Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ψηφιακό θέλει να κάνει ο Γεωργαντάς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

16/03/2022 05:08 μμ
Ο Υπουργός κ. Γεώργιος Γεωργαντάς θέλει να προχωρήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Υπουργός κ. Γεώργιος Γεωργαντάς θέλει να προχωρήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, «πρέπει να μπει μια «τάξη» στο υπουργείο. Θέλουμε να έχουμε μια εικόνα των στοιχείων και των δεδομένων στην αγροτική παραγωγή της χώρας.

Αν έχουμε στοιχεία τότε μπορούμε να κάνουμε στρατηγικές και να παρέμβουμε για να λύσουμε τα προβλήματα. 

Το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να έχει μια εικόνα της παραγωγής του κάθε προϊόντος στην χώρα μας. Να γνωρίζουμε κάθε παραγωγός τι ποσότητες παράγει, καθώς και την εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα που έχουν τα προϊόντα του. Έτσι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε το ελληνικό προϊόν από τις απομιμήσεις και τις ελληνοποιήσεις.

Αυτή η αλλαγή στο υποργείο θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα μητρώα (ελαιοκομικό, αμπελουργικό κ.α.) πρέπει να δίνουν σωστά στοιχεία για την παραγωγή. Πρέπει να γίνει καταγραφή στοιχείων γιατί έτσι θα μπορούμε να στηρίξουμε όσους αγρότες πραγματικά παράγουν».

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα υπάρξει συνεργασία με Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πάντως ο υπουργός ανέφερε ότι δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στο οργανόγραμμα του ΥπΑΑΤ αλλά ούτε θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα προχωρήσει σε αλλαγές διοικήσεων και προσώπων.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
07/04/2022 10:06 πμ

Το αίτημα της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι διεκδικεί η χώρα μας στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, που θα γίνει στις 7 Απριλίου 2022, στο Λουξεμβούργο.

Η χώρας μας θα στηριχτεί στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αναφέρουν ότι μέσα στα κύρια αγροτικά προϊόντα που εισάγουμε από Ουκρανία και Ρωσία είναι το καλαμπόκι σε ποσοστό 26%.

συμβούλιο

Κύκλοι από το ΥπΑΑΤ υποστηρίζουν ότι θα καταθέσει το αίτημα για συνδεδεμένη από φέτος (γιατί μόνο έτσι θα είναι αποτελεσματικό το μέτρο για αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας). Αν θα γίνει δεκτή η ελληνική πρόταση οι παραγωγοί θα εισπράξουν την ενίσχυση από το 2023. Πάντως το θέμα πρέπει να κλείσει πριν ανοίξουν οι πύλες για κατάθεση αιτήσεων ΟΣΔΕ.

Για τον ηλίανθο συζητά η χώρα μας να υπάρξει συνδεδεμένη ενίσχυση από το 2023 (με νέα ΚΑΠ) για βρώσιμο με στόχο την παραγωγή ηλιέλαιου. Επίσης θα μπορούν να το καλλιεργήσουν σε χωράφια με αγρανάπαυση χωρίς να χάνουν την πράσινη ενίσχυση.

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τα μέτρα της ΕΕ για τους αγρότες είναι:

 • δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του αποθεματικού κρίσης με ταμείο 500 εκατ. ευρώ και δυνατότητα προσαύξησης του ποσού από τα κράτη μέλη 
 • δίνεται η δυνατότητα καταβολής άμεσων κρατικών ενισχύσεων (de minimis) σε γεωργούς που πλήττονται από σημαντικές αυξήσεις του κόστους των εισροών
 • δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να παρεκκλίνουν από ορισμένες υποχρεώσεις οικολογικού χαρακτήρα (αγρανάπαυση) το 2022 με στόχο την αύξηση γεωργικής γης
 • αυξημένη προκαταβολή του τσεκ (κάτι που γίνεται ήδη στην Ελλάδα)
 • ιδιωτική αποθεματοποίηση για τον κλάδο της χοιροτροφίας

Να θυμίσουμε ότι από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ η χώρα μας θα πάρει 26 εκατ. ευρώ και δίνεται δυνατότητα εθνικής χρηματοδότησης 200%. Συνολικά το ποσό εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 79 εκατ. ευρώ.

υπουργός

Διαβάστε το κείμενο εργασίας της ΕΕ για διασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας (εδώ)

Φωτογραφίες άρθρου: Η άφιξη του υπουργού, κ. Γεωργαντά, και η συμμετοχή στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, σήμερα 7 Απριλίου 2022.

Τελευταία νέα
06/04/2022 03:32 μμ

Ψηφίστηκε στη Βουλή, τον Μάρτιο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για αιτήσεις εργατών γης. Ακόμη όμως δεν έχουν ενημερωθεί οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για το ΦΕΚ για να ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 81 του νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη που επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας για εργασία στην αγροτική οικονομία να υποβάλλει αίτηση μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2022. Το διάστημα της παραμονής του πολίτη τρίτης χώρας που έχει μετακληθεί για εργασία στην αγροτική οικονομία ορίζεται στις 90 ημέρες, ενώ παρέχεται η δυνατότητα παράτασης παραμονής για 90 ημέρες επιπλέον.

Ο κ. Νίκος Δημητριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σε λίγες ημέρες θα πρέπει οι δενδροκαλλιεργητές να ξεκινήσουν την κατάθεση αιτήσεων για εργάτες γης. Ωστόσο αν και ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε στη Βουλή ακόμη οι αποκεντρωμένες διοικήσεις δεν έχουν ενημερωθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με το σχετικό ΦΕΚ για να ξεκινήσει η διαδικασία. Θα έπρεπε να έχουμε ήδη ξεκινήσει την κατάθεση των αιτήσεων».

Ο Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα αραιώματα στα ροδάκινα και νεκταρίνια θα πρέπει να ξεκινήσουν σε περίπου 20 ημέρες. Τα βερίκοκα πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα. Οι αιτήσεις πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα και να γίνονται σταδιακά ανάλογα την κάθε καλλιέργεια πυρηνόκαρπων γιατί αν πέσουν όλες μαζί στις κατά τόπους Αποκεντρωμένες θα υπάρξει μεγάλύτερη καθυστέρηση. Στο μεταξύ ήδη έχει ξεκινήσει η λίπανση στις καλλιέργειες και ακόμη περιμένουμε να μάθουμε από το ΥπΑΑΤ αν θα καταβληθεί και πως κάποια ενίσχυση».

Ο Γιώργος Παπαβασίλης, παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα, τονίζει από την πλευρά του ότι «υπάρχει έλλειψη εργατών γης στην χώρα μας. Τοι σύστημα με τις μετακλήσεις όμως δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι όπως είναι δομημένο. Μας είπαν ότι έγινε μια συμφωνία με Μπαγκλαντές για εποχικούς εργάτες γης. Μια ανακοίνωση και τίποτα ουσιαστικό. Τι πρέπει να κάνουμε που θα πρέπει να πάμε για να βρούμε τους εργάτες. Το παράβολο είναι το λιγότερο. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε μια ονομαστική αίτηση με τα στοιχεία του εργαζόμενου. Η αίτηση συνήθως έχει μια καθυστέρηση στην χώρα μας. Αυτό όμως που κάνει ακόμη πιο χρονοβόρα τη διαδικασία είναι ότι ο ενδιαφερόμενος εργάτης θα πρέπει να δώσει συνέντευξη στην ελληνική πρεσβεία». 

01/04/2022 05:02 μμ

Την αγωνία του για την πορεία της οικονομίας μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά τη συνάντηση, που είχε την Παρασκευή (1/4/2022), με τον Πρύτανη και την σύγκλητο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει τώρα μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Όπως δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Τσίπρας, «είχα την ευκαιρία σήμερα να ενημερωθώ από τον Πρύτανη και την ακαδημαϊκή κοινότητα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα. Κινδύνους επισιτιστικής ασφάλειας, επάρκειας τροφίμων και την ανάγκη να υπάρξει έγκαιρος σχεδιασμός για την αγροτική παραγωγή.

Θέλω να εκφράσω την αγωνία μου σε σχέση με την πορεία της οικονομίας και τις τρομακτικές αυξήσεις στα τρόφιμα και προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Σήμερα ανακοινώθηκε από τη Eurostat πληθωρισμός 8% για τον Μάρτιο, όταν η ΕΕ έχει μέσο όρο 7,5%.

Είναι αναγκαίο να υπάρξει τώρα στήριξη των νοικοκυριών, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Και ταυτόχρονα, να υπάρξει στήριξη του αγρότη και της αγροτικής παραγωγής.

Αν δεν παρθούν μέτρα τώρα, θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι».

Συνέντευξη για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον αγροτικό τομέα μπορείτε να διαβάσετε στο περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία, τεύχος Μαρτίου 2022, το οποίο κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

01/04/2022 04:41 μμ

Η κυβέρνηση έγινε σχολιαστής της καθημερινότητας αφήνοντας τον πρωτογενή τομέα απροστάτευτο και δημιουργώντας κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλειας της χώρας, τονίζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Και προσθέτει: Να σταματήσει να κοροϊδεύει αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς από το καλοκαίρι του 2021 που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, κανένα μέτρο από αυτά -που σημειωτέον εξαγγέλθηκαν τρείς φορές- δεν έχει φθάσει στους γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς ενώ η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής καθώς και η δραματική αύξηση των τιμών των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, έχουν οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες σε αδιέξοδο.

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής προτείνει την άμεση εφαρμογή των παρακάτω μέτρων τώρα για:

 • να κρατήσουμε παραγωγικό τον πρωτογενή τομέα
 • και να αποφύγουμε την μείωση της παραγωγής τροφίμων και την επισιτιστική κρίση.

1. Μείωση του κόστους παραγωγής :

Κόστος ενέργειας:
Καύσιμα : Κατάργηση και επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και του φυσικού αερίου για όλους τους παραγωγούς με βάση το ΟΣΔΕ ύψους τουλάχιστον 167 εκ ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου 2022. (Τα 50 εκ. που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με καταβολή το 2023 δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα)

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο Μαΐου- Δεκεμβρίου 2021, επιβολή οροφής στην ρήτρα αναπροσαρμογής και κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για όλο το 2022, ύψους τουλάχιστον 140 εκ ευρώ. Καταβολή του 50% μέχρι τέλος Απριλίου 2022 και το υπόλοιπο 50% τον Σεπτέμβριο του 2022. (Τα 60 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με καταβολή το 2023 δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα)

Κόστος εφοδίων:
Λιπάσματα: Επιδότηση του κόστους των λιπασμάτων κατά το τμήμα που οφείλεται στην αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών, ύψους 70 εκ ευρώ με καταβολή μέχρι τέλος Μαΐου 2022.(Η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% που έχει ανακοινωθεί δεν καλύπτει ούτε ελάχιστα την τεράστια αύξηση.)

Ζωοτροφές:
Επιδότηση του κόστους των ζωοτροφών για το 2021 και για το 2022 που οφείλεται στην υπερβολική αύξηση τη τιμής των πρώτων υλών, ύψους 80 εκ ευρώ με βάση τον αριθμό των ζωών καταβολή μέχρι 15 Απριλίου. (Η μείωση του ΦΠΑ από 13 σε 6% που έχει εξαγγελθεί και η ενίσχυση με 2% επί τον πωλήσεων του 2021 δεν καλύπτει τους κτηνοτρόφους)

Κόστος μεταφοράς στα νησιά:
Μεταφορικό Ισοδύναμο: Για τη μεταφορά ζωοτροφών στη Κρήτη για το έτος 2022 και την αύξηση του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου ύψους 15 εκ ευρώ με καταβολή μέχρι 15 Απριλίου

2. Χρηματοδοτική ρευστότητα

 • Χορήγηση καλλιεργητικών δανείων και ρύθμιση των οφειλών των αγροτών λόγω της πανδημίας και των εκτεταμένων ζημιών από καιρικά φαινόμενα.
 • Καταβολή ενισχύσεων που καθυστερούν από ΟΠΕΚΕΠΕ
 • Καταβολή αποζημιώσεων που καθυστερούν από τον ΕΛΓΑ για να μπορέσουν να προμηθευθούν τώρα εφόδια οι αγρότες για να καλλιεργήσουν

3. Τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2021-27
Στήριξη με συνδεμένες ενισχύσεις την παράγωγή σιτηρών και ζωοτροφών τώρα.
Κατεύθυνση των ενισχύσεων σε παραγωγικές καλλιέργειες και επενδύσεις

4. Αύξηση της χρηματοδότησης από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των έργων ΑΠΕ σε γεωργούς και οργανώσεις για μόνιμη λύση.

