Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Χωρίς εκπλήξεις οι αρχαιρεσίες στην ΕΘΕΑΣ, πρόεδρος ο Παύλος Σατολιάς

04/04/2022 02:44 μμ
Με μεγάλη συμμετοχή, όπως και είχαμε προναγγείλει πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα η γενική συνέλευση και οι πρώτες εκλογές στην ΕΘΕΑΣ.

Με μεγάλη συμμετοχή, όπως και είχαμε προναγγείλει πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα η γενική συνέλευση και οι πρώτες εκλογές στην ΕΘΕΑΣ.

Πρόεδρος εξελέγη ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος στον Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαμβρύτων.

Αναλυτικά, το νέο προεδρείο έχει ως εξής:

Πρόεδρος Παύλος Σατολιάς

Α' Αντιπρόεδρος Ανδρέας Δημητρίου

Β' Αντιπρόεδρος Χρήστος Γιαννακάκης

Γραμματέας Θωμάς Κουτσουπιάς

Ταμίας, Διαμάντω Κρητικού

Στο Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγησαν οι: Γιαννακάκης, Σατολιάς, Αντωνόπουλος, Κουτσουπιάς, Κρητικού, Αργυράκης, Κουτλιάμπας, Γλεντζάκης, Μηνάς, Δημητρίου, Παπαγεωργίου, Προκοβάκης, Καραΐσκος, Σωτηρόπουλος, Κουκουρίκης, Τσιτσιρίγγος, Σπανός, Γκούφας, Γαβαλάς, Φαρμάκης και Βαϊόπουλος.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΥπΑΑΤ και των κομμάτων (Γεωργαντάς, Στύλιος, Μπαγινέτας, Αραχωβίτης, Πουλάς), ενώ παρών ήταν και ο νυν υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, επί των ημερών του οποίου στη Βάθη, προχώρησε η αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος.

Γεωργαντάς: Νέα αρχή για το αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα

Απαιτείται συνέπεια, ρεαλισμός, δυναμική, ενότητα, εξωστρέφεια και προώθηση της επιχειρηματικότητας

Την αναγέννηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνεταιρισμού σηματοδοτεί το Συνέδριο της ΕΘΕΑΣ για την εκλογή διοίκησης, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε παρέμβασή του, μέσω διαδικτύου.

«Είναι η αρχή της λειτουργίας του νέου πρότυπου συλλογικότητας και συνεργατισμού, του νέου υποδείγματος συνεταιρισμού», είπε ο κ. Γεωργαντάς,  δίνοντας έμφαση στην επιχειρηματικότητα του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και στην ανάγκη έντονης και στέρεας αναπτυξιακής προοπτικής, κάτι που αποτυπώνεται και στο θετικό εμπορικό ισοζύγιο των δύο τελευταίων ετών, κατά περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Ο ΥπΑΑΤ υπενθύμισε ότι η παθολογία του παρελθόντος με τις αναίτιες κρατικές παρεμβάσεις και τους κομματικούς εναγκαλισμούς, είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα διαπραγμάτευσης και μειωμένη ισχύ προσφοράς, την απομόνωση από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις δυναμικές αγορές  και τελικά την κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας.

Ο Νόμος  4673/11.3.2020, ήταν, όπως σημείωσε, η αφετηρία για τη διαδικασία μετασχηματισμού του Αγροτικού Συνεταιρισμού σε ένα εκσυγχρονιστικό, ανταγωνιστικό, δυναμικό, επιχειρηματικό, λειτουργικό, επικερδές πλαίσιο και περιεχόμενο.

Ο μετασχηματισμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού μπορεί να ήταν πάντοτε μια αναγκαιότητα λόγω της παγκοσμιοποίησης, αλλά σήμερα η αναγκαιότητα αυτή έχει ενισχυθεί λόγω των συνεπειών της ενεργειακής, γεωπολιτικής και της κλιματικής κρίσης, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η ΕΘΕΑΣ θα υπηρετήσει το αξιακό σύστημα που το συνεταιριστικό κίνημα εκφράζει, χωρίς τη σκιά της ηθικής απαξίωσης του παρελθόντος.

«Η ύπαιθρος έχει ανάγκη από εμπιστοσύνη, συνέπεια, ρεαλισμό, νέα δυναμική και ουσιαστική κοινωνική συνοχή, οικονομική ανάπτυξη και απτά αποτελέσματα που το νέο συνεταιριστικό πλαίσιο και λειτουργία εγγυώνται. Ο αγροδιατροφικός τομέας στη χώρα μας έχει ανάγκη από ανανέωση και από νέους αγρότες, που θα υπηρετήσουν το αγροτικό επάγγελμα και επιχειρηματικότητα αισιόδοξα και ως αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής.  Χρειάζονται πρωτοβουλίες, χρειάζεται διαφάνεια, χρειάζεται εσωτερική λειτουργική και οργανωτική ευελιξία, χρειάζεται εξωστρέφεια. Όλες οι προϋποθέσεις πλέον υπάρχουν», είπε, τονίζοντας ότι το ΥπΑΑΤ θα βρίσκεται στο πλευρό της ΕΘΕΑΣ ως συνεργάτης, συνομιλητής και συνοδοιπόρος για την επιτυχία του κοινού σκοπού.

Η ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ

Νέος Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. ο Παύλος Σατολιάς - Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο προεδρείο της ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Ο Παύλος Σατολιάς αναλαμβάνει Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και την συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Στη θέση του Α' Αντιπροέδρου στο ΔΣ της ΕΘ.Ε.Α.Σ. τοποθετείται ο Ανδρέας Δημητρίου και του Β' Αντιπροέδρου ο Χρήστος Γιαννακάκης. Τη θέση του Γραμματέα αναλαμβάνει ο Θωμάς Κουτσουπιάς, ενώ Ταμίας η Διαμάντω Κρητικού.
 
Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘ.Ε.Α.Σ έχουν ως εξής:

Πρόεδρος: Παύλος Σατολιάς
Α' Αντιπρόεδρος: Ανδρέας Δημητρίου
Β' Αντιπρόεδρος: Χρήστος Γιαννακάκης
Γραμματέας: Θωμάς Κουτσουπιάς
Ταμίας: Διαμάντω Κρητικού

Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής: Νίκος Προκοβάκης και Θανάσης Σωτηρόπουλος

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου:

Αντωνόπουλος Σπυρίδων

Αργυράκης Σάββας

Βαϊόπουλος Γεώργιος

Γαβαλάς Σταύρος

Γκούφας Γεώργιος

Γλεντζάκης Ιωάννης

Καραϊσκος Αθανάσιος

Κουκουρίκης Βασίλειος

Κουτλιάμπας Νικόλαος

Μηνάς Νικόλαος

Παπαγεωργίου Παναγιώτης

Σπανός Δημήτριος

Τσιτσιρίγγος Χρήστος

Φαρμάκης Μιχαήλ

Ο νέος Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.ΑΣ Παύλος Σατολιάς δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί μία μεγάλη στιγμή για το Συνεταιριστικό Κίνημα της χώρας μας, γιατί σηματοδοτεί το τέλος μιας καθοδικής πορείας  αποδιοργάνωσης και την έναρξη  μιας νέας αρχής και μιας νέας πορείας ανασύνταξης και αναδιοργάνωσης. Η εμπειρία των λαθών που οδήγησαν στην κατάρρευση ενός μοναδικού οικονομικού οικοδομήματος του αγροτικού χώρου, η αναγκαιότητα να αντιμετωπίσουμε οργανωμένα, τις προκλήσεις και  τα προβλήματα που διαρκώς διογκώνονται,  οδήγησαν στην ιστορική απόφαση ίδρυσης της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Η συστράτευση όλων των Συνεταιριστικών Οργανώσεων που άντεξαν στην οικονομική θύελλα που σάρωσε την χώρα και που αποτελούν τον ισχυρότερο οικονομικό  μηχανισμό  που διαθέτει σήμερα ο  αγροτικός  κόσμος, αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση  της αποφασιστικότητας και της βούλησης για ενότητα.  Μιας  ενότητας  που έχει ανάγκη τόσο ο συνεταιριστικός χώρος όσο κυρίως οι Έλληνες αγρότες. Διανύουμε μια εξαιρετικά  δύσκολη περίοδο, η οποία απαιτεί συσπείρωση  όλων των δυνάμεων,   για να μπορέσουμε να αντέξουμε και να κάνουμε τα επόμενα βήματα και επίσης απαιτεί να  αντιληφθούμε τον τεράστιο ιστορικό ρόλο και την ευθύνη που μας ανατίθεται για να ηγηθούμε και να εκπροσωπήσουμε τον Έλληνα Αγρότη. Πλέον δεν μπορεί κανείς, να αγνοεί το Ενιαίο Συνεταιριστικό όργανο, το οποίο  επαναδιεκδικεί τη θέση του ως ισότιμος συνομιλητής και παράγοντας συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων και των πολιτικών. Τα προβλήματα του χώρου και του πρωτογενή τομέα, είναι έντονα και οφείλουμε όλοι με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα να αναζητήσουμε λύσεις και μάλιστα τις σωστές λύσεις. Η ΕΘ.Ε.Α.Σ έχει πάντα και προς όλους ανοιχτή την πόρτα και το κάλεσμα ενότητας είναι διαρκές και ειλικρινές. Σε  αυτή την μάχη δεν περισσεύει κανείς. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνοδοιπόρους συνεταιριστές για την εμπιστοσύνη τους και να διαβεβαιώσω ότι όλες μας οι πρωτοβουλίες θα διέπονται από το πνεύμα και την ουσία των Διεθνών Συνεταιριστικών Αρχών. Η επόμενη ημέρα μόλις ξεκίνησε και αυτό που μας περιμένει είναι σκληρή δουλειά».

Σχετικά άρθρα
07/04/2022 03:45 μμ

Απομένει πλέον η επίσημη ανακοίνωση από το ΥπΑΑΤ, λένε καλά πληροφορημένες πηγές στον ΑγροΤύπο.

Για συμψηφισμό με μελλοντικές ενισχύσεις covid-19 προς τους αγρότες, βαίνουν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΑγροΤύπου, οι οφειλές χιλιάδων αγροτών, κτηνοτρόφων και συνεταιριστικών οργανώσεων έναντι ενισχύσεων που δόθηκαν μέσω του περιβόητου πακέτου Χατζηγάκη, του δανείου για τα δημητριακά του 2008, αλλά και παλιότερων δανείων, το 1992 και το 1994 για τις ζημιές από το Τσερνόμπιλ.

Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόσφατως νεοεκλεγείς σε θέση Β’ αντιπροέδρου της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής μιας επιτροπής που συνεστήθη πριν λίγα χρόνια στην χώρα μας, με σκοπό να διαπραγματευτεί μια ρύθμιση με την ΕΕ. Στην επιτροπή αυτή μετείχαν κι άλλοι συνεταιριστές.

