου Bronco DR. Επίσης, η Ford πρόσφατα απέδειξε τα αγωνιστικά της διαπιστευτήρια στην ηλεκτρική εποχή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA (WRC), με τον εννέα φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Sébastien Loeb και τη συνοδηγό του Isabelle Galmiche να κατακτούν τη νίκη στο εμβληματικό Ράλι Μόντε Κάρλο με το νέο MSport Ford Puma Hybrid Rally1.

Το νέο Ranger Raptor συνεχίζει αυτή την κληρονομιά με ένα ειδικά κατασκευασμένο όχημα που συνδυάζει υποδειγματικά τις πρωτοφανείς επιδόσεις για τα δεδομένα του μεγέθους του με τα καθημερινά του καθήκοντα.

23/02/2022 10:35 πμ

Καμιά εξέλιξη στο ζήτημα της αψίδας προστασίας των γεωργικών ελκυστήρων.

Παγωμένο και... χωρίς λύση παραμένει το ζήτημα της υποχρέωσης για καμπίνα ή τοποθέτηση προστατευτικής αψίδας μέχρι την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος στα παλιά τρακτέρ από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ζήτημα που ανέδειξε ο ΑγροΤύπος (δείτε εδώ).

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), κ. Σάββας Μπαλουκτσής, «το θέμα παραμένει παγωμένο και υπάρχει πρόβλημα. Δεν έχει δοθεί παράταση. Ίσως δεν έχουμε εξέλιξη και γιατί είχαμε την αλλαγή στο ΥπΑΑΤ».

Εν τω μεταξύ, επίκειται ο ΣΕΑΜ να κάνει συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλουκτσή «εμείς θα θέσουμε και το ζήτημα του ΚΤΕΟ των τρακτέρ, με σκοπό να διασφαλιστεί και η ασφάλεια των χρηστών. Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν τρακτέρ 40 ετών και να είναι ανέλεγκτα σε βασικά τεχνικά σημεία».

Ένα ακόμα θέμα που έχει στην ατζέντα του ο Σύνδεσμος κι έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, δείξει ενδιαφέρον ο υφυπουργός, είναι αυτό της εκπαίδευσης στα αγροτικά μηχανήματα, όπου σύμφωνα με τον κ. Μπαλουκτσή, υπάρχει σοβαρό κενό και απουσία εκπαίδευσης σε επίπεδο ΤΕΙ και ΑΕΙ. Δεν είναι δυνατό να έρχονται τόσα καινούργια μηχανήματα στην Ελλάδα και να μην βρίσκουμε τεχνικούς, επισημαίνει ο ίδιος.

16/02/2022 01:17 μμ

Ένα από τα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, είναι οι επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου το επόμενο διάσημα θα υπάρξουν κρίσιμες συναντήσεις για το συγεκριμένο θέμα που αφορά πανελλαδικά περίπου 3.500 αγρότες. Από αυτούς οι 1.500 είναι νέοι αγρότες, που ουσιαστικά τιμωρήθηκαν γιατί νέος αγρότης χωρίς μηχανήματα δεν γίνεται.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η αγρότισσα, Μαρία Μπότη, μια εκ των εκπροσώπων των επιλαχόντων, «ζητάμε να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί στο πρόγραμμα γύρω στα 130 εκατ. ευρώ. Πολύ λιγότερα από τα 600 εκατ. ευρώ ή τα 400 εκατ. ευρώ (300 συν 100) της υπερδέσμευσης που μας έλεγαν.

Είναι η πρώτη κυβέρνηση που απορρίπτει επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης. Παράλληλα ανακοινώνει νέα πρόσκληση για το 2022. Οι επιλαχόντες Νέοι Αγρότες έχουν ουσιαστικά καταστραφεί. Να θυμίσουμε ότι αν κάποιος προχώρησε σε επένδυση και είναι επιλαχών τότε δεν θα μπορεί να ενταχθεί σε μια μελλοντική πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βάιος Κυριτσάκας, από το νομό Λάρισας, που είναι επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των επιλαχόντων του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, της προκήρυξης του 2018, «αναμένεται να υπάρξει μια συνάντηση για το θέμα με το νέο υπουργό που θεωρώ ότι θα είναι πολύ κρίσιμη. Πολλοί επιλαχόντες έχουν προχωρήσει σε επένδυση και ουσιαστικά έχουν εγκλωβιστεί γιατί δεν μπορούν να ενταχθούν σε νέα πρόσκληση.

H προηγούμενη προκήρυξη είχε να βγει από το 2011 για αυτό υπήρχαν τόσοι πολλοί αγρότες που θέλησαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν πραγματικά και να μείνουν στο τόπο τους. Οι επιλαχόντες αποτελούνται από διάφορες κατηγορίες αγροτών, όπως βοοτρόφοι, γεωργοί φυτών μεγάλης καλλιέργειας αλλά και πολλοί Νέοι Αγρότες».

04/02/2022 04:12 μμ

Το πρόβλημα δημιουργείται, όπως μας είπαν αγρότες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν παλιό τρακτέρ, από την υποχρέωση για καμπίνα ή τοποθέτηση προστατευτικής αψίδας μέχρι την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος.

Παγωμένη παραμένει η εγχώρια αγορά παλαιών τρακτέρ από τις αρχές του έτους, λόγω μιας διάταξης, η οποία επιβάλλει από 1/1/2022 ο γεωργικός ελκυστήρας να έχει καμπίνα, ή προστατευτική αψίδα, βάσει ενός παλιού νόμου (ΔΓ C47/23.04.1998), ο οποίος όσον αφορά στην χώρα μας έπαιρνε συνεχώς παρατάσεις.

Όπως τόνισαν στον ΑγροΤύπο, αγρότες από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, που αναζητούν ένα παλιό τρακτέρ για να κάνουν τη δουλειά τους, ελλείψει και εργατών στην περιοχή, οι κατά τόπους υπηρεσίες (ΥΕΒ), με έδρα στην Περιφέρεια, δεν προχωρούν σε μεταβιβάσεις, αν τα μηχανήματα δεν είναι προσαρμοσμένα στις νέες διατάξεις, όπως αυτές περιγράφονται στην Γ3Β 173/44559-11.02.2021/ΦΕΚ 696 Β 2021 απόφαση.

Παράλληλα, όπως μας κατήγγειλαν ακόμα κι αν κάποιος αγρότης φροντίσει να τοποθετήσει αψίδα προστασίας, πρέπει αυτή να είναι πιστοποιημένη, κάτι αδύνατο στην πράξη, εφόσον μιλάμε για τρακτέρ προ του 2000 ως επί το πλείστον.

Σημειωτέον ότι συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορά τόσο στα τρακτέρ των οποίων οι άδειες κυκλοφορίας δεν αναγράφουν τίποτα, όσο και στα τρακτέρ με σχετικά πρόσφατες άδειες κυκλοφορίας, στις οποίες όμως αναγράφεται αντίστοιχος ειδικός περιορισμός.

03/02/2022 02:12 μμ

Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Μεταφορών στο τέλος του 2021, προσπαθώντας να διαλευκάνει λίγο το τοπίο, αναφορικά με το πόσοι επιβάτες επιτρέπεται να μπαίνουν μέσα στο διπλοκάμπινο αγροτικό όχημα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εν λόγω εγκύκλιο (δείτε εδώ), με αφορμή ερωτήματα σχετικά με τη μεταφορά προσώπων με διπλοκάμπινα οχήματα, σας γνωρίζουμε τα εξής: Με το άρθρο 39 του ν.4313/2014 (Α’ 261), τροποποιήθηκε η περίπτωση ζ της παρ. 1 του άρθρου 4 του β.δ.281/1973 (Α’ 84), ως εξής: «1. Απαγορεύεται… ζ) η μεταφορά προσώπων με όχημα προοριζόμενο για τη μεταφορά εμπορευμάτων πέραν του αναγραφόμενου στην άδεια κυκλοφορίας αριθμού, σύμφωνα με την έγκριση τύπου του οχήματος». Η διάταξη αυτή έχει γενική εφαρμογή για τις μεταφορές με φορτηγά ιδιωτικής χρήσης, δηλαδή καταλαμβάνει και τις μεταφορές με διπλοκάμπινα οχήματα, συνεπώς δεν απαιτείται για τη μεταφορά επιβατών με τα οχήματα αυτά, το ειδικό σημείωμα του άρθρου 2 της υπ’ αριθ.:61512/2900/2002 (Β’ 1548) υ.α., καθώς έχει τροποποιηθεί ο αριθμός που αναγράφεται στο πεδίο S1 του εντύπου της άδειας κυκλοφορίας.

Όπως μας εξήγησαν από τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Μεταφορών, με την εγκύκλιο αίρονται οι περιορισμοί και γενικώς δεν υπάρχει προβλημα και κίνδυνος προστίμου, αρκεί να αναγράφεται στην έγκριση τύπου του οχήματος και στην άδεια κυκλοφορίας, πόσα άτομα μπορούν να επιβαίνουν σε αυτό, με βάση τον αριθμό των θέσεών του (4 ή και 5).

Σε περίπτωση που ένα όχημα για κάποιο λόγο έχει 5 θέσεις και η άδειά του έχει κόφτη στους επιβάτες (π.χ. αναφέρει μόνον 2), μπορεί ο αγρότης - ιδιοκτήτης του, να απευθυνθεί στην εταιρεία κατασκευής και να πάρει ένα χαρτί για να πιστοποιήσει την πραγματικότητα, ώστε να εκλείψει κάθε πιθανότητα προστίμου.

24/01/2022 09:28 πμ

Μέτρα αποτροπής των κρουσμάτων κλοπής αγροτικού εξοπλισμού και ιδιαίτερα ηλεκτρομοτέρ άρδευσης και καλωδίων - για τον χαλκό που περιέχουν - ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «κατά περιόδους, οι κλοπές, παντός είδους, αγροτικού εξοπλισμού γνωρίζουν μεγάλη έξαρση και οι συνέπειές τους προκαλούν σημαντική οικονομική ζημία στους αγρότες. Ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, όπου οι καλλιεργητικές εργασίες φθίνουν και οι αγρότες δεν έχουν λόγους να βρίσκονται στα χωράφια τους με την ίδια συχνότητα, οι κλοπές αυξάνονται κατακόρυφα. Κάθε είδους εργαλείο, παρελκόμενο ή εξάρτημα μπορεί να κλαπεί, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες των αγροτών, έχουν κλαπεί ακόμα και νεαρά δενδρύλλια που μόλις έχουν μεταφυτευθεί στις οριστικές τους θέσεις στα χωράφια. Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα εξαρτήματα που προτιμώνται περισσότερο από τους επιτήδειους είναι αυτά που πλαισιώνουν τον αρδευτικό εξοπλισμό, και τα οποία δεν μπορούν να μετακινηθούν σε θέσεις φύλαξης. Όπως αναφέρουν οι αγρότες, οι ηλεκτροκινητήρες και οι καλωδιώσεις των αρδευτικών συγκροτημάτων αποτελούν την αγαπημένη λεία των δραστών λόγω του χαλκού που περιέχουν. 

Το τι συμβαίνει στη συνέχεια και πού καταλήγουν τα κλοπιμαία δεν είναι εξακριβωμένο. Αναμφίβολα, όμως, η ζημιά, που υφίστανται οι αγρότες είναι μεγάλη, καθώς η αντικατάσταση του εξοπλισμού είναι επιβεβλημένη και, βεβαίως, εξαιρετικά δαπανηρή. 
Η υψηλή συχνότητα των περιστατικών αυτών τον τελευταίο καιρό στην περιοχή των Φαρσάλων έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των αγροτών, οι οποίοι δικαίως αναζητούν τρόπους για την διαφύλαξη των περιουσιών τους. Προς τούτο, ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλιών και από πλευράς της πολιτείας, προκείμενου να εντοπιστούν και να εξαρθρωθούν τυχόν κυκλώματα που λυμαίνονται τα κλοπιμαία, ελπίζοντας έτσι στον περιορισμό του φαινομένου των κλοπών».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «με δεδομένα τα αλλεπάλληλα κρούσματα κλοπών αγροτικού εξοπλισμού και κυρίως αρδευτικών εξαρτημάτων για την εκμετάλλευση του χαλκού που περιέχουν, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την αποτελεσματικότερη προστασία των περιουσιών των αγροτών».

10/12/2021 12:34 μμ

Καθοριστικής σημασίας είναι η επιλογή του σωστού ελαιοραβδιστικού, καθώς επίσης και κλαδευτικού αλυσοπρίονου. Ο ΑγροΤύπος μίλησε με την Stihl και σας παρουσιάζει προτάσεις καθώς και χρήσιμες συμβουλές για όσους ενδιαφέρονται για την αγορά τέτοιων εργαλείων ή τη σωστή χρήση, συντήρηση και αποθήκευση.

Ποιοι είναι οι τύποι ελαιοραβδιστικών που διαθέτει η Stihl και ποιες είναι οι βασικές διαφορές τους, που απαιτείται να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής τους; Ποιος τύπος είναι κατάλληλος για ελαιοποιήσιμη και ποιος για επιτραπέζια ελιά; Πότε να προτιμήσει ο παραγωγός το επαναφορτιζόμενο από το βενζινοκίνητο ελαιοραβδιστικό;

H STIHL διαθέτει διαφορετικές εναλλακτικές μηχανημάτων για την συγκομιδή της ελιάς. Δόνηση ή χτένια, βενζινοκίνητα ή επαναφορτιζόμενα μηχανήματα. Η δόνηση προσφέρει ταχύτητα και συγκομιδή χωρίς επαφή με τον καρπό και είναι κατάλληλη για μεγάλους παραγωγούς. Τα χτένια είναι πιο συνηθισμένος τρόπος συγκομιδής και εξυπηρετούν ανάγκες και μικρότερων καλλιεργητών. Στην περίπτωση βιολογικής καλλιέργειας είναι απαραίτητα τα επαναφορτιζόμενα μηχανήματα. Βασικός παράγοντας στη σωστή επιλογή είναι η συγκομιδή να γίνεται με το λιγότερο δυνατό κόπο και χωρίς να τραυματίζεται ο καρπός και ο ανθοφόρος βλαστός ώστε να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα ελαιόλαδου και η καρποφορία της επόμενης χρονιάς.

Βενζινοκίνητα ελαιοραβδιστικά με δόνηση SP 401, SP 452 & SP 482

ελαιοραβδιστικά με δόνηση

Τα ελαιοραβδιστικά με δόνηση προσφέρουν μια ξεκούραστη και αποδοτική συγκομιδή μικρών καρπών όπως ελιές, φιστίκια και άλλοι καρποί με κέλυφος. Διαθέτουν δυνατό κινητήρα 2,6 Hp, 2,9 Hp και 3,0 Hp αντίστοιχα, λεπτό γάντζο με άνοιγμα 4cm, εξαιρετικά αποτελεσματικό αντιδονητικό σύστημα STIHL, σύστημα εύκολης εκκίνησης Elastostart, εργονομικό αορτήρα και τρία διαφορετικά μήκη άξονα ώστε να φτάνουν ακόμα και στα πιο ψηλά δέντρα (άξονες μήκους: 1,86m, 2,26m, 2,60m). Τοποθετώντας το γάντζο σε κλαδί που να εφαρμόζει καλά στο άνοιγμά του η δόνηση μεταφέρεται μόνο στο κλαδί. Ο καρπός πέφτει με ευκολία χωρίς να τραυματιστεί. Τόσο ο γάντζος όσο και η δόνηση δεν πληγώνουν το δέντρο. Η συγκομιδή γίνεται σε λίγα μόνο λεπτά επιτυγχάνοντας έτσι μέγιστη απόδοση συγκομιδής σε όλες τις ποικιλίες ελιάς, χοντροελιά, Κωρονέικη, Καλαμών κ.λπ. Χάρη στο πρωτοποριακό αντιδονητικό σύστημα STIHL και στους ελάχιστους κραδασμούς για τον χειριστή το μηχάνημα είναι κατάλληλο για πολύωρη εργασία σύμφωνα με την οδηγία 2002/44/ΕΚ που αφορά τους κραδασμούς στο σύστημα χεριού-βραχίονα.

 ελαιοραβδιστικά
Φωτογραφία - Αριστερά: επαναφορτιζόμενο ελαιοραβδιστικό με χτένια - Δεξιά: βενζινοκίνητο ελαιοραβδιστικό με δόνηση.