 • Ενίσχυση του δικτύου για την άμεση διασύνδεση των υφιστάμενων έργων ΑΠΕ των αγροτών και των οργανώσεων τους
 • Χρηματοδότηση εγκατάστασης ΑΠΕ στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
 • Χρηματοδότηση της σύστασης των ενεργειακών κοινοτήτων των αγροτών και των επενδύσεων σε ΑΠΕ (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Συνεταιρισμοί, Ομάδες παραγωγών) και ενεργοποίηση του net metering
 • Χρηματοδότηση εγκατάστασης ΑΠΕ στις μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

Συνέντευξη για το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τον αγροτικό τομέα μπορείτε να διαβάσετε στο περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία, τεύχος Μαρτίου 2022, το οποίο κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

31/03/2022 09:14 πμ

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΓΕΔΥ, αιφνιδιαστικά και χωρίς διάλογο με τους εργαζόμενους του ΥπΑΑΤ και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το ΕΣΠΑ 2021-2027 προστέθηκαν 13 άρθρα που αφορούσαν το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

Με το σχέδιο νόμου, το οποίο με σύντομες διαδικασίες ψηφίσθηκε ήδη στη Βουλή (Ν. 4914/2022), προβλέπονται:

α) η αποδυνάμωση - υποβάθμιση του ΥπΑΑΤ, αφού η κορυφαία αρμοδιότητα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της κατάρτισης και υποβολής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής του και η σύνταξη προτάσεων για την τροποποίησή του, όποτε αυτό απαιτείται, εκχωρήθηκε στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΣΣ ΚΑΠ, η οποία υπάγεται στον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, στελεχώνεται με προσωπικό της ΜΟΔ ΑΕ και προσωπικό που υπηρετεί στις Ειδικές Υπηρεσίες και την Κεντρική Υπηρεσία της ΜΟΔ ΑΕ με απόσπαση ή μετακίνηση από άλλους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το δε προσωπικό της αξιολογείται από τη ΜΟΔ ΑΕ και διοικείται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά από σχετική εισήγηση του Προέδρου της ΜΟΔ ΑΕ, όσον αφορά στα θέματα κινητικότητας (μετακινήσεις, αποσπάσεις κ.λπ.).

β) η διάλυση της δομής του ΥπΑΑΤ, αφού με τη σύσταση της νέας Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων (η οποία ομοίως στελεχώνεται με προσωπικό της ΜΟΔ ΑΕ και προσωπικό που υπηρετεί στις Ειδικές Υπηρεσίες και την Κεντρική Υπηρεσία της ΜΟΔ ΑΕ) αποστερούνται αρμοδιοτήτων και ουσιαστικά καταργούνται κρίσιμες για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής Οργανικές Μονάδες του ΥπΑΑΤ.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η ΠΟΓΕΔΥ αντέδρασε έντονα και ζήτησε την απόσυρση των 13 άρθρων που αφορούν το Στρατηγικό σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ), προκειμένου αφενός ο ορισμός της εθνικής διαχειριστικής αρχής για το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και αφετέρου η μεταφορά σε Ειδική Υπηρεσία των αρμοδιοτήτων που αφορούν τις Άμεσες Ενισχύσεις και τις Παρεμβάσεις στους Τομείς των οπωροκηπευτικών, μελισσοκομίας, οίνου, ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών να αποτελέσουν αντικείμενο εξαντλητικού διαλόγου μεταξύ της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, των εργαζομένων, του ΓΕΩΤΕΕ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Παραδόξως, ο Υφυπουργός, Γιώργος Στύλιος, που υποστήριξε το νομοσχέδιο στη Βουλή, αρνήθηκε την υιοθέτηση δημοκρατικών διαδικασιών διαλόγου και αποδέχθηκε την πατρότητα των διατάξεων, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι έργο ομάδας εργασίας την οποία αρνήθηκε να κατονομάσει.

Η ταυτότητα των συντακτών της νομοθετικής ρύθμισης αποκαλύπτεται από το περιεχόμενό της. Πρόκειται για πρόσωπα που δεν έχουν καμιά σχέση με τον πρωτογενή τομέα, που αδυνατούν να αντιληφθούν τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου και που συνδέονται με τα συμφέροντα της ΜΟΔ ΑΕ.

Όμως, η άρνηση του Υφυπουργού, Γιώργου Στύλιου, να αποσύρει από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το ΕΣΠΑ 2021-2027 τις διατάξεις για το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, οι οποίες συντάχθηκαν με αδιαφάνεια, προκειμένου να τεθούν σε διαβούλευση, είναι σαφές ότι υποκρύπτει συμφέροντα και εκθέτει την Κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά.

Η επισιτιστική κρίση την οποία βιώνουμε ανέδειξε για άλλη μια φορά τις αδυναμίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την αδήριτη ανάγκη, επιτέλους, να ακούσει και να στηριχθεί στους γεωτεχνικούς του και όχι στους κάθε λογής ευκαιριακούς σωτήρες. Η αγροτική ανάπτυξη και η ευημερία του αγροτικού κόσμου απαιτούν την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του ΥπΑΑΤ και όχι τη σύσταση Διαχειριστικών Υπηρεσιών».  

30/03/2022 06:00 μμ

Όπως αναφέρει ο φάκελος του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, που κατατέθηκε από την χώρα μας στην ΕΕ, ένα μέρος των γεωργικών εκτάσεων θα διατίθεται για μη παραγωγικά στοιχεία (αγρανάπαυση). Μιλάμε για έκταση που θα ανερχόταν σε 30.000 εκτάρια (300.000 στρέμματα).

Δηλαδή η χώρα μας ζητούσε με τη νέα ΚΑΠ να μείνουν ακαλλιέργητα 300.000 στρέμματα κυρίως με αροτραίες καλλιέργειες (επί συνόλου 6.500.000 στρεμμάτων). Αυτό θα γινόταν την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας σε ποσοστό 1% (περίπου 13.000 στρέμματα). Ο πόλεμος της Ουκρανίας όμως αλλάζει αυτούς τους σχεδιασμούς και η Κομισιόν δίνει το πράσινο φως για να καλλιεργηθούν τα παραπάνω στρέμματα.

«Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε παραπάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη (29 Μαρτίου). Μιλάμε για τα 300.000 στρέμματα που είχαμε σε αγρανάπαυση στο σχέδιο της νέας ΚΑΠ που η χώρα μας έστειλε στις Βρυξέλλες.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, Θωμάς Μόσχος, «εδώ και ένα μήνα μιλάμε για το θέμα που προκύπτει στη νέα ΚΑΠ (300.000 στρέμματα ακαλλιέργητα) η οποία είναι πρόταση της ΝΔ. Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες του χαους που επικρατεί στο περίφημο επιτελικό κράτος αφού κανένας τους δεν γνωρίζει τι έχουν προτείνει και τι έχουν ψηφίσει οι κυβερνητικοί βουλευτές, γιατί η νέα ΚΑΠ πέρασε από ψηφοφορία στην Βουλή. Το κερασάκι στην τούρτα όμως είναι ότι μετά από πρόταση της ΕΕ να αλλάξει το καθεστώς της ΚΑΠ οι «φωστήρες» που κυβερνάνε μας τα πλασάρουν για δίκη τους νίκη».

Στο μεταξύ προχωρά η προσπάθεια ενοποίησης των συλλόγων της δυτικής Μακεδονίας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Τετάρτη (23/03/2022), συμμετείχαν 8 Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι (ο Α.Σ. Δήμου Αμυνταίου, ο Α.Σ. Δήμου Βελβεντού, ο Α.Σ. Φυτικής Παραγωγής Άργους Ορεστικού, η Ομάδα Καπνοπαραγωγών Βοίου, ο Α.Σ. Δήμου Γρεβενών, ο Γεωργοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κοζάνης, η ΕΝΑ Κοζάνης και ο Α.Σ. Μακεδνός). Στη συνεδρίαση, αφού συζήτησαν διεξοδικά για όλα τα θέματα, αποφάσισαν τη δημιουργία Ομοσπονδίας, σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, βάση του νόμου 4015/2011 περί συνδικαλιστικών οργανώσεων. 

Όπως τονίζει ο κ. Μόσχος, για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον νόμο, απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον 7 συλλόγων και το λιγότερο ένας να είναι ζωικής ή φυτικής παραγωγής. Οι σύλλογοι που συμμετείχαν, πληρούσαν τις παραπάνω προϋποθέσεις, και νομιμοποιούνται, να δημιουργήσουν τη μια και μοναδική Ομοσπονδία σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, που θα ασχολείται με όλα τα θέματα του πρωτογενή τομέα και θα συμμετέχει στα κεντρικά όργανα διεκδίκησης. Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση για υπογραφή σχετικών εγγράφων. 

14/03/2022 02:02 μμ

Ο παγετός του Ιανουαρίου του 2022 έπληξε τα εσπεριδοειδή όλης της Πελοποννήσου, (Αργολίδα, Λακωνία, Κορινθία), τα εσπεριδοειδή της Δυτ. Ελλάδας και Ηπείρου και τα χειμερινά  κηπευτικά όλης της χώρας. 

Αλλά ως φαίνεται, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση που ένα καιρικό φαινόμενο πλήττει την αγροτική παραγωγή, η Κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να καταστρατηγήσει τις αρχές της ισονομίας και της δικαιοσύνης.

Έτσι από  το Δελτίο Τύπου του ΕΛΓΑ (11 Μαρτίου 2022), οι αγρότες της χώρας πληροφορήθηκαν ότι προκαταβολές λαμβάνουν μόνο οι πληγέντες παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας! Με το σημείο 2 δε της ανακοίνωσης, ομολογούν εγγράφως ότι εξαιρείται η Λακωνία από τη λήψη της σχετικής προκαταβολής αλλά και κάθε άλλη περιοχή που επλήγη!

Με ερώτηση που κατέθεσα σήμερα στη Βουλή, ζητώ το αυτονόητο σε μια δημοκρατική χώρα. Να ισχύσουν οι αρχές της ισονομίας και δικαιοσύνης για τους Λάκωνες εσπεριδοκαλλιεργητές! Ζητώ να προχωρήσουν στη χορήγηση προκαταβολών σε όλες τις πληγείσες περιοχές της χώρας από τον παγετό του περασμένου Ιανουαρίου όπως η Λακωνία, και σε άλλες πλην των εσπεριδοειδών καλλιέργειες που έπαθαν ζημιές, τονίζει με ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος αγροτικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

14.03.2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Πλην Λακεδαιμονίων (και όχι μόνο) οι προκαταβολές ΕΛΓΑ; 

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΕΛΓΑ, από 11 Μαρτίου 2022, ανακοινώνονται  προκαταβολές σε παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας για τις ζημιές από τον παγετό του Ιανουαρίου του 2022. Κατ΄αρχήν θα συμφωνήσουμε με τη χορήγηση προκαταβολών σε πληγέντες αγρότες, η οποία είναι δυνατή μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και το αποθεματικό που δημιουργήθηκε.