Με το θέμα είχε ασχοληθεί ενεργά, λένε οι πληροφορίες και ο πρώην γραμματέας στο ΥπΑΑΤ, κ. Χαράλαμπος Κασίμης, αλλά και ο Μάκης Βορίδης, ενώ επί ημερών Λιβανού στη Βάθη, δεν είχε σημειώσει πρόοδο το θέμα. Πλέον, αυτό που απομένει είναι μια επίσημη απόφαση από το ΥπΑΑΤ.

Μόνο οι οφειλές των συνεταιρισμών για παλιά δάνεια εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση όσα συμφώνησε η Ελλάδα με την ΕΕ, θα τους χαριστούν ποσά έως 2,3 εκατ. ευρώ. Όσες οργανώσεις οφείλουν παραπάνω, θα κληθούν να διακανονίσουν και μάλιστα για αρκετά χρόνια (ίσως και 20), το υπόλοιπο χρέος τους.

Τελευταία νέα
05/04/2022 11:54 πμ

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλε ο Eνιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, στην οποία αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας αγρότης.  

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ιωάννης Γαϊτάνης, «μέχρι σήμερα δεν έχουν ψηφίσει κανένα μέτρο ενίσχυσης για τους αγρότες παρά τις ανακοινώσουν που έχουν κάνει. Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να προσέξει τι θα αποφασίσει γιατί δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα. Κατά μέσο όρο έχει αυξηθεί το κόστος καλλιέργειας κατά 50%. Αν δεν στηρίξουν τον αγροτικό κλάδο όχι μόνο δεν θα μειωθεί αλλά θα τριπλασιαστεί η αγρανάπαυση στην χώρα.

Τα μέτρα που ανακοινώνουν για λιπάσματα και πετρέλαιο δεν πρόκειται να δώσουν καμιά ουσιαστική βοήθεια στους παραγωγούς. Θα συμβεί ότι έγινε και με τις κορονοενισχύσεις στο παρελθόν που τα χρήματα ήταν πολύ λιγότερα από αυτά που είχαμε συμφωνήσει με την τότε ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Ο κ. Βορίδης μας έδωσε ενίσχυση 500 ευρώ/στρέμμα στη ντομάτα και 200 ευρώ/σρέμμα στα αγγούρια με την προϋπόθεση να μας χορηγούσε το κράτος κορονοενίσχυση και τον επόμενο χρόνο. Ήρθε ο κ. Λιβανός και δεν έκανε τίποτα από αυτά που μας είχε υποσχεθεί ο προκάτοχός του. Ο νυν υπουργός να προσέξει τις θα αποφασίσει γιατί κινδυνεύει ο κλάδος.

Αυτή την στιγμή η τιμή χονδρικής για την ντομάτα Ιεράπετρας είναι στα 1,5 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ισπανία δεν είναι κάτω από τα 2,5 ευρώ. Θα μου πείτε ότι έχει μειωμένη παραγωγή αλλά θα σας απαντήσω τότε γιατί οι έμποροι δεν κάνουν εισαγωγές από τρίτες χώρες. Γιατί απλά δεν βρίσκουν σε χαμηλότερες τιμές για να εισάγουν. Κάθε έμπορας κοιτά το κέρδος του.

Αναφορικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες σας για την ελάφρυνση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα στην επιστολή μας αναφέρουμε αναλυτικά τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγρότης στην χώρα μας». 

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Αναφορικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες σας για την ελάφρυνση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε ποιος τελικά είναι ο Αγρότης που έχετε ως επίκεντρο της πολιτικής σας και ποια ζητήματα βιώνει στην καθημερινότητα του. Η επιστολή μας μπορεί να είναι μακροσκελή αλλά κάθε πρόταση της είναι άκρως απαραίτητη ώστε να κατανοήσετε το μέγεθος των προβλημάτων.

Κόστος Παραγωγής
Υγρά καύσιμα
Είναι ο ίδιος αγρότης που θα επιδοτηθεί 13,2 ευρώ/μήνα σε καύσιμα, ενώ αυτό που αντικρίζει καθημερινά είναι οι τιμές των καυσίμων να εδραιώνεται σταθερά άνω των 2 ευρώ (όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο στο υπάρχον κλίμα αβεβαιότητας).
Επιπλέον ήδη ανακοινώθηκαν αυξήσεις 30% στην μεταφορά των προϊόντων ως αποτέλεσμα της αύξησης των καυσίμων.

Ρήτρα αναπροσαρμογής
Είναι ο ίδιος ο αγρότης που μέσα σε 6 μήνες έχει αναγκαστεί να πληρώσει διπλάσια τουλάχιστον αξία στην ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας, το πρώτο τρίμηνο θα επιδοτηθεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής και το οποίο δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στο σύνολο των εκκαθαριστικών λογαριασμών. Το επόμενο τρίμηνο θα επιδοτηθεί στο 50% και είναι πλέον βέβαιο ότι θα ακολουθήσει 30% και τελικά μηδέν. Εδραιώνεται έτσι η αρχική αύξηση στο κόστος ενέργειας 100%.

Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)
Είναι ο ίδιος αγρότης που δεν δικαιούται μείωση στην χρέωση / ΜWH αν έχει κάνει οποιαδήποτε μεταβολή στα στοιχεία της παροχής του από 2014 (ακόμα και διεύθυνση αλληλογραφίας). Αποτέλεσμα, οι νέοι κυρίως αγρότες να χρεώνονται 17€/ΜWH αντί για 9€/ΜWH που προβλέπεται για τους ενεργοβόρους κλάδους.

Μείωση ΦΠΑ σε λιπάσματα
Είναι ο ίδιος αγρότης που τον τελευταίο χρόνο χρεώνεται ακριβότερα 60 - 80% τα εφόδια της παραγωγής του. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι για τις καθαρές εμπορικές συναλλαγές ο ΦΠΑ δεν δύναται να προσμετρηθεί στο τελικό κόστος αγοράς εφοδίων αφού τελικά υπάρχει συμψηφισμός με τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων. Όπως και να χει όμως ένα τέτοιο μετρό θα είχε ενδιαφέρον αν τελική τιμή αγοράς ενός προϊόντος δεν ήταν αυτή που είναι σήμερα.
Για παράδειγμα ένα λίπασμα πριν ένα χρόνο στοίχιζε στον παραγωγό 20 ευρώ πλέον ΦΠΑ 13%, σύνολο 22,6 ευρώ.
Σήμερα το ίδιο λίπασμα στοιχίζει 35 ευρώ πλέον ΦΠΑ 13% σύνολο 39,55 ευρώ. Η πρόταση σας είναι στο ίδιο λίπασμα 35 ευρώ πλέον ΦΠΑ 6% σύνολο 37,1 ευρώ. Δηλαδή παραμένει 64,1 % ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι. Επιπροσθέτως δεν αναφέρεστε πουθενά για τα λιπάσματα που βρίσκονται σήμερα στον συντελεστή ΦΠΑ 24%. Αυτό το μέτρο θα καταλήξει όλοι οι αγρότες να έχουν χρεωστικό ΦΠΑ καθώς θα αγοράζουν με 6% και θα πωλούν με 13%.

Θεσμικά θέματα
Αποκλεισμός νησιωτικών περιοχών
Είναι ο ίδιος ο αγρότης νησιωτικής περιοχής που μόνο στην εξαγγελία μία απεργιακής κινητοποίησης στις ακτοπλοϊκές γραμμές, βλέπει τις τιμές στα προϊόντα του να κατρακυλούν και στο ενδεχόμενο δε της συνέχισης της απεργίας τελικά καταλήγουν στις χωματερές. Ταυτόχρονα απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για επέλθει η ισορροπία στην αγορά.

Κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς
Είναι ο ίδιος αγρότης που ενώ έχει ρυθμίσει το σύνολο των οφειλών του στην εφορία με την πρόσφατη ρύθμιση των 72 δόσεων, η ΑΑΔΕ προβαίνει σε αναγκαστικές κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για κατασχέσεις για προηγούμενες ρυθμίσεις που έχουν απολεσθεί.

ΕΛΓΑ
Είναι ο ίδιος ο αγρότης που ο ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση σε περίπτωση καταστροφών από τοπικά καιρικά φαινόμενα αν το σύνολο καταστροφής για την περιοχή του είναι μικρότερο του 30% .

Ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων
Είναι ο ίδιος ο αγρότης που αναγκάζεται να επωμιστεί αθέμιτο ανταγωνισμό από την ανεπάρκεια της Πολιτείας να ελέγξει παράνομες εισαγωγές και Ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων καθώς επίσης και την υπολειμματικότητα τους σε φυτοφάρμακα από αυτές τις χώρες εισαγωγής.
Επίσης ο ίδιος αγρότης είναι που βάλλεται συνεχώς από την κοινωνία ως υπεύθυνος για τις ανατιμήσεις των προϊόντων ενώ τελικα η τιμή που απολαμβάνει είναι χαμηλότερη από άλλες χρονιές. Και σε αυτή την περίπτωση οι ευθύνες και η ανεπάρκεια του κράτους για περιορισμένο φαινομένων αισχροκέρδειας, βαραίνει τεχνηέντως τον απλό αγρότη.

Φορολογία
Είναι ο ίδιος ο αγρότης που η Πολιτεία δεν αναγνωρίζει ότι το αντικείμενο που δραστηριοποιείται είναι ένα ΕΥΠΑΘΈΣ προϊόν και τον εξομοιώνει φορολογικά στην ίδια κατηγορία με όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα.
Αποτέλεσμα είναι να φορολογηθεί έως και 44% στα εισοδήματα του.

Εργάτες γης
Είναι ο ίδιος ο αγρότης που δεν μπορεί να διατηρήσει το ελάχιστο πλέον και εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό (υπήκοοι τρίτων χωρών) λόγω της χρονοβόρας γραφειοκρατικής διαδικασίας για την έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων.
Επίσης, αφού υπάρχει αδυναμία νομιμοποίησης τους δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης εξόδων για το κόστος εργασίας ,άρα φορολογείται έμμεσα για αυτό το υπαρκτό έξοδο, ως έσοδα.
Παράλληλα υποχρεώνει όσους νομιμοποιούνται να κατατάσσονται σε ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ 27,5%

Έγκριση τύπου θερμοκηπιακών μονάδων
Είναι ο ίδιος ο αγρότης που λαμβάνονται ερήμην του αποφάσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες με άγνοια του αντικειμένου και που τελικά καταλήγουν ανεφάρμοστες, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται εγκλωβισμένος έως την τροποποίηση τους με ρεαλιστικά δεδομένα.

Εισφορές ΕΦΚΑ
Είναι ο ίδιος ο αγρότης που ενώ έχει πληρώσει τις εισφορές του προς τον ΕΦΚΑ το σύστημα καθυστερεί την εκκαθάριση τους με αποτέλεσμα να μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ με τις ανάλογες προσαυξήσεις.