Επαναφορτιζόμενο ελαιοραβδιστικό με χτένια SPΑ 65

Επαναφορτιζόμενο μηχάνημα συγκομιδής για αποτελεσματική συλλογή. Διαθέτει 2 ειδικά χτένια με 4 ακτίνες από ανθρακονήματα που δεν τραυματίζουν τον ανθοφόρο βλαστό. Ζυγίζει μόλις 3,3kg αφού η μπαταρία μπορεί να μπει στην ειδική ζώνη στη μέση ή στην πλάτη αν επιλέξετε την μπαταρία πλάτης για ολοήμερη εργασία. Η ταχύτητα κίνησης ελέγχεται πλήρως από το γκάζι. Η μπαταρία και ο φορτιστής μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα επαναφορτιζόμενα μηχανήματα STIHL.
Η STIHL διαθέτει ολοκληρωμένη γκάμα επαναφορτιζόμενων μηχανημάτων για την ελαιοκομία τα οποία αποτελούν την οικολογική πρόταση της STIHL για βιολογική καλλιέργεια της ελιάς χωρίς καυσαέρια και βλαβερές ουσίες. Όλες οι εργασίες στον ελαιώνα ράβδισμα, κλάδεμα, καθαρισμός παραφυάδων και περιποίηση μπορούν να πραγματοποιηθούν εύκολα, γρήγορα και «καθαρά».

Η STIHL  διαθέτει επίσης και την επιλογή ελαιοραβδιστικού ΚΟΜΒΙ με χτένια. Επιλέγεται τον κινητήρα βενζινοκίνητο ή επαναφορτιζόμενο και προσαρμόζεται το ελαιοραβδιστικό εξάρτημα.

Τι πρέπει να προσέξει ο χρήστης ενός ελαιοραβδιστικού κατά την χρήση του, αλλά και μετά, στο διάστημα δηλαδή που το μηχάνημα δεν θα είναι σε λειτουργία; Υπάρχουν ενδεχομένως κάποια «μυστικά», που πρέπει να γνωρίζει ο παραγωγός για την καλή του λειτουργία, την τροφοδοσία με το σωστό μείγμα καυσίμου, τον καθαρισμό του και γενικότερα την συντήρησή του; Τι ισχύει με τα επαναφορτιζόμενα;

Η σωστή διαμόρφωση του ειδικού αορτήρα στο σώμα του χρήστη ανάλογα με το ύψος του καθώς επίσης και η σωστή τοποθέτηση του γάντζου στην ελιά είναι από τους βασικούς παράγοντες ώστε η εργασία να είναι ξεκούραστη και αποδοτική.
Η αλλαγή του προστατευτικού καλύμματος από καουτσούκ στο γάντζο μετά από κάποιες ώρες χρήσης είναι επίσης από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξει ο χρήστης. Όπως σε κάθε βενζινοκίνητο κινητήρα και εδώ θα πρέπει μετά τη χρήση και πριν την αποθήκευση να βγάλουμε όλο το μείγμα καυσίμου έτσι ώστε να μην παραμείνει και προκαλέσει βλάβες, ειδικά αν πρόκειται για μείγμα εμπορίου. Η STIHL διαθέτει έτοιμο μείγμα MOTOMIX εξαιρετικής ποιότητας  τόσο του καυσίμου όσο και του λαδιού μίξης το οποίο διασφαλίζει την άψογη λειτουργία του κινητήρα αλλά και την μεγάλη διάρκεια ζωής του.
Μια χρήση συμβουλή θα ήταν να «καθαρίσουμε» τον κινητήρα μας πριν την αποθήκευση κάνοντας την τελευταία χρήση με MOTOMIX καθώς αυτό θα βοηθούσε να φύγουν όλα τα κατάλοιπα κακού μείγματος και να αποθηκεύσουμε το μηχάνημα μας με ασφάλεια έως την επόμενη ελαιοπαραγωγική περίοδο.
Στα επαναφορτιζόμενα μηχανήματα αξίζει να σημειωθεί ότι η σωστή αποθήκευση της μπαταρίας σε σκιερό και όχι ιδιαίτερα υγρό περιβάλλον είναι σημαντική. Η STIHL συνιστά να αποθηκεύεται η μπαταρία ή το προϊόν με ενσωματωμένη μπαταρία με φορτίο μεταξύ 40% και 60% (2 πράσινες λυχνίες LED ανάβουν) εάν δεν χρησιμοποιείται για περισσότερο από 1 μήνα. Έτσι αποφεύγεται η εξαντλητική απόρριψη κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης για αρκετά χρόνια. Επιπλέον, η φυσική γήρανση των κυττάρων ιόντων λιθίου ελαχιστοποιείται και έχει θετική επίδραση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Πολλές είναι οι επιλογές στην αγορά και για τα κλαδευτικά αλυσοπρίονα. Θα θέλατε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες, σχετικά με τη σωστή επιλογή και συντήρηση τους; Έχει σημασία η ιπποδύναμη; Πότε ο παραγωγός να προτιμήσει το επαναφορτιζόμενο από το βενζινοκίνητο, και ποιο έχει ευκολότερη συντήρηση;

Τα  κλαδευτικά αλυσοπρίονα είναι ειδικά μηχανήματα τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούν  εξειδικευμένοι χρήστες για κοπή πάνω στο δέντρο.  Η λαβή στο επάνω μέρος δίνει τη δυνατότητα καλύτερης ισορροπίας, χρήσης με το ένα χέρι  και ευκολία λειτουργίας ανάμεσα στα κλαδιά. Το βάρος του μηχανήματος είναι πολύ σημαντικό στοιχείο κατά την επιλογή καθώς επίσης και το μέγεθος και η ποιότητα κοπής της αλυσίδας. Οι καθαρές τομές δεν τραυματίζουν το δέντρο και συνεπώς δεν το αφήνουν εκτεθειμένο σε ασθένειες και το χαμηλό βάρος δεν «τραυματίζει» τον χρήστη. Το σωστό και συχνό τρόχισμα της αλυσίδας είναι εξίσου σημαντικό για γρήγορη, ξεκούραστη και αποδοτική εργασία. Η ιπποδύναμη είναι απαραίτητη στην επαγγελματική χρήση αλλά βοηθά και σε μικρότερες εργασίες καθώς διευκολύνει την εργασία και αυξάνει την αποδοτικότητα.
Η STIHL διαθέτει μεγάλη γκάμα βενζινοκίνητων και επαναφορτιζόμενων κλαδευτικών μηχανήματων τόσο για ερασιτέχνες όσο και για επαγγελματίες. Είναι ο μοναδικός κατασκευαστής στον κόσμο που κατασκευάζει αλυσίδες για τα αλυσοπρίονα που παράγει.

stihl ms151

Στα βενζινοκίνητα ξεχωρίζει το κλαδευτικό  MS 151 TC-E 1,5Hp με 25 ή 30cm λάμα ¼’’ και  βάρος μόλις  2,6kg. Η αλυσίδα ¼ PM3 ξεχωρίζει για τις χαμηλές δονήσεις και  την πολύ καλή απόδοση κοπής.
Οι αλυσίδες Duro χάρη στην επίστρωση από καρβίδιο είναι εξαιρετικά στιβαρές και έχουν μεγάλη αντοχή στην φθορά. Παραμένουν κοφτερές έως και δεκαπλάσιο χρόνο σε σχέση με τις συνηθισμένες αλυσίδες. Αυτό τις κάνει εξαιρετικά κατάλληλες για την κοπή «βρώμικου» ξύλου.
Στα επαναφορτιζόμενα κλαδευτικά ξεχωρίζει το νέο MSA 220 TC-O (διαθέσιμο από την Άνοιξη του 2022). Ισχυρό επαγγελματικό επαναφορτιζόμενο αλυσοπρίονο περιποίησης δέντρων για αφαίρεση κορμοτεμαχίων, διορθωτικά μέτρα σε κορυφές δέντρων και απομάκρυνση νεκρού ξύλου με αλυσίδα 3/8 PS3 και βάρος χωρίς μπαταρία 3,3kg. Στην περίπτωση βιολογικής καλλιέργειας είναι απαραίτητα τα επαναφορτιζόμενα μηχανήματα. Η συντήρησή τους είναι σαφώς ευκολότερη έναντι των βενζινοκίνητων και επιπλέον είναι φιλικά προς το περιβάλλον και τον χρήστη.        

Σημείωση: οι συμβουλές συντήρησης και αποθήκευσης που ισχύουν για τα ελαιοραβδιστικά, εφαρμόζονται σε όλα τα βενζινοκίνητα και επαναφορτιζόμενα μηχανήματα, και στα αλυσοπρίονα!

01/12/2021 02:07 μμ

Νέα ελαιοσυλλεκτική Braud 9090X. Η τελειότητα ξαναδημιουργείται. Μαζεύει και τις κορφές, περιορίζοντας τις απώλειες.

Το 1975 η Braud ανέπτυξε την πρώτη αυτοκινούμενη συλλεκτική μηχανή για σταφύλια, αλλάζοντας το πρόσωπο της αμπελουργίας. Σήμερα αυτά τα υπερσύγχρονα μηχανήματα New Holland Braud σχεδιάζονται, αναπτύσσονται και κατασκευάζονται από μηχανικούς που ζουν, αναπνέουν και κοιμούνται με το κρασί και τις ελιές στο Κέντρο Αριστείας στο Κοξ της Γαλλίας. Αυτό το πρωτοποριακό εργοστάσιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης παραγωγής, με καινοτόμα προγράμματα που αποσκοπούν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του αποτυπώματος άνθρακα στον τομέα της κατασκευής συλλεκτικών μηχανών.

Η νέα ελαιοσυλλεκτική Braud 9090X έχει δημιουργηθεί γύρω από το DNA σχεδιασμού της Braud που έχει αποδείξει ότι παρέχει ανώτερης ποιότητας συγκομιδή και παραγωγικότητα για ελαιώνες υπέρπυκνης καλλιέργειας, τονίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας ΠΑΥΛΟΣ Ι. ΚΟΝΤΕΛΗΣ ΑΕΒΕ. Το σύστημα Shaking Dynamic Control (SDC) με ράβδους ελεγχόμενης ευκαμψίας, τινάζει απαλά και αποσπά τις ελιές. Το σύστημα συλλογής Noria είναι απαλό, αλλά αποτελεσματικό στα δένδρα και στον καρπό. Αυτές οι καινοτομίες της Braud που έχουν αποδείξει την αξία τους, έχουν τώρα σχεδιαστεί για να προσφέρουν πιο αποτελεσματικές και εύχρηστες λύσεις που καθιστούν δυνατή την συγκομιδή σε όλους τους ελαιώνες υπέρπυκνης καλλιέργειεας. Τα αποτελέσματα είναι πιο καθαρός καρπός και βελτιωμένη απόδοση με χαμηλό κόστος και ευκολία λειτουργίας.

Παραγωγικότητα και φροντίδα συγκομιδής

Επειδή η εποχή συγκομιδής είναι τώρα μικρότερη από ποτέ, τα μοντέλα της Braud 9090X μπορούν να ρυθμιστούν για να λειτουργούν σε διαφορετικούς ελαιώνες μέσα σε ελάχιστο χρόνο για μέγιστη απόδοση. Το σύστημα τινάγματος SDC και το σύστημα καθαρισμού υψηλής απόδοσης, βοηθούν να συγκομίζετε απαλά και αποτελεσματικά περισσότερο καρπό από τον ελαιώνα σας. Το ενσωματωμένο Έξυπνο Σύστημα Διαχείρισης (Intelligent Management System) 2.0 με οθόνη αφής IntelliView™ IV παρέχει πλήρη πρόσβαση σε όλες τις βασικές λειτουργίες της συλλεκτικής μηχανής. Το νέο σύστημα Αυτόματης Ρύθμισης ανάλογα με τις συνθήκες Automated Crop Setup (ACS) σας επιτρέπει να καταγράψετε βέλτιστες ρυθμίσεις συγκομιδής και να τις ανακαλέσετε αργότερα για να επιτυγχάνετε πάντα την ιδανική συγκομιδή.

Ταχύτερη και εύκολη προετοιμασία του μηχανήματος

Ελαιοσυλλεκτική Braud 9090X με εξελιγμένο τίναγμα για ολοκληρωτικό μάζεμα καρπού

Οι ελαιοσυλλεκτικές Braud 9090X έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσουν τον χρόνο προετοιμασίας και το κόστος της μηχανής. Το νέο σύστημα τεντώματος του Noria και το αυτόματο κλείδωμα κατά την μεταφορά, συμβάλουν στην μείωση του χρόνου συντήρησης και προετοιμασίας. Οι σειρά 9090X διαθέτει τώρα υδροστατική μετάδοση κίνησης βαρέως τύπου, υψηλής ισχύος που παρέχει ταχύτητες πορείας έως 30 km/h και πιο γρήγορη εργασία στο χωράφι. Ο κινητήρας common-rail της FPT Industrial έχει μεγάλα διαστήματα συντήρησης, αναφέρει η εταιρεία ΠΑΥΛΟΣ Ι. ΚΟΝΤΕΛΗΣ ΑΕΒΕ.

Η καλύτερη άνεση και ασφάλεια στην κατηγορία της

Μπείτε στην υπέροχη ελαιοσυλλεκτική Braud 9090X. Έχει σχεδιαστεί για να σας ταιριάζει απόλυτα. Σημειώστε πώς το κάθισμα και το τιμόνι προσαρμόζονται ανάλογα με το πως σας βολεύει. Η εξαιρετικά μεγάλη έγχρωμη οθόνη αφής IntelliView™ IV 10 ιντσών είναι στερεωμένη σε μια συρόμενη ράγα που μπορεί να κινείται πάνω και κάτω στην κολώνα της καμπίνας, ώστε να μπορείτε να την τοποθετήσετε ακριβώς εκεί που θέλετε. Το στάνταρ υποβραχιόνιο, με ενσωματωμένο joystick, παρέχει εύκολη πρόσβαση σε λειτουργίες που χρησιμοποιούνται συχνά. Ασφαλής, αθόρυβη και άνετη, πλήρως αναρτώμενη και ηχομονωμένη, θερμαινόμενη και κλιματιζόμενη, η καμπίνα συμμορφώνεται με την αυστηρή ευρωπαϊκή οδηγία για τα μηχανήματα Code 4 και μπορεί τώρα να εξοπλιστεί με το μοναδικό σύστημα καμπίνας Blue Cab™ 4 που περιλαμβάνει κάθισμα θερμαινόμενο και αεριζόμενο. Διαθέτει 2 σκίαστρα, ένα στο μπροστινό παρμπρίζ και ένα στο πίσω, παρέχοντας άνεση ακόμα και στις πιο φωτεινές συνθήκες συγκομιδής. Οι καμπίνες στις ελαιοσυλλεκτικές Braud 9090X αναγνωρίζονται ως σημείο αναφοράς στην κατηγορία τους.

Οικονομία καυσίμου και πολυλειτουργικότητα

Οι νέοι ηλεκτρονικοί εξακύλινδροι κινητήρες common-rail της FPT Industrial παρέχουν περισσότερη ισχύ και ροπή με την μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου στην κατηγορία τους. Επιπλέον, το νέο σύστημα διεύθυνσης παρέχει εξοικονόμηση χρόνου με την ευελιξία του — ακόμη και σε στενά κεφαλάρια — με ελάχιστη προσπάθεια.

Στην καρδιά του DNA της Braud

Η ελαιοσυλλεκτική Braud 9090X έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για την συλλογή ελαιόκαρπου σε φυτείες υπέρπυκνης καλλιέργειας. Το σύστημα Shaking Dynamic Control (SDC) με ράβδους ελεγχόμενης ευκαμψίας, σε συνδυασμό με το σύστημα συλλογής Noria που δεν πληγώνει τα φυτά, είναι στην καρδιά του DNA της Braud. Ελαχιστοποιεί τις απώλειες αφού βρίσκει τρόπους βελτίωσης του τινάγματος, πάντα με σεβασμό στην προστασία των δέντρων και των καρπών της ελιάς.