Τη χορήγηση αυτή ωστόσο θα πρέπει να διέπουν αρχές ισονομίας και δικαιοσύνης, ίδιες για όλους τους ασφαλισμένους αγρότες και κτηνοτρόφους αυτής της χώρας, οι οποίες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ζημιές και όχι σε πελατειακές και ρουσφετολογικές λογικές. Αυτές τις λογικές των “δυο ταχυτήτων αγρότες” καταδικάσαμε πολλές φορές σαν πρακτική, τόσο η Αντιπολίτευση όσο και οι ίδιοι οι αγρότες.

Ο παγετός του Ιανουαρίου του 2022 έπληξε τα εσπεριδοειδή όλης της Πελοποννήσου (Αργολίδα, Λακωνία, Κορινθία), τα εσπεριδοειδή της Δυτ. Ελλάδας και Ηπείρου και τα χειμερινά κηπευτικά όλης της χώρας. Με έκπληξη όμως οι πληγέντες αγρότες, διάβασαν τις εξαγγελίες για προκαταβολές μόνο για την Αργολίδα. Σύμφωνα με το σημείο 2 εξαιρείται η Λακωνία από τη λήψη της σχετικής προκαταβολής και κάθε άλλης περιοχής που επλήγη! Μάλιστα, ανακοινώσατε και ποσό, πριν καλά καλά ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ.

Επειδή η ισονομία και η δικαιοσύνη πρέπει να διέπουν όλες τις αποφάσεις της πολιτείας,

Επειδή με την απόφασή σας χωρίζετε, για άλλη μια φορά, τους πληγέντες αγρότες σε πολίτες δύο κατηγοριών,

Επειδή ο παγετός έχει πλήξει πολλές καλλιέργειες και πολλές περιοχές της χώρας,

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται δημόσιο χρήμα (πακέτα Χατζηγάκη, Κοντού κλπ), χωρίς καμία προϋπόθεση, μόνο για στενά ψηφοθηρικούς λόγους με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αγροτών να καλείται να τα επιστρέψει,

Επειδή, η κρίση ακρίβειας, οι επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου και οι καταστροφικές πολιτικές της Κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα επηρεάζουν το ίδιο όλους τους αγρότες,

Επειδή, όπως δείχνουν οι κινήσεις πανικού της Κυβέρνησης, έχετε εισέλθει σε προεκλογική τροχιά παροχολογίας που δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει σε βάρος των πολιτών και της ήδη τραυματισμένης οικονομίας από τις επιλογές σας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πως θα διασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή των προκαταβολών σε όλους τους πληγέντες αγρότες;

2. Θα προχωρήσει σε χορήγηση προκαταβολών σε όλες τις πληγείσες περιοχές της χώρας όπως η Λακωνία, και σε άλλες καλλιέργειες;

3. Ποιά η άποψη των αρμόδιων υπηρεσιών για την κατεύθυνση των προκαταβολών και το ύψος τους;

4. Θα σταματήσει, επιτέλους, η Κυβέρνηση να χωρίζει τους πολίτες σε δύο και τρεις κατηγορίες;

O Ερωτών βουλευτής

Αραχωβίτης Σταύρος

14/03/2022 11:10 πμ

Στις 11 Μαρτίου κατατέθηκε στη βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του βουλευτή της ΝΔ κ. Διονύση Σταμενίτη, η διάταξη για τη μετάκληση των εργατών γης κατατέθηκε στις 11 Μαρτίου 2022, στη Βουλή. Η διάταξη έρχεται ως άρθρο και τελικά όχι ως τροπολογία, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 81 του νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη που επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας για εργασία στην αγροτική οικονομία να υποβάλλει αίτηση μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2022. Το διάστημα της παραμονής του πολίτη τρίτης χώρας που έχει μετακληθεί για εργασία στην αγροτική οικονομία ορίζεται στις 90 ημέρες, ενώ παρέχεται η δυνατότητα παράτασης παραμονής για 90 ημέρες επιπλέον.

Επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα εξόδου από την ελληνική επικράτεια και επανεισόδου, καθώς επίσης και η δυνατότητα να εργαστεί σε άλλον εργοδότη, αφού υποβληθεί η σχετική αίτηση από νέο εργοδότη, εντός πέντε (5) ημερών από τη λήξη της περιόδου απασχόλησής του πολίτη τρίτης χώρας.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελληνική Κυβέρνηση, μέσα από τις πρωτοβουλίες και τη συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων, Μετανάστευσης & Ασύλου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνει λύση στο ζήτημα των εργατών γης στηρίζοντας έτσι τους παραγωγούς μας και εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα εύρεσης εργατικού προσωπικού για το στάδιο της συγκομιδής της παραγωγής. Συνεπείς απέναντι στον αγροτικό κόσμο εξετάζουμε τα προβλήματα και παρεμβαίνουμε όπου είναι απαραίτητο, δίνοντας ουσιαστικές λύσεις, τονίζει επ' αφορμή της κατάθεσης της διάταξης ο κ. Σταμενίτης.

Αναλυτικά όσα προβλέπονται για τη διαδικασία της μετάκλησης στο άρθρο 81 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών εδώ

09/03/2022 12:21 μμ

Για την αντιμετώπιση της κρίσης και της ακρίβειας.

«Εχθρός μας δεν είναι μόνο ο πόλεμος, αλλά η κερδοσκοπία στην αγορά φυσικού αερίου», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, προαναγγέλοντας ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης για τους αγρότες, το οποίο θα ανακοινωθεί το επόμενο δεκαήμερο.

Παρότι δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το νέο πακέτο μέτρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζονται παρεμβάσεις στο θέμα κυρίως των εισροών (καύσιμα, λιπάσματα κ.λπ.) και του κόστους ενέργειας με χρήση ΑΠΕ (net metering). Παράλληλα, όπως έχει διαφανεί από πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, εξετάζονται παρεμβάσεις για συγκεκριμένες καλλιέργειες, όπως π.χ. των σιτηρών, αλλά και στο κόστος ζωοτροφών.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο 

«Καλημέρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ευχηθώ και περαστικά στον Υπουργό Επικρατείας, ο οποίος ασθενεί από Covid και βρίσκεται στην οικία του. Καθώς το γεωπολιτικό περιβάλλον συνταράσσεται ακόμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα εκεί πολεμικά δεδομένα προκαλούν αλυσιδωτές συνέπειες στα πεδία της ενέργειας και της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν έτσι όλο και δραματικότερα τις εθνικές προκλήσεις κάθε χώρας. Και σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει ταχύτατα, ενώ ταυτόχρονα αλληλοεξαρτάται, όλα αυτά τα προβλήματα γίνονται ακόμα πιο σύνθετα. Μπορούν όμως να βρεθούν λύσεις αν αυτές είναι τολμηρές και συντονισμένες.

Συνεπώς, ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει, αναδεικνύοντας νέες προτεραιότητες: η μάχη για την ειρήνη και τη νομιμότητα πρωτίστως να συνδυαστεί με πρωτοβουλίες, τολμηρές πρωτοβουλίες, για την αμυντική και ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Η πολεμική ένταση στην Ουκρανία να περιχαρακωθεί από περιφερειακές ζώνες ασφάλειας στην ήπειρό μας. Και, βέβαια, η πολιτική να παρέμβει, επαναφέροντας τις αγορές ενέργειας στο ρόλο τους και θωρακίζοντας το εισόδημα των πολιτών, τις επιχειρήσεις, από υπερβολικές διεθνείς ανατιμήσεις.

Με αυτούς τους προσανατολισμούς η κυβέρνηση κινείται στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά ταυτόχρονα κινείται και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και στο πεδίο της εγγύτερης περιοχής μας.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, το εσωτερικό μέτωπο, να επαναλάβω τη δέσμευσή μας ότι η στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση. Το επόμενο δεκαήμερο, μάλιστα, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση, με τους συναρμόδιους Υπουργούς, να ανακοινώσουμε και να δρομολογήσουμε ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους.

Όμως, ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί και πανευρωπαϊκή απάντηση. Πριν βρεθώ, λοιπόν, αύριο στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής στις Βερσαλλίες με επιστολή μου στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κα Ursula von der Leyen, πρότεινα μία πολιτική παρέμβαση έξι σημείων στη διαμόρφωση της εμπορικής αξίας του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά. Κι αυτό γιατί, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αληθινό πρόβλημα παραγωγής, ποσότητας και τροφοδοσίας του καυσίμου, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί κερδοσκοπικά, με πρόσχημα την κρίση στην Ουκρανία.

Και, προφανώς, οι συνέπειες αυτής της κατάστασης επιδρούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού των καταναλωτών αλλά και στις οικονομίες όλων των κρατών. Θυμίζω ότι τα πιο πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σημαντική ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.

Είναι συνεπώς η ώρα της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία σε ακραίες συνθήκες -το τονίζω σε ακραίες συνθήκες, όπως αυτές που βιώνουμε τώρα -οφείλει να πάρει τολμηρά ριζοσπαστικά μέτρα, που θα αποσυνδέουν τη γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση. Μέτρα έκτακτου χαρακτήρα αλλά και μέτρα άμεσης δράσης.

Αν σκεφτούμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν πριν την κρίση στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και τώρα έφτασαν τα 300 ευρώ, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ο εχθρός μας δεν είναι μόνο ο πόλεμος, αλλά μία βασική δυσλειτουργία με κερδοσκοπικά αίτια στην αγορά του φυσικού αερίου.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συνδυάζεται με την ανάγκη συγκρότησης ενός Ειδικού Ταμείου απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια. Και, προφανώς, εντάσσεται στον ευρύτερο ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την αποσύνδεση των χωρών- μελών της Ένωσης από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό αέριο. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε χθες στο δημόσιο διάλογο μια σειρά από προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν και αύριο στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής.

Όμως η πρότασή μας έχει μία συγκεκριμένη και ρεαλιστική στόχευση, και αυτή είναι η αποσύνδεση των πολεμικών εξελίξεων από το ράλι των τιμών και η διακοπή της αλληλοτροφοδότησης αυτών των δύο κρίσεων.

Γίνεται, συνεπώς, σαφές ότι η Αθήνα συμμετέχει δυναμικά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αύριο στο Παρίσι, με θέσεις για όλα όσα θα συζητηθούν. Για τη στρατηγική αυτονομία, για την οποία θυμίζω ότι ήμασταν από τις πρώτες χώρες που αναδείξαμε τη σημασία της, για την ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών. Αλλά, ταυτόχρονα, θα προσέλθουμε με θέσεις και για τη μείωση της ενεργειακής μας εξάρτησης, για την ανθεκτικότητα των οικονομιών μας, για το πώς μπορούμε να κάνουμε πράξη την πιο γρήγορη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, την ταχύτερη είσοδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Θυμίζω, εξάλλου, ότι σήμερα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες είναι μακράν η φθηνότερη μορφή ενέργειας και η μόνη η οποία μπορεί να συμπιέσει προς τα κάτω το συνολικό κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη. Γιατί οι τέσσερις αυτοί πυλώνες συγκροτούν τελικά μια νέα ευρωπαϊκή αντίληψη την οποία καλείται να οικοδομήσει η Ένωσή μας, ώστε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Παράλληλα, πέραν του εθνικού και του ευρωπαϊκού πλαισίου, σε ένα άλλο επίπεδο, την Κυριακή -όπως γνωρίζετε- επισκέπτομαι την Κωνσταντινούπολη για να τιμήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Και θα συναντηθώ επίσης με τον Πρόεδρο Erdoğan, την πρόσκληση του οποίου αποδέχθηκα. Πάγια θέση μου, άλλωστε, είναι ότι τα «παράθυρα» του διαλόγου μένουν πάντα ανοιχτά, όπως κλειστές μένουν και οι πόρτες μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

Ταξιδεύω, λοιπόν, στην Τουρκία την Κυριακή με διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δυο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα. Συνεπώς, ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία. Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων.