Κύριε Πρωθυπουργέ, στην Κρήτη υπάρχει ένα ρητό που έλεγαν παλαιότεροι και σοφότεροι από εμάς : «Όταν δεν μπορείς να κάνεις σε κάποιον καλό, τουλάχιστον μην του κάνεις κακό». 
Αυτό ακριβώς περιγράφει το αίσθημα που νιώθουν σήμερα όλοι οι αγρότες.
Θα ήταν εντιμότερο (και κατανοητό σε ένα βαθμό) να δηλώσετε την αδυναμία του Κράτους να στηρίξει το πρωτογενή τομέα παρά τον σχεδιασμό ημίμετρων που τελικά δεν θα έχουν κανένα οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα.
Ευελπιστούμε να λάβετε σοβαρά υπ΄όψιν τις παραπάνω παρατηρήσεις μας και να προβείτε στις ανάλογες ενέργειες για άμεσες, σοβαρές και ουσιαστικές λύσεις σε όλα αυτά τα θέματα. Μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα μας να παράξει, να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες σε αγροτικά προϊόντα και μετέπειτα να εξάγει, ενισχύοντας έτσι την κρατική οικονομία.

05/04/2022 09:30 πμ

Επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς για μέτρα ενίσχυσης γεωργών και κτηνοτρόφων.

Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Συνδέσµου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), στη συνεδρίασή του της 30 Μαρτίου 2022, επεσήµανε ξανά, την αναγκαιότητα λήψης άµεσων µέτρων για την αντιµετώπιση της επερχόµενης καταστροφής, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής.

Οι προτάσεις του ΣΕΚ, που είχαν σταλεί σε όλους τους αρµόδιους φορείς άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, για την αντιµετώπιση του κόστους παραγωγής (Ζωοτροφές, Ενέργεια, Αναλώσιµα κλπ) είναι η καταβολή άµεσων ενισχύσεων στους παραγωγούς:

 • 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος
 • 20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα, που οι εκµεταλλεύσεις τους παρέδωσαν το 2021
 • 5.000 κιλά γάλα σε εγκεκριµένα τυροκοµεία, 2.500 κιλά για τις αιγοπροβατοτροφικές εκµεταλλεύσεις των νησιών και για όσες εκµεταλλεύσεις δεν παρέδωσαν γάλα, αλλά παρέδωσαν επαρκή αριθµό αρνο-κάτσικων για σφαγή.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις προτάσεις του ΣΕΚ

01/04/2022 10:11 πμ

Οποιαδήποτε καθυστέρηση καθιστά υπόλογους, τόσο το ΥπΑΑΤ, όσο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, λέει ο Σύνδεσμος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σε μία εποχή που ο αγροτικός κόσμος βιώνει τις δυσκολότερες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών και που η αγροτική μας παραγωγή αποκτά ακόμη πιο ζωτική σημασία για την διατροφική επάρκεια της χώρας, η έγκαιρη και πλήρης απορρόφηση των κοινοτικών επιδοτήσεων είναι το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε. Απαιτούμε εδώ και τώρα την έναρξη της συλλογής των δηλώσεων ΟΣΔΕ ως την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για την πληρωμή των ενισχύσεων. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση καθιστά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ υπόλογους όχι μόνο απέναντι στους 650.000 αγρότες – δικαιούχους των ενισχύσεων και των οικογενειών τους αλλά και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΑΣΟΕΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συνδέσμου έχει ως εξής:

Πέρασε και ο Μάρτιος και ακόμη δεν έχουμε, όχι πληροφόρηση, αλλά ούτε καν ένδειξη για την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Για δεύτερη χρονιά το πλαίσιο της υποβολής και της υποβοήθησης είναι στον αέρα σε μία χρονική περίοδο που η συλλογή έπρεπε να έχει ξεκινήσει. Η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη και ακατανόητη για όλους τους εμπλεκομένους αγρότες και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και μας γυρίζει πίσω σε εποχές που θεωρούσαμε ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Σε μία εποχή που ο αγροτικός κόσμος βιώνει τις δυσκολότερες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών και που η αγροτική μας παραγωγή αποκτά ακόμη πιο ζωτική σημασία για την διατροφική επάρκεια της χώρας, η έγκαιρη και πλήρης απορρόφηση των κοινοτικών επιδοτήσεων είναι το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε. Απαιτούμε εδώ και τώρα την έναρξη της συλλογής των δηλώσεων ΟΣΔΕ ως την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για την πληρωμή των ενισχύσεων. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση καθιστά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ υπόλογους όχι μόνο απέναντι στους 650.000 αγρότες – δικαιούχους των ενισχύσεων και των οικογενειών τους αλλά και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Για τον

Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Κατσούλης

31/03/2022 04:25 μμ

Το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου διεξάγονται οι εκλογές της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, στη συνεδρίασή του Νο 6/18.02.2022, αποφάσισε την σύγκληση Εκλογικής Γενικής Συνέλευσης των μελών της, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Καταστατικού της. Κατόπιν τούτου, τα μέλη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΘΕΑΣ, καλούνται να παραβρεθούν στην Εκλογική Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 π.μ. στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο President.

Στις εργασίες της Συνέλευσης, στην οποία επίκεται να παραβρεθούν 177 συνολικά αντιπρόσωποι από όλη τη χώρα με 493 ψήφους, τα θέματα είναι τα ακόλουθα:

 • Εκλογή Προεδρείου Γενικής Συνέλευσης.
 • Ενημέρωση
 • Απαλλαγή των Μελών του Προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη
 • Έγκριση για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία νεοεγγεγραμμένων μελών
 • Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια αρχαιρεσιών
 • Έναρξη εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών μελών
 • Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου.

Διευκρινήσεις

Τα μέλη που δεν έχουν ελάχιστο κύκλο εργασιών 500.000 ευρώ, μπορούν να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση με δικαίωμα λόγου αλλά χωρίς δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Έχουν τη δυνατότητα με έγγραφη συμφωνία, υπογεγραμμένη από τους Προέδρους εκάστου συνεταιρισμού, καταρτιζόμενη και κατατιθέμενη στην Διοίκηση της ΕΘ.Ε.Α.Σ. μέχρι τις 29 Μαρτίου 2022, να συγκροτήσουν ομάδα μελών η οποία υπερβαίνει στο άθροισμα του κύκλου εργασιών των μελών της ομάδας, το ποσό των 500.000 ευρώ. Η ομάδα μελών με την έγγραφη συμφωνία της, ορίζει το ονοματεπώνυμο του αντιπροσώπου της.

Δείτε αναλυτικά τους υποψηφίους πατώντας εδώ

31/03/2022 09:54 πμ

Διαδικτυακά έγινε η συνέλευση και οι εκλογές της Διεπαγγελματικής Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ήταν καθολική η συμμετοχή, με 19 ψηφίσαντες, από πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Πρόεδρος εξελέγη και πάλι ο Γιώργος Ντούτσιας από την Φθιώτιδα (πρωτογενής τομέας), ενώ αντιπρόεδρος και γραμματέας θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες, οι οποίοι θα προέρχονται από το δευτερογενή τομέα (μεταποίηση).

Ταμίας θα είναι ο Θανάσης Μπαλτάς από το Μεσολόγγι, ενώ στο Συμβούλιο θα μετέχουν επίσης οι Στέλιος Μιχαλούτσος (παραγωγός από τον Συνεταιρισμό Γερακίου Λακωνίας), Λυμπέρης (Στυλίδα) και Ανοιξάς (Χαλκιδική).

30/03/2022 05:51 μμ

Άμεσα και στοχευμένα μέτρα στήριξης ανά εκμετάλλευση και όχι οριζόντια ζητάνε οι αγρότες της Κρήτης.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, όλα τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους αγρότες δεν είναι άμεσα.

Μιλάνε για επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο αλλά θα καταβληθεί από το φθινόπωρο. Η μείωση του ΦΠΑ δεν φέρνει κάποια αποτελέσματα αλλά οδηγεί στην παραοικονομία.

Ακούμε για ενίσχυση 2.000 ευρώ ανά ΑΦΜ για αγορά εφοδίων. Δεν έχει τις ίδιες ανάγκες για λίπανση ένα θερμοκήπιο 2 στρεμμάτων σε σχέση με ένα 10 στρεμμάτων.

Ζητάμε μέτρα στοχευμένα και όχι οριζόντια αλλά εξειδικευμένα ανά καλλιέργεια. Οι εισηγητές των μέτρων της κυβέρνησης δεν ακούν τους εκπροσώπους των παραγωγών.

Την μεγαλύτερη «πίεση» της οικονομικής κρίσης την έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες που θα είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργήσουν την ερχόμενη περίοδο.

Το θέμα της αύξησης του κόστους παραγωγής θα συζητηθεί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (4 Απριλίου 2022). 

Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης θα είναι:
1) Τροποποίηση καταστατικού - εσωτερική λειτουργία του Συλλόγου.
2) Ενεργειακή αποτύπωση στο κόστος παραγωγής.
3) Συνεταιριστικά σχήματα - Νέα ΚΑΠ
4) Παρουσίαση προμελέτης Ενοποίησης Διαδικασίας Δημοπράτησης και εμπορικά ζητήματα της τρέχουσας περιόδου.

Καλούμε των σύνολο παλαιών και νέων μελών του Συλλόγου να παρευρεθούν για μια εφ’ολης της ύλης συζήτηση».

28/03/2022 02:11 μμ

Η ΕΔΟΤΟΚΚ έχει ήδη αναγνωριστεί στο ΓΕΜΗ και καταρτίζει φάκελο για να καταθέσει στο ΥπΑΑΤ.

Το Σάββατο 13 Μαρτίου 2022, η κα Αγγελική Οικονόμου, Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, ο κος Τάκης Πεβερέτος, Πρόεδρος του ΣΕΚ, ο κος Βασίλης Μεγαλοβασίλης, Πρόεδρος της Ένωσης Σφαγείων Ελλάδος «ΕΣΕ» και ο κος Σάββας Κεσίδης, Πρόεδρος του ΠΟΚΚ, συμφώνησαν και υπέγραψαν το καταστατικό ίδρυσης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ), όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Οργάνωσης.

Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται σε μια κομβική συγκυρία για το χώρο του κρέατος και της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Όραμα και στόχος της Διοίκησης της Οργάνωσης είναι η ένωση των φορέων του Τομέα της Κτηνοτροφίας και του τομέα του Κρέατος συνολικά και η ανάπτυξή τους στην χώρα μας καθώς και η δυναμική και ισότιμη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

«Με πνεύμα συνεργασίας και ομόνοιας, η ΕΔΟΤΟΚΚ απευθύνει κάλεσμα ενότητας στους παραγωγικούς φορείς της κτηνοτροφίας και τις οργανώσεις όλου του εμπλεκόμενου συμπλέγματος με το ζωικό κεφάλαιο, το κρέας και τα παράγωγά του με σκοπό τη προώθηση και υπεράσπιση των συμφερόντων τους καθώς και την θετική συνδρομή όλων στην Εθνική οικονομία», τονίζει η ΕΔΟΤΟΚΚ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Τάκης Πεβερέτος: «η ΕΔΟΤΟΚΚ έχει πάρει εγγραφή στο ΓΕΜΗ και αναμένεται να καταθέσει φάκελο για αναγνώριση και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη νέα οργάνωση συμμετέχει το 90% των σφαγείων, οι κρεοπώλες και φυσικά ο ΣΕΚ που εκπροσωπεί ένα μεγάλο κομμάτι των κτηνοτρόφων».