Σύστημα τινάγματος SDC

Το SDC της Braud είναι το κορυφαίο σύστημα συλλογής. Κάθε μία από τις 42 ράβδους τινάγματος είναι ανεξάρτητη και είναι στερεωμένη στο πίσω μέρος σε εύκαμπτη άρθρωση, η οποία επιτρέπει τον τέλειο έλεγχο της δύναμης τινάγματος. Όλα τα μέρη που έρχονται σε επαφή με το φύλλωμα του φυτού είναι είτε μαλακά είτε καμπύλα σε σχήμα. Το συνολικό ύψος τινάγματος των 191 εκατοστών, σας επιτρέπει να συλλέξετε ελιές μέχρι την κορυφή του δέντρου, με αποτέλεσμα να συγκομίζεται το 99,9% των ελιών. Η προοδευτική είσοδος των φυτών, η αποτελεσματική κεντρική περιοχή τινάγματος και η προοδευτική περιοχή εξόδου, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του τινάγματος, ενώ σέβονται την φυτεία. Το νέο σύστημα Αυτόματης Ρύθμισης ανάλογα με την ποικιλία (ACS) αποθηκεύει τις βέλτιστες ρυθμίσεις συγκομιδής για να τις ανακαλέσετε αργότερα και να επιτυγχάνετε πάντα την ιδανική συγκομιδή.

Φροντίδα και προσοχή για τις ελιές σας από την αρχή

Από το 1980, το σύστημα συλλογής με καδάκια πολυουρεθάνης Noria παίζει καθοριστικό ρόλο στη συγκομιδή κάθε σταφυλιού και ελιάς από μια μηχανή Braud. Εξασφαλίζει την πλήρη φροντίδα των δέντρων και την συλλογή των καρπών χωρίς απώλειες. Όλες οι νέες συλλεκτικές μηχανές Braud 9090X έχουν μεγαλύτερη απόδοση με χώρο συλλογής μήκους 2,4 μέτρα και καδάκια μεγέθους XXL. Το ίδιο καδάκι πιάνει τον καρπό και τον μεταφέρει στην κορυφή της μηχανής για κορυφαία ποιότητα καρπών χωρίς να καταστρέφονται. Το σύστημα Braud Noria είναι το σημείο αναφοράς για τη συγκομιδή της ελιάς.

Ο καλύτερος καθαρισμός στην κατηγορία του

Ο νέες μεταφορικές ταινίες υψηλής χωρητικότητας και το κορυφαίο σύστημα ανεμιστήρων είναι ειδικά σχεδιασμένα για τον καθαρισμό των ελιών. Οι μεταφορικές ταινίες καθαρισμού είναι βελτιωμένες για ομοιόμορφη κατανομή του καρπού. Ο καθαρισμός γίνεται πάντα όταν ο καρπός βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση για καλύτερη αποτελεσματικότητα καθαρισμού από  ελαφρά υλικά. Όλες οι συλλεκτικές μηχανές Braud 9090X είναι εξοπλισμένες με μεταφορικές ταινίες καθαρισμού πλάτους 45 cm, υψηλής χωρητικότητας Διατίθεται επιλογή με μεταφορική ταινία αδειάσματος στη δεξιά πλευρά. Μαζί με ένα δοχείο προσωρινής αποθήκευσης 2.000 λίτρων στην αριστερή πλευρά, η μεταφορική ταινία εγιστοποιεί τη συνεχή λειτουργία.

Σύστημα αυτόματης οριζοντίωσης και κλειδώματος του συλλεκτικού

Το IMS 2.0 ελέγχει αυτόματα το ύψος συλλογής και την οριζοντίωση. Ο χειριστής απλά ορίζει το επιθυμητό ύψος του συλλεκτικού και αυτό διατηρείται αυτόματα, ανεξάρτητα από το έδαφος με έως και 25% πλευρική κλίση. Υπάρχουν αισθητήρες, ως στάνταρ εξοπλισμός, που εμποδίζουν το συλλεκτικό να έρθει σε επαφή με το έδαφος σε δύσκολες συνθήκες. Το ύψος της μηχανής διατηρείται επίσης κατά την μετακίνηση σε δρόμο με την αυτόματη οριζοντίωση. Ένα αυτόματο σύστημα κλειδώματος ταλάντευσης εμποδίζει την ταλάντευση του συλλεκτικού κατά τη μεταφορά, οπότε δεν χρειάζεται να αφήσετε το κάθισμά σας όταν φεύγετε από το χωράφι για το δρόμο.

Νυχτερινή εργασία

Ελαιοσυλλεκτική Braud 9090X με εξελιγμένο τίναγμα για ολοκληρωτικό μάζεμα καρπού

Τοποθετημένα και στις δύο πλευρές της καμπίνας, 12 στάνταρ φώτα εργασίας και 2 νέα πίσω φώτα φωτίζουν κατά τη νυχτερινή εργασία και αυξάνουν την ορατότητά σας. Μια νέα σκάλα που ανοιγοκλείνει ηλεκτρικά κάνει την πρόσβαση στην καμπίνα ασφαλή και εύκολη. Ένα φως LED ανάβει αυτόματα και φωτίζει την ανάβαση στα σκαλιά. Επιπλέον φώτα μπορούν να τοποθετηθούν κατόπιν παραγγελίας.

Ζυγιστικό σύστημα ελιάς

Τα νέα μηχανήματα με διπλό δοχείο μπορούν να εξοπλιστούν με ένα προαιρετικό ζυγιστικό σύστημα της ελιάς. Αυτό το σύστημα ζυγίζει το μηχάνημα πριν και μετά την εκφόρτωση, παρέχοντας μια μέτρηση του βάρους των ελιών για διευκόλυνση της μεταφοράς, του ελαιοτριβείου ή υπολογισμό της απόδοσης της καλλιέργειας. Μια ειδική οθόνη απόδοσης με βάση το βάρος υπολογίζει τη μέση απόδοση (ανά χωράφι, ανά φορτίο, ανά ημέρα κ.λπ.), επιτρέποντάς σας να διαχειριστείτε καλύτερα τη συγκομιδή. Ένας εκτυπωτής δίνει μια απόδειξη των βαρών στην οθόνη για την καταχώρηση των συγκομισμένων ελιών. Εάν το μηχάνημα είναι εξοπλισμένο με το σύστημα ζύγισης και ένα GPS, είναι δυνατόν να πάρετε χαρτογράφηση της απόδοσης.

23/11/2021 01:47 μμ

Το νέο επαγγελματικό (ή αγροτικό) Suzuki Jimny LCV, είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει ο ΑγροΤύπος τόσο σε αστικό οδικό δίκτυο όσο και σε δύσβατους δασικούς δρόμους.

Με την πρώτη ματιά εντυπωσιάζει το τετράγωνο ρετρό σχήμα του που παραπέμπει στην πρώτη γενιά Jimny, πίσω στο 1970! Το εν λόγω μοντέλο - LCV - είναι επαγγελματικό και δεν έχει πίσω καθίσματα, αλλά έχει έναν ενιαίο χώρο αποσκευών με επίπεδο πάτωμα (από πλαστικό) και διαχωριστικό πλέγμα ασφαλείας (συνολικά 863 λίτρα). Το όχημα εφοδιάζεται με μια έκδοση βενζινοκινητήρα 1462 κ. εκ., με μέγιστη ισχύ 102 ίπποι στις 6.000 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 130 Nm στις 4.000 σ.α.λ. Το ρεζερβουάρ είναι 40 λίτρων με κατανάλωση 7,7 λίτρα ανά 100 km (Συνδυασμένος κύκλος). Συνολικά από τη χρήση που έγινε διαπιστώθηκε οτι το όχημα είναι πολύ φιλικό και οικονομικό στην κυκλοφορία μέσα στην πόλη, σε ταξίδι στην εθνική οδό, σε ορεινό επαρχιακό δρόμο με στροφές και φυσικά εκτός δρόμου, όπου βρίσκεται στο στοιχείο του!

Δοκιμή: Επαγγελματικό Suzuki Jimny

Εκτός δρόμου, λοιπόν, έχει εξαιρετικές δυνατότητες ακόμη και φορτωμένο καθώς το μικρό του μέγεθος (με μεταξόνιο 2.250 mm) το καθιστά ευέλικτο σε σχέση με μεγαλύτερα οχήματα (βλέπε διπλοκάμπινα οχήματα). Βέβαια, το νέο Jimny, έχει και άλλα χαρακτηριστικά που το προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε εκτός δρόμου προσεγγίσεις και εργασίες:

 • Το ενισχυμένο πλαίσιο τύπου σκάλας παρέχει μια σταθερή βάση για τα εξαρτήματα ανάρτησης στις εκτός δρόμου διαδρομές και επίσης βοηθά στην προστασία του αμαξώματος ακόμη και στις πιο ανισόπεδες επιφάνειες. Στο νέο JIMNY, έχει προστεθεί μια ενίσχυση πλαισίου σχήματος ‘Χ’ και δύο επιπλέον εγκάρσιες δοκοί για περαιτέρω αντοχή και αυξημένη ακαμψία στρέψης.
 • Η μεγάλη γωνία προσέγγισης 37 μοιρών, η γωνία ράμπας 28 μοιρών και η γωνία διαφυγής 49 μοιρών επιτρέπουν στο JIMNY να σκαρφαλώσει σε εμπόδια και απότομους λόφους χωρίς να έρθουν σε επαφή οι προφυλακτήρες ή το κάτω μέρος του.
 • Η ανάρτηση με άκαμπτο άξονα τριών συνδέσμων με ελικοειδή ελατήρια είναι ιδανική για τις εκτός δρόμου διαδρομές. Όταν ο τροχός πιέζεται προς τα πάνω από ένα εμπόδιο, ο συνδεδεμένος στην άλλη πλευρά τροχός πιέζεται προς τα κάτω, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη πρόσφυση σε ανώμαλο έδαφος. Το JIMNY εξοπλίζεται με ανάρτηση με άκαμπτο άξονα τριών συνδέσμων με ελικοειδή ελατήρια τόσο στο εμπρός όσο και στο πίσω μέρος, επιτρέποντάς του να ταξιδέψει ακόμα και στα πιο τραχιά οδοστρώματα.
 • Το JIMNY διαθέτει το σύστημα τετρακίνησης ALLGRIP PRO με κοντές σχέσεις μετάδοσης, το οποίο μπορεί εύκολα να αλλάξει από την κίνηση στους δύο τροχούς (2WD-H) σε κίνηση σε τέσσερις τροχούς (4WD-H  και 4WD-L) με τη χρήση ενός μοχλού. Αναφορικά με την κίνηση στους 4 τροχούς η λειτουργία 4WD-L  σε σύγκριση με τα 4WD-H, μπορεί να μεταφέρει περισσότερη ροπή στους τροχούς, στις χαμηλότερες ταχύτητες, για καλύτερη πρόσφυση σε απότομες πλαγιές και τραχύ έδαφος.
 • Όταν οι δύο διαγώνιοι τροχοί χάνουν την πρόσφυση, το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης LSD του JIMNY φρενάρει αυτόματα τους τροχούς που ολισθαίνουν διανέμοντας τη ροπή προς την άλλη πλευρά ώστε να ανακτηθεί η πρόσφυση του οχήματος. Αυτό το σύστημα επιτρέπει στο JIMNY να διασχίζει ολισθηρές επιφάνειες και ανώμαλους τραχείς δρόμους.
 • Σύστημα Hill Hold Control και Σύστημα Ελέγχου Κατάβασης (Hill Descent Control)

Το ESP/Traction Control μπορεί να απενεργοποιηθεί χειροκίνητα, αλλά μέχρι την ταχύτητα των 35 km/h!

Δοκιμή: Επαγγελματικό Suzuki Jimny

Τα προηγμένα συστήματα Suzuki Safety Support ενισχύουν την ασφάλεια του οδηγού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και κατά τη διάρκεια της καθημερινής οδήγησης. Το σύστημα DSBS (Dual Sensor Brake Support), αποτελεί βασικό εξοπλισμό σε όλες τις εκδόσεις του μοντέλου προσθέτοντας ένα ακόμα πλεονέκτημα στο νέο JIMNY. Το σύστημα DSBS διαθέτει εμπρόσθιο σύστημα ανίχνευσης, χρησιμοποιώντας συνδυαστικά μια κάμερα και έναν αισθητήρα λέιζερ. Η κάμερα υπερέχει στην ανίχνευση μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, αναγνωρίζοντας πεζούς και λωρίδες κυκλοφορίας, ενώ ο αισθητήρας λέιζερ υπερέχει σε μικρές αποστάσεις και νυχτερινή ανίχνευση, επιτυγχάνοντας εξαιρετική ασφάλεια. Άλλες λειτουργίες του συστήματος αποτελούν το σύστημα Προειδοποίησης Ενδεχόμενης Σύγκρουσης και Αυτόματης Πέδησης, το Σύστημα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας, το Σύστημα Προειδοποίησης Εκτροπής Αυτοκινήτου  και την αυτόματη λειτουργία μεγάλης σκάλας φώτων (High Beam Assist).

Μετά την ολοκληρωμένη αυτή δοκιμή, ο ΑγροΤύπος προτείνει ανεπιφύλακτα την αγορά του νέου Suzuki Jimny LCV, ως επαγγελματικό!

11/11/2021 02:43 μμ

Αλλαγές επί τα βελτίω από τους αρμόδιους υφυπουργούς Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Εφόσον ο κάτοχος ή ο υποψήφιος απόκτησης άδειας οδήγησης και χειρισμού αγροτικού μηχανήματος κατέχει άδεια οδήγησης αυτοκινήτου σε ισχύ, η άδεια οδήγησης και χειρισμού αγροτικού μηχανήματος ανανεώνεται ή χορηγείται χωρίς νέα ιατρική εξέταση, μέχρι τη λήξη ισχύος της άδειας οδήγησης αυτοκινήτου». Αυτό αναφέρει σχετική ΚΥΑ των υπουργείων Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 1416/301819/2021

ΦΕΚ 5115/Β/4-11-2021

Τροποποίηση της υπ’ αρ.435/13104/26.01.2016 κοινής απόφασης των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Ισχύς και ανανέωση άδειας οδήγησης και χειρισμού αγροτικού μηχανήματος και ιατρική εξέταση υποψηφίου οδηγού και χειριστού αγροτικού μηχανήματος, καθώς και κατόχου άδειας οδήγησης και χειρισμού αγροτικού μηχανήματος που υποχρεούται σε ανανέωση αυτής” (Β’ 378).

ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ - ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) του άρθρου 97 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α’ 57),

β) του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005, Α’ 98), το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’133).

2. Το π.δ. 333/1977 «Περί πτυχίων χειριστών και αδειών οδηγήσεως γεωργικών μηχανημάτων» (Α’ 107).

3. Το π.δ. 51/2012 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2006/126/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Δεκεμβρίου 2006, όπως τροποποιήθηκε με τις Οδηγίες 2008/65/ΕΚ της Επιτροπής της 27ης Ιουνίου 2008, 2009/113/ΕΚ της Επιτροπής της 25ης Αυγούστου 2009 και 2011/94/ΕΕ της Επιτροπής της 28ης Νοεμβρίου 2011» (Α’ 101).

4. Το π.δ. 56/2021 «Διορισμός Υπουργού και Υφυπουργών» (Α’ 142).

5. Το π.δ. 68/2021 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρώτριας Υπουργού και Υφυπουργών» (Α’ 155).

6. Το π.δ. 40/2021 «Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων και Γενικών Γραμματειών, σύσταση και μετονομασία Γενικών Γραμματειών» (Α’ 100).

7. Την υπ’ αρ. 317/22-09-2021 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Μιχαήλ Παπαδόπουλο» (Β’ 4383).

8. Την υπ’ αρ. 6309/09-09-2021 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Στύλιο» (Β’ 4190).

9. Την υπ’ αρ. 68261/16-03-2021 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών «Διορισμός μετακλητού Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» (Υ.Ο.Δ.Δ. 204).

10. Την υπ’ αρ. 4760/23-06-2021 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ανάθεση καθηκόντων Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υ.Ο.Δ.Δ. 483).

11. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Τροποποίηση της υπ’ αρ. 435/13104/26.01.2016 (Β’ 378) κοινής υπουργικής απόφασης

Το άρθρο 1 της υπ’ αρ. 435/13104/26.01.2016 (Β’ 378) κοινής υπουργικής απόφασης τροποποιείται ως εξής:

α) Η παρ. 4 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Εφόσον ο κάτοχος ή ο υποψήφιος απόκτησης άδειας οδήγησης και χειρισμού αγροτικού μηχανήματος κατέχει άδεια οδήγησης αυτοκινήτου σε ισχύ, η άδεια οδήγησης και χειρισμού αγροτικού μηχανήματος ανανεώνεται ή χορηγείται χωρίς νέα ιατρική εξέταση, μέχρι τη λήξη ισχύος της άδειας οδήγησης αυτοκινήτου.».