Όπως έχω πει, το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν πρέπει να συζητούμε. Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα.

Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις.

Συνεχίζονται, τέλος -για να έρθω και στην ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου- οι σημαντικές κυβερνητικές δράσεις, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό μας. Από τα μεγάλα θέματα που θα μας απασχολήσουν σήμερα, επιτρέψτε μου να σταθώ, να ζητήσω την προσοχή σας, ειδικά στο μείζον ζήτημα της αναδιοργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει στόχο όλοι οι Έλληνες πολίτες να μπορούν να έχουν πλέον προσωπικό γιατρό, ο οποίος θα τους παρακολουθεί και θα τους συμβουλεύει.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη η περιπέτεια του Covid να αποτελέσει την αφορμή για σημαντικές παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και προφανώς σημαντική παρέμβαση χωρίς την ουσιαστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν νοείται. Οπότε, θα αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και τις προτάσεις του Υπουργείου Υγείας.

Κλείνοντας, να πω ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μετέθεσε τον δημόσιο διάλογο αποκλειστικά στις τραγικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, δεν έχουμε τελειώσει όμως ακόμα με την πανδημία. Παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες πάλι μία μικρή αύξηση των κρουσμάτων. Κατά συνέπεια, μην θεωρούμε ότι πρέπει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο να «σφυρίξουμε λήξη» στην υγειονομική αυτή περιπέτεια μόνο και μόνο επειδή έχει σταματήσει να απασχολεί την επικαιρότητα.

Θα πρέπει να εξακολουθούμε να τηρούμε τους βασικούς κανόνες προστασίας και, προφανώς, η επιμονή μας θα εξακολουθεί να στρέφεται στην ανάγκη να συνεχίσουμε το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Καθώς θα βαίνουμε προς την άνοιξη και το καλοκαίρι, είναι δεδομένο ότι η κατάσταση θα βελτιώνεται, αλλά θα ετοιμάσουμε από τώρα ένα σχέδιο προετοιμασίας της χώρας για το τι θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο και μετά, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο».

04/03/2022 05:14 μμ

Κατατίθεται η τροπολογία για την παράταση της διαδικασίας μετάκλησης αγρεργατών. Όπως έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό ο ΑγροΤύπος.

Σε συνέχεια της συνάντησής του με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου κ. Μηταράκη και έπειτα από συνάντηση με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά και επικοινωνία με στελέχη των δύο υπουργείων, ενημερώθηκα ότι κατατίθεται η τροπολογία που αφορά το καθεστώς μετάκλησης των εργατών γης, τονίζει ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, κ. Διονύσης Σταμενίτης. 

Συγκεκριμένα, η τροπολογία εστάλη στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και θα συμπεριληφθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια με σκοπό να ψηφιστεί άμεσα.

Σύμφωνα λοιπόν με την τροπολογία, θα δίνεται παράταση στη διαδικασία μετάκλησης των εργατών γης από τρίτες χώρες που θα απασχοληθούν στην αγροτική οικονομία (όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 16 του ν. 4783/2021).

Ενώ επίσης, θα προβλέπεται και η απλοποίηση της διαδικασίας όσον αφορά τα δικαιολογητικά για τη διαμονή των εργατών (θα απαιτείται μόνο υπεύθυνη δήλωση φιλοξενίας από τον εργοδότη).

04/03/2022 10:31 πμ

Αλλαγές στην στρατηγική «Farm to Fork» (από το αγρόκτημα στο πιάτο) αλλά και στη νέα ΚΑΠ ζητούν οι Ισπανοί αγροτοσυνδικαλιστές από την κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Νέων Αγροτών (ASAJA), η νέα ΚΑΠ θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ. Και προσθέτει ότι ο Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Janusz Wojciechowski, στην πρόσφατη συνδιάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας στον απόηχο της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ότι «αν η επισιτιστική ασφάλεια κινδυνεύει τότε θα πρέπει να επανεξετάσουμε τους στόχους της στρατηγικής Farm to Fork και να τους διορθώσουμε».

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ASAJA της Castilla y León, Donaciano Dujo, ζήτησε «επείγουσα αλλαγή πορείας» στην ΚΑΠ 2023-2027, ώστε η Ευρώπη να εγγυηθεί την επισιτιστική ασφάλεια των 500 εκατομμυρίων κατοίκων της σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία μπορεί να κινδυνεύσει η προσφορά. 

«Υπάρχει επίσης σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα προσφοράς ζωοτροφών. Περίπου το 30% των εισαγωγών ισπανικού καλαμποκιού προέρχεται από την Ουκρανία, επίσης σημαντικές είναι και οι εισαγωγές σιταριού (17%). Προβλήματα υπάρχουν στα λιπάσματα λόγω Ρωσίας αλλά και από την αύξηση του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες», τόνισε. 

Η ισπανική οργάνωση αγροτών ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναζήτηση νέων αγορές πρώτων υλών, από δημητριακά μέχρι λιπάσματα και ενέργεια, που να εγγυώνται τον ανεφοδιασμό της ισπανικής και ευρωπαϊκής υπαίθρου.

03/03/2022 09:34 πμ

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ πραγματοποίησαν, στις 2 Μαρτίου 2022, έκτακτη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τομείς της γεωργίας και των αγροδιατροφικών προϊόντων μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 

Στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή αρχικών πληροφοριών και προβλέψεων για την προσφορά και τις τιμές, ο εντοπισμός ζητημάτων που απαιτούν ιδιαίτερη επαγρύπνηση και η εξέταση μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν τόσο στο εσωτερικό όσο και σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας.

Οι υπουργοί συζήτησαν τις δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης στην κατάσταση της αγοράς για τα γεωργικά προϊόντα, καθώς και στην πρόσβαση σε γεωργικές πρώτες ύλες και εισροές.

Μετά τη συνάντηση και τις δηλώσεις των υπουργών της ΕΕ, ο Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, εξέφρασε την πρόθεσή του να:

 • ενεργοποίηση εργαλείων παρακολούθησης κρίσεων, ιδίως του ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων επισιτιστικής ασφάλειας που έχει συσταθεί από την Επιτροπή και την ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου για τον τομέα του χοιρινού κρέατος, που ανακοινώθηκε στη σύνοδο του Συμβουλίου στις 21 Φεβρουαρίου
 • εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής έκτακτων μέτρων στο πλαίσιο του κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) με στόχο τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του κόστους των εισροών
 • εξετάσει το ενδεχόμενο υιοθέτησης μέτρων με στόχο τη διασφάλιση της παραγωγικής ικανότητας της Ευρώπης το 2022, όπως η χρήση αγρανάπαυσης για πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.

Τα μέτρα θα συζητηθούν αναλυτικά στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας, καθώς και στο επόμενο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας που θα γίνει στις 21 Μαρτίου.

Ο Έλληνας υπουργός κ. Γεωργαντάς από την πλευρά του κατέθεσε τρεις προτάσεις και ζήτησε να αναλάβει η ΕΕ πρωτοβουλίες προκειμένου να εξισορροπηθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, να στηριχθούν οι παραγωγοί και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στις εξαγωγές. Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι είναι ανάγκη να αναληφθούν άμεσα δράσεις που θα διασφαλίζουν:

 • Την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών με σκοπό την εξισορρόπηση του αυξημένου κόστους παραγωγής, το οποίο έχει ως τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή και τη διατήρηση των τιμών σε ανεκτά επίπεδα.
 • Την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών για την καλλιέργεια δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτος, ηλίανθος κ.ά.), με σκοπό τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων στην Ένωση και της σταδιακής απεξάρτησης μας από τις εισαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία.
 • Την ενεργοποίηση των διαθέσιμων έκτακτων μέτρων της ΚΟΑ (Κοινής Οργάνωσης Αγορών) και συγκεκριμένα των άρθρων 219 – 222, για την αντιμετώπιση της σοβαρής διατάραξης στην αγορά, όπως είχε γίνει το 2014 με την επιβολή εμπάργκο στη Ρωσία, και με στόχο την απορρόφηση στην ελληνική αγορά των προϊόντων που θα επηρεασθούν οι εξαγωγές τους.

«Διεκδικούμε την αποδέσμευση ενωσιακών κονδυλίων προς την εκτόνωση αυτής της κατάστασης για τα κράτη μέλη. Άλλωστε, η οποιαδήποτε ευελιξία στον ενωσιακό προϋπολογισμό υφίσταται, ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις», είπε ο κ. Γεωργαντάς και πρότεινε να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις ή προσαρμογές στο εμπόριο, με τον ΠΟΕ να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

02/03/2022 03:51 μμ

Ανάγκη περαιτέρω επιδότησής τους από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης, λέει το Κίνημα Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ.

Αν σκοπεύει να εξαιρέσει τους ΟΕΒ από το ανώτατο όριο του ύψους της επιδότησης του ταμείου ενεργειακής μετάβασης των 20.000 ευρώ και την χορήγηση της επιδότησης με μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά 80% στο σύνολο αυτής, καθώς οι Ο.Ε.Β. αποτελούν συλλογικά δίκτυα άρδευσης, εξυπηρετούν εκατοντάδες έως και χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ως εκ τούτου δε μπορεί να λογίζονται ως μια μεμονωμένη αγροτική εκμετάλλευση αλλά ως πολλαπλές, ερωτά την κυβέρνηση το Κίνημα Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ.

1) Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

2) Ανάπτυξης & Επενδύσεων

3) Οικονομικών και

4) Ενέργειας & Περιβάλλοντος

ΘΕΜΑ: «Δυσβάστακτη η αύξηση κόστους ενέργειας για τους ΟΕΒ – Ανάγκη περαιτέρω επιδότησής τους από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης»

Όπως είναι γνωστό οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) διαθέτουν παροχές ηλεκτρικής ενέργειας αγροτικής χρήσης και συνδέονται στο δίκτυο μέσης τάσης του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Ωστόσο από το φετινό φθινόπωρο και έπειτα (Οκτώβριος 2021), η καθαρή τιμή (χωρίς τα τέλη χρήσης δικτύου κλπ.) ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνεται κατακόρυφα μήνα με το μήνα, με τις πρόσφατες γεωπολιτικές συνθήκες, μάλιστα, να καταδεικνύουν περεταίρω αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και για το τρέχον έτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 18/12/2021 ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή δήλωνε πως προκειμένου να καταπολεμηθεί η ενεργειακή ακρίβεια, θα θεσμοθετούνταν η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας, με τον Υπουργό Ενέργειας να εξειδικεύει το μέτρο, λέγοντας πως από την κάλυψη εκ μέρους την Πολιτείας του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής «δεν εξαιρούνται οι ΤΟΕΒ, καθώς αποτελούν μεγάλους καταναλωτές αγροτικού ρεύματος».

Παρότι η αρχική, γενικόλογη εξαγγελία έκανε λόγο για επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής σε ποσοστό 80%, τελικά ωστόσο, σύμφωνα με την σχετική απόφαση (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/13046/455-10.2.2022-Τεύχος Β΄) μπήκε ανώτατο ποσό επιδότησης ύψους 20.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση.
Δεδομένου ότι από το Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησε η χρέωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των Ο.Ε.Β. με ρήτρα αναπροσαρμογής, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του κόστους ενέργειας και κατά συνέπεια του κόστους αρδευτικού νερού, καθώς αυτό εξαρτάται μόνο από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεδομένου ότι η κατάσταση της αδικαιολόγητης αύξηση της τιμής του ρεύματος εξαιτίας των πρόχειρων χειρισμών της κυβέρνησης της ΝΔ μετατράπηκε σε δραματική αύξηση του κόστους άρδευσης και λειτουργίας των ΤΟΕΒ.

Δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι των ΤΟΕΒ μιλούν για κίνδυνο κατάρρευσης των οικονομικών των οργανισμών άρδευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας.

Δεδομένου ότι η κατάσταση αυτή κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα για το αγροτικό εισόδημα, αφού οι συγκεκριμένοι Οργανισμοί, αναπόφευκτα, θα αυξήσουν αναλογικά με τις χρεώσεις που οι ίδιοι υφίστανται και τα τέλη άρδευσης των εξυπηρετούμενων παραγωγών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σκοπεύει η κυβέρνηση να εξαιρέσει τους ΟΕΒ από το ανώτατο όριο του ύψους της επιδότησης του ταμείου ενεργειακής μετάβασης των 20.000 ευρώ και την χορήγηση της επιδότησης με μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά 80% στο σύνολο αυτής, καθώς οι Ο.Ε.Β. αποτελούν συλλογικά δίκτυα άρδευσης, εξυπηρετούν εκατοντάδες έως και χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ως εκ τούτου δε μπορεί να λογίζονται ως μια μεμονωμένη αγροτική εκμετάλλευση αλλά ως πολλαπλές;

Θα υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε αυτήν την κατεύθυνση, αφού όπως είναι γενικότερα γνωστό οι ΤΟΕΒ, κάθε χρόνο στο τέλος του χειμώνα καθορίζουν το αρδευτικό τέλος και, ως εκ τούτου πρέπει να ενημερωθούν έγκαιρα, προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους, σε σχέση με την τιμολογιακή τους πολιτική, ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου;

Με ποια μέτρα θα προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου 4296/2014 που προβλέπει κατ’ εξαίρεση εφαρμογή του net metering για τους οργανισμούς άρδευσης των αγροτών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς

Απόστολος Πάνας

Κώστας Σκανδαλίδης

Γιώργος Αρβανιτίδης

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ευαγγελία Λιακούλη

Νάντια Γιαννακοπούλου

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Χαράλαμπος Καστανίδης

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Γεώργιος Παπανδρέου

Γεώργιος Φραγγίδης

28/02/2022 03:20 μμ

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, μίλησε, το Σάββατο (26/2/2022), στα εγκαίνια της έκθεσης Salon International de l' Agriculture 2022 στο Παρίσι, για τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως παραδέχτηκε αυτός ο πόλεμος θα έχει συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Αυτό που περνάμε δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο. Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη. Αυτός ο πόλεμος επιλέχθηκε μονομερώς από τον Πρόεδρο Πούτιν».

Βεβαίως, πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος, θα υπάρξουν συνέπειες στις εξαγωγές για τους «μεγάλους τομείς» της γαλλικής αγροτικής παραγωγής, όπως αυτοί του κρασιού, των δημητριακών και των ζωοτροφών. 

Πρόσθεσε πάντως ότι η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζει «ένα σχέδιο ανθεκτικότητας» για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης στον αγροτικό τομέα.

28/02/2022 10:47 πμ

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εκπονεί ένα σχέδιο με το οποίο ευελπιστεί να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργατικά χέρια για την αγροτική παραγωγή. Ήδη υπογράφηκε σχετικό μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδας και του Μπανγκλαντές.

Το μνημόνιο δίνει τη δυνατότητα χρήσης εποχικών εργατών με συγκεκριμένη διάρκεια άδειας διαμονής, συγκεκριμένο χρόνο παραμονής, όριο αριθμού και χωρίς δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης.

Το πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψε με το Μπανγκλαντές, η χώρα μας περιλαμβάνει:

 • Μεταβατικά θα δώσει τη δυνατότητα σε 15.000 πολίτες Μπανγκλαντές που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, αφενός θα πρέπει να παραμένουν έως 9 μήνες ανά έτος στη χώρα και αφετέρου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για αυτή την άδεια παραμονής.
 • Θα χορηγήσει -βάσει του άρθρου 13 ν. 4251/14- συνολικά 4.000 άδειες ανά έτος μέσα σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, σε πολίτες Μπαγκλαντές που έχουν σύμβαση εποχικής εργασίας με εργοδότες στην Ελλάδα.

Οι συγκεκριμένοι εργάτες θα πρέπει να φεύγουν 3 μήνες κάθε χρόνο και στο τέλος των 5 ετών θα φύγουν οριστικά από τη χώρα. Η  άδεια επιτρέπει έως 9 μήνες παραμονή ανά έτος, δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια. Επιπλέον, συνδέει την παραμονή υποχρεωτικά με συγκεκριμένη θέση εργασίας, που πρέπει να έχει συμφωνηθεί πριν την άφιξη του εποχικού εργαζόμενου.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με το Μπαγκλαντές υπογράψαμε μνημόνιο κατανόησης για 4.000 εργάτες τον χρόνο. Η ελληνική αγροτική οικονομία φέτος με τα αιτήματα που έχει στείλει μέσω των περιφερειών ζητάνε 144.000 εποχικούς εργαζόμενους, τους οποίους παίρνουμε από πολλές χώρες. Από την Αλβανία, την Αίγυπτο, μια νέα, σημαντική αγορά για εμάς ίσως αποτελέσει η Ουκρανία, μιλάμε με την Ινδία, με χώρες που έχουν εργατικό δυναμικό.

Το «Μνημόνιο Κατανόησης» Ελλάδας - Μπαγκλαντές αναμένεται να πάει τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να ενημερωθεί ειδικά για το περιεχόμενό του και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από την περιοχή των Μολάων της Λακωνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος υπήρξε μεγάλο πρόβλημα φέτος από την έλλειψη εργατών γης στις ελιές αλλά και στα πορτοκάλια. Πολλοί εργάτες από Αλβανία που ήταν στην περιοχή έφυγαν. Η έλλειψη χεριών έφερε αύξηση στο μεροκάματο που για τις ελιές έφτασε στα 35 - 40 ευρώ.

Έχουμε μεγάλες ποσότητες που θα πρέπει να συγκομιστούν και τα χρονικά διαστήματα δεν είναι μεγάλα. Έλληνες εργάτες δεν φτάνουν. Στα χωράφια της περιοχής για τα πορτοκάλια μπορεί να φτάσει να έχουμε στην συγκομιδή μέχρι και 30 συνεργεία που το καθένα αποτελείται από 15 - 20 εργάτες γης. Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει πρόβλημα με τους εργάτες από το Μπανγκλαντές γιατί θα είναι ανειδίκευτο αλλά θα είναι μια προσπάθεια και θα βοηθήσει αν είναι νόμιμοι και μπορούμε να τους περνάμε στα έξοδα της καλλιέργειας».

Περισσότερα για το πρόβλημα με τους εργάτες γης στο περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία, τεύχος Φεβρουαρίου 2022, που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

23/02/2022 11:53 πμ

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς στον Λάκη Βασιλειάδη από την Πέλλα.

Για το ζήτημα των εργατών γης, ο κ. Γεωργαντάς ενημέρωσε τον Λάκη Βασιλειάδη πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις ως προς τη διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών εκτός ΕΕ, η οποία θα είναι η ίδια κατά παρέκκλιση διαδικασία που προέβλεπε ο Ν.4783/2021, τονίζεται σε ανακοίνωση του βουλευτή Πέλλας. Επιπλέον, ο βουλευτής ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών του και περιορισμού της γραφειοκρατίας που προβλέπει ο Ν.4251/2014, παρά την κατά παρέκκλιση διαδικασία που θα ισχύσει και φέτος. Άλλωστε, τόνισε, η έλλειψη εργατών γης είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί μακροπρόθεσμα, αναζητώντας εργάτες γης και από άλλες χώρες, αλλά και με έμφαση στην αξιοποίηση του εγχώριου εργατικού δυναμικού.

Η ανακοίνωση του βουλευτή έχει ως εξής:

Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: παγετός προανθικού σταδίου, εργάτες γης, ενέργεια και ακρίβεια, πρόγραμμα νέων αγροτών, επιλαχόντες σχεδίων βελτίωσης στην ατζέντα

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης συναντήθηκε με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, στον οποίο και ευχήθηκε καλή θητεία, με δύναμη να ασκήσει τα καθήκοντά του για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα που γνωρίζει καλά. Ο Υπουργός, ο οποίος το σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του έχει δώσει σημεία γραφής, ενημέρωσε μεταξύ άλλων τον Βουλευτή πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων.

Από την πλευρά του ο Λάκης Βασιλειάδης μετέφερε στον Υπουργό την αγωνία του αγροτικού κόσμου της Πέλλας, ο οποίος βλέπει ολοένα και περισσότερα ζητήματα να εμφανίζονται, με τελευταίο τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών στην ενέργεια και στα προϊόντα. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως είναι ανάγκη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίσει τις στοχευμένες κινήσεις της για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, σε καίριους τομείς όπως το αγροτικό ρεύμα και τα λιπάσματα. Επιπλέον ζήτησε να εξεταστεί και, εφόσον υπάρχουν τα περιθώρια, να επεκταθεί, λόγω της συγκυρίας, το μέτρο για το αγροτικό πετρέλαιο και πέραν των οργανωμένων παραγωγών και της συμβολαιακής γεωργίας.

Για το ζήτημα των εργατών γης, ο κ. Γεωργαντάς ενημέρωσε τον Λάκη Βασιλειάδη πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις ως προς τη διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών εκτός ΕΕ, η οποία θα είναι η ίδια κατά παρέκκλιση διαδικασία που προέβλεπε ο Ν.4783/2021. Επιπλέον, ο Βουλευτής ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών του και περιορισμού της γραφειοκρατίας που προβλέπει ο Ν.4251/2014, παρά την κατά παρέκκλιση διαδικασία που θα ισχύσει και φέτος. Άλλωστε, όπως είπε, η έλλειψη εργατών γης είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί μακροπρόθεσμα, αναζητώντας εργάτες γης και από άλλες χώρες, αλλά και με έμφαση στην αξιοποίηση του εγχώριου εργατικού δυναμικού.

Ο Λάκης Βασιλειάδης μετέφερε στον νέο Υπουργό το αίτημά του να εξαντληθούν οι δυνατότητες εύρεσης χρηματοδότησης ώστε να εγκριθούν και επιλαχόντες του προγράμματος σχεδίων βελτίωσης, ενώ ζήτησε να εξεταστούν τα περιθώρια υπερδέσμευσης ποσού από τον προϋπολογισμό του ΠΑΑ για την κάλυψη μεγαλύτερου αριθμού ή και του συνόλου των αιτήσεων στήριξης του Προγράμματος Νέων Αγροτών, όπως αναφέρει και στην από 25/01/2022 Κοινοβουλευτική Ερώτησή του.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τις προκλήσεις της εποχής μας που δοκιμάζουν τον μηχανισμό γεωργικών ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, ο Υπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή πως εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα των καταβολών ώστε να τελειώσει η αγωνία των παραγωγών στα χωριά του ορεινού όγκου της Έδεσσας (Βεγορίτιδα και άλλα) και σε περιοχές της Αλμωπίας που επλήγησαν από τον Παγετό Άνοιξης 2021. Για πρώτη φορά ολοκληρώνεται σχετική εξατομικευμένη διαδικασία εκτιμήσεων και σε προανθικό στάδιο.