24/03/2022 04:29 μμ

Μέχρι την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, θα έχουν την δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι, να υποβάλλουν υποψηφιότητες.

Με ενδιαφέρον από τον συνεταιριστικό κόσμο αναμένεται η πρώτη εκλογική συνέλευση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Η (εκλογική) συνέλευση πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Απριλίου 2022 στο ξενοδοχείο President στην Αθήνα, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για τις 21 έδρες του Συμβουλίου (κατά το πρότυπο της παλιάς ΠΑΣΕΓΕΣ), υπάρχει ενδιαφέρον και φαίνεται πως μέχρι την Τετάρτη, περίπου 30 θα είναι οι υποψήφιοι από όλη την χώρα.

Όσον αφορά στον αριθμό των αντιπροσώπων των συνεταιρισμών - μελών της Ένωσης, εκτιμάται πως θα δώσουν το παρόν κοντά τους 180, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν συνεταιρισμοί που προτίμησαν ήδη να στείλουν λιγότερα άτομα για να συμμετάσχουν στις διεργασίες.

Στην συνέλευση, που πρόκειται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί του Σαββάτου 2 Απριλίου 2022, λένε οι πληροφορίες, μήνυμα μέσω τηλεδιάσκεψης θα απευθύνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ το παρόν θα δώσουν οι γενικοί γραμματείς Κ. Μπαγινέτας και Χ. Καλογήρου, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Σταύρος Αραχωβίτης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.

Δυο τα φαβορί

Ενδιαφέρον για την προεδρία λέγεται πως ήδη έχουν εκδηλώσει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς και ο Ανδρέας Δημητρίου της συνεταιριστικής ναυαρχίδας Πίνδος. Ρόλο στα πράγματα θα διεκδικήσει, κατά σχετικές πληροφορίες και ο σημερινός, προσωρινός πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης.

21/03/2022 05:04 μμ

Πάνω από 400.000 άτομα από την ύπαιθρο συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης, την Κυριακή (20/3/2022), για να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Τη διαμαρτυρία διοργάνωσαν εννέα αγροσυνδικαλιστικές οργανώσεις (ASAJA, UPA, COAG, κ.α). Πάνω από 1.500 λεωφορεία έφτασαν στην πρωτεύουσα από όλες τις επαρχίες της χώρας. Συμμετείχαν περισσότερα από 45 τρακτέρ αλλά και κτηνοτρόφοι με τα ζώα τους.

Οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για την αύξηση των τιμών στην αγροτική παραγωγή και το ηλεκτρικό ρεύμα και ζήτησαν την απόσυρση του σχέδιου νόμου για την καλή διαβίωση των ζώων. Επίσης στη διαμαρτυρία συμμετείχαν κυνηγετικές οργανώσεις της χώρας που δήλωσαν ότι η κυβέρνηση παραδόθηκε σε περιβαλλοντολόγους και ακτιβιστές ζώων που θέλουν να επιβάλλουν το δικό τους μοντέλο ζωής στην ύπαιθρο. Οι διαδηλωτές ζητούσαν «σεβασμό και αξιοπρέπεια στους ανθρώπους της υπαίθρου και στις παραδόσεις τους».

Ο γενικός γραμματέας της COAG, Miguel Padilla, ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης στην αγορά ενέργειας, ορίζοντας ανώτατη τιμή (πλαφόν) στις τιμές ρεύματος και καυσίμων.

Ο γραμματέας της UPA, Lorenzo Ramos, κατάγγειλε κερδοσκοπία σε πολλά προϊόντα, που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και ζήτησε ο νόμος για την τροφική αλυσίδα να εφαρμόζεται κατά γράμμα.

Ο πρόεδρος των Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών της Ισπανίας, Manuel Gallardo, ζήτησε τα εισαγόμενα τρόφιμα να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές απαιτήσεις με αυτές που υπάρχουν στην Ισπανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια χώρα που απαρνείται τη γεωργία της παραιτείται από το μέλλον της, τόνισε ο José Vicente Andreu, πρόεδρος της ASAJA Alicante. Και πρόσθεσε ότι «η ισπανική αγορά γεμίζει με εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα όταν τα εγχώρια παραμένουν απούλητα στα χωράφια».

Όπως δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ASAJA, Eladio Aniorte, «είμαστε εδώ για τέσσερις λόγους: την έλλειψη νερού λόγω της ξηρασίας και την υψηλή τιμή άρδευσης, τις χαμηλές τιμές παραγωγού στα προϊόντα μας, τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες που μας οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό και το υψηλό κόστος παραγωγής λόγω της ανόδου των τιμών σε λιπάσματα, πετρέλαιο κ.α. Όλα αυτά απειλούν τη βιωσιμότητα της υπαίθρου στην χώρα».
 

18/03/2022 06:36 μμ

Κατάργηση φορολογικών συντελεστών σε ενέργεια και αγροτικά προϊόντα, καθώς και έκτακτες ενισχύσεις για αγορά αγροτικών εφοδίων, ζητούν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Ελαιουργοί των Χανίων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Χαιρετάκης, πρόεδρος Σύλλογος Ελαιουργών Χανίων, «υπάρχει σε όλο τον αγροτικό κόσμο της χώρας οικονομικό πρόβλημα.

Η Κρήτη παράγει κυρίως κτηνοτροφικά προϊόντα και ελαιόλαδο. Οι ζωοτροφές είναι στα ύψη ενώ υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στο ελαιόλαδο μπορεί σήμερα οι τιμές να είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι (3,30 ευρώ το κιλό) αλλά σε κάποιες περιοχές είχαμε μεγάλη μείωση της παραγωγής. 

Έχουν αυξηθεί τα έξοδα καλλιέργειας και δεν είναι εύκολο να επενδύσει κάποιος στο χωράφι ή στην εκτροφή με τόση μεγάλη ακρίβεια. Ζητάμε μείωση της φορολογίας και στήριξη του αγροτικού κλάδου. Όπως στηρίχθηκαν άλλοι κλάδοι (τουρισμός κ.α.) επί πανδημίας ζητάμε να στηριχθεί και ο αγροτικός κλάδος.

Την Τετάρτη (16/3) έγινε μια συνάντηση των συνεταιρισμών και των ελαιουργών των Χανίων και υπογράψαμε μια επιστολή με τα αιτήματά μας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει στόχο την αύξηση της αγροτικής παραγωγής.

Επίσης ζητάμε ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ. Εκτιμούμε ότι εντάχθηκε αδικαιολόγητα η ελαιοκαλλιέργεια στην περιφέρεια «Δενδρώδεις καλλιέργειες» της νέας ΚΑΠ. Θα έπρεπε να γίνει μια ξεχωριστή κατηγορία».

Αναλυτικά, το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται στην μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών. Η οικονομική κατάρρευση των παραγωγών αλλά και των συναφών επαγγελμάτων του πρωτογενή τομέα είναι προ των πυλών. Η εκτόξευση των τιμών σε γεωργικά εφόδια, σε ζωοτροφές, στο ρεύμα και στα καύσιμα, καθιστά την παραγωγή προϊόντων αδύνατη.

Οι αυξήσεις των τιμών σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 100% σε σχέση με τιμές προηγούμενων ετών και όπως είναι φανερό αυτό το κόστος δεν μπορεί να μετακυλισθεί στη λιανική τιμή πώλησης των αγροτικών προϊόντων.

Μέσα σε αυτά έρχεται και προστίθεται και η αλλαγή της ΚΑΠ όπου με θλίψη μαθαίνουμε την δραματική μείωση των άμεσων ενισχύσεων.
Μείωση που λόγω σύγκλησης δικαιωμάτων, λόγω οριζόντιας μείωσης της βασικής ενίσχυσης αλλά και αλλαγής του μοντέλου της πράσινης ενίσχυσης φτάνει μέχρι και στο 50% των χρημάτων που έπαιρναν οι παραγωγοί.

Αυτή η κατάσταση θα έχει ως άμεση επίπτωση την εγκατάλειψη των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων δεδομένου ότι είναι πλέον ασύμφορες.
Ως εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου θα θέλαμε να προτείνουμε μερικά άμεσα μέτρα αλλά και να ζητήσουμε από τους αρμόδιους της πολιτείας να μας ενημερώσουν τι προτίθενται να κάνουν για τον αγροτικό τομέα.

Οι προτάσεις μας είναι οι εξής

1. Μείωση φόρων στην ενέργεια

2. Μείωση φορολογικών συντελεστών στα αγροτικά προϊόντα

3. Έκτακτη ενίσχυση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων αντιστοίχως ανάλογη με την αύξηση του κόστους παραγωγής

4. Επιστροφή ειδικού φόρου πετρελαίου σε όλους τους αγρότες

5. Ενεργοποίηση του ταμείου εγγυήσεων αγροτικής ανάπτυξής

6. Στήριξη του πρωτογενή τομέα μέσω του ταμείου ανάκαμψης

7. Άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα

Επίσης καλούμε την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και όλους τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης να προβούν άμεσα σε συνεννόηση με το ΥΠΑΑΤ ώστε να έρθουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και να ενημερώσουν τον αγροτικό κόσμο για την νέα ΚΑΠ. Επίσης να πάρουν θέση με δικές τους προτάσεις.

Ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης και πρέπει να στηριχτεί.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, αυτά που προτείνουμε ή και άλλα που θα αναστρέψουν την πορεία προς την καταστροφή.

Σας μεταφέρουμε την απόγνωση και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει όλοι οι παραγωγοί που περιμένουν πλέον τη στήριξη της κυβέρνησης όπως, καλώς, έκανε σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους (τουρισμός, εμπόριο κλπ) κατά την διάρκεια της πανδημίας η οποία ήταν μια επίσης έκτακτη κατάσταση. Όπως όλοι ξέρουμε η απόγνωση, η απογοήτευση και ο οικονομικό αδιέξοδο δεν είναι καλοί σύμβουλοι.