β) Μετά την παρ. 6 προστίθεται η παρ. 6Α ως εξής: «6Α. Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας οδήγησης ή/και πτυχίου χειριστή αγροτικού μηχανήματος ειδικά σε αλλοδαπούς καθορίζονται στην υπό στοιχεία οικ. 15684/Γ2/2822/22-12-2006 (Β’ 1928) κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Μεταφορών και Επικοινωνιών, εκτός από την ισχύ και την ανανέωση των εν λόγω αδειών οδήγησης ή πτυχίων χειριστή αγροτικού μηχανήματος που καθορίζονται από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2021

Δείτε το ΦΕΚ εδώ

05/11/2021 10:01 πμ

Για τα μηχανήματα συλλογής ελιάς και ακρόδρυων μιλά στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Σαμαντάς, Πρόεδρος Δ.Σ και υπέυθυνος του τμήματος μηχανημάτων στην Παναγροτική ΑΕΒΕ.

Η συγκομιδή με δονητικά μηχανήματα τι θετικό έχει;
Θα πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι τα μηχανήματα της Sicma, που αντιπροσωπεύουμε στην Ελλάδα, είναι ειδικά για την συγκομιδή με δόνηση. Η Sicma ειδικεύεται αποκλειστικά στον κλάδο της δόνησης από το 1978. Η μηχανική συγκομιδή γίνεται γρήγορα και γλυτώνει εργατικά ο παραγωγός.

RC

Τα μηχανήματά μας είναι ειδικά για συγκομιδή της ελιάς. Τα φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια και πεκάν μπορούν επίσης να συγκομιστούν με τα συγκεκριμένα μηχανήματα, γιατί είναι ακόμη πιο εύκολη η συγκομιδή στα ακρόδρυα σε σχέση με τις ελιές. 
Στις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών η συγκομιδή γίνεται παιχνίδι με τη δόνηση της SICMA. Έχουμε πουλήσει ήδη 30 μηχανήματα στην περιοχή των Λιβανάτων Φθιώτιδας, που αφορούν την συγκεκριμένη ποικιλία αλλά και αυτή της Αμφίσσης, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Η Κορωνέικη είναι μια πολύ δύσκολη ποικιλία στην συγκομιδή. Τα μηχανήματά μας έχουν ήδη δοκιμαστεί στην περιοχή της Ηλείας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας και έφεραν πολύ θετικά αποτελέσματα. Έχουν ποσοστό πτώσης πάνω από 90%, ακόμη και στην πρώιμη συγκομιδή που γίνεται για αγουρέλαια.

Ποια είναι τα κατάλληλα μηχανήματα για συγκομιδή ελιάς και ποια για ακρόδρυα;
Το ποσοστό πτώσης καρπού είναι ανάλογο της ιπποδύναμης. Για την συγκομιδή της ελιάς θέλουμε μεγαλύτερες ιπποδυνάμεις. Για τα ακρόδρυα χρειάζονται μικρότερες. Έτσι οι παραγωγοί μπορούν να επιλέξουν το κάθε μηχάνημα που ταιριάζει στην καλλιέργειά τους. Τα μηχανήματα που προσφέρουμε ανήκουν στην κατηγορία των συρόμενων ή αναρτόμενων στο τρακτέρ και των αυτοκινούμενων. Τέλος οι δονητικές κεφαλές της SICMA εφαρμόζονται άριστα και σε μηχανήματα έργου όπως τσαπάκια.

Μηχανήματα συρόμενα ή αναρτώμενα, τι θα προτείνατε στους παραγωγούς;
Η εφαρμογή αυτών των μηχανημάτων γίνεται συρόμενη ή αναρτόμενη σε τρακτέρ. Στα συρόμενα τα πιο δημοφιλή μοντέλα είναι το TR80 και το TR50. 

TR80

To TR80 είναι κατάλληλο για συγκομιδή ελιάς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ή χωρίς αντεστραμμένη ομπρέλα, η οποία παρέχεται με σύστημα άμεσης σύνδεσης και αποσύνδεσης με την δονητική κεφαλή. Χρειάζεται ελκυστήρες (είτε με τροχούς είτε με ερπύστριες) τουλάχιστον 70 HP. Ο τηλεχειρισμός τελευταίας γενιάς, το βοηθητικό υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης, ο εναλλάκτης θερμότητας η βαλβίδα για την ρύθμιση της πίεσης για το σφίξιμο της δαγκάνας, συμπληρώνουν τις πλούσιες παροχές του εξοπλισμού.
Το TR50 είναι κατάλληλο για συγκομιδή ακρόδρυων και ιδίως της αμυγδαλιάς. Χρειάζεται ελκυστήρες τουλάχιστον 50 HP. Έχει 3 βαθμούς ελευθερίας πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά, περιστροφή γύρω από τον άξονα. Άρα μπορεί να πιάσει κορμό και κλαδιά σε οποιαδήποτε θέση.

TF80

Στα αναρτώμενα το πιο δημοφιλή είναι το TF80 που είναι κατάλληλο για ελιές και ακρόδρυα. Είναι εξαιρετικά εξειδικευμένος τελευταίας γενιάς τηλεσκοπικός βραχίονας για δόνηση. Αναρτάται μέσω ενός διπλού πλαισίου που «αγκαλιάζει» το τρακτέρ και ενισχύεται στα σημεία πίεσης παρέχοντας απόλυτη προστασία στο τρακτέρ, εν αντιθέσει με τους αναρτώμενους δονητές του ανταγωνισμού. Παίρνει κίνηση από το PTO του τρακτέρ που πρέπει να είναι τουλάχιστον 80 HP.

Αυτοκινούμενα μηχανήματα, τι θα προτείνατε στους παραγωγούς;
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα αυτοκινούμενα μηχανήματα της Sicma είναι τα μόνα που έχουν άδεια κυκλοφορίας στο δρόμο. Μπορεί να τα οδηγήσει κάποιος που έχει δίπλωμα για τρακτέρ.

B411

Το πιο δημοφιλές μηχάνημα είναι ο αυτοκινούμενος δονητής Β411 γνωστός στην αγορά και ως «Δονητική Σαύρα». Κατάλληλος και για επικλινή εδάφη με κλίση μέχρι 10%. Είναι η ιδανική λύση για την μηχανοποιημένη συλλογή δένδρων όπως ελιών, αμυγδάλων, φιστικιών και καρυδιών. Δημιουργήθηκε, αρχικά, για τη συγκομιδή ελιών από το έδαφος με το σύστημα περιστρεφόμενης βούρτσας, μετατράπηκε όμως σε μηχανή συγκομιδής καρπών από το δέντρο με την προσθήκη βραχίονα με δονητική δαγκάνα και εν συνεχεία με την προσθήκη αντεστραμμένης ομπρέλας που λειτουργεί με μηχανικές ανακλινόμενες ράβδους και διαθέτει δεξαμενή αποθήκευσης του συλλεχθέντος καρπού. Μπορεί να κάνει συγκομιδή με ή χωρίς ομπρέλα. Η δεξαμενή της ομπρέλας έχει χωρητικότητα περίπου 250 κιλά προϊόντος. Η κίνηση γίνεται σε 4 τροχούς, o πίσω άξονας διεύθυνσης και οι μικρές του διαστάσεις το κατατάσσουν στα πιο ευκίνητα σε στενούς χώρους, ενώ ο τηλεσκοπικός του βραχίονας και οι υδραυλικές κινήσεις της δονητικής κεφαλής διευκολύνουν το πιάσιμο και σφίξιμο του κορμού αλλά και των κλαδιών του δένδρου. Επειδή η χώρα μας έχει πολλά ορεινά χωράφια για μεγαλύτερες κλίσεις μπορεί να προσαρμοστεί η δαγκάνα και η ομπρέλα σε τρακτέρ ή τσαπάκι με ερπύστριες.

F3

Μια άλλη καλή λύση είναι ο αυτοκινούμενος δονητής ελιάς και ακρόδρυων F3. Μπορεί να δουλέψει σε οποιαδήποτε κλίση εδάφους. Διατίθεται σε δύο κινητήρες ισχύος 90 kW ή 103 kW. Έχει σύστημα τριών ανεξάρτητων τροχών που του προσδίδει άνεση και εύκολο χειρισμό, ακόμη και σε μικρούς χώρους. Η δονητική κεφαλή έχει σύστημα αυτόματου κεντραρίσματος, αυτόματου φρεναρίσματος. Επίσης έχει διπλή ταχύτητα δόνησης.

MINIAGRI

Υπάρχει ακόμη το MINI AGRI 26.6 που ουσιαστικά είναι ένα πολυμηχάνημα. Είναι ένα τηλεσκοπικό μηχάνημα ανύψωσης που προσαρμόζεται τέλεια σε στενούς και δύσκολους χώρους που διαθέτει επίσης την δονητική κεφαλή Sicma, κατάλληλη για την συγκομιδή ελιών, ακρόδρυων και χορτονομής. Έχει κίνηση ανεξάρτητη στους 4 τροχούς καθώς και τετραδιεύθυνση. Μόλις ολοκληρωθεί η συγκομιδή, το κινητήριο μηχάνημα μπορεί να συνδυαστεί με την πλήρη γκάμα αξεσουάρ (κλάρκ μεταφοράς παλέτων, εσκαφέας κ.α.).

Το οικονομικό κόστος παίζει μεγάλο ρόλο για τους παραγωγούς, πως μπορούν να έχουν μια συμφέρουσα λύση;
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στα συγκεκριμένα μηχανήματα η αγορά τους μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα Σχέδια Βελτίωσης. Επίσης σαν οικονομικές λύσεις θα πρότεινα τα συρόμενα μηχανήματα TR80 και TR50 και στα αναρτώμενα το TF80, που εφαρμόζουν σε τρακτέρ ή τσαπάκι.

Μετά την αγορά του μηχανήματος οι παραγωγοί θα έχουν δυνατότητα σέρβις;
Τα μηχανήματα της Sicma διαθέτουν μεγάλη αξιοπιστία. Παραδίνονται στο χωράφι και ξεκινάμε μαζί με τον παραγωγό την συγκομιδή. Επίσης έχουν άμεση τεχνική υποστήριξη πανελλαδικά από τους εξειδικευμένους τεχνικούς της εταιρίας μας, καθώς και τους κατά τόπους αντιπροσώπους μας. Μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί πάνω από 100 μηχανήματα σε όλη την χώρα και δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα.

26/10/2021 03:57 μμ

H άνεση και η συνδεσιμότητα ενισχύθηκαν για να διευκολύνουν τον ιδιοκτήτη και τον χειριστή.

Η σειρά τρακτέρ Optum CVXDrive της Case IH – ένα δυνατό χαρτί της εταιρίας από την παρουσίασή του το 2015, που βασίζεται στην σχεδίαση συμπαγούς κατασκευής, αλλά μεγάλης ιπποδύναμης και σχεδιασμού υψηλών προδιαγραφών – έχει αναβαθμιστεί για να δημιουργήσει την νέα σειρά Optum AFS Connect, με νέα καμπίνα, εσωτερικό χώρο και συνδεσιμότητα που έχει σχεδιαστεί προς όφελος του ιδιοκτήτη και του χειριστή.

Βασικό μεταξύ των αλλαγών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, είναι η νέα καμπίνα που φέρνει ευρυχωρία, τα χαμηλά επίπεδα θορύβου και η βελτιωμένη ορατότητα. Υπάρχει ένα νέο υποβραχιόνιο Multicontroller, προγραμματιζόμενα χειριστήρια που επιτρέπουν στο τρακτέρ και στα παρελκόμενα να προσαρμόζονται στον χειριστή και στην εργασία και αναβαθμισμένη πολυτελής εσωτερική επένδυση. Όλες οι αλλαγές έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τον φόρτο εργασίας του χειριστή, να ενισχύσουν την απόδοση, να αυξάνουν την παραγωγικότητα και τελικά να αφήνουν μεγαλύτερο κέρδος σ’ αυτόν που το διαχειρίζεται.

Οι βασικές αρχές διατηρούνται αλλά τελειοποιούνται

Η σειρά Optum AFS Connect όπως και η σειρά την οποία διαδέχεται, περιέχει τρία μοντέλα, με ονομαστική ισχύ 250hp, 270hp και 300hp, όλα με σασμάν συνεχώς μεταβαλλόμενης μετάδοσης κίνησης CVXDrive της Case IH. Ωστόσο πολλά από τα υπόλοιπα βασικά σημεία σχεδιασμού των τρακτέρ είναι νέα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η νέα καμπίνα στην οποία μία σειρά από βασικά στοιχεία έχουν πλήρως επανασχεδιαστεί. Πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά κληρονομούνται από τα μεγαλύτερα «ξαδέρφια» του Optum AFS Connect, τα Magnum, τα οποία αναβαθμίστηκαν σε προδιαγραφές AFS Connect το 2019. Περιλαμβάνουν το υποβραχιόνιο και τον μοχλό πολλαπλών λειτουργιών, μεγαλύτερη οθόνη αφής AFS Pro 1200 με μεγαλύτερη λειτουργικότητα και tablet στην κολώνα για παροχή πληροφοριών κινητήρα/μετάδοσης κίνησης. Εν τω μεταξύ, τα νέα τρακτέρ είναι στάνταρ εξοπλισμένα με το πακέτο τηλεματικής AFS Connect της Case IH, για άμεση αμφίδρομη μεταφορά δεδομένων μεταξύ τρακτέρ και διαδικτυακής πύλης διαχείρισης, παρακολούθηση μηχανημάτων σε πραγματικό χρόνο και πολλά άλλα.

xwrafi

Βασικά χαρακτηριστικά επανεξετάστηκαν και επανασχεδιάστηκαν: πιο εργονομική και εξατομικευμένη λειτουργία

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της νέας σειράς Optum AFS Connect είναι η καμπίνα. Εδώ οι χειριστές θα βρούνε έναν μεγαλύτερο εσωτερικό χώρο με αύξηση όγκου 7,5%, ενισχυμένη ορατότητα με 11% περισσότερο γυαλί και ένα επίπεδο θορύβου μόλις 66 decibels, υποβοηθούμενο εν μέρει από τα υψηλής ποιότητας υλικά από τα οποία είναι τώρα κατασκευασμένο το εσωτερικό της καμπίνας. Όλα αυτά έχουν σχεδιαστεί για ακόμα ασφαλέστερη, απλούστερη και πιο ευχάριστη λειτουργία.

esw

Εσωτερικά ένα σημαντικό νέο χαρακτηριστικό είναι το ολοκαίνουργιο υποβραχιόνιο, που ενσωματώνει έναν μοχλό πολλαπλών λειτουργιών με προγραμματιζόμενα κουμπιά. Μέσω της νέας μεγαλύτερης οθόνης AFS Pro 1200 μπροστά από το μπράτσο, βασικά χειριστήρια πάνω στο υποβραχιόνιο μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την προτίμηση του χειριστή και την τρέχουσα εργασία, συμπεριλαμβανομένων των κουμπιών χειρισμού και των μοχλών για τα βοηθητικά χειριστήρια. Η νέα οθόνη αφής AFS Pro 1200, συμβατή με ISOBUS, διαθέτει υψηλή ανάλυση που όχι μόνο επιτρέπει στον χειριστή να παρακολουθεί όλες τις λειτουργίες του τρακτέρ, αλλά μπορεί επίσης να εμφανίζει εικόνα από την εμπρός και πίσω κάμερα και είναι το βασικό σημείο ελέγχου για την λειτουργία και την βελτιστοποίηση των ρυθμίσεων του κινητήρα, του σασμάν CVXDrive, του PTO και των υδραυλικών του τρακτέρ. Υπάρχουν επίσης πλήκτρα συντόμευσης και ένας νέος επιλογέας «γυρίζω-και-πιέζω» πάνω στο νέο μπράτσο, όπως έχει καθιερωθεί στα μοντέλα Magnum AFS Connect.

organo

Μέσω της οθόνης AFS Pro 1200, οι χρήστες μπορούν να διαχειριστούν το σύστημα αυτόματης οδήγησης του τρακτέρ AccuGuide και – για πρώτη φορά σε αυτή την κατηγορία τρακτέρ της Case IH – πλήρεις δυνατότητες τηλεματικής AFS Connect, τεχνολογία που είναι καλά εδραιωμένη στα τρακτέρ Magnum, Steiger και Quadtrac AFS Connect της Case IH. Με αυτό το σύστημα ασύρματης αμφίδρομης μεταφοράς δεδομένων μεταξύ του τρακτέρ και της διαδικτυακής πύλης διαχείρισης AFS Connect, οι ιδιοκτήτες τρακτέρ και οι διαχειριστές γεωργικών εκμεταλλεύσεων, έχουν τον πλήρη έλεγχο των εκμεταλλεύσεων, του στόλου και των δεδομένων, ώστε να συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση του κόστους, στην ενίσχυση της αποδοτικότητας και στην αύξηση της απόδοσης. Οι επιδόσεις και τα δεδομένα λειτουργίας του τρακτέρ αποστέλλονται αμέσως, με ασφάλεια και συνέχεια στην ηλεκτρονική πύλη για πρόσβαση από τον ιδιοκτήτη/διαχειριστή. Αυτό τους επιτρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις διαχείρισης με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα, υποστηριζόμενες από άμεσα διαθέσιμα και ακριβή δεδομένα, τόσο τρέχοντα όσο και ιστορικά. Μπορούν επίσης να παρακολουθούν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, όπως η θέση των τρακτέρ τους, τις στάθμες καυσίμου τους και άλλα βασικά δεδομένα διαχείρισης και απόδοσης. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να στείλετε καύσιμα σε ένα τρακτέρ, όταν χρειάζεται, να βελτιώσετε τον εφοδιασμό του μηχανήματος ή να δείτε αν έχει ολοκληρωθεί μία εργασία. Δεδομένου ότι η μεταφορά δεδομένων είναι δυνατή και προς τις δύο κατευθύνσεις, οι οδηγίες εργασίας, οι χάρτες εφαρμογών και άλλα δεδομένα μπορούν επίσης να αποσταλούν εξ αποστάσεως στο τρακτέρ από τον υπολογιστή του γραφείου, χρησιμοποιώντας την καρτέλα «Αγρόκτημα» (“Farm”) στην διαδικτυακή πύλη AFS Connect.