Τέλος, με αφορμή και τις πρόσφατες καταστροφές στην Αλμωπία από τους ισχυρούς ανέμους, ο Λάκης Βασιλειάδης συζήτησε με τον κ. Γεωργαντά για την ανάγκη επικαιροποίησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και της θωράκισης του πρωτογενούς τομέα απέναντι στις προκλήσεις που απορρέουν από την Αλλαγή του Κλίματος και τα όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δείτε τι προβλέπει ο Νόμος 4783/2021 για τις μετακλήσεις:

Άρθρο 16ο

Μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες

1. Εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις εργασίας, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία. Η αίτηση, στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία (επώνυμο, όνομα, επώνυμο και όνομα πατέρα, επώνυμο και όνομα μητέρας, χώρα και ημερομηνία γέννησης, ιθαγένεια, αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία έκδοσης και λήξης, χώρα έκδοσης) του προς απασχόληση πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος πρέπει να μην έχει συμπληρώσει το εξηκοστό (60ο) έτος της ηλικίας, καθώς και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του εργοδότη υποβάλλονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ).

2. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δύναται να διαλειτουργεί με συστήματα δημοσίων φορέων. Η είσοδος των εργοδοτών-χρηστών στην πλατφόρμα πραγματοποιείται κατόπιν προηγούμενης αυθεντικοποίησής τους με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο ΣΤ’ του Μέρους Α’ του ν. 4727/2020 (Α’ 184). Πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα παρέχεται στις αρμόδιες υπηρεσίες, ιδίως των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε όλες τις υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, σε όλες τις Αστυνομικές Αρχές, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

3. Η ανωτέρω αίτηση συνοδεύεται τουλάχιστον από τα κατωτέρω δικαιολογητικά:

α) Παράβολο (κωδ. 2113) και αποδεικτικό καταβολής του, ύψους εκατό (100) ευρώ για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που πρόκειται να απασχοληθεί, το οποίο εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου και δεν επιστρέφεται.

β) Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη με την οποία δηλώνεται ότι:
βα) θα απασχολήσει προσωρινά για την παροχή αγροτικών εργασιών τον συγκεκριμένο πολίτη τρίτης χώρας, για περίοδο τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών, και έως ενενήντα (90) ημέρες, με δυνατότητα παράτασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 7 του παρόντος.
ββ) θα αναλάβει τις προβλεπόμενες δαπάνες, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 3 του άρθρου 80 του ν. 3386/2005 (Α’ 212),
βγ) ο μετακαλούμενος θα παρέχει τις αγροτικές εργασίες σε τόπο επακριβώς προσδιορισμένο ως προς την περιφερειακή ενότητα, τον δήμο και τη δημοτική ενότητα ή δημοτική κοινότητα και ότι προσωρινά θα διαμένει σε τόπο που προσδιορίζεται με ακριβή στοιχεία διεύθυνσης. Το κατάλυμα που παρέχεται από τον εργοδότη πρέπει να πληροί τις απαιτούμενες από τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας, υπό τον έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών, και ο εργοδότης πρέπει να ενημερώνει την αρμόδια αρχή για οποιαδήποτε αλλαγή. Σε περίπτωση που απαιτείται από τον εποχικά εργαζόμενο να καταβάλει μίσθωμα, ο εργοδότης προσφέρει στον εποχικά εργαζόμενο μισθωτήριο ή ισοδύναμο έγγραφο που αναγράφει σαφώς τους όρους ενοικίασης του καταλύματος. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος του μισθώματος πρέπει να είναι ανάλογο με την αμοιβή του εποχικά εργαζομένου και την ποιότητα του καταλύματος και δεν εκπίπτει αυτομάτως από τον μισθό του εποχικά εργαζομένου. Όταν το κατάλυμα δεν παρέχεται από τον εργοδότη, ο εργοδότης οφείλει να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι ο εποχικά εργαζόμενος διαθέτει εξ ιδίων κατάλυμα, το οποίο πληροί τις απαιτούμενες από τον νόμο προδιαγραφές.

γ) Ενιαία δήλωση καλλιέργειας ή ενιαία δήλωση εκτροφής του άρθρου 9 του ν. 3877/2010 (Α’ 160).

δ) Φωτοτυπία του διαβατηρίου του πολίτη τρίτης χώρας.

ε) Πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτουν τα ληξιαρχικά στοιχεία (επώνυμο, όνομα, επώνυμο και όνομα πατέρα, επώνυμο και όνομα μητέρας, χώρα και ημερομηνία γέννησης).

4. Οι υπηρεσίες μιας στάσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, εκδίδουν εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης του εργοδότη, συγκεντρωτική κατάσταση των αιτούντων και την αποστέλλουν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες διαβατηριακού ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα των συγκεκριμένων πολιτών, υπό την επιφύλαξη του άρθρου 4 του ν. 4251/2014.

5. Η πλήρωση των προϋποθέσεων του παρόντος παρέχει στον πολίτη τρίτης χώρας δικαίωμα εργασίας ως εποχιακού εργάτη, για όσο χρόνο διαρκεί η διαμονή του, χωρίς θεώρηση εισόδου, στη χώρα. Για την απασχόλησή του αυτή υπάγεται στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων) με εργόσημο σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 2639/1998 (Α’ 205) και το άρθρο 20 του ν. 3863/2010 (Α’ 115).

6. Μετακαλούμενος πολίτης τρίτης χώρας, που έχει εισέλθει σύμφωνα με το παρόν υποχρεούται να διαμένει στο κατάλυμα που δηλώνει ο εργοδότης του και δεν δύναται να εργαστεί σε άλλον εργοδότη, εκτός αν, εντός πέντε (5) ημερών από τη λήξη της περιόδου απασχόλησής του, νέος εργοδότης υποβάλλει την αίτηση της παρ. 1.

7. Μετακαλούμενος πολίτης τρίτης χώρας, που έχει εισέλθει, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα, δεν έχει δικαίωμα επιστροφής για τον ίδιο λόγο, για διάστημα δύο (2) μηνών από την ημερομηνία αποχώρησής του και, σε κάθε περίπτωση, τηρουμένης της παρ. 1 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1806.

8. Η αίτηση της παρ. 1 με τα δικαιολογητικά εργοδότη της παρ. 3, που σύμφωνα με την ενιαία δήλωση καλλιέργειας της περ. γ) της παρ. 3 αφορούν καλλιέργεια σπαραγγιών, μέχρι την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας των παρ. 1 και 2, υποβάλλεται είτε μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφοράς, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εντός δύο (2) εργασίμων ημερών από την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας των παρ. 1 και 2, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρίσει σ’ αυτήν όλα τα προβλεπόμενα στο παρόν στοιχεία του πολίτη τρίτης χώρας.

9. Ειδικά για τον περιορισμό των συνεπειών διασποράς της νόσου του κορωνοϊού COVID-19, από τη δημοσίευση του παρόντος και μέχρι τη λειτουργία της πλατφόρμας της παρ. 2, τα στοιχεία ελέγχου και πιστοποίησης που συγκεντρώνονται από τις υπηρεσίες διαβατηριακού ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να επιτρέπεται η είσοδος των μετακαλουμένων από τρίτες χώρες για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία, διαβιβάζονται στην κατά τόπο αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.), προκειμένου να διενεργούνται έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία, ιδίως αναφορικά με την τήρηση των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

10. α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δύναται να τροποποιούνται ο τύπος της αίτησης, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, πέραν όσων αναφέρονται στην παρ. 3, και, περαιτέρω, να καθορίζονται η διαδικασία πληροφόρησης των αρμοδίων κατά περίπτωση υπηρεσιών, καθώς και των εμπλεκομένων φορέων για τους μετακαλούμενους πολίτες τρίτων χωρών προς τον σκοπό της εποχικής εργασίας, ο φορέας, υπό την ευθύνη και εποπτεία του οποίου λειτουργεί η πλατφόρμα, τα τεχνικά και οργανωτικά ζητήματα για τη λειτουργία της πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένης και της έναρξης αυτής και της πρόσβαση σ’ αυτήν, οι απαιτούμενες διασυνδέσεις της πλατφόρμας με άλλα πληροφοριακά συστήματα, η διαδικασία αυθεντικοποίησης, καθώς και κάθε αναγκαία τεχνική ή άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος. β. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ορίζονται οι όροι, η διαδικασία, τα όργανα ελέγχου και οι κυρώσεις, καθώς και τα πρόστιμα στις περιπτώσεις παραβίασης του παρόντος.

22/02/2022 01:56 μμ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξης Τσίπρας καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να λάβει έστω και την τελευταία στιγμή συγκεκριμένα μέτρα.

Με επίκαιρη ερώτησή του ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για απόπειρα εξαπάτησης των αγροτών με την ανακοίνωση μέτρων ανεπαρκών και κατώτερων των περιστάσεων μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας που πλήττει την πρωτογενή παραγωγή. Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεχίζει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φρόντισε να πραγματοποιήσει τη χειρότερη και αδιαφανέστερη πληρωμή άμεσων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που έχει γίνει στα χρονικά.

Συναντήσεις αγροτών την Πέμπτη με διϋπουργική επιτροπή παρουσία Γεωργαντά

Για το πρωί της Πέμπτης (8:30) έχει οριστεί στο ΥπΑΑΤ συνάντηση αντιπροσωπείας από τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα. Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος, εκτός του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά, κατά τα φαινόμενα και οι Σκρέκας, Σταϊκούρας. Οι αγρότες αναμένεται να θέσουν μετ΄ επιτάσσεως το θέμα της αλματώδους αύξησης στο κόστος παραγωγής, αλλά και πολλά άλλα επιμέρους ζητήματα. Σύμφωνα πάντως με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, στην συνάντηση θα δώσουν το παρόν αγρότες από όλη την Ελλάδα, ενώ η συζήτηση θα περιστραφεί σε αιτήματα τριών κατηγορίων, του κόστους, του ΕΛΓΑ και των τιμών.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2022

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Πρωθυπουργό

Θέμα: Η αύξηση του κόστους παραγωγής δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας σε παραγωγούς και θέτει σε κίνδυνο την αγροτική οικονομία

Η  πρωτογενής παραγωγή πλήττεται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που σαρώνει σχεδόν όλους τους συντελεστές παραγωγής.

Το ενεργειακό κόστος, η τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ ταυτόχρονα και οι πρώτες ύλες, λιπάσματα, σπόροι, φάρμακα, ζωοτροφές έχουν εκτοξευθεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές Νοεμβρίου  2021 όλων των Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία παρουσίασαν μικρότερη ή μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση (σε σχέση με το 2020). Πρωταγωνιστής δε σε ετήσια αύξηση είναι η ενέργεια με αύξηση της τάξης του 34,9%.

Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης είναι πλέον της τάξης του 30%. Αλλά και στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας η Ελλάδα αναδεικνύεται εδώ και μήνες «πρωταθλήτρια» ακρίβειας ενώ ταυτόχρονα η ελληνική γεωργία έχει και  τον υψηλότερο βαθμό εξάρτησης σε όλη την Ευρώπη από την ηλεκτρική ενέργεια. Αποτέλεσμα είναι  το κόστος καλλιέργειας/εκτροφής να επιβαρύνεται υπέρμετρα από τις αυξήσεις στην ενέργεια, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ταυτόχρονα με τις αυξήσεις στην ενέργεια και στους συντελεστές παραγωγής το τελειωτικό χτύπημα προκάλεσαν οι επιπτώσεις στον όγκο της παραγωγής λόγω φαινομένων της κλιματικής κρίσης αλλά και τα προβλήματα στη διάθεση των προϊόντων λόγω πανδημίας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αποτελούν προσπάθεια εξαπάτησης των αγροτών. Είναι τελείως άστοχα, αποσπασματικά, καθυστερημένα και πολύ κατώτερα των περιστάσεων.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ, φρόντισε να πραγματοποιήσει τη χειρότερη και πιο αδιαφανή πληρωμή αμέσων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που έχει γίνει ποτέ έως τώρα, αφήνοντας τους αγρότες διπλά έκθετους απέναντι στο νέο κύμα ακρίβειας και τις συνεχείς ανατιμήσεις.