Η αντίδραση ενός χρεοκοπημένου και απογοητευμένου ανθρώπου που βρίσκεται στριμωγμένος στη γωνία, δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις γι αυτό και καλούμε όλους τους αρμόδιους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Με εκτίμηση,
Κεντρική Ένωση Χανίων, Βιδάκης Χριστόφορος
Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων, Βλαζάκης Χαρίλαος
Αγροτικός Συνεταιρισμός Παλαιών Ρουμάτων, Μοτάκης Γεώργιος
Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσκλών, Βουλγαράκης Μανούσος
Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Παλαιόχωρας, Βαρδουλάκης Λευτέρης
Αγροτικός Συνεταιρισμός Σφακίων, Σαβιολάκης Ιωσήφ-Δημήτρης
Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζυμβραγού, Ιγγλεζάκης Γιάννης
Ομάδα Παραγωγών «ΚΟΡΜΟΣ», Τρικουνάκης Ευτύχης
Σύλλογος Ελαιουργών Χανίων, Χαιρετάκης Μιχάλης

14/03/2022 05:15 μμ

Την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 70 νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, υπέγραψε ο αρμόδιος για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0» Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Τα έργα που αφορούν τον αγρο-διατροφικό τομέα περιλαμβάνονται στον πυλώνα για τις ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας. Συγκεκριμένα είναι τα εξής:

Η δράση για ενίσχυση Συλλογικών Φορέων, με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών (166.720.000 ευρώ). Το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών θα τρέξει µέσα από τους συνεταιρισµούς και θα ισχύσει µόνο για τα µέλη τους.

Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» (181.521.000 ευρώ).

Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα. Το έργο επικεντρώνεται στην παραγωγή ποιοτικών γεωργικών προϊόντων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και διευκολύνοντας την είσοδό τους σε νέες αγορές. (98.111.000 ευρώ).

Πράσινος αγρο-τουρισμός. Το πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ιδιωτικών επενδύσεων, με σκοπό την εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων φιλοξενίας, οι οποίες θα προωθούν τοπικά προϊόντα, δημιουργώντας ένα νέο «πράσινο» και βιώσιμο (αγρο)τουριστικό προϊόν (49.006.000 ευρώ).

Προτάσεις για δράσεις στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των προϊόντων, την ανάπτυξη φιλικών προς το κλίμα διεργασιών, τη βελτιστοποίηση της παραγωγής κ.ά. (34.440.000 ευρώ).

Γενετική βελτίωση ζώων. Αφορά την ενίσχυση Φορέων, με σκοπό τη βελτίωση των χαρακτηριστικών των παραγωγικών ζώων της χώρας. (14.702.000 ευρώ).
 

14/03/2022 03:20 μμ

Με νομοθετική ρύθμιση που προώθησε στη βουλή ο υπουργός.

Ειδικότερα, με νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, προβλέπεται η παράταση στην προθεσμία προσαρμογής των καταστατικών των Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Ο λόγος της παράτασης είναι η αδυναμία των Αγροτικών Συνεταιρισμών να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους λόγω των έκτακτων υγειονομικών μέτρων, οι οποίοι δεν επέτρεπαν την  ασφαλή πραγματοποίηση των συνεδριάσεων των γενικών συνελεύσεων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι εξ αυτών  να μην έχουν προχωρήσει σε τροποποίηση του καταστατικού τους εντός της προβλεπόμενης στην παρ. 2 του άρθρου 36 του ν.4673/2020 προθεσμίας (11.03.2022).

Η ρύθμιση που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’ και άλλες επείγουσες διατάξεις», θα έχει ισχύ από τη λήξη της προθεσμίας που έδινε ο ν.4673 (δηλαδή από 11.03.2022), καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

14/03/2022 10:45 πμ

Το μεσημέρι της Παρασκευής (11/3) έγινε σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ με θέμα τις συνδεδεμένες των βοοειδών και την ενίσχυση για ζωοτροφές, υπό την ηγεσία του Υφυπουργού κ. Σίμου Κεδίκογλου. Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι κτηνοτρόφοι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ΠΕΚ και ΣΕΚ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος του ΣΕΚ κ. Δημήτρης Μόσχος, «έχει υπάρξει συμφωνία με την προηγούμενη ηγεσία για αλλαγές στην πρόταση της Ελλάδας για τις συνδεδεμένες της νέας ΚΑΠ στα βοοειδή. Ζητάμε να μην ενισχύονται τα βοοειδή που έρχονται στην Ελλάδα αλλά μόνο τα ντόπια. Η πρώτη πρόταση κατέβαζε την ενίσχυση για όσα μοσχάρια γεννιούνται στην Ελλάδα στα 32 ευρώ.

Εμείς προτείνουμε:

 • Αγελάδες: 210.000 αγελάδες x 200 ευρώ / ζώο = 42.000.000 ευρώ
 • Μοσχάρια Ηλικίας έως 14 μηνών: 12.000 x 100 ευρώ / ζώο = 1.200.000 ευρώ
 • Μοσχάρια Ηλικίας 14 έως 24 μηνών: 88.000 x 150 ευρώ / ζώο = 13.200.000 ευρώ
 • Μοσχίδες Αναπαραγωγής: 20.000 x 500 ευρώ / ζώο = 10.000.000 ευρώ.

Επίσης ζητάμε την ανακατανομή των δικαιωμάτων. Στην πρόταση που κατέθεσαι το ΥπΑΑΤ παραμένει ότι θα δίνονται δικαιώματα για βοσκοτόπια χωρίς την προϋπόθεση να υπάρχει ζωικό κεφάλαιο, κάτι που μας βρίσκει αντίθετους».

Για το θέμα της ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών, ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «εμείς ζητήσαμε για τους χοιροτρόφους, αγελαδοτρόφους γαλακτοπαραγωγής, παχυντές και πτηνοτρόφους να καταβληθεί η ενίσχυση με βάση τον τζίρο. Για τις υπόλοιπες εκτατικές κτηνοτροφικές μονάδες (αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι) να καταβληθεί ενίσχυση ανά ζωική μονάδα (200 ευρώ ανά ζωική μονάδα). Ο υφυπουργός δήλωσε ότι θα τα μεταφέρει στον υπουργό ΑΑΤ κ. Γιώργο Γεωργαντά για να πάρει τις τελικές αποφάσεις». 

14/03/2022 09:30 πμ

Κλείδωσε για 18 Μαρτίου η διαμαρτυρία, όπως είχε γράψει ο ΑγροΤύπος.

Σας καλούμε να αξιοποιήσετε την πλούσια εμπειρία που έχετε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια. Ότι κερδίσαμε, από το ελάχιστο ως το πιο μεγάλο, ήταν αποτέλεσμα των αγώνων, των κινητοποιήσεων, της μαζικής και μαχητικής συμμετοχής μας. Πρέπει να νιώσουν την αποφασιστικότητα και την δύναμη μας για να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας. Αυτό δεν θα συμβεί ούτε με την οργή στα καφενεία, ούτε με επαναστατικές κορώνες από τα πληκτρολόγια, ούτε πολύ περισσότερο με την αδράνεια, αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΕΜ

Συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι

Είναι ώρα ευθύνης, είναι ώρα αγώνα, είναι ώρα να δείξουμε την δύναμη και την αποφασιστικότητα μας διεκδικώντας το αυτονόητο.

Να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε φέτος. Να παράγουμε. Να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται για οικονομικά συμφέροντα και εξυπηρετεί τα κέρδη των λίγων ενώ οδηγεί τους λαούς σε μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση. Να απεμπλακεί άμεσα η χώρα μας από οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτό τον πόλεμο που επηρεάζει άμεσα την ζωή μας και εκτινάσσει την ακρίβεια στον ουρανό. Ιδιαίτερα το κόστος στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων που η χώρα μας εισάγει από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Πριν λίγες ημέρες φύγαμε από τα μπλόκα με κάποιες κατακτήσεις αλλά χωρίς την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων μας. Ήδη βλέπουμε τις επιπτώσεις του πολέμου καθώς βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερο επίπεδο από ότι ήμασταν στην περίοδο των μπλόκων.

Σε 10 ημέρες η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε από το 1.58 €/λίτρο στα 2 €/λίτρο, αύξηση 26%.

Η τιμή της μεγαβατόρας στο ρεύμα από 220€ στα 313€, αύξηση 42%.

Αυξήθηκε επιπλέον το κόστος σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα αλλά και στις ζωοτροφές.

Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται και θα αυξηθούν και άλλο σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για κάθε οικογένεια.

Εξαιτίας του πολέμου και του εμπάργκο στην Ρωσία θα υπάρξει απώλεια μιας μεγάλης αγοράς για τα οπωροκηπευτικά όπως συνέβη και το 2014, συνεπώς μια σειρά προϊόντα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα διάθεσης και χαμηλής τιμής.

Θα υπάρξει έλλειψη σε κάποια προϊόντα που θα οδηγήσουν σε νέες μεγάλες αυξήσεις για την λαϊκή κατανάλωση. Ήδη στα ράφια τα προϊόντα πουλιούνται 5 φορές ακριβότερα από την τιμή που τα πουλάει ο παραγωγός και θα αυξηθούν και άλλο.

Γνωρίζουμε ότι όλους μας απασχολεί το ερώτημα αν θα τα καταφέρουμε, αν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε εμείς σε αυτό το κόστος.

ΟΧΙ δεν μπορούμε και επιβάλλεται να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματα μας. Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές.

Η απαξίωση που βιώσαμε στην συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο ότι οι αγρότες συμβάλουν μόνο στο 2,8% του ΑΕΠ (είναι 4.2% στην πραγματικότητα) και ότι μας δίνουν περισσότερα από όσα παράγουμε και σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ο πρωτογενής  τομέας απασχολεί 500.000 αγρότες και κτηνοτρόφους και ότι οι πρώτες ύλες και τα τρόφιμα που παράγει δίνουν δουλειά σε δεκάδες κλάδους και επαγγέλματα, σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους άρα είναι πολλαπλάσια η συνεισφορά στο ΑΕΠ.

Σαφέστατα είναι μεγαλύτερη η συνεισφορά μας από το ΑΕΠ της ναυτιλίας αλλά όλες οι κυβερνήσεις μπουκώνουν με δις ευρώ, φοροαπαλλαγές και αφορολόγητο πετρέλαιο τους εφοπλιστές κάθε χρόνο!

Συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι

Σας καλούμε να αξιοποιήσετε την πλούσια εμπειρία που έχετε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια.

Ότι κερδίσαμε, από το ελάχιστο ως το πιο μεγάλο, ήταν αποτέλεσμα των αγώνων, των κινητοποιήσεων, της μαζικής και μαχητικής συμμετοχής μας.

Πρέπει να νιώσουν την αποφασιστικότητα και την δύναμη μας για να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας. Αυτό δεν θα συμβεί ούτε με την οργή στα καφενεία, ούτε με επαναστατικές κορώνες από τα πληκτρολόγια, ούτε πολύ περισσότερο με την αδράνεια.

Θα το νιώσουν με την παρουσία των τρακτέρ και την συμμετοχή χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων στο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Παρασκευή 18 Μαρτίου στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Βάθης έξω από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης.

Θα το νιώσουν με την αλληλεγγύη από τον λαό της Αθήνας τον οποίο καλούμε να συμμετέχει στο συλλαλητήριο καθώς η ακρίβεια μας τσακίζει όλους, έχουμε κοινά συμφέροντα και τα αιτήματα που προβάλουμε αφορούν στην μείωση του κόστους και στους οικιακούς λογαριασμούς.