Οι αγρότες και – με άδεια – οι αντιπρόσωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ΑFS Connect Display Viewing για να δουν σε πραγματικό χρόνο ότι βλέπει ο χειριστής. Για τους γεωργούς/διαχειριστές, αυτό επιτρέπει τον έλεγχο των δεδομένων της εργασίας και, εάν απαιτείται, να κάνουν προτάσεις για διορθώσεις που πρέπει να γίνουν. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέξουν αν θα επιτρέψουν στον αντιπρόσωπο της Case IH να παρακολουθεί εξ αποστάσεως την οθόνη AFS Pro 1200 του τρακτέρ τους μέσω του AFS Connect, εάν το επιθυμούν. Τα πιθανά πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν την ειδοποίηση από τον αντιπρόσωπο για επικίνδυνη κατάσταση και προειδοποίηση για πιθανό πρόβλημα στο τρακτέρ, την απομακρυσμένη πρόσβαση με το διαγνωστικό και την ευκαιρία παροχής συμβουλών τρόπου χειρισμού με βάση τα δεδομένα του μηχανήματος. Στο πλαίσιο αυτού του πακέτου AFS Connect Support PRO, η ασύρματη διασύνδεση σημαίνει ότι ο αντιπρόσωπος μπορεί να αναβαθμίσει ασύρματα το λειτουργικό πρόγραμμα των τρακτέρ Optum AFS Connect, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες και οι χειριστές μπορούν στη συνέχεια να επωφεληθούν αμέσως από νέες δυνατότητες, λειτουργίες και βελτιώσεις.

kampina

Περισσότερη άνεση, ενισχυμένος έλεγχος

Για την βελτίωση της συντήρησης πριν από την είσοδο στη νέα καμπίνα, ο χειριστής επωφελείται από τα νέα βοηθήματα συμπεριλαμβανομένης μιας γραμμής αέρα στο πίσω μέρος. Η νέα διάταξη στα σκαλοπάτια δείχνει το δρόμο σε ένα ελαφρύτερο και φωτεινότερο εσωτερικό καμπίνας, με περισσότερο εσωτερικό χώρο και αναβαθμισμένα υλικά υψηλής ποιότητας.

Πολλά από τα βασικά χειριστήρια με τα οποία ο οδηγός έρχεται σε τακτική επαφή, έχουν επανασχεδιαστεί. Αυτό περιλαμβάνει ένα νέο υποβραχιόνιο με πλήρως επανασχεδιασμένο μοχλό πολλαπλών λειτουργιών και με διακόπτες βοηθητικών χειριστηρίων που έχουν λειτουργία απελευθέρωσης της πίεσης για ευκολότερο κούμπωμα. Μεταξύ των άλλων καινοτομιών που ενσωματώνονται στο νέο υποβραχιόνιο και τον μοχλό πολλαπλών λειτουργιών, είναι τα κουμπιά και οι διακόπτες βοηθητικών χειριστηρίων που μπορούν να προγραμματιστούν σύμφωνα με την προτίμηση του χειριστή και τις απαιτήσεις της κάθε εργασίας. Μέσω της οθόνης AFS Pro 1200, κάθε οδηγός μπορεί να ρυθμίσει το τρακτέρ ακριβώς όπως επιθυμεί, προσφέροντας μια εξατομικευμένη εμπειρία λειτουργίας Optum AFS Connect.

Αυτό το θέμα συνεχίζεται με την ίδια νέα οθόνη AFS Pro 1200, η οποία είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη AFS Pro 700, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε άνετη απόσταση για πρόσβαση και ορατότητα μπροστά από το υποβραχιόνιο. Η οθόνη ενσωματώνει επίσης ρυθμίσεις που προγραμματίζονται, συμπεριλαμβανομένης και αυτής για εμπρός και πίσω κάμερες, ανάλογα με τον εξοπλισμό. Πολλές λειτουργίες μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε μέσω της οθόνης αφής είτε μέσω ενός νέου επιλογέα «γυρίζω-και-πιέζω» στο μπράτσο, για την ίδια εξατομικευμένη λειτουργία.

Από το κάθισμα του χειριστή, το νέο εξωτερικό στυλ εμπρός και πίσω – όπως χαμηλωμένα πίσω φτερά – προσφέρει οφέλη ορατότητας, ενώ ο σχεδιασμός της καμπίνας με τέσσερις κολώνες, με πόρτες σε όλο το πλάτος, βοηθά επίσης την ορατότητα. Η άνω κυρτή άκρη στο παρμπρίζ που μεγιστοποιεί τον φυσικό φωτισμό, βοηθά στην όραση και ένας νέος σχεδιασμός υαλοκαθαριστήρων τοποθετημένων χαμηλά παρέχει αύξηση 27% στην καθαρισμένη περιοχή. Η νυχτερινή ορατότητα μπορεί να ενισχυθεί από πακέτα φώτων led για τον δρόμο και το χωράφι, με έως και 14 φώτα στην οροφή, 4 στο μπροστινό μέρος της καμπίνας, 2 στα πίσω φτερά και 6 στο καπό.

anw

Διατηρώντας τον χειριστή δροσερό και ανανεωμένο

Για ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι, οι χειριστές επωφελούνται από ένα νέο πακέτο κλιματισμού με πίεση, με περισσότερους αεραγωγούς για ενισχυμένη διανομή αέρα, με την βοήθεια της αυτόματης λειτουργίας των ζωνών. Η χρήση υψηλής ποιότητας μαλακών εσωτερικών υλικών σε στυλ αυτοκινήτου όχι μόνο δίνει στο εσωτερικό της καμπίνας μια αίσθηση πολυτέλειας, αλλά παίζει επίσης ρόλο στη μείωση των επιπέδων θορύβου στα εξαιρετικά χαμηλά 66 decibels.

ekswt

Ένα κάθισμα υψηλών προδιαγραφών που περιλαμβάνει πλευρική ανάρτηση διαθέτει πλήρεις δυνατότητες ψύξης και θέρμανσης καθώς επίσης και ένα περιστρεφόμενο άνω μέρος της πλάτης για εύκολη και άνετη στροφή στο κάθισμα, για την παρακολούθηση των εργαλείων πίσω ή κατά την όπισθεν. Εν τω μεταξύ, η εμπειρία χειρισμού αναβαθμίζεται περαιτέρω από ένα νέο πεντάλ κίνησης, το οποίο παρέχει βελτιωμένη ακρίβεια και έλεγχο αργής ταχύτητας, εργασίας στο χωράφι με στροφές στο κεφαλάρι και πορεία υψηλής ταχύτητας στο δρόμο.

dromo

Ο μεγαλύτερος όγκος της καμπίνας και ο εσωτερικός επανασχεδιασμός σημαίνουν ότι οι σχεδιαστές της Case IH έχουν καταφέρει να δώσουν περισσότερο αποθηκευτικό χώρο. Για να διατηρείται ο οδηγός ανανεωμένος τις μεγάλες ημέρες υπάρχει ένα ψυγείο ενσωματωμένο κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού, με χώρο αρκετό όχι μόνο για ένα κουτί φαγητού αλλά και για δύο μπουκάλια των δύο λίτρων. Η ανάγκη κάθε σύγχρονου τρακτέρ να είναι σε θέση να δέχεται οθόνες στην καμπίνα και να παρέχει ρεύμα για κινητά τηλέφωνα και έξυπνες συσκευές καλύπτεται από μια σειρά υποδοχών USB, για να διασφαλιστεί ότι η λειτουργία των παρελκομένων και η συνδεσιμότητα είναι χωρίς συμβιβασμούς.

ab

Νέο Optum AFS Connect: η επόμενη γενιά

«Η πρώτη γενιά Optum CVX οδήγησε την Case IH σε μία εντελώς νέα κατηγορία όταν ξεκίνησε το 2015», σημειώνει ο Dan Stuart, Διευθυντής Marketing για την Ευρώπη.
«Η νέα γενιά Optum AFS Connect φέρνει τις δυνατότητές της ένα ακόμη βήμα μπροστά. Δίνει στους χρήστες ένα ευέλικτο τρακτέρ 250-300hp με συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση κίνησης που προσφέρει ακόμα περισσότερα όσον αφορά την άνεση, τις δυνατότητες και την συνδεσιμότητα».

abg

25/10/2021 05:25 μμ

Τα δίχτυα ελαιοσυλλογής είναι ένα απαραίτητο εργαλείο της συγκομιδής του ελαιοκαρπού. Η ανθεκτικότητα στη φθορά εξασφαλίζεται με υλικά άριστης ποιότητας, τα οποία είναι κατάλληλα για χρήση σε τρόφιμα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κρασσάς, Group product manager της εταιρείας Ηellagro μας λέει: «τα ελαιόδιχτα πρέπει να έχουν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές κατασκευής οι οποίες εξασφαλίζουν την ποιότητα και κατ΄ επέκταση την ανθεκτικότητά τους. Η πιο σημαντική από αυτές είναι το υλικό κατασκευής το οποίο πρέπει να προέρχεται από 100% καθαρή πρώτη ύλη. Τα ανακυκλωμένα υλικά πρέπει να αποφεύγονται καθώς οι πηγές προέλευσης των πρώτων υλών είναι άγνωστες και δημιουργούνται ανομοιομορφίες ως προς την πλέξη και την ανθεκτικότητα της ίνας με αποτέλεσμα να εμφανίσουν πιο γρήγορα φθορές. Τα δικά μας δίχτυα κατασκευάζονται από 100% πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας ενώ έχουν UV προστασία για ανθεκτικότητα στον ήλιο. Η ανθεκτικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία αναφέρεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καθώς τα δίχτυα πρέπει να αποθηκεύονται για να επαναχρησιμοποιηθούν. Εάν οι παραγωγοί είναι προσεχτικοί, τα δίχτυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και 5-6 σεζόν, από εκεί και έπειτα όμως είναι μοιραίο να εμφανίσουν φθορές. Το βάρος του διχτυού είναι επίσης μία σημαντική παράμετρος που προσδιορίζει την αντοχή του διχτυού. Οι παραγωγοί προτιμούν συνήθως δίχτυα με βάρος 90gr/τμ και 100gr/τμ. Το δεύτερο είναι 5%-6% πιο ακριβό ωστόσο η πυκνότητα της ίνας είναι μεγαλύτερη όπως και μηχανική αντοχή του. Οι τιμές των διχτυών κυμαίνονται ανάλογα με τη διάστασή τους στα 40 έως και 70 ευρώ. Η διάστασή τους εξαρτάται από την πυκνότητα φύτευσης των ελαιόδεντρων και μία συνηθισμένη διάσταση είναι 6x12μ. Επιπλέον τα συγκεκριμένα δίχτυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για συλλογή φιστικιών, καρυδιών και άλλων καρπών ωστόσο για την ίδια χρήση προτιμούνται συνήθως τα ελαιόπανα. Τέλος, ένας σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί είναι η χώρα προέλευσης. Τα εισαγόμενα δίχτυα από τρίτες χώρες είναι πολύ κακής ποιότητας και από ακατάλληλες πρώτες ύλες οι οποίες μπορεί να είναι και τοξικές για τα τρόφιμα».

Η κα Καλλιόπη Χριστοφοράκη από την εταιρεία Geoteco μας δίνει επίσης χρήσιμες πληροφορίες. «Το υλικό κατασκευής και η πυκνότητα πλέξης είναι καθοριστικά χαρακτηριστικά για την αντοχή χρήσης. Στην εταιρεία υπάρχουν τρεις κατηγορίες διχτυών ελαιοσυλλογής από 100% πολυαιθυλένιο με τα ανθεκτικότερα δίχτυα να είναι και πιο πυκνής πλέξης. Όλα ωστόσο έχουν τον ίδιο χρόνο ζωής ο οποίος με κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 χρόνια. Το υλικό κατασκευής θα πρέπει να είναι κατάλληλο για τρόφιμα για να μην παρουσιάζεται υπολειμματικότητα στους καρπούς. Σε περίπτωση που το δίχτυ λερωθεί ενδείκνυται πλύση η οποία συνιστάται να γίνεται στο τέλος της σεζόν πριν την αποθήκευση. Τα δίχτυα ελαιοσυλλογής έχουν ενσωματωμένη UV προστασία η οποία διαρκεί μέχρι και 10 χρόνια. Η τιμή κυμαίνεται ανάλογα με το βάρος του διχτυού/τμ το οποίο εξαρτάται από την πυκνότητα πλέξης. Υπάρχουν διάφορες διαστάσεις διχτυών οι οποίες χρησιμοποιούνται ανάλογα με την πυκνότητα φύτευσης των δέντρων», καταλήγει η κα Χριστιφοράκη.

Η κα Ελευθερία Σμαραγδάκη από την εταιρεία Olivenet μας ενημερώνει ότι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ελαιόδιχτων είναι από 100% παρθένο υλικό monofilament το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη βιολογική καλλιέργεια καθώς κατασκευάζεται σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές και πρότυπα πιστοποίησης ISO στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρείας. Όλα τα δίχτυα έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 6 χρόνια η οποία εξαρτάται από τις συνθήκες αποθήκευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα δίχτυα να μην έρθουν σε επαφή με τοξικές ουσίες και να μην χρησιμοποιηθούν σύρματα για το δέσιμό τους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φθορά και τρύπες. Υπάρχουν διαστάσεις διχτυών από 4 έως 8 μέτρα και υπάρχουν 3 ποιότητες ανάλογα με τις μηχανικές αντοχές των διχτυών».

Τέλος, από την εταιρεία Viopsec μας ενημερώνουν επίσης ότι τα δίχτυα της εταιρείας Οlivenet έχουν πολύ καλή ποιότητα, δεν σκίζονται και είναι κατασκευασμένα από απολύτως ασφαλή υλικά κατάλληλα για χρήση τροφίμων. Αντίθετα τα κινέζικα δίχτυα εισαγωγής είναι τελείως ακατάλληλα για την ελαιοσυλλογή, καθώς δεν έχουν UV προστασία και ενδέχεται να αφήσουν υπολείμματα πάνω στην ελιά. Για το λόγο αυτό και ειδικά για τη βιολογική γεωργία απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν αποδεικτικά ποιοτικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας.