Επειδή, παρατηρείται ήδη τεράστια επιβάρυνση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων που θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις πρώτα και κύρια στο εισόδημα των παραγωγών,

Επειδή η τεράστια επιβάρυνση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων θέτει σε  κίνδυνο την βιωσιμότητα μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, την οικονομία και τη ζωή της υπαίθρου,

Επειδή το πρόβλημα της αύξησης του κόστους των αγροτικών προϊόντων θα επιδεινώσει περαιτέρω  το πρόβλημα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, το οποίο με βάση τη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης είναι ήδη πολύ σοβαρό και αφορά τόσο χαμηλά όσο και μεσαία εισοδήματα,

Ερωτάται ο Πρωθυπουργός:

Γιατί δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών;

Σκοπεύει, έστω και τώρα, να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, όπως την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο για όλους ανεξαιρέτως τους αγρότες, καθώς και τη στοχευμένη επιδότηση των αγροτικών τιμολογίων ρεύματος με στόχο την αντιστάθμιση του υπέρογκου κόστους της ρήτρας προσαρμογής;

Ο Ερωτών

Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Τσίπρας Αλέξης

22/02/2022 10:05 πμ

Σημαντικές ειδήσεις βγήκαν από την συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (21/2), στο ΥπΑΑΤ μεταξύ του υπουργού, Γ. Γεωργαντά, με τους αγρότες της βόρειας Ελλάδας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Παναγής, πρόεδρος στον Πανσερραϊκό Αγροτικό Σύλλογο, που συμμετείχε στην συνάντηση, «μιλήσαμε για τα προβλήματα από το ΑΤΑΚ και τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια και ο υπουργός μας ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η σχετική Απόφαση που θα διευκρινίζει τι θα ισχύει.

Πάντως ο υπουργός κ. Γεωργαντάς γνωρίζει καλά το θέμα και η θέση του είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους αγρότες για το ΟΣΔΕ. Από την άλλη δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τι μπορεί να γίνει για τον εκσυγχρονισμό της όλης διαδικασίας. Δεν μπορεί να δημιουργούνται προβλήματα στους αγρότες λόγω έλλειψης εκσυγχρονισμού του κράτους (κτηματολόγιο, δασολόγιο κ.α.).

Επίσης στην συνάντηση ο υπουργός μας ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση που θα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο. Πάντως θα διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων και το κονδύλι. Όπως δήλωσε ο υπουργός, θα δίνεται σε όσους αγρότες παράγουν ανεξαρτήτου σχήματος (Ομάδες Παραγωγών, Συνεταιρισμοί κ.α.).

Ένα πάγιο αίτημά μας είναι η ένταξη των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης. Ο κ.  Γεωργαντάς δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ένταξη των επιλαχόντων με εύρεση του ανάλογου κονδυλίου.

Για την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα εμείς ζητάμε την κατάργησή της για το αγροτικό τιμολόγιο. Ο υπουργός μας ανέφερε ότι η ρήτρα ήρθε για να μείνει. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα δίνεται στο 50% επιδότηση για τους επόμενους μήνες».

14/02/2022 10:57 πμ

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και των αγροτικών εφοδίων έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στους παραγωγούς σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τούτη την ώρα διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα. Αγρότες και παραγωγοί δεν μπορούν να αντέξουν αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος πέντε και έξι φορές πάνω από όσο πλήρωναν μέχρι σήμερα.

Είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεσα παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση και δυνατότητα των παραγωγών να συνεχίσουν να παράγουν.
Αυτά τα αναγκαία μέτρα όμως, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να τα υλοποιήσει, διότι η έγνοια της είναι οι ισχυροί και οι ελαφρύνσεις σε αυτούς.

Έγνοια της είναι η διαπλοκή και το μεγάλο κεφάλαιο.

Έγνοια της είναι να διασπαθίσει τον δημόσιο πλούτο.

Γι` αυτό η λύση είναι η δημοκρατική διέξοδος.

Η λαϊκή ετυμηγορία, οι εκλογές, η προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα και προοπτική στον κόσμο της παραγωγής, στον κόσμο της εργασίας.

Αλ. Τσίπρας: Αποδείχθηκαν διαχειριστές της συμφοράς/περιοδεία στην Αργολίδα

Επισκέφτηκα το νομό Αργολίδας για να ακούσω τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, που πλέον είναι εκρηκτικά. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι το κέρδος της παραγωγής, αλλά η ίδια η βιωσιμότητα των καλλιεργειών και ιδίως των παραγωγών μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο υπαρξιακό πρόβλημα αισθάνονται τα νοικοκυριά, οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι.

Αποδείχθηκαν διαχειριστές της συμφοράς. Όχι μόνο στην πανδημία αλλά και στο ζήτημα της ακρίβειας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα προχωρήσουμε τώρα σε γενναία μέτρα στήριξης ή ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται αλλά την ίδια στιγμή, το κομπόδεμα που αφήσαμε για μια ώρα ανάγκης για τον ελληνικό λαό θα το σπαταλάει στα golden boys, στο να χρηματοδοτεί ΜΜΕ, σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημέτερους ύψους 5 δισ. ευρώ.

Γι` αυτό η διέξοδος είναι μία: Άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και προοδευτική κυβέρνηση που θα νοιαστεί για τους πολίτες, για τα νοικοκυριά, για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.

10/02/2022 10:12 πμ

Την άμεση και στοχευμένη στήριξη των αγροτών ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία τους στο γραφείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη βουλή.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον πρωτογενή τομέα και σημείωσε πως: «Η αύξηση της τιμής της ενέργειας έχει δημιουργήσει ένα τσουνάμι, το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ το κόστος παραγωγής. Πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις, διότι ο αγροδιατροφικός τομέας άντεξε την περιπέτεια της πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης και μάλιστα δημιουργήθηκαν δομές εξωστρέφειας, αυξήθηκαν οι εξαγωγές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε στοχευμένες παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα: «Είναι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, που αφορούν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για αυτούς που παράγουν. Αφορά το να μπει ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο θα βοηθήσει να μην εκτινάσσεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βέβαια να υπάρξει κάλυψη μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης της ενέργειας. Αυτά είναι κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα. Πάμε στα μακροπρόθεσμα μέτρα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πολλοί ξεχνούν το δεύτερο συνθετικό, που αφορά την ανθεκτική κοινωνία, άρα και μία ανθεκτική οικονομία. Τι είναι πολύ κρίσιμο σε αυτήν την ανθεκτικότητα; Το κόστος παραγωγής και ενέργειας που δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς, αφορά και τους καταναλωτές, διότι το να έχουν επιλογή εγχώριων προϊόντων είναι πάρα πολύ σημαντικό». Σημείωσε ότι μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να πάει στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, να γίνει ένα δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας, ώστε η χώρα να ακολουθήσει βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Οι ενεργειακές κοινότητες που θα αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να πολλαπλασιαστούν σε όλη την Ελλάδα, ώστε ό,τι και να συμβεί τα επόμενα χρόνια σε θέματα γεωπολιτικά, όπου μπορεί να δημιουργήσουν απόνερα στο κόστος παραγωγής, να έχουμε θωρακίσει το κόστος μας και έτσι να είμαστε ανθεκτικοί μακροπρόθεσμα. 

Καταλήγοντας ανέφερε τα εξής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Εμείς έχουμε καταθέσει ήδη μία επερώτηση που θα συζητηθεί. Είναι προτεραιότητα για εμάς που αυτός ο τομέας, είναι ένας τομέας που πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλο το πολιτικό σύστημα. Διότι, μπορεί τα επόμενα χρόνια να γίνει μια ναυαρχίδα, η οποία αν διασυνδεθεί και με τον τομέα του τουρισμού, να δημιουργήσει συνθήκες ανοίγματος πολλών θέσεων εργασίας και αξιοπρεπές εισόδημα για  τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ και είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε, να σας ακούσουμε, να μας πείτε τη δική σας οπτική και να βρούμε και καλύτερες λύσεις από αυτές που προτείνουμε εμείς».

Ανακοίνωση Τομέα Αγροτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

«Με επικοινωνιακά μέτρα αποσπασματικά και αμφίβολης αποτελεσματικότητας μπαλώματα δεν μπορεί να ξεγελαστούν οι αγρότες»

Η αύξηση του κόστους γεωργικής  παραγωγής, με την αναπροσαρμογή στα αγροτικά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, τις αυξήσεις των τιμών των λιπασμάτων, των  γεωργικών φαρμάκων και εφοδίων, με την άνοδο της τιμής των καυσίμων και υπό την πίεση που ασκεί ο ήχος των τρακτέρ που βγαίνουν στους δρόμους, υποχρέωσε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στην ανακοίνωση μέτρων στήριξης. Είναι εμφανές ότι τα μέτρα είναι γραμμένα στο ¨πόδι¨ και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που είναι εντονότατο .Γι αυτό άλλωστε στην αρχική ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δόθηκε λάθος ποσοστό ΦΠΑ στην τιμή πώλησης λιπασμάτων.

Τα εξαγγελθέντα μέτρα, εξοργίζουν περισσότερο τους αγρότες, παρά δίνουν λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γιατί οι αγρότες ζουν το πρόβλημα και δεν πρόκειται να «ξεγελαστούν». Δείχνουν επίσης , ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, γι  αυτό δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος με την δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής. Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε για τους αγρότες  θα ήταν χρήσιμο:

1. Η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης να δοθεί με βάση το ΟΣΔΕ ώστε να φτάνει στους πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Να συμπεριλάβει και τα χαμηλής τάσης ΤΟΕΒ και άλλους παρόχους αρδευτικού ύδατος, σταβλικών εγκαταστάσεων και θερμοκηπιακών μονάδων. Η ρύθμιση να επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι και τέλος καλοκαιριού στο 100% ώστε να καλύψει τη θερινή περίοδο άρδευσης.

2. Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες και κτηνοτρόφους με βάση τις καλλιέργειες και τα ζώα που δηλώνουν στον ΟΣΔΕ.  Το κονδύλι των 50 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινωθεί για καταβολή το 2023, πρέπει να αυξηθεί πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2016 όταν και κόπηκε. Για όλους τους αγρότες και να καταβληθεί πριν το τέλος Απριλίου 2022 για να έχει νόημα.

3. Η μείωση του ποσοστού ΦΠΑ για τα λιπάσματα πέραν του γεγονότος οτι  είναι πολύ μικρή μπροστά στην  αύξηση των τιμών τους, στην ουσία είναι προσχηματική, λογιστικού χαρακτήρα και άνευ ουσίας για την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών που συμψηφίζουν τα έσοδα με τα έξοδα τους. Απευθύνεται περισσότερο στη λιανική πώληση παρά για γεωργική χρήση. Η πραγματική μείωση θα πρέπει να μετατραπεί σε μείωση της αξίας του εφοδίου στο πραγματικό κόστος (δασμοί κ.λπ.).

4. Όσον αφορά στην επιδότηση επι του κύκλου εργασιών στους κτηνοτρόφους από τον Ιανουάριο ως Μάρτιο που προτείνει το ΥΠΑΑΤ, θα πρέπει να επανακαθοριστεί και να διευρυνθεί η χρονική περίοδος ώστε να συμπεριλάβει και το κόστος των κτηνοτρόφων που θα πουλήσουν τα αμνοερίφια τους το Πάσχα (24 Απριλίου) !!!  (έχουν έξοδα εκτροφής χωρίς έσοδα αρά χωρίς τζίρο την περίοδο που προτείνει το ΥΠΑΑΤ). Στην ίδια κατηγορία θα πρέπει να προστεθούν και περιπτώσεις αγελαδοτροφίας.