Δεν έχουμε άλλο δρόμο από τον αγώνα μας. Επιβάλλεται η μείωση του κόστους παραγωγής. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή και θα το καταλάβει με το δυναμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Όλοι μπορούμε να δώσουμε μια ημέρα από την ζωή μας για το συλλαλητήριο όταν γνωρίζουμε πολύ καλά πως μπορεί να φέρει αποτέλεσμα αλλιώς ας καθίσουμε να κλαίμε την μοίρα μας.

Να μην λείψει κανείς! Δεν περισσεύει κανείς! Δεν υπάρχουν δικαιολογίες!

Όλοι μαζί, χιλιάδες και ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Παρασκευή 18 Μαρτίου, 1 το μεσημέρι πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθης στην Αθήνα.

Κυριακή 20 Μαρτίου, 12 το μεσημέρι τιμάμε την θυσία των κολίγων στο Κιλελέρ με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο.

10/03/2022 01:14 μμ

Πιθανότερη ημερομηνία είναι η 18η Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή.

Με ένα μεγάλο, πανελλαδικό συλλαλλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, συνεχίζουν τον αγώνα, οι αγρότες που το προηγούμενο διάστημα βγήκαν στις εθνικές οδούς.

Επιβεβαιώνοντας όσα έγραψε πριν λίγες ημέρες ο ΑγροΤύπος, εκπρόσωποι των μπλόκων μας λένε ότι έχει σχεδόν κλειδώσει η κινητοποίηση για την 18η Μαρτίου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάθοδος των τρακτέρ στο κέντρο των Αθηνών, πάντα όμως με κανόνες και σε συννεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές.

Οι αγρότες σχεδιάζουν να διαμαρτυρηθούν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ δεν αποκλείεται και πορεία με συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Στην αιχμή των αιτημάτων, παραμένει η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, ως απόρροια της αλματώδους αύξησης στις τιμές όλων των εισροών. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό αίτημα των παραγωγών.

Λίγο πριν ή λίγο μετά το συλλαλλητήριο αναμένεται και η ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης των νέων μέτρων υπέρ των αγροτών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ως αντιστάθμισμα στις απώλειες από την ενεργειακή κρίση, που χτυπά όλες τις χώρες.

«Δίνουμε αγώνα επιβίωσης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ούτε δικαιολογίες. Επιτακτική η μείωση του κόστους παραγωγής εδώ και τώρα. Προετοιμαζόμαστε για την Αθήνα. Να μην λείψει κανείς», επισημαίνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, με αφορμή την επερχόμενη κινητοποίηση.

Οι αγρότες ζητούν:

 • Μείωση κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια
 • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις
 • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης
 • Να μην πληρώσουν οι αγρότες τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
10/03/2022 12:05 μμ

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει σύντομα η κυβέρνηση.

Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από την συνάντηση της αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας με τον υφυπουργό Οικονομικών Αποστόλη Βεσυρόπουλο.

Την πιθανότητα αυτή επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Μακρίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος είχε επαφές αυτές τις ημέρες και με το υπουργείο Ανάπτυξης για το θέμα των νομικών προσώπων στις λαϊκές. Όπως μας εξήγησε ο κ. Μακρίδης, σε περίπτωση που η κυβέρνηση χαρίσει τις επιστρεπτέες στους αγρότες, θα πάρουν πίσω χρήματα και οι αγρότες που υπέστησαν συμψηφισμούς κατά την πληρωμή κορονοενισχύσεων (π.χ. όπως έγινε με την ελιά Καλαμών, κηπευτικά κ.λπ.). Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο, τέθηκε το ζήτημα της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου κι αυτή να γίνει με βάση τα έξοδα (τιμολόγια για καύσιμα), το θέμα της αύξησης των δόσεων στον ΕΦΚΑ στο πλαίσιο ρυθμίσεων. Τέλος, όπως μας ανέφερε ο κ. Μακρίδης, για το θέμα των αποζημιώσεων των φρούτων που ήταν στο προανθικό στάδιο πέρσι μόλις έπεσε παγετός, γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν οι παραγωγοί, όμως φαίνεται να κολλάει το θέμα στην ΕΕ.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:

Σε θερμό κλίμα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, πραγματοποίησε συνάντηση η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυροπουλο, όπου καταθέσαμε εγγράφως τις προτάσεις που διεκδικούμε θεσμικά για τον κλάδο των παραγώγων των λαϊκών αγορών.

Σας τα παραθέτουμε παρακάτω:

 • Μη επιστρεπτέα προκαταβολή προς ανακούφιση των αγροτών μιας που τα ποσά είναι μικρά της τάξεως 1.000-2.000 ευρώ
 • Απαλλαγή του κατά επαγγέλματος αγρότη από τον ΕΦΚ πετρελαίου και ειδικότερα την απαλλαγή του εν λόγω φόρου, όχι ανά στρεμματική απόδοση, αλλά σύμφωνα με τα τιμολόγια αγοράς
 • Την περαιτέρω ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα, όπου είναι βασικός παράγοντας στον αγροτικό τομέα και την αποτύπωση αυτής απευθείας στα τιμολόγια
 • Στην άμεση εκκίνηση των νέων σχεδίων βελτίωσης
 • Την αύξηση των δόσεων στο ΕΦΚΑ προς διευκόλυνση των αγροτών
 • Άμεση αποζημίωση της καταστροφής από τον παγετό του 2021 σε όλες τις καλλιέργειες του προανθικού σταδίου (μήλα, κεράσια, κ.λπ.)
 • Στις εγκαταστάσεις φωτοβολταικών με συνοπτικές διαδικασίες, έτσι ώστε να έχουμε περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής.

Λάβαμε διαβεβαιώσεις από τον Υφυπουργό πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ως προς την προώθηση των αιτημάτων άμεσα και αναμένουμετην έμπρακτη στήριξη του αγροτικού τομέα.

04/03/2022 01:08 μμ

Αντιπροσωπία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας είχε συνάντηση με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

Πάντως οι κτηνοτρόφοι φαίνονται να είναι επιφυλακτικοί για το αν θα κάνει δεκτά τα αιτήματά τους ο υπουργός.

Για τις ζωοτροφές φαίνεται ότι το ΥπΑΑΤ θα αποφασίσει την τελευταία πρόταση για ενίσχυση στο 4% επί του τζίρου το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με τον συνολικό προϋπολογισμό να είναι στα 40 εκατ. ευρώ.

Σοβαρό επίσης πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με την ασφάλιση των βοσκών που εργάζονται στους στάβλους. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο αιγοπροβατοτρόφος κ. Νίκος Παλάσκας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «ζητάμε οι βοσκοί να ασφαλίζονται με εργόσημο και όχι με ΙΚΑ για να μειωθεί το κόστος. Να σας αναφέρω ότι για ένα μηνιάτικο 800 ευρώ η ασφάλιση με εργόσημο είναι στα 80 ευρώ, ενώ με ΙΚΑ η ελάχιστη ασφάλιση είναι στα 270 ευρώ».

Επιγραμματικά τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση των κτηνοτρόφων με τον Υπουργό ήταν:

1) Προστασία της Φέτας και του αιγοπρόβειου γάλακτος καθώς και των αμνοεριφίων από τις ελληνοποιήσεις.

2) Ενίσχυση των κτηνοτρόφων λόγω των αυξημένων τιμών ζωοτροφών.

3) Κίνητρα στους αγρότες για καλλιέργεια ζωοτροφών.

4) ΕΛΓΑ, ζητήθηκε από τον υπουργό να αποζημιώνονται και τα ζώα άνω των έξι ετών καθώς και να γίνει εισαγωγή των ασθενειών scrape και προϊούσα πνευμονία στην λίστα αποζημιώσεων.

5) Δωρεάν φωτοβολταϊκά συστήματα (net metering) για του στάβλους των κτηνοτρόφων καθώς και να δοθεί η δυνατότητα να πωλείται στην ΔΕΗ η πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια (αντί για δωρεάν που είναι μέχρι σήμερα).

6) Απλοποίηση της διαδικασίας μετακλητών εργατών κτηνοτροφίας, καθώς και να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αντί για το ΙΚΑ.

7) Συνδεδεμένη για τα βοοειδή, η πρόταση της ομοσπονδίας όπως έχουμε ξαναπεί είναι να ενισχύονται οι μάνες και τα μοσχάρια που γεννήθηκαν εντός της χώρας μας.

8) Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τη νέα ΚΑΠ. Η Ομοσπονδία ζήτησε επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και να μην έχουν δικαίωμα ενεργοποίησης δικαιωμάτων μόνο με βοσκότοπο και χωρίς ζώα.

9) Ένα ακόμη θέμα που έθεσε η ομοσπονδία ήταν και η ενίσχυση των μετακινούμενων κτηνοτρόφων για τα έξοδα της μετακίνησης.

10) Τέλος η ομοσπονδία ζήτησε από τον υπουργό στην νέα ΚΑΠ να υπάρξει και συνδεδεμένη για το αιγοπρόβειο κρέας εκτός από το γάλα που υπάρχει ήδη.

03/03/2022 12:46 μμ

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων από τα Χανιά τις προηγούμενες ημέρες στο ΥπΑΑΤ.

Συνάντηση με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, είχε την Τρίτη 1 Μαρτίου, ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης, μαζί με εκπροσώπους της Διοίκησης του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, τον πρόεδρο Γιάννη Βερυκάκη και τον ταμία Γιώργο Πισσαδάκη.

Όπως τόνισε ο κ. Διγαλάκης, στις περιοχές αυτές, οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι που έκαναν εφαρμογή της υπ’ αριθ. 873/55993/20.05.2015 ΚΥΑ κατά τα έτη 2016-2020 δηλώνοντας ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο αγροτεμάχιο, δεν δήλωσαν τις εκτάσεις αυτές κατά τη φετινή αίτηση ενιαίας ενίσχυσης λόγω των περιορισμών της με αρ. πρωτ.: 32153/27.05.2021 εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, προσμένοντας στην τεχνική λύση. Όμως, στη συνέχεια, οι κτηνοτρόφοι αυτοί, με την υπ’ αρ. 1217/264725/5.10.2021 ΚΥΑ απώλεσαν τη δυνατότητα να αιτηθούν κατανομή δημόσιου βοσκοτόπου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, κ. Γιάννης Βερυκάκης, ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κτηνοτροφικό κόσμο και αυτό της τεχνικής λύσης, αφού όμως πρώτα ενημερωθεί γενικότερα για όλο τον πρωτογενή τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Βερυκάκη τέθηκαν επίσης στον υπουργό θέματα όπως αυτό του κόστους εκτροφής κ.λπ. που έχει πάει στα ύψη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του βουλευτή έχει ως εξής:

Συνάντηση με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, είχε την Τρίτη 1 Μαρτίου, ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης, μαζί με εκπροσώπους της Διοίκησης του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, τον πρόεδρο Γιάννη Βερυκάκη και τον ταμία Γιώργο Πισσαδάκη.