11/10/2021 05:18 μμ

Ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των παλιών, ενεργοβόρων μηχανημάτων στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Ταγαράς.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς, απαντώντας στην με αριθμό 18/4-10-2021 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του βουλευτή Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεώργιου Κωτσού, με θέμα: «Δυνατότητα επιχορήγησης αγροτών εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος για συμψηφισμό παραγόμενης - καταναλισκόμενης ενέργειας», τόνισε τα ακόλουθα: Αναφορικά δε με τη διάσταση της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, θα προωθηθούν μέτρα για την αντικατάσταση των υφιστάμενων μηχανημάτων και εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται τόσο στις γεωργικές όσο και στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Προτεραιότητα επίσης θα δοθεί σε μηχανήματα και εξοπλισμό που χαρακτηρίζονται από υψηλή κατανάλωση ενέργειας, όπως ενδεικτικά είναι οι ελκυστήρες, οι θεριστικές και αλωνιστικές μηχανές, οι βαμβακοσυλλέκτες και σπαρτικές μηχανές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και οι αρμεκτικές μηχανές, οι εκκολαπτικές μηχανές, τα μηχανήματα καθαρισμού και οι ταΐστρες στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις».

Δράσεις μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης

Ο κ. Ταγαράς προανήγγειλε επίσης πως στις αρχές του 2022 προβλέπεται ήδη η προκήρυξη νέας δράσης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), στην οποία μεταξύ άλλων επιλέξιμων επενδύσεων θα είναι επιλέξιμη η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τις ανάγκες της ενεργειακής εκμετάλλευσης, ώστε να συμβάλλουν στην αειφορία του περιβάλλοντος και στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις για την κλιματική κρίση-αλλαγή, καθώς και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδοτήσεων της εκμετάλλευσης.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής:

Προχωρούμε στον επόμενο κύκλο ερωτήσεων, σε όλες τις ερωτήσεις του οποίου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς.
Ξεκινούμε με τη συζήτηση της πρώτης με αριθμό 18/4-10-2021 επίκαιρης ερώτησης πρώτου κύκλου του Βουλευτή Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεώργιου Κωτσού προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Δυνατότητα επιχορήγησης αγροτών εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος για συμψηφισμό παραγόμενης - καταναλισκόμενης ενέργειας».

Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΤΣΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, είμαι βέβαιος πως αναγνωρίζετε κι εσείς ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ένας δυναμικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας μας, ένας πυλώνας που παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και πάρα πολλών Ελληνίδων και Ελλήνων. Μάλιστα, η σημαντικότητα του πρωτογενούς τομέα αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι ένας άλλος επίσης δομικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας μας, όπως είναι ο τουρισμός, είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε τυχαία γεγονότα. Βλέπετε ότι με την πανδημία ο τουρισμός μας επλήγη πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού μας Προϊόντος και εξ αυτού του λόγου επιβάλλεται να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στον πρωτογενή τομέα, που όπως σας είπα, αποτελεί έναν σταθερό και δομικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας.

Ο αγροτικός τομέας, όμως, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής, θα πρέπει να εκσυγχρονισθεί και κυρίως να γίνει ανταγωνιστικός. Η σύγχρονη γεωργία απαιτείται να είναι οικονομικά βιώσιμη, περιβαλλοντικά ασφαλής, όπως εξάλλου απαιτεί και η διεθνής κοινότητα, αλλά και όπως αποτυπώνεται στην «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρώ ότι είναι εξαιρετικής σημασίας να αξιοποιηθούν από τον πρωτογενή τομέα και από τους αγρότες μας οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και σας το λέω αυτό διότι το μεγαλύτερο κόστος στην αγροτική παραγωγή είναι το κόστος άρδευσης, που κυρίως βασίζεται είτε στην ηλεκτρική ενέργεια, είτε στο πετρέλαιο. Εάν, μάλιστα, βασίζεται και στο πετρέλαιο, τότε το κόστος εκτοξεύεται εξαιρετικά υψηλά. Όμως και τώρα με τις αυξήσεις που έχουμε στο ηλεκτρικό ρεύμα –που, δυστυχώς, έρχονται από τη διεθνή αγορά και όχι από εσωτερική διαδικασία-βλέπετε ότι το πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στον αγροτικό τομέα για αυτοπαραγωγή ενέργειας. Ταυτόχρονα, όμως, πέρα από την κάλυψη της αγροτικής παραγωγής, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της πλεονάζουσας ενέργειας να διατίθεται στο σύστημα και να αποτελεί ένα πρόσθετο εισόδημα για την αγρότισσα και τον αγρότη, για τον άνθρωπο της περιφέρειας. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και εκτιμώ ότι προς αυτήν την κατεύθυνση επιβάλλεται να ενισχύσουμε τους αγρότες μας, προκειμένου να προχωρήσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, στην αυτοπαραγωγή της ενέργειας που χρειάζονται και να μειώσουν κατά αυτήν την έννοια το κόστος παραγωγής, να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά κυρίαρχα να αξιοποιήσουν μία Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας επ' ωφελεία και ανάπτυξη της διαδικασίας της γεωργικής ανάπτυξης.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι το Υπουργείο μας θα πρέπει να στηρίξει τις αγρότισσες και τους αγρότες στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών με ένα ισχυρό πρόγραμμα χρηματοδότησης και θα ήθελα προς αυτήν την κατεύθυνση την άποψη του Υπουργείου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστώ τον κ. Κωτσό.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την απάντησή σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, κατ' αρχήν συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ως προς τον ρόλο τον σημαντικό διαχρονικά που παίζει ο πρωτογενής τομέας, οι αγρότες μας. Προερχόμενος, μάλιστα, από γονείς του πρωτογενούς τομέα, σίγουρα υπάρχει, αν θέλετε και μία προσωπική ευαισθησία, πέρα από την ταύτιση στους στόχους και στις απαιτήσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα.

Θέλω να σας πω ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και δραστηριότητας εντός του πλαισίου του ενεργειακού μετασχηματισμού που εγκαινιάζει η Κυβέρνησή μας σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες που αφορούν στον χώρο, αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η χώρα μας σε θέματα ενέργειας και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, έχει ως στόχο να αποτελέσει βασικό εργαλείο διαμόρφωσης της εθνικής πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα την επόμενη δεκαετία και για αυτό συμπεριελήφθηκε συγκεκριμένη θεματική ενότητα για τον αγροτικό τομέα, τη ναυτιλία και τον τουρισμό –αναφερθήκατε και εσείς στον τουρισμό προηγουμένως-με προτεραιότητες πολιτικής για την επόμενη περίοδο και τα αντίστοιχα μέτρα για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα περιλαμβάνονται τρεις προτεραιότητες πολιτικής στον αγροτικό τομέα και μεταξύ αυτών η προώθηση, όπως σωστά και εσείς αναφερθήκατε, χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ειδικότερα προβλέπεται προώθηση χρήσης ΑΠΕ και δράσεων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης στον αγροτικό τομέα, συνδυαστικά με διαχείριση και αξιοποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών υπολειμμάτων και ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής προηγμένων βιοκαυσίμων και εφοδιαστικών αλυσίδων για τη χρήση τους.

Επιπλέον, η εγκατάσταση ΑΠΕ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας πρόκειται να δρομολογηθεί λαμβάνοντας υπ' όψιν τις προβλέψεις του αδειοδοτικού και χωροταξικού πλαισίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι η παραγωγή ενέργειας σε τέτοιες περιοχές δεν θα είναι ανταγωνιστική σε οικονομικές δραστηριότητες του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα.

Περαιτέρω προχωρούμε την προώθηση συστημάτων ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται η αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας και λοιπών μορφών ΑΠΕ σε θερμοκήπια.

Αναφορικά δε με τη διάσταση της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, θα προωθηθούν μέτρα για την αντικατάσταση των υφιστάμενων μηχανημάτων και εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται τόσο στις γεωργικές όσο και στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Προτεραιότητα επίσης θα δοθεί σε μηχανήματα και εξοπλισμό που χαρακτηρίζονται από υψηλή κατανάλωση ενέργειας, όπως ενδεικτικά είναι οι ελκυστήρες, οι θεριστικές και αλωνιστικές μηχανές, οι βαμβακοσυλλέκτες και σπαρτικές μηχανές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και οι αρμεκτικές μηχανές, οι εκκολαπτικές μηχανές, τα μηχανήματα καθαρισμού και οι ταΐστρες στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Έμφαση επίσης θα δοθεί στα αντλιοστάσια και στα συστήματα άρδευσης των καλλιεργειών με τον σχεδιασμό μέτρων τα οποία θα συμβάλλουν ταυτόχρονα τόσο στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας όσο και στην εξοικονόμηση νερού.

Θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Ο κ. Κωτσός έχει τον λόγο για τη δευτερολογία του.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΤΣΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι πραγματικά προς τη θετική κατεύθυνση η άποψη που εκφράσατε ότι το Υπουργείο σας στηρίζει τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, κυρίως μέσα από την εισαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα ήθελα εδώ να επισημάνω πως ήταν εξαιρετικά ορθή προηγούμενη τροπολογία που ήρθε στη Βουλή και ψηφίστηκε, που ανέβασε την ποσότητα παραγόμενης ενέργειας από τα 100 μεγαβάτ στα 100 κιλοβάτ, στα 500 κιλοβάτ, χωρίς να υπάρχει απώλεια της ιδιότητας του αγρότη.

Εδώ όμως θα ήθελα να εστιάσουμε όχι στην παραγωγή ενέργειας από τον αγρότη παραγωγό ενέργειας, αλλά από τον αγρότη καταναλωτή ενέργειας στο επίπεδο του αντλιοστασίου του, στο επίπεδο δηλαδή της παραγωγής της ενέργειας, της αυτοπαραγωγής της ενέργειας, η οποία απαιτείται για τις αγροτικές καλλιέργειες. Και εκεί θα πρέπει αφενός μεν να χρηματοδοτήσουμε τον αγρότη προκειμένου να εγκαταστήσει από τα σύγχρονα συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και ταυτόχρονα να προβλέψουμε την πλεονάζουσα ενέργεια που θα παράγουν αυτά τα συστήματα και που δεν θα απαιτείται για την καλλιέργεια, να μπορεί να διατεθεί στο σύστημα, προκειμένου να αποκτήσει ένα επιπλέον εισόδημα ο αγρότης.

Νομίζω ότι αυτές είναι δύο σημαντικές παράμετροι στις οποίες θα πρέπει να εστιάσουμε,& στη χρηματοδότηση λοιπόν των αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, προκειμένου να έχουν αυτοπαραγωγή ενέργειας για τις αγροτικές τους καλλιέργειες και η πλεονάζουσα ενέργεια από τις καλλιέργειες να διατίθεται στο σύστημα, προκειμένου να αποτελέσει ένα επιπλέον εισόδημα για τους αγρότες.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κ. Κωτσό.

Τον λόγο τώρα έχει ο Υπουργός για τη δευτερολογία του.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Συνεχίζω, αγαπητέ συνάδελφε, και συμφωνώντας στις παρατηρήσεις και τις προσθήκες με την δευτερολογία σας, με ποιες είναι οι παρεμβάσεις ακριβώς στην κατεύθυνση που περιγράψατε:

Ενεργειακά αποδοτικός εξοπλισμός θα προωθηθεί για τα βασικότερα συστήματα που χρησιμοποιούνται, όπως είναι ενδεικτικά οι αντλίες, τα συγκροτήματα τεχνητής βροχής, οι αυτοκινούμενοι μεγάλοι εκτοξευτήρες, τα συγκροτήματα άρδευσης με σταγόνες και τα αυτοπροωθούμενα συγκροτήματα τεχνικής βροχής.

Ειδικότερα για την παραγωγή θερμικής και ψυκτικής ενέργειας, ο συγκεκριμένος στόχος θα επιτευχθεί τόσο από μεμονωμένα όσο και από κεντρικά συστήματα ενίσχυσης. Στην κατεύθυνση αυτή θα διερευνηθεί η εγκατάσταση συστημάτων τηλεθέρμανσης και συστημάτων μικροσυμπαραγωγής.

Μάλιστα στις αρχές του 2022 προβλέπεται ήδη η προκήρυξη νέας δράσης στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, στην οποία μεταξύ άλλων επιλέξιμων επενδύσεων θα είναι επιλέξιμη η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τις ανάγκες της ενεργειακής εκμετάλλευσης, ώστε να συμβάλλουν στην αειφορία του περιβάλλοντος και στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις για την κλιματική κρίση-αλλαγή, καθώς και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδοτήσεων της εκμετάλλευσης.

Σημείωση ως προς την αναφορά των καταστροφών του «Ιανού» που αναφέρει η επίκαιρη ερώτησή σας:

Επειδή αναφερθήκατε στις καταστροφές που προκλήθηκαν σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις περιοχών της χώρας από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» τον Σεπτέμβριο του 2020, όσον αφορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα για τις ζημιές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ, υλοποιώντας την οδηγία της πολιτείας, η οποία εκφράστηκε με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του ν.4737/2020, που για πρώτη φορά εδίδοντο αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας και μάλιστα εντός τεσσάρων μηνών από την εμφάνιση του προαναφερόμενου αιτίου, κατέβαλε συνολικά στην ανωτέρω περιφερειακή ενότητα -τα γνωρίζετε βέβαια, αλλά τα επισημαίνω με αφορμή την ερώτησή σας- αποζημιώσεις ύψους 24.269.000 ευρώ στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Το θεσμικό πλαίσιο τώρα για την ενίσχυση και τα επενδυτικά κίνητρα των αγροτών ως προς τις ΑΠΕ και τον ενεργειακό συμψηφισμό θα έρθει ως επιστέγασμα σε όσα ήδη έχει πράξει η Κυβέρνησή μας και ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης στην κατεύθυνση αυτή.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Λίγο ακόμη χρόνο, κύριε Πρόεδρε.

Με την πρόσφατη υπουργική απόφασή μου, θυμίζω, του Αυγούστου του 2021, αυξάνεται το όριο ισχύος για την εγκατάσταση σταθμών -αναφερθήκατε κι εσείς- ΑΠΕ για εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και στην Κρήτη από 1 σε 3 μεγαβάτ.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα στη βιομηχανία και σε άλλες ενεργοβόρες δραστηριότητες να καλύψουν τις ανάγκες τους με πράσινη ενέργεια, περιορίζοντας το κόστος και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επίσης, αυξάνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα της Ρόδου τα όρια ισχύος από 500 κιλοβάτ σε 1 μεγαβάτ για σταθμούς που εγκαθίστανται από ενεργειακές κοινότητες. Αυξάνονται τα όρια ισχύος από 300 κιλοβάτ στα 500 κιλοβάτ σε σταθμούς που εγκαθίστανται από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

Για σταθμούς ισχύος έως 10,8 κιλοβάτ για τριφασικές παροχές και μέχρι 5 κιλοβάτ για μονοφασικές παροχές, προβλέπεται η δυνατότητα σύνδεσης με ενέργειες του ενδιαφερομένου και απλή ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ. Με τη διάταξη αυτή επιταχύνεται η εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών, όπως εκείνων που τοποθετούνται στις στέγες σπιτιών και επαγγελματικών κτηρίων.

Συνεπώς, ο στόχος είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα και με αφορμή –αιτία είναι- αυτά που εξελίσσονται τελευταία και νομίζω σε όλη την έκτασή τους, είναι να μπορέσουμε να αναστρέψουμε τις αιτίες που μας οδηγούν στην κλιματική κρίση.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο κομμάτι που αναφερθήκατε στον πρωτογενή τομέα, αλλά και γενικότερα στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, είναι στόχος της Κυβέρνησης και οτιδήποτε χρειαστεί, χρήματα εδώ διαθέτουμε και είναι προτεραιότητα να μεταβούμε από μια παλιά παραγωγή ως ενεργειακό μοντέλο σε ένα καινούργιο.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

08/10/2021 01:56 μμ

Η απόφαση μπορεί να διευκολύνει στην απορρόφηση κονδυλίων, όμως βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες τυχόν επιλαχόντων να επωφεληθούν.

Έξι ακόμα μήνες παρέτεινε την προθεσμία για την υποβολή αιτημάτων πληρωμής στα Σχέδια Βελτίωσης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε μια προσπάθεια να δώσει... αέρα και να βοηθήσει στην απορρόφηση των κονδυλίων.