Οι παρεμβάσεις αυτές έπρεπε να γίνουν «χθες» όπως και να αλλάξει άμεσα η αντιμετώπιση του αγροτικού κόσμου από την κυβέρνηση αν θέλουμε να αποφύγουμε  την καταστροφή του πρωτογενή τομέα και να εξασφαλίσουμε την διατροφική επάρκεια της χώρας και την κοινωνική συνοχή στην Ελληνική Περιφέρεια.

Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά κοντά στους αγρότες και έχει ισχυρούς δεσμούς. Ανέδειξε τα σημερινά τους προβλήματα μέσα και έξω από τη Βουλή στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους για επιβίωση, όπως δίνει όλη η κοινωνία  αυτή την στιγμή.

ΤΟΜΕΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

08/02/2022 12:46 μμ

Η άποψη για τον απερχόμενο υπουργό και τι περιμένουν από το νέο, Γιώργο Γεωργαντά.

Ο κ. Ανδρέας Κότσαλος, παραγωγός ελιάς και εσπεριδοειδών από το Μεσολόγγι μας είπε τα εξής: «ο συντοπίτης μας μέχρι πρότινος υπουργός και οι συνεργάτες του, αντί να αρπάξουν ως ευκαιρία το γεγονός ότι προέρχονται από αγροτικό νομό και έχουν μια κάποια επαφή με τα προβλήματα και τον κλάδο, φαίνεται πως αδράνησαν. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι δεν ασχολήθηκαν καθόλου, σύμφωνα με πληροφορίες μας με το αίτημά μας ως ελαιοπαραγωγοί της χώρας, να δοθεί ενίσχυση covid στην ελιά Καλαμών και για το 2020, όπως αιτήθηκαν και κατέθεσαν και φάκελο συνάδελφοί μας από την Φθιώτιδα. Επίσης, είναι απορίας άξιο πως δεν έφτιαξαν φάκελο για να αποζημιωθούμε και εμείς οι ελαιοπαραγωγοί για τις ζημιές από τον παγετό της περσινής άνοιξης, σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες και περιοχές κι ενώ υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Θέλω επίσης να πω σε σχέση με τα πρόσφατα, επτά μέτρα Λιβανού για την ενίσχυση των αγροτών, ότι είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάμε για μέτρο ελάφρυνσης μέσω της μείωσης στο ΦΠΑ. Σε ένα τσουβάλι λίπασμα που στοιχίζει 42 ευρώ σήμερα, η... ελάφρυνση είναι 1,5 ευρώ. Τέλος είναι στην καλύτερη περίπτωση... ανήκουστο, ένα υπουργείο όπως το ΥπΑΑΤ, λίγες ημέρες μόλις πριν την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης 2021, να αλλάζει τα κριτήρια και να αφήνει τόσο κόσμο απλήρωτο, στο νομό μας αλλά και αλλού».

Ο κ. Τάκης Πεβερέτος, πρόεδρος στον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) τονίζει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «είμαστε σε αναμονή να δούμε ποιά θα είναι η στάση του νέου, πλέον, υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά. Αυτό που μπορούμε να πούμε ως σχόλιο για τον απερχόμενο υπουργό, είναι πως τρεις φορές που του είχαμε ως ΣΕΚ, ζητήσει συνάντηση, για να του εκθέσουμε τα προβλήματα του κλάδου μας και να συζητήσουμε λύσεις, μας είχε αγνοήσει και δεν μας έκανε το χατήρι να μας δει. Ευελπιστούμε ο νέος υπουργός να μην κρατήσει την ίδια στάση, καθώς ο κλάδος έχει θέματα και μάλιστα πολλά, ανοικτά. Ένα από αυτά είναι και οι προβλέψεις της νέας ΚΑΠ για την κτηνοτροφία, για την οποία έχουμε ολοκληρωμένες προτάσεις να υποβάλλουμε στο υπουργείο».

Ο Στέργιος Λίτος από τους Αδέσμευτους Αγρότες Σερρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «κανείς αγρότης δεν πείθεται πως παραιτήθηκε για τους λόγους που ανέφεραν στα κανάλια. Είναι ο πρώτος υπουργός που φεύγει εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως σίγουρα δεν θα λείψει σε κανέναν αγρότη ο Λιβανός από το ΥπΑΑΤ».

Ο Γιώργος Βενιεράκης, πρόεδρος των Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνης μας είπε τα εξής: «το μόνο σχόλιο που θέλω να κάνω σχετικά με την αποπομπή Λιβανού, είναι ότι ελπίζω με την απομάκρυνση αυτή, να μην επαληθευθεί η παροιμία που λέει ότι... άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Δηλαδή να έχουμε και αλλαγές στη γενικότερη φιλοσοφία του ΥπΑΑΤ με την αλλαγή αυτή».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπύρος Κοτοπούλης, ο οποίος μίλησε στον ΑγροΤύπο, σχετικά με την αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού, μας τόνισε πως η κυβέρνηση έχει χαράξει πολιτική, την οποία ελάχιστα επηρεάζουν τα πρόσωπα που στελεχώνουν τα υπουργεία.

Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, κ. Στέργιος Κύρτσιος τόνισε τα εξής: «είχαμε πολλάκις τοποθετηθεί για τον απερχόμενο υπουργό, ότι ήταν ο χειρότερος στη θέση αυτή. Δεν έχουμε αλλάξει στάση, καθώς δεν έσκυψε ποτέ πάνω από τα προβλήματά μας. Χαρακτηριστικά είναι τα τελευταία μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε, τα οποία δεν μας ικανοποιούν σε καμιά περίπτωση. Αναφορικά με το νέο υπουργό, ελπίζουμε να ασχοληθεί πραγματικά με τα προβλήματα του κλάδου μας».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, «με τον πρώην υπουργό Λιβανό είχαμε συναντηθεί το περασμένο καλοκαίρι στην περιφέρεια για την ΚΑΠ. Ότι του είχαμε προτείνει δεν τα έλαβε υπόψιν του. Αυτό που θέλουμε από το νέο υπουργό είναι να συνομιλεί με τους εκπροσώπους των αγροτών και να έχει καλούς συμβούλους».
 
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν γνωρίζουμε το νέο υπουργό. Ίσως είναι ένας καλός αντιπερισπασμός στα αγροτικά μπλόκα. Αυτό όμως που γίνεται στην χώρα μας να αλλάζει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ σχεδόν κάθε χρόνο είναι πολύ αρνητικό. Έτσι δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική στον αγροτικό τομέα. Μιλήσαμε με τον πρώην υπουργό και συμφώνησε για αλλαγή στη συνδεδεμένη των βοοειδών στον φάκελο του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023 - 2027, που κατατέθηκε από την χώρα μας στην ΕΕ. Τι θα κάνει ο νέος υπουργός για αυτό; Θα πρέπει να ενημερωθεί ξανά και να αποφασίσει».

07/02/2022 04:38 μμ

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην αναφορά του δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007.

Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό. 

Συγκεκριμένα, κατά την σύσκεψη, που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου, στη Σπάρτη, για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, ο δήμαρχος, Πέτρος Δούκας, αναφέρθηκε στα κατορθώματα του ίδιου και της κυβέρνησης Καραμανλή στις φονικές πυρκαγιές του 2007 και έδινε μαθήματα στον υπουργό.

«Όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε. Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι και εκεί που πέφταμε 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγα και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι», είπε ο Πέτρος Δούκας. Από την πλευρά του ο Λιβανός του λέει: «από τότε έχετε μείνει στην ιστορία».

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», αναφέρουν πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

21/01/2022 09:41 πμ

Μετά από 18 μήνες σχετικής έρευνας, οι ευρωβουλευτές ανακοίνωσαν ότι ζητούν την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά τους.

Η αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου, η οποία συστάθηκε τον Ιούνιο του 2020 για να διερευνήσει καταγγελίες περί παραβιάσεων των ευρωπαϊκών κανόνων για τη μεταφορά ζώων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διατάξεις της ΕΕ στον τομέα αυτό δεν τηρούνται πάντοτε στα κράτη μέλη και δεν λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες των ζώων. 

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, οι πιο προφανείς παραβιάσεις περιλαμβάνουν την έλλειψη χώρου, νερού ή τροφής για τα μεταφερόμενα ζώα, τη μεταφορά ζώων όταν αυτό κρίνεται ακατάλληλο, αλλά και τον υπερπληθυσμό. Χρησιμοποιούνται δε ακατάλληλα οχήματα, ενώ οι μεταφορές πραγματοποιούνται ενίοτε σε ακραίες θερμοκρασίες και με παρατεταμένη διάρκεια ταξιδίου.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν συστάσεις την Πέμπτη (20/1) με 557 ψήφους υπέρ, 55 ψήφους κατά και 78 αποχές. Παράλληλα, καλούν την Επιτροπή και τις χώρες της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον σεβασμό της καλής μεταχείρισης των ζώων κατά τη μεταφορά τους, να επικαιροποιήσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να διορίσουν Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για την καλή μεταχείριση των ζώων.

Περιορισμός του χρόνου μεταφοράς και εξασφάλιση επαρκούς άνεσης
Ο χρόνος ταξιδίου των ζώων που προορίζονται για σφαγή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις οκτώ ώρες, ενώ οι ευρωβουλευτές ζητούν τα ζώα που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της κύησης να μην μεταφέρονται για περισσότερο από τέσσερις ώρες. Οι μη απογαλακτισμένοι μόσχοι ηλικίας κάτω των τεσσάρων εβδομάδων δεν θα πρέπει να μεταφέρονται, κατά την άποψή τους, εκτός από κτηνοτρόφους και σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν τη χρήση καμερών κλειστού κυκλώματος (CCTV) στα οχήματα μεταφοράς ζώων, ιδίως για τη φόρτωση και εκφόρτωσή τους. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν σχέδια μετακινήσεων ζώων μόνον εάν η θερμοκρασία προβλέπεται να κυμαίνεται μεταξύ 5° και 30° Κελσίου. Η θερμοκρασία, η υγρασία και τα επίπεδα αμμωνίας στα οχήματα θα πρέπει επίσης να καταγράφονται.

«Φρένο» στις εξαγωγές ζώων
Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου για τη μεταφορά ζώων σε τρίτες χώρες. Απαιτούν από τα κράτη μέλη να επιθεωρούν όλες τις αποστολές προς τρίτες χώρες, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα ζώα τρέφονται και ενυδατώνονται, ότι οι συσκευές κατανάλωσης λειτουργούν σωστά, αλλά και ότι διαθέτουν επαρκή χώρο. Οι εξαγωγές ζώντων ζώων θα πρέπει να εγκρίνονται μόνον εφόσον συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων.

Δηλώσεις
Ο συνεισηγητής Daniel Buda (ΕΛΚ, Ρουμανία) δήλωσε: «Η καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά τους είναι μη διαπραγματεύσιμη και θα πρέπει να τηρείται έως ότου τα ζώα φθάσουν στον τελικό προορισμό τους. Η μεταφορά ζώντων ζώων πρέπει να συνεχιστεί, τόσο στα κράτη μέλη όσο και σε τρίτες χώρες, τηρώντας παράλληλα τα υψηλότερα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων. Είναι σημαντικό για την οικονομία της ΕΕ και για την οικονομική επιβίωση των αγροτώνν μας».

Η συνεισηγήτρια Isabel Carvalhais (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) πρόσθεσε: «Η σωστή μεταχείριση των ζώων αποτελεί εμβληματικό ζήτημα για το Κοινοβούλιο. Η μεταφορά ζώντων ζώων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ζητήματος της καλής μεταχείρισής τους στην ΕΕ, το οποίο διερευνήσαμε σε βάθος και με μεγάλη προσήλωση στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή. Πρέπει να επενδύσουμε σε περισσότερες και καλύτερες λύσεις για τη μείωση της ανάγκης μεταφοράς ζώων, ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου την κοινωνική διάσταση αυτού που προτείνουμε και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επηρεάσει τους ανθρώπους».