Στη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στις συνδυαστικές επιπτώσεις της με αρ. πρωτ.: 32153/27.05.2021 εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ και της υπό στοιχεία 1217/264725/5.10.2021 απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλούν δυσμενή μεταχείριση κτηνοτρόφων σε περιοχές όπως η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Ειδικότερα, όπως έχει εγκαίρως επισημάνει εγγράφως, με σχετικά υπομνήματα, ο κ. Διγαλάκης, οι παραπάνω ρυθμίσεις, κινούνται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, δημιουργούν, ωστόσο, δυσμενή μεταχείριση κτηνοτρόφων σε περιοχές όπου δεν έχει γίνει ακόμα προανάρτηση των χαρτών του κτηματολογίου.

Όπως σημείωσε ο κ. Διγαλάκης, στις περιοχές αυτές, οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι που έκαναν εφαρμογή της υπ’ αριθ. 873/55993/20.05.2015 ΚΥΑ κατά τα έτη 2016-2020 δηλώνοντας ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο αγροτεμάχιο, δεν δήλωσαν τις εκτάσεις αυτές κατά τη φετινή αίτηση ενιαίας ενίσχυσης λόγω των περιορισμών της με αρ. πρωτ.: 32153/27.05.2021 εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, προσμένοντας στην τεχνική λύση. Όμως, στη συνέχεια, οι κτηνοτρόφοι αυτοί, με την υπ’ αρ. 1217/264725/5.10.2021 ΚΥΑ απώλεσαν τη δυνατότητα να αιτηθούν κατανομή δημόσιου βοσκοτόπου.

«Με βάση όλα τα παραπάνω, υπάρχει δυσμενής μεταχείριση των κτηνοτρόφων στις περιοχές στις οποίες δεν έχει γίνει προανάρτηση των χαρτών του κτηματολογίου», υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης κι επανέλαβε την πρότασή του «να δοθεί η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους αυτούς να αιτηθούν σε δεύτερη φάση κατανομή δημόσιου βοσκοτόπου (τεχνική λύση), ώστε να ενεργοποιηθούν τα αναλογούντα δικαιώματα, όπως και για τις ειδικές περιπτώσεις μονοετών μισθωτηρίων με τις διευκρινιστικές αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 13.11.2021».

02/03/2022 03:04 μμ

Τις προτάσεις της κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, η Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης, για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Σμπώκος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, «ο υπουργός άκουσε τις προτάσεις μας και υποσχέθηκε ότι θα μας απαντήσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους είναι οι τιμές των ζωοτροφών. Ζητάμε επιδότηση 30% στο σύνολο των τιμολογίων αγοράς ζωοτροφών της περυσινής περιόδου 2020-2021. Να δοθούν στους πραγματικούς κτηνοτρόφους που έχουν μεγάλη ανάγκη. Για το 2020 - 2021 αν είχες μια δαπάνη της τάξης των 10.000 ευρώ για αγορά ζωοτροφών σήμερα για ίδιες ποσότητες το κόστος έχει φτάσει στα 16.000 ευρώ και ακόμη δεν ξέρουμε που θα πάει. Επίσης πρόβλημα έχουν οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι που με τα δικαιώματα που θα τους χορηγηθούν μαζί με εξισωτική αποζημίωση θα εισπράξουν 1.500 περίπου ευρώ, όταν τα ετήσια πάγια τους είναι πάνω από 3.000 ευρώ. Ουσιαστικά δεν θέλουν να εισέλθουν νέοι στο επάγγελμα με αυτές τις αποφάσεις».

Οι προτάσεις των κτηνοτρόφων της Κρήτης περιλαμβάνουν τα εξής:

Κόστος Παραγωγής
Επειδή οι κτηνοτρόφοι και των νησιών που δεν επιδοτείται το κόστος μεταφοράς ζωοτροφών, βιώνουμε περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους Έλληνες κτηνοτρόφους, την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών (60 λεπτά το τρυφύλι και 46-48 λεπτά το καλαμπόκι πωλούνται σήμερα, αυξημένα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα 30%).
Επειδή και τα πρόιοντα που παράγουμε, πωλούνται αντίστοιχα 20 - 30% χαμηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα (γάλα το κιλό 0,90 λεπτά στην Κρήτη, 1,15 - 1,30 ευρώ στην υπόλοιπη επικράτεια. Αρνί το κιλό 4 ευρώ το κιλό στην Κρήτη, 5 και πάνω στην υπόλοιπη χώρα.
Και επειδή το ενεργειακό κόστος έχει γίνει δυσβάστακτο και για τις κτηνοτροφικές μας μονάδες και για τα νοικοκυριά μας.

Προτείνουμε:
α. Να δοθεί αποζημίωση 30% στο σύνολο των τιμολογίων αγοράς ζωοτροφών της περυσινής περιόδου 2020-2021 στους παραγωγούς που έχουν αγοράσει, πάνω από 5 τόνους ζωοτροφές, εντός του 2020.
β. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) καυσίμων για τους αγρότες, στα επίπεδα που είχαν καθοριστεί πριν μία 10ετία περίπου και άμεση καταβολή στα βιβλιάρια των παραγωγών.
γ. Να καταργηθεί για τους επαγγελματίες αγρότες η ρήτρα αναπροσαρμογής κατανάλωσης ρεύματος στο τιμολόγιο των επιχειρήσεων τους και να εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης και επιδότησης των οικιακών τιμολογίων ρεύματος, για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Επιδοτήσεις
Επειδή η καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης 2021, δημιούργησε μεγάλο εύρος προβλημάτων (Εθνικό Απόθεμα σε νεοεισερχόμενους παραγωγούς, ΑΤΑΚ, Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων κ.α.) και πολλοί παραγωγοί έμειναν εκτός πληρωμής.

Προτείνουμε:
α. Να μην εφαρμοστεί η ΚΥΑ που ψηφίστηκε επί Υπουργίας Λιβανού
β. Μέσα από μία νέα διαβούλευση με τους εκπροσώπους των παραγωγών και τα ΚΥΔ, να αποφασιστεί η διαδικασία που θα ισχύσει από το 2022 και θα είναι γνώστης της διαδικασίας αυτής και ο παραγωγός και ο μελετητής πριν την ενεργοποίηση και όχι κατά τη διάρκεια και πολύ περισσότερο, μετά το πέρας αυτής, με συνέπεια τα πρωτόγνωρα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο έτος (2021) στην καταβολή της Ενιαίας ενίσχυσης.
γ. Να συμπεριληφθεί άμεσα στο στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ η πρόταση μας για μείωση 70-80% της τιμής επιδότησης ανά στρέμμα, των βοσκοτοπικών εκτάσεων που ενεργοποιούνται χωρίς ζωϊκό κεφάλαιο είτε η πυκνότητα βόσκησης είναι μικρότερη από 0,2 ΜΜΖ ανα Ha. 
δ. Για περισσότερη διαφάνεια, με το κλείσιμο της πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης, να γίνεται δημόσια ένας αναλυτικός απολογισμός:
Πόσο ήταν το σύνολο της Ενιαίας ενίσχυσης;
Αντλήθηκε όλο το ποσό;
Πόση ήταν η γραμμική μείωση με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό;
Πόση ήταν η μείωση με βάση τις αποφάσεις της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης;
ε. Να σταματήσει η στοχοποίηση των Κρητικών παραγωγών του Πρωτογενούς τομέα.
Η Κρήτη εισπράττει σε επίπεδο επικράτειας, το 11% των άμεσων ενισχύσεων και παράγει το 18% των αγροτικών προϊόντων, με προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της χώρας μας, επειδή στο σύνολο τους είναι εξαγώγιμα (ελαιόλαδο, κηπευτικά, σταφύλια κ.α.).

Προγράμματα 
Επειδή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη η διαδικασία για τα προγράμματα Νέων Αγροτών και βιολογικής γεωργίας - κτηνοτροφίας.

Προτείνουμε: 
α. Την κάλυψη των αιτήσεων ένταξης των Νέων Αγροτών στο σύνολο τους.
β. Θεωρούμε κομβικής σημασίας για τους νέους αγρότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, και με δεδομένο την 7ετή τους δέσμευση στο επάγγελμα, τη χορήγηση δικαιωμάτων στο σύνολο της αίτησης, όπως χορηγούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Οι νέοι αγρότες και ιδιαίτερα οι νέοι κτηνοτρόφοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, αν ισχύσει η ΚΥΑ Λιβανού, με τα δικαιώματα που θα τους χορηγηθούν μαζί με το πρόγραμμα εξισωτικής αποζημίωσης, έχουν λαμβάνειν 1.500 περίπου ευρώ, όταν τα ετήσια πάγια τους είναι πάνω από 3.000 ευρώ (ασφαλιστικές εισφορές, εισφορές ΕΛΓΑ, κόστος ενεργοποίησης, κόστος λογιστή).
Με δεδομένο όλα τα παραπάνω αλλά πολύ περισσότερο την αύξηση του κόστους παραγωγής, οι νέοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν χωρίς την ουσιαστική στήριξη που τους δίνει η χορήγηση δικαιωμάτων στο σύνολο της αίτησης τους, παρακάμπτοντας τη ΚΥΑ Λιβανού που λειτουργεί αν εφαρμοστεί, ως ταφόπλακα ειδικά, για τους νέους κτηνοτρόφους της Πατρίδας μας.
γ. Η κατανομή των κονδυλίων και η αξιολόγηση των αιτήσεων για το πρόγραμμα των βιολογικών να γίνει ανά Περιφέρεια και να μπουν  παραγωγικά κριτήρια σε σχέση με την παραγωγή γάλακτος και κρέατος με στοιχεία τα οποία μπορούν να ελέγχονται από τον ΕΛΟΓΑΚ (γάλα) και την ΚΒΔ (σφαγές αμνοεριφίων). Επίσης να μοριοδοτούνται  στην βιολογική κτηνοτροφία οι ορεινές περιοχές οπου αποδεδειγμένα δεν υπάρχει εντατικοποίηση και περιβαλλοντική επιβάρυνση των περιοχών αυτών.

ΕΛΓΑ
Επειδή σύμφωνα και με ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ επίκειται αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. 
Επειδή οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης είναι από τους ελάχιστους ουσιαστικά παραγωγούς σε επίπεδο χώρας που στην συντριπτική τους πλειοψηφία μόνο εισφέρουν και ποτέ δεν εισπράττουν, λόγω του ισχύοντος κανονισμού.  
Και επειδή η πάγια διαχρονική θέση μας για προαιρετική ασφάλιση του ζωικού μας κεφαλαίου, συναντά την πάγια και διαχρονική άρνηση των κυβερνήσεων της χώρας μας.

Προτείνουμε:
α. Η εισφορά και η καταβολή ασφαλίστρων - αποζημιώσεων, να υπολογίζεται ανά Περιφέρεια. 
β. Στους παραγωγούς που αποδεδειγμένα, μόνο εισφέρουν χωρίς να τυγχάνουν αποζημίωσης, να υπάρξει ένα μπόνους μείωσης των ασφαλιστικών τους εισφορών, δίνοντας τους έτσι, να νιώσουν σε ένα βαθμό, το αίσθημα της δικαιοσύνης και αναγνώρισης της συμμετοχής τους στο σύστημα ασφάλισης του ΕΛΓΑ.

Οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Κρήτης: Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Οροπεδίου Μυλοποτάμου, Αμαρίου, Ανωγείων.

28/02/2022 12:41 μμ

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε συνάντηση την Παρασκευή στο Ηράκλειο. Μια συνάντηση που έγινε με σκοπό την ανασύσταση του τοπικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου.

Στην ανασύσταση του τοπικού Κτηνοτροφικού τους Συλλόγου προχωρούν οι παραγωγοί του Ηρακλείου και γι' αυτό το λόγο πραγματοποίησαν σχετική εκδήλωση την περασμένη Παρασκευή. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Βασίλης Σμπώκος, γνωστός κτηνοτρόφος από τα Ανώγεια, ο οποίος δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενεγράφησαν ως μέλη 50 κτηνοτρόφοι, οι οποίοι είναι και τα πρώτα μέλη του Συλλόγου, ο οποίος θα κάνει και εκλογές στα τέλη Μαρτίου.

Στην συνάντηση έγινε και ένας απολογισμός από τις συναντήσεις της Αθήνας με το νέο υπουργό Γ. Γεωργαντά. Σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε ο κ. Σμπώκος, ο οποίος πρωτοσταστεί στην ανασύσταση του Συλλόγου, παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των κτηνοτρόφων που δόθηκαν και στο ΥπΑΑΤ. Οι προτάσεις προβλέπουν τα αιτήματα των παραγωγών για το κόστος παραγωγής, τον ΕΛΓΑ, τα προγράμματα και τις επιδοτήσεις.

Αναφορικά με το κόστος παραγωγής, όπως ειπώθηκε, προτείνεται στο υπουργείο ένα έκτακτο μέτρο για την στήριξη της Κρήτης και ειδικά της κτηνοτροφίας για τις αυξημένες τιμές ζωοτροφών. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Σμπώκος στον ΑγροΤύπο: «αν ένας κτηνοτρόφος είχε έξοδα για ζωοτροφές 10.000 ευρώ το 2020, σήμερα έχει 16.000 ευρώ έξοδα για την ίδια ποσότητα. Δεδομένων των απαγορευτικών τιμών ζωοτροφών και του κόστους μεταφοράς, εμείς ζητούμε να επιδοτήσει το κράτος με ένα κονδύλι που έχουμε υπολογίσει στα 10 με 15 εκατ. ευρώ μόλις, το 30% δηλαδή του κόστους μας το 2020 για ζωοτροφές, δηλαδή 3.000 ευρώ. Η επιδότηση αυτή ζητάμε να δοθεί ανά ΑΦΜ σε κάθε παραγωγό που πήρε τροφές άνω των 5 τόνων κατ' έτος».

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σμπώκο, απαντήσεις δεν έλαβε η επιτροπή των κτηνοτρόφων από τον υπουργό, ο οποίος όμως δεσμεύτηκε να εξετάσει όλα τα αιτήματα.

28/02/2022 12:01 μμ

Διοργάνωσαν συζήτηση την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στα Μέγαρα.

Συζήτηση με θέμα: «Διέξοδοι και μέλλον στην αγροτική παραγωγή της Αττικής» συνδιοργάνωσαν πέντε αγροτικές και πτηνοτροφικές οργανώσεις της Αττικής την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, στην παραλία Βαρέας Μεγάρων.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, όχι μόνο από την περιοχή των Μεγάρων, αλλά και από αγρο-κτηνοτρόφους κι από άλλες περιοχές της Αττικής.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Γιώργος Παπαβασίλης, παραγωγός κηπευτικών και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συνεταιρισμού Παραγώγων Κηπευτικών Μεγάρων, βασικό θέμα συζήτησης ήταν το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής για όλες πλέον τις δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα συνταχθεί ψήφισμα με τις αποφάσεις και θα ακολουθήσει συνάντηση με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις.

Οι παρόντες αγρότες, κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι ζητούν μεταξύ άλλων να μην ισχύει η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα, να δοθεί επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου βάσει των τιμολογίων (έξοδα) που έκαναν οι αγρότες για πετρέλαιο, να τρέξουν άμεσα τα σχέδια ώστε να κάνουν επενδύσεις net metering, καθώς επίσης και να τους δίνεται η δυνατότητα να δηλώνουν μεν στον ΕΛΓΑ τι καλλιεργούν, αλλά η ασφάλιση να είναι προαιρετική, μιας και για τα θερμοκηπιακά είδη, ισχύουν πολύ μεγάλες εισφορές.

Προχωρά η διαδικασία για τα ανασφάλιστα θερμοκήπια του Μαραθώνα

Εν τω μεταξύ, το ΥπΑΑΤ τρέχει τις διαδικασίες για την αποζημίωση των παραγωγών με θερμοκήπια, που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία Ελπίδα. Βάσει όσων έχει εξαγγείλει το ΥπΑΑΤ θα υπάρξει μέριμνα και για τα ανασφάλιστα θερμοκήπια (αυτό τουλάχιστον προωθούσε ο πρώην υπουργός Σπήλιος Λιβανός κι άλλοι υπουργοί). Μάλιστα το ΥπΑΑΤ έφτιαξε επιτροπή (ομάδα εργασίας), με έργο την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου και στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, από την σφοδρή χιονόπτωση με την κωδική ονομασία «Ελπίδα» τον Ιανουάριο του 2022.

Ανακοίνωση Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων για την αντιμετώπιση της υπέρμετρης αύξησης του κόστους παραγωγής και των υπέρογκων λοιπων αυξήσεων σε ρεύμα καύσιμα και γεωργικά εφόδια.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεγάρων, Μαραθώνα κι Ασπροπύργου καθώς και Πτηνοτροφικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Παραγωγοί των Λαϊκών Αγορών καθώς και βουλευτές της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα μας τίμησαν με την προσωπική  παρουσία τους ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Σταμούλης Γρηγόρης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κοσμόπουλος Λευτέρης οι Βουλευτές κ. Λιάκος Ευάγγελος από τη  Ν.Δ η κα. Αμπατζίδη Μαρία του Μέρα25, ο Κος Αντώνης Χωροζάνης από το  ΚΚΕ.

Το παρών έδωσαν επίσης ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών κ. Παντελής Μόσχος, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κ. Δανιήλογλου Χρήστος και Αθανάσιος Πάνος καθώς κι ο επίτιμος πρόεδρος της Β´ Πειραιά κ. Σταύρος Στρατήγης. Επίσης, συμμετείχε η Πανεπιστημιακή Ομάδα Μελετητών Φοιτητών, όπως και ο Νομικός Σύμβουλος κ. Γεράσιμος Χαλιώτης.

Όλοι οι ομιλητές ανέλυσαν την τρέχουσα κατάσταση με την τρομερή αύξηση του κόστους παραγωγής που απειλεί καίρια κι άμεσα την συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, καθώς και τον ορατο κίνδυνο μιας επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης για την χώρα. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε και η επιτακτική ανάγκη αντίδρασης από όλους τους παραγωγικούς φορείς καθώς κι οι τρόποι έκφρασης αυτής.

Εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί ψήφισμα στα αρμόδια υπουργεία με τις προτάσεις μας περί κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής της ΔΕΗ, τον τρόπο διαμόρφωσης της τιμής του αγροτικου πετρέλαιου, σύμφωνα με τις στρεμματικές καλλιέργειες του κάθε αγρότη-κτηνοτρόφου και πτηνοτρόφου, αλλά και επιδοτήσεις επί των τιμολογίων αγοράς αγροτικών εφοδίων. Ο Νομικός Σύμβουλος κ. Γεράσιμος Χαλιώτης στην τοποθέτησή του προέτρεψε όλους τους παραγωγικούς φορείς και τους παραγωγούς να προβούν σε ομαδικές προσφυγές κατά της ΔΕΗ για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επισημαίνοντας οτι απειλεί την ίδια την ύπαρξή μας και τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

Συνάδελφοι πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να αγωνιστούμε μέσα από τους Συλλόγους, Σωματεία και Ομοσπονδίες, ώστε να προστατέψουμε τις δουλειές μας, το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, τους Έλληνες καταναλωτές και γενικότερα την αγροτική οικονομία της χώρας μας, ενάντια στον οικονομικό μαρασμό και την εξαθλίωση, κάτι που θα οδηγήσει στην αποδόμηση και της ίδιας της εθνικής οικονομίας.

28/02/2022 10:03 πμ

Οι ΑΣ Ένωση Μεσσηνίας, ΑΣ Άρτας Φιλιππιάδας, ΑΕΣ Κορινθίας και ΑΕ Κιάτου, μέλη του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), ζήτησαν διορισμό Προσωρινής Διοίκησης από το αρμόδιο Δικαστήριο, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της οργάνωσης.

O λόγος που ο ΣΑΣΟΕΕ δεν συμμετέχει στο σχήμα της ΕΘΕΑΣ είναι το ζήτημα αναλογικότητας στην εκπροσώπηση με βάση τους τζίρους των συνεταιρισμών.

Μετά τις σχετικές διαδικασίες Πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. του ΣΑΣΟΕΕ ανέλαβε ο κ. Γεώργιος Κατσούλης, μέλος της ΕΑΣ Ένωση Μεσσηνίας, ενώ Α’ αντιπρόεδρος ανέλαβε ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών.

Στην προσωρινή διοίκηση του ΣΑΣΟΕΕ συμμετέχουν εκπρόσωποι από 20 εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. κ. Γεώργιος Κατσούλης, «στο επόμενο ΔΣ θα οριστεί η ημερομηνία εκλογών για να υπάρξει νέα διοίκηση του Συνδέσμου» .  

Στο μεταξύ η διοίκηση της Πήγασος Αγροδιατροφή Α.Σ. εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαχωρίζει τη θέση της από τον ΣΑΣΟΕΕ. Η σχετική επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος της Πήγασος Αγροδιατροφή Α.Σ. Κ. Μάρκος Λέγγας, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιώ ότι δεν επιθυμούμε να συμμετάσχουμε σε οποιοδήποτε ενέργεια επαναλειτουργίας του ΣΑΣΣΟΕ, καθώς και εγώ προσωπικά στο προσωρινό Δ.Σ. του ΣΑΣΣΟΕ διότι αυτή η ενέργεια έρχεται αντίθετη καταστατικά στην συμμετοχή του Συνεταιρισμού μας στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ) και των σχετικών αποφάσεων της Γ.Σ. του Πήγασου Αγροδιατροφή Α.Σ.Ο.Π. που έχουν ληφθεί.

Διαβάστε όλη την επιστολή (εδώ)