Βέβαια, όπως σχολίαζαν στον ΑγροΤύπο, κύκλοι γεωπόνων - μελετητών, η εξέλιξη αυτή έχει και αρνητική... χροιά, από την άποψη, ότι βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες επιλαχόντων να υλοποιήσουν την επένδυση, σε περίπτωση που οι ήδη εγκεκριμένοι, δεν κάνουν το Σχέδιο Βελτίωσης.

Σε κάθε περίπτωση, το ΥπΑΑΤ έχει εξαγγείλει μια νέα προκήρυξη

Ανακοίνωση σχετικά με την παράταση εξέδωσε και ο ΣΕΑΜ ως ακολούθως:

Δημοσιεύτηκε η 8η τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 13158/2017 (Β’4302) Υπουργικής Απόφασης με την οποία παρατείνεται η προθεσμία υποβολής πρώτου αιτήματος πληρωμής για Σχέδιο Βελτίωσης από τους 18 μήνες στους 24.

Υπενθυμίζεται ότι η παράταση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη μια και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις παραδόσεις μηχανημάτων, λόγω των γνωστών προβλημάτων σε ελλείψεις και ανατιμήσεις σε πολλούς συντελεστές παραγωγής, δημιούργησαν ανάλογα προβλήματα και στην έγκαιρη υλοποίηση επενδύσεων που αφορούν μηχανολογικό εξοπλισμό.

Σχετικό αίτημα είχε υποβάλλει έγκαιρα και ο ΣΕΑΜ μια και όλα τα μέλη του αντιμετωπίζουν πρόβλημα παραδόσεων μηχανημάτων.

Στην ίδια τροποποίηση προβλέπεται και η δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων της μιας επιτροπών παρακολούθησης ανά Περιφέρεια, για τον έλεγχο και την παραλαβή των επενδύσεων. Για το θέμα αυτό και προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες εκτέλεσης των αιτημάτων πληρωμών, επίσης είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα ο ΣΕΑΜ προς το ΥΠΑΑΤ.

28/09/2021 09:45 πμ

Η New Holland Agriculture παρουσίασε την νέα ναυαρχίδα, το τρακτέρ T7 Heavy Duty (HD) στον Ευρωπαϊκό Τύπο σε μία εκδήλωση εικονικής πραγματικότητας. Με τον τίτλο “INTELLIGENT FARMING ALL_WAYS”, η εκδήλωση ανέδειξε το όραμα της New Holland για το πρόγραμμα Γεωργία 4.0 και την δέσμευσή της να κάνει τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Ευφυούς Γεωργίας ευρέως διαθέσιμα στους αγρότες.

Το νέο T7 HD διατηρεί την ισχυρή απόδοση, την εξαιρετική ευκινησία και ευελιξία που αποτελούν σήμα κατατεθέν αυτού του τρακτέρ και προσφέρει μία ανώτερη εργασιακή εμπειρία με την ολοκαίνουργια καμπίνα Horizon Ultra και το σύστημα PLM Intelligence επόμενης γενιάς. Είναι ιδανικό για εργολάβους που έχουν την ανάγκη πολλαπλών εργασιών στο χωράφι και στις μεταφορές και αναζητούν μία αύξηση στην άνεση, την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα.

Ρωτήσαμε τους πελάτες μας τι περίμεναν από το μελλοντικό τρακτέρ τους, αναπτύξαμε την νέα γενιά T7 HD, με βάση αυτές τις απαιτήσεις τους, που προσφέρει όλα όσα ονειρεύονταν

λέει ο Sean Lennon, Αντιπρόεδρος της New Holland Agriculture για την Ευρώπη. “Σχεδιάσαμε την ολοκαίνουργια καμπίνα Horizon Ultra για να τους δώσουμε την καλύτερη εργασιακή εμπειρία με όλο τον χώρο, την άνεση, το ποιοτικό φινίρισμα που ζήτησαν και την πιο αθόρυβη καμπίνα την αγοράς. Επίσης, η επόμενη γενιά PLM Intelligence θα τους διευκολύνει να έχουν πρόσβαση στις λύσεις μιας Ευφυούς Γεωργίας, οι οποίες παρέχουν σημαντική επιπλέον αξία όσον αφορά την λήψη αποφάσεων και την εκτέλεσή τους με ακρίβεια, ενισχύοντας την αποδοτικότητα και την κερδοφορία τους.”

T7 HD: για πελάτες που περιμένουν περισσότερα – άνεση, χώρος, συνδεσιμότητα

Η καμπίνα Horizon Ultra έχει επανασχεδιαστεί από το μηδέν για να ανταποκριθεί στις πιο απαιτητικές προσδοκίες των πελατών: “Το T7 HD μπορεί να φαίνεται ίδιο από έξω, με την ίδια συμπαγή, κομψή εμφάνιση,” εξηγεί ο Oscar Baroncelli, Διευθυντής Παραγωγής Τρακτέρ της New Holland Agriculture, “αλλά είναι εντελώς νέο στο εσωτερικό: μόλις το  2% των εξαρτημάτων είναι ίδια με το προηγούμενο μοντέλο! Είναι πιο συνδεδεμένο από ποτέ και θέτει νέο ρεκόρ ως το πιο ήσυχο στην κατηγορία των ελκυστήρων με μόλις 66 dBA. Πιστεύουμε ότι θα μεταμορφώσει την εμπειρία των πελατών μας όταν εργάζονται στο χωράφι.”

Το T7 HD διατηρεί την “οικογενειακή αίσθηση” της σειράς T7 ενώ προσφέρει ένα ευρύχωρο περιβάλλον εργασίας όπου ο οδηγός αισθάνεται πολύ λιγότερο εγκλωβισμένος. Η καμπίνα έχει επιμηκυνθεί για να παρέχει περισσότερο χώρο για τον επιβάτη και το δάπεδο. Οι πελάτες θα εκτιμήσουν τον άφθονο διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο: ένας άνετος αποθηκευτικός χώρος 30 λίτρων πίσω από το κάθισμα του οδηγού, ένα ψυγείο 12 λίτρων πίσω από το κάθισμα του συνοδηγού με θύρα USB και πρίζα, θήκες στην δεξιά πλευρά της καμπίνας και μια θήκη αποθήκευσης με δίχτυ στην οροφή. Ο επανασχεδιασμός βελτίωσε περαιτέρω την ορατότητα προς τα εμπρός και προς τα κάτω  στα μπράτσα υδραυλικού και το παρελκόμενο, ενώ οι κάμερες επιτηρούν την περιοχή γύρω από το τρακτέρ. Ένα νέο πακέτο φώτων με έως 24 LED φώτα εργασίας, εξασφαλίζει ορατότητα γύρω από το τρακτέρ και το παρελκόμενο για εργασία την νύχτα.

new holland t7 φωτογραφίες

Η ευρύχωρη καμπίνα παρέχει ένα εξαιρετικά άνετο περιβάλλον εργασίας με καθαρές, λιτές επιφάνειες και εργονομική λειτουργία, με τα χειριστήρια πάνω στο νέο μπράτσο του καθίσματος SideWinder Ultra και την φιλική προς τον χρήστη, οθόνη 12 ιντσών IntelliView. Τα χειριστήρια μπορούν να ρυθμιστούν σύμφωνα με τις ανάγκες του χειριστή και η προσαρμογή είναι πολύ απλή και τόσο εκτεταμένη όσο επιθυμείτε. Η οθόνη CentreView  που είναι τοποθετημένη στο κέντρο του τιμονιού – μία παγκόσμια πρωτοτυπία – παρέχει μεγάλη ορατότητα. Το νέο κορυφαίο αυτόματο σύστημα ελέγχου κλίματος με ρύθμιση σε ζώνες, το οποίο έχει 35% μεγαλύτερη απόδοση από το προηγούμενο μοντέλο, διατηρεί εύκολα μία ευχάριστη θερμοκρασία σε όλες τις εποχές. Το κορυφαίο κάθισμα Auto Comfort διαθέτει πλευρική ανάρτηση και σύστημα ρύθμισης των συνθηκών που βγάζει την υγρασία τις ζεστές μέρες ή θερμαίνεται τα κρύα πρωινά. Η προηγμένη συνδεσιμότητα της καμπίνας Horizon Ultra επιτρέπει στους πελάτες να μεταφέρουν την ψηφιακή τους ζωή με μεγάλη ευκολία, καθώς το κινητό τους τηλέφωνο αυτόματα συνδέεται στην οθόνη και μπορεί να λειτουργήσει με ένα κουμπί από το μπράτσο του καθίσματος.

PLM Intelligence: προς το πρόγραμμα Γεωργία 4.0

Το T7 HD παρουσιάζει την επόμενη γενιά PLM Intelligence, η οποία αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς τα εμπρός στην στρατηγική διαχείρισης γης της New Holland. Σηματοδοτεί την μετάβαση από τις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές στο πρόγραμμα Γεωργία 4.0., όπου η ακρίβεια και η Διασυνδεδεμένη Γεωργία βοηθούν τους αγρότες να προγραμματίζουν όλες τις εργασίες εκ των προτέρων, να διαχειρίζονται σε πραγματικό χρόνο την συμπεριφορά και απόδοση κάθε μηχανήματος και να επιτυγχάνουν μέγιστη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

“Αυτές οι νέες εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της New Holland να συνδέεται όλο και περισσότερο με τους πελάτες μας,” λέει ο Carlo Lambro, Πρόεδρος της New Holland. “Η εξυπηρέτηση μέσω της ψηφιοποίησης είναι η πύλη για το μέλλον. Έχουν καταστήσει δυνατό τον συνδυασμό της φυσικής παρουσίας στο τιμόνι με μια σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες, που σημαίνει ότι μπορούμε πάντα να είμαστε στο πλευρό των πελατών μας, βοηθώντας τους να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.”

Το PLM Intelligence επόμενης γενιάς είναι μία ηλεκτρονική αρχιτεκτονική που θα εφαρμοστεί σε όλα τα μηχανήματα επόμενης γενιάς της New Holland, έτσι ώστε οι πελάτες να βρίσκουν την ίδια λογική όταν αλλάζουν μηχανήματα και να έχουν εύκολη πρόσβαση σε δεδομένα για να κάνουν τη δουλειά πιο αποτελεσματικά. Αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής της New Holland για να ενσωματώσει ψηφιακές τεχνολογίες για την παροχή μιας έξυπνης συνδεδεμένης γεωργίας, με εύχρηστες λύσεις που κάνουν τη γεωργία πιο βιώσιμη και παραγωγική. Περιλαμβάνουν τις παραδοσιακές εφαρμογές γεωργίας ακριβείας που στοχεύουν στην διευκόλυνση του χειριστή, βελτιστοποιώντας παράλληλα την απόδοση και τα κόστη. Λύσεις που βασίζονται στην συνδεσιμότητα και την παρακολούθηση και επικεντρώνονται στη βελτίωση της παραγωγικότητας του μηχανήματος και λύσεις που βασίζονται στο cloud όπου με την ανάλυση δεδομένων και τον σχεδιασμό διευκολύνεται η λήψη αποφάσεων διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Μέσω της εφαρμογής MyNewHolland App, οι πελάτες μπορούν να εγγράψουν το μηχάνημά τους, να ανακτήσουν τις τεχνικές πληροφορίες του και να έχουν πρόσβαση στην πύλη MyPLMConnect, όπου μπορούν να διαχειρίζονται τα δεδομένα του στόλου και της εκμετάλλευσης σε ένα μόνο περιβάλλον. Το σύστημα MyPLMConnect τους επιτρέπει να λαμβάνουν δυναμικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο από μεμονωμένα μηχανήματα που εργάζονται στο χωράφι και να αναλύουν τα δεδομένα για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.

οθόνη

Η New Holland παρουσιάζει επίσης τον νέο δέκτη PLM Cygnus, ο οποίος είναι ο πυρήνας του συστήματος αυτόματης οδήγησης στα τρακτέρ με PLM Intelligence. Βρίσκει την θέση με αξιοπιστία, αντισταθμίζοντας τις διακυμάνσεις του εδάφους και βοηθά στην πολύ γρήγορη εκκίνηση, παρέχοντας ακριβή και αξιόπιστη καθοδήγηση. Ο δέκτης υποστηρίζει επίσης της δορυφορικές πηγές διόρθωσης της New Holland, εκτός από την εξαιρετικά ακριβή διόρθωση RTK που παρέχεται μέσω του δικτύου PLM RTK+.

Η προηγμένη συνδεσιμότητα της New Holland βοηθά επίσης τους πελάτες να ελαχιστοποιήσουν τον χρόνο εκτός εργασίας. Το μηχάνημα συνδέεται με τον αγρότη και τον αντιπρόσωπο, οι οποίοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη θέση και την κατάσταση των καταχωρημένων συνδεδεμένων μηχανημάτων. Είναι σε θέση να διεξάγουν απομακρυσμένη διάγνωση μέσω του εργαλείου απομακρυσμένης βοήθειας της New Holland, καθώς και να βοηθούν τον χειριστή στην καμπίνα με την λειτουργία IntelliView Connect, που τους επιτρέπει να βλέπουν τα στοιχεία της οθόνης. Το μηχάνημα είναι επίσης συνδεδεμένο με το Control Room της New Holland, το οποίο ειδοποιεί τον αντιπρόσωπο για κωδικούς βλάβης, προτείνει λύσεις και μπορεί ακόμη να προλάβει πιθανές βλάβες.

10/09/2021 11:22 πμ

Μια νέα εποχή με τους αξιόπιστους γεωργικούς ελκυστήρες της Σειράς MF 5S εγκαινιάζει η Massey Ferguson, παγκόσμια εμπορική επωνυμία της AGCO.

Η νέα σειρά MF 5S, που μπορεί να φοράει και φορτωτή, διατηρώντας όμως την ορατότητα του οδηγού σε πολύ υψηλά επίπεδα, πρωτοπορεί από την άποψη της μηχανικής και της απόδοσης.

Με φορτωτή αλλά και μεγάλη ορατότητα το MF 5S της Massey Ferguson ιδανικό για φάρμες

Ο συγκεκριμένος γεωργικός ελκυστήρας, όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Πατσωνάκης, Marketing & Communications Executive Commercial Vehicles and Machinery της εταιρείας ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΕΒΜΕ, διατίθεται σε τρεις εκδόσεις, ενώ απευθύνεται κυρίως σε γαλακτοκομικές και κτηνοτροφικές μονάδες, που έχουν ανάγκες φορτώσεων. Όπως εξάλλου αναφέρεται σε ενημερωτικό της εταιρείας ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ, το συγκεκριμένο τρακτέρ είναι κατασκευασμένο, για να παραβιάζει τους κανόνες του συμβατικού σχεδιασμού ενός γεωργικού ελκυστήρα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Πατσωνάκη, στην χώρα μας έχουν αρχίσει και βρίσκουν κοινό τα εν λόγω τρακτέρ με φορεμένο φορτωτή.

Ιδανικό για γαλακτοκομικές και κτηνοτροφικές μονάδες

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ, έχει εξαιρετική ορατότητα, μόλις 4 μέτρα μπροστά από το τρακτέρ πάνω από το λεπτό ταμπλό και το πιο στενό καπό με χαμηλή μύτη στον τομέα του, εξαιρετικά ευέλικτο και ευκίνητο σχεδιασμό, δύο θέσεις καμπίνας και επιλογή οροφής από τη βασική έκδοση ή την οροφή Visio, ενώ η επιλογή τριών υδραυλικών συστημάτων παρέχει εξαιρετική πίεση, παροχή και απόκριση. Διαθέτει επίσης μοχλό χειρισμού ισχύος στο αριστερό χέρι ή μοχλός σχήματος Τ στο δεξί χέρι για αλλαγή κατεύθυνσης και επιλογή του ουδέτερου σημείου, μια επιλογή από joysticks χειρίζεται τον φορτωτή και αλλάζει την κατεύθυνση και τις ταχύτητες, πέδηση στο ουδέτερο σημείο - το σύστημα πέδησης βάζει τη μετάδοση στο ουδέτερο σημείο (νεκρά) όταν πατηθεί το πεντάλ φρένου, καθιστώντας τη λειτουργία του φορτωτή ασφαλέστερη, ευκολότερη και πολύ πιο άνετη.

Με φορτωτή αλλά και μεγάλη ορατότητα το MF 5S της Massey Ferguson ιδανικό για φάρμες

Σημειωτέον ότι τα τρακτέρ μπορούν να παραγγελθούν με εργοστασιακά τοποθετημένους φορτωτές MF FL, που θεωρούνται ιδανική λύση για εργασίες που τους απαιτούν.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο μοντέλο φορτωτή, όπως μας είπαν από την εταιρεία ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ: «ο καθαρός σχεδιασμός του βραχίονα φορτιστή προσφέρει ασυναγώνιστη ορατότητα και ασφάλεια, οι έγκλειστες σωληνώσεις μειώνουν τον κίνδυνο βλάβης, το σύστημα Lock & Go, ημιαυτόματης σύνδεσης και αφαίρεσης, απλοποιεί τη συναρμολόγηση. Το Soft Drive προστατεύει τους χειριστές και το μηχάνημα από απότομα φορτία, ενώ έχει πλήρως ολοκληρωμένη λειτουργία με τα joystick της σειράς MF 5S. Τα μοντέλα φορτωτών της σειράς MF FL έχουν αυξημένη ικανότητα ανύψωσης και νέες γωνίες επαναφοράς που προσφέρουν εντυπωσιακό χειρισμό υλικών, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται κάδοι ως παρελκόμενα. Η εύκολη σύνδεση και αποσύνδεση του φορτωτή και του παρελκομένου καθιστά όλη τη διαδικασία της τοποθέτησης γρήγορη και απλή υπόθεση. Το πλαίσιο του φορτωτή ταιριάζει απόλυτα στο σασί του τρακτέρ. Αυτή η ολοκληρωμένη δομή είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και μελετημένη για να παρέχει μέγιστη αντοχή και σταθερότητα. Ο νέος προσεκτικός και έξυπνος σχεδιασμός παρέχει άπλετο χώρο ανάμεσα στους βραχίονες του φορτωτή και του καπό, για εξαιρετική πρόσβαση στην περιοχή του κινητήρα και στο φίλτρο αέρα. Τέλος, το λεπτό καπό με χαμηλή μύτη είναι ένα εξαιρετικό εμπορικό σήμα του τρακτέρ-φορτωτή, που παρέχει εξαιρετική ορατότητα και τέλεια γωνία θέασης του προσαρτήματος και της λειτουργίας του».

Τα χαρακτηριστικά του κινητήρα

Το συγκεκριμένο τρακτέρ είναι πετρελαιοκίνητο, με τετράχρονο κινητήρα, νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ικανοποιώντας τις ισχύουσες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την εκπομπή καυσαερίων STAGE V, με τα εξής χαρακτηριστικά:

 • AgcoPower
 • Χωρητικότητα 4.4 Lt - 4 κύλινδροι 
 • Τεχνολογία ψεκασμού καυσίμου Common Rail 
 • Ηλεκτρονική διαχείριση κινητήρα 
 • 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο 
 • Υπερτροφοδοτούμενος (turbo) με σύστημα ψύξεως αέρα (intercooler) 
 • Μέγιστη ροπή: 440 Nm
 • Υδρόψυκτος
 • Χειρόγκαζο
 • Μνήμη στροφών κινητήρα με μπουτόν 
 • Δεξαμενή καυσίμου 200 Lt 
 • Δεξαμενή Adblue 20 Lt 
 • Μέγιστη ισχύς κινητήρα στις 2.000 rpm 
 • Μέγιστη ροπή κινητήρα στις 1.500 rpm.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το τρακτέρ διατίθεται σε τρεις εκδόσεις Essential, Efficient και Exclusive, ιπποδυνάμεις από 105Hp έως 145Hp. Έχει νέα , ανανεωμένη εμφάνιση με U-κενό (Protect-U) μεταξύ καμπίνας και κινητήρα, για καλύτερη ψύξη του κινητήρα και χαμηλότερο επίπεδο θορύβου στο εσωτερικό της καμπίνας (69 db). Επίσης, δύο επιλογές στο κιβώτιο ταχυτήτων με τα ημιαυτόματα Dyna 4 (16x16) και Dyna 6 (24x24). Και τα δύο σασμάν έρχονται πλέον με τις λειτουργίες Brake to Neutral (Πατώντας μόνο το φρένο ενεργοποιείται αυτόματα ο συμπλέκτης), την λειτουργία Autodrive (αλλάζει αυτόματα σχέσης ανάλογα με το φορτίο) και την λειτουργία Speedmatching (επιλέγει αυτόματα την σωστή ταχύτητα για να ταιριάζει με την ταχύτητα προς τα εμπρός).

Διαθέτει μεγαλύτερη καμπίνα για περισσότερη άνεση και καλύτερη και μεγαλύτερη ορατότητα για τον οδηγό, μέχρι και 4 μέτρα εμπρός, υδραυλική αντλία παροχής στα 58 L/min και προαιρετικά 100 L/min και 110 L/min για εργασίες με μπροστινό φορτωτή, τέσσερις ηλεκτρουδραυλικούς πίσω ταχυσυνδέσμους και ανυψωτική ικανότητα υδραυλικών στα 6.000 κιλά, μπροστινά υδραυλικά με ανυψωτική ικανότητα 3.000 κιλά και μέχρι τέσσερα σετ μπροστινούς υδραυλικούς ταχυσυνδέσμους, μπράτσο οδηγού με Multi pad με δύο χειριστήρια Joystick, Datatronic 5, με οθόνη αφής 9 ιντσών, όπου ρυθμίζουμε όλο το τρακτέρ και το παρελκόμενο. Τέλος, παρέχεται το Novatel AutoGuide και το Fieldstar 5, για γεωργία ακριβείας.

26/08/2021 04:01 μμ

Συλλεκτική μηχανή έχει αποκτήσει πρόσφατα και το γνωστό Οινοποιείο Λαφαζάνη, από το οποίο μας μίλησαν σχετικά με την απόδοσή της.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας Παύλος Κοντέλλης, η New Holland δημιουργεί ένα ρεκόρ στην απόδοση της συγκομιδής σταφυλιών, καθώς 197,6 τόνοι σταφυλιών συγκομίστηκαν σε μόλις 8 ώρες, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 200.000 φιάλες κρασιού Shiraz.

Πόσα σταφύλια υψηλής ποιότητας μπορούν να συγκομισθούν σε οκτώ ώρες; Η νέα New Holland Braud 9090X απάντησε σε αυτό το ερώτημα κατά την διάρκεια δοκιμής με πιστοποίηση των αποτελεσμάτων από τον οργανισμό SGS: 197,6 τόνοι σταφυλιών χωρίς μίσχους, που αντιστοιχούν σε μέση απόδοση σχεδόν 24,7 τόνους σταφυλιών ανά ώρα. Όλα με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό 1% MOG ξένων υλών, ελάχιστες απώλειες και ρεκόρ χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου μόνο 0,99 λίτρα ανά τόνο συγκομιδής. Η Braud 9090X που χρησιμοποιήθηκε στην δοκιμή, ήταν εξοπλισμένη με το νέο διαχωριστή μίσχων (destemmer) και την πλευρική μεταφορική ταινία εκφόρτωσης που επιτρέπουν την συνεχόμενη συγκομιδή σε αμπελώνες υψηλής απόδοσης. Η δοκιμή έγινε δυνατή χάρη στην υποστήριξη των αμπελώνων C&S Devito και στο οινοποιείο Riverland Vintners: ο στόλος που χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της δοκιμής περιελάβανε μία Braud 9090X, πέντε τρακτέρ New Holland T4.105F και ένα φορτηγό Iveco Stralis 560hp, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου 2018 στο Waikerie της Νότιας Αυστραλίας, σε ένα αγροτεμάχιο επτά εκταρίων με κόκκινα σταφύλια. Ενώ οι λευκές ποικιλίες συνήθως έχουν υψηλότερες αποδόσεις, η New Holland στόχευσε σε μια ποικιλία σταφυλιών Shiraz για να επικεντρωθεί όχι μόνο στην απόδοση, αλλά και στην ποιότητα των σταφυλιών. «Αυτή η δοκιμή δείχνει πώς η κορυφαία παραγωγικότητα μπορεί να συμβαδίζει με την εξαιρετική ακρίβεια συγκομιδής και διαχωρισμού μίσχων», δήλωσε ο Thierry Le Briquer, επικεφαλής του εργοστασίου σταφυλοσυλλεκτικών και ελαιοσυλλεκτικών μηχανών της New Holland. «Η δοκιμή επιβεβαιώνει επίσης την New Holland ως τον απόλυτο ηγέτη στον τομέα της συγκομιδής σταφυλιών και την Braud 9090X ως την σταφυλοσυλλεκτική με την υψηλότερη παραγωγικότητα».

Νέα σειρά Braud 9090X: μεγαλύτερη απόδοση για τους καλλιεργητές, καλύτερη ποιότητα σταφυλιών για τους οινοποιούς

Η νέα σειρά Braud 9090X με τον διαχωριστή μίσχων (destemmer) και την πλευρική μεταφορική ταινία εκφόρτωσης είναι τεχνολογικά η πιο σύγχρονη σταφυλοσυλλεκτική μέχρι σήμερα, παρέχοντας στους αμπελουργούς εξαιρετική απόδοση και ταχύτητα εργασίας – βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του κρασιού αφαιρώντας τους μίσχους και τις ξένες ύλες από τον καρπό. Η σειρά 9090X βασίζεται στο δοκιμασμένο σύστημα της Braud, το οποίο έφερε επανάσταση στη συγκομιδή σταφυλιών και συνεχίζει να προσφέρει την πιο ήπια επαφή με το αμπέλι και τον συγκομισμένο καρπό. Χάρη στη γωνία στροφής 90ο , οι συλλεκτικές Braud 9090X έχουν την πιο μικρή ακτίνα στροφής στην αγορά. Το ενσωματωμένο σύστημα Intelligent Management System και η οθόνη αφής IntelliView™ παρέχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις βασικές λειτουργίες της συγκομιδής και αυξάνει την απόδοση και την παραγωγικότητα.

Η Braud 9090X είναι εξοπλισμένη με 6-κύλινδρο Common Rail κινητήρα 175 hp της FPT Industrial που έχει απαράμιλλη απόδοση, οικονομία καυσίμου και αξιοπιστία, μαζί με την μεγάλη διάρκεια ζωής. Το μοναδικό σύστημα δόνησης SDC της Braud επιτρέπει σε κάθε ράβδο τινάγματος να είναι ανεξάρτητη, στηριγμένη πίσω σε εύκαμπτη βάση που επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο του τινάκτη για την πιο απαλή συλλογή. Τα καδάκια Noria και το σύστημα υποδοχής του καρπού επιτρέπουν τη συλλογή και τη μεταφορά χωρίς απώλειες και αλλοιώσεις. Μετά από 43 χρόνια πρωτοπορίας, αυτά τα καινοτόμα συστήματα συλλογής εξακολουθούν να αναγνωρίζονται ως κορυφαία στην παραγωγικότητα και παρέχουν στους οινοποιούς έναν εξαιρετικά καθαρό καρπό. Χάρη στην πρόσφατη τεχνολογία διαχωριστή μίσχων (destemmer) και την πλευρική μεταφορική ταινία εκφόρτωσης, οι μεγάλοι αμπελοκαλλιεργητές θα επωφεληθούν από την υψηλότερη παραγωγικότητα καθώς και από την καλύτερη ποιότητα καρπού. Μίσχοι, κοτσάνια και άλλα πράσινα υπολείμματα αφαιρούνται κατά τη συγκομιδή, αποφεύγοντας έτσι τη μόλυνση από ξένες ύλες κατά τη μεταφορά και την εκφόρτωση. Αυτό βελτιώνει θεαματικά την ποιότητα του κρασιού.

«Πιστεύουμε ότι η ποιότητα των καρπών, οι οποίοι έχουν διαχωριστεί από τους μίσχους πρόκειται να γίνει το επόμενο πρότυπο για τους πιο απαιτητικούς οινοποιούς. Πολύ σύντομα μερικά από τα πιο διάσημα κρασιά υψηλής ποιότητας θα μπορούν να παραχθούν από σταφύλια που συγκομίζονται και διαχωρίζονται από τους μίσχους μόνο με ένα από τα μηχανήματά μας», λέει ο Philippe Boisseau, Διευθυντής του εργοστασίου μηχανών συγκομιδής Σταφυλιών & Ελιάς. «Η Braud 9090X με τον διαχωριστή μίσχων αντιπροσωπεύει μία πραγματική αποκάλυψη στην αγορά, συνδυάζοντας υψηλή απόδοση με κορυφαία ποιότητα κρασιού. Βλέπουμε τεράστιες δυνατότητες της αγοράς για αυτόν τον συνδυασμό, ο οποίος παρουσιάστηκε πρόσφατα στις περιοχές της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και του Ειρηνικού».

braud

Σταφυλοσυλλεκτική Braud: περισσότερες από 15.000 μηχανές από το 1975

Η Braud κυκλοφόρησε την πρώτη αυτοκινούμενη σταφυλοσυλλεκτική μηχανή (Braud 1020) το 1975, αντλώντας από την τεράστια τεχνογνωσία των μηχανημάτων συγκομιδής που είχε δημιουργήσει από το 1870, έτος κατά το οποίο ο Alexandre Braud ίδρυσε την εταιρεία.

Οι μηχανές κατασκευάζονται στο γαλλικό εργοστάσιο στο Coex της Γαλλίας – Κέντρο Αριστείας της New Holland για αυτοκινούμενες συλλεκτικές – όπου περισσότερες από 15.000 σταφυλοσυλλεκτικές Βraud έχουν παραχθεί έως σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα δύο μηχανήματα που λειτουργούν παγκοσμίως είναι New Holland. Οι σταφυλοσυλλεκτικές  Braud πωλούνται σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως.

«Οι σταφυλοσυλλεκτικές New Holland μαζί με τα ειδικά τρακτέρ, επιβεβαιώνουν την παγκόσμια ηγετική μας θέση σε αυτόν τον εξειδικευμένο τομέα” δήλωσε ο Carlo Lambro, Πρόεδρος της New Holland Agriculture. «Συνεχίζουμε να προσφέρουμε στους αγρότες αδιαμφισβήτητη τεχνολογική πρωτοπορία, αποτελεσματικότητα και κερδοφορία σε καλλιέργειες οπωρώνων, αμπελώνων και άλλων ειδικών εφαρμογών - και αυτό συμβάλλει σημαντικά στη φήμη και την αξία της μάρκας μας».

Ικανοποιημένοι στο Οινοποιείο Λαφαζάνη

Η οινοποιεία Λαφαζάνη διαθέτει 100 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα, ο οποίος περιβάλλει το Οινοποιείο στην Νεμέα. Τα αμπέλια απλώνονται στις πλαγιές του λόφου «Φωκάς», σε υψόμετρο 240 - 500 μέτρα. Οι αμπελώνες έχουν ως κύρια παραγωγή το Αγιωργίτικο αλλά και τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Ασύρτικο, Gewurztraminer, Tannat και Syrah. Η φύτευση και η ενασχόληση με την αμπελουργία αποτέλεσε ένα μεγάλο σχολείο για τον οινοποιό Σπύρο Λαφαζάνη. Σχεδιάστηκε έτσι, ούτως ώστε να παραλαμβάνει μικρές στρεμματικές αποδόσεις υπέρ της ποιότητας του κρασιού. Ο αμπελώνας στις Αρχαίες Κλεωνές, ανήκει σε μια ημιορεινή οινοποιητική περιοχή, με ποικίλα μικροκλίματα, μέγιστη απορρόφηση της ηλιοφάνειας, επικλινή εδάφη με καλή αποστράγγιση.

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της εταιρείας, κ. Σπύρο Λαφαζάνη, προκειμένου να μας πει εν συντομία την άποψή του, σχετικά με την συλλεκτική μηχανή New Holland 9070L, που «δουλεύει» εδώ και μια τριετία η επιχείρησή του. Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, «δουλεύουμε φέτος για τρίτη χρονιά με την συγκεκριμένη ιδιόκτητη συλλεκτική μηχανή. Όλα τα προηγούμενα χρόνια την εργασία αναλάμβανε άλλη μηχανή, εκτός εταιρείας. Σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι με την λειτουργίας της μηχανής New Holland 9070L, δεδομένου ότι οι προδιαγραφές της, ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και δεν υπάρχει καμιά απόσταση στην πράξη, από όσα ξέραμε πριν την αγοράσουμε. Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η ευελιξία της. Για μας τώρα αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η τεχνική υποστήριξη μετά την αγορά, δηλαδή το after sales